Vad är bättre än en iskall dryck en het sommardag? Med en ismaskin slipper du tänka på att köpa isförpackningar eller balansera isbehållare till frysen. Du behöver inte heller vänta i evigheter på att vattnet ska frysa.
Ismaskinerna du hittar i den här sammanställningen löser nämligen istillverkningen helt automatiskt och snabbt. Den produkt vi utsett till bäst i test producerar en portion isbitar på mellan 6 – 13 minuter (beroende på storlek)!
Du kan förstås också tillverka isbitarna på förhand så att de är redo när gästerna anländer till grillfesten. Smidigare kan det knappast bli.
Vi har valt ut tre ismaskiner i den här sammanställningen som alla fått fina omdömen:
- Wilfa ICE-12S – Bäst i test
- Emerio IM-111502 – Vi rekommenderar
- Champion Ismaskin 10kg – Mest prisvärd
Du hittar specifikationer och sammanfattningar om produkterna lite längre ner. Vi har också inkluderat en köpguide samt svarat på de vanligaste frågorna om ismaskiner. Allt för att göra det enklare för dig att välja den ismaskin som passar bäst.
Så gjorde vi jämförelsen
För att välja ut de bästa ismaskinerna har vi jämfört marknadens ledande modeller efter faktorer som:
- Pris: Hur är prislappen i förhållande till produktens egenskaper?
- Material: Vad är ismaskinen tillverkad i för material?
- Garanti: Hur lång garanti skickar tillverkaren med maskinen?
- Kapacitet: Vad kan ismaskinen prestera i praktiken?
- Användarvänlighet: Är det enkelt att använda och rengöra maskinen?
- Recensioner av experter och användare: Vad säger andra som testat ismaskinen?
Vi har därefter satt poäng på varje produkt baserat på hur de presterar i ovanstående punkter och sedan valt ut modellerna med det högsta totalbetyget. Vi vill att du ska känna dig trygg med att du väljer en riktigt bra produkt, oavsett vilken av ismaskinerna du bestämmer dig för att köpa.
På Bäst-i-testet.se kan det förekomma affiliatelänkar som ger oss en provision. Det påverkar dock inte våra omdömen av produkterna, ordningen vi placerar dem i eller priset du betalar.
1. Wilfa Isbitmaskin ICE-12S- Bäst i test
- Storlek: 36 x 32 x 25 cm (längd, bredd, höjd)
- Kapacitet: 70 isbitar i timmen, 12 kg is per dygn
- Material: Stål
Norska Wilfa har producerat köksprodukter sedan 1948, men när de skapade sin första ismaskin låter vi vara osagt. Oavsett vilket har de verkligen hittat mitt i prick med modellen ICE-12S. Det här är en ismaskin som producerar upp till 70 isbitar per timme och 12 kilo is per dygn.
Lätt att tömma
Den lyxiga och nätta designen i rostfritt stål gör att ICE-12S ser bra ut och lätt får plats på köksbänken. Men det allra viktigaste är trots allt funktionen och inte heller där gör ismaskinen oss besvikna.
På instrumentpanelen håller du koll på när ismaskinen är full eller om det är dags att fylla på med mer vatten. Det är lätt att tömma ICE-12S på vatten genom den smarta tappen som följer med.
Is i olika storlekar på 10 minuter
Enligt oss kan inte en ismaskin få utmärkelsen Bäst i test om den inte kan göra olika sorters is. ICE-12S kan göra stora eller små isbitar, och du väljer enkelt vilket du föredrar på ovan nämnda kontrollpanel.
Isbitarna produceras på mindre än 10 minuter, så det är ingen fara om du inte har bunkrat upp med is i kylen. Ismaskinen från Wilfa har höga betyg hos återförsäljarna och har även utsetts till den bästa ismaskinen i flera tester. Därför är modellen en självklar vinnare i vår sammanställning.
- Högkvalitativ ismaskin som är användarnas favorit.
- Enkel att använda och låter dig välja mellan två storlekar på iskuberna.
- Ismaskinen kommer med 5 års garanti.
- Vi hade gärna sett fler storleksalternativ på isbitarna.
2. Emerio IM-111502- Vi rekommenderar
- Storlek: 39,3 x 28,4 x 37 cm
- Kapacitet: 12 kg is per dygn
- Material: Stål
Vårt rekommenderade val Emerio IM-111502 matchar ICE-12S och överträffar den till och med på en punkt: möjligheten att välja storlek på iskuberna. Här får du nämligen tre valalternativ; liten, mellan och stor, så att du bättre kan matcha iskubsstorlek och drink.
Liksom ICE-12S kan du tillverka 12 kilo is på 24 timmar, och att tillverka iskuber tar inte mer än några minuter. Ismaskinen är dessutom utrustad med en display där du har koll på alla inställningar, och när iskubskorgen är full larmar maskinen.
Ett bra alternativ till testvinnaren
Då Emerio IM-111502 kostar lite mer än ICE-12S och inte har fått lika många omdömen av kunderna som ICE-12S kniper den sistnämnda förstaplatsen.
Men med det sagt är IM-111502 en mycket bra ismaskin, som du bör välja framför Wilfas maskin om du vill kunna anpassa iskubsstorleken bättre.
- Ismaskin med display och hög kapacitet.
- Välj mellan tre olika storlekar på dina iskuber.
- Snabb – producerar iskuber på några minuter.
- Lite dyrare än Wilfa ICE-12S utan att erbjuda så mycket extra.
3. Champion Ismaskin- Mest prisvärd
- Storlek: 242 x 380 x 328 mm
- Kapacitet: 10 kg is per dygn
- Material: Stål
Den här ismaskinen från Champion är aningen mindre jämfört med övriga modeller i sammanställningen. Den har nämligen en kapacitet på 10 kilo is per dygn, istället för 12 kg. Dessvärre kan du inte heller välja storlek på isbitarna, men det är inte alltid ett måste för personer med ett mer grundläggande behov.
I övrigt matchar den de andra fint, med sin design i rostfritt stål och ultrasnabba förmåga att skapa iskuber på bara ett par minuter. Dessutom sparar du några hundralappar på att välja den här ismaskinen framför Wilfa och Emerio.
Mer portabel
Den mindre storleken är inte heller nödvändigtvis till någon nackdel, då det faktiskt gör ismaskinen mer portabel. Därför marknadsförs den som en bra produkt att ha med på semestern i husvagnen eller liknande, där du behöver lämna plats i frysen till annat. Isbehållaren i maskinen rymmer nämligen 600 gram isbitar, som du kan låta ligga där, i stället för att lägga in dem i frysen.
- Mycket snabb ismaskin – producerar is på ett par minuter.
- Behändig storlek – bra att ha med på husvagnssemestern.
- Tillverkad i rostfritt stål, precis som de dyrare modellerna i sammanställningen.
- Ingen möjlighet att välja storlek på iskuberna.
- Ganska högljudd.
Guide: Så väljer du den bästa ismaskinen
Har du tröttnat på att ha slut på iskuber när du behöver dem som mest? Eller att frysen är överfull av ispåsar så att du inte får plats med mat? Då är ismaskinen nästa köksmaskin som du behöver investera i.
En bra ismaskin kostar från omkring 1 500 kr och uppåt. Det kan låta mycket, men få produkter underlättar faktiskt så mycket som en ismaskin, framför allt under sommaren.
Det är en lyxig känsla att bara behöva trycka på en knapp för att producera stora mängder is – om ens det. Många ismaskiner kan nämligen själva sätta i gång produktionen av is när de märker att mängden iskuber minskar. Det enda du behöver göra är således att se till att ismaskinens vattentank är fylld.
Att tänka på innan du väljer modell
I den här sammanställningen hittar du den ismaskin som enligt vår bedömning är bäst. Men vi har också inkluderat ett par alternativ. Anledningen till det är helt enkelt att alla har olika preferenser.
Även om en tillverkare den enligt oss bästa ismaskinen för hemmabruk just nu betyder inte det att den är rätt val för alla. Kanske har den egenskaper som du inte behöver, eller så vill du ha en modell som kostar mindre.
Det första du bör göra innan du köper en ismaskin är därför att fundera på vad du egentligen är ute efter.
Vad är du beredd att betala?
Hur mycket är rimligt att betala för en ismaskin? Det är högst personligt och det finns både billigare och dyrare maskiner som gör jobbet bra.
Precis som med de flesta andra produkter hänger ofta prislapp och kvalitet ihop. Men med det sagt finns det budgetmodeller som räcker långt, beroende på vad du har för krav.
Hur mycket is vill du kunna producera?
Kapaciteten i en ismaskin brukar mätas i hur många kilo is den kan producera per dygn. Har du behov av mycket is, exempelvis om du ofta har fester, bör du satsa på en maskin med stor kapacitet. Då kan du göra en större mängd is under en och samma session och sedan lägga iskuberna i frysen – redo för nästa fest.
Behöver ismaskinen vara snabb?
Många ismaskiner behöver inte mer än några minuter på sig för att producera iskuber. Både dyrare och billigare modell är i regel snabba på den här punkten, med endast några minuters skillnad. Är minuterna dyrbara för dig kan det dock vara en bra idé att välja en så snabb maskin som möjligt.
Vad vill du ha för valmöjligheter?
Vissa ismaskiner låter dig välja inställningar, exempelvis storlek på iskuberna. Detta är viktigt för dig som är seriös med cocktails, då olika typer av iskuber kan spela stor roll beroende på drink.
Hur stor ska vattentanken vara?
Ju större vattentank, desto mer is går att producera i ett svep. Då nyproducerad is helst ska göras på färskt vatten kommer du dock inte ifrån att du behöver byta vatten ganska ofta. En stor tank är därför främst viktig att välja om du ska göra mycket is på en gång, snarare än för att slippa fylla på så ofta.
Betygsätt det här testet