Vilka terminalglasögon är bäst i test 2024?

De bästa blue light-glasögonen just nu enligt vår jämförelse kommer från CHPO Modellen Zebbe är ett par leopardmönstrade blåljusglasögon tillverkade av 100 procent återvunnen plast som filtrerar bort 30 procent av det skadliga blå ljuset Vi gillar också att Zebbe är både prisvärda och snygga eftersom det ökar chanserna att du ska vilja bära dem ofta Nedan kan du läsa mer om CHPO Zebbe och två andra bra terminalglasögon vi kan rekommendera

Jämför specifikationer

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
Utmärkelse: Bäst i testVi rekommenderarBästa budgetvalet
Produkt: CHPO ZebbeGunnar Enigma Onyx AmberAnti Blu Light
Betyg:
Mått:47 x 13 x 144 mm58 x 18 x 133 x 135 mmXXS - XXL
Färg på glas:TransparentClear, Amber, Sun, Amber MaxTransparent
Kön:UnisexUnisexUnisex
Bågmaterial:100 procent återvunnen plastStålPlast

1. CHPO Zebbe - Bäst i test

 • Mått: 47 x 13 x 144 mm
 • Färg på glas: Transparent
 • Kön: Unisex
 • Bågmaterial: 100 procent återvunnen plast
CHPO Zebbe bäst i test

CHPO är ett Stockholmsgrundat företag som tillverkar både klockor och blåljus-glasögon med skatekultur, konst och musik som främsta inspirationskällor. Ledorden är prisvärdhet, rättvisa tillverkningsförhållanden och snygga produkter. Och när det kommer till glasögon med blåljusfilter räcker dessa ledord hela vägen till vår utmärkelse ”Bäst i test”.

De här unisexbågarna från CHPO heter Zebbe och är tillverkade av 100 procent återvunnen plast. Utöver det är de också riktigt snygga, vilket förstås är en stor bonus eftersom det ökar chanserna för att du faktiskt ska vilja bära glasögonen.

Blockerar 30 procent av det blåa ljuset

Att använda de här glasögonen är en utmärkt idé för dig som spenderar långa dagar framför skärmen eftersom de blockerar upp till 30 procent av det skadliga blå ljuset. Vi har jämfört många glasögon, där långt dyrare modeller har samma nivå av filter och då känns det ju bara dumt att betala extra för samma funktionalitet. För dig som vill skydda ögonen är CHPO Zebbe kort sagt ett riktigt bra val.

 • Riktigt snygga bågar.
 • Ger dig mycket kvalitet för pengarna.
 • Filtrerar bort 30 procent av det blå ljuset.
 • Tillverkade av återvunnet material.
 • Finns bara i en storlek.

Köp här:

Rekommenderad butik:

2. Gunnar Enigma Onyx Amber - Vi rekommenderar

 • Mått: 58 x 18 x 133 x 135 mm
 • Färg på glas: Clear, Amber, Sun, Amber Max
 • Kön: Unisex
 • Bågmaterial: Stål
Gunnar Enigma Onyx Amber
Gunnar Enigma Onyx Amber
Gunnar Enigma Onyx Amber

Många gamers gillar att sticka ut i allt från hur datorriggen ser ut till sin egen stil. Om du känner igen dig i detta kan dessa Enigma blåljus-glasögon vara det rätta valet för dig. Det är dock inte bara designmässigt som de här glasögonen passar extra bra för gamers. De har dessutom ett extra brett och högupplöst synfält, samt är tillverkade i hållbart stål.

Den extra bekväma passformen med viktfördelning och böjda nässtöd gör att blåljusglasögonen sitter bekvämt i alla situationer. Du får dessutom flera valmöjligheter vad beträffar linsernas utseende, från de transparenta Clear-glasen till färgerna Amber, Sun och Amber Max.

Kan förbättra din spelprestation

Hos återförsäljaren Inet har Gunnar Enigma Onyx Amber mycket fina omdömen från kunderna som menar att glasögonen effektivt eliminerar huvudvärk och problem med trötta ögon. Många vittnar dessutom om att de faktiskt förbättrat sina resultat i snabba skjutspel efter att de införskaffade glasögonen.

På minuskontot noterar vi att glasögonen kostar lite i överkant samt att vissa användare inte tycker att de är bekväma att använda tillsammans med headset. Utöver det kan vi helt klart rekommendera Gunnar Enigma Onyx, både till dig som spelar och arbetar framför skärmen.

 • Perfekta för dig som spelar.
 • Högkvalitativ design och skön passform.
 • Filtrerar effektivt bort både UV och blått ljus.
 • Bekväm passform med viktfördelning och böjda nässtöd.
 • Ganska dyra.
 • Obekväma att använda med headset enligt vissa användare.

Köp nu hos:

3. Anti Blu Light - Bästa budgetvalet

 • Mått: XXS – XXL
 • Färg på glas: Transparent
 • Kön: Unisex
 • Bågmaterial: Plast
Anti Blu Light test

Anti Blu Light är till skillnad från Truedark Daywalker Focus ett par riktigt billiga glasögon. De saknar samma högkvalitativa känsla och designen gör möjligen inte att det är något du vill bära till en fest. Men de gör jobbet, och med tanke på priset finns det inte mycket att klaga på.

Finns i flera storlekar

Anti Blu Light har faktiskt också en stor fördel gentemot de andra glasögonen i den här sammanställningen, förutom prislappen. Det går nämligen att välja de här glasögonen i flera olika storlekar, från XXS till XXL, vilket ökar chanserna att du ska hitta en perfekt passform med de här rektangulära bågarna.

 • Ger dig mycket för pengarna.
 • Reflekterar blått ljus.
 • Finns i flera storlekar - XXS till XXL.
 • Kanske inte den snyggaste modellen.
 • Håller inte samma kvalitet som dyrare glasögon.

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Leveranstid: ca 1-3 vardagar.
 • 14 dagars ångerrätt.

Därför bör du köpa ett par terminalglasögon

Numera tillbringar de flesta en stor del av dagen framför surfplattor, tv-apparater, mobiler och datorer. I många fall är detta faktiskt skärmen det sista vi ser innan vi går och lägger oss och det första vi ser när vi vaknar.

Forskare är fortfarande inte är säker på vilka långvariga effekter exponeringen för skärmarnas blåa ljus har för våra ögon. Trots det kan vi redan nu konstatera att en ökad skärmtid leder till besvär i form av exempelvis spänningshuvudvärk, sveda och trötthet i ögonen, men också närsynthet.

Att ta regelbundna pauser där du lyfter blicken från skärmen är viktigt. Men det finns även andra saker du kan göra för att skydda dina ögon, som att införskaffa ett par glasögon som filtrerar bort det blåa ljuset till exempel.

Blått ljus är boven i dramat

Det blå ljuset som moderna bildskärmar avger är det som gör att vi upplever ovan nämnda besvär efter för mycket skärmtid.

Det blå ljuset som skärmen avger är dock enkelt att filtrera bort med ett par speciella glasögon, så kallade blåljusglasögon. Det låter nästan lite för enkelt för att vara sant, men faktum är att det fungerar.

Vanliga glasögon filtrerar inte bort blått ljus

Är du redan glasögonbärare är du sannolikt skyddad mot UVA och UVB. Glasen hjälper dock dessvärre inte mot digitalt blått ljus.

Blue light-glasögon är till skillnad från vanliga glasögon utrustade med antireflexbehandling, som reflekterar undan mycket av den starka blå strålningen.

Från början togs glasögonen fram för gamers och hade som mycket annat i spelvärlden en inte så diskret design. Idag ser det dock annorlunda ut, och även om du inte vanligtvis bär glasögon kan du snabbt vänja dig vid ett par snygga bluelight-bågar.

Om du redan använder glasögon kan det vara bra att veta att många optiker erbjuder möjligheten att glasuppgradera dina slipade glas med blåljusfilter om du önskar det.

Fördelar med blåljusglasögon

Om du spenderar många timmar framför datorn gör du rätt i att investera i ett par terminalglasögon. Det kommer göra både dig själv och dina ögon en stor tjänst.

För en relativt billig peng kan du komma till rätta med en rad hälsobesvär som:

 • Sveda i ögon
 • Ögontrötthet
 • Dålig sömn
 • Huvudvärk
 • Svårighet med koncentrationen

Då det dessutom finns riktigt snygga blue light-brillor på marknaden idag kan det även innebära en stiluppgradering för dig.

Källor

Användaromdömen

Inför vår sammanställning av blåljusglasögon har vi framför allt utgått ifrån vad användarna själva har att säga om de olika modellerna. Olika användare har trots allt olika tankar kring både design och komfort, så ett högt genomsnittsbetyg visar att majoriteten i alla fall är nöjda med glasögonen. I det här fallet har vi läst användarrecensioner både av svenska och internationella användare hos bland annat Zalando, Amazon och BestBuy.

Vanliga frågor

Terminalglasögon ser ut som helt vanliga glasögon, men har som främsta funktion att filtrera bort skärmarnas skadliga blåa ljus. Om du upplever ögontrötthet eller huvudvärk efter för många timmar framför skärmen kan glasögonen hjälpa till att skona ögonen.

De flesta vanliga glasögon skyddar mot UVA och UVB, men inte mot blått ljus. Du skyddar med andra ord inte dina ögon på samma sätt om du bär ett par vanliga glasögon framför skärmen.

Blåljusfiltret tar bort den del av det blå ljuset som är mest ansträngande för våra ögon, genom att helt enkelt reflektera bort det.

Terminalglasögon skyddar framför allt dina ögon och kan minska ögontrötthet och huvudvärk efter en dag framför datorn.

Glasögon med blåljusfilter ger skydd mot det skadliga blå ljuset från skärmen på ett bra sätt. Du som lider av att trötta ögon eller huvudvärk efter många timmar framför skärmen kommer att märka skillnaden.

Det finns ännu ingen konsensus om hur skadligt det blåa ljuset är i längden. Vad vi däremot vet är att skärmanvändningen har ökat explosionsartat under de senaste åren, och att ögonrelaterade besvär i samband med detta också blir vanligare.

Hjälpte det här testet om Terminalglasögon dig?

Skriv recension

Liknande tester

test av laserskrivare

4 populära laserskrivare i jämförelse.

Wifi förstärkare bäst i test

Wifi-förstärkare: 3 bästa modellerna

Laptopställ test

3 laptopställ i jämförelse – utvalda baserat på höga användarbetyg.

Testvinnare - Terminalglasögon

 1. CHPO Zebbe bäst i test

  CHPO Zebbe

  Bäst i test
 2. Gunnar Enigma Onyx Amber

  Gunnar Enigma Onyx Amber

  Vi rekommenderar
 3. Anti Blu Light test

  Anti Blu Light

  Bästa budgetvalet

Vanliga frågor

Terminalglasögon ser ut som helt vanliga glasögon, men har som främsta funktion att filtrera bort skärmarnas skadliga blåa ljus. Om du upplever ögontrötthet eller huvudvärk efter för många timmar framför skärmen kan glasögonen hjälpa till att skona ögonen.

De flesta vanliga glasögon skyddar mot UVA och UVB, men inte mot blått ljus. Du skyddar med andra ord inte dina ögon på samma sätt om du bär ett par vanliga glasögon framför skärmen.

Blåljusfiltret tar bort den del av det blå ljuset som är mest ansträngande för våra ögon, genom att helt enkelt reflektera bort det.

Terminalglasögon skyddar framför allt dina ögon och kan minska ögontrötthet och huvudvärk efter en dag framför datorn.

Glasögon med blåljusfilter ger skydd mot det skadliga blå ljuset från skärmen på ett bra sätt. Du som lider av att trötta ögon eller huvudvärk efter många timmar framför skärmen kommer att märka skillnaden.

Det finns ännu ingen konsensus om hur skadligt det blåa ljuset är i längden. Vad vi däremot vet är att skärmanvändningen har ökat explosionsartat under de senaste åren, och att ögonrelaterade besvär i samband med detta också blir vanligare.