Espressomaskin: 3 modeller i test - Bäst i test

 • 3 espressomaskiner i jämförelse
 • Bästa espressomaskinen enligt experterna
 • Här får du mest för pengarna
award-image
Information om affiliatelänkar

Vilken är den bästa espressomaskinen 2022?

Vi har utsett espressomaskinen Sage The Barista Touch till bäst i test. Detta är den maskin som fått högst snittomdöme av både experter och användare av de produkter vi har tittat på. Den har ett bryggtryck på 15 bar, stilren och klassisk design, inbyggt dropptråg och funktion för att skumma mjölk. Detta är helt enkelt en kaffemaskin av riktigt hög klass för dig som inte vill kompromissa med ditt kaffe. Läs mer om modellen och våra övriga testvinnare nedan!

Information om affiliatelänkar
Välj produkter att jämföra

Sortera efter

Bäst i test
1
Sage the Barista touch
award-icon

Sage the Barista touch

Specifikationer
award-icon
 • Lätt att använda
 • Inbyggd mjölkskummare
 • 18 olika inställningar
Maxffekt:1 850 W
Kapacitet:2 liter
Tryck:15 bar
Vikt:10,6 kg
Vi rekommenderar
2
Melitta Purista

Melitta Purista

Specifikationer
 • Välj mellan 5 malningsgrader
 • Mycket prisvärd
 • Kan göra två koppar samtidigt
Maxeffekt:1 450 W
Kapacitet:1,2 liter
Tryck:15 bar
Vikt:7,2 kg
Bästa budgetvalet
3
DeLonghi Dedica EC 685

DeLonghi Dedica EC 685

Specifikationer
 • Liten och kompakt
 • Minimalt med underhåll
 • Gör riktigt gott kaffe
Maxeffekt:1 300 W
Kapacitet:1,1 liter
Tryck:15 bar
Vikt:4,2 kg
Avatar for Marcello Rongione av Marcello Rongione Senast uppdaterad : Dec 01, 2022

Det här testet har fått betyget:

14 Röster, Genomsnitt: 4.8/5

Espresso är den vanligaste typen av kaffe i Italien som passar lika bra för att starta dagen som för att avrunda en god middag. Det vanligaste sättet att njuta av en espresso är på stående fot i en kaffebar. Men i dag är det fullt möjligt att tillreda en perfekt espresso även hemma.

Vill du ha samma kvalitet på din espresso hemma som i espressobaren behöver du dock en riktig espressomaskin. De är betydligt dyrare än din vanliga kaffebryggare eller kapselmaskin, men skillnaden i kvalitet är också slående.

I vår jämförelse har vi sammanställt information om tre populära espressomaskiner som alla fått mycket fina recensioner. De modeller som ingår i vår jämförelse är:

 1. Sage the Barista Touch – Bäst i test
 2. Melitta Purista – Vi rekommenderar
 3. DeLonghi Dedica EC 685 – Bästa budgetvalet

För att göra ditt val ännu enklare har vi delat in modellerna i olika kategorier. Bäst i test blir maskinen som fått högst betyg av recensenter och bäst överensstämmer med vad vi själva önskar oss av en espressomaskin.

”Vi rekommenderar” är ett alternativ till testvinnaren som passar vissa konsumenter bättre än andra och ”bästa budgetvalet” är ett bra val för dig med en mindre budget.

Så gick jämförelsen till

Det finns gott om espressomaskiner av olika fabrikat och med olika funktioner. Det är positivt ur konsumentsynpunkt, men kan också göra det krångligt att välja. Vårt mål med den här jämförelsen är att göra ditt val betydligt enklare. Det har vi gjort genom att gå igenom mängder av recensioner och produkttester från olika källor.

Vi är själva entusiastiska espressodrickare och vill därför inte helt förlita oss på vad andra säger. Därför har vi dessutom tittat extra noga på hur maskinerna presterar på några punkter som vi själva tycker är extra viktiga för just espressomaskiner:

 • Design
 • Funktionalitet
 • Prisvärdhet
 • Användarvänlighet

Testvinnare - Espressomaskin

1. Sage the Barista touch- Bäst i test

Sage-the-Barista-touch bäst i test
Sage the Barista touch
  • Maxffekt: 1 850 W
  • Kapacitet: 2 liter
  • Tryck: 15 bar
  • Vikt: 10,6 kg

Rekommenderad butik:
 • Fri frakt över 499kr
 • 30 dagar öppet köp

Den espressomaskin som fått överlägset flest positiva omdömen av samtliga modeller i vår sammanställning heter Sage The Barista Touch. Den har egentligen allt du kan önska dig av en espressomaskin. Den är snygg, busenkel att använda, har mängder av funktioner och framför allt gör den ett exceptionellt gott kaffe.

Det enda problemet med den här maskinen är prislappen, som gör att en del konsumenter helt enkelt måste välja bort den.

Sage the Barista touch

Rymlig och robust

Det första du kommer att märka när du använder Barista Touch är att det är en rejäl maskin. Den påminner mest om de professionella espressomaskiner som finns på barer och caféer.

Att den väger över 10 kilo är dock inte något större problem. Designmässigt är den nämligen hur snygg som helst – du kommer alltså vilja ha den framme i köket, på en väl synlig plats.

Helautomatisk maskin

Barista Touch är helautomatisk, vilket betyder att du inte behöver ha gått någon baristautbildning för att använda maskinen. Den är nämligen utrustad med en touch-display där du väljer vilken typ av espressodryck du vill ha, exempelvis enkel, dubbel eller latte. Då den har inbyggd mjölkskummare får du alltså din morgonlatte med ett knapptryck – bokstavligt talat.

Tack vare ”Thermo Jet”-tekniken (som är unik för Sage) bryggs kaffet snabbt, samtidigt som det håller en jämn temperatur genom hela processen.

Få kaffet precis som du vill ha det

Den här maskinen kommer med hela 18 olika inställningar. Valfrihet är ledordet – det ska vara möjligt att brygga precis den typ av kaffe du vill ha.

Passar inte de förprogrammerade alternativen kan du själv ställa in individuella preferenser. Du kan till exempel välja temperatur, tjockhetsgrad på mjölkskum, styrka, med mera. Dina preferenser sparas dessutom i maskinens minne, så att du kan göra din perfekta kopp kaffe gång på gång.

Inbyggd kaffekvarn

Espressokaffe blir som bäst om du maler hela bönor istället för att köpa färdigmalt kaffe. Det kan verka som en omständlig process men med Barista Touch är det egentligen inte krångligare än att brygga en kopp filterkaffe.

Maskinen har nämligen en inbyggd kaffekvarn, så det enda du behöver göra är att tillsätta bönorna så fixar espressomaskinen resten. Du kan dessutom ställa in malningsgrad och dosering precis som du själv önskar.

Hyllad av kaffeälskare

Sage Barista Touch är en unisont hyllad espressomaskin. Den har fått mycket höga testpoäng bland annat av T3, Trustedreviews.com, Expertreviews.com och The Independent. När kunderna själva får tala får maskinen om möjligt ännu högre betyg. På Pricerunner.se har Barista Touch imponerande 4,7 i snitt.

Det är ofrånkomligen så att kvalitet kostar, och det är också akilleshälen hos den här espressomaskinen. Vill du inte betala närmare 10 000 kronor för din kaffemaskin rekommenderar vi att du läser vidare. Vi har två alternativ som placerar sig betydligt lägre prismässigt än Sage Barista Touch.

För espressoälskaren med ett välfyllt bankkonto bör det dock inte finnas någon tvekan. Det här är det bästa valet.

Hur fungerar Sage the Barista touch?

I videon nedan kan du se hur espressomaskinen fungerar.

 • Helautomatisk espressomaskin.
 • Inbyggd mjölkskummare och kaffekvarn.
 • Många inställningsmöjligheter.
 • Ett dyrare alternativ.
 • Väger över 10 kg.

2. Melitta Purista- Vi rekommenderar

Melitta Purista
  • Maxeffekt: 1 450 W
  • Kapacitet: 1,2 liter
  • Tryck: 15 bar
  • Vikt: 7,2 kg

Köp nu:

Rekommenderad butik:
 • Leveranstiden är 1-5 arbetsdagar.
 • 30 dagars öppet köp.

Melitta Purista erbjuder flera av de funktioner som Sage Barista Touch gör, men till ett lägre pris. Liksom vår testvinnare är den helautomatisk med inbyggd kaffekvarn och erbjuder möjligheten att spara sina favoritinställningar. Du kan välja mellan fem olika malningsgrader och den styrka du föredrar på kaffet.

Melitta Purista

Tar mindre plats i köket

Det finns egentligen inget Melitta Purista kan göra som Barista Touch inte kan. Men trots det är det inte svårt att tänka sig att Purista är ett bättre val för många konsumenter. Den första uppenbara anledningen är prislappen. Medan Barista Touch kostar 10 000 kronor kan du hitta Purista för så lite som 3 500 kronor.

Den andra anledningen till att välja Purista är storleken. Har du inte plats i ditt kök passar en mindre espressomaskin bättre, och Purista är betydligt mindre än Barista Touch. Den väger 7,2 kilo och kan lämnas framme på köksbänken utan att det blir särskilt trångt.

Det betyder dock inte att det heller är en mycket kompakt maskin, utan du behöver fortfarande en del yta. Är det viktigt att din espressomaskin tar så lite plats som möjligt kan vårt budgetval från DeLonghi vara det bästa alternativet.

Saknar mjölkskummare

Den mindre storleken och det billigare priset gör att Melitta får göra avkall på vissa funktioner.

I den här espressomaskinen ingår exempelvis ingen mjölkskummare, utan du får skumma mjölken separat. För många är det här ingen deal breaker, men det går inte att komma ifrån att det är enklare med allt-i-ett-maskiner.

Kom i gång med hjälp av appen

Purista är inte svår att använda, även om den inte är lika intuitiv som vår testvinnare med sin touchskärm.

De mest grundläggande funktionerna lär du dig dock snabbt genom att läsa igenom den medföljande manualen. Du kan också vända dig till appen Melitta Companion där du hittar genomgångar av maskinens funktioner. Du kan också felsöka med appen om något skulle krångla.

När du väl är i gång är det rena barnleken att tillreda en espresso. Stora knappar på framsidan låter dig välja det kaffe du vill ha och storleken på koppen. Displayen på framsidan meddelar också när det är dags att avkalka eller rengöra maskinen.

Individuella inställningar

Precis som hos mer avancerade maskiner är det glädjande att även Purista erbjuder individuella inställningar. Du kan ställa in styrka och storlek och spara i minnet. Även om det inte finns riktigt lika många inställningar och möjlighet till finlir som med Barista Touch är det ändå välkommet.

Det finns även ett ”dubbelkoppsläge” som gör att du kan tillreda två likadana koppar kaffe samtidigt. En mycket trevlig funktion när du och din partner förbereder frukost eller fika.

Är Melitta Purista prisvärd?

Melitta Purista är en espressomaskin är främst passar för just espresso. Detta eftersom den saknar inbyggd mjölkskummare och många inställningsmöjligheter. Det betyder att det inte lika enkelt att få till den typ av kaffe du vill ha som med Barista Touch.

Å andra sidan är den helautomatisk så att brygga en kopp espresso är enkelt. För att gå vidare och göra en latte eller macchiato får du helt enkelt skumma mjölken själv och öva upp dina baristakunskaper.

Espresson du får ut av Melittas maskin är högkvalitativ, och maskinen har 15 bar i tryck. Den är utrustad med de funktioner du behöver – särskilt gillar vi att den varnar när det är dags att rengöra den. Vi tycker också om möjligheten att göra två koppar kaffe samtidigt.

Användare och recensenter ger maskinen bra betyg. Man uppskattar framför allt att den är lättanvänd, enkel att hålla ren och att kaffekvarnen arbetar tyst. Den smala espressomaskinen gör dessutom det som är det allra viktigaste hos en espressomaskin: god espresso.

Med en låg prislapp och garanti på två år är Melitta Purista en mycket prisvärd maskin, som matchar mycket dyrare alternativ på flera punkter.

 • Betydligt lägre pris än testvinnaren.
 • Helautomatisk och därför enkel att använda.
 • Lätt att hålla ren.
 • Ingen inbyggd mjölkskummare.

3. DeLonghi Dedica EC 685- Bästa budgetvalet

DeLonghi Dedica EC 685
  • Maxeffekt: 1 300 W
  • Kapacitet: 1,1 liter
  • Tryck: 15 bar
  • Vikt: 4,2 kg

Köp nu:

Rekommenderad butik:
 • 1-3 dagar leveranstid.
 • 60 dagars öppet köp
 • Leveranstiden är 1-5 arbetsdagar.
 • 30 dagars öppet köp.

Espressomaskiner kan vara stora, professionella, funktionsrika, blänkande designföremål för tiotusentals kronor. Eller så kan de vara små, lätta maskiner som inte utmärker sig designmässigt, men som heller inte kostar över två tusen kronor. DeLonghi Dedica hör till den senare kategorin.

Den här kompakta espressomaskinen ser väldigt mycket ut som en kapselmaskin, men skenet bedrar. Den här maskinen gör nämligen en fantastisk kopp espresso till ett minimalt pris, kräver minimalt med underhåll och tar minimalt med plats i köket.

DeLonghi Dedica EC 685

Avskalad funktionalitet

Till skillnad mot mer avancerade espressomaskiner saknar Dedica inbyggd kvarn. Kaffet måste du med andra ord mala i en kaffekvarn, alternativt köpa färdigmalt. Maskinen har heller ingen inbyggd mjölkskummare, men har ett ångrör som bidrar med skum i en separat mjölkkanna.

Trots den lilla formen och den låga prislappen mäter sig Dedica specifikationsmässigt med de betydligt dyrare andra produkterna i testet. Maxeffekten är 1 300 W, vilket bara är något lägre än de andra maskinerna. Trycket är dock precis som hos de andra 15 bar.

Hur smakar kaffet?

Tekniska detaljer och prislappar å sido. Hur espresson som maskinen producerar egentligen smakar är trots allt det allra viktigaste.

Enligt Trustedreviews.com imponeras av den fylliga espresson med tjock crema och allmänt mer smakrika upplevelsen som Dedica ger ifrån sig. Av de över 3000 kundrecensionerna på Pricerunner.se intygar mängder av recensenter samma sak.

Kaffet från Dedica är av mycket hög kvalitet, om än inte av riktigt samma klass du får genom dyrare espressomaskiner eller på caféer. För dig som i dag använder en moka-bryggare eller kapselmaskin kommer en espresso från Dedica-maskinen dock innebära en rejäl kvalitetshöjning.

 • Mycket prisvärd.
 • Likvärdigt tryckt som betydligt dyrare maskiner (15 bar).
 • Tar lite plats i köket.
 • Ingen inbyggd kaffekvarn eller mjölkskummare.

Källor

Här kan du se ett urval av de källor vi använt oss av i vår jämförelse av espressomaskiner.

Expertreviews.co.uk

2019-12 – Omdöme av testvinnaren Sage the Barista Touch

Trustedreviews.com

2017 -12 – Expertomdöme av Sage Barista Touch

Bbcgoodfood.com

2021-06 Expertomdöme av Melitta Purista

Användaromdömen

Som du säkert redan vet är användarrecensionerna extra viktiga för oss i vår slutliga sammanställning. Här kan du se vilka webbplatser vi besökt för att läsa användarnas egna omdömen.

Pricerunner.se

 • https://www.pricerunner.se/pl/82-4617001/Kaffemaskiner/Sage-The-Barista-Touch-priser
 • https://www.pricerunner.se/pl/82-5043590/Kaffemaskiner/Melitta-Purista-priser
 • https://www.pricerunner.se/pl/82-3840238/Kaffemaskiner/DeLonghi-Dedica-Style-EC-685-priser

Prisjakt.se

 • https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4230438

Elgiganten.se

 • https://www.elgiganten.se/product/hem-och-hushall/kaffemaskin-och-espresso/espressomaskin/SES880BSS/sage-barista-touch-epressomaskin-ses880bss
 • https://www.elgiganten.se/product/hem-och-hushall/kaffemaskin-och-espresso/espressomaskin/EC685M/delonghi-dedica-espressomaskin-ec685m-metall

Bagarenochkocken.se

 • https://bagarenochkocken.se/kaffe/espressomaskiner/sage-ses-880-bss-espressomaskin/

Clasohlson.se

 • https://www.clasohlson.com/se/Kaffemaskin-Melitta%2C-Purista-Series-300/p/Pr444159001

Liknande tester

Bästa kaffebryggaren
6 Kaffebryggare testade
Moccamaster KB952AO
Bäst i test Moccamaster Automatic S
Kaffemaskin test
4 Kaffemaskin testade
Melitta Barista TS Smart
Bäst i test Melitta Barista TS Smart
kaffekvarn
4 Kaffekvarn testade
Wilfa WSCG-2
Bäst i testet Wilfa WSCG-2

Jämför specifikationer

Nedan kan du se testvinnarna i vår jämförelse. Du kan scrolla i sidled för att se alla vinnare.

Produkter

1
image
2
image
3
image

Specifikationer

Sage the Barista touch

Melitta Purista

DeLonghi Dedica EC 685

Betyg:
Maxffekt:1 850 W
Kapacitet:2 liter1,2 liter1,1 liter
Tryck:15 bar15 bar15 bar
Vikt:10,6 kg7,2 kg4,2 kg
Maxeffekt:1 450 W1 300 W

Vanliga frågor och svar

Enligt vår sammanställning är Sage The Barista Touch den bästa espressomaskinen just nu. Produkten har mängder av positiva kund- och expertomdömen och ett bryggtryck på 15 bar.

Det beror helt på fabrikat, hur ofta maskinen används och hur varsam du är med den. En högkvalitativ espressomaskin som tas om hand om på rätt sätt håller i många år. Vill du vara på den säkra sidan bör du köpa en maskin som kommer med lång garantitid.

Avkalkning kan vara nödvändigt någon gång i månaden om du använder kranvatten i din espressomaskin. Du kan köpa ett särskilt pulver som du använder tillsammans med varmt vatten för att avkalka din maskin.

Det går också att göra egna blandningar med exempelvis citronsyra, men du bör undvika att använda vinäger då det inte rengör särskilt bra. Det kan dessutom lämna kvar en doft i maskinen.

Som namnet antyder är espresso den huvudsakliga drycken som bryggs i en espressomaskin. Med espresson som grund kan du sedan göra alla typer av populära baristakaffe, såsom americano, caffè latte och macchiato.

Hjälpte det här testet om Espressomaskin dig?

14 Röster, Genomsnitt: 4.8/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

Bästa kaffebryggaren

Kaffebryggare: 6 testade modeller

Kaffemaskin test

Kaffemaskin: 4 testade modeller

kaffekvarn

Kaffekvarn: 4 testade modeller

Testvinnare - Espressomaskin

 1. Sage the Barista touch

  Sage the Barista touch

  Bäst i test
 2. Melitta Purista

  Melitta Purista

  Vi rekommenderar
 3. DeLonghi Dedica EC 685

  DeLonghi Dedica EC 685

  Bästa budgetvalet
+ Visa Sammanfattning