Vi har gjort en enskild bedömning av de olika espressomaskinerna för att du enklare ska hitta rätt Här har vi tittat på egenskaper som vi själva tycker är extra viktiga för just espressomaskiner, så som:

 • Varumärket (vissa varumärken är mer kända och därför mer pålitliga inom kaffevärlden än andra)
 • Espressomaskinens design och storlek
 • Vilka funktioner och justeringsmöjligheter den har
 • Om den är prisvärd i förhållande till vad du får
 • Hur enkel den är att använda och om den passar både nybörjare och erfarna
 • Bryggtrycket
 • Storlek på vattentanken

I vår research av espressomaskiner har vi utgått ifrån flera olika…

Jämför specifikationer

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
image
image
Utmärkelse: Bäst i testPrisvärd Jura-maskinBästa premiumvaletVi rekommenderarBästa budgetvalet
Produkt: DeLonghi Magnifica S ECAMJura ENA 4Sage The Barista TouchMelitta PuristaDeLonghi Dedica EC 685
Betyg:
Maxeffekt:1 450 W1 450 W1 850 W1 450 W1 300 W
Kapacitet:1,8 liter1,1 liter2 liter1,2 liter1,1 liter
Tryck:15 bar15 bar15 bar15 bar15 bar
Vikt:9,2 kg8,4 kg10,6 kg7,2 kg4,2 kg

1. DeLonghi Magnifica S ECAM - Bäst i test

 • Maxeffekt: 1 450 W
 • Kapacitet: 1,8 liter
 • Tryck: 15 bar
 • Vikt: 9,2 kg
DeLonghi Magnifica S ECAM

Magnifica S från DeLonghi är en kompetent och lättanvänd espressomaskin som passar de flesta behov och plånböcker. Här får du all funktionalitet du behöver för att brygga den perfekta kaffekoppen på nolltid. Maskinen arbetar snabbt och är dessutom hyfsat tystgående, vilket kan vara uppskattat om du vill kunna fixa en kopp espresso innan resten av hushållet vaknar.

DeLonghi Magnifica S ECAM
Magnifica S är en stilren och kompetent espressomaskin med alla nödvändiga funktioner.
espresso av DeLonghi Magnifica S
Inom bara någon minut har du en rykande kopp espresso med fin crema.

Ett bra val för de flesta

Det går att nörda ner sig i kaffetillverkning, rostning, malning och tryck. Eller så kan man bara låta maskinen göra jobbet och njuta av en perfekt espresso. Magnifica S är maskinen för dig som föredrar den senare stilen – den fixar att från malning och tillredning till sköljning helt automatiskt. Det enda du egentligen behöver göra är att fylla på bönor och vatten, justera kaffeutloppet så att det passar koppen eller glaset du använder och trycka på en knapp.

Vattentanken rymmer 1,8 liter
Vattentanken rymmer 1,8 liter och är enkel att dra ut och fylla på.

Visst går det förstås också att ändra saker som temperatur, malningsgrad och styrka om du vill. Det kan vara lite knepigt att förstå hur det fungerar till en början, men instruktionsboken är väldigt pedagogisk och tar dig igenom allt steg för steg. Här kan du också läsa om hur du använder avkalkningsprogrammet – när det är dags att avkalka kommer maskinen att visa detta genom en lampa.

Maskinen för dig som älskar cappucino

Det här är inte en maskin som enbart kan tillreda espresso, utan DeLonghi slår även ett slag för oss cappucinofantaster, med ett helt nytt förbättrat system för denna gudadryck. Det nya systemet ger en perfekt kombination av luft, ånga och mjölk för att automatiskt åstadkomma en riktigt god cappucino.

Bäst i test hos Råd & Rön och superbetyg av användarna

Den första modellen av Magnifica S släpptes redan 2011, så den här espressomaskinen har varit ett populärt val bland kaffeälskare världen över i många år nu. I november 2014 utsågs Magnifica S faktiskt till den bästa espressomaskinen av Råd & Rön, och färskare recensioner vittnar om att den fortfarande är att lita på.

Hos flera kända återförsäljare får den toppbetyg och även vi har testat maskinen med strålande resultat. Faktum är att vi knappt har något negativt att säga om den – det här är verkligen ett toppenalternativ för de allra flesta.

Läs vårt fullständiga omdöme av DeLongh Magnifica S ECAM här

 • Brygger två koppar samtidigt.
 • Smidigt avkalkningsprogram.
 • Integrerad mjölkskummare och kaffekvarn.
 • De mer avancerade inställningarna kan vara svåra att förstå till en början.

Finns att köpa hos:

Rekommenderad butik:

2. Jura ENA 4 - Prisvärd Jura-maskin

 • Maxeffekt: 1 450 W
 • Kapacitet: 1,1 liter
 • Tryck: 15 bar
 • Vikt: 8,4 kg
Jura ENA 4

ENA 4 är en enkoppskaffemaskin från schweiziska Jura. Med samma höga kvalitet i allt från material, kvarn och vattenfiltreringssystem till design uppfyller ENA 4 de flesta kraven på en Jura-maskin – utan att prislappen för den delen blir orimligt hög för ett vanligt hushåll.

Helautomatisk – kräver inga baristakunskaper

Jura ENA 4 är stilren och ovanligt kompakt, endast 27,1 cm bred, 32,3 cm hög och 44,5 cm djup. Det gör att den passar i vilket typ av kök som helst, och den kan dessutom användas av vem som helst.

Maskinen är helautomatisk, vilket innebär att du kan njuta av din espresso med ett knapptryck. Det inbyggda malverket maler kaffebönorna snabbt och med precision och det enda du behöver göra är att välja vilken kaffetyp du vill ha och en av tre aromstyrkor.

Den här maskinen kan producera espresso, dubbel espresso, kaffe eller caffé doppio. Någon mjölkskummare ingår dock inte, så vill du skumma mjölk till en cappucino får du göra det vid sidan av.

Wifi som tillbehör

Många av dagens köksapparater kan kontrolleras med appar, och så även Jura ENA 4. Med tillbehöret Wi-Fi Connect ger du din kaffemaskin anslutning och kan tillreda en kopp kaffe med din telefon eller surfplatta. Tillbehöret kostar cirka 400 kronor och ingår alltså inte som standard.

Vi tycker att det är rimligt resonerat av Jura att göra den här funktionen till ett extra tillval, om det innebär att priset på kaffemaskinen hålls nere. I ärlighetens namn är den här typen av funktioner något som de flesta tenderar att strunta i ändå, i och med att det är så enkelt att bara trycka på maskinens display för att tillreda en espresso.

Prisvärd kvalitet

Du som någon gång bläddrat i Juras sortiment av kaffemaskiner vet att några av deras dyraste modeller kostar över 30 000 kronor. Den typen av maskiner lämpar sig i vilket fall som helst bäst för kontor, där flera ska dela på kaffemaskinen dagligen. För köket där hemma räcker ENA 4 gott och väl, och det är den mindre kapaciteten och lite färre alternativ som gör att priset kan hållas nere. Kvalitetskraven har dock Jura inte ruckat på, och det märks att ENA 4 är en kaffemaskin på en helt annan nivå än de som kostar hälften så mycket.

 • Snygg och kompakt.
 • Hela maskinen andas hög kvalitet.
 • Lätt att använda.
 • Ingen inbyggd mjölkskummare.
 • Brygger bara en kopp åt gången.

Finns att köpa hos:

Rekommenderad butik:

3. Sage The Barista Touch - Bästa premiumvalet

 • Maxeffekt: 1 850 W
 • Kapacitet: 2 liter
 • Tryck: 15 bar
 • Vikt: 10,6 kg
Sage the Barista touch

Sage The Barista Touch har egentligen allt du kan önska dig av en espressomaskin. Den är snygg, lättanvänd, funktionell och framför allt gör den ett exceptionellt gott kaffe. Det enda problemet är prislappen, som gör att en del konsumenter helt enkelt måste välja bort den.

Barista Touch är helautomatisk och utrustad med en touch-display där du väljer vilken typ av espressodryck du vill ha, exempelvis enkel, dubbel eller latte. Den har också en inbyggd mjölkskummare och Thermo Jet-teknik som ser till att kaffet håller en jämn temperatur genom hela processen.

Sage the Barista touch

18 inställningar och inbyggd kaffekvarn

Sage Barista Touch kommer med 18 olika inställningar, men passar inte de förprogrammerade alternativen kan du alltid ställa in individuella preferenser. Här kan du till exempel välja temperatur, tjockhetsgrad på mjölkskum, styrka, med mera. Dina val sparas dessutom i maskinens minne, så att du kan göra din perfekta kopp kaffe gång på gång.

Espressokaffe blir som bäst om du maler hela bönor istället för att köpa färdigmalt kaffe. Med Barista Touch är det egentligen inte krångligare än att brygga en kopp filterkaffe. Maskinen har nämligen en inbyggd kaffekvarn, så det enda du behöver göra är att tillsätta bönorna så fixar espressomaskinen resten. Du kan dessutom ställa in malningsgrad och dosering precis som du själv önskar.

Hyllad av kaffeälskare

Sage Barista Touch är en unisont hyllad espressomaskin som fått höga betyg av experter såväl som användare. De menar att maskinen gör underbar espresso och kaffedrinkar samtidigt som den är enkel att hantera.

Det är ofrånkomligen så att kvalitet kostar, och det är också akilleshälen hos den här espressomaskinen. Vill du inte betala närmare 10 000 kronor för din kaffemaskin rekommenderar vi att du letar vidare. Men för dig som har råd att inte behöva kompromissa med espresson är det här är det bästa valet.

 • Enkel att använda.
 • Inbyggd mjölkskummare och kaffekvarn.
 • Välj mellan 18 olika inställningar eller gör egna justeringar.
 • Thermo Jet-teknik håller en jämn temperatur genom hela processen.
 • Ett dyrare alternativ.
 • Väger över 10 kg.

Rekommenderad butik:
 • Fri frakt över 500 kr.
 • 365 dagar öppet köp.

4. Melitta Purista - Vi rekommenderar

 • Maxeffekt: 1 450 W
 • Kapacitet: 1,2 liter
 • Tryck: 15 bar
 • Vikt: 7,2 kg
Melitta Purista

Melitta Purista är en helautomatisk espressomaskin med inbyggd kaffekvarn som ger dig möjlighet att spara dina favoritinställningar. Här kan du välja mellan fem olika malningsgrader och den styrka du föredrar på kaffet. Det finns även ett ”dubbelkoppsläge” som gör att du kan tillreda två likadana koppar kaffe samtidigt.

Purista är i övrigt en mycket prisvärd maskin som gör det mesta som mer avancerade espressomaskiner gör. Den är dessutom förhållandevis kompakt, så om du har lite plats i köket kan Purista vara ett extra bra alternativ. Den väger 7,2 kilo och kan lämnas framme på köksbänken utan att det blir särskilt trångt.

Den mindre storleken och det billigare priset gör dock att Melitta får göra avkall på vissa funktioner. Här finns ingår exempelvis ingen mjölkskummare, utan du får skumma mjölken separat. För många är det här ingen deal breaker, men det går inte att komma ifrån att det är enklare med allt-i-ett-maskiner.

Melitta Purista

Enkel att använda och underhålla

Purista är inte svår att använda, även om den inte är lika intuitiv som dyrare modeller. De mest grundläggande funktionerna lär du dig dock snabbt genom att läsa igenom manualen eller använda appen Melitta Companion.

När du väl är i gång är det rena barnleken att tillreda en espresso. Stora knappar på framsidan låter dig välja det kaffe du vill ha och storleken på koppen. Displayen på framsidan meddelar också när det är dags att avkalka eller rengöra maskinen.

Matchar dyrare maskiner på flera punkter

Melitta Purista är en espressomaskin är främst passar för just espresso eftersom den saknar inbyggd mjölkskummare och många inställningsmöjligheter. Däremot har den andra uppskattade funktioner, bland annat möjligheten att göra två koppar kaffe samtidigt.

Användare och recensenter ger maskinen bra betyg. Man uppskattar framför allt att den är lättanvänd, enkel att hålla ren och att kaffekvarnen arbetar tyst. Den gör dessutom det som är det allra viktigaste hos en espressomaskin: god espresso.

Med en låg prislapp och två års garanti är Melitta Purista en mycket prisvärd maskin, som matchar betydligt dyrare modeller på flera punkter.

 • Helautomatisk och därför enkel att använda, även för nybörjare.
 • Många inställningsmöjligheter.
 • Möjligt att tillreda två likadana koppar kaffe samtidigt.
 • Förhållandevis tystgående.
 • Saknar inbyggd mjölkskummare.

Köp nu:

5. DeLonghi Dedica EC 685 - Bästa budgetvalet

 • Maxeffekt: 1 300 W
 • Kapacitet: 1,1 liter
 • Tryck: 15 bar
 • Vikt: 4,2 kg
DeLonghi Dedica EC 685

Espressomaskiner kan vara stora, professionella, funktionsrika, blänkande designföremål för tiotusentals kronor. Eller så kan de vara små, lätta maskiner som inte utmärker sig designmässigt, men som heller inte kostar över två tusen kronor. DeLonghi Dedica hör till den senare kategorin.

DeLonghi Dedica ser väldigt mycket ut som en kapselmaskin, men skenet bedrar. Den här maskinen gör nämligen en fantastisk kopp espresso till ett minimalt pris, kräver minimalt med underhåll och tar minimalt med plats i köket.

DeLonghi Dedica EC 685

Något avskalad funktionalitet

Till skillnad mot mer avancerade espressomaskiner saknar Dedica inbyggd kvarn. Kaffet måste du med andra ord mala i en kaffekvarn eller köpa färdigmalt. Maskinen har inte heller någon inbyggd mjölkskummare, men däremo ett ångrör som bidrar med skum i en separat mjölkkanna.

Trots den lilla formen och den låga prislappen mäter sig Dedica i övrigt specifikationsmässigt med de betydligt dyrare andra produkterna i sammanställningen. Maxeffekten är 1 300 W, vilket bara är något lägre än de andra maskinerna, men trycket är dock precis som hos de övriga 15 bar.

Smaken imponerar på experterna

Enligt Trustedreviews.com imponeras av den fylliga espresson med tjock crema och allmänt mer smakrika upplevelsen som Dedica ger ifrån sig. Kaffet från Dedica är kort sagt av mycket hög kvalitet, om än inte av riktigt samma klass du får genom dyrare espressomaskiner eller på caféer.

För dig som i dag använder en moka-bryggare eller kapselmaskin kommer en espresso från Dedica-maskinen dock innebära en rejäl kvalitetshöjning.

 • Ger dig mycket för pengarna.
 • Likvärdigt tryckt som betydligt dyrare maskiner (15 bar).
 • Tar minimalt med plats i köket.
 • Saknar inbyggd kaffekvarn eller mjölkskummare.

Nybörjarguide till espressomaskiner

Vill du kunna avnjuta en lyxig kopp espresso eller cappucino av baristakvalitet utan att behöva lämna ditt eget kök? Då finns det ingen tid att slösa – det är hög tid att investera i en espressomaskin.

Utbudet av espressomaskin idag kan kännas som en djungel och det är lätt hänt att gå vilse i terminologin, framför allt om du är nybörjare. Känner du dig osäker inför ditt val av espressomaskin rekommenderar vi därför att du läser igenom den här nybörjarguiden.

Här kommer vi att gå igenom några av de vanligaste funderingarna kring espressomaskiner – vilka olika typer av maskiner det finns, vad du ska tänka på när du väljer modell och vilka kaffebönor du ska välja.

test av espressomaskin

Olika typer av espressomaskiner

Det första du bör känna till om espressomaskiner är att det finns olika typer. De espressomaskiner vi rekommenderar i den här testguiden är antingen helautomatiska eller halvautomatiska.

Helautomatisk espressomaskin

Den helautomatiska espressomaskinen är förstås den mest lättanvända, vilket man nästan kan lista ut på namnet. Den maler nämligen bönorna och extraherar kaffet helt automatiskt. Det enda som krävs av dig är att du trycker på en knapp och eventuellt ställer in dina preferenser såsom styrka och typ av kaffe. Den helautomatiska espressomaskinen kan dessutom rengöra sig själv och kräver därför mindre underhåll. Kort sagt är detta det bästa valet för dig som vill kunna avnjuta en god kopp kaffe med minsta möjliga ansträngning.

Halvautomatisk espressomaskin

En halvautomatisk espressomaskin saknar de förinställningar och andra alternativ som den automatiska maskinen har. Du får själv mala dina kaffebönor, dosera och packa kaffet i ett filter. Det maskinen gör automatiskt är att skapa trycket som krävs för att brygga espresson.

Antagligen har du redan nu en bra bild över vilken typ av maskin som passar dina behov bäst. Vill du att allt ska vara så automatiserat och smidigt som möjligt eller gillar du tanken på att ha större möjligheter att påverka slutresultatet?

Saker att titta efter när du väljer espressomaskin

Har du redan botaniserat bland marknadens alla espressomaskiner vet du att de kan skilja sig åt en hel del i allt från funktioner till design, och inte minst pris. Här är några saker som kan vara bra att tänka på inför ditt köp.

Priset

Det viktigt att känna till att du inte nödvändigtvis får ett bättre resultat ju dyrare maskinen är. En enkel halvautomatisk espressomaskin kan producera minst lika gott kaffe som en avancerad helautomatisk, skillnaden är att den sistnämnda har fler avancerade funktioner och saker som inbyggd display.

Tänk dock på att en högre prislapp i vissa fall inte bara handlar om funktioner utan vilka material som har använts. Det kan vara värt att investera i en dyrare espressomaskin av hög kvalitet, eftersom den med största sannolikhet håller längre än en billigare modell som använt sig av mindre hållbara komponenter.

Pumptrycket

En bra espresso ska vara smakfull och ha en rejäl ”crema”, alltså det krämiga, gyllene skummet på toppen. För att åstadkomma detta krävs det att espressomaskinen har ett tillräckligt högt tryck, och det mäts i bar. I vår sammanställning har espressomaskinerna ett tryck på 15 bar, vilket brukar anses idealt för en riktigt bra espresso.

Vattentanken

Vattentanken är helt enkelt den tank med vatten som används för att brygga kaffet. För att tillreda en bra espresso krävs inte särskilt mycket vatten, men tänker du göra andra kaffesorter tar tanken slut fortare. Fundera på hur många koppar kaffe som kommer tillredas varje dag och satsa på en större tank om ni är flera som ska dela på maskinen.

Inbyggd skummare

Du har säkert sett att den fina espressomaskinen på caféet har en ångarm som används för att skumma mjölk till cappucino. Även vissa espressomaskiner för hemmabruk har denna funktion, och det kan vara värt att satsa på en sådan modell om du gillar kaffe med skummad mjölk.

Visst, det går alldeles utmärkt att skumma mjölken vid sidan av också, exempelvis med en automatisk mjölkskummare, men det är ändå något speciellt att göra det med ångarmen direkt på maskinen.

Användarvänligheten

Särskilt om du är ute efter en automatisk espressomaskin rekommenderar vi att du väljer en riktigt användarvänlig modell, helst med digital skärm och förprogrammerade inställningar som gör det lekande lätt att brygga kaffet du föredrar. Det kan också vara värt att betala extra för en modell som är mer lättskött, med automatiska rengöringsprogram och automatisk avstängning.

Att välja kaffebönor till espressomaskinen

Även den dyraste och mest avancerade espressomaskinen kan brygga illasmakande kaffe. Det är nämligen så att bönorna du använder spelar en oerhört viktig roll för hur bra kaffet blir. Olika kaffesorter kan skilja sig en hel del i smak beroende på var de odlas och på vilket sätt.

Det går förstås inte att säga vilka kaffebönor som är bäst eftersom alla har olika smakpreferenser. Däremot kan det vara en god idé att testa sig fram för att se vilken böna som faller just dig i smaken. Med en espressomaskin kan du också experimentera med saker som styrka, malningsgrad och temperatur för att hitta en kombination som passar just dig.

Tänk också på att avkalka espressomaskinen regelbundet eftersom kalk kan påverka smaken och använd alltid färskt kranvatten!

Vanliga frågor

Avkalkning kan vara nödvändigt någon gång i månaden om du använder kranvatten i din espressomaskin. Du kan då köpa ett särskilt pulver som du använder tillsammans med varmt vatten för att avkalka din maskin.

Det går också att göra egna blandningar med exempelvis citronsyra, men du bör undvika att använda vinäger då det inte rengör särskilt bra. Det kan dessutom lämna kvar en doft i maskinen.

Som namnet antyder är espresso den huvudsakliga drycken som bryggs i en espressomaskin. Med espresson som grund kan du sedan göra alla typer av populära kaffe, såsom americano, cappuchino, caffè latte och macchiato.

Det beror helt på fabrikat, hur ofta maskinen används och hur varsam du är med den. En högkvalitativ espressomaskin som tas om hand om på rätt sätt håller i många år. Vill du vara på den säkra sidan bör du köpa en maskin som kommer med lång garantitid.

Hjälpte det här testet om Espressomaskin dig?

Skriv recension

Liknande tester

test av kaffebryggare

Kaffebryggare: 5 bästa modeller

Kaffemaskin test

Kaffemaskin: 4 bästa modeller

kaffekvarn bäst i test

Kaffekvarn: 5 bästa modeller

Testvinnare - Espressomaskin

 1. DeLonghi Magnifica S ECAM

  DeLonghi Magnifica S ECAM

  Bäst i test
 2. Jura ENA 4

  Jura ENA 4

  Prisvärd Jura-maskin
 3. Sage the Barista touch

  Sage The Barista Touch

  Bästa premiumvalet

Vanliga frågor

Avkalkning kan vara nödvändigt någon gång i månaden om du använder kranvatten i din espressomaskin. Du kan då köpa ett särskilt pulver som du använder tillsammans med varmt vatten för att avkalka din maskin.

Det går också att göra egna blandningar med exempelvis citronsyra, men du bör undvika att använda vinäger då det inte rengör särskilt bra. Det kan dessutom lämna kvar en doft i maskinen.

Som namnet antyder är espresso den huvudsakliga drycken som bryggs i en espressomaskin. Med espresson som grund kan du sedan göra alla typer av populära kaffe, såsom americano, cappuchino, caffè latte och macchiato.

Det beror helt på fabrikat, hur ofta maskinen används och hur varsam du är med den. En högkvalitativ espressomaskin som tas om hand om på rätt sätt håller i många år. Vill du vara på den säkra sidan bör du köpa en maskin som kommer med lång garantitid.