Information om affiliatelänkar

Vilken är den bästa kattluckan 2023?

Kattluckan som fått bäst omdömen av kattägarna själva är SureFlap Microchip Det här är en innovativ och lättinställd kattlucka som är utrustad med chipläsare Den har dessutom fyra manuella inställningar som ger dig möjlighet att ställa in 32 unika chipnummer Luckan mäter 14 x 12 centimeter och går att montera på alla typer av dörrar och väggar, inklusive glas Läs mer om kattluckan SureFlap Microchip och två bra alternativ i vår sammanställning nedan!

Information om affiliatelänkar

Jämför våra 3 testvinnare

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
Utmärkelse:Bäst i testMest prisvärdBästa budgetvalet
Produkt:SureFlap Microchip kattluckaStaywell Lucka 400 MagnetTrixie kattdörr 4 vägstunnel
Betyg:
Storlek:21 x 21 cm25,2 x 24,1 cm20 x 22 cm (L), 24 x 28 cm (XL)
Kan monteras:Dörr, fönster, väggDörrDörr
Färg:Vit/brunVitVit
Garanti:3 år3 år3 år

1. SureFlap Microchip kattlucka - Bäst i test

 • Storlek: 21 x 21 cm
 • Kan monteras: Dörr, fönster, vägg
 • Färg: Vit/brun
 • Garanti: 3 år
SureFlap Microchip kattlucka bäst i test
SureFlap Microchip kattlucka
SureFlap Microchip kattlucka

SureFlap Microchip har blivit en riktig försäljningssuccé, och med all rätt. Den här innovativa kattluckan erbjuder nämligen en rad suveräna egenskaper. Du kan till exempel ställa in upp till 32 olika chipnummer, använda den med inopererat chip eller halsband och montera den i alla typer av dörrar.

Det finns alltså goda anledningar att vi valt ut den till Bäst i test. Nedan kan du läsa mer om dess många fördelar.

Med mikrochip

SureFlaps kattlucka med mikrochip drivs med hjälp av batteri och läser av din katts chip varje gång den försöker ta sig in. Om det är rätt chip släpps katten, och om inte stängs den ute. Skulle din katt inte vara chippad går det lika bra att använda ett halsband med RFID-hänge.

Du ställer själv in vilka chipnummer som luckan ska godkänna att släppas in och du kan dessutom välja mellan 4 ”vägstängningar.” Luckan kan vara helt stängd, öppen för att gå in och ut, öppen endast för att gå ut eller öppen endast för att gå in.

Magnetstängning och batteriindikator

Tack vare magnetstängning håller sig luckan stängd även om det blåser starkt ute. Vill du montera SureFlap Microchip i en tjockare vägg kan du köpa en tunnelförlängning, och kombinera flera element som du vill.

När batteriet börjar bli lågt kommer luckan att meddela dig om detta. På så sätt riskerar din katt inte att bli inne- eller utelåst från ingenstans.

Överväldigande toppbetyg

SureFlap Microchip är en av de bäst säljande kattluckorna på Zooplus.se och den har ett snittomdöme på 4 av 5 stjärnor. Det ska dock sägas att en överväldigande majoritet av användarna ger den allra högsta betyg. Och bland de positiva kommenterarna om produkten nämns att den är lätt att installera och håller i många år.

En del kunder klagar på att den inte fungerar med deras katts chip, så om du oroar dig för detta bör du kolla upp på förhand om just din katts chipmodell stöds. Ett problem som i vilket fall som helst går att åtgärda genom att skaffa ett halsband med RFID-hänge.

På det stora hela är dock de flesta kunder väldigt nöjda med sin SureFlap Microchip, och vi imponeras också av dess specifikationer och funktioner. Har du råd är det här kattluckan att satsa på för dig som inte vill ha objudna gäster i hemmet.

 • Många höga kundbetyg.
 • Kattlucka med chip - programmera upp till 32 olika chipnummer.
 • Meddelar när det är dags att byta batteri.
 • RFID-hängen medföljer ej som standard.

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Över 200 000 nöjda trädgårdskunder
 • Enormt sortiment
I samarbete med pris-logo

2. Staywell Lucka 400 Magnet - Mest prisvärd

 • Storlek: 25,2 x 24,1 cm
 • Kan monteras: Dörr
 • Färg: Vit
 • Garanti: 3 år
Staywell Lucka 400 Magnet

Staywell är ett företag som snabbt skapat sig ett namn bland djurägare tack vare sina högkvalitativa katt- och hundluckor.

Den här kattluckan är till skillnad från SureFlapts lucka inte försedd med mikrochipläsare, utan med ett magnetlås. Det gör luckan något billigare, men fortfarande säker och med bra inställningsmöjligheter.

Halsband med magnetlås

Genom att förse din katt med ett halsband som fungerar som magnetisk nyckel ser du till att kattluckan bara släpper in din katt. Med produkten medföljer en magnetnyckel, och vill du ha fler går det bra att beställa.

Du kan dessutom ställa in luckan för att låsas inifrån, utifrån, vara helt låst eller helt öppen. Luckan går även bra att montera i glasdörrar (dock inte alla typer) och passar alla typer av katter.

Vad tycker kattägarna?

Att Staywell 400 Magnet är ett populärt val bland kattägare syns tydligt på de många kundbetyg den har.

På Arkenzoo.se har produkten till exempel ett medelbetyg på 3 av 5 stjärnor, men det vanligaste betyget är 4 av 5. Det är alltså de mest negativa omdömena som drar ner snittbetyget, och då handlar det bland annat om problem med att få magneten att fungera eller att katten inte tycker om magnethalsbandet.

De positiva recensenterna menar dock att kattluckan är enkel att montera och lätt för katten att förstå sig på.

Det är förstås svårt att säga hur just din katt kommer att reagera innan du har provat. Risken är förstås att även din katt tycker att magnethalsbandet är otrevligt att ha på sig. Om så är fallet förloras en stor del av poängen med den här luckan och då kan du lika gärna välja en billigare modell, alternativt SureFlap Microchip-luckan.

 • Magnetlås med flera inställningsmöjligheter.
 • Ser till att endast din katt kan ta sig in.
 • Inget batteri krävs.
 • Alla katter gillar inte halsband med magnet.
 • Endast en magnetnyckel medföljer.

Rekommenderad butik:
 • Leveranstiden är 1-3 vardagar.
 • Fri frakt över 499kr.

3. Trixie kattdörr 4 vägstunnel - Bästa budgetvalet

 • Storlek: 20 x 22 cm (L), 24 x 28 cm (XL)
 • Kan monteras: Dörr
 • Färg: Vit
 • Garanti: 3 år

Trixies 4-vägs kattdörr är det bästa budgetvalet, då den inte kostar mer än ett par hundra kronor. Den kommer i två storlekar, L och XL, vilket även gör luckan till ett bra alternativ för dig som letar efter en större lucka.

Den transparenta luckan är tillverkad för att vara vädertålig och isolerar bra tack vare TPR-gummit som sitter runt hela öppningen. Magneten gör att luckan stängs och inte riskerar att stå och slå.

4 låsmöjligheter

Liksom Stawell-luckan 4 låsmöjligheter. Du kan välja att låsa luckan helt, bara låta den vara öppen för att gå ut, bara för att komma in eller bara öppen för att katten ska kunna ta sig in.

Vidare kan kattluckan byggas ut med flera tunnlar, så att den kan monteras även på tjockare väggar.

Medelbra betyg

Trixies kattdörr är en populär kattlucka, mycket tack vare utbyggnadsmöjligheterna och det mycket attraktiva priset.

På Vetzoo.se har luckan mestadels högsta betyg men även ett par recensioner där kunder uttrycker missnöje över att den inte är så tät som de hade hoppats på.

En kattlucka i den här budgetklassen kommer oundvikligen med vissa kompromisser. Men på det stora hela är det ändå en omtyckt lucka med betydligt fler fördelar än nackdelar

 • 4-vägslucka med tunnel som kan byggas ut.
 • Finns i stor version.
 • Transparent lucka.
 • Enstaka användare menar att den inte sluter tätt.

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Leveranstiden är 1-3 vardagar.
 • Fri frakt över 499kr.
 • Fri frakt över 500kr.
 • Leveranstiden är 1-3 vardagar.

Köpguide: Hur du väljer rätt kattlucka

Katten älskar att vara inomhus lika mycket som den älskar att gå ut. Många katter ger sig av och kommer tillbaka flera gånger under ett och samma dygn. Om du inte lämnar ett fönster eller dörren öppen kan katten inte komma in, utan måste förlita sig på sin ägare.

Upplever du att det börjar bli jobbigt att ha en jamande katt utanför dörren kan en kattlucka vara en bra lösning. Genom att välja en kattlucka med chip eller magnetlås behöver du inte heller oroa dig för att få obehöriga gäster.

Vad är en kattlucka?

Kattluckan som fenomen behöver väl egentligen ingen närmare presentation, då den har funnits länge på marknaden.

Det är helt enkelt en liten lucka som monteras på undersidan av din dörr eller vägg så att katten kan komma in utan att du behöver öppna.

Tekniken har gått framåt sedan de första kattluckorna började komma, med programmerbara chip som den senaste innovationen.

Vi rekommenderar att du skaffar en modern lucka som kan identifiera din katt, så att du inte riskerar att få in andra djur i huset.

Olika typer av kattluckor

Idag finns det olika typer av kattluckor att välja mellan. Här är några av de främsta.

Kattlucka med mikrochip

Den här typen av kattlucka är utrustad med en sensor som läser av ett särskilt typ av mikrochip. Det kan antingen vara det chip som många kattägare väljer att fästa i kattens nacke hos en veterinär, eller ett chip som du fäster på ett halsband och sedan på katten.

Tack vare chippet kan kattluckan läsa av att det är rätt katt som kommer. Men hur vet då chipläsaren vilket chip som är ”rätt”? Det får du programmera själv – men lugn, det krävs inga stora tekniska kunskaper.

Många kattluckor med chip är väldigt enkla att programmera, och har dessutom minne för att programmera flera olika chip. Det passar bra för dig som har flera katter, eller inte har något emot om grannkatten kommer och hälsar på ibland.

Kattlucka med magnetlås

En kattlucka med magnetlås är en annan bra lösning för att se till att det är rätt katt som tar sig in genom luckan.

Tack vare en magnetisk nyckel i halsbandet som du ger din katt kan den ta sig in på ett säkert sätt. Ofta har den här typen av kattluckor också låsningsmöjligheter, exempelvis om du bara vill att katten ska kunna ta sig in genom luckan men inte ut, eller om den ska låsas helt.

Vipplucka

En klassisk vipplucka är den enklaste modellen, som inte har avancerade inställningar för att identifiera rätt katt eller lås. Vippluckan öppnas när katten trycker nosen mot den och stängs igen tack vare en liten magnet.

Vädertäta kattluckor

Som med de flesta andra produktkategorier är kattluckan en sådan där det lönar sig att investera lite extra. Inte nog med att du kan få mer avancerade lås- och inställningsmöjligheter. Det blir också snabbt irriterande att välja en kattlucka av låg kvalitet som inte isolerar bra. När kalla vintervindar blåser in kommer du garanterat önska att du investerade i en mer välkonstruerad lucka.

Välja storlek på kattluckan

Det finns tyvärr inte en storlek på kattlucka som passar alla. Katter har olika storlekar, och i värsta fall kan en för liten kattlucka innebära att din katt fastnar när den försöker ta sig in eller ut.

Har du en stor katt är det en bra idé att titta på XL-modellen av den kattlucka du är intresserad av. Ofta kommer nämligen samma modell i olika valbara storlekar.

Hur du monterar kattluckan

Kattluckor går att montera både i väggar och dörrar, även sådana av glas. Är du inte händig och besitter stora kunskaper om hur man skär i glas rekommenderar vi dock starkt att du kontaktar en fackman för uppdraget.

Dessutom går det inte att montera en kattlucka i alla glasdörrar – detta måste du först kolla upp med en glasmästare.

För andra typer av dörrar och väggar kan det vara lite enklare att göra det själv. Du behöver först och främst mäta luckan och rita upp var den ska sitta. Kattens mage ska vara i höjd med luckan nedersta kant.

Kattluckans ena del fäster du sedan på insidan av dörren och skruvar fast. Ytterdelen trycker du fast utifrån så att den sluter tätt.

Det är viktigt att du mäter ut linjerna rakt och monterar luckan tätt. Gör du inte det kan det se illa ut rent estetiskt och kan leda till att luft kommer in i huset genom småglipor.

Lära katten att gå in och ut

Många katter lär sig ganska omedelbart hur de tar sig in och ut genom luckan – det hela sker intuitivt.

Men för andra katter kan det vara mer förbryllande och då kan du behöva lära katten att ta sig in och ut. Det gör du enklast genom att lämna luckan öppen, så att katten får in rutinen att ta den vägen när den går ut.

När den väl har lärt sig kan du börja stänga luckan, och då är chansen god att katten kommer försöka trycka sig in även om luckan nu är stängd.

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

Liknande tester

kattbur
3 Kattbur testade
Transportbur Catit Cabrio
Bäst i test Transportbur Catit Cabrio
kattlåda bäst i test
4 Kattlåda testade
Peewee EcoHus
Bäst i test Peewee EcoHus
katt äter mat - bästa katt matt
3 Kattmat testade
Orijen Cat and Kitten.jpeg
Bäst i test Orijen Cat and kitten
Hamsterbur
3 Hamsterbur testade
Skyline Nagarium Marrakesch
Bäst i test Skyline Nagarium Marrakesch
Bästa hundsäng
5 Hundsäng testade
Bia Bed Original
Bäst i test Bia Bed Original
Bästa hundfoder i test
5 Hundfoder testade
buddy pet foods
Bäst i test Buddy Pet Foods
kaninbur utomhus bäst i test
3 Kaninbur testade
Ferplast Casita 120
Bäst i test Ferplast Casita 120

Vanliga frågor

Vi har utsett SureFlap Microchip till den bästa kattluckan just nu, framför allt baserat på kattägarnas egna omdömen. Den kommer med tre års garanti och har en chippläsare som kan läsa av din katts halsband. Du behöver med andra ord inte oroa dig för att fel djur ska smita in i ditt hem.

En kattlucka med chip är utrustad med en sensor som läser av chip i närheten. Katten kan antingen ha ett inopererat chip i nacken eller bära ett halsband med chip. Kattluckan läser sedan av chipet när katten försöker ta sig in och släpper in rätt katt. Du ställer själv in vilka chip som kattluckan ska identifiera som ”rätta” chip.

Altan- eller balkongdörrar är ofta tillverkade i glas, men det betyder inte nödvändigtvis att de inte går att sätta en kattlucka där. Det kan dock se olika ut, så det rekommenderas att du kontaktar en glasmästare för att ta reda på om du kan montera en kattlucka i just din glasdörr. Du bör även låta en professionell sköta utskärandet av hålet.

Genomsnittshöjden för en kattlucka är 15 centimeter över golvet. Hur stor luckan bör vara beror dock förstås på storleken på din katt. Ofta kan du välja på åtminstone två storlekar när du köper kattlucka och du bör helt enkelt välja den storlek som passar din katt.

Hjälpte det här testet om Kattlucka dig?

9 Röster, Genomsnitt: 4.7/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

kattbur

Kattbur: 3 testade modeller

kattlåda bäst i test

Kattlåda: 4 testade kattlådor

katt äter mat - bästa katt matt

Kattmat: 3 testade kattfoder

Testvinnare - Kattlucka

 1. SureFlap Microchip kattlucka bäst i test

  SureFlap Microchip kattlucka

  Bäst i test
 2. Staywell Lucka 400 Magnet

  Staywell Lucka 400 Magnet

  Mest prisvärd
 3. Trixie kattdörr 4 vägstunnel

  Bästa budgetvalet

Vanliga frågor

Vi har utsett SureFlap Microchip till den bästa kattluckan just nu, framför allt baserat på kattägarnas egna omdömen. Den kommer med tre års garanti och har en chippläsare som kan läsa av din katts halsband. Du behöver med andra ord inte oroa dig för att fel djur ska smita in i ditt hem.

En kattlucka med chip är utrustad med en sensor som läser av chip i närheten. Katten kan antingen ha ett inopererat chip i nacken eller bära ett halsband med chip. Kattluckan läser sedan av chipet när katten försöker ta sig in och släpper in rätt katt. Du ställer själv in vilka chip som kattluckan ska identifiera som ”rätta” chip.

Altan- eller balkongdörrar är ofta tillverkade i glas, men det betyder inte nödvändigtvis att de inte går att sätta en kattlucka där. Det kan dock se olika ut, så det rekommenderas att du kontaktar en glasmästare för att ta reda på om du kan montera en kattlucka i just din glasdörr. Du bör även låta en professionell sköta utskärandet av hålet.

Genomsnittshöjden för en kattlucka är 15 centimeter över golvet. Hur stor luckan bör vara beror dock förstås på storleken på din katt. Ofta kan du välja på åtminstone två storlekar när du köper kattlucka och du bör helt enkelt välja den storlek som passar din katt.