Vilken är den bästa sticksågen 2021?

Vi har valt ut Dewalt DW33KT som den bästa sticksågen i vår jämförelse. Det här är en mycket prisvärd sticksåg med utmärkt byggkvalitet som är lätt att hantera och använda. Den har fått mycket höga betyg av användarna såväl som av experterna själva. Att genomsnittspriset för sticksågen dessutom sjunkit de senaste månaderna gör att vi inte tvekar att kora Dewalt-sågen till vår vinnare. Läs mer om modellen nedan och jämför den med våra övriga testvinnare!

Välj produkter att jämföra

Sortera efter

1
Dewalt DW333KT

Dewalt DW333KT

 • Mycket prisvärd
 • Kraftfull och bra byggkvalitet
 • Höga kund- och expertomdömen
 • Justerbar blåsfunktion
Vi rekommenderar:
2
Bosch GST 12v-70

Bosch GST 12v-70

 • Goda användaromdömen
 • Lätt och behändig
 • Sladdlös
 • Utrustad med LED-lampa
Vi rekommenderar:
3
AEG BST 18BLX-0

AEG BST 18BLX-0

 • Kraftfull såg
 • Lätt att byta blad
 • Sladdlös
 • Vinnare i ”Gör Det Själv” (2020)
Vi rekommenderar:

Sticksåg: 3 modeller i test

av Marcello Rongione Senast uppdaterad : Juni 09, 2021

Sedan den lanserades på 1940-talet har sticksågen kommit att bli en ovärderlig maskin, både bland hemmafixare och proffssnickare. Med en sticksåg kan du såga cirklar och kurvor, vilket är omöjligt med en traditionell såg. Därmed är den perfekt för dekorationsarbeten.

Idag finns det mängder av sticksågar att välja mellan, alla med olika egenskaper och i olika prisklasser. Detta kan göra det svårt att välja rätt. Vilken sticksåg ska man välja och vilken är egentligen bäst?

För att förenkla ditt sökande efter en passande såg har vi granskat experternas omdömen och användarnas egna recensioner grundligt. På så sätt har vi kunnat välja ut en sticksåg som är bäst i test och två modeller som är bra alternativ till testvinnaren.

Vårt mål är helt enkelt att vägleda dig som konsument till den sticksåg som bäst överensstämmer med dina behov. I vårt jämförelse hittar du specifikationer och en sammanfattning av de viktigaste funktionerna. Använd gärna vår jämförelsefunktion för att få en bättre översikt.

Testvinnare - Sticksåg

1. Dewalt DW333KT- Bäst i testet

Dewalt DW333KT
Dewalt DW333KT
  • Effekt: 710W
  • Slaghastighet: 800 – 3100 slag/minut
  • Slaglängd: 26 mm
  • Ljudeffekt: 98 dB
  • Geringskapacitet: 45°

Köp här:

Dewalt är kända för att tillverka elverktyg av hög kvalitet. De är sedan länge en ledande tillverkare för professionella arbetsverktyg i Nordamerika, med kvalitet, pålitlighet och arbetskapacitet som ledstjärnor.

Föga förvånande placerar de sig därför högt i olika tester av sticksågar. Råd & Rön gav exempelvis sitt högsta betyg till föregångaren till den Dewalt-sticksåg som är bäst i vår jämförelse.

Allra bäst betyg fick modellen för sin hållbarhet och sågförmåga, och det är egenskaper som i allra högsta grad också lever kvar i uppföljaren Dewalt DW333KT.

Kraftfull sågning med hög precision

DW333KT har en effekt på 701W och du ansluter den enkelt i eluttaget. Detta gör den till en kraftfull såg som du kan använda i många olika sammanhang. Den har dessutom variabel hastighet och en pendelmekanism i 4 steg.

Sågen är utrustad med ett snabbfäste där blad med T-fäste passar. Med Dewalts unika motviktsbalans och greppvänliga gummihandtag garanteras också att du sågar med stor precision utan vibrationer.

När du sågar med den här Dewalt-maskinen kan du även aktivera en blåsfunktion, som helt enkelt blåser bort sågspån medan du sågar. En enkel, men mycket praktisk finess.

Goda kundomdömen

Vi har redan varit inne på att Råd & Rön gått i god för att Dewalt levererar när det kommer till sticksågar. Men vad säger hemmafixarna själva? Jodå, även de är nöjda.

På Pricerunner har Dewalt-sågen överväldigande positiva omdömen. Över 70 procent ger den faktiskt 5 stjärnor av 5 möjliga.

Enligt prishistoriken Prisjakt.se syns också tydligt att pristrenden för den här sågen är på nedåtgående. Och då var sågen inte ens bland de dyrare innan!

Slutomdöme

Såvida du inte störs av sladden kommer det inte finnas mycket att klaga på om du skaffar en Dewalt DW333KT. Den robusta konstruktionen, användarnas hyllningar, den utmärkta kapaciteten och priset gör sammantaget att den här sticksågen utan tvekan är bäst i test.

Här får du en professionell maskin med flera inställningsmöjligheter som klarar allt från små snabba jobb till mer krävande sågarbeten. Med andra ord passar den både professionella snickare och hobbyfixare.

Dewalt har en historia av att leverera arbetsmaskiner i världsklass, och gör det ännu en gång med den här sticksågen.

 • Effektiv sågning i de flesta material
 • Variabel hastighet med snabb avverkning (upp till 3100 slag/minut)
 • Balanserad med greppvänligt gummihandtag för bästa möjliga precision utan vibrationer
 • Justerbar blåsfunktion för bättre sikt under sågningen

2. Bosch GST 12v-70

Bosch GST 12v-70
  • Effekt: 12V-batteri
  • Slaghastighet: 1500 – 2800 slag/min
  • Slaglängd: 18 mm
  • Ljudeffekt: 77 dB
  • Geringskapacitet: 0 – 45°

Bosch är en annan ledande tillverkare av allt från hushållsmaskiner till verktyg. Med sin GST 12V-70 erbjuder de en mycket prisvärd och batteridriven sticksåg med stor kompetens.

Det som gör den här sågen riktigt speciell är dock den smidiga formen. Även om den kanske inte är lika kraftfull som övriga modeller i vår jämförelse kan den vara ett bra och prisvärt alternativ för hemmafixare som inte snickrar allt för ofta.

Smidig och nätt

Bosch GST 12v-70 är en riktig lättviktare som gör att du kan jobba länge med sågen utan att det är för ansträngande. Den nätta konstruktionen gör också den här maskinen optimal för arbete underifrån.

Maskinen är utrustad med en fotplatta i aluminium, vilket ska ge bättre glidegenskaper samtidigt som det är skonsamt mot mer ömtåliga material. Den inkopplingsbara LED-lampan ger dig bra sikt när du arbetar och med Bosch egenutvecklade teknik EMP skyddas motorn mot överbelastning.

Bosch har även tagit fram en helt ny teknik – ECP – som ska bevara batteriet så länge som möjligt. Tekniken förhindrar att batteriet djupurladdas, överladdas eller överhettas, så att du ska vara trygg i att din sticksåg håller länge.

Bra betyg från användare och experter

Det finns gott om recensioner av GST 12v-70 och andra varianter av sticksågen i samma serie. Generellt har sticksågen mycket goda användaromdömen, och flera liknande modeller från Bosch placerar sig även högt i Råd & Röns tester.

Om vi fäster blicken mot Storbritannien och Amazon-recensionerna ser vi även där att en stor majoritet är mycket nöjda med sticksågen. De egenskaper som främst lyfts fram är den exakta prestandan som uppnås med det lilla verktyget.

Slutomdöme

Eftersom den här sticksågen har mindre batterikapacitet (12V) går den inte att jämföra med de mesta kraftfulla sticksågarna på marknaden. Snarare är modellen ett bra komplement i verktygslådan för arbeten i små utrymmen som behöver göras med en hand.

För dig som utför enklare sågjobb utan krav på att verktyget behöver vara särskilt kraftfullt kan också Bosch GST 12V-70 vara den enda sticksågen du behöver.

Maskinen är betydligt billigare än AEG BST 18BLX-0, och även om den inte är lika kraftfull räcker den ändå gott i de flesta situationer. Därför blir Bosch GST 12V-70 den maskin vi rekommenderar för dig som inte är i behov av kraften från de andra sticksågarna i vårt test.

 • Bra komplement i verktygslådan
 • Passar för enklare sågjobb
 • Prisvärd
 • Perfekt till trånga svåråtkomliga utrymmen

3. AEG BST 18BLX-0

AEG BST 18BLX-0
  • Effekt: 18V-batteri
  • Slaghastighet: 3500 slag/minut
  • Slaglängd: 25,4 mm
  • Ljudeffekt: 92 dB
  • Geringskapacitet: 0 – 45°

Köp här:

AEG BST 18BLX-0 har liksom Dewalts maskin blivit en favorit bland användare och vunnit flera tester. Men den skiljer sig åt på främst ett område: den drivs av batteri. Det här är på gott och ont, men för dig som är ute efter en sticksåg utan sladd kan detta vara ett bättre alternativ än vår testvinnare.

Sticksågen är utrustad med en motor på 18V som kan nå upp till 3500 slag/minut, vilket faktiskt överträffar Dewalts maskin. Hastigheten går dessutom att ställa in i fem olika steg och tack vare FIXTEC-systemet byter du enkelt blad utan att behöva använda några verktyg.

Vidare är sågen till stor del klädd i gummi, vilket förhindrar stötar och ger ett bra grepp. Spånblås, lampa och bottenplatta som går att vinkla är andra viktiga funktioner som ser till att arbetet blir perfekt utfört.

Vinnare i ”Gör det själv”

Hemmafixartidningen ”Gör det självutsåg så sent som 2020 AEG BST 18BLX-0 till vinnaren av sju testade sladdlösa sticksågar. Här fick modellen högsta betyg i 3 av 4 testade moment.

Bland annat presterade modellen perfekt när det kom till snittkvalitet, alltså med vilken precision en snittyta kunde sågas. Styrka och uthållighet var andra delmoment som AEG-sågen klarade med bravur.

Just kategorin uthållighet är viktig för sticksågar med batteri. Detta eftersom det kan vara frustrerande att behöva byta batteri ofta eller till och med behöva avbryta arbetet för att ladda.

Att BST 18BLX-0 fått höga betyg för sin uthållighet betyder alltså att en av de stora nackdelarna med batteridrivna arbetsmaskiner reduceras till ett icke-problem.

Slutomdöme

Det finns inte mycket att anmärka på när det kommer till den här sticksågens funktion, kapacitet och hållbarhet. Det är en såg som på de flesta sätt matchar vår testvinnare från Dewalt, och dessutom är sladdlös.

Priset för maskinen drar dock ner slutbetyget något. När du köper BST 18BLX-0 ingår nämligen i regel varken batteri eller laddare. Därför blir slutpriset högre än för många konkurrerande maskiner.

Om det däremot är viktigt för dig att din sticksåg är sladdlös, och du är okej med priset, kan vi helt klart rekommendera AEG:s maskin.

 • Kraftfull och kvalitativ med växelhus i metall
 • Kan nå upp till 3500 slag/minut (vilket överträffar vår testvinnare)
 • Utrustad med spånblås, lampa och bottenplatta för att underlätta arbetet
 • Bäst i test enligt tidningen ”Gör Det Själv” (2020)

Vill du få exklusiva uppdateringar?

 1. Dewalt DW333KT

  Dewalt DW333KT

  Bäst i testet
 2. Bosch GST 12v-70

  Bosch GST 12v-70

 3. AEG BST 18BLX-0

  AEG BST 18BLX-0

Vanliga frågor och svar

Dewalt DW33KT (230 V) är den bästa sticksågen i vår jämförelse med bäst betyg av användare såväl som av experter. Sticksågen har en stabil konstruktion och hög kapacitet, men trots det är den ändå inte bland de dyraste sticksågarna på marknaden.

Innan du väljer sticksåg behöver du ha klart för dig vad den ska användas till. Olika sticksågar har nämligen olika kapacitet och funktioner.

För enklare sporadiska hemarbeten klarar du dig kanske med en billigare och mer grundläggande modell. Ska sticksågen användas mycket och för mer avancerade projekt tjänar du på istället att investera i en mer professionell sticksåg.

Sticksågen använder du när du behöver såga med extra precision. Det kan handla om att du behöver få till en snygg kurva eller perfekt rund form. Sticksågen fungerar också för vanliga sågjobb, exempelvis om du behöver kapa en bräda.

Det finns olika typer av sticksågar; med stavhandtag, bygelhandtag och kombinationssågar med flera funktioner. Hur du använder sticksågen beror därför på vilken konstruktionslösning den använder sig av. I grunden är det dock enkelt att använda en sticksåg. Du greppar handtaget och för sågen längs formen som du ritat upp.

Vanliga frågor och svar

Dewalt DW33KT (230 V) är den bästa sticksågen i vår jämförelse med bäst betyg av användare såväl som av experter. Sticksågen har en stabil konstruktion och hög kapacitet, men trots det är den ändå inte bland de dyraste sticksågarna på marknaden.

Innan du väljer sticksåg behöver du ha klart för dig vad den ska användas till. Olika sticksågar har nämligen olika kapacitet och funktioner.

För enklare sporadiska hemarbeten klarar du dig kanske med en billigare och mer grundläggande modell. Ska sticksågen användas mycket och för mer avancerade projekt tjänar du på istället att investera i en mer professionell sticksåg.

Sticksågen använder du när du behöver såga med extra precision. Det kan handla om att du behöver få till en snygg kurva eller perfekt rund form. Sticksågen fungerar också för vanliga sågjobb, exempelvis om du behöver kapa en bräda.

Det finns olika typer av sticksågar; med stavhandtag, bygelhandtag och kombinationssågar med flera funktioner. Hur du använder sticksågen beror därför på vilken konstruktionslösning den använder sig av. I grunden är det dock enkelt att använda en sticksåg. Du greppar handtaget och för sågen längs formen som du ritat upp.