Sovsäck: 6 modeller i test 2022 - Bäst i test

 • 6 sovsäckar i stor jämförelse
 • Bästa valet för övernattningar i extremkyla
 • Sovsäcken som passar barn
 • Svar på dina frågor om sovsäckar
award-image
Information om affiliatelänkar

Vilken sovsäck är bäst i test 2022?

Marmot Sawtooth får det högsta samlade betyget i vår jämförelse av sovsäckar. Det här är en uppdaterad dunsovsäck för 2022 som nu blivit ännu rymligare och fått ännu bättre temperaturreglering. Komforttemperaturen ligger på -3 grader och det impregnerade gåsdunet med 650 i fillpower behåller sina värmande egenskaper, även i fuktigare klimat. Nedan kan du läsa mer om Sawtooth, men också om de bästa sovsäckarna för extremkyla och för barn.

Information om affiliatelänkar
Välj produkter att jämföra

Sortera efter

Bäst i test
1
Marmot Sawtooth
award-icon

Marmot Sawtooth

Specifikationer
award-icon
 • Utmärkt temperaturreglering
 • Snygg design
 • Låg vikt
Fyllnadsmaterial:Gåsdun
Fill power:650
Storlekar:183/198 cm
Vikt:1310/1370 gram
Extremtemperatur:-28°C
Packmått:19 x 41 cm/22 x 46 cm
Bästa lättviktssovsäcken
2
Sovsäck Rab Mythic Ultra 180

Rab Mythic Ultra 180

Specifikationer
 • Väger bara 400 gram
 • Med RDS-certifierat gåsdun
 • Värmereflekterande egenskaper
Fyllnadsmaterial:Gåsdun
Fill power:900
Storlekar:185 cm
Vikt:400 gram
Extremtemperatur:Uppgift saknas
Packmått:32 x 16 cm
Bra för kallare klimat
3
Marmot Never Summer

Marmot Never Summer

Specifikationer
 • Prisvärd
 • Värmande dunfyllning
 • Heltäckande
Fyllnadsmaterial:Dun
Fill power:650+
Storlekar:183 cm
Vikt:1450 gram
Extremtemperatur:-42,4 °C
Packmått:22 x 46 cm
Avatar for Marcello Rongione av Marcello Rongione Senast uppdaterad : Juni 10, 2022

Det här testet har fått betyget:

11 Röster, Genomsnitt: 4.8/5

En skön och varm sovsäck kan vara en av de viktigaste investeringarna för friluftsmänniskor som gillar att övernatta utomhus.

Sovsäckar kan skilja sig åt en hel del, dels i vad gäller vikt, men också kvalitet, isolering och temperatur. Fyllningen kan antingen bestå av dun eller syntetmaterial som båda har sina för- och nackdelar.

För att hjälpa dig att hitta en sovsäck som passar just dina behov och din plånbok har vi gjort en stor jämförelse av sovsäckar från olika tillverkare. I vår sammanställning har vi valt att presentera sex sovsäckar i olika material och med olika egenskaper:

 1. Marmot Sawtooth – Bäst i test
 2. Rab Mythic Ultra 180 – Bästa lättviktssovsäcken
 3. Marmot Never Summer – Bäst för kallare klimat
 4. Decathlon Forclaz Trek900 – Mest prisvärd
 5. Marmot Hydrogen – Vi rekommenderar
 6. Vaude Kids Alpli Adjust – Bäst för barn

Något alla sovsäckar har gemensamt är att de fått mängder av positiva kund- och expertrecensioner.

Så gjorde vi jämförelsen

Vårt mål är alltid att hitta och presentera produkter som du sannolikt kommer att vara nöjd med, oavsett segment. Det gör vi genom att vända oss till flera olika källor, såsom svenska och utländska magasin och hemsidor.

När det handlar om sovsäckar har vi vänt oss till flera experter inom vildmarksprodukter, exempelvis Alloutdoorsguide.com och Trailspace.com. Men vi glömmer förstås inte heller av de viktiga rösterna från konsumenterna.

Idag går det att få mycket information om hur produkter faktiskt fungerar i praktiken genom att kunderna får recensera sina produkter. Vi har därför även tittat på mängder av kundrecensioner från sidor som Amazon.com och Pricerunner.se.

De tre sovsäckarna som vi slutligen landat i som de bästa på marknaden delar alla några viktiga egenskaper:

 • De är prisvärda
 • Har många positiva kund- och expertomdömen
 • Är av hög kvalitet
 • Har ett tydligt användningsområde

Sidan kan innehålla affiliatelänkar. Läs mer i våra allmänna villkor.

Testvinnare - Sovsäck

Visa alla produkter

1. Marmot Sawtooth- Bäst i test

Marmot Sawtooth
Marmot Sawtooth
Marmot Sawtooth
  • Fyllnadsmaterial: Gåsdun
  • Fill power: 650
  • Storlekar: 183/198 cm
  • Vikt: 1310/1370 gram
  • Extremtemperatur: -28 °C
  • Packmått: 19 x 41 cm/22 x 46 cm

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Fri frakt över 699 kr.
 • Snabb leverans 1-3 dagar.

Marmot Sawtooth är en mycket populär sovsäck som verkligen lyckats kombinera utmärkt kvalitet med ett bra pris. Den senaste modellen är ny för 2022 och är dels rymligare samtidigt som den har en förbättrad temperaturreglering.

Sovsäcken är fylld med gåsdun, vilket är ett mycket kompetent isoleringsmaterial, och har en komforttemperatur -3 grader. Det går dock att klara en natt i sovsäcken även om temperaturen sjunker ner till -28 grader.

Huvan på sovsäcken täcker pannan och hakan, men näsan och munnen lämnas fria. Även om du drar åt den heltäckande sovsäcken riktigt ordentligt riskerar du därmed aldrig att få svårt att andas.

Lätt men håller värmen

För att en sovsäck ska få ett riktigt toppbetyg behöver den leverera på i princip alla punkter. Och det gör Marmot Sawtooth.

Den är högst portabel, då den väger strax över 1,3 kg. Den låga vikten är dels ett resultat av materialet och den lätta dunisoleringen, men också av mumieformen. Sovsäcken är nämligen bredare vid axlarna och smalare vid fotändan.

Design och kvalitet

Problem med dragkedjan kan lätt uppstå och är ofta en av de första sakerna som ofta går sönder på sovsäckar. Sawtooth är dock utvecklad för att förhindra att dragkedjan fastnar i tyget. Dessutom finns det en kompletterande kortare dragkedja på sidan av sovsäcken.

I fotändan finns också en särskild ”fotbox”, som är som en fyrkantig låda. Det ger extra fotutrymme och bidrar till att sovsäcken håller värmen bättre. I sovsäcken finns även en särskild ficka för att förvara exempelvis plånbok eller telefon.

Nu med ännu bättre temperaturreglering

En nyhet med 2022 års modell av Marmot Sawtooth är den förbättrade temperaturregleringen. Den här sovsäcken är nämligen utrustad med trekvartsdragkedjor och flärpar, så kallade hot wings, som går att fälla över dragkedjan.

Genom att ha dragkedjan öppen, men flärparna nedfällda blir det betydligt enklare att få en optimal temperatur i sovsäcken.

Fotboxen har också fått en uppgradering och är numera expanderbar tack vare en extra dragkedja. Genom att öppna den får du extra utrymme vid fötterna och därmed bättre ventilation.

Konsumenternas favorit

Bland recensionerna på Amazon skriver användare att de ägt flera upplagor av just den här sovsäcken och inte kan tänka sig att byta. Att sovsäcken är slitstark betyder alltså inte att den håller för evigt. Men det relativt låga priset och prestandan gör den ändå till en storfavorit bland friluftsmänniskorna.

Även på Trailspace.com får Sawtooth höga betyg av de flesta recensenterna. Några tycker dock att den är ganska tung och att det finns kompaktare modeller som väger mindre. Å andra sidan är det svårt att hitta en sovsäck som kombinerar pris och kvalitet lika bra som Sawtooth.

 • Håller värmen bra, även i kallare temperaturer.
 • Väldesignad med flera smarta finesser, bland annat fotbox och innerficka.
 • Bekväm att ligga i.
 • Kompakt packstorlek och låg vikt (väger endast 1310 gram).
 • Ännu bättre temperaturreglering.
 • Det finns lättare och mer kompaktare sovsäckar.

2. Rab Mythic Ultra 180- Bästa lättviktssovsäcken

Sovsäck Rab Mythic Ultra 180
  • Fyllnadsmaterial: Gåsdun
  • Fill power: 900
  • Storlekar: 185 cm
  • Vikt: 400 gram
  • Extremtemperatur: Uppgift saknas
  • Packmått: 32 x 16 cm

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Fri frakt över 595 kr.
 • Öppet köp i 365 dagar.

Rab Mythic Ultra 180 ger en helt ny mening till ultralätta sovsäckar. Den här modellen väger nämligen inte mer än 400 gram, trots att den kan hålla dig varm även när temperaturen sjunker ner mot nollgradigt.

Hemligheten är Rabs innovativa TILT-teknologi som reflekterar kroppsvärmen tillbaka in i sovsäcken med hjälp av titanbelagda textilfibrer. Men den här teknologin är inte gratis, och därför placerar sig Mythic Ultra 180 i premiumsegmentet.

Gåsdun med vattenavvisande behandling

Fyllningen i Mythic Ultra 180 består av RDS-certifierat gåsdun med högsta fillpower på 900. Detta ger dig en riktigt fluffig och mjuk sovsäck med hög komfort och god värmeisolering.

Dun är i vanliga fall ett material som inte fungerar särskilt bra i fuktigare klimat då väta kan försämra dunets isoleringsfunktion. Det här är dock inget du behöver oroa dig för med Mythic Ultra 180.

I samarbete med Nikwax® har man nämligen behandlat dunet i denna sovsäck med en PFC-fri impregnering. Behandlingen gör att dunet behåller sitt loft längre och att det dessutom torkar snabbare. 

Innovativ TILT-teknologi

Med en vikt på bara 400 gram är Mythic Ultra 180 helt klart en av marknadens lättaste sovsäckar. Så hur kan sovsäcken vara så lätt utan att förlora sina värmande egenskaper?

Hemligheten stavas TILT (Thermo Ionic Lining Technology), en unik värmereflekterande tygbehandling.

TILT-teknologin förser fibrerna i sovsäcken med en titanbeläggning som gör att de reflekterar tillbaka din kroppsvärme. Istället för att värmen smiter ut i luften stannar den alltså kvar inuti sovsäcken, vilket gör att Mythic Ultra 180 kan hålla värmen bra och samtidigt bibehålla en mycket låg vikt.

Temperaturgräns på 0 grader

Temperaturgränsen för sovsäcken är 0 grader, vilket gör att du kan använda den under vår, sommar och höst. Du kan dock överleva en natt i betydligt lägre temperaturer än så.

För ett ännu bättre skydd mot den kalla nattluften kan du alltid fälla upp den integrerade dunkragen. Det finns även en dragsko i huvan som du kan använda för att säkerställa att din kroppsvärme inte läcker ut.

Innovativ teknik kostar

Rab Mythic Ultra 180 är helt klart en av marknadens lättaste sovsäckar just nu. Men att tillverka en så lättviktig och kompakt sovsäck med så pass goda värmeegenskaper kostar. Det gör också att Mythic Ultra 180 ligger i en hög prisklass, betydligt högre än övriga modeller i vår sammanställning. För dig som har råd och verkligen ser ett värde i att ha en så lätt sovsäck som möjligt behöver detta förstås inte vara ett problem. Men för dig som tycker att Mythic Ultra 180 är i dyraste laget kan Marmot Hydrogen vara ett minst lika bra alternativ, trots att den väger några hundra gram mer.

 • Extremt lätt - väger inte ens 0,5 kg.
 • Innovativ TILT-teknik reflekterar kroppsvärmen.
 • RDS-certifierat gåsdun med 900 i fillpower.
 • Behåller sina egenskaper i fuktigare klimat.
 • Betydligt dyrare än många sovsäckar i lättviktssegmentet.
 • Ej för användning året runt.

3. Marmot Never Summer- Bra för kallare klimat

Marmot Never Summer
Marmot Never Summer
Marmot Never Summer
  • Fyllning: Dun
  • Fillpower: 650+
  • Storlek: 183 cm
  • Vikt: 1450 gram
  • Extremtemperatur: -42,4 °C
  • Packmått: 22 x 46 cm

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Fraktfritt vid 699 kr.
 • Snabb leverans 1-3 dagar!

För dig som har tänkt att vistas i extremkalla temperaturer kanske inte sovsäcken Sawtooth räcker till. Men lugn, tillverkaren Marmot har en lösning även för dig, och den heter Never Summer.

Den här sommarhatande sovsäcken presterar ännu bättre än Sawtooth när det är kallt. Här håller du dig nämligen varm hela vägen ner till -42,4 grader! Men priset är också betydligt högre för den här sovsäcken.

Dunfyllning

Never Summer har dunfyllning, vilket bidrar till utmärkt isolering och portabilitet. Liksom andra sovsäckar med dun förlorar den dock mycket av sina egenskaper när det är vått.

Ska du ut och vandra i regniga och fuktiga klimat fungerar alltså en sovsäck av syntetmaterial bättre. Valet av dun för en sovsäck som är tänkt att användas i kalla och torra klimat är dock helt rätt.

Heltäckande sovsäck

Precis som Sawtooth är Never Summer en så kallad mumiesovsäck. Du täcks från topp till tå, och endast din mun och näsa får utrymme. Fördelen med att knyta in sig på det här sättet är förstås att det går att hålla värmen även när det är riktigt kallt.

Även designmässigt liknar Never Summer vår testvinnare, med extra utrymme för fötterna och en dragkedja som inte fastnar.

Experterna intygar att du håller dig varm

Alloutdoorsguide:s heltäckande recension av Never Summer hyllar hur prisvärd den är i jämförelse med andra sovsäckar för extremkyla. Recensenten intygar att det verkligen går att hålla värmen i svår kyla, även om du sover i bara underkläderna.

En liten invändning är dock att dragkedjan kan strula ibland. Vi antar att det fortfarande behövs en del innovation innan en helt problemfri dragkedja ser dagens ljus.

 • Lägre pris än många andra sovsäckar i samma segment.
 • Håller värmen i extremkyla.
 • Extra god plats för fötterna.
 • Dragkedjan kan ibland fastna.
 • Inte optimal för fuktigare klimat.

4. Decathlon Forclaz Trek900- Mest prisvärd

Decathlon Forclaz Trek900
  • Fyllnadsmaterial: Ankdun, småfjäder
  • Fill power: 800
  • Storlekar: 185 cm (storlek L)
  • Vikt: 695 gram (storlek L)
  • Extremtemperatur: Uppgift saknas
  • Packmått: 13,5 x 30 cm (storlek L)

Rekommenderad butik:
 • Fria returer.
 • 365 dagars öppet köp.

Om du bara ska övernatta ute några gånger per år och främst under sommarmånaderna behöver du sällan spendera tusentals kronor på en sovsäck. Då kan det räcka med en lite billigare modell, som Forclaz Trek900 från Decathlon till exempel.

Detta är en extremt prisvärd sovsäck som trots sitt låga pris både har varm dunfyllning, vattenavvisande tyg och låg vikt. Ett utmärkt val för dig som vill ha en bra sovsäck utan att det ska kosta skjortan.

Fluffig och behaglig att sova i

Fyllningen i Forclaz Trek900 består av 85 procent ankdun och 15 procent småfjädrar. Decathlon är dessutom noggranna med att dunet bara kommer från djur som föds upp för sitt kött och att fjädrarna plockas först efter slakt.

Med en fillpower på 800 är Forclaz Trek900 en mycket fluffig och varm dunsovsäck. Användarna beskriver den som bekväm och lyfter framför allt det mjuka tyget som känns

skönt mot huden.

Främst lämpad för sommarcamping

Jämfört med andra dunsovsäckar är Forclaz Trek900 främst lämpad för övernattningar under årets varmare månader. Den håller dig varm ner till temperaturer på cirka 5 grader. Vill du förbättra värmehållningen kan du alltid använda dubbla sovsäckar.

Några finesser som kan fördelaktiga om du känner dig lite extra frusen är huvan med dragsko och flärpen vid dragkedjan som förhindrar drag utifrån. Det yttre materialet är dessutom vattenavvisande för ännu bättre värmeisolering.

Liten och lätt till ett bra pris

En av sovsäckens främsta styrkor är dess låga vikt och kompakta packmått. Beroende på storlek väger Forclaz Trek900 mellan 640 och 745 gram och den nätta packstorleken ger dig gott om utrymme över i packningen.

Kort sagt är Forclaz Trek900 ett bra val för dig som vill ha en enkel och bra sovsäck till ett riktigt bra pris. Temperaturgränsen är kanske inte den bästa, men för camping under årets varmare månader räcker den gott och väl.

 • Prisvärd sommarsovsäck med dunfyllning.
 • Vattenavvisande tyg för bättre värmeisolering.
 • Välj mellan tre storlekar - M, L eller XL.
 • Lätt och liten packstorlek.
 • Inte anpassad för lägre temperaturer.

5. Marmot Hydrogen- Vi rekommenderar

Marmot Hydrogen sovsäck
  • Fyllnadsmaterial: Gåsdun
  • Fill power: 800
  • Storlekar: 183 cm
  • Vikt: 735 gram
  • Extremtemperatur: -20 °C
  • Packmått: 15 x 30 cm

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Fri frakt över 595 kr.
 • Öppet köp i 365 dagar.

Vill du ha en varm och fluffig sovsäck som tar minimalt med plats i packningen? Då kan Hydrogen från Marmot vara helt i din smak.

Den här dunsovsäcken håller dig varm och torr även när temperaturen sjunker under nollan, trots att den inte ens väger ett kilo. Och tack vare dess kompakta packstorlek kommer du knappt att märka av Hydrogen i ryggsäcken.

En trevlig nyhet med den uppdaterade versionen av Hydrogen är dessutom att både inner- och yttermaterialet är tillverkade av återvunnet material. Enligt oss ger det några extra plus i kanten.

Fluffig och varm dunsovsäck

Marmot Hydrogen är en riktigt mjuk och fluffig sovsäck som är en ren fröjd att sova i. Mycket av detta beror på den härliga fyllningen av gåsdun som också bidrar till sovsäckens värmande egenskaper.

Dunet har dessutom impregnerats med Marmots Down Defender för att säkerställa att sovsäcken behåller sina egenskaper även i fuktigare klimat. Tack vare impregneringen kommer dunet att torka fortare samtidigt som det behåller sitt loft 150 procent bättre jämfört med obehandlat dun.

Hydrogen har också en stor huva och en dunfylld krage som ger dig extra komfort och förhindrar att värdefull värme smiter ut.

Klarar temperaturer under nollan

Komforttemperaturen ligger på 2 grader medan temperaturgränsen ligger på -3 grader. Användare menar dock att den känns aningen varmare än så, vilket gör att du kan sova gott i Hydrogen under större delen av året. Det går dessutom att överleva en natt med temperaturer ner till hela -20 grader.

Extremt portabel

Hydrogen är utan tvekan en av de mest portabla sovsäckarna på marknaden. Trots det är Hydrogen både rymligare och mer funktionell jämfört med andra lättviktssovsäckar på marknaden, något som överraskar många experter.

Med en vikt på strax över 700 gram passar Hydrogen utmärkt för dig som vill packa så lätt som möjligt. Den tar dessutom minimalt med plats i packningen tack vare packstorleken på endast 15 x 30 cm.

Fotboxen kunde varit lite större

En faktor som bidrar till det utmärkta förhållandet mellan vikt och värme i Hydrogen är konstruktionen. Detta är en mumiesovsäck, vilket betyder att den är bredare vid axlarna och smalnar av vid benen.

Axelpartiet är bekvämt med en omkrets på 153 cm, däremot smalnar sovsäcken av ordentligt vid fötterna. Fotboxen kan därmed upplevas som en aning begränsande.

Ger dig valuta för pengarna

Med tanke på den låga vikten och kompakta storleken ger Hydrogen dig helt klart värde för pengarna när det kommer till värmeisolering. Den är dessutom så lätt och kompakt att du knappt kommer att märka av den i din packning. Perfekt för mer krävande vandringar där du behöver packa så lätt som möjligt. Vi gillar också att den är tillverkad av återvunna material och att dunet är impregnerat för att bättre klara av fukt. Visst är fotändan i smalaste laget och prislappen relativt hög, men kan du bortse från detta får du en pålitlig och varm sovsäck av riktigt hög kvalitet. 

 • Fluffig och mjuk dunsovsäck med 800 i fillpower.
 • Behåller sin funktion även i fuktigare klimat.
 • Låg vikt och minimal packstorlek.
 • Tvåvägsdragkedja för bättre ventilation.
 • Något smal fotbox.
 • Aningen dyr.

6. Vaude Kids Alpli Adjust- Bäst för barn

Vaude Kids Alpli Adjust
Vaude Kids Alpli Adjust
  • Fyllnadsmaterial: Polyester
  • Storlekar: 105 – 135 cm
  • Vikt: 850 gram
  • Packmått: 33 x 22 cm

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Öppet köp i 365 dagar.
 • Fri frakt över 595kr.

Det finns flera val för de små äventyrarna som behöver en bra sovsäck. I kategorin ”Sovsäck barn” finns det dock få så prisvärda som Vaude Kids Alpli Adjust.

Att den kallas adjust beror på att den faktiskt kan justeras på längden. Storleken på sovsäcken är mellan 105 och 135 centimeter och kan alltså växa i takt med att barnet gör det. Den här sovsäcken kan därmed bli en trogen kompanjon till ditt barn från tre upp till åtta års ålder.

Inte för extremkyla

Alpli Adjust är tillverkad i polyester som är ett bra isolerande material även vid fuktiga väderförhållanden. För kyla fungerar den dock inte särskilt bra, så att sova i den här sovsäcken när temperaturen smiter under nollan är inte att rekommendera.

Så länge det inte är allt för kallt ute kan du dock vara säker på att Alpli Adjust håller värmen hela natten.

Innovativa lösningar för att göra sovsäcken så bekväm som möjligt

Precis som våra två andra testvinnare ligger en hel del innovation bakom Alpli Adjust. Tillverkaren har hittat fiffiga lösningar för att det ska vara skönt och praktiskt att sova i sovsäcken.

Exempelvis är kudden redan insydd, och sovsäcken har en fodrad halskrage som gör att ingen värme går förlorad. I en liten ficka på sidan av sovsäcken finns det plats för värdesäker (eller varför inte favoritgosedjuret?).

Innermaterialet är mjukt och skönt, och är framtaget för att inte vara hudirriterande. Ska man anmärka på något så är det att det inte finns något extrautrymme för fötterna. Detta kan vara irriterande, och vi hade gärna sett en liknande lösning som hos Marmot-sovsäckarna.

Full pott på Amazon

Vaude Kids Alpli Adjust har övervägande positiva kundomdömen. På brittiska Amazon får den full pott av användarna som hyllar kvaliteten. Att priset är väsentligt lägre än många andra sovsäckar är också en mycket positiv faktor.

Summa summarum så är det här ett utmärkt val för alla barn i åldrarna 3 – 8 år. Tänk bara på att det här inte är en sovsäck som är tänkt att användas i allt för kalla klimat.

 • Längden går att justera.
 • Insydd kudde, förvaringsficka och hudvänligt material invändigt.
 • Lätt och kompakt.
 • Klarar inte att värma i temperaturer under nollstrecket.
 • Lite mer utrymme i fotändan hade varit önskvärt.

Köpa sovsäck? Det här ska du tänka på

Idag finns det mängder av sovsäckar som kan variera både i både form, funktion och pris. Vissa är rektangulära, andra är mumieformade. Det finns även enkla och dubbla sovsäckar samt mindre modeller anpassade för barn.

För att hjälpa dig att hitta en passande sovsäck har vi sammanställt en enkel och informativ guide nedan. Här får du bland annat lära dig mer om olika sovsäckar, vilken temperatur de klarar och fem saker att tänka på innan ditt köp.

Sovsäckar med dun- vs syntetfyllning

Fyllningen är en av de viktigaste egenskaperna i en sovsäck. Det är nämligen fyllningen som avgör hur väl sovsäcken isolerar och värmer, men också hur den hanterar fukt.

Sovsäckar kan ha två olika typer av isoleringar: dun eller syntet. Vad som passar bäst beror dels på var och hur du campar. Dun erbjuder låg vikt och bra värme medan syntet är billigare och hanterar fukt bättre.

Dunsovsäckar

Dun är ett naturmaterial som gör sig utmärkt som isolering i sovsäckar. Dunet är lätt och fluffigt samtidigt som det har utmärkta värmande egenskaper. Du kan dessutom komprimera det upprepade gånger utan att det tappar sitt loft.

När det gäller dunsovsäckar talar man ofta om fill power. Fill power visar dunets kvalitet, men också hur stor volym dunet tar upp, vilket påverkar sovsäckens vikt. Ju högre siffra, desto bättre värme-vikt-förhållande. Även om två sovsäckar har samma komforttemperatur kommer en högre fill power att väga mindre.

Nackdelarna med dun är att det oftast är lite dyrare och att materialet inte tål väta lika bra. Blir dunet blött tappar det sina värmande egenskaper. Samtidigt väljer många sovsäckstillverkare att impregnera dunet för bättre fuktresistens.

Syntetsovsäckar

Sovsäckar med syntetfyllning klarar fukt betydligt bättre än dun och torkar snabbt om den blir blöt. De kostar i regel mindre än dunsovsäckar och är förstås ett bättre val för dig som helst undviker djurmaterial.

Nackdelen med syntetsovsäckar är att värme-vikt-förhållandet generellt sett är sämre och att de väger mer än dun. Dessutom kan de tappa sitt loft efter upprepade komprimeringar. Men för dig som är ute efter en billigare sovsäck och ska övernatta i fuktigare klimat kan en syntetvariant vara det bästa alternativet.

Viktigt att välja rätt storlek på sovsäcken

Sovsäckar är konstruerade för att hålla kvar kroppsvärme som din kropp producerar. För att detta ska fungera optimalt är det viktigt att välja en sovsäck i rätt storlek.

Är sovsäcken för liten kommer isoleringen pressas ihop, vilket försämrar den isolerande förmågan. En för stor sovsäck kommer inte heller att fungera optimalt eftersom din kroppsvärme inte kommer att kunna värma upp all luft inuti sovsäcken.

För att hitta rätt storlek är det viktigt att du mäter sovsäckens längd men också omkretsen kring axel, höft och fot. De flesta sovsäckar kommer i olika storlekar, så ta hjälp av storlekstabellen.

Tänk på att sovsäckar med en längd på exempelvis 183 cm passar personer som är omkring 183 cm långa.

Även formen påverkar komfort och isolering

Det är inte bara storleken på sovsäcken som avgör dess komfort och värmande förmåga, även formen spelar roll.

Rektangulära sovsäckar

Vill du ha lite extra utrymme när du sover ska du välja en rektangulär sovsäck. Om du campar med din partner kan du i vissa fall fästa två sovsäckar av denna typ i varandra. Perfekt under kallare dagar eftersom ni kan värma varandra med er kroppsvärme.

Det är också möjligt att öppna upp vissa rektangulära sovsäckar helt och använda dem som ett stort täcke.

Nackdelen med denna modell är att den har mer tyg, vilket också påverkar vikten. Vill du packa så lätt som möjligt är en mumieformad sovsäck ett bättre val.

Mumieformade sovsäckar

Dessa sovsäckar har en kroppsnära design, vilket gör dem bredare kring axlarna och smalare kring fötterna. Detta påverkar även vikten eftersom du slipper överflödigt tyg, vilket gör mumiesovsäcken lättare och mer kompakt. Ett bra val för långa vandringar där låg vikt och volym är en prioritet.

Nackdelen med mumieformade sovsäckar är dock att rörelsefriheten begränsas. Vill du ha mer sovutrymme är den rektangulära modellen att föredra.

Damsovsäckar

Idag finns det även damsovsäckar, det vill säga modeller som är specifikt utformade för kvinnokroppen. Dessa varianter har smalare axlar, bredare höfter och bättre isolering. Damsovsäcken är passande för dig som är ute efter bästa möjliga passform och komfort.

Sovsäckar för barn

Även barn ska förstås kunna följa med på campingturen. Barnsovsäckar har ofta en justerbar längd så att du inte ska behöva köpa en ny modell för varje säsong. Det är dock även möjligt att själv justera längden genom att knyta ett band kring fotdelen. Perfekt för att motverka kalla fötter.

Temperaturgränsen för sovsäckar varierar

Alla sovsäckar klarar förstås inte samma temperaturer. Vissa är anpassade för sommarcamping, andra för fjällvandringar och extremtemperaturer.

För att ta reda på vilka temperaturer sovsäcken klarar finns det tre mätvärden du ska titta efter:

 • Lägre temperaturgräns: Temperaturgränsen för en normalbyggd man.
 • Komforttemperatur: Temperaturgränsen för en normalbyggd kvinna (kvinnor fryser i regel lättare än män).
 • Extremtemperatur: Den lägsta temperaturen då du kan överleva i sovsäcken en natt om du håller dig vaken. 

Tänk på! Det är viktigt att sovsäckens temperaturindikeringar mäts enligt EU-standarden EN13537. Utan denna märkning kan det vara svårt att veta vilken temperatur sovsäcken klarar eftersom mätmetoderna kan skilja sig åt en hel del.

Sovsäckar för olika säsonger

Sommarsovsäckar är tunnast och klarar i regel temperaturer ner till cirka 5 – 10 grader. De fungerar därmed bra även under lite varmare vår- och höstnätter.

Det finns även sovsäckar anpassade för tre säsonger, det vill säga vår, sommar och höst. Dessa modeller håller dig varm ner till cirka -5 grader, men har också god ventilation så att du inte behöver svettas undersommarnätterna.

För övernattning utomhus under vinterhalvåret är det viktigt med en riktigt varm sovsäck. Den bör klara minst -5 grader, men det finns varianter som håller dig varm ner till -30 grader. Perfekt om du ska ut på en mer krävande fjällvandring eller vinterexpedition.

Lager på lager lager ger flexibilitet

Ett bra alternativ för dig som vill kunna ge dig ut hela året är att använda dubbla sovsäckar. Investera i en lite varmare sovsäck som klarar temperaturer ner till cirka -10 grader och använd den i kombination med en sommarsovsäck för att klara extra kyliga nätter.

Du kan också addera extra lager inuti i sovsäcken, exempelvis i fleece, siden eller ull för extra värme. Ytterligare ett alternativ är att köpa till ett sovsäcksöverdrag som du kan använda som ett skal.

Ultralätta sovsäckar passar dig som vill packa lätt

En ultralätt sovsäck kan vara en väl värd investering för dig som ska ut på längre och mer krävande vandringar. Ju lättare packning, desto mindre blir nämligen påfrestningen på kroppen.

Eftersom dessa sovsäckar dessutom brukar ha en väldigt kompakt packstorlek får du också mer plats över till viktig utrustning i packningen.

De lättaste sovsäckarna på marknaden idag väger inte mer än cirka 500 gram. Det kan jämföras med en normal vikt på mellan 1 – 2 kg, beroende på form och mängden fyllning.

Fem saker att tänka på när du köper sovsäck

Nu när du vet lite mer om hur sovsäckar fungerar ska vi avsluta denna guide med fem snabba saker att tänka på inför ditt köp.

1. Fyllningen

Det första du behöver bestämma dig för är vilken fyllning sovsäcken ska ha. Här kommer några riktlinjer:

 • Välj dun om du värdesätter låg vikt, hållbarhet och kompakt packstorlek. Undvik dun om du inte vill använda djurprodukter eller ska övernatta i väldigt fuktiga klimat.
 • Välj syntet om det är viktigt att sovsäcken klarar fuktiga miljöer. Syntet kan också vara bra för dig som vill hitta en så billig sovsäck som möjligt. Tänk bara på att dessa modeller oftast är större och tyngre.

Tänk på! Om du väljer en dunsovsäck, se till att dunet är RDS-certifierat. Det betyder att dunet kommer från rättvist behandlade djur. Se även till att det är behandlat för bättre fuktresistens.

2. Temperaturgränsen

Vilken temperatur du ska välja beror förstås på i vilka klimat du planerar att övernatta. Du bör veta vilken lägsta temperatur du kommer att utsättas för på din tur. Sedan bör du välja en sovsäck som klarar aningen lägre temperaturer än så för att vara på den säkra sidan.

Andra saker du kan göra för att hålla dig varm är att:

 • Lägga dig varm och torr.
 • Gå på toaletten innan du lägger dig eftersom vätska binder kyla.
 • Addera extra lager inuti sovsäcken, exempelvis med fleece eller ull.
 • Investera i ett bra liggunderlag med korrekt r-värde.

3. Formen och längden

Se till att du väljer en sovsäck i rätt storlek. Gör du inte det kommer dess funktion nämligen att försämras.

Titta framför allt på sovsäckens längd så att den motsvarar din egen längd. Är en sovsäck 183 cm lång passar den personer som är 183 cm långa. Det kan också vara bra att mäta axel- och höftomkrets, framför allt om du ska välja en mumieformad modell.

Vill du ha en extra rymlig sovsäck ska du välja en rektangulär sovsäck istället för en mumieformad. Tänk bara på att det extra tyget adderar mer vikt.

4. Vikten och packstorleken

Vikt och packstorlek är framför allt viktigt för dig som ska ut på en längre expedition. Då kan du behöva packa så lätt som möjligt för att enklare kunna röra dig i terrängen. Även packstorleken är viktig så att du får plats med annan viktig utrustning.

Titta lite extra på vikt och packstorlek när du jämför sovsäckar och fundera över om detta är en prioritet för dig.

5. Priset

Slutligen ska du förstås jämföra priser i valet av sovsäck. Priset varierar dels beroende på isoleringsförmåga, vikt och packstorlek, men också på varumärke. Dunsovsäckar är i regel dyrare än dyntet, men idag kan syntetmodeller vara ett fullgott alternativ till dun.

Ska du bara ge dig ut ett par gånger per år kan en billigare syntetsovsäck räcka gott och väl. Om du däremot ska ut på långa fjällvandringar eller expeditioner regelbundet är det förstås en bättre idé att välja en lite dyrare modell med längre hållbarhet och bättre funktionalitet.

Ta gärna hjälp av vår jämförelse ovan för att hitta den bästa sovsäcken just för dig.

Källor

Här kan du se några av de källor vi använt oss av i vår sammanställning av sovsäckar.

Outdoorgearlab.com

Outdoorgearlab är en webbplats för dig som är intresserad av camping, vandring och friluftsliv. Här hittar du mängder av intressanta och objektiva produktrecensioner som göra det enklare för dig att hitta passande produkter.

Vi har bland annat läst Outdoorgearlabs recension av vår testvinnare – Marmot Sawtooth – för att se vad experterna själva tycker. Enligt recensenten är detta en mycket varm sovsäck med hög komfort som ger dig mycket för pengarna. Samtidigt är den relativt tung jämfört med dyrare modeller samtidigt som den tar upp ganska mycket plats i packningen. Totalbetyget landar på 4 av 5 med extra höga poäng för värmeisoleringen.

Webbadress till testet: 

 • https://www.outdoorgearlab.com/reviews/camping-and-hiking/backpacking-sleeping-bag/marmot-sawtooth-15
 • https://www.outdoorgearlab.com/reviews/camping-and-hiking/backpacking-sleeping-bag/marmot-hydrogen

T3.com

 • https://www.t3.com/features/best-lightweight-sleeping-bag
 • https://www.t3.com/features/best-sleeping-bag

Användarrecensioner

Bortsett från att läsa experttester har vi även tittat på användarnas egna omdömen. Nedan kan du vilka källor vi använt oss av för att hitta sådana recensioner.

Outnorth.com 

 • https://www.outnorth.se/marmot/sawtooth-67285
 • https://www.outnorth.se/marmot/never-summer-67289
 • https://www.outnorth.se/vaude/alpli-adjust-400-syn

Xxl.se

 • https://www.xxl.se/vaude-alpli-adjust-400-syn-sovsack-bla/p/1159172_1_style

Trailspace.com 

 • https://www.trailspace.com/gear/marmot/sawtooth-15/
 • https://www.trailspace.com/gear/marmot/never-summer/

Rei.com 

 • https://www.rei.com/product/127861/marmot-sawtooth-15-sleeping-bag#product-reviews
 • https://www.rei.com/product/127862/marmot-never-summer-0-sleeping-bag#product-reviews

Amazon.com 

 • https://www.amazon.com/Vaude-Adjust-Synthetic-Regular-Zipper/dp/B07K8P48C4#customerReviews
Krislåda för krisberedskap

Med en krislåda kan du och din familj känna er tryggare i ett krisläge...

vevradio test

En vevradio – även kallad nödradio – är en radio som tar emot...

camping-tips

Camping har länge varit en populär semestersysselsättning, framför allt...

hammock test

En hammock (eller hängmatta) kan vara ett bra alternativ till ett...

Liknande tester

liggunderlag test
5 Liggunderlag testade
Therm-a-Rest NeoAir XTherm
Bäst i testet Therm-a-Rest NeoAir XTherm
stormkök test
5 Stormkök testade
trangia-stormkok-25-3-stort-ul-gas
Bäst i test Trangia 25–3 UL
tält test
10 Tält testade
tält test - bästa 2 manna tält
Bäst i test MSR Hubba Hubba NX

Jämför specifikationer

Nedan kan du se testvinnarna i vår jämförelse. Du kan scrolla i sidled för att se alla vinnare.

Produkter

1
image
2
image
3
image
image
image
image

Specifikationer

Marmot Sawtooth

Rab Mythic Ultra 180

Marmot Never Summer

Decathlon Forclaz Trek900

Marmot Hydrogen

Vaude Kids Alpli Adjust

Betyg:
Fyllnadsmaterial:GåsdunGåsdunDunAnkdun, småfjäderGåsdunPolyester
Fill power:650900650+800800Uppgift saknas
Storlekar:183/198 cm185 cm183 cm185 cm (storlek L)183 cm105 - 135 cm
Vikt:1310/1370 gram400 gram1450 gram695 gram (storlek L)735 gram850 gram
Extremtemperatur:-28°CUppgift saknas-42,4 °CUppgift saknas-20 °CUppgift saknas
Packmått:19 x 41 cm/22 x 46 cm32 x 16 cm22 x 46 cm13,5 x 30 cm (storlek L)15 x 30 cm33 x 22 cm

Vanliga frågor och svar

Marmot Never Summer är enligt vår sammanställning den bästa sovsäcken för kalla årstider. Med dunfyllning och en fillpower på 650+ är sovsäcken välutrustad för extremtemperaturer.

När du väljer sovsäck bör du utgå från din egen längd. Välj gärna en sovsäck som matchar din längd, plus ytterligare 20 – 25 centimeter.

Du bör förvara sovsäcken på ett sätt som inte komprimerar den för mycket. Med andra ord behöver du lufta den regelbundet, annars kan den bli sliten i förtid. Istället för att knyckla ner sovsäcken i en påse är det bättre alltså bättre att hänga upp den.

Vaude Kids Alpli Adjust är en bra sovsäck för barn om du är ute efter en prisvärd och högkvalitativ sovsäck. Med en vikt på endast 850 gram och ett mycket bra pris har sovsäcken imponerat på såväl experter som konsumenter.

Livslängden på en sovsäck varierar främst beroende på hur bra isoleringsförmågan är efter ett antal säsonger. Väljer du en sovsäck med dunstoppning håller den i regel längre än en med syntetiskt material. Vissa sovsäckar håller i över 10 år medan andra bör bytas ut efter 3–4 säsonger. Hur du förvarar sovsäcken bidrar också i stor mån till hur länge den håller.

Du behöver inte tvätta sovsäcken särskilt ofta. Faktum är att det är bättre att bara tvätta den när det verkligen är nödvändigt för att undvika slitage. I vanliga fall räcker att vädra sovsäcken, så kan du tvätta den endast när det verkligen behövs.

Hjälpte det här testet om Sovsäck dig?

11 Röster, Genomsnitt: 4.8/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

liggunderlag test

Liggunderlag: 5 testade modeller

stormkök test

Stormkök: 5 testade modeller.

tält test

Tält test: 8 testade modeller

Testvinnare - Sovsäck

 1. Marmot Sawtooth

  Marmot Sawtooth

  Bäst i test
 2. Sovsäck Rab Mythic Ultra 180

  Rab Mythic Ultra 180

  Bästa lättviktssovsäcken
 3. Marmot Never Summer

  Marmot Never Summer

  Bra för kallare klimat
+ Visa Sammanfattning