Avatar for Alexandra Eriksson
Författare Alexandra Eriksson

Vilken är den bästa cykelhjälmen 2023?

Scott Arx Plus är den bästa cykelhjälmen just nu enligt vår bedömning. Det här är en kvalitativ och stilren cykelhjälm för allroundbruk med MIPS-teknologi, utmärkt ventilation och goda anpassningsmöjligheter för optimal komfort. Det gör den passande för både vardagspendling och cykelturer i skog och mark. Läs mer om Scott Arx Plus och tre bra alternativ i vår sammanställning nedan!

Enligt Trafikförordningen måste alla under 15 år använda cykelhjälm. Trafikverket rekommenderar dock alla, oavsett ålder, att använda ett huvudskydd när de färdas på cykel för att minska risken för skador i trafiken.

En cykelhjälm är alltid bättre en ingen alls, men långt ifrån alla cykelhjälmar är lika bra. Därför har vi granskat utbudet och valt ut fyra hjälmar som alla fått fina omdömen, både vad gäller säkerhet och komfort. Enligt vår bedömning är de bästa cykelhjälmarna just nu:

 1. Scott Arx Plus – Bäst i test
 2. Specialized Align 2 – Mest prisvärd
 3. Lazer Urbanize Nta– Bäst för elcykel
 4. Lazer Gekko MIPS Barn – Bäst för barn

Nedan kan du läsa mer om de olika modellerna och deras egenskaper. Du hittar också en guide där vi går igenom saker som är viktiga att tänka på i valet av cykelhjälm samt en sektion med vanliga frågor och svar.

Så gjorde vi sammanställningen

För att utse de cykelhjälmar som vi presenterar på den här sidan har vi jämfört flera olika modeller från de största tillverkarna. Vi har därefter satt poäng på de punkter vi anser vara viktigast, för att slutligen välja ut de modeller som ska ingå i vår sammanställning. Särskilt noggrant har vi tittat på:

 • Prisvärdhet: Vad kostar cykelhjälmen i jämförelse med andra liknande modeller?
 • Design: Hur ser hjälmen ut rent estetiskt? Är den designad för att ge extra skydd?
 • Säkerhet: Vad har tillverkaren gjort för att göra det här till en så säker cykelhjälm som möjligt?
 • Passform: Finns hjälmen tillgänglig i flera storlekar? Kan den justeras för att passa perfekt?
 • Omdömen: Vad har hjälmen fått för betyg av experter och användare?

Vanliga frågor om Cykelhjälm

En cykelhjälm måste sitta fast på huvudet om olyckan är framme och du trillar i backen. För att säkerställa det bör du välja en cykelhjälm i rätt storlek, som inte går att vicka framåt eller bakåt när den är fastspänd på ditt huvud.

En cykelhjälm av hög kvalitet håller i flera år. Har du varit med om en olycka bör du dock vara noggrann med att inspektera hjälmen efter skada och överväga att byta ut den.

Den bästa cykelhjälmen enligt vår sammanställning är Scott Arx Plus, en MIPS-hjälm för allroundbruk med utmärkt ventilation som är enkel att justera för att sitta perfekt på huvudet.

1. Scott Arx Plus- Bäst i test

 • Användningsområde: Allround
 • Passform: Justerbar
 • Rotationsskydd: Ja, MIPS
Scott Arx Plus

FÖRDELAR

 • MIPS-system som ger extra skydd vid vinklade stötar.
 • Placerar sig högt i flera experttester.
 • Passar i alla situationer.
 • Enkel att justera för att få bästa möjliga passform.

NACKDELAR

 • Ett dyrare alternativ.

Scott Arx Plus är en stilren cykelhjälm med mycket bra stötdämpning och skydd mot huvudrotation tack vare skyddsystemet MIPS. Det här är en utmärkt allroundhjälm, i bemärkelsen att den passar lika bra för pendlingen till och från jobbet i stan, som på landsvägar och svårare terräng.

Tack vare det smarta justeringssystemet och den avtagbara skärmen kan du enkelt anpassa Scott Arx Plus efter din huvudform och dina behov. Cykelhjälmen har dessutom god ventilation, vilket gör att den passar bra för både sportcykling och cykelsemestern på sommaren.

Det är inte bara vi på Bäst-i-testet.se som ger Scott Arx Plus höga betyg. Det här är en mycket populär cykelhjälm, både bland användare och experter. Scott Arx Plus har till exempel blivit utsett till den bästa cykelhjälmen i Råd & Rön och fått utmärkelsen ”Bra val” hos Folksam. Vill du ha en riktigt bra och säker hjälm som passar i alla tänkbara situationer är Scott Arx Plus det rätta valet.

Finns att köpa här:

2. Specialized Align 2- Mest prisvärd

 • Användningsområde: Pendling
 • Passform: Justerbar
 • Rotationsskydd: Ja, MIPS
Specialized Align 2

FÖRDELAR

 • Får högsta betyg i Virginia Tech Helmet Rating.
 • MIPS och 4th Dimension-kylsystem för bättre säkerhet och ventilation.
 • Ger dig mycket för pengarna.
 • Med reflexer för bättre synlighet i mörker.

NACKDELAR

 • Ingen avtagbar skärm.

I det lite billigare prissegmentet har vi valt ut Specialized Align II, som liksom Scott Arx Plus är en justerbar MIPS-hjälm. Rotationsskyddet MIPS är utvecklat för att minska rotationsvåld vid ett vinklat islag, vilket bidrar till minskad risk för huvudskada vid en kollision.

Att Align II är en säker cykelhjälm råder det ingen tvekan om. Hjälmen har exempelvis fått högsta betyg i ett oberoende test på Viriginia Polytechnic Institute and State University, och utsetts till en av de bästa cykelhjälmarna av Folksam. Tack vare 4th Dimension-kylsystemet har hjälmen dessutom en god ventilation, och en trevlig detalj är reflexerna som gör att du syns i trafiken även när det blir mörkt. Är du ute efter en prisvärd cykelhjälm för jobbpendlingen är det inget snack om att Specialized Align II gör jobbet.

3. Lazer Urbanize Nta- Bäst för elcykel

 • Användningsområde: Elcykel i stadsmiljö
 • Passform: Finns i flera olika storlekar
 • Rotationsskydd: Ja, MIPS
Lazer Urbanize Nta

FÖRDELAR

 • Godkänd för elcyklar upp till 45 km/h.
 • Visir som kan tas av.
 • NTA-certifiering och MIPS.

NACKDELAR

 • Ganska tung och dyr.

Elcyklister färdas ofta i snabbare hastigheter i stadsmiljö än vanliga cyklister, och då krävs också en speciell hjälm. Elcykelhjälmen Lazer Urbanize Nta har en stilren design och skön passform genom Advanced Turnfit-systemet som ser tull att passformen behålls i. Det magnetiska spännet och läderremmarna ser till att hjälmen sitter på plats, och NTA-certifieringen intygar att det är en mycket säker hjälm med utökat skydd bak och på sidorna.

Hjälmen är dessutom MIPS-ceritiferad och utrustad med visir som kan fästas med magneter, eller tas av helt. Med ett ventilationshål håller du huvudet svalt under varma dagar, men hålet kan också täppas igen när det blir kallare, genom ett tillbehör som du kan köpa till. Har du en elcykel kan vi varmt rekommendera Lazer Urbanize Nta – den är godkänd för elcyklar som färdas i hastigheter upp till 45 km/h, sitter skönt på huvudet och har MIPS inbyggt. På minussidan noterar vi att hjälmen är lite tyngre än andra cykelhjälmar, och förstås att prislappen är högre.

4. Lazer Gekko MIPS Barn- Bäst för barn

 • Användningsområde: Allround
 • Passform: Justerbar
 • Rotationsskydd: Ja, MIPS
Lazer Gekko MIPS Barn

FÖRDELAR

 • Lazer Autofit justerar passformen perfekt.
 • Bra ventilerad och enkel att spänna fast.
 • Skärm och extra skydd i nacken.

NACKDELAR

 • Kostar över femhundralappen.

Den bästa cykelhjälmen för barn i vårt test är Lazer Gekko – en MIPS-hjälm med ett enkelt spänne som ditt barn snabbt lär sig att hantera själv. Hjälmen är designad för att gå extra långt ner i nacken, vilket ger ett extra bra skydd just där, och framtill har den en skärm som fungerar som en keps i soligare väder.

Att justera passformen på Lazer Gekko är busenkelt, då det sker automatiskt genom Lazer Autofit. Hjälmen har dessutom flera stora ventilationshål som gör den extra bekväm att bära även under längre cykelturer. Lazer Gekko har fått utmärkelsen ”Bra val” i Folksams stora test av cykelhjälmar så sent som 2021, och har även höga betyg hos Råd & Rön. Det här är en mycket säker hjälm, som är bekväm och lättanvänd nog för att ditt barn självmant ska vilja ta på sig den i alla lägen.

Köpguide: Viktigt när du köper cykelhjälm

Allt för många slarvar tyvärr med cykelhjälmen, vilket ofta leder till onödiga olyckor. En bra cykelhjälm behöver faktiskt inte kosta mycket, trots att den kan vara en räddare i nöden.

I vår guide nedan går vi igenom några saker som kan vara bra att tänka på inför ditt köp av cykelhjälm.

1. Välj rätt storlek

Det låter kanske självklart, men att välja rätt storlek är faktiskt det viktigaste av allt när du köper cykelhjälm. Hjälmen måste skydda pannan och bakhuvudet, och sitta på plats om olyckan skulle vara framme.

Kontrollera att hjälmen inte går att vicka för mycket framåt eller bakåt när den är fastspänd. Många hjälmar har idag justerbar storlek, vilket gör att du kan anpassa dem efter din huvudform. Oavsett vilken typ av hjälm du köper bör du prova den i lugn och ro hemma. Tveka inte att skicka tillbaka hjälmen om du har köpt den online och den inte passar.

2. Typ av hjälm

Det är viktigt att du trivs med din hjälm och hur du ser ut i den – chansen är ju god att du kommer att använda den oftare då. Det finns flera olika designer på cykelhjälmar, men inte bara rent estetiska.

Vissa cykelhjämar är till exempel utrustade med rotationsskyddet MIPS (Multi-directional Impact Protection System) som ger extra skydd vid vinklade islag. Och förutom den klassiska hjälmen med hakrem finns det exempelvis den uppblåsbara varianten från Hövding som blåses upp automatiskt om du är med om en olycka.

Vi har valt att inte inkludera Hövding i vår sammanställning av cykelhjälmar av olika anledningar. Dels skyddar den inte huvudet mot föremål om du inte faller av cykeln. Du kan till exempel fortfarande köra in i en skylt eller annat föremål. Beroende på vilken hastighet du kör finns också risken att Hövding inte hinner aktiveras för att skydda huvudet.

3. Välj en cykelhjälm från en känd tillverkare

I många produktkategorier kan det vara väl att chansa på mindre kända tillverkare för att spara en slant. Cykelhjälmar är dock inte en sådan kategori.

Väljer du en cykelhjälm som inte har testats av användare eller experter och som är svår att hitta information om på nätet är det bäst att avstå. Välj någon av cykelhjälmarna från de kända tillverkarna så kan du vara säker på att du får en CE-märkt och vältestad produkt.

Källor

Råd & Rön

2021-05: Stort test av 24 cykelhjälmar för barn och vuxna

Folksam

2021: Test av cykelhjälmar för vuxna

Jämför våra 4 testvinnare

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
image
Utmärkelse: Bäst i testMest prisvärdBäst för elcykelBäst för barn
Produkt: Scott Arx PlusSpecialized Align 2Lazer Urbanize NtaLazer Gekko MIPS Barn
Betyg:
Användningsområde:AllroundPendlingElcykel i stadsmiljöAllround
Passform:JusterbarJusterbarFinns i flera olika storlekarJusterbar
Rotationsskydd:Ja, MIPSJa, MIPSJa, MIPSJa, MIPS

Liknande tester

test av tält

Tält test: 9 testade modeller

liggunderlag test

Liggunderlag: 3 testade modeller

Vandringskängor test

Vandringskängor: 3 testade modeller

Stormkök: 5 testade modeller

test av termos

Termos: 7 testade modeller

sovsäck test

Sovsäck: 5 testade modeller

Gummistövel: 4 testade modeller

flytväst test

Flytväst: 4 testade modeller

Pannlampa bäst i test

Pannlampa: 4 testade modeller

test av ryggsäck

Ryggsäck: 7 bästa modeller

bäst i test resväska

Resväska: 3 testade modeller

Avatar for Alexandra Eriksson
Författare Alexandra Eriksson

Alexandra har över sex års erfarenhet som skribent. Hennes artiklar har publicerats på flera stora finanssajter, där hon hjälpt läsare att få bättre förståelse för den ofta så komplicerade världen av lån och privatekonomi. Hon har även skrivit för webbplatser inom hälsa, livsstil och friluftsliv, samt välrenommerade tidskrifter som Veckorevyn och Vagabond. På Bäst-i-testet.se delar hon med sig av sina kunskaper i form av kvalitativa produktjämförelser, guider och omdömen.

Hjälpte det här testet om Cykelhjälm dig?

Skriv recension

Testvinnare - Cykelhjälm