Vilken är den bästa banken?

I vår jämförelse har vi valt ut Sparbankerna som den bästa banken 2022. Här kan du spara, låna och försäkra med förmånliga villkor. Enligt SKI (Svenskt Kvalitetsindex) har Sparbankerna högst kundnöjdhet, både bland privatkunder och företagskunder. Läs mer om Sparbankerna nedan och jämför villkor med övriga banker i vår granskning.

Välj produkter att jämföra

Sortera efter

1
sparbankerna logo

Sparbankerna

 • Bäst enligt SKI
 • Samlar hela din ekonomi
 • Många förmånliga rabatter
Vi rekommenderar:
2
lendify logo

Lendify

 • Förmånligt lojalitetsprogram
 • Sparande med hög avkastning
 • Utmärkta kundomdömen
Vi rekommenderar:
3
avanza logga

Avanza

 • Låga courtage vid aktiehandel
 • Sveriges nöjdaste sparkunder
 • Passar både nybörjare och experter
Vi rekommenderar:
av Marcello Rongione Senast uppdaterad : Jan 07, 2022

Det här testet har fått betyget:

5 Röster, Genomsnitt: 4.9/5

Både privatpersoner och företag behöver en bank. Det är nämligen via banken du kan hantera din ekonomi, vare sig det handlar om sparande och investeringar eller lån och krediter. Via banken får du tillgång till alla nödvändiga verktyg du behöver för att ta emot lön, betala räkningar och mycket mer.

Att välja en bank kan dock vara svårt eftersom det finns många valmöjligheter. Det finns dels storbanker som erbjuder det mesta, men också mindre nischbanker som också har sina fördelar.

För att hjälpa dig att välja en passande bank har vi granskat alla banker i Sverige och valt ut de fyra bästa enligt kunderna. Vi har dessutom valt att dela in bankerna i olika kategorier för att göra det ännu enklare för dig att hitta rätt. De banker som finns med i vår sammanställning är:

 1. Sparbankerna – Bästa banken
 2. Lendify – Bäst för privatlån
 3. Avanza – Bäst för sparande
 4. SBAB – Bäst för bolån

Nedan kan du läsa mer ingående information om de olika bankernas villkor. Vi har även satt ihop en hjälpsam guide där vi förklarar hur en bank fungerar och vad du ska tänka på när du vill bli bankkund.

Hur vi valde ut bankerna

För att ta reda på vilka banker som är bäst har vi bland annat utgått från källor som SKI (Svenskt Kvalitetsindex) och Trustpilot. Genom att läsa användarnas egna omdömen kan vi enklare skapa oss en bild av den faktiska kundupplevelsen.

Vi har dock även gjort en individuell bedömning av varje bank där vi tittat närmare på vilka banktjänster som erbjuds – exempelvis lån, sparande och försäkringar – men också deras support.

Observera att resultatet i vår jämförelse är helt och hållet baserad på kundomdömen. Det kan finnas affiliatelänkar i artikeln, men dessa har ingen inverkan på resultatet i vår sammanställning.

Testvinnare - Bank

Visa alla produkter

1. Sparbankerna- Bästa banken

sparbankerna logo
SKI utmärkelse bästa banken
  • Banktjänster: Lån, sparande, försäkringar, betal- och kreditkort, företagstjänster
  • Internetbank: Ja
  • BankID: Ja
  • Swish: Ja
  • App: Ja

 • Hållbarhetslån.
 • Förmånliga rabatter för bankkunder.

Sparbankerna är enligt SKI (Svenskt Kvalitetsindex) den bästa banken för både privatpersoner och företagskunder, inte minst småföretagare. Även om bankens huvudsakliga syfte är att främja sparande erbjuder Sparbankerna en rad olika banktjänster – från lån och krediter till sparkonton och försäkringar.

SKI utmärkelse bästa banken

Sparbankernas Riksförbund är ett branschförbund bestående av 58 svenska banker och 24 ägarstiftelser. Eftersom bankerna inte bedrivs med vinstsyfte och saknar en enskild huvudman går allt överskott tillbaka till bygden.

Idag har Sparbankerna ett nära samarbete med Swedbank och de lokala bankkontoren är utspridda runtom i hela landet.

Låneformer hos Sparbanken

Hos Sparbanken kan du teckna flera olika typer av lån:

 • Bolån. Med Sparbankens bolån kan du låna upp till 85 procent av bostadens kostnad. Genomsnittsräntan för bolån ligger på mellan 1,35 och 1,73 procent, beroende på om du väljer rörlig eller bunden ränta. Vad gäller bindningstider kan du välja mellan 3 mån – 12 år.
 • Privatlån. Med PrivatlånDirekt kan du låna mellan 20 000 – 350 000 kronor med en löptid på 1 – 12 år. Räntan är individuell och ligger mellan 4,09 och 13,34 procent (nominell ränta). Den sedvanliga kreditupplysningen sker hos UC och du får inte ha några betalningsanmärkningar.
 • Billån. Om det är dags att köpa bil kan du antingen finansiera köpet med PrivatlånDirekt eller med ett billån via en bilhandlare. Sparbankerna samarbetar nämligen med utvalda bilhandlare och tillåter dig att låna upp till 80 procent av bilens kostnad, så länge bilen kostar minst 100 000 kronor. Du som köper en miljövänlig bil kan dessutom få en lägre ränta på ditt lån.
 • Hållbarhetslån. Sparbanken erbjuder även ett så kallat hållbarhetslån för personer som vill investera i hållbara lösningar, till exempel jordvärme eller en laddstolpe till elbilen. Som mest kan du låna upp till 350 000 kronor och räntan ligger på 1,90 procent. Dock måste du antingen vara eller planera att bli bolånekund hos Sparbanken för att kvalificera för lånet.

Bank- och kreditkort

Hos Sparbankerna kan både privatpersoner och företag ta del av förmånliga kort. Du kan till exempel välja mellan tre traditionella bankkort: ett Mastercard, ett Maestro och ett speciellt kort för dig som är under 18 år.

Vad gäller kreditkort har du också tre olika alternativ. Samtliga kreditkort samlar dina köp på en faktura som du kan betala i sin helhet eller delbetala.

 • Mastercard. Här får du ett allsidigt kreditkort med 55 dagars räntefri kredit. Du får även en kompletterande reseförsäkring om du betalar mer än 50 procent av din resa med kortet samt en köpförsäkring som ger dig 1 års förlängd garanti vid köp av vitvaror och annan hemelektronik. Räntan ligger på 10,95 procent och årsavgiften på 195 kronor.
 • Även här ingår 55 dagars räntefri kredit, men du får också poäng på allt du köper där varje poäng motsvarar en krona. Utöver det ingår en rad förmånliga försäkringar, bland annat en reseförsäkring, köpförsäkring och självriskskydd vid behov av bilassistans. Räntan ligger på 10,95 procent och årsavgiften på 495 kronor.
 • Platinum. Med Mastercard Platinum får du tillgång till en rad exklusiva erbjudanden och förmåner, bland annat fri tillgång till flygplatslounger världen över. Du får även personlig conciergeservice, bonus på alla köp och samma försäkringar som i de övriga kreditkorten. Räntan för detta kort ligger på 10,45 procent och årsavgiften på 1 700 kronor.

Något som kan vara bra att veta om Sparbankernas kort, framför allt deras kreditkort, är att kortavgifterna är relativt höga.

Vid kontantuttag i Sverige och utomlands tillkommer en avgift på 3 procent av uttaget belopp (minst 45 kronor). Använder du kortet utomlands behöver du även betala ett valutaväxlingspåslag på 1,65 procent.

Vad gäller de vanliga bankkorten slipper du uttagsavgiften om du tar ut pengar i automater från Bankomat AB. I övriga automater samt i utlandet gäller 10 kronor per uttag. I utlandet tillkommer samma valutaväxlingspåslag som för kreditkorten, det vill säga 1,65 procent.

Sparkonton och fasträntekonton

Sparbanken erbjuder en rad olika sparmöjligheter, inte minst olika typer av sparkonton. Några exempel är sparkapitalkonto, e-sparkonto och framtidskonto. Du kan även öppna ett skogskonto och ett depåkonto som du kopplar till den värdepapperstjänst du använder för investeringar.

Det finns även möjlighet att spara på fasträntekonto där du binder ditt sparkapital i mellan 3 månader och 5 år. På så sätt kan du tjäna en något bättre ränta jämfört med vanliga sparkonton. Så här ser den aktuella avkastningen för Sparbankens fasträntekonton ut:

BindningstidSparränta (nominell)
3 mån0,20%
6 mån0,30%
1 år0,30%
1,5 år0,30%
2 år0,30%
3 år0,35%
4 år0,45%
5 år0,55%

Observera att du som privatperson måste sätta in minst 5 000 kronor för att kunna öppna ett fasträntekonto. För juridiska personer, till exempel aktiebolag, gäller en minimumgräns på 50 000 kronor.

Andra sparformer

Bortsett från sparkonton och fasträntekonton erbjuder Sparbankerna även följande sparformer:

 • Investeringssparkonto (ISK). Ett investeringssparkonto gör det enkelt för dig att handla med värdepapper i form av exempelvis aktier och fonder. Du betalar en låg, årlig schablonskatt och du behöver dessutom inte betala skatt på dina utdelningar. Här finns ingen lägsta insättning och du kan även göra fria uttag från kontot.
 • Aktier och fonder. Sparbankerna ger dig även möjlighet att investera i värdepapper och fonder. Avgifterna för att handla med aktier hos Sparbanken ligger från 0 kronor och det finns dessutom möjlighet att flytta över fonder från andra institut.
 • Pensionssparande. Sparbanken erbjuder goda möjligheter till pensionssparande. På hemsidan kan du enkelt räkna ut hur mycket du behöver spara och få hjälp att komma igång.

Observera att samtliga sparkonton hos Sparbanken omfattas av den statliga insättningsgarantin. Banken erbjuder med andra ord ett tryggt sparande för dig som inte vill ta några risker.

Försäkra hos Sparbankerna

Precis som många andra storbanker erbjuder Sparbankerna även en rad olika försäkringar. Du kan till exempel teckna:

 • Hem- och villahemförsäkring (där ett mobbningsskydd ingår kostnadsfritt för ungdomar under 20 år)
 • Bilförsäkring
 • Husvagnsförsäkring
 • Husbilsförsäkring
 • Släpförsäkring
 • Livförsäkring
 • Sjukvårdsförsäkring
 • Barnförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring

Sparbankerna samarbetar med flera olika försäkringsgivare för att erbjuda fler försäkringar med bättre villkor till sina kunder. Några av deras samarbetspartners är Tre Kronor Försäkring AB, Trygg-Hansa och Folksam Liv.

Många företagstjänster

Många anser att Sparbanken är den bästa banken för småföretagare med tanke på de många företagstjänster bolaget erbjuder.

Du kan till exempel välja mellan tre olika företagspaket (Bas, Plus och Bokför) innehållande det mesta moderna företagare kan tänkas behöva, från företagskonto och internetbank till bankkort och bankgironummer.

Digitala tjänster

Som kund hos Sparbanken kan du ta del av alla grundläggande olika digitala tjänster som kan förenkla dina bankärenden. Du får till exempel tillgång till Internetbanken – både via datorn och i mobilen via en app – som gör det enklare att betala räkningar och se sin kontohistorik.

Du kan även installera Mobilt BankID för att underlätta identifiering online samt Swish som erbjuder blixtsnabba mobilbetalningar.

Support

Sparbanken erbjuder en bra supportavdelning som gör det enkelt att komma i kontakt med medarbetarna. Först och främst har du en sektion för vanliga frågor där du kan hitta svar på enklare ärenden.

Om du behöver komma i personlig kontakt med supporten kan du antingen besöka ditt lokala kontor, besöka bankens Facebook-sida eller ringa till Kundcentret.

Du har också tillgång till en digital support som är öppen dygnet runt och som hjälper dig med tekniska ärenden gällande appen eller internetbanken. Även spärrservice för stulna eller borttappade kort är öppen dygnet runt.

Öppettiderna varierar beroende på vilken avdelning du väljer att kontakta, men kundcentret är öppet vardagar mellan kl. 08:00 – 21:00 samt helger mellan kl. 10:00 – 16:00. Jämfört med många andra banker är öppettiderna med andra ord relativt generösa.

Summering

Sparbanken är enligt många den bästa banken för privatpersoner och företag. Detta visar bland annat rapporter gjorda av SKI. Banken erbjuder allt ifrån lån och sparande till bankkort och försäkringar med transparenta villkor.

Några av bankens främsta styrkor är dess förmånliga rabatter, både i samband med lån och kreditkort, breda försäkringsutbud och generösa kundsupport. Sparbanken erbjuder dessutom ovanligt låga avgifter för dig som vill investera i värdepapper och fokuserar mycket på hållbarhet.

Det som däremot kan ses som en nackdel med Sparbanken är dess relativt låga lånebelopp för privatlån och något höga kortavgifter. I övrigt är det helt klart en bra bank som tillåter dig att samla hela din ekonomi på ett och samma ställe.

Extra bra är banken för dig som lever en hållbar livsstil, då du dels kan få ränterabatt vid köp av miljövänliga bilar och teckna hållbarhetslån.

 • Lägre ränta på billån vid köp av miljövänlig bil.
 • Hållbarhetslån med ränta på bara 1,90 procent.
 • Brett försäkringsutbud med flera olika försäkringsgivare.
 • Förmånliga rabatter för bankkunder.
 • Något höga kortavgifter.
 • Låga lånebelopp för privatlån jämfört med många konkurrenter.
 • Accepterar inte kunder med betalningsanmärkningar.

2. Lendify- Bästa banken för privatlån

lendify logo
SKI. bästa banken för privatlån
  • Lånebelopp: 20 000 – 500 000 kr
  • Löptid: 1 – 15 år
  • Ränta: 2,95 – 17%
  • Uppläggningsavgift: 495 kr
  • Utbetalning: Samma dag

 • Smarta privatlån.
 • Ansök på två minuter.

Lendify är till skillnad från övriga bolag i denna jämförelse ingen bank, utan ett finansiellt institut. Bolaget grundades så sent som 2014, men har på bara några år blivit en favorit hos både låntagare och investerare. Lendify sysslar nämligen med det som kallas peer to peer-utlåning.

Peer to peer innebär att privatpersoner investerar kapital som sedan används för att finansiera lån till andra privatpersoner. Lendify fungerar som en mellanhand mellan den som vill investera pengar och den som behöver låna pengar.

Att kunderna själva är nöjda råder inga tvivel om – enligt SKI har Lendify de nöjdaste privatlånekunderna två år i rad (2019 och 2020). Bolaget har dessutom fått utmärkta recensioner på Trustpilot med betyget 4,7 av 5 baserat på över 2000 omdömen.

SKI. bästa banken för privatlån

Privatlån med generösa villkor

Till skillnad från vanliga banker erbjuder Lendify bara ett privatlån. Eftersom lånet saknar krav på säkerhet kan du använda pengarna för att finansiera renoveringen, bilköpet eller för att samla dina gamla lån och krediter.

Lånebeloppet sträcker sig från 20 000 kronor upp till 500 000 kronor och löptiden ligger mellan 1 – 15 år. Med andra ord finns det möjlighet att låna mer hos Lendify jämfört med hos många banker som oftast har ett maximalt lånebelopp på 350 000 kronor.

Den nominella räntan för lånet ligger mellan 2,95 – 17 procent och baseras på din individuella betalningsförmåga. Bortsett från ränta tillkommer även en uppläggningsavgift på 495 kronor som läggs på det totala lånebeloppet.

Lendify har valt att använda sig av olika kreditklasser från A till F, där A representerar bäst kreditvärdighet och F sämst. Så här ser lägsta respektive högsta nominella ränta ut för de olika kreditklasserna.

Lägsta räntaHögsta ränta
A2,95%9,1%
B4,75%10,1%
C5,2%11,8%
D7,35%13,45%
E7,9%14,9%
F9,2%17%

För att bedöma dina ekonomiska förutsättningar hämtar Lendify en kreditupplysning hos UC (Upplysningscentralen) i samband med din ansökan.

Digital ansökan och snabb utbetalning

Lendify erbjuder en snabb och digital ansökningsprocess som tillåter dig att ansöka när som helst på dygnet, direkt på hemsidan. Handläggning sker dock under kontorets öppettider.

En av de främsta fördelarna med Lendify är att de är en av få aktörer som erbjuder större lån med direktutbetalning. Tac vare den snabba handläggningsprocessen kan du få lånet utbetalt direkt efter att din ansökan blivit godkänd. Som mest tar utbetalningsprocessen några timmar.

Den snabba utbetalningen är något som ger Lendify ett försprång jämfört med traditionella banker. Hos en bank brukar det ta minst 1 – 2 bankdagar innan lånet betalas ut. Är du i akut behov av ett lån kan Lendify med andra ord vara ett bra alternativ.

Sänk räntan med Lendify Rewards

Ytterligare en sak som för Lendifys lån extra förmånliga är deras lojalitetsprogram Lendify Rewards. Via detta program kan du nämligen få en ännu lägre ränta, bara genom att vara en ansvarsfull lånekund.

Genom att till exempel sköta dina inbetalningar, teckna låneskydd och betala via autogiro samlar du poäng. Dessa kan du sedan använda för att låsa upp nya nivåer i programmet och få en sänkt ränta.

När du nått lojalitetsprogrammets högsta nivå kommer dina poäng istället att förvandlas till pengar som Lendify sätter in på ett investeringssparkonto på deras plattform. Du kommer sedan att kunna se hur ditt sparkapital växer sig större och större för varje månad som går.

Sparande med god avkastning

Som tidigare nämnt erbjuder Lendify inte bara lån, de erbjuder även ett minst sagt förmånligt sparande. Här kan du som privatperson nämligen placera pengar i investeringssparkonton som Lendify använder för att finansiera lån till andra privatpersoner.

I utbyte mot att du lånar ut dina privata pengar får du en avkastning som är betydligt högre än den som många banker erbjuder. I snitt ligger avkastningen på hela 5 procent per år, medan den hos banken sällan överstiger 1 procent. Du får dessutom din avkastning i form av löpande betalningar varje månad.

Självklart finns det en hållhake med konceptet och det är att Lendifys sparkonton inte omfattas av den statliga insättningsgarantin. Med andra ord har du inte rätt till ersättning om du skulle förlora ditt kapital.

Lendify jobbar dock aktivt för att minimera riskerna med sparandet i den mån det är möjligt, till exempel genom att fördela sparkapitalet på flera olika lån. På så sätt blir förlusten inte lika kännbar om en låntagare skulle ha svårt att återbetala sitt lån.

Så här ser fördelningen av kapital ut beroende på hur mycket du investerar:

SparkapitalAntal lån
10 000 kr40 st
50 000 kr50 st
100 000 kr60 st
1 000 000 kr125 st

Noggrann kreditbedömning och Kreditförlustfond

Ytterligare en säkerhetsåtgärd för att minska risken för investerare är Lendifys noggranna kreditbedömning. Låntagare måste bland annat tjäna minst 180 000 kronor/år och sakna betalningsanmärkningar. En god betalningsförmåga är med andra ord ett måste för att Lendify ska bevilja ett lån.

Utöver det har Lendify även skapat en så kallad Kreditförlustfond avsedd för att täcka kreditförluster som är större än ränteintäkterna. Observera att fonden dock inte är en garanti och att den inte fungerar på samma sätt som bankernas insättningsgaranti.

Sälj ditt sparande på Andrahandsmarknaden

När du investerar pengar hos Lendify binder du kapitalet under en viss tid. Skulle du behöva ta ut pengarna innan dess kan du sälja ditt konto på den så kallade Andrahandsmarknaden. Här kan du även köpa andra privatpersoners konton för att utöka ditt eget sparkapital.

Lendify tar inte ut några avgifter från varken köpare eller säljare på Andrahandsmarknaden, utan här sker all handel mellan spararna själva.

Support alla dagar i veckan

Lendify erbjuder en omfattande support som finns tillgänglig alla dagar i veckan via en rad olika kanaler. Du kan till exempel skicka mejl, ringa eller chatta med supportens medarbetare. Öppettiderna varierar beroende på om du är låne- eller sparkund:

Lånekund Sparkund
Måndag09:00 – 19:0009:00 – 17:00
Tisdag08:00 – 19:0008:00 – 17:00
Onsdag08:00 – 19:0008:00 – 17:00
Torsdag08:00 – 19:0008:00 – 17:00
Fredag08:00 – 18:0008:00 – 17:00
Lördag11:00 – 15:00Stängt
Söndag11:00 – 15:00Stängt

Vardagar mellan kl. 11.30-12.30 är supporten emellertid stängd.

Lendify erbjuder även ett forum där andra kunder ställt frågor som företaget svarat på. Du kan antingen läsa tidigare frågor eller ställa din egen fråga.

Summering

Lendify är ett modernt finansiellt institut som på kort tid blivit ett populärt alternativ både för låntagare och investerare.

En av de främsta fördelarna när det gäller lån hos Lendify är den snabba utbetalningen. Här kan du nämligen få ditt lån på kontot direkt efter att din ansökan blivit godkänd. Du kan dessutom sänka din ränta bara genom att vara en skötsam lånekund via Lendifys lojalitetsprogram.

Vad gäller sparande kan du tjäna en genomsnittlig avkastning på omkring 5 procent per år, en sparränta som är bra mycket högre än hos bankerna. Utbetalningen av avkastningen sker månadsvis och du kan dessutom sälja kontot om du behöver få tillgång till pengarna tidigare.

De enda nackdelarna med Lendify är att räntan för privatlånet är något hög om du inte har en riktigt bra kreditvärdighet. Dessutom omfattas inte sparandet av insättningsgarantin, även om Lendify vidtar flera åtgärder för att minimera risken.

 • Erbjuder privatlån med höga belopp och lång löptid.
 • Möjlighet att sänka räntan med Lendify Rewards.
 • Förmånligt sparande med genomsnittlig årlig avkastning på 5 procent per år.
 • Noggrann kreditbedömning och Kreditförlustfond minskar risken med sparandet.
 • Mycket goda kundomdömen på Trustpilot.
 • Något hög ränta för privatlån.
 • Sparandet omfattas inte av insättningsgarantin.

3. Avanza- Bästa banken för sparande

avanza logga
SKI utmärkelse för bästa banken för bolån
  • Sparformer: Aktiehandel, fonder, ISK, sparkonto
  • Sparränta: 0,65 – 1,20%
  • Rörligt courtage: 0 – 25%
  • Lägsta courtage: 0 – 99 kr
  • App: Ja

 • Handla Aktier.
 • Låga courtage.

Avanza är en så kallad nischbank som främst inriktar sig på sparande och placeringar. Faktum är att Avanza har haft Sveriges nöjdaste sparkunder 11 år i rad enligt SKI:s granskningar. Mest populär är banken för dess enkla och användarvänliga plattform för handel med aktier och fonder.

SKI utmärkelse för bästa banken för bolån

Utöver sparande erbjuder Avanza även ett förmånligt bolån (även ett grönt sådant) med en förmånlig ränta samt det så kallade ”Superlånet”. Med Superlånet kan du låna pengar för att köpa fler värdepapper. På så sätt kan du uppnå en hävstångseffekt som kan vara förmånlig för ditt sparande.

Kom igång med investeringarna enkelt

Avanza erbjuder en användarvänlig plattform för dig som är intresserad av investeringar i värdepapper. Att bli kund är enkelt och tar inte mer än några minuter. Det enda du behöver göra är att registrera dig som kund med ditt BankID.

En fördel med Avanza är att banken passar både dig som är nybörjare och dig som är erfaren inom aktiehandel. För dig som är erfaren finns smarta verktyg nära tillhands som hjälper dig att sortera värdepapper efter bland annat direktavkastning, börsvärde eller volatilitet.

Som nybörjare kan du få hjälp med att hitta passande aktier och fonder via Aktiegeneratorn och Portföljgeneratorn. Här finns även topplistor för både aktier och fonder där du kan hämta inspiration till dina kommande investeringar.

Majoriteten av Avanzas kunder väljer att spara i investeringssparkonton (ISK) eftersom de på så sätt slipper deklarera varje enskild affär. Med ISK betalar du istället en årlig schablonskatt som jämfört med vinstskatten är mycket låg.

Automatisk förvaltning med Avanza Auto

Avanza har tagit fram sex specialfonder med automatisk förvaltning som banken valt att kalla Avanza Auto 1 – 6. Du väljer själv vilken Auto som passar dig (1 har lägst risk och avkastning och 6 har högst) och sedan sköter sparandet sig självt.

Den automatiska förvaltningen bygger på matematiska investeringsmodeller för att skapa en portfölj med bästa möjliga innehållsfördelning. Samtliga fonder har dessutom en ovanligt låg förvaltningsavgift på 0,35 procent.

Med Avanza Auto kan du dessutom köpa alla olika kontotyper och du väljer själv hur mycket och ofta du vill investera. Om du vill investera en summa direkt ligger minimumbeloppet på 1 krona. Vid ett månadssparande måste du spara minst 100 kronor.

5 olika courtageklasser

Nedan kan du se Avanzas priser för aktiehandel på Stockholmsbörsen:

Courtageklass:Rörligt courtage:Lägsta courtage:Passar innehav:
Start0%0 krUnder 50 000 kr
Mini0,25%1 krUnder 15 600 kr
Small0,15%39 kr15 600 – 46 000 kr
Medium0,069%69 kr46 000 – 143 500 kr
Fast pris0%99 krÖver 143 500 kr

Läs gärna mer om de olika courtageklasserna och hur de fungerar hos Avanza.

Värt att nämna är att Avanza även erbjuder olika förmånsnivåer som varierar beroende på sparkapital och erlagt courtage. De olika nivåerna är:

 • Brons – Kravlöst.
 • Silver – Sparande på minst 100 000 kronor eller 100 kronor i courtage/månad.
 • Guld – Sparande på minst 250 000 kronor eller 250 kronor i courtage/månad.
 • Platina – Sparande på minst 1 000 000 kronor eller 1 000 kronor i courtage/månad.
 • Private Banking – Sparande på minst 3 000 000 kronor.
 • Pro – Minst 2 affärer till minimicourtage/dag eller 280 000 kronor i daglig omsättning.

Ju högre förmånsnivå du når, desto bättre villkor kan Avanza erbjuda när det gäller till exempel räntor och priser.

Håll koll i appen

Ytterligare en fördel med Avanza är bankens populära och användarvänliga app som självklart är helt kostnadsfri att ladda ner. Appen är självklart kompatibel med både iOS och Android och tillåter dig att hålla koll på ditt aktieinnehav dygnet runt.

Bortsett från att hålla ett vaksamt öga på dina investeringar kan du även köpa fler aktier och följa index i realtid. Du kan även se de mest ägda aktierna, vilka bolag det gått bäst för och vilka aktier som gett högst direktavkastning.

I appen kan du även öppna sparkonton, räkna på ditt bolån och ansöka om Superlånet, precis som på hemsidan. Här finns även en genväg till Avanzas support om du skulle vara i behov av support.

Det märks att Avanza lagt mycket energi på att utveckla en användarvänlig, pedagogisk och lättnavigerad app. Appen är lätt att förstå och passar därför både nybörjare såväl som experter. Därför är det föga förvånande att appens recensioner generellt sett är mycket positiva.

Androidanvändarna har gett appen betyget 3,8 av 5 baserat på drygt 6000 röster. I App Store är betyget ännu bättre med 4,6 av 5 baserat på närmare 45 000 omdömen.

Avanzas sparkonton

Bortsett från investeringar erbjuder Avanza även traditionella sparkonton, dock i samarbete med en rad andra kända banker. Här kan du välja mellan sparkonton med och utan bindningstid med räntor mellan 0,65 och 1,20 procent.

Bindningstiderna sträcker sig från 3 månader upp till 2 år och de aktörer som erbjuder sparandet är Nordax Bank, Collector Bank, Santander och Resurs Bank. Samtliga sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin, vilket innebär att du kan spara utan rädsla för att förlora ditt kapital.

Även om du kan öppna ett sparkonto direkt hos de olika bankerna finns det vissa fördelar med att gå via Avanza. Hos Avanza kan du nämligen göra direkta internöverföringar till dina övriga Avanza-konton om det till exempel skulle uppstå ett plötsligt köpläge. Sparar du direkt hos banken kan en överföring ta upp till en arbetsdag.

Bolån hos Avanza

Som tidigare nämnt erbjuder Avanza även ett bolån som banken valt att kalla Bolån+. Kreditgivare till lånet är Stabelo AB och som mest kan du belåna upp till 60 procent av bostaden. Minsta lånebelopp är 500 000 kronor och maximalt lånebelopp är 10 miljoner kronor.

Tyvärr går det inte att teckna nya bolån hos Avanza i dagsläget, men det går utmärkt att flytta över ett befintligt bolån till banken. Det går även bra att belåna en bostad du redan bor i.

Hos Avanza får alla kunder samma låga ränta, vilket innebär att du inte behöver tänka på förhandlingar eller hålla koll på ränterabatter. Avanza ställer dessutom inga krav på att du ska vara helhetskund för att få en förmånlig ränta.

Så här ser räntorna för Bolån+ ut i dagsläget (januari 2021):

BindningstidRäntaEffektiv ränta
3 mån1,25%1,26%
1 år1,05%1,06%
2 år1,20%1,21%
3 år1,24%1,25%
5 år1,29%1,30%
10 år1,79%1,80%

Grönt bolån med lägre ränta

Precis som många andra banker erbjuder Avanza även ett grönt bolån för dig som bor i en energismart bostad. Bolånet är i grunden detsamma som Bolån+, fast du som har en bostad med energiklass A eller B får 0,10 procentenheter i rabatt på bolåneräntan.

Rabatten gäller oavsett vilken bindningstid du väljer, vilket innebär att du kan få en ränta från så lite som 0,95 procent.

För att ta reda på vilken energiklass just ditt boende har kan du gå in på Boverket.se, söka på din bostad och beställa en energideklaration.

Uppnå hävstångseffekt med Superlånet

Ytterligare ett lån du kan teckna hos Avanza är det så kallade Superlånet. Syftet med Superlånet är att ge bankens kunder möjlighet att investera i aktier och fonder med lånat kapital. På så sätt går det nämligen att uppnå en hävstångseffekt som kan vara positiv för ditt sparande.

Hävstång innebär att du lånar pengar för att köpa fler värdepapper. När det är dags att sälja betalar du tillbaka lånet, men avkastningen – det vill säga det du tjänat – behåller du själv. Går börsen bra kan du få en högre avkastning, men när börsen går ner riskerar du samtidigt större förluster.

Superlånet har en ränta från 0 procent och som mest kan du låna upp till 50 000 kronor. Varför räntan är så låg är för att du använder ditt befintliga aktie- och fondinnehav som säkerhet för lånet.

Summering

Avanza är en omtyckt bank som framför allt blivit ett populärt alternativ för sparande. Med Sveriges nöjdaste sparkunder 11 år i rad (enligt Svenskt Kvalitetsindex) är det svårt att inte utse Avanza till den bästa banken för sparande.

Den användarvänliga plattformen gör det enkelt för både nybörjare och experter att handla med aktier och fonder. Via appen – som fått goda kundbetyg – blir det hela ännu lite enklare. Avanza erbjuder dessutom sparkonton för den som föredrar ett tryggare sparande och förmånliga bolån med samma låga ränta för alla.

Det finns med andra ord inte mycket negativt att säga om Avanza, bortsett från att det i dagsläget inte går att teckna nya bolån hos banken. Bortsett från det är detta helt klart en bank för dig som vill satsa på sparandet och har ett intresse för aktiehandel.

 • En av Sveriges populäraste plattformar för aktiehandel.
 • Låga courtage (från 0 kronor).
 • Möjlighet att klättra i förmånsnivåer för bättre villkor.
 • Sveriges nöjdaste sparkunder enligt SKI.
 • Erbjuder inte nya bolån.
 • Inte den bästa räntan på traditionella sparkonton.

4. SBAB- Bästa banken för bolån

sbab logga
SKI - SBAB- bästa banken för bolån
  • Bolån: 200 000 – 10 000 000 kr
  • Belåningsgrad: 85%
  • Bolåneränta: fr. 1,43%
  • Bindningstider: 3 mån – 10 år
  • Grönt bolån: Ja
  • Betalningsanmärkningar: Nej

 • Erbjuder förmånlig sparränta.
 • Användarvänlig app.

SBAB (Statens Bostadsfinansieringsaktiebolag) är ett statligt aktiebolag som grundades 1985 med syftet att låna upp medel för statens bostadslångivning. Även om stor del av bankens fokus än idag ligger på bolån erbjuder SBAB även förmånliga privatlån och sparande.

Varför vi utsett SBAB till den bästa banken för bolån har återigen att göra med kundnöjdheten. Enligt SKI (Svenskt Kvalitetsindex) har SBAB faktiskt Sveriges nöjdaste bolånekunder 2020.

SKI utmärkelse - SBAB- bästa banken för bolån

Bolån upp till 10 miljoner kronor

Hos SBAB kan du ansöka om bolån mellan 200 000 och 10 miljoner kronor med en belåningsgrad på 85 procent. Detta innebär att du måste finansiera minst 15 procent av bostadens kostnad på egen hand, alternativt genom att teckna ett handpenningslån.

Bolåneräntorna hos SBAB sträcker sig i dagsläget från 1,43 upp till drygt 2 procent. Räntesättningen varierar dels beroende på vilken bindningstid du väljer och hur mycket du vill låna, men också på lånets förhållande till bostadens värde.

En fördel med SBAB är att du inte behöver förhandla om räntan när du skaffar ett bolån, istället kan du se vilken ränta du får direkt på hemsidan. På så sätt blir det enklare för dig att planera dina kostnader redan innan du ansöker om lånet.

Vad gäller bindningstid kan du antingen välja en rörlig 3-månadersränta eller binda räntan i mellan 1 – 10 år. Om du redan har ett bolån hos en annan bank går det självklart bra att flytta över lånet till SBAB.

Grönt bolån för hållbara boenden

Precis som många andra banker i det moderna samhället erbjuder SBAB ett grönt bolån för dig som bor i en energismart bostad. Du som bor i eller köper en bostad med energiklass A eller B får 0,10 procent rabatt på bolåneräntan. Bor du i en bostad med energiklass C får du istället 0,5 procent i rabatt.

Om du vill ta reda på vilken energiklass din bostad har kan du beställa en energideklaration på Boverkets hemsida. Har du ett bolån hos en annan bank kan du flytta lånet till SBAB och inkludera deklarationen för att få ränterabatten.

Kostnadsfritt lånelöfte i 3 mån

SBAB erbjuder ett kostnadsfritt lånelöfte som gäller i 3 månader. Lånelöftet visar hur mycket banken är villig att låna ut till dig, vilket gör det enklare att hitta bostäder som passar dina ekonomiska förutsättningar.

Du ansöker om lånelöftet direkt i internetbanken och normalt sett är handläggningsprocessen för lånelöftet mycket snabb. Detta innebär att du inom kort kan börja leta efter passande bostäder.

Innan SBAB utfärdar ett lånelöfte hämtar de en kreditupplysning på dig hos UC för att bedöma din kreditvärdighet.

Om du skulle behöva förlänga lånelöftet efter 3 månader kommer banken först att hämta en ny kreditupplysning för att säkerställa att din ekonomi inte förändrats.

Observera att lånelöftet inte är en garanti för att du blir beviljad ett bolån. När du hittat en passande bostad ska du omedelbart kontakta SBAB och låta dem göra en slutgiltig bedömning, både av bostaden och din ekonomi.

Erbjuder även handpennings- och överbryggningslån

Om du inte har möjlighet att betala handpenningen på 10 procent för den bostad du vill köpa erbjuder SBAB ett så kallat handpenningslån.

Handpenningslånet är ett tillfälligt och amorteringsfritt lån på mellan 20 000 – 1 000 000 kronor. Det krävs ingen säkerhet för att låna och löptiden ligger på maximalt 6 månader. Inom denna tid ska du betala tillbaka lånet i sin helhet.

SBAB erbjuder även ett överbryggningslån för dig som ska köpa en ny bostad innan du sålt din gamla. Även detta är ett amorteringsfritt lån på mellan 20 000 – 5 000 000 kronor med en löptid på maximalt 3 månader.

Räntan för både handpenningslånet och överbryggningslånet ligger på 2 procent.

Tillgång till bolånespecialister – alla dagar i veckan

En fördel med SBAB är att du som bolånekund har tillgång till bankens bolånespecialister alla dagar i veckan. På så sätt kan du få hjälp och råd när du behöver det. Öppettiderna som gäller för specialisterna är:

Måndag08:00 – 18:00
Tisdag08:00 – 18:00
Onsdag08:00 – 18:00
Torsdag08:00 – 18:00
Fredag08:00 – 18:00
Lördag10:00 – 16:00
Söndag10:00 – 16:00

Värt att nämna när det gäller just support hos SBAB är att många kunder klagar på långa väntetider. Det finns dock möjlighet att bli uppringd istället för att sitta i telefonköer, vilket är en fördel.

Andra lån hos SBAB

Utöver bolån erbjuder SBAB även ett privatlån mellan 30 000 – 500 000 kronor med en löptid på 2 – 10 år. Räntan för lånet är individuell och sträcker sig mellan 3,6 och 6,8 procent.

Eftersom privatlånet saknar krav på säkerhet kan du använda pengarna för att finansiera allt ifrån en ny bil till renoveringar eller nya vitvaror. Ansöker gör du direkt på SBAB:s hemsida och pengarna får du normalt sett inom några få arbetsdagar.

Du som väljer att använda lånet för att investera i ett mer hållbart hem kan dessutom få en ränterabatt på 0,50 procent. Exempel på sådana investeringar är solceller, bergvärme och bättre dörrar och fönster.

Flexibelt sparande med 0,5% ränta

SBAB erbjuder inte bara lån, de erbjuder även ett sparkonto med en sparränta på 0,50 procent. Även om sparräntan kanske inte är den mest imponerande är den ändå högre än storbankernas nollräntor.

Sparkontot hos SBAB saknar avgifter och du får ränta från första kronan. Du kan dessutom göra uttag när du vill och ditt kapital skyddas av insättningsgarantin. Det finns även möjlighet att starta ett månadssparande där en bestämd summa automatiskt dras från ditt lönekonto varje månad.

Ytterligare en fördel är att SBAB:s sparkonto kan ha upp till fyra kontohavare. Detta innebär att du kan spara tillsammans med vänner eller familj, till exempel till en kommande resa.

Sköt dina bankärenden via appen

SBAB erbjuder en smart app som förenklar dina bankärenden. Appen är helt gratis och du använder ditt BankID för att logga in. Väl inloggad får du en bra översikt av lån, sparande, överföringar och betalningshistorik.

Appen har fått utmärkta betyg av bankkunderna själva, inte minst i App Store. I recensionerna läser vi att de uppskattar det enkla gränssnittet och den användarvänliga layouten. Av över 8500 recensioner har SBAB:s app fått betyget 4,7 av 5.

Summering

SBAB är kanske inte den största eller mest välkända banken på den svenska marknaden, men trots det har de lyckats skapa sig ett namn, inte minst bland bolånekunder. Enligt rapporter från SKI har SBAB nämligen Sveriges nöjdaste bolånekunder.

Hos SBAB kan du teckna förmånliga bolån och du kan dessutom ansöka om lånelöfte helt kostnadsfritt via hemsidan. Välj mellan en rörlig 3-månadersränta eller bind räntan i upp till 10 år. Att flytta ett befintligt bolån till SBAB är enkelt och du som bor i en energismart bostad kan dessutom få rabatt på räntan.

En fördel med SBAB är att banken erbjuder support alla dagar i veckan. Samtidigt kan vi läsa en rad kundrecensioner som vittnar om långa väntetider, vilket är lite utav en nackdel. Dock menar de flesta att servicen – när man väl kommer fram – är utmärkt.

Ytterligare en styrka är bankens användarvänliga app som kunderna verkar vara extra nöjda med. SBAB kan helt enkelt vara en bra bank för dig som är intresserad av att teckna bolån, men också som vill spara pengar med en bättre ränta än hos storbankerna.

 • Erbjuder bolån upp till 10 000 000 kronor.
 • Möjlighet att teckna både handpennings- och överbryggningslån.
 • Användarvänlig app med många positiva kundomdömen.
 • Bättre sparränta än hos många storbanker.
 • Lång väntetid vid telefonsupport.

Vad är en bank? (guide)

En bank är ett företag som huvudsakligen sysslar med betalningar samt ut- och inlåning av kapital. För att kunna bedriva bankverksamhet måste företaget ha ett speciellt tillstånd från regeringen och ingå i Riksbankens betalningssystem RIX.

Alla banker står under Finansinspektionens tillsyn och kontroll, vilket innebär att de kan bli tvungna att stänga om myndigheten anser att de misskött sitt arbete. Det finns flera olika typer av banker idag, men tre av de allra vanligaste är:

 • Affärsbank: ett aktiebolag (eller bankaktiebolag) som är en av de vanligaste banktyperna idag. Alla svenska storbanker är affärsbanker, det vill säga SEB, Handelsbanken, Nordea och Swedbank.
 • Sparbank: en bank som drivs av en stiftelse och vars huvudsakliga syfte var att uppmuntra till sparande. Alla Sveriges sparbanker omvandlades till aktiebolag under 1990-talet och idag ingår de flesta i Swedbank-koncernen.
 • Nischbank: en mindre bankverksamhet som riktar in sig på specifika banktjänster, till exempel lån eller sparande. Avanza, ICA-banken och Forex Bank är några nischbanker.

Bortsett från att erbjuda in- och utlåning erbjuder de flesta banker även en rad andra tjänster. De flesta storbanker erbjuder till exempel e-tjänster så som internetbank, BankID och Swish. Många av dem erbjuder dessutom placeringar i fonder och värdepapper samt försäkringar av olika slag.

Det finns alltså goda möjligheter att samla hela din ekonomi hos en och samma bank om du skulle vilja det. Detta kan dessutom ha en rad fördelar, bland annat i form av sänkta försäkringspremier och förmånligare räntor.

Riksbanken lånar ut pengar till bankerna

Bankerna lever normalt sett inte av eget kapital. Istället lånar de pengar från Riksbanken, Sveriges centralbank som ägs av staten. Detta är anledningen till varför Riksbanken kan påverka de räntor vanliga banker erbjuder, både vid inlåning och utlåning.

Riksbankens egen ränta kallas för styrränta (eller reporänta). I dagsläget är räntan låg och ligger på 0 procent, vilket innebär att det är mer förmånligt att låna pengar än att spara. När räntan är hög är det tvärtom förmånligare att spara än att låna.

Styrräntan fungerar därmed som ett instrument för att påverka inflationen i landet. Om staten vill hämma konsumtionen höjer de räntan eftersom det då blir förmånligt att spara. Vill de istället få igång konsumtionen sänker de räntan eftersom det blir billigare att ta lån.

Dessa tjänster erbjuder banken

Som tidigare nämnt erbjuder traditionella banker en mängd förmånliga tjänster, både för företagskunder och privatkunder. Nedan ska vi titta lite närmare på några av de allra vanligaste.

E-tjänster

Först och främst erbjuder de flesta banker olika former av e-tjänster i syfte att förenkla olika processer för kunderna. I princip alla banker erbjuder till exempel en internetbank som kunden får tillgång till för att enklare sköta sin ekonomi. Via internetbanken kan du betala räkningar, göra överföringar, se din kontohistorik och mycket mer.

Ytterligare en tjänst som alla banker numera erbjuder är e-legitimationssystemet BankID. BankID finns sedan 2011 tillgängligt på mobilen och tjänsten fungerar som en personlig underskrift i form av en kod.

Med hjälp av BankID kan du bland annat genomföra köp online, signera viktiga dokument och betala räkningar. Du kan även använda den mobila betaltjänsten Swish som gör det enkelt att föra över och ta emot pengar.

Värt att nämna när det gäller BankID är att det enbart är vissa banker som tillhandahåller tjänsten. Dessa banker är:

 • Danske Bank
 • Forex Bank
 • Handelsbanken
 • ICA Banken
 • Länsförsäkringar
 • Nordea
 • SEB
 • Skandia
 • Sparbankerna
 • Swedbank
 • Ålandsbanken

Bank- och kreditkort

De flesta banker erbjuder olika typer av kort. Det kan till exempel vara traditionella bankkort som är knutna till ditt lönekonto. När du använder detta kort dras pengarna direkt från ditt lönekonto.

Andra vanliga kort är så kallade betal- och kreditkort. Här blir du beviljad ett visst kreditutrymme och de köp du gjort under en månads tid samlas sedan på en faktura. När du betalar av skulden fylls ditt kreditutrymme på igen och du kan använda krediten på nytt.

Även om betalkort och kreditkort fungerar på samma sätt finns det en viktig skillnad. Med betalkortet får du en faktura i slutet av månaden som du måste betala i sin helhet. Kreditkortet ger dig istället möjlighet att välja mellan att betala direkt eller dela upp betalningen, men då måste du även betala ränta.

Lån

Att låna ut pengar är som tidigare nämnt en av bankernas huvudsakliga syften. Det är trots allt via utlåningen som bankerna kan ”skapa nya pengar”.

De allra vanligaste lånen du kan teckna hos en bank idag är privatlån – det vill säga lån avsedda för konsumtion – och bolån. Många av dem erbjuder även företagslån samt nischade lån för exempelvis bil, båt och motorcykel.

Ytterligare en låneform som vissa banker erbjuder är kontokrediter. En kontokredit fungerar som ett kreditkort, fast utan det fysiska kortet. Istället är krediten kopplad till ett onlinekonto från vilket du får göra uttag vid behov.

Sparande

Banker erbjuder förstås även olika former av sparande. Den allra vanligaste formen är sparkonton, antingen med rörlig eller fast sparränta. Ränta får du för att du väljer att placera dina pengar hos banken, men tyvärr är sparräntorna idag mycket låga på grund av Riksbankens styrränta.

Bankernas sparkonton omfattas normalt sett av den statliga insättningsgarantin som innebär att du får ersättning för förlorat kapital upp till 1 050 000 kronor. Därmed är denna sparform extra trygg.

Vissa banker erbjuder även sparande i fonder och värdepapper. Med andra ord kan du handla med aktier direkt hos banken eller öppna ett investeringssparkonto. Här skyddas ditt kapital istället av det så kallade investerarskyddet.

Försäkringar

Många banker erbjuder även försäkringar som ger dig ett ekonomiskt skydd i samband med olyckor. De finns banker som erbjuder både bilförsäkringar, hemförsäkringar och personförsäkringar, vilket gör det enklare för dig att samla hela din ekonomi och samma bank.

Tänk dock på att bankernas försäkringar inte alltid är de bästa, även om det kan finnas vissa förmåner för dig som helhetskund. Därför kan det vara en god idé att jämföra försäkringar i förväg innan du bestämmer dig.

Fyra stora banker i Sverige

Sveriges största banker kallas för storbanker och erbjuder alla banktjänster beskrivna ovan. Nedan ska vi titta närmare på fyra av de mest populära storbankerna i Sverige.

1. Nordea

Nordea är en nordisk bank vars rötter som sträcker sig tillbaka till 1820–talet. Själva varumärket Nordea bildades dock år 2000 efter en sammanslagning mellan Unibank, Kreditkassen och Merita-Nordbanken.

Idag är Nordea verksam i åtta länder – Sverige, Norge, Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen och Ryssland – med huvudkontor i Helsingfors. Banken har över 11 miljoner privatkunder, drygt 700 000 företagskunder och dess internetbank är en av världens största med över 6 miljoner användare.

Hos Nordea kan du samla hela din ekonomi, från lån, kort och sparande till försäkringar och pension. Du sköter din ekonomi enkelt via internetbanken och du får dessutom tillgång till en mängd digitala tjänster.

Ytterligare en fördel med Nordea är deras fokus på miljö. Här kan du bland annat få hjälp med att göra hållbara placeringar och du kan även teckna ett grönt bolån, billån och företagslån. I Nordeas app finns även en CO2-tracker som ger dig en översikt över dina miljöavtryck.

2. Swedbank

Swedbank är en svensk affärsbank som samarbetar med ett 60-tal lokala banker, främst sparbanker. De största ägarna i detta bankaktiebolag är Folksam och Sparbanksgruppen. Banken grundades 1997 som Föreningssparbanken efter en sammanslagning med Sparbanken Sverige, men ändrade namn drygt tio år senare till Swedbank.

Bortsett från Sverige är Swedbank även verksam i Estland, Lettland och Litauen. Huvudkontoret ligger i Stockholm och totalt har banken omkring 7 miljoner privatkunder samt strax över en halv miljon företagskunder. Genom åren har Swedbank dessutom vunnit en rad utmärkelser, bland annat Årets Affärsbank tre år i rad (2003 – 2005).

Swedbank erbjuder ett liknande utbud av banktjänster som Nordea, det vill säga lån, kort, sparande och försäkringar. Även här kan du teckna ett grönt bolån och behöver du hjälp kan du kontakta supporten både via chatt, telefon och Facebook.

3. Handelsbanken

Handelsbanken är en av Nordens största banker som bedriver verksamhet i både Sverige, Norge, Finland, Danmark, Storbritannien och Nederländerna. Bolaget grundades så tidigt som 1871 i Stockholm och noterades på Stockholmsbörsen bara två år senare. Därmed är Handelsbanken ett av de äldsta börsnoterade företagen i Sverige.

Antalet privat- och företagskunder hos Handelsbanken framgår inte, men detta är helt klart en av Sveriges största banker. Här kan du teckna lån, påbörja sparande och använda förmånliga bankkort. Något som Handelsbanken dock inte erbjuder är försäkringar, åtminstone inte för privatkunder.

Likt Nordea och Swedbank fokuserar Handelsbanken mycket på hållbarhetsarbete. Enligt Lunds Universitets ranking av hållbara bolag är Handelsbanken faktiskt den mest hållbara banken i Sverige.

4. SEB

SEB (Skandinaviska Enskilda Banken) är en så kallad universalbank som grundades år 1972 efter en sammanslagning med Skandinaviska Banken. Bankens rötter ligger dock i Stockholms Enskilda Bank som startades så tidigt som 1856.

Idag är SEB en av Sveriges största banker, men bolaget bedriver även verksamhet i Lettland, Litauen, Estland, Norge, Danmark, Finland och Tyskland. Den största delen av banken (20,8 procent) ägs av bolaget Investor AB – som drivs av familjen Wallenberg – och huvudkontoret ligger i Stockholm.

SEB erbjuder allt ifrån lån, kreditkort och private banking till sparande, försäkringar och pension. Likt övriga banker är SEB en hållbar bank som faktiskt skapade Världsbankens första gröna obligation år 2008. Bara denna obligation har minskat utsläppen med motsvarande 144 000 bilar per år.

Bank vs kreditbolag – Vad är skillnaden?

Ett kreditbolag kan precis som en bank bedriva inlåning och utlåning av pengar. Så vad är egentligen skillnaden mellan en bank och ett kreditbolag? Det ska vi titta närmare på nedan.

Bank

 • En bank måste ha tillstånd från regeringen att bedriva bankverksamhet.
 • Banken måste ha tillgång till RIX (centralbankens betalningssystem).
 • Riksbanken lånar ut pengar till bankerna vid behov.
 • Banker kan inte neka svenska medborgare att öppna bankkonton (så länge de inte misstänker att kontot kommer att användas för kriminell verksamhet).
 • De flesta banker kan utfärda BankID, med vissa undantag.
 • Alla banker står under Finansinspektionens kontroll och tillsyn. Bevakningen är extra sträng för att säkerställa att banken inte missköter sig.

Kreditbolag

 • Ett kreditbolag kräver inget specifikt banktillstånd från regeringen.
 • Kreditbolag kan inte låna pengar från Riksbanken, utan lever enbart på eget kapital.
 • Kreditbolaget kan själv välja om vem som ska få öppna ett bankkonto. De är med andra ord inte skyldiga att öppna konton bara för att den ansökande är svensk medborgare.
 • Ett kreditbolag kan inte utfärda BankID eller andra liknande e-tjänster.
 • Likt banker står kreditbolag under Finansinspektionens tillsyn. Bevakningen är dock inte lika sträng som för banker.

Hur väljer jag rätt bank?

Att välja bank kan kännas som en svår uppgift, inte minste eftersom det finns så många olika banker att välja mellan. Eftersom alla banker erbjuder olika tjänster, räntor och villkor bör du först fundera över vilka behov du själv har. Här ger vi dig några tips på hur du gör för att välja bank.

1. Se över ditt behov

Det första du ska göra är att fundera över vad du är i behov av. Kommer du att ta ett bolån i framtiden? Är det viktigt för dig att kunna samla hela din ekonomi hos samma bank? Vill du ha en bank med ett lokalt kontor nära dig?

Börja med att reda ut vad som är viktigt för dig i en bank. På så sätt kan du sålla bort nischbanker och andra aktörer som saknar de tjänster du vill ha.

2. Jämför räntor och andra villkor

Nästa steg är att jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Genom att granska bankernas priser kan du få en bättre uppfattning om vilken alternativ som är mest förmånligt ur ett ekonomiskt perspektiv.

Titta på ränta, löptid och eventuella avgifter för de olika lånen, men fokusera på den effektiva räntan. Den inkluderar alla avgifter lånet har och ger dig därför en bättre bild av lånens faktiska kostnad. Tänk dock på att räntan för banklån är individuell och att den baseras på din betalningsförmåga.

Vad gäller sparande bör du dels undersöka sparräntorna, men också vilka sparformer som finns tillgängliga.

3. Läs kundernas omdömen

Ytterligare ett sätt för att avgöra vilken bank som är bäst är att utgå från kundernas egna recensioner. Här kan du få värdefull information om bankens tjänster och service innan du väljer att byta bank.

I vår jämförelse av banker har vi främst utgått från kundbetyg och undersökningar av kundnöjdhet (från SKI).

4. Samla hela din ekonomi

Många väljer att samla hela sin ekonomi hos en och samma bank, vilket har flera fördelar. Du kan till exempel få sänkta försäkringspremier och i vissa fall till och med rabatterad ränta. Därför kan det vara en god idé att välja en bank som erbjuder alla tjänster du behöver i din ekonomiska vardag.

Ett tips för dig som är helhetskund är att förhandla med banken när det är dags att till exempel ta ett lån. Helhetskunder är viktiga för banken och inte något de vill förlora i första taget.

5. Värdesätt bra kundservice

Sist men inte minst, titta på bankens kundservice. Hur enkelt är det att få tag i kundtjänsten? Vilka öppettider gäller? Finns det någon supportavdelning med vanliga frågor och svar?

Kundtjänsten är viktigare än vad man kan tro, framför allt när du befinner dig i ekonomisk knipa. Då kan det kännas tryggt med en lättillgänglig och bra support som kan lösa dina problem snabbt och smidigt.

Jämför innan du lånar av banken

Många som är i behov av ett lån väljer att vända sig direkt till sin egen bank. Detta kan visserligen vara en bra idé om din bank kan erbjuda dig ett extra förmånligt låneerbjudande. Samtidigt finns det risk för att du missar bättre erbjudanden på annat håll.

Om du vill vara säker på att hitta den lägsta låneräntan rekommenderar vi att du använder dig av en låneförmedlare, till exempel Advisa. Låneförmedlaren kan nämligen jämföra lån åt dig hos flera långivare och banker samtidigt med bara en ansökan och kreditupplysning.

Summering

Det finns många bra banker i Sverige idag. Många av dem är traditionella storbanker med alla möjliga typer av tjänster medan andra är nischbanker som fokuserar på specifika områden.

Att välja bank kan kännas som en svår uppgift med tanke på de många valmöjligheterna. Genom att utgå från dina egna behov och jämföra villkor blir det dock enklare att välja en passande bank. Det går dessutom bra att byta bank om du inte skulle känna dig nöjd.

I vår jämförelse har vi valt ut de banker som är bäst inom olika kategorier, till exempel privatlån, bolån och sparande. Resultatet är helt och hållet baserat på kundnöjdhet och kundbetyg för att ge dig så rättvisa rekommendationer som möjligt.

Källor

Svenskt Kvalitetsindex (SKI)

Svenskt Kvalitetsindex grundades 1989 som resultat av ett forskningsprojekt gällande hur företag kan stärka sin konkurrenskraft. Idag ingår bolaget i EPSI Rating Group och erbjuder allt ifrån analystjänster, bransch-och kundundersökningar till rådgivning och pulsmätare.

I vår jämförelse av Sveriges bästa banker har vi utgått från SKI:s branschundersökningar. På så sätt har vi enklare kunnat skapa oss en bild av bankernas kundnöjdhet. Här kan du läsa hela SKI:s rapport för hösten 2020  inom bank och finans.

Trustpilot.se

Trustpilot är en dansk webbplats som grundades 2007 i syfte att hjälpa konsumenter att ta del av autentiska kundomdömen online. Idag är tjänsten verksam världen över och varje månad tillkommer omkring en miljon nya recensioner.

För att skapa oss en ännu bättre uppfattning om vad kunderna tycker om olika banker har vi även valt att utgå ifrån omdömen på Trustpilot i vår jämförelse. Observera att vi tagit hänsyn till både positiva och negativa kommentarer.

Här hittar du Trustpilot-omdömen för:

Lendify

 • https://se.trustpilot.com/review/lendify.se

Avanza

 • https://se.trustpilot.com/review/avanza.se

Låna pengar billigare - Jämför lån med Advisa

Liknande tester

handskak -företagslån bäst i test

Företagslån: 4 långivare i test

Köpa bil

Billån: Bästa billånet 2022

låneförmedlare

Låneförmedlare: 6 aktörer i test

bästa kreditkortet

Kreditkort: 7 testade kort

el - bästa elbolag

Elbolag: 5 testade elbolag

man leter efter mobilabonnemang

Mobilabonnemang: 6 operatörer i test

Jämför specifikationer

Nedan kan du se testvinnarna i vår jämförelse. Du kan scrolla i sidled för att se alla vinnare.

Produkter

1
2
3

Specifikationer

Sparbankerna

Lendify

Avanza

SBAB

Betyg
Internetbank:JaNej-Ja
BankID:JaNej-Nej
Swish:JaNej-Nej
App:JaNejJaJa
Erbjuder försäkringar:JaNej-Ja
Ränta (privatlån):4,09%fr. 2,95%-fr. 3,6%
Lägsta lånebelopp (privatlån):20 000 kr20 000 kr-30 000 kr
Högsta lånebelopp (privatlån):350 000 kr500 000 kr-500 000 kr
Löptid (privatlån):1 - 12 år1 - 15 år-2 – 10 år
Bolåneränta (rörlig):1,73%-1,26%1,43%
Bindningstid:Rörlig – 12 år-3 mån – 10 år3 mån – 10 år
Bankkort:3 st---
Årsavgift (bankkort):0 – 325 kr---
Kredit- och betalkort:3 st---
Årsavgift (kredit- och betalkort):195 – 1 700 kr---
Ränta (kreditkort):fr. 10,45%---
Antal räntefria dagar:55 st---
Sparränta (sparkonto):0%ca 5%0,65%0,50%
Sparränta (fasträntekonto):0,20 – 0,55%-0,80 – 1,20%-

Vanliga frågor och svar

En bank är ett bolag som ”skapar nya pengar” genom att bedriva in- och utlåning. Många banker idag erbjuder dock även andra tjänster, till exempel försäkringar, handel med aktier och fonder samt en rad digitala tjänster.

Det är via ditt konto i banken som du kan ta emot pengar och göra betalningar. När du öppnar ett bankkonto får du ett kort som är kopplat till kontot. Med kortet kan du sedan betala i butik eller online.

Sparräntan varierar beroende på om du väljer ett sparkonto med rörlig eller bunden ränta. Sparkonton med rörlig ränta ger normalt sett mycket lägre avkastning jämfört med sparkonton med bunden ränta. Detta eftersom du inte får samma tillgång till sparkontot med bunden ränta.

Två aktörer som erbjuder hög sparränta jämfört med många konkurrenter är Nordax Bank och Lendify. Nordax Bank är en nischbank som erbjuder en sparränta mellan 0,35 – 1,40 procent beroende på om du väljer ett vanligt sparkonto eller ett fasträntekonto.

Hos Lendify investerar du pengarna i lån, vilket ger dig en högre avkastning. I genomsnitt har Lendifys sparkunder haft en årlig avkastning på omkring 5 procent.

Enligt SKI är SBAB den bästa banken för bolån. SBAB har högst kundnöjdhet och erbjuder ett bolån med en belåningsgrad på upp till 85 procent av bostadens värde. På SBAB:s hemsida kan du enkelt räkna fram hur mycket du kan låna samt hur hög din bolåneränta blir.

Hur mycket du får sätta in på banken i form av kontanter kan variera från bank till bank. Normalt sett ligger maxbeloppet på omkring 15 000 kronor per månad.

Du kan antingen gå till ditt närmaste bankkontor för att sätta in pengar eller använda en så kallad insättningsautomat.

Att byta bank är enklare än vad man kan tro. Faktum är att din nya bank hjälper dig genom hela bytet och ser till att dina tjänster hos din gamla bank avlutas. De hjälper dig sedan att flytta över pengar och öppna nya konton. Normalt sett är processen helt kostnadsfri och tar inte mer än några dagar.

Vilken bank som passar dig bäst beror på dina individuella behov. Om du vill kunna samla hela din ekonomi hos en och samma bank kan det vara en god idé att utforska någon av Sveriges storbanker.

Är du ute efter den bästa banken för privatlån kan Lendify vara ett bra alternativ. Behöver du ett bolån rekommenderar vi SBAB och är sparandet extra viktigt kan vi rekommendera Avanza.

Hjälpte det här testet om Bank dig?

5 Röster, Genomsnitt: 4.9/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

handskak -företagslån bäst i test

Företagslån: 4 långivare i test

Köpa bil

Billån: Bästa billånet 2022

låneförmedlare

Låneförmedlare: 6 aktörer i test

Vill du få exklusiva uppdateringar?

 1. sparbankerna logo

  Sparbankerna

  Bästa banken
 2. lendify logo

  Lendify

  Bästa banken för privatlån
 3. avanza logga

  Avanza

  Bästa banken för sparande

Vanliga frågor och svar

En bank är ett bolag som ”skapar nya pengar” genom att bedriva in- och utlåning. Många banker idag erbjuder dock även andra tjänster, till exempel försäkringar, handel med aktier och fonder samt en rad digitala tjänster.

Det är via ditt konto i banken som du kan ta emot pengar och göra betalningar. När du öppnar ett bankkonto får du ett kort som är kopplat till kontot. Med kortet kan du sedan betala i butik eller online.

Sparräntan varierar beroende på om du väljer ett sparkonto med rörlig eller bunden ränta. Sparkonton med rörlig ränta ger normalt sett mycket lägre avkastning jämfört med sparkonton med bunden ränta. Detta eftersom du inte får samma tillgång till sparkontot med bunden ränta.

Två aktörer som erbjuder hög sparränta jämfört med många konkurrenter är Nordax Bank och Lendify. Nordax Bank är en nischbank som erbjuder en sparränta mellan 0,35 – 1,40 procent beroende på om du väljer ett vanligt sparkonto eller ett fasträntekonto.

Hos Lendify investerar du pengarna i lån, vilket ger dig en högre avkastning. I genomsnitt har Lendifys sparkunder haft en årlig avkastning på omkring 5 procent.

Enligt SKI är SBAB den bästa banken för bolån. SBAB har högst kundnöjdhet och erbjuder ett bolån med en belåningsgrad på upp till 85 procent av bostadens värde. På SBAB:s hemsida kan du enkelt räkna fram hur mycket du kan låna samt hur hög din bolåneränta blir.

Hur mycket du får sätta in på banken i form av kontanter kan variera från bank till bank. Normalt sett ligger maxbeloppet på omkring 15 000 kronor per månad.

Du kan antingen gå till ditt närmaste bankkontor för att sätta in pengar eller använda en så kallad insättningsautomat.

Att byta bank är enklare än vad man kan tro. Faktum är att din nya bank hjälper dig genom hela bytet och ser till att dina tjänster hos din gamla bank avlutas. De hjälper dig sedan att flytta över pengar och öppna nya konton. Normalt sett är processen helt kostnadsfri och tar inte mer än några dagar.

Vilken bank som passar dig bäst beror på dina individuella behov. Om du vill kunna samla hela din ekonomi hos en och samma bank kan det vara en god idé att utforska någon av Sveriges storbanker.

Är du ute efter den bästa banken för privatlån kan Lendify vara ett bra alternativ. Behöver du ett bolån rekommenderar vi SBAB och är sparandet extra viktigt kan vi rekommendera Avanza.