Kolgrillar har sin självklara plats i många trädgårdar och parker, men de passar inte att använda i alla situationer. Bor du i lägenhet och vill grilla på balkongen, eller bara vill slippa utsätta dig själv och grannarna för kraftig rök är en elgrill ett bra alternativ.
Med elgrillen slipper du dessutom att kånka hem tunga säckar med kol och du behöver inte städa undan lika mycket efter dig när grillen har slocknat.
I den här sammanställningen har vi valt ut elgrillar med höga kund- och expertbetyg i olika fyra olika kategorier:
- Weber Q1400 – Bäst i test
- Weber Q2400 med ställning – Vi rekommenderar
- Weber Pulse 2000 – Bästa premiumvalet
- OBH Nordica Optigrill XL – Bästa budgetvalet
Nedan kan du läsa mer om de olika elgrillarna och deras egenskaper. Du kan också jämföra specifikationer i en tabell längst ner på sidan.
Så gick sammanställningen till
Inför den här sammanställningen har vi jämfört en mängd elgrillar från välkända tillverkare med målet att kunna välja ut och presentera de allra bästa.
Förutom att själva titta på faktorer som tillverkningsmaterial, funktioner, pris, vikt och användarvänlighet har vi även använt oss av externa källor. Här har vi dels samlat in expertomdömen från olika tidningar och nätpublikationer, men också läst användaromdömen hos de största återförsäljarna.
På så sätt har vi lyckats skapa oss en så bra bild som möjligt över hur produkterna fungerar i praktiken. Det har gjort det enklare att välja ut fyra elgrillar som både är prisvärda, högkvalitativa och omtyckta.
1. Weber Q1400- Bäst i test
- Teknik: Värmestrålning
- Effekt: 2 200 watt/220 volt
- Grillyta: 43 x 32 cm
- Dimensioner: 66 x 58 x 44 cm
- Vikt: 12,9 kg
Weber är ett företag som många förknippar med grillning, då de ända sedan 1950-talet har tillverkat grillar av hög kvalitet för nybörjare och proffs. I sortimentet finns kolgrillar och gasgrillar, men även elgrillar.
I den sistnämnda kategorin är Weber Q1400 en av de elgrillar som har blivit mest omtyckt, på grund av sin grillkapacitet, hanterbarhet, design och användarvänlighet.
Vad är det som gör Weber Q1400 så bra?
Strålningsgrillen har värmetåliga handtag som gör den lätt att använda. Dess gjutjärnsgallret håller också hög kvalitet och ser till att din mat grillas på rätt sätt.
Med Webers grill får du samma maxtemperaturer som en kolgrill. Det är dessutom möjligt att steglöst välja hur varm du vill att temperaturen ska vara och med det medföljande locket kan du enkelt stänga in oset.
Allt detta bidrar till att du faktiskt får den karaktäristiska grillsmaken på din mat trots att ingen kol har varit inblandad.
Rengöringen går enkelt eftersom grillen har en utdragbar dropplåda där alla safter och fetter som droppar ner samlas. Och med fem års garanti kan du vara säker på att Weber Q1400 är väl värd sin prislapp, som börjar på cirka 2 500 kronor.
Topptestad i en rad publikationer
Weber Q1400 har fått mycket bra testbetyg hos Bygghemma.se, Testfakta.se, med flera. Även Aftonbladet har inkluderat den bland de bästa elgrillarna och användarna ger generellt mycket goda omdömen om grillen.
- Höga testbetyg hos Bygghemma och Testfakta.
- Högkvalitativ design med 5 års garanti.
- Steglös värmereglering och hög maxeffekt som bidrar till den rätta grillkänslan.
- Grundmodellen är en bordsgrill – vill du bygga ut med stativ kostar det extra.
2. Weber Q2400 med ställnig- Vi rekommenderar
- Teknik: Värmestrålning
- Effekt: 2 200 watt
- Grillyta: 54 x 39 cm
- Dimensioner: 80 x 80 x 129,5 cm
- Vikt: 16,5 kg
Weber Q2400 ingår i samma serie som Weber Q1400 och liknar de båda modellerna liknar varandra på flera sätt. Q2400 är dock lite större med mer grillyta, och med en ställning får du en grill som passar bättre i trädgården och på altanen då den inte behöver ställas på ett bord.
Samma höga kvalitet som Q1400
Den här grillen håller samma höga klass som Q1400 – du får samma gjutjärnsgaller och reglerbara temperatur. Gallret kan även ersättas med en stekpanna i gjutjärn om du önskar det.
Garantin är på 5 år och tillsammans med stativet kostar Q2400 från cirka 4 800 kronor.
Har du en större familj eller ser fram emot grillfester med många gäster i sommar är Q2400 ett bättre val än Q1400, främst på grund av den större grillytan.
Bäst i test hos Bygghemma.se
Lovorden om den här grillen har haglat från användare och experter. I testet hos Bygghemma.se blev den till exempel utsett till bäst i test.
- Höga betyg av användare och experter.
- Större grillyta än Q1400 – bättre val om du ska grilla till många.
- Ställningen gör att grillen fungerar som en vanlig klotgrill.
- Närmare 5 000 kronor i nypris gör inte detta till ett val för alla.
3. Weber Pulse 2000- Bästa premiumvalet
- Teknik: Värmestrålning
- Effekt: 220 watt/220 volt
- Grillyta: 49 x 39 cm
- Dimensioner: 112 cm x 76 cm x 146 cm
- Vikt: 17,9 kg
Den amerikanska grillkungen Weber kniper ännu en plats på listan. Weber Pulse 2000 är valet för dig som vill ha de absolut bästa som finns att köpa inom kategorin elgrill. I Bygghemmas stora elgrillstest tog den här grillen faktiskt andraplatsen.
Högsta kvalitet
Pulse 2000 är en elgrill på en annan nivå, vilket syns både på byggkvalitet och egenskaper. Den kan grilla med två olika temperaturer samtidigt och du har full kontroll på din grillning genom den inbyggda digitala termometern.
Som om inte det vore nog kan du använda en sticka i köttet och hålla koll på temperaturen via en app i din telefon. Denna funktion kallas iGrill och bidrar till den exklusiva känslan som den här grillen ger.
Storleksmässigt är det här en bjässe. Den kommer med en vagn på hjul, har att avtagbart redskapsbord och inbyggd uppsamlare så att det är lätt att hålla den ren. Dock är själva grillytan faktiskt lite mindre än den du får hos Weber Q2400.
Kräver en större plånbok
Weber Pulse 2000 kostar närmare 8 000 kronor – en prislapp som motiveras med att det är en riktig premiumgrill på alla sätt. Det är dock inte förstahandsvalet för nybörjaren eller den som inte har extra höga krav på sin grill.
- Grilla med två olika temperaturer samtidigt.
- Full koll på temperaturer med inbyggd termometer och iGrill.
- Stor grill på hjul och sidobord.
- Kostar en slant – ett dyrare alternativ än många andra elgrillar.
4. OBH Nordica Optigrill XL- Bästa budgetval
- Teknik: Kontaktgrill
- Effekt: 2 180 watt/220-240 watt
- Grillyta: 40 x 20 centimeter
- Dimensioner: 48,1 cm x 22,9 cm x 37,5 cm
- Vikt: 4,25 kg
Efter att Weber hittills har dominerat listan har vi hittat en elgrill från svenska OBH Nordica i budgetsegmentet. OBH Nordica är kända för sina köksprodukter med smart teknik och även Optigrill XL kommer med en hel del innovativa funktioner.
9 olika program
Grillen är utrustad med nio olika matlagningsprogram för att grilla allt från nötkött, till skaldjur, korv, panini och hamburgare. Det finns också ett manuellt läge med fyra olika inställningar som passar när du ska grilla grönsaker.
Enligt de recensioner vi har tagit del av fungerar de här smarta programmen mycket bra, och hjälper dig att få perfekt tillagad mat varje gång.
Olika storlekar
OBH Nordica Optigrill XL finns i två olika storlekar, där den största fixar middagar för upp till åtta personer. Tack vare det stora dropptåget, löstagbara grillplattor och material i non stick-beläggning som tåls diskmaskin är det här inte bara den billigaste elgrillen i vårt test. Det är också den grill som är lättast att hålla ren.
Byggkvaliteten går inte riktigt att jämföra med Webers grillar och sladdlängden är i kortaste laget med sina 80 centimeter. Detta är dock kompromisser som går att stå med, med tanke på hur bra grillresultatet blir och hur lite grillen kostar.
Klassas som en av de bästa elgrillarna
Bland annat Aftonbladet har haft med Optigrill XL bland sina val av de bästa elgrillarna just nu.
- Utsedd till en av de bästa elgrillarna hos Aftonbladet.
- Smarta program som ser till att du lyckas med grillningen varje gång.
- Finns i olika storlekar – den största kan servera upp till 8 personer.
- Går inte att jämföra med Webers grillar när det kommer till byggkvalitet.
Köpguide: Tänk på detta när du köper elgrill
En elgrill kan vara räddningen för dig som vill grilla men inte har möjlighet att använda en kol- eller gasolgrill.
Elgrillen kan också vara optimal för effektiva människor, då du bara behöver koppla in en elkabel för att komma i gång med grillningen. Du slipper med andra ord briketter, tändvätska och allt annat som tar tid och energi att fixa med.
I den här guiden berättar vi mer om hur en elgrill fungerar och vad du ska tänka på innan du väljer modell.
Vad är en elgrill?
Den typiska elgrillen ser ut som en klassisk klotgrill, men med en viktig skillnad – den drivs på el. Du kopplar bara in den i väggen med en sladd, vilket gör att grillen värms upp. Därefter grillar du bara dina favoriter, precis som på vilken grill som helst.
En bra elgrill kommer upp i höga temperaturer och fungerar precis lika bra som andra typer av grillar när du är sugen på stora köttstycken, grillspett eller grönsaker.
Två olika typer av elgrillar
Det finns två olika typer av elgrillar: strålningsgrill och kontaktgrill.
Strålningsgrill
En strålningsgrill fungerar som en kolgrill, då de har sitt galler lite ovanför värmekällan och maten tillagas genom att värmen kommer underifrån. Resultatet liknar det du får hos en kolgrill, minus doften och smaken från kolen förstås.
Kontaktgrill
En kontaktgrill fungerar som ett stekbord där du lagar maten direkt på värmekällan. Då det inte droppar ner vätska från det som grillas på värmeelementet osar inte kontaktgrillar så mycket som strålningsgrillar. Det gör dem perfekta att använda i alla möjliga typer av sammanhang och på alla möjliga typer av platser, även på balkonger.
Fördelar med elgrillar
Vi har redan varit inne på fördelarna med elgrillar. Låt oss sammanfatta några av de främsta.
Mångsidig
Med en elgrill slipper du kol, gasol och den stora mängd rök som uppstår om du eldar med kol.En stor fördel med elgrillen är därför att den är mer flexibel än en vanlig grill. Du kan använda den för att grilla hemma på balkongen, på båten eller till och med inomhus om du har en kontaktgrill.
God smak
Väljer du en elgrill med galler får du de flesta smakmässiga fördelar som grillat mat har. Den höga temperaturen (bra elgrillar kommer upp i 180–220 grader) och faktumet att fett och vätskor droppar ner och sprids i grillen (särskilt om du använder lock) ger köttet samma karaktär som om du grillar med gasol eller kol.
Enklare att rengöra
Rengöringen är också betydligt enklare med en elgrill, då den inte blir sotig på samma sätt som kolgrillar blir. Efter användning kan du diska gallret och torka av grillen. Vissa modeller har dessutom diskmaskinssäkra galler och droppskålar.
Högre säkerhet
Sist men inte minst har vi säkerhetsaspekten. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) rekommenderar elgrillen framför de andra alternativen. Med en elgrill behöver du inte ta hänsyn till levande eld och aska där det fortfarande kan finnas glöd kvar.
Bra att tänka på innan du väljer
Alla elgrillar är inte likadana, så fundera på vad du vill få ut av din elgrill innan du väljer modell.
En liten bärbar elgrill kan vara praktisk, men fundera på om den räcker för dina behov. Ska du grilla till flera personer är det bättre att köpa en fullstor elgrill, även om den tar upp mer plats.
Då elgrillar generellt väger mindre än gasol- eller kolgrillar är de ändå lättare att flytta runt och rulla undan efter användning.
Alla elgrillar har dessutom inte ben utan går att placera på ett bord eller en bänk. Den här typen av grillar är praktiska för dig som inte har så mycket utrymme. En grill med ben är dock bekvämare att arbeta med.
Källor
Här har vi samlat några av de källor vi använt oss av i vår jämförelse av elgrillar.
Experttester
Bygghemma.se
- https://www.bygghemma.se/reportage-och-guider/bast-i-test-elgrill/
Testfakta.se
- https://www.testfakta.se/sv/hem-hushall/article/dalig-fyr-pa-elgrillen
Aftonbladet.se
- https://www.aftonbladet.se/matdryck/a/vA2qq4/elgrillar-har-ar-basta-tipsen
Thespruceeats.com
- https://www.thespruceeats.com/weber-q1400-electric-grill-review-4686043
Användarrecensioner
Weber.com
- https://www.weber.com/SE/sv/grillar/elgrillar/elektriska-q/52020053.html
- https://www.weber.com/SE/sv/grillar/elgrillar/elektriska-q/55020853.html
- https://www.weber.com/SE/sv/grillar/elgrillar/pulse/82010069.html
Prisjakt.nu
- https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2339818
- https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3901291
Pricerunner.se
- https://www.pricerunner.se/pl/335-3056187/Grillar/Weber-Q1400-priser
- https://www.pricerunner.se/pl/335-3057996/Grillar/Weber-Q2400-with-Stand-priser
- https://www.pricerunner.se/pl/335-4478238/Grillar/Weber-Pulse-2000-priser
Elgiganten.se
- https://www.elgiganten.se/product/hem-hushall-tradgard/grill/elgrill/weber-q-1400-elgrill/WEB52020053
- https://www.elgiganten.se/product/hem-hushall-tradgard/grill/bordgrill/obh-nordica-optigrill-xl-bordsgrill-go722ds0/OBHGO722DS0
Netonnet.se
- https://www.netonnet.se/art/hem-fritid/grill/elgrill/weber-q2400/249593.9269/
Betygsätt det här testet