Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Fördelar

  • Samla dina lån och sänk månadskostnaden.
  • Erbjuder låneskydd.
  • Accepterar kunder med betalningsanmärkning och skulder hos Kronofogden

Nackdelar

  • Dyra avgifter.

Specifikationer

Typ av lån: Samlingslån
Belopp: 30 000 – 450 000 kronor
Ränta: 18,75 - 27,00%
Återbetalningstid: 2 – 15 år
Accepterar betalningsanmärkningar: Ja

Nstart grundades 2016 och har sedan starten haft sitt fokus på att hjälpa människor med skulder att få privatekonomin att gå ihop. Målet för företaget är att få så många av sina kunder skuldfria som möjligt, och vägen dit är ett samlingslån med bättre villkor än kundens tidigare smålån och krediter.

Nstarts olika erbjudanden

Nstart lånar inte ut några pengar till konsumtion, utan allt går till att lösa tidigare skulder. De erbjuder två typer av samlingslån – ett för dig som ansöker själv och ett för dig som ansöker med en medsökande.

Nystartslånet

Precis som namnet Nstart antyder strävar företaget att hjälpa sina kunder till en nystart. Därför erbjuder de sitt samlingslån under namnet Nystartslånet, där de tillsammans med dig som kund går igenom din ekonomi, kreditvärdighet och betalningsförmåga. Baserat på dessa uppgifter erbjuder de dig sedan ett lån som används för att betala av dina tidigare skulder.

Tillsammanslånet

Tillsammanslånet kallas Nstarts erbjudande där du lånar tillsammans med en förälder, partner, släkting, eller någon annan som står dig nära. Att ha en medsökande på lånet kan hjälpa dig att få en lägre månadskostnad, och är dessutom en förutsättning för att få lån om du har skulder hos Kronofogden.

Låneskydd

Nstart erbjuder även ett låneskydd som tillval. Detta är en trygghet om du skulle bli arbetslös, sjukskriven eller på annat sätt få problem att betala av lånet till Nstart som planerat. Kostnaden för låneskyddet är 6,95 % av din månadskostnad, som du betalar månadsvis på samma faktura som lånet.

Nstart: Så funkar det

Om du vill komma i gång med att ansöka om samlingslån hos Nstart är det första du behöver göra att bege dig till deras hemsida. Väl där väljer du om det är Tillsammanslån eller Nystartslån som du är intresserad av, och börjar fylla i dina uppgifter.

Här väljer du hur mycket du önskar låna, vad du har för sysselsättning och inkomst, boendesituation och andra uppgifter. När du skickar in ansökan kommer Nstart att ta en kreditupplysning på dig via UC. Värt att notera är att Nstart inte nödvändigtvis ser en låg kreditvärdighet som ett hinder för att låna ut pengar till dig. De är mer intresserade av hur din situation ser ut i övrigt, exempelvis om du har en anställning och stadig inkomst.

Det sista steget innan beslut om ditt lån tas är att du blir kontaktad av en medarbetare på Nstart, där ni kan diskutera din situation och lägga upp en plan för hur du ska ta dig vidare för att så småningom bli skuldfri.

Så bedömer Nstart din ansökan

Nstart har precis som alla ansvarstagande långivare en del grundkrav som du måste uppfylla för att beviljas ett lån. Grundkraven ser ut så här:

  • Du måste vara myndig
  • Din månadsinkomst ska vara minst 22 000 kronor
  • Lånar du över 300 000 kronor ska du ha en medsökande

Du som har skulder hos Kronofogden kan beviljas lån hos Nstart, men då krävs det att du har en medsökande på lånet.

Individuellt satt ränta och avgifter

Nstart bestämmer räntan du får på samlingslånet individuellt, alltså baserat på dina uppgifter om tidigare skulder, anställning och ekonomisk situation i övrigt. Den lägsta räntan du kan få hos Nstart är 18,75 procent, och den högsta är 27 procent. Det är också värt att nämna att Nstart tar ut avgifter för att skicka hem en avi med posten, samt att de har en uppläggningsavgift för alla nya låntagare och förseningsavgift och påminnelseavgift om du är sen med betalningen.

Löptiden för Nstarts lån är mellan 2 och 15 år, men du kan alltid betala av extra eller lösa hela lånet i förtid.

Bra Trustscore

Nstart har hjälpt mängder av människor att komma på fötter igen efter att ha hamnat i ekonomisk knipa. Det avspeglar sig i det höga Trustscore som de har hos Trustpilot. Snittbetyget är 4,6 av 5 möjliga med närmare 2 100 recensioner. Merparten av Nstarts kunder är med andra ord nöjda med den hjälp och de villkor som de har fått.

Nstarts kundservice

Många som hamnar i kläm ekonomiskt kan behöva hjälp av en sakkunnig för att ta sig ur sina skuldproblem. När du ansöker om lån hos Nstart får du därför alltid prata med en handläggare innan du beviljas lånet. Vill du kontakta Nstart innan eller under tiden du har lån hos dem kan du alltid ringa dem under vardagar. De har telefontider mellan 9 och 18 måndag till torsdag, och mellan 9 och 16 på fredagar. Du kan också mejla Nstart, och kan då vänta dig svar inom 24 timmar.

Vårt omdöme av Nstart

Nstart är långt ifrån ensamma på den svenska marknaden om att erbjuda samlingslån. Vi uppskattar dock att det här är Nstarts huvudfokus, och att de tar ansvar för att ha ett samtal med sina kunder innan beslut om lån tas. Då den här typen av lån riktar sig ju i många fall till människor som har fått ekonomiska bekymmer på grund av för många och för dyra lån och krediter, är det positivt att se att Nstart tar ansvar. Hit kan alla vända sig, även du med betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden.

Vi gillar också att Nstart erbjuder låneskydd som tillval. De många höga kundomdömena är ytterligare en garanti för att det här är en bra långivare som faktiskt håller vad de lovar. Att lånevillkoren i många fall ger låntagare en hög ränta, och att uppläggningsavgift, aviavgift, försenings- och påminnelseavgift tillkommer tycker vi dock är en aning kontraproduktivt. Det är viktigt att du som låntagare säkerställer att du verkligen får en betydligt lägre effektiv ränta hos Nstart, annars rekommenderar vi att du även undersöker andra långivare med samlingslån.

Slutbetyg

Ansökningsprocess8,9
Ränta7,5
Hemsida8,9
Lånekrav8,5
Kundtjänst8,8
Trustscore9,2
Totalbetyg8,6

Vanliga frågor om Nstart

Vad är Nstart?

Nstart är en långivare som specialiserar sig på nystartslån – ett samlingslån för dig som redan har lån och skulder som kostar mycket varje månad. Nstart hjälper dig att se över dina lån genom att samla dem i ett enda större.

Vad är fördelarna med Nstarts nystartslån?

Nstart hjälper dig att betala av alla dina befintliga lån och kvar blir du med ett enda stort lån som du ska betala av till Nstart. Det ger dig mer kontroll över din ekonomi, eftersom du inte har flera olika långivare att betala ränta och avgifter till varje månad. Nystartslånet blir också i regel billigare totalt än dina tidigare smålån och krediter.

Tar Nstart UC på mig?

Ja, när du ansöker om lån hos Nstart tar de en kreditupplysning på dig via UC för att få koll på din ekonomiska situation. Även du med låg kreditvärdighet kan beviljas lån hos Nstart, men ju bättre din kreditvärdighet är desto större är chansen att du får låg ränta.