+ Visa innehåll
Information om affiliatelänkar

Vilken är den bästa cykelhjälmen 2023?

Scott Arx Plus är den bästa cykelhjälmen just nu enligt vår bedömning. Det här är en kvalitativ och stilren cykelhjälm för allroundbruk med MIPS-teknologi, utmärkt ventilation och goda anpassningsmöjligheter för optimal komfort. Det gör den passande för både vardagspendling och cykelturer i skog och mark. Läs mer om Scott Arx Plus och tre bra alternativ i vår sammanställning nedan!

Information om affiliatelänkar
Välj produkter att jämföra

Sortera efter

Bäst i test
1
Markera
Scott Arx Plus
award-icon

Scott Arx Plus

Specifikationer
award-icon
 • Utmärkt allroundhjälm
 • Lätt att justera
 • Med MIPS-system

Scott Arx Plus är en MIPS-hjälm som är enkel att justera efter ditt huvud, har bra ventilering och funkar i alla situationer.

Användningsområde:Allround
Passform:Justerbar
Rotationsskydd:Ja, MIPS
Mest prisvärd
2
Markera
Specialized Align 2

Specialized Align 2

Specifikationer
 • MIPS och 4th Dimension-kylsystem
 • Med reflexer
 • Höga expertbetyg

Kan en cykelhjälm verkligen vara både billig och en av de säkraste på marknaden? Svaret är ja – åtminstone när vi talar om Specialized Align 2.

Användningsområde:Pendling
Passform:Justerbar
Rotationsskydd:Ja, MIPS
Bäst för elcykel
3
Markera
Lazer Urbanize Nta

Lazer Urbanize Nta

Specifikationer
 • Godkänd för elcyklar
 • Avtagbart visir
 • NTA-certifierad

Lazer Urbanize Nta är en cykelhjälm särskild framtagen för elcyklister som behöver extra skydd när de färdas i höga hastigheter.

Användningsområde:Elcykel i stadsmiljö
Passform:Finns i flera olika storlekar
Rotationsskydd:Ja, MIPS
Avatar for Alexandra Eriksson av Alexandra Eriksson Senast uppdaterad : Jan 16, 2023

Enligt Trafikförordningen måste alla under 15 år använda cykelhjälm. Trafikverket rekommenderar dock alla, oavsett ålder, att använda ett huvudskydd när de färdas på cykel för att minska risken för skador i trafiken.

En cykelhjälm är alltid bättre en ingen alls, men långt ifrån alla cykelhjälmar är lika bra. Därför har vi granskat utbudet och valt ut fyra hjälmar som alla fått fina omdömene, både vad gäller säkerhet och komfort. De cykelhjälmar som ingår i vår sammanställning är:

 1. Scott Arx Plus – Bäst i test
 2. Specialized Align 2 – Mest prisvärd
 3. Lazer Urbanize Nta– Bäst för elcykel
 4. Lazer Gekko MIPS Barn – Bäst för barn

Nedan kan du läsa mer om de olika modellerna och deras egenskaper. Du hittar också en guide där vi går igenom saker som är viktiga att tänka på i valet av cykelhjälm samt en sektion med vanliga frågor och svar.

Testvinnare - Cykelhjälm

Visa alla produkter

1. Scott Arx Plus

- Bäst i test

 • Användningsområde: Allround
 • Passform: Justerbar
 • Rotationsskydd: Ja, MIPS
Scott Arx Plus

Scott Arx Plus är en stilren cykelhjälm med mycket bra stötdämpning och skydd mot huvudrotation tack vare skyddsystemet MIPS. Det här är en utmärkt allroundhjälm, i bemärkelsen att den passar lika bra för pendlingen till och från jobbet i stan, som på landsvägar och svårare terräng.

Tack vare det smarta justeringssystemet och den avtagbara skärmen kan du enkelt anpassa Scott Arx Plus efter din huvudform och dina behov. Cykelhjälmen har dessutom god ventilation, vilket gör att den passar bra för både sportcykling och cykelsemestern på sommaren.

Det är inte bara vi på Bäst-i-testet.se som ger Scott Arx Plus höga betyg. Det här är en mycket populär cykelhjälm, både bland användare och experter. Scott Arx Plus har till exempel blivit utsett till den bästa cykelhjälmen i Råd & Rön och fått utmärkelsen ”Bra val” hos Folksam. Vill du ha en riktigt bra och säker hjälm som passar i alla tänkbara situationer är Scott Arx Plus det rätta valet.

 • MIPS-system som ger extra skydd vid vinklade stötar.
 • Placerar sig högt i flera experttester.
 • Passar i alla situationer.
 • Enkel att justera för att få bästa möjliga passform.
 • Ett dyrare alternativ.

2. Specialized Align 2

- Mest prisvärd

 • Användningsområde: Pendling
 • Passform: Justerbar
 • Rotationsskydd: Ja, MIPS
Specialized Align 2

I det lite billigare prissegmentet har vi valt ut Specialized Align II, som liksom Scott Arx Plus är en justerbar MIPS-hjälm. Rotationsskyddet MIPS är utvecklat för att minska rotationsvåld vid ett vinklat islag, vilket bidrar till minskad risk för huvudskada vid en kollision.

Att Align II är en säker cykelhjälm råder det ingen tvekan om. Hjälmen har exempelvis fått högsta betyg i ett oberoende test på Viriginia Polytechnic Institute and State University, och utsetts till en av de bästa cykelhjälmarna av Folksam. Tack vare 4th Dimension-kylsystemet har hjälmen dessutom en god ventilation, och en trevlig detalj är reflexerna som gör att du syns i trafiken även när det blir mörkt. Är du ute efter en prisvärd cykelhjälm för jobbpendlingen är det inget snack om att Specialized Align II gör jobbet.

 • Får högsta betyg i Virginia Tech Helmet Rating.
 • MIPS och 4th Dimension-kylsystem för bättre säkerhet och ventilation.
 • Ger dig mycket för pengarna.
 • Med reflexer för bättre synlighet i mörker.
 • Ingen avtagbar skärm.

3. Lazer Urbanize Nta

- Bäst för elcykel

 • Användningsområde: Elcykel i stadsmiljö
 • Passform: Finns i flera olika storlekar
 • Rotationsskydd: Ja, MIPS
Lazer Urbanize Nta

Elcyklister färdas ofta i snabbare hastigheter i stadsmiljö än vanliga cyklister, och då krävs också en speciell hjälm. Elcykelhjälmen Lazer Urbanize Nta har en stilren design och skön passform genom Advanced Turnfit-systemet som ser tull att passformen behålls i. Det magnetiska spännet och läderremmarna ser till att hjälmen sitter på plats, och NTA-certifieringen intygar att det är en mycket säker hjälm med utökat skydd bak och på sidorna.

Hjälmen är dessutom MIPS-ceritiferad och utrustad med visir som kan fästas med magneter, eller tas av helt. Med ett ventilationshål håller du huvudet svalt under varma dagar, men hålet kan också täppas igen när det blir kallare, genom ett tillbehör som du kan köpa till. Har du en elcykel kan vi varmt rekommendera Lazer Urbanize Nta – den är godkänd för elcyklar som färdas i hastigheter upp till 45 km/h, sitter skönt på huvudet och har MIPS inbyggt. På minussidan noterar vi att hjälmen är lite tyngre än andra cykelhjälmar, och förstås att prislappen är högre.

 • Godkänd för elcyklar upp till 45 km/h.
 • Visir som kan tas av.
 • NTA-certifiering och MIPS.
 • Ganska tung och dyr.

4. Lazer Gekko MIPS Barn

- Bäst för barn

 • Användningsområde: Allround
 • Passform: Justerbar
 • Rotationsskydd: Ja, MIPS
Lazer Gekko MIPS Barn

Den bästa cykelhjälmen för barn enligt vår sammanställning är Lazer Gekko – en MIPS-hjälm med ett enkelt spänne som ditt barn snabbt lär sig att hantera själv. Hjälmen är designad för att gå extra långt ner i nacken, vilket ger ett extra bra skydd just där, och framtill har den en skärm som fungerar som en keps i soligare väder.

Att justera passformen på Lazer Gekko är busenkelt, då det sker automatiskt genom Lazer Autofit. Hjälmen har dessutom flera stora ventilationshål som gör den extra bekväm att bära även under längre cykelturer. Lazer Gekko har fått utmärkelsen ”Bra val” i Folksams stora test av cykelhjälmar så sent som 2021, och har även höga betyg hos Råd & Rön. Det här är en mycket säker hjälm, som är bekväm och lättanvänd nog för att ditt barn självmant ska vilja ta på sig den i alla lägen.

 • Lazer Autofit justerar passformen perfekt.
 • Bra ventilerad och enkel att spänna fast.
 • Skärm och extra skydd i nacken.
 • Kostar över femhundralappen.

Köpguide: Viktigt när du köper cykelhjälm

Allt för många slarvar tyvärr med cykelhjälmen, vilket ofta leder till onödiga olyckor. En bra cykelhjälm behöver faktiskt inte kosta mycket, trots att den kan vara en räddare i nöden.

I vår guide nedan går vi igenom några saker som kan vara bra att tänka på inför ditt köp av cykelhjälm.

1. Välj rätt storlek

Det låter kanske självklart, men att välja rätt storlek är faktiskt det viktigaste av allt när du köper cykelhjälm. Hjälmen måste skydda pannan och bakhuvudet, och sitta på plats om olyckan skulle vara framme.

Kontrollera att hjälmen inte går att vicka för mycket framåt eller bakåt när den är fastspänd. Många hjälmar har idag justerbar storlek, vilket gör att du kan anpassa dem efter din huvudform. Oavsett vilken typ av hjälm du köper bör du prova den i lugn och ro hemma. Tveka inte att skicka tillbaka hjälmen om du har köpt den online och den inte passar.

2. Typ av hjälm

Det är viktigt att du trivs med din hjälm och hur du ser ut i den – chansen är ju god att du kommer att använda den oftare då. Det finns flera olika designer på cykelhjälmar, men inte bara rent estetiska.

Vissa cykelhjämar är till exempel utrustade med rotationsskyddet MIPS (Multi-directional Impact Protection System) som ger extra skydd vid vinklade islag. Och förutom den klassiska hjälmen med hakrem finns det exempelvis den uppblåsbara varianten från Hövding som blåses upp automatiskt om du är med om en olycka.

Vi har valt att inte inkludera Hövding i vår sammanställning av cykelhjälmar av olika anledningar. Dels skyddar den inte huvudet mot föremål om du inte faller av cykeln. Du kan till exempel fortfarande köra in i en skylt eller annat föremål. Beroende på vilken hastighet du kör finns också risken att Hövding inte hinner aktiveras för att skydda huvudet.

3. Välj en cykelhjälm från en känd tillverkare

I många produktkategorier kan det vara väl att chansa på mindre kända tillverkare för att spara en slant. Cykelhjälmar är dock inte en sådan kategori.

Väljer du en cykelhjälm som inte har testats av användare eller experter och som är svår att hitta information om på nätet är det bäst att avstå. Välj någon av cykelhjälmarna från de kända tillverkarna så kan du vara säker på att du får en CE-märkt och vältestad produkt.

Källor

Här kan du se vilka källor vi använt oss av i vår sammanställning av cykelhjälmar utöver vår enskilda bedömning.

Radron.se

2021-05: Stort test av 24 cykelhjälmar för barn och vuxna

Folksam.se

2021: Test av cykelhjälmar för vuxna
Användarrecensioner

Amazon.com

 • https://www.amazon.com/Scott-Plus-Helmet-White-Black/product-reviews/B018RTHFCQ

Tradeinn.com

 • https://www.tradeinn.com/bikeinn/sv/specialized-vaghjalm-align-ii-mips/137731072/p

Bikester.se

 • https://www.bikester.se/lazer-urbanize-nta-mips-helmet-with-led-M914260.html

Intersport.se

 • https://www.intersport.se/utrustning/hjalmar/cykelhjalmar/lazer-gekko-mips-jr-cykelhjalm-barn/svart

Cykelkraft.se

 • https://www.cykelkraft.se/hjalm-lazer-gekko-mips-gront-spanne-svart

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

Liknande tester

bäst i test resväska
5 Resväska testade
American Tourister BON AIR DLX
Bäst i test American Tourister BON AIR DLX
tält test
9 Tält testade
tält test - bästa 2 manna tält
Bäst i test MSR Hubba Hubba NX
liggunderlag test
5 Liggunderlag testade
Therm-a-Rest NeoAir XTherm
Bäst i testet Therm-a-Rest NeoAir XTherm
Vandringskängor test
3 Vandringskängor testade
Meindl Kansas Lady GTX
Bäst för dam Meindl Kansas Lady GTX
stormkök test
5 Stormkök testade
trangia-stormkok-25-3-stort-ul-gas
Bäst i test Trangia 25–3 UL
termos test
19 Termos testade
Thermos Ståltermos KING 1,2 L
Bäst i test Thermos Ståltermos KING 1,2 L
sovsäck test
5 Sovsäck testade
Marmot Sawtooth
Bäst i test Marmot Sawtooth
Gummistövlar bäst i test
4 Gummistövel testade
Gummistövel Polyver Winter
Bäst i test Polyver Winter Gummistövel
flytväst test
4 Flytväst testade
flytväst Baltic Genua
Bäst i test Baltic Genua
Pannlampa bäst i test
4 Pannlampa testade
Lumonite Compass
Bäst i test Lumonite Compass

Jämför specifikationer

Nedan kan du se testvinnarna i vår jämförelse. Du kan scrolla i sidled för att se alla vinnare.

Produkter

1
image
2
image
3
image
image

Specifikationer

Scott Arx Plus

Specialized Align 2

Lazer Urbanize Nta

Lazer Gekko MIPS Barn

Betyg:
Användningsområde:AllroundPendlingElcykel i stadsmiljöAllround
Passform:JusterbarJusterbarFinns i flera olika storlekarJusterbar
Rotationsskydd:Ja, MIPSJa, MIPSJa, MIPSJa, MIPS

Vanliga frågor och svar

En cykelhjälm måste sitta fast på huvudet om olyckan är framme och du trillar i backen. För att säkerställa det bör du välja en cykelhjälm i rätt storlek, som inte går att vicka framåt eller bakåt när den är fastspänd på ditt huvud.

Den bästa cykelhjälmen enligt vår sammanställning är Scott Arx Plus, en MIPS-hjälm för allroundbruk med utmärkt ventilation som är enkel att justera för att sitta perfekt på huvudet.

Din cykelhjälm behöver vara CE-märkt för att betraktas som godkänd. Leta efter beteckningen CE EN 1078 på hjälmen (gäller hjälmar för vuxna och barn över 7 år), eller CE EN 1080 om det är en småbarnshjälm.

En cykelhjälm av hög kvalitet håller i flera år. Har du varit med om en olycka bör du dock vara noggrann med att inspektera hjälmen efter skada och överväga att byta ut den.

För alla under 15 år är det lag på att cykelhjälm måste bäras. Det är dock rekommenderat att även du som vuxen alltid bär hjälm när du cyklar.

Hjälpte det här testet om Cykelhjälm dig?

Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

bäst i test resväska

Resväska: 5 testade modeller

tält test

Tält test: 8 testade modeller

liggunderlag test

Liggunderlag: 5 testade modeller

Testvinnare - Cykelhjälm

 1. Scott Arx Plus

  Scott Arx Plus

  Bäst i test
 2. Specialized Align 2

  Specialized Align 2

  Mest prisvärd
 3. Lazer Urbanize Nta

  Lazer Urbanize Nta

  Bäst för elcykel

Vanliga frågor och svar

En cykelhjälm måste sitta fast på huvudet om olyckan är framme och du trillar i backen. För att säkerställa det bör du välja en cykelhjälm i rätt storlek, som inte går att vicka framåt eller bakåt när den är fastspänd på ditt huvud.

Den bästa cykelhjälmen enligt vår sammanställning är Scott Arx Plus, en MIPS-hjälm för allroundbruk med utmärkt ventilation som är enkel att justera för att sitta perfekt på huvudet.

Din cykelhjälm behöver vara CE-märkt för att betraktas som godkänd. Leta efter beteckningen CE EN 1078 på hjälmen (gäller hjälmar för vuxna och barn över 7 år), eller CE EN 1080 om det är en småbarnshjälm.

En cykelhjälm av hög kvalitet håller i flera år. Har du varit med om en olycka bör du dock vara noggrann med att inspektera hjälmen efter skada och överväga att byta ut den.

För alla under 15 år är det lag på att cykelhjälm måste bäras. Det är dock rekommenderat att även du som vuxen alltid bär hjälm när du cyklar.