Företagslån - 5 bästa lån till företag 2022

 • Sveriges bästa företagslån enligt kundbetyg
 • Långivaren med högst lånebelopp
 • Topp 5 lån till företag 2022
award-image
Information om affiliatelänkar

Vilket är det bästa företagslånet?

Baserat på kundomdömen och lånevillkor har vi utsett låneförmedlaren Krea till ett av de bästa företagslånet just nu. Hos Krea kan du nämligen jämföra ett flertal företagslån samtidigt med bara en ansökan och kreditupplysning på företaget. Det gör det enklare att hitta det bästa företagslånet för just din verksamhet. Läs mer om Krea och flera andra långivare nedan!

Information om affiliatelänkar
Välj produkter att jämföra

Sortera efter

award-icon
 • Samarbetar med flest banker och långivare (22 st.)
 • Kostnadsfri ansökan
 • Hög kundnöjdhet
Typ av företagslån:Låneförmedlare
Lånebelopp:10 000 – 5 000 000 kr
Löptid:1 mån – 5 år
Säkerhet:Personlig borgen
Kreditupplysning:UC
Anslutna långivare:22 st
Betalningsanmärkningar:Accepteras
Utbetalningstid:3 – 5 dagar
TrustScore:4,7 av 5
award-icon
 • Erbjuder företagslån utan UC
 • Nöjdhets- och lägsta pris-garanti
 • Personlig borgen som enda säkerhet
Typ av företagslån:Långivare
Lånebelopp:10 000 – 2 000 000 kr
Löptid:1 – 36 mån
Säkerhet:Personlig borgen
Kreditupplysning:Bisnode
Anslutna långivare:-
Betalningsanmärkningar:Accepteras
Utbetalningstid:Inom 1 arbetsdag
TrustScore:4,9 av 5
 • Utbetalning samma dag
 • Fast månadsavgift istället för ränta
 • Ingen UC på borgensman
Typ av företagslån:Långivare
Lånebelopp:10 000 – 1 000 000 kr
Löptid:6 – 18 mån
Säkerhet:Personlig borgen
Kreditupplysning:UC, Creditsafe
Anslutna långivare:-
Betalningsanmärkningar:Accepteras
Utbetalningstid:Inom 1 arbetsdag
TrustScore:4,7 av 5
Avatar for Marcello Rongione av Marcello Rongione Senast uppdaterad : Dec 01, 2022

Det här testet har fått betyget:

23 Röster, Genomsnitt: 4.9/5

Alla företag har ett gemensamt mål – att expandera. Tillväxt är dock kostsamt och kräver resurser både i form av tid, energi och inte minst kapital. Långt ifrån alla företag har de finansiella förutsättningar som krävs för att expandera.

I dessa fall kan ett företagslån vara ett bra alternativ. Företagslånet ger verksamheten möjlighet att investera i exempelvis lokaler, marknadsföring och personal som kan leda till ökade intäkter.

Idag finns det många företagslån att välja bland. Nya långivare och låneförmedlare dyker upp ständigt, men vilken ska man välja? För att hjälpa dig välja rätt har vi jämfört fem företagslån som enligt kunderna själva är de bästa på den svenska marknaden.

De företagslån som ingår i vår sammanställning är:

 1. Krea – Bästa företagslån 2022
 2. Froda – Vi rekommenderar
 3. Qred – Vi rekommenderar
 4. Zmarta – Rekommenderad låneförmedlare
 5. Fakturino – Högsta lånebelopp

Nedan kan du läsa mer om de olika långivarna/låneförmedlarna och deras villkor. Längst ner på sidan hittar du vanliga frågor och svar om företagslån som kan vara bra att läsa igenom innan du ansöker.

Hur gjorde vi jämförelsen?

I vår jämförelse av företagslån har vi främst utgått ifrån kundomdömen för att ta reda på vilken aktör som är bäst. Här har vi utgått ifrån trovärdiga källor till recensioner som exempelvis Trustpilot.

Förutom att lyssna på vad kunderna själva har att säga har vi också gjort en egen bedömning av de olika företagslånen och deras egenskaper. I denna bedömning har vi framför allt jämfört.

 • Lånebelopp
 • Löptid
 • Ränta
 • Avgifter
 • Lånevillkor
 • Ansökningsprocess
 • Utbetalning
 • Återbetalning

Observera att vi inkluderar både långivare och låneförmedlare i vår sammanställning. En låneförmedlare betalar inte ut företagslån själv, utan skickar bara vidare din ansökan till sina samarbetspartners. På så sätt kan du få flera låneofferter med bara en ansökan och kreditupplysning.

Testvinnare - Företagslån

Visa alla produkter

1. Krea- Bästa företagslån

krea företagslån
  • Företagslån upp till 5 miljoner kronor
  • Få upp till 22 låneförslag med 1 ansökan
  • 4,7 av 5 på Trustpilot
  • Erbjuder även fakturaköp

Teckna lån hos:

 • Jämför upp till 22 företagslån.
 • Tidseffektivt.

Idag är Krea är faktiskt den låneförmedlare som jämför flest företagslån på den svenska marknaden, nämligen 22 stycken. Det betyder att du kan få ett tjugotal låneförslag med bara en ansökan och kreditupplysning.

Kreas tjänst är förstås helt kostnadsfri och du är inte bunden till din ansökan. Och lånekostnaden är förstås densamma som om du skulle ansöka direkt hos långivaren.

Krea föreatgslån betyg hos trustpilot.se

Företagslån upp till 5 miljoner kronor

Krea erbjuder företagsfinansiering upp till 5 miljoner kronor som du kan använda för investeringar i lokaler, anställda eller marknadsföring. Även företag med ett mindre kapitalbehov är välkomna att ansöka, då det lägsta lånebeloppet ligger på 10 000 kronor.

Krav på säkerhet varierar

I och med att Krea är en låneförmedlare är det inte de som avgör vilken säkerhet lånet kräver. Normalt sett behöver du lämna en säkerhet i form av personlig borgen, vilket betyder att företrädaren ansvarar för återbetalningen om företaget hamnar i obestånd.

Om du har möjlighet att lägga till säkerheter i form av exempelvis fastighets- och företagsinteckning rekommenderar vi att du gör det. På så sätt kan du nämligen bli erbjuden bättre lånevillkor i och med att utlåningsrisken minskar.

Erbjuder lån till flera företagsformer

De flesta företag, oavsett storlek, är välkomna att ansöka om lån hos Krea. Det viktigaste är att företaget är registrerat och verksamhet i Sverige. Även startups kan få lån, så länge de kan presentera en noggrann verksamhetsplan och budget.

Lagerbolag och filialbolag kan emellertid inte få lån via Krea. Sådana företag kommer automatiskt att få avslag på sin ansökan.

Individuell prissättning

Eftersom Krea är en låneförmedlare är det inte de som avgör vad varje företagslån ska kosta, utan det är det upp till varje enskild långivare som är ansluten till tjänsten.

Prissättningen är normalt sett individuell, vilket betyder att kostnaden varierar beroende på företagets kreditvärdighet. En god ekonomi med ett stabilt kassaflöde ger normalt sett en lägre lånekostnad och tvärtom.

Med tanke på att Krea har 22 samarbetspartners har du dock goda chanser att hitta ett företagslån med låg ränta.

Bara 1 kreditupplysning

Trots att Krea jämför ett tjugotal företagslån registrerar de bara en kreditupplysning på företaget (och på eventuell borgensman) som alla långivare får dela på. Upplysningen sker hos UC och hjälper de anslutna långivarna att bedöma företagets kreditvärdighet.

Vissa anslutna långivare kan vilja hämta kompletterande kreditunderlag från andra kreditupplysningsföretag, så som Creditsafe och Bisnode. Dessa upplysningar är dock inte synliga i ditt UC-register och påverkar därför inte ditt kreditbetyg.

Svar inom 24 – 48 timmar

För att ansöka om lån hos Krea behöver du bara fylla i ansökningsformuläret på deras hemsida. Det kan du göra dygnet runt, via dator eller mobil.

Dina första svar får du vanligtvis samma dag. Det kan dock dröja upp till 48 timmar innan alla långivare haft möjlighet att behandla din ansökan. Om du hittar ett företagslån som passar din verksamhet signerar du bara skuldebrevet med ditt BankID.

Efter signering dröjer det normalt sett en arbetsdag innan långivaren betalar ut lånet. Med andra ord kan du ha pengarna på kontot inom ett par arbetsdagar ifrån det att du skickade in din ansökan.

Anmärkningar är inte ett hinder

Även företag med betalningsanmärkningar är välkomna att ansöka om företagslån hos Krea. Värt att nämna är dock att du som har betalningsanmärkningar kan få färre låneförslag. Du kan dessutom bli erbjuden en högre låneavgift alternativt ett lägre lånebelopp.

Summering

Krea är en seriös och professionell låneförmedlare som erbjuder en enkel och digital jämförelsetjänst som kan spara din verksamhet både tid och pengar.

De främsta fördelarna med Krea är det höga antalet anslutna långivare och banker. Med bara en ansökan och kreditupplysning kan du få upp till 22 låneförslag, vilket är mer än vad många konkurrenter erbjuder. De erbjuder också en lättillgänglig kundtjänst som finns tillgänglig både på telefon, mejl och chatt.

Det enda negativa med Krea är att det maximala lånebeloppet är något lågt (åtminstone i jämförelse med exempelvis Fakturino som erbjuder lån upp till 60 miljoner kronor). Dessutom kan lagerbolag eller filialbolag inte ansöka om lån.

 • Bästa företagslånet för dig som vill spara tid och pengar.
 • Jämför upp till 22 företagslån med bara 1 ansökan.
 • Gratis att ansöka och inte bindande.
 • Höga betyg på Trustpilot (4,7 av 5).
 • Lagerbolag och filialbolag accepteras inte.
 • Något låga lånebelopp jämfört med vissa konkurrenter.

2. Froda- Vi rekommenderar

froda
  • Företagslån upp till 2 000 000 kronor utan UC
  • Erbjuder lägst pris- och nöjdhetsgaranti
  • Endast personlig borgen som säkerhet
  • Accepterar betalningsanmärkningar
  • Betyg hos Trustpilot.se: 4,9 av 5

Teckna lån:

 • Förmånliga företagslån.
 • Nöjdhets- och lägsta pris-garanti.

Hos Froda kan du ansöka om företagsfinansiering upp till 5 miljoner kronor med en löptid på maximalt 36 månader. Den enda säkerheten som krävs är personlig borgen av dig som företagsföreträdare.

Froda erbjuder transparenta lånevillkor, men också en förmånlig lägst pris- och nöjdhetsgaranti. De har dessutom utmärkta betyg av kunderna själva – 4,9 av 5 baserat på över 400 omdömen på Trustpilot.se där 90 procent av kunderna ger dem högsta betyg.

Låna upp till 5 miljoner kronor utan UC

Hos Froda kan du ansöka om företagsfinansiering upp till 5 miljoner kronor med en löptid på upp till 36 månader. Det är dock även möjligt att ansöka om mindre företagslån på bara 10 000 kronor – perfekt om du behöver ett mindre tillskott i företagskassan.

Froda hämtar ingen UC i samband med ansökan. Istället sker kreditupplysningen hos Bisnode, vilket innebär att din ansökan inte kommer att påverka företagets kreditbetyg negativt.

En annan fördel med Froda är att de inte hämtar någon kreditupplysning på dig som ansöker. I vissa fall kan de behöva göra en företrädarupplysning på företagets styrelseledamöter, men denna upplysning har ingen påverkan på kreditbetyget.

Personlig borgen som enda säkerhet

Den enda säkerheten som krävs för att få företagslån hos Froda är personlig borgen. Du behöver med andra ord inte lämna tillgångar, så som fastigheter eller inventarier, som pant för lånet.

Du behöver inte heller komplettera din ansökan med affärsplan eller annan dokumentation, även om detta kan vara en god idé för dig som driver en nystartad verksamhet. Värt att nämna är att du som driver en startup enbart kan låna ett begränsat belopp.

Fördelaktig prissättning

Likt många andra långivare inom företagsfinansiering erbjuder Froda ingen traditionell ränta. Istället har lånet en fast månadsavgift som baseras på företagets försäljning.

Fördelen med detta upplägg är att företaget enklare kan planera sin ekonomi under löptiden. Dessutom tillkommer inga dolda avgifter och du kan lösa hela skulden i förtid kostnadsfritt, så länge det gått minst en månad av löptiden.

Prisexempel: Ett företagslån på 500 000 kronor med en löptid på 12 månader har en månadsavgift på 1 082 kronor och en månatlig amortering på 42 750 kronor. Den totala månadskostnaden blir 43 833 kronor.

Lån för alla företag

Hos Froda kan alla företagsformer ansöka om finansiering. Det enda som krävs är att företaget är registrerat i Sverige och att verksamheten bedrivit försäljning i minst sex månader.

Företag som inte varit verksamma i sex månader kan också få lån, dock i form av ett nystartslån på maximalt 50 000 kronor. Betalningsanmärkningar behöver inte utgöra ett hinder för att få lån, så länge företaget har en stabil ekonomi.

Återbetalning per dag

Hos Froda sker återbetalningen dagligen via autogiro. Varje dag dras ett mindre belopp automatiskt från ditt företagskonto och dragningarna påbörjas två dagar efter att Froda betalat ut lånet till ditt konto.

Syftet med detta koncept är helt enkelt att du ska slippa stora månadsfakturor som kan vara påfrestande för kassaflödet.

Nöjdhets- och lägsta pris-garanti

Ytterligare något som får Froda att sticka ut – bortsett från att erbjuda företagslån utan UC – är deras förmånliga nöjdhets- och lägsta pris-garanti.

Lägsta pris-garantin innebär att Froda matchar priset om du fått ett bättre låneförslag hos en annan aktör som erbjuder liknande villkor. Observera att garantin dock enbart omfattar de ansökningar som Froda har beviljat.

Nöjdhetsgarantin innebär att du när som helst kan återbetala lånet utan extra kostnad om du inte är nöjd med Frodas tjänst.

Summering

Hos Froda kan du låna upp till 5 miljoner kronor och även du som driver ett nystartat företag kan få lån. Prissättningen är förmånlig och den snabba handläggningsprocessen gör dessutom att du kan få lånet utbetalt inom en arbetsdag.

Ytterligare en fördel med Froda är deras förmånliga nöjdhets- och lägsta pris-garanti. Sådana garantier är ganska ovanliga att stöta på inom världen av företagslån.

Det enda som kan ses som en nackdel med Froda är återbetalningsmodellen, där ett litet belopp av skulden dras varje dag via autogiro. Samtidigt gör denna typ av återbetalning att du slipper tunga månadsfakturor.

 • Låna upp till 5 miljoner kronor utan UC-förfrågan.
 • Fast månadskostnad utan dolda avgifter.
 • Kräver ingen säkerhet i form av tillgångar.
 • Förmånlig nöjdhets- och lägsta pris-garanti.
 • Återbetalning per dag.
 • Nystartade företag kan enbart låna upp till 50 000 kronor.

3. Qred- Vi rekommenderar

qred logo
qred hemsidda
trustpilot qred
  • Företagslån upp till 1 miljon kronor
  • Inga dolda avgifter
  • Få offert inom 60 minuter
  • Snabb utbetalningsprocess
  • Betyg hos Trustpilot.se: 4,7 av 5

Teckna lån:

 • Flexibla lånevillkor.
 • Inga startkostnader.

Qred är ett av de snabbast växande fintechföretagen i hela Sverige. Bortsett från Sverige är företaget även verksamt i Finland, Danmark, Brasilien, Nederländerna och Belgien.

Hos Qred kan du ansöka om företagslån upp till 1 miljon kronor med individuell prissättning. Inga övriga avgifter tillkommer och du kan dessutom få lånet utbetalt samma dag.

Mindre företagslån upp till 1 miljon kronor

Jämfört med många andra långivare inom företagslån erbjuder Qred relativt låga lånebelopp – mellan 10 000 och 1 miljon kronor. Qred fokuserar nämligen främst på småföretagare.

Hos Qred är de flesta företag, oavsett företagsform, välkomna att ansöka om lån. Även nystartade företag kan bli beviljade lån, dock kan de behöva komplettera sin ansökan med en verksamhetsplan.

Löptiden för lånet är mellan 6 – 18 månader. Dock skriver Qred på sin hemsida att de kan utöka löptiden för dig som vill återbetala under en lägre tid än 18 månader.

Säkerhet i form av borgen

Hos Qred är personlig borgen ett krav för att bli beviljad ett företagslån. För mindre lån krävs bara en borgensman, men vid större summor kan flera i företaget behöva lämna personlig borgen för att minska risken med utlåningen.

Det kan dessutom vara gynnsamt för din del eftersom en minskad risk också innebär en minskad lånekostnad.

Fast kostnad istället för ränta

Qred betalar du en fast månadsavgift varje månad för lånet. Storleken på avgiften varierar beroende på företagets Qred-score, det vill säga dess ekonomiska förutsättningar.

För att bedöma företagets Qred-score hämtar långivaren en kreditupplysning, både på företaget och borgensmannen, i samband med varje ansökan. Upplysningen på borgensmannen sker dock hos Creditsafe istället för hos UC.

Utöver ränta tillkommer inga andra kostnader för företagslånet, så som start- eller aviavgifter. Det som däremot kan tillkomma är en förlängningsavgift om du väljer att förflytta fakturans förfallodatum.

Prisexempel: För ett företagslån på 400 000 kronor med en löptid på 12 månader är månadsavgiften 5 860 kronor. Månatlig amortering är 33 333 kronor, vilket ger dig en total månadskostnad på 39 193 kronor.

Snabb handläggning

Qred erbjuder en pedagogisk och helt digital låneprocess. Ansöker gör du på hemsidan, där du bara behöver ange detaljer för ditt önskade företagslån och identifiera dig med BankID.

Om du blir beviljad företagsfinansiering återkommer Qred till dig inom kort med en offert. Ser allt bra ut signerar du offerten med ditt BankID. Är du missnöjd behöver du inte gå vidare i processen.

Har din ansökan blivit godkänd en vardag innan kl. 17:00 kan du få pengarna på kontot redan samma dag.

Smidig återbetalning via Swish

En stor fördel med Qred är att du kan återbetala din skuld med Swish. Då behöver du bara ange fakturans OCR-nummer som meddelande och swisha skuldbeloppet till det nummer som finns angivet på Qreds hemsida.

Naturligtvis kan du även betala via din internetbank och återbetalningen sker månadsvis.

Krav för att få företagslån

Även om de flesta företagsformer är välkomna att ansöka om företagslån hos Qred finns det en del villkor att förhålla sig till.

 • Företaget måste vara registrerat och verksamt i Sverige
 • Svenskt bankkonto
 • Minst en borgensman (ibland fler)

Qred beviljar inte lån till företag med skulder hos Kronofogden, men betalningsanmärkningar behöver däremot inte vara ett hinder.

Summering

Qred erbjuder smidiga och prisvärda företagslån med generösa villkor. Visst är lånebeloppen en aning låga jämfört med konkurrenter, men samtidigt fokuserar denna långivare främst på småföretagare.

En fördel med Qred är att du betalar en fast månadsavgift för lånet istället för en ränta. De erbjuder också en mycket smidig handläggnings- och utbetalningsprocess.

Den enda nackdelen vi kan hitta är att upplysningen på företaget sker hos UC. I övrigt är detta helt klart ett bra alternativ för alla typer av företag i behov av finansiering.

 • Fast månadsavgift istället för ränta gör det enklare att planera ekonomi.
 • Ingen UC-förfrågan på dig som går i borgen för företagslånet.
 • Smidig handläggnings- och utbetalningsprocess.
 • Flexibla lånevillkor.
 • Låga lånebelopp.
 • UC-förfrågan på företaget.

4. Zmarta- Rekommenderad låneförmedlare

zmarta
  • Företagslån upp till 5 miljoner kronor
  • Jämför 14 lån med en ansökan
  • Kostnadsfritt och inte bindande
  • Hitta bästa räntan för ditt företag
  • Betyg hos Trustpilot.se: 4,6 av 5

 • Utmärkta betyg hos Trustpilot.se
 • Kostnadsfritt och inte bindande

Zmarta har snabbt blivit en av Sveriges största och mest kända låneförmedlare. Bortsett från privatlån förmedlar de även bolån, billån, elavtal, försäkringar och numera även företagslån.

Hos Zmarta kan du jämföra företagslån från upp till 14 olika långivare med en ansökan. Det gör det enklare för dig att hitta den bästa räntan till just ditt företag. Tjänsten är dessutom kostnadsfri och din ansökan är inte bindande.

Företagslån upp till 5 miljoner kronor

Zmarta erbjuder både stora och små företagslån på mellan 10 000 och 5 miljoner kronor med en löptid på mellan 1 månad och 5 år. Det gör att företag med varierande finansieringsbehov är välkomna att ansöka.

Hjälper dig att hitta bästa räntan för ditt företag

I dagsläget samarbetar Zmarta med 14 långivare och banker som får ta del av din ansökan. De gör alla en individuell bedömning av företagets kreditvärdighet för att kunna fatta ett lånebeslut och erbjuda en passande ränta.

Fördelen med det här konceptet är att det blir enklare för dig att hitta den bästa räntan för just ditt företag. Olika långivare bedömer nämligen kreditvärdigheten på olika sätt, vilket kan göra att räntan varierar.

Genom Zmarta kan du enkelt se vilken långivare som erbjuder de mest förmånliga lånevillkoren för dig.

Logga in för att se dina lånebeslut 

Dina låneerbjudanden kommer att samlas på din personliga sida hos Zmarta. Där loggar du in enkelt och säkert med ditt BankID.

Hittar du ett passande företagslån behöver du bara signera och returnera skuldebrevet. Därefter betalar långivaren ut lånet som vanligtvis når företagskontot inom 1 – 2 arbetsdagar.

Det här krävs för att få ett företagslån

För att kunna ansöka om ett företagslån hos Zmarta krävs det att företaget är ett aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag eller en enskild firma. Företaget ska också vara registrerat i Sverige och helst ska det varit aktivt i minst 6 månader.

Gällande säkerhet kräver de flesta anslutna långivarna enbart personlig borgen.

Utmärkt support

En stor fördel med Zmarta är deras kundtjänst. Telefonsupporten är nämligen tillgänglig dygnet runt, alla dagar i veckan. Perfekt om det uppstår frågor gällande företagslånet efter kontorstid.

Du kan dessutom nå medarbetarna via mejl eller live chatt om du föredrar det. Det finns också en hjälpsam sektion med vanliga frågor och svar till ditt förfogande.

Fina omdömen av kunderna

Zmarta har likt övriga aktörer i vår sammanställning av företagslån fått fina omdömen av kunderna. På Trustpilot.se har de till exempel ett genomsnittsbetyg på 4,6 av 5 baserat på över 3 600 omdömen. 78 procent av kunderna ger dessutom låneförmedlaren högsta betyg. Bortsett från den smidiga jämförelsetjänsten gillar vi också att Zmarta har en så lättillgänglig support. Det kan vi tänka oss att många företagare, framför allt de som aldrig använt en jämförelsetjänst tidigare, kan ha nytta av.

 • Smidig jämförelsetjänst för företagslån.
 • Bra överblick av lånebesked på Mitt konto.
 • Support dygnet runt via telefon.
 • Hjälper dig att hitta bästa räntan för just företag.
 • Något färre anslutna långivare än konkurrenter.

5. Fakturino- Högst lånebelopp

Fakturino logga
  • Jämför företagslån upp till 60 miljoner kronor
  • Få upp till 19 låneförslag med 1 kreditupplysning
  • Kostnadsfri och icke-bindande ansökan
  • Jämför även factoring, företagsleasing och checkkredit
  • Betyg hos Trustpilot.se: 4,7 av 5

Teckna lån hos:

 • Ansökan är ej bindande.
 • Personlig rådgivning.

Om du är ute efter prisvärda finansieringslösningar till ditt företag kan Fakturinos tjänst vara något för dig. Här kan du dels jämföra företagslån på upp till 60 miljoner kronor från 19 olika långivare och banker. Du kan också få hjälp med att hitta prisvärda alternativ inom factoring och företagsleasing.

Att använda förmedlingstjänsten är kostnadsfritt och din ansökan är inte bindande, vilket betyder att du inte behöver teckna ett lån om du inte vill.

Ovanligt höga lånebelopp

Medan många andra låneförmedlare och långivare bara erbjuder företagslån mellan 1 och 5 miljoner kronor, kan du hos Fakturino ansöka om lån upp till 60 miljoner kronor. Det går dock också bra att ansöka om mindre företagslån på bara 25 000 kronor.

Löptiderna sträcker sig från 1 månad till 5 år, men hos de flesta långivare brukar det finnas möjlighet att lösa lånet innan löptidens slut.

19 anslutna långivare

I dagsläget är 19 långivare anslutna till Fakturinos förmedlingstjänst. Det betyder att du kan få upp till 19 låneförslag med bara en ansökan och kreditupplysning.

Varje långivare som är ansluten till tjänsten får avgöra om de vill erbjuda dig företagsfinansiering eller inte baserat på företagets ekonomiska förutsättningar. Även prissättningen för lånet bestäms av varje långivare, inte av Fakturino.

Lån för alla företagsformer

Det spelar ingen roll vilken typ av verksamhet du driver – hos Fakturino är alla företag välkomna att ansöka.

Även nystartade företag kan ansöka om företagsfinansiering, men här får du dock förvänta dig färre låneförslag, begränsade lånebelopp och en högre lånekostnad. Det är inte ovanligt att långivare även vill att du kompletterar din ansökan med en detaljerad verksamhetsplan.

Enkel ansökningsprocess

Att ansöka om företagslån hos Fakturino tar inte mer än några minuter. Det enda du behöver göra är att fylla i ansökningsformuläret på hemsidan där du anger önskat lånebelopp, löptid samt uppgifter om dig själv och företaget.

Fakturino kommer att hämta en kreditupplysning på företaget hos UC och skicka vidare underlaget till sina samarbetspartners tillsammans med din ansökan.

I de allra flesta fall behöver kräver ett företagslån en säkerhet i form av personlig borgen. Då behöver även du som företagsföreträdare genomgå en kreditprövning.

Summering

Genom att ansöka via Fakturino kan du öka chanserna att hitta förmånlig och prisvärd företagsfinansiering. Här kan du jämföra företagslån upp till 60 miljoner kronor från 19 olika långivare samtidigt.

Alla företag är välkomna att ansöka och tjänsten är dessutom helt kostnadsfri. Du är inte heller bunden till din ansökan, vilket betyder att du kan tacka nej till samtliga låneerbjudanden om du inte är nöjd.

Det enda vi kan anmärka på när det gäller Fakturino är att de samarbetar med något färre aktörer än andra låneförmedlare, exempelvis Krea.

 • Jämför företagslån upp till 60 miljoner från 19 långivare och banker.
 • Goda chanser att hitta förmånliga lånevillkor för din verksamhet.
 • Erbjuder personlig rådgivning.
 • Din ansökan är inte bindande – du kan tacka nej till samtliga låneförslag.
 • Det finns konkurrenter som jämför fler långivare.
 • Utbetalningen kan dröja beroende på var du lånar.

Guide till företagslån

Om du driver företag och vill investera i din verksamhet kan ett företagslån vara det du behöver. Företagslånet går bra att använda för att exempelvis anställa personal, men också för att köpa utrustning eller stärka likviditeten.

Idag finns det mängder av långivare som erbjuder förmånliga lånelösningar för företag i behov av kapital. Men hur fungerar egentligen ett företagslån, vad kostar det och vad krävs för att få ett? Det ska vi reda ut i denna guide.

Hur fungerar ett företagslån?

Ett företagslån är en finansieringsform där du lånar en klumpsumma av en långivare under en bestämd tidsperiod. Lånet är avsett för olika typer av investeringar i verksamheten.

Vad gäller lånebelopp kan det röra sig om allt ifrån ett par tusen kronor upp till flera miljoner. Därmed passar företagslån bra för både små och stora företag.

Löptiden för denna typ av lån brukar i regel vara ganska kort, mellan cirka 6 månader och 6 år, och återbetalningen sker normalt sett per månad. I vissa fall kan den dock även ske per dag via autogiro.

Kräver oftast en säkerhet

De flesta företagslån kräver någon form av säkerhet. Den vanligaste är personlig borgen av företagets företrädare. För mindre lånebelopp krävs bara en borgensman, men för större företagslån kan det krävas flera.

Det är också möjligt att använda företagets tillgångar som pant för lånet, exempelvis fastigheter, fordon eller varulager.

Genom att lämna en säkerhet är det möjligt att minska långivarens utlåningsrisk, vilket i sin tur kan ge en lägre ränta.

Det här kan du använda företagslånet till

Så vad kan man använda ett företagslån till? Det beror lite på vilken säkerhet lånet har. Om du till exempel använder lånet för att köpa en fastighet kommer fastigheten att utgöra säkerheten för lånet. Då är det inte möjligt att använda pengarna till något annat.

Om företagslånet har andra mer generella säkerheter, exempelvis personlig borgen, är det möjligt att använda pengarna till annat. Här är några exempel:

 • Anställa personal
 • Investeringar i marknadsföring
 • Ny utrustning
 • Maskiner och fordon

Det är också möjligt att använda ett företagslån som ett sätt att snabbt stärka likviditeten i verksamheten. I det här fallet kan dock olika former av factoring, alternativt en företagskredit, passa bättre.

Så fungerar ränta på företagslån

För att få ta ett företagslån måste du betala ränta, precis som när du tar vilket annat lån som helst. Ränta är en avgift du betalar för att få disponera pengarna under den bestämda låneperioden.

Just företagslån kan dock ofta ha en fast månadsavgift istället för traditionell ränta. Det betyder att du betalar samma belopp varje månad, vilket gör det betydligt enklare att planera företagets ekonomi under låneperioden.

Oavsett om du betalar en avgift eller vanlig ränta är prissättningen dock oftast individuell. Det innebär att priset för lånet varierar beroende på företagets kreditvärdighet. Den påverkas bland annat av:

 • Företagets omsättning
 • Verksamhetstid
 • Kredithistorik
 • Skulder
 • Betalningsanmärkningar

Så vad kostar företagslån?

Normalt sett brukar årsräntan ligga mellan cirka 6 – 48 procent. När det gäller företagslån brukar dock månadsräntan vara mer aktuell eftersom du enbart betalar ränta under den tid du disponerar lånet. I det här fallet brukar månadsräntan vara mellan cirka 0,5 – 4 procent.

Här kommer ett exempel på hur mycket ett företagslån kan kosta:

Lånebelopp:500 000 kr
Löptid:2 år
Nominell ränta:12%
Effektiv ränta:12,68%
Månadskostnad:23 537 kr
Total räntekostnad:64 882 kr
Totalt att återbetala:564 882 kr

Det här krävs vid företagslån

För att bli beviljad ett företagslån måste företaget uppfylla vissa grundläggande krav. De kan variera beroende på långivare, men det är också vanligt att kraven för större lån är högre än för mindre lån.

Här är några av de vanligaste kraven för att bli beviljad ett företagslån i Sverige.

 • Svenskt bolag – Företaget måste vara registrerat i Sverige och vara ett aktiebolag, kommanditbolag, handelsbolag eller enskild firma. Även föreningar kan få lån hos vissa långivare.
 • Verksamhetstid – Normalt sett ska företaget ha varit aktivt i minst 6 – 12 månader.
 • Omsättning – Verksamheten bör ha en stabil omsättning på minst 300 000 kronor per år.
 • Säkerhet – De flesta företagslån kräver minst en borgensman som säkerhet. Vid större lånebelopp kan det dock krävas fler alternativt en större säkerhet i form av exempelvis företagsinteckning.
 • Betalningsanmärkningar – Anmärkningar behöver inte vara ett hinder hos alla långivare, men de kommer göra det svårare att få lån. De kommer också att leda till en högre ränta på företagslånet.
 • Inga skulder hos Kronofogden – Företag med skulder hos Kronofogden kommer inte att få lån.

Företagslån till nystartat företag - Går det?

Ja, det är möjligt att få företagslån, även om du driver ett nystartat företag. Det kommer dock att vara svårare eftersom det inte finns samma historik för långivaren att utgå efter i sin kreditbedömning. Då kan du behöva komplettera med både verksamhetsplan, budget och andra dokument som kan ge långivaren extra trygghet.

Om du vill öka chanserna att få ett företagslån till nystartat företag rekommenderar vi att du ansöker via en låneförmedlare, exempelvis Krea eller Fakturino. På så sätt blir det enklare att hitta långivare som kan tänka sig att erbjuda lån, även till nyare verksamheter.

Välj företagslån med höga kundomdömen

Det finns många saker som kan vara bra att tänka på innan du tar ett företagslån. Det viktigaste är att se till att företaget har råd med återbetalningen. Därför är det viktigt att du räknar på kostnaderna i förväg.

Tänk även på att kontrollera om du kan lösa lånet i förtid. Det brukar vara kostnadsfritt om företagslånet har en rörlig ränta, men är räntan bunden kan du behöva betala en ränteskillnadsersättning.

Slutligen rekommenderar vi att du utgår efter kundomdömen när du väljer långivare. I vår sammanställning ovan har vi enbart valt att presentera företagslån med höga kundbetyg. Ta gärna hjälp av den i ditt val av lån till företag.

Källor

Nedan kan du läsa recensioner om de olika långivarna och låneförmedlarna från Trustpilot.se.

Trustpilot.se

 • Krea: https://se.trustpilot.com/review/krea.se
 • Froda: https://se.trustpilot.com/review/froda.se
 • Qred: https://se.trustpilot.com/review/qred.com/se
 • Fakturino: https://se.trustpilot.com/review/fakturino.se
 • Zmarta: https://se.trustpilot.com/review/zmarta.se

Hos Advisa kan du låna upp till 600 000 kr med låg ränta.

Liknande tester

låneförmedlare
6 Låneförmedlare testade
advisa logga
Bästa låneförmedlare Advisa
privatlån
3 Privatlån testade
sambla
Bästa privatlån Sambla
snabblån
5 Snabblån testade
fairlo
Bästa snabblån Fairlo
samlingslan-test
3 Samlingslån testade
advisa logga
Bästa samlingslån Advisa
Köpa bil
5 Billån testade
advisa logga
Bästa billån Advisa
bästa banken
4 Bank testade
sparbankerna logo
Bästa banken Sparbankerna
bästa kreditkortet
7 Kreditkort testade
re-member Flex
Bästa kreditkortet re:member Flex
el - bästa elbolag
5 Elbolag testade
greenely logo
Bästa elbolaget Greenely
man leter efter mobilabonnemang
7 Mobilabonnemang testade
hallon logo
Bästa mobilabonnemang Hallon

Jämför specifikationer

Nedan kan du se testvinnarna i vår jämförelse. Du kan scrolla i sidled för att se alla vinnare.

Produkter

1
image
2
image
3
image
image
image

Specifikationer

Krea

Froda

Qred

Zmarta

Fakturino

Betyg:
Typ av företagslån:LåneförmedlareLångivareLångivareLåneförmedlareLåneförmedlare
Lånebelopp:10 000 – 5 000 000 kr10 000 – 2 000 000 kr10 000 – 1 000 000 kr10 000 – 5 000 000 kr25 000 – 60 000 000 kr
Löptid:1 mån – 5 år1 – 36 mån6 – 18 mån1 mån – 5 år1 mån – 5 år
Säkerhet:Personlig borgenPersonlig borgenPersonlig borgenPersonlig borgenPersonlig borgen
Kreditupplysning:UCBisnodeUC, CreditsafeUCUC
Anslutna långivare:22 st--14 st19 st
Betalningsanmärkningar:AccepterasAccepterasAccepterasAccepterasAccepteras
Utbetalningstid:3 – 5 dagarInom 1 arbetsdagInom 1 arbetsdagInom 1 -2 arbetsdagar3 - 5 arbetsdag
TrustScore:4,7 av 54,9 av 54,7 av 54,6 av 54,7 av 5

Vanliga frågor och svar

Enligt kundbetyg och vår egen bedömning är Krea det bästa valet för företagare i behov av lån. Här kan du nämligen jämföra företagslån från flera långivare samtidigt, med bara en ansökan. Krea har dessutom fått 4,7 av 5 i betyg hos Trustpilot.com.

De vanligaste kraven är:

 • Företaget är registrerat i Sverige.
 • Stabil omsättning
 • Inga skulder hos Kronofogden.
 • Säkerhet i form av minst en borgensman.

Ja, det finns långivare som erbjuder företagslån utan UC, exempelvis Froda.

Ja, idag väljer många långivare inom företagslån att se förbi enstaka betalningsanmärkningar. Istället gör de en bedömning av företagets ekonomi i nuläget för att skapa en bild av verksamhetens finansiella förutsättningar.

Det viktigaste banken vill veta vid företagslån är företagets omsättning och kredithistorik. De tittar också på saker som betalningsanmärkningar, säkerheter och eventuellt skuldsaldo.

Normalt sett saknar företagslån traditionell ränta, istället tar de flesta långivare ut en fast, men individuell lånekostnad varje månad.

Ett prisexempel från Froda visar att ett företagslån på 500 000 kronor med en löptid på 12 månader kostar omkring 1 875 kronor /mån. Inklusive amortering blir den månatliga kostnaden 43 542 kronor/mån. Hos Qred ger samma lånebelopp och löptid en månadskostnad på 48 927 kronor.

Nystartade företag kan ha det svårare att bli beviljade lån, men det är inte omöjligt. Ett tips är att komplettera ansökan med en detaljerad budget- och affärsplan.

Ja, större bolag organisationer och bostadsrättsföreningar kan ansöka om speciella fastighetslån för att investera investera i nya fastigheter eller renovera befintliga.

Här fungerar fastigheten du köper som säkerhet för lånet, vilket kan ge dig bättre villkor.

Det beror på vart du ansöker. Handläggnings- och utbetalningstiderna kan nämligen skilja sig en del mellan olika långivare.

Om du ansöker om företagslån via en låneförmedlare får du räkna med några extra arbetsdagar. Ansöker du direkt hos en låneförmedlare kan du i vissa fall få lånet utbetalt redan samma dag.

Hjälpte det här testet om Företagslån dig?

23 Röster, Genomsnitt: 4.9/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

låneförmedlare

Låneförmedlare: 6 bästa aktörer

privatlån

Privatlån: 3 bästa långivare

snabblån

Snabblån: 5 bästa snabblånen

Testvinnare - Företagslån

 1. krea företagslån

  Krea

  Bästa företagslån
 2. froda

  Froda

  Vi rekommenderar
 3. qred logo

  Qred

  Vi rekommenderar
+ Visa Sammanfattning