Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Årets bästa banker är:

 1. Sparbankerna – Bästa banken
 2. Lån & Spar Bank – Bra för privatlån
 3. Avanza – Bra för sparande
 4. SBAB – Bra för bolån

Överblick

sparbankerna logotyp

Sparbankerna

Bästa banken

 • Bäst enligt SKI
 • Samla hela din ekonomi
 • Många förmånliga rabatter

Betyg

lån och spar bank

Lån och Spar Bank

Bäst för privatlån

 • Hög kundnöjdhet enligt SKI
 • Räntegaranti
 • Låneskydd ingår

Betyg

avanza logga

Avanza

Bästa banken för sparande

 • Låga courtage vid aktiehandel
 • Sveriges nöjdaste sparkunder
 • Passar både nybörjare och experter

Betyg

sbab logga

SBAB

Bästa banken för bolån

 • Erbjuder stora bolån
 • Utmärkt app
 • Kostnadsfritt lånelöfte

Betyg

Varför du kan lita på redaktionen

Vi är ett team av researchexperter med många års erfarenhet. Allt innehåll vi producerar är oberoende och baserat på objektiva kriterier. Vår process involverar en omfattande insamling och granskning av seriösa källor. Genom att analysera experttester, konsumentrecensioner, forum och magasin på både digitala och traditionella plattformar sammanfattar vi aktuell information som hjälper dig att fatta välgrundade köpbeslut anpassade efter dina användarbehov. Läs mer om oss och hur vi arbetar.

En bra bank bidrar med ekonomisk trygghet. Via den kan du spara eller investera dina pengar, men också låna pengar till saker som du inte har råd med på egen hand, så som renoveringar, bostäder eller bilar. Men att veta vilken bank man ska välja kan vara svårt – det finns ju så många banker tillgängliga på den svenska marknaden idag. Vilken är egentligen bäst?

Vi vill göra ditt val av bank lite enklare. Därför har vi gjort vårt bästa för att ta reda på vilka banker som bäst tillfredsställer kundernas behov. Det har vi gjort genom att granska kundbetyg på bland annat Trustpilot, men vi har också utgått ifrån Svenskt Kvalitetsindex oberoende undersökning av kundnöjdhet i branschen, både bland privat- och företagskunder.

Förutom det har vi gjort en individuell granskning av varje bank där vi tittat på utbudet av banktjänster som erbjuds – exempelvis lån, sparande och försäkringar – men saker som support och övriga tjänster. Som du ser har vi dessutom valt att dela in bankerna i olika kategorier för att du enklare ska hitta rätt.

Nedan kan du läsa mer ingående information om de olika bankernas villkor. Vi har även satt ihop en hjälpsam guide där vi förklarar hur en bank fungerar och vad du ska tänka på när du vill bli bankkund.

1. Sparbankerna- Bästa banken

 • Banktjänster: Lån, sparande, försäkringar, betal- och kreditkort, företagstjänster
 • Internetbank: Ja
 • BankID: Ja
 • Swish: Ja
 • App: Ja
Sparbankerna

Flest nöjda privat- och företagskunder

Sparbankerna har enligt SKI (Svenskt Kvalitetsindex) högst kundnöjdhet både bland privatpersoner och företagskunder. Även om bankens huvudsakliga syfte är att främja sparande erbjuder Sparbankerna en rad olika banktjänster – från lån och krediter till sparkonton och försäkringar. Det gör det möjligt att samla hela din ekonomi hos dem om du skulle vilja det.

FÖRDELAR

 • Lägre ränta på billån vid köp av miljövänlig bil.
 • Hållbarhetslån för dig som vill installera miljövänliga lösningar.
 • Brett försäkringsutbud från flera olika försäkringsgivare.
 • Förmånliga rabatter för bankkunder.

NACKDELAR

 • Något höga kortavgifter.
 • Låga lånebelopp för privatlån jämfört med många konkurrenter.
 • Accepterar inte kunder med betalningsanmärkningar.

Lån och kort

Hos Sparbankerna kan du teckna både bolån, privatlån och billån samt ett hållbarhetslån för personer som vill investera i hållbara lösningar, till exempel jordvärme eller en laddstolpe till elbilen.

Vad gäller bankkort kan du välja mellan tre traditionella bankkort: ett Mastercard, ett Maestro och ett speciellt kort för dig som är under 18 år. Du kan också ansöka om tre olika kreditkort där du samlar alla dina köp på en faktura som du kan betala i sin helhet eller delbetala.

Något som kan vara bra att veta om Sparbankernas kort, framför allt deras kreditkort, är att kortavgifterna är relativt höga. Vid kontantuttag i Sverige och utomlands tillkommer en avgift på 3 procent av uttaget belopp (minst 45 kronor). Använder du kortet utomlands behöver du även betala ett valutaväxlingspåslag på 1,65 procent.

Sparkonton och fasträntekonton

Sparbankerna erbjuder en rad olika sparmöjligheter, inte minst olika typer av sparkonton. Några exempel är sparkapitalkonto, e-sparkonto och framtidskonto. Du kan även öppna ett skogskonto och ett depåkonto som du kopplar till den värdepapperstjänst du använder för investeringar.

Det finns även möjlighet att spara på fasträntekonto där du binder ditt sparkapital i mellan 3 månader och 5 år. På så sätt kan du tjäna en något bättre ränta jämfört med vanliga sparkonton. Förutom sparkonton och fasträntekonton erbjuder Sparbankerna även investeringssparkonton (ISK), handel med aktier och fonder samt pensionssparande.

Försäkringar

Precis som många andra storbanker erbjuder Sparbankerna även en rad olika försäkringar. Du kan till exempel försäkra hem och villa, bil, husvagn, släpvagn, barn och mycket mer. Sparbankerna samarbetar dessutom med flera olika försäkringsgivare för att erbjuda fler försäkringar med bättre villkor till sina kunder, exempelvis Tre Kronor Försäkring AB, Trygg-Hansa och Folksam Liv.

Support

Sparbanken erbjuder en bra supportavdelning som gör det enkelt att komma i kontakt med medarbetarna. Först och främst har du en sektion för vanliga frågor där du kan hitta svar på enklare ärenden.

Om du behöver komma i personlig kontakt med supporten kan du antingen besöka ditt lokala kontor, besöka bankens Facebook-sida eller ringa till Kundcentret. Du har också tillgång till en digital support som är öppen dygnet runt och som hjälper dig med tekniska ärenden gällande appen eller internetbanken.

Öppettiderna varierar beroende på vilken avdelning du väljer att kontakta, men kundcentret är öppet vardagar mellan kl. 08:00 – 21:00 samt helger mellan kl. 10:00 – 16:00.

Bäst enligt SKI

Sparbanken är enligt många den bästa banken för privatpersoner och företag. Detta visar bland annat undersökningar gjorda av SKI. Banken erbjuder allt ifrån lån och sparande till bankkort och försäkringar med transparenta villkor.

Några av bankens främsta styrkor är dess förmånliga rabatter, både i samband med lån och kreditkort, breda försäkringsutbud och generösa kundsupport. Sparbanken erbjuder dessutom ovanligt låga avgifter för dig som vill investera i värdepapper och fokuserar mycket på hållbarhet.

Bli kund nu hos Sparbankerna:

2. Lån och Spar Bank- Bäst för privatlån

 • Banktjänster: Lån, sparande, försäkringar, betal- och kreditkort
 • Internetbank: Ja
 • BankID: Ja
 • Swish: Ja
 • App: Nej
Lån och Spar Bank

En liten aktör med många nöjda kunder

Lån & Spar Bank är kanske inte den mest välkända banken på den svenska marknaden, men många gånger är faktiskt kundnöjdheten bland de mindre aktörerna högre än hos branschjättarna. Det är Lån & Spar Bank ett bra exempel på. Hos Trustpilot har Lån & Spar Bank till exempel ett genomsnittsbetyg på 4,7 av 5 baserat på över 1200 omdömen. De har också placerat sig på andra plats när Svenskt Kvalitetsindex undersökte kundnöjdheten bland svenska privatlånekunder.

FÖRDELAR

 • Hög kundnöjdhet enligt SKI.
 • Kostnadsfritt låneskydd i 3 månader.
 • Förmånlig räntegaranti.
 • Support via mejl, telefon och chatt.

NACKDELAR

 • Inte möjligt att söka lån med anmärkningar.

Privatlån upp till 500 000 kronor

Hos Lån & Spar Bank kan du ansöka om privatlån mellan 50 000 och 500 000 kronor. Det betyder att du kan låna till både små och stora projekt eller inköp. Löptiden är helt normal för denna typ av lån – mellan 2 till 15 år – men du kan förstås betala av lånet tidigare om du kan eftersom räntan inte är bunden.

På tal om räntan så är den individuell, vilket betyder att den baseras på din kreditvärdighet. I dagsläget startar räntan på 5,95 procent och sträcker sig upp till maximalt 11,95 procent. Utöver det tillkommer en uppläggningsavgift som du betalar en gång, men ingen aviavgift.

Räntegaranti och låneskydd

Något vi gillar extra mycket med Lån & Spar Bank är deras räntegaranti. Den betyder att banken matchar räntan om du skulle hitta ett billigare lån med motsvarande villkor hos en annan långivare.

En annan fördel med Lån & Spar Bank är att ett låneskydd ingår kostnadsfritt i tre månader. Detta är en slags försäkring för lånet som ersätter kostnaden om du skulle bli av med inkomsten. Efter tre månaden väljer du själv om du vill ha kvar skyddet och fortsätta betala eller om du vill säga upp det.

Lättillgänglig support

Supporten är en stor styrka hos Lån & Spar Bank. Även om den bara har öppet under klassiska kontorstider, alltså mellan kl. 08:00 – 17:00, kan du nå medarbetarna både via mejl, telefon eller chatt. Du har också mängder av nyttig information på hemsidan som för övrigt är har ett mycket användarvänligt gränssnitt.

Inget för dig med anmärkningar

Kraven för att låna hos Lån & Spar Bank är ganska klassiska. Du behöver vara minst 18 år, vara pensionär eller ha en tillsvidareanställning och ha en årsinkomst på minst 250 000 kronor. Det som däremot inte accepteras är betalningsanmärkningar, så om du har det kan det vara ett bättre alternativ att ansöka om lån via en låneförmedlare.

Bli kund nu hos Lån & Spar Bank:

3. Avanza- Bästa banken för sparande

 • Sparformer: Aktiehandel, fonder, ISK, sparkonto
 • Sparränta: 3,70 – 4%
 • Rörligt courtage: 0 – 25%
 • Lägsta courtage: 0 – 99 kr
 • App: Ja
Avanza
Avanza

Bra val för handel med aktier och fonder

Avanza är en nischbank som har haft Sveriges nöjdaste sparkunder 11 år i rad (!) enligt SKI:s granskningar. Mest populär är banken för dess enkla och användarvänliga plattform för handel med aktier och fonder, även för dig som är nybörjare inom området. För dig som är erfaren finns smarta verktyg nära tillhands som hjälper dig att sortera värdepapper efter bland annat direktavkastning, börsvärde eller volatilitet. Här finns även topplistor för både aktier och fonder där du kan hämta inspiration till dina kommande investeringar.

FÖRDELAR

 • En av Sveriges populäraste plattformar för aktiehandel.
 • Låga courtage (från 0 kronor).
 • Sveriges nöjdaste sparkunder enligt SKI.
 • Billigare bolån för dig med en klimatsmart bostad.

NACKDELAR

 • Inget för dig som vill samla både försäkringar, lån och sparande i samma bank.

Automatisk förvaltning med Avanza Auto

Avanza har tagit fram sex specialfonder med automatisk förvaltning som banken valt att kalla Avanza Auto 1 – 6. Du väljer själv vilken Auto som passar dig (1 har lägst risk och avkastning och 6 har högst) och sedan sköter sparandet sig självt. Den automatiska förvaltningen bygger på matematiska investeringsmodeller för att skapa en portfölj med bästa möjliga innehållsfördelning.

Med Avanza Auto kan du dessutom köpa alla olika kontotyper och du väljer själv hur mycket och ofta du vill investera. Om du vill investera en summa direkt ligger minimibeloppet på 1 krona. Vid ett månadssparande måste du spara minst 100 kronor.

Håll koll enkelt i appen

Ytterligare en fördel med Avanza är bankens populära och användarvänliga app som självklart är helt kostnadsfri att ladda ner. Appen är självklart kompatibel med både iOS och Android och tillåter dig att hålla koll på ditt aktieinnehav dygnet runt.

Bortsett från att hålla ett vaksamt öga på dina investeringar kan du även köpa fler aktier och följa index i realtid. Du kan även se de mest ägda aktierna, vilka bolag det gått bäst för och vilka aktier som gett högst direktavkastning.

Androidanvändarna har gett appen betyget 3,8 av 5 baserat på drygt 6000 röster. I App Store är betyget ännu bättre med 4,6 av 5 baserat på närmare 45 000 omdömen.

Avanzas sparkonton

Bortsett från investeringar erbjuder Avanza även traditionella sparkonton, dock i samarbete med en rad andra kända banker. Här kan du välja mellan sparkonton med och utan bindningstid med räntor mellan 3,70 och 4 procent och 3 procent och bindningstider upp till 2 år.

Även om du kan öppna ett sparkonto direkt hos de olika bankerna finns det vissa fördelar med att gå via Avanza. Hos Avanza kan du nämligen göra direkta internöverföringar till dina övriga Avanza-konton om det till exempel skulle uppstå ett plötsligt köpläge. Sparar du direkt hos banken kan en överföring ta upp till en arbetsdag.

Bolån hos Avanza

Som tidigare nämnt erbjuder Avanza även ett bolån som banken valt att kalla Bolån+ och som erbjuds i samarbete med Stabelo AB och Landshypotek Bank. Som mest kan du belåna upp till 75 procent av bostaden och minsta lånebelopp är 200 000 kronor.

Precis som många andra banker erbjuder Avanza även ett grönt bolån för dig som bor i en energismart bostad. Bolånet är i grunden detsamma som Bolån+, fast du som har en bostad med energiklass A eller B får 0,10 procentenheter i rabatt på bolåneräntan.

Ett självklart val bland investerare

Avanza är en omtyckt bank som framför allt blivit ett populärt alternativ för personer intresserade av investeringar. Med Sveriges nöjdaste sparkunder 11 år i rad (enligt Svenskt Kvalitetsindex) är det svårt att inte utse Avanza till den bästa banken för sparande.

Den användarvänliga plattformen gör det enkelt för både nybörjare och experter att handla med aktier och fonder. Avanza erbjuder dessutom sparkonton för den som föredrar ett tryggare sparande och förmånliga bolån, framför allt för dig som bor i en energismart villa.

Bli kund nu hod Avanza:

4. SBAB- Bästa banken för bolån

 • Bolån: 200 000 – 10 000 000 kr
 • Belåningsgrad: 85%
 • Bolåneränta: fr. 5,07%
 • Bindningstider: 3 mån – 10 år
 • Grönt bolån: Ja
 • Betalningsanmärkningar: Nej
SBAB
SBAB

Bra val för dig som ska köpa bostad

SBAB grundades 1985 med syftet att låna upp medel för statens bostadslångivning. Och nog har de koll på det här med bolån – enligt SKI har SBAB faktiskt Sveriges nöjdaste bolånekunder. Här kan du ansöka om bolån mellan 200 000 och 10 miljoner kronor med en belåningsgrad på 85 procent. Bolåneräntorna hos SBAB sträcker sig i dagsläget från 4,11 procent upp till drygt 4,92 procent, beroende på bindningstid. Lägsta bindningstid är 3 månader och som mest kan du binda räntan i 10 år. Precis som många andra banker erbjuder SBAB också ett grönt bolån med lägre ränta för dig som bor i en energismart bostad.

FÖRDELAR

 • Erbjuder bolån upp till 10 000 000 kronor.
 • Möjlighet att teckna både handpennings- och överbryggningslån.
 • Användarvänlig app med många positiva kundomdömen.
 • Bättre sparränta än hos många storbanker.

NACKDELAR

 • Väntetiden till telefonsupporten kan vara lång.

Erbjuder även handpennings- och överbryggningslån

Om du inte har möjlighet att betala handpenningen på 10 procent för den bostad du vill köpa erbjuder SBAB ett så kallat handpenningslån. Det här är ett tillfälligt och amorteringsfritt lån på mellan 20 000 – 1 000 000 kronor. Det krävs ingen säkerhet för att låna och löptiden ligger på maximalt 6 månader.

SBAB erbjuder även ett överbryggningslån för dig som ska köpa en ny bostad innan du sålt din gamla. Även detta är ett amorteringsfritt lån på mellan 20 000 – 5 000 000 kronor med en löptid på maximalt 3 månader.

Andra lån hos SBAB

Utöver bolån erbjuder SBAB även ett privatlån mellan 30 000 – 500 000 kronor med en löptid på 2 – 10 år och individuell ränta. Du som väljer att använda lånet för att investera i ett mer hållbart hem kan dessutom få en ränterabatt på 0,50 procent. Exempel på sådana investeringar är solceller, bergvärme och bättre dörrar och fönster.

Sparkonto och fasträntekonton

SBAB erbjuder inte bara lån, de erbjuder även ett sparkonto med en sparränta på 3,75 procent. Sparkontot hos SBAB saknar avgifter och du får ränta från första kronan. Du kan dessutom göra uttag när du vill och ditt kapital skyddas av insättningsgarantin. Det är också möjligt att binda ditt sparande på fasträntekonton med olika löptider. Här kan du få en sparränta på maximalt 4,25 procecnt.

Sköt dina bankärenden via appen

SBAB erbjuder en smart app som förenklar dina bankärenden. Appen är helt gratis och du använder ditt BankID för att logga in. Väl inloggad får du en bra översikt av lån, sparande, överföringar och betalningshistorik. Appen har fått utmärkta betyg av bankkunderna själva, inte minst i App Store.

Bli kund nu hos SBAB;

Vanliga frågor om Bank

En bank är ett bolag bedriver in- och utlåning av pengar. Det är via ditt konto i banken som du kan ta emot pengar och göra betalningar. När du öppnar ett bankkonto får du ett kort som är kopplat till kontot som du sedan kan handla med i butik eller online.

Hur mycket du får sätta in på banken i form av kontanter kan variera från bank till bank. Normalt sett ligger maxbeloppet på omkring 15 000 kronor per månad.

Du kan antingen gå till ditt närmaste bankkontor för att sätta in pengar eller använda en så kallad insättningsautomat.

Ofta får du hjälp av din nya bank genom hela bytet som ser till att dina tjänster hos din gamla bank avlutas. De hjälper dig sedan att flytta över pengar och öppna nya konton. Normalt sett är processen helt kostnadsfri och tar inte mer än några dagar.

Är du ute efter den bästa banken för privatlån kan Lån & Spar Bank vara ett bra alternativ. Behöver du ett bolån rekommenderar vi SBAB och vill du satsa på sparandet kan vi rekommendera Avanza.

Vad är en bank?

En bank är ett företag som huvudsakligen sysslar med betalningar samt ut- och inlåning av kapital.

Alla banker står under Finansinspektionens tillsyn och kontroll, vilket betyder att de kan bli tvungna att stänga om myndigheten anser att de misskött sitt arbete.

Det finns flera olika typer av banker idag, men tre av de allra vanligaste är:

 • Affärsbank: ett aktiebolag (eller bankaktiebolag) som är en av de vanligaste banktyperna idag. Alla svenska storbanker är affärsbanker, det vill säga SEB, Handelsbanken, Nordea och Swedbank.
 • Sparbank: en bank som drivs av en stiftelse och vars huvudsakliga syfte var att uppmuntra till sparande. Alla Sveriges sparbanker omvandlades till aktiebolag under 1990-talet och idag ingår de flesta i Swedbank-koncernen.
 • Nischbank: en mindre bankverksamhet som riktar in sig på specifika banktjänster, till exempel lån eller sparande. Avanza, ICA-banken och Forex Bank är exempel på några nischbanker.

Bortsett från att erbjuda in- och utlåning erbjuder de flesta banker även en rad andra tjänster. De flesta storbanker erbjuder till exempel e-tjänster så som internetbank, BankID och Swish, placeringar i fonder och värdepapper samt försäkringar av olika slag.

Det finns alltså goda möjligheter att samla hela din ekonomi hos en och samma bank om du skulle vilja det. Detta kan dessutom ha en rad fördelar, bland annat i form av sänkta försäkringspremier och förmånligare räntor.

Riksbanken lånar ut pengar till bankerna

Bankerna lever normalt sett inte av eget kapital utan lånar pengar från Riksbanken, Sveriges centralbank. Detta är anledningen till varför Riksbanken kan påverka de räntor vanliga banker erbjuder, både vid inlåning och utlåning.

Riksbankens egen ränta kallas för styrränta (eller reporänta). När räntan är låg är det mer förmånligt att låna pengar än att spara. Är räntan hög blir det istället tvärtom – alltså förmånligare att spara än att låna.

Styrräntan fungerar därmed som ett instrument för att påverka inflationen i landet. Om staten vill hämma konsumtionen höjer de räntan eftersom det då blir förmånligt att spara. Vill de istället få igång konsumtionen sänker de räntan eftersom det blir billigare att ta lån.

Dessa tjänster erbjuder banken

Som tidigare nämnt erbjuder traditionella banker en mängd förmånliga tjänster, både för företagskunder och privatkunder. Nedan ska vi titta lite närmare på några av de allra vanligaste.

E-tjänster

I princip alla banker erbjuder en internetbank som kunden får tillgång till för att enklare kunna sköta sin ekonomi. Via internetbanken kan du betala räkningar, göra överföringar, se din kontohistorik och mycket mer.

En annan tjänst som alla banker numera erbjuder är e-legitimationssystemet BankID. BankID finns sedan 2011 tillgängligt på mobilen och tjänsten fungerar som en personlig underskrift i form av en kod. Med hjälp av tjänsten kan du signera avtal, skicka pengar, betala räkningar och mycket mer.

Bank- och kreditkort

De flesta banker erbjuder olika typer av kort. Det kan till exempel vara traditionella bankkort som är knutna till ditt lönekonto eller betal- och kreditkort där du kan handla nu och betala sen.

Lån

De allra vanligaste lånen du kan teckna hos en bank idag är privatlån – det vill säga lån avsedda för konsumtion – och bolån. Många av dem erbjuder även företagslån samt nischade lån för exempelvis bil, båt och motorcykel.

Ytterligare en låneform som vissa banker erbjuder är kontokrediter. En kontokredit fungerar som ett kreditkort, fast utan det fysiska kortet. Istället är krediten kopplad till ett onlinekonto från vilket du får göra uttag vid behov.

Sparande

Banker erbjuder förstås även olika former av sparande. Den allra vanligaste formen är sparkonton, antingen med rörlig eller fast sparränta.

Bankernas sparkonton omfattas normalt sett av den statliga insättningsgarantin som innebär att du får ersättning för förlorat kapital upp till 1 050 000 kronor.

Vissa banker erbjuder även sparande i fonder och värdepapper, så att du kan handla med aktier direkt hos banken eller öppna ett investeringssparkonto.

Försäkringar

Många banker erbjuder även försäkringar som ger dig ett ekonomiskt skydd i samband med olyckor. De finns banker som erbjuder både bilförsäkringar, hemförsäkringar och personförsäkringar, vilket gör det enklare för dig att samla hela din ekonomi och samma bank.

Bank vs kreditbolag – Vad är skillnaden?

Ett kreditbolag kan precis som en bank bedriva inlåning och utlåning av pengar. Så vad är egentligen skillnaden mellan en bank och ett kreditbolag?

Bank

 • En bank måste ha tillstånd från regeringen att bedriva bankverksamhet.
 • Banken måste ha tillgång till RIX (centralbankens betalningssystem).
 • Riksbanken lånar ut pengar till bankerna vid behov.
 • Banker kan inte neka svenska medborgare att öppna bankkonton (så länge de inte misstänker att kontot kommer att användas för kriminell verksamhet).
 • De flesta banker kan utfärda BankID, med vissa undantag.
 • Alla banker står under Finansinspektionens kontroll och tillsyn. Bevakningen är extra sträng för att säkerställa att banken inte missköter sig.

Kreditbolag

 • Ett kreditbolag kräver inget specifikt banktillstånd från regeringen.
 • Kreditbolag kan inte låna pengar från Riksbanken, utan lever enbart på eget kapital.
 • Kreditbolaget kan själv välja om vem som ska få öppna ett bankkonto. De är med andra ord inte skyldiga att öppna konton bara för att den ansökande är svensk medborgare.
 • Ett kreditbolag kan inte utfärda BankID eller andra liknande e-tjänster.
 • Likt banker står kreditbolag under Finansinspektionens tillsyn. Bevakningen är dock inte lika sträng som för banker.

Hur väljer jag rätt bank?

Eftersom alla banker erbjuder olika tjänster, räntor och villkor bör du först fundera över vilka behov du själv har. Här ger vi dig några tips på hur du gör för att välja bank.

1. Se över ditt behov

Det första du ska göra är att fundera över vad du är i behov av. Kommer du att ta ett bolån i framtiden? Är det viktigt för dig att kunna samla hela din ekonomi hos samma bank? Vill du ha en bank med ett lokalt kontor nära dig?

Börja med att reda ut vad som är viktigt för dig i en bank. På så sätt kan du sålla bort nischbanker och andra aktörer som saknar de tjänster du vill ha.

2. Jämför räntor och andra villkor

Nästa steg är att jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Genom att granska bankernas priser kan du få en bättre uppfattning om vilken alternativ som är mest förmånligt för din plånbok.

Titta på saker som ränta, löptid och eventuella avgifter för de olika lånen, men fokusera på den effektiva räntan. Den inkluderar alla avgifter lånet har och ger dig därför en bättre bild av lånens faktiska kostnad.

Vad gäller sparande bör du dels undersöka sparräntorna, men också vilka sparformer som finns tillgängliga.

3. Läs kundernas omdömen

Ytterligare ett sätt för att avgöra vilken bank som är bäst är att utgå från kundernas egna recensioner. Här kan du få värdefull information om bankens tjänster och service innan du väljer att byta bank.

I vår jämförelse av banker har vi främst utgått från kundbetyg och undersökningar av kundnöjdhet (från SKI).

4. Samla hela din ekonomi

Många väljer att samla hela sin ekonomi hos en och samma bank, vilket har flera fördelar. Du kan till exempel få sänkta försäkringspremier och i vissa fall till och med rabatterad ränta. Därför kan det vara en god idé att välja en bank som erbjuder alla tjänster du behöver i din ekonomiska vardag.

Ett tips för dig som är helhetskund är att förhandla med banken när det är dags att till exempel ta ett lån. Helhetskunder är viktiga för banken och inte något de vill förlora i första taget.

5. Värdesätt bra kundservice

Kundtjänsten är viktigare än vad man kan tro, framför allt när du befinner dig i ekonomisk knipa. Då kan det kännas tryggt med en lättillgänglig och bra support som kan lösa dina problem snabbt och smidigt.

Jämför specifikationer

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
image
Utmärkelse: Bästa bankenBäst för privatlånBästa banken för sparandeBästa banken för bolån
Produkt: SparbankernaLån och Spar BankAvanzaSBAB
Betyg:
Internetbank:JaJa-Ja
BankID:JaJa-Nej
Swish:JaJa-Nej
App:JaNejJaJa
Ränta (privatlån):8,20 - 19,40%5,95 – 11,95%-6,70 - 11,50%
Lägsta lånebelopp (privatlån):20 000 kr50 000 kr-30 000 kr
Högsta lånebelopp (privatlån):350 000 kr500 000 kr-500 000 kr
Löptid (privatlån):1 - 12 år2 - 15 år-2 – 10 år
Bolåneränta (rörlig):4,89%-4,72%fr. 5,07%
Bankkort:3 st1 st--
Sparränta (sparkonto):1,8%0,25 – 1%3,70%3,75%
Sparränta (fasträntekonto):2,70 - 3,90%-3,75 - 4%3,15 - 4,25%

Liknande tester

låneförmedlare

Sveriges 6 bästa låneförmedlare just nu.

handskak -företagslån bäst i test

Företagslån: 5 lån till företag

el - bästa elbolag

Jämför 6 av Sveriges bästa elbolag.

bästa kreditkortet

Kreditkort: 5 testade kort

bild på bil

Jämför och hitta det bästa och billigaste billånet för dig.

privatlån

Jämför 3 utvalda privatlån med hög kundnöjdhet.

snabblån

Snabblån: 4 bästa långivarna

samlingslan-test

Samlingslån: Topp 3 bästa låneförmedlare just nu.

fondrobot

5 bästa fondrobotarna för automatiserat sparande.

bästa bolån test

Jämför 3 bolån med hög kundnöjdhet.

kreditkort utan årsavgift

Kreditkort utan årsavgift: 3 bästa kort 2024

privatlån med låg ränta

Privatlån med låg ränta: 3 bästa aktörer

Våra Omdömen

Privatekonomi
advisa omdöme omslag

Visste du att räntan kan variera en hel del beroende på vilken långivare du...

Privatekonomi
sambla omdöme omslag

Föreställ dig att du vill ta ett privatlån för att bygga en pool och dela...

Privatekonomi
enklare omdöme omslag

Enklare är en svensk låneförmedlare som startade sin verksamhet 2014. Genom...

Privatekonomi
coop omdöme omslag

Coop är en av de största namnen inom dagligvaruhandeln, men långt ifrån...

Privatekonomi
lendo omdöme omslag

De flesta svenskar är förmodligen bekanta med namnet Lendo. Det här är...

Testvinnare - Bank