Information om affiliatelänkar

Vilken är den bästa riskokaren 2023?

Den bästa riskokaren enligt vår jämförelse heter Hamilton Beach Det här är i själva verket mer än bara en rikskokare, då du även kan använda den som ångkokare och tillaga soppor Med den smarta timerfunktionen kan du dessutom förbereda måltider upp till 15 timmar i förväg och den automatiska varmhållningsfunktionen ser till att maten är redo när du är Läs mer om Hamilton Beach och fem andra topptestade riskokare i vår sammanställning nedan!

Information om affiliatelänkar

Jämför våra 6 testvinnare

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
image
image
image
Utmärkelse:Bäst i testVi rekommenderarBästa budgetvaletBästa multifunktionellaVi rekommenderarLiten riskokare
Produkt:Hamilton Beach RiskokareOBH VersatileOBH Nordica InoxCrock-Pot Multifunktionell SlowcookerTefal classic 2 RK 101Wilfa RC-5S
Betyg:
Vikt:2,8 kg4,4 kg2,8 kg5,8 kg2,8 kg2,3 kg
Mått:30 x 27 x 25 cm39,8 x 32,8 x 24,9 cm30 x 27 x 25 cm46 x 28 x 34 cm24 x 24 x 20,2 cm30 x 27 x 25 cm
Kapacitet:4,75 l2 l1,8 l5,6 l3,2 l3,2 liter
Watt:700 W350 W400 W1300 W400 W700 W
Non-stick-beläggning:JaJaJaJaJaJa
Värmehållning:JaJaJaJaJaJa
Snabbfunktion:JaNejNejNejNejNej
Ångkokning:JaJaNejJaJaJa
Behållaren tål maskindisk:JaJaJaNejNej
Behållaren är diskmaskinssäker:Uppgift saknas

1. Hamilton Beach Riskokare - Bäst i test

 • Vikt: 2,8 kg
 • Mått: 30 x 27 x 25 cm
 • Kapacitet: 4,75 l
 • Watt: 700 W
 • Non-stick-beläggning: Ja
 • Värmehållning: Ja
 • Snabbfunktion: Ja
 • Ångkokning: Ja
 • Behållaren är diskmaskinssäker: Ja
Hamilton Beach Riskokare
Hamilton Beach Riskokare
Hamilton Beach Riskokare

Hamilton Beach (modell Digital Simplicity 37541) är en grym riskokare med digitala funktioner, som säkerställer perfekt tillagning av olika typer av ris. Den löser också ångkokning av grönsaker och kött, soppor och gröt. Allt samtidigt som den informerar dig om tillagningsprocessen.

Modellen rymmer 4,75 liter, vilket är generöst tilltaget och räcker till stora sällskap. Beroende på vilken typ av ris du vill koka (vitt ris, helkorn, råris) väljer du helt enkelt ett av tillagningslägena. Resten sköter maskinen, helt automatiskt. Hamilton Beach kommer dessutom med hela 5 års garanti, vilket är ett stort plus.

Välj mellan 6 tillagningslägen

Enklare riskokare erbjuder få lägen, och funkar bäst för att bara koka en typ av ris och inte så mycket annat. Ett exempel på det är Wilfa RC-5S, som förvisso fyller sin funktion, men för vissa konsumenter är det viktigt med lite mer flexibilitet. Hamilton Beach erbjuder inte mindre än sex olika tillagningslägen, vilket gör den betydligt mer mångsidig. Detta utan att det påverkar priset nämnvärt.

Genom att du kan välja mellan de olika tillagningslägena anpassar maskinen tillagningen till vad du ska laga. Det gör att inte bara vitt ris blir perfekt, utan även bönor, ångkokta grönsaker, dumplings, soppor och mycket mer.

45 minuter för vitt ris men snabbfunktion finns

Det tar i snitt 45 minuter från att du startar Hamilton Beach till att riset står färdigt på bordet. Det kan låta som lång tid, men är normalt för riskokare med begränsad kapacitet. Det finns dock en snabbfunktion som du kan aktivera när du har extra bråttom. Då förkortas koktiden, men resultatet blir bäst om du låter processen ta sin tid.

Hamilton Beach är utrustad med en timerfunktion som gör att du med lite planering kan bestämma när du får ditt ris. Vet du exempelvis att du ska äta kyckling med ris till middag kan du hälla ner ris och vatten i maskinen på morgonen innan du går till jobbet. Ställ sedan bara in timern så ser Hamilton Beach till att välkomna dig hem till doften av nykokt ris. Skulle du fastna i en bilkö är det inga problem då riskokaren har en automatisk varmhållningsfunktion.

Recensenter imponeras av riskokningen

Flera recensenter låter sig imponeras av Hamilton Beachs förmåga att koka vitt ris till perfektion. Flera användare och experter menar faktiskt att resultatet blir fullt jämförbart med flera premium-riskokare, även med snabbfunktionen.

Eftersom Hamilton Beach är en ganska avancerad maskin kommer du att behöva ägna några minuter åt att läsa instruktionerna. När du väl har förstått dig på de olika tillagningslägena kommer du att ha mycket nytta i köket av Hamilton Beach, inte bara för riskokning.

Det är enkelt att välja läge på den digitala displayen, och tillagningstiden som återstår visas i realtid. Med den medföljande mätkoppen säkerställer du att måtten blir perfekta. Behållaren går att diska i diskmaskin, men eftersom den har en nonstick-beläggning bör det inte heller vara några större bekymmer att diska för hand efter användning.

 • 6 olika anpassade lägen – koka olika typer av ris till perfektion.
 • Smart ångkokningsfunktion och timer.
 • Behållare med nonstick-beläggning för enkel rengöring.
 • 5 års garanti.
 • Tar lite tid att förstå sig på alla funktioner.

Köp nu:

Rekommenderad butik:
 • Fri frakt över 500 kr.
 • 365 dagar öppet köp.
I samarbete med pris-logo

2. OBH Versatile - Vi rekommenderar

 • Vikt: 4,4 kg
 • Mått: 39,8 x 32,8 x 24,9 cm
 • Kapacitet: 2 l
 • Watt: 350 W
 • Non-stick-beläggning: Ja
 • Värmehållning: Ja
 • Snabbfunktion: Nej
 • Ångkokning: Ja
 • Behållaren tål maskindisk: Ja
OBH Versatile

OBH Versatile heter som den gör för att den är mångsidig. Precis som vår testvinnare är detta en multifunktionell riskokare med 6 olika lägen och varmhållningsfunktion.

Ställer vi OBH Versatile sida vid sida med Hamilton Beach ser vi faktiskt många likheter. De är båda riskokare som även kan ångkoka och tillaga soppor, bönor och linser. Vidare har de 6 anpassade lägen som passar olika bra beroende på vad du ska laga. En riskokare som bara har ett läge kommer att tillaga allt ris på samma sätt. Det passar oftast bättre för vitt ris än andra sorter, som därför inte blir optimalt tillagade.

Med en maskin som OBH Versatile som låter dig välja mellan flera olika program ser du till att riset blir perfekt oavsett typ. OBH Versatile rymmer mindre än Hamilton Beach, men tillräckligt mycket för att servera ris till 5-6 personer.

Timer på 720 minuter och nonstick-beläggning

Liksom Hamilton Beach så kan du förbereda ingredienserna i OBH Versatile och sedan ställa in en timer. Då påbörjas tillagningen vid en bestämd tidpunkt och du kan njuta av en färdig middag när du kommer hem. Eftersom OBH Versatile kan tillaga både ris och ångkoka grönsaker samtidigt behöver du inte spilla någon tid. Maskinen är dessutom utrustad med värmehållningsfunktion som håller maten varm.

Tack vare non-stick-beläggningen slipper du att riset bränner fast i behållaren. Det är således enkelt att handdiska den efter användning. Att handdiska gör att behållaren håller längre, men även maskindisk är möjligt.

Grytan i riskokaren är även försedd med non-stick beläggning så att riset inte fastnar och kan sedan enkelt diskas i diskmaskinen. Dess enkla design med handtag gör det även simpelt och smidigt att ta med sig riskokaren utanför köket in i husvagnen eller till sommarstugan.

Håller jämna steg med testvinnaren

Det finns mycket att tycka om med OBH Versatile, och den presterar jämt med vår testvinnare. Designmässigt föredrar nog till och med många Versatile framför Hamilton Beach. Den förstnämnda har en stilren, blank och svart finish som ger en exklusiv look.

Det finns dock vissa saker som Versatile saknar, som drar ner betyget något. Till skillnad mot Hamilton Beach saknar den samma stora digitala display där det är enkelt att följa nedräkningen av det som tillagas. Den är också några hundralappar dyrare, utan att egentligen bidra med några extra funktioner som inte Hamilton Beach har.

I slutändan blir det därför en fråga om tycke och smak. OBH är en välkänd och pålitlig tillverkare och Versatile är en mycket kompetent riskokare som presterar lika bra som Hamilton Beach när det kommer till att koka ris. Dessutom har den en mer tilltalande design.

 • Välj mellan 6 valbara program.
 • Schemalägg riskokningen med timer.
 • Koka ris och ångkoka grönsaker samtidigt.
 • Gryta med non-stick beläggning,
 • Dyrare än testvinnaren.

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Fri frakt över 500 kr.
 • Snabba leveranser.
I samarbete med pris-logo

3. OBH Nordica Inox - Bästa budgetvalet

 • Vikt: 2,8 kg
 • Mått: 30 x 27 x 25 cm
 • Kapacitet: 1,8 l
 • Watt: 400 W
 • Non-stick-beläggning: Ja
 • Värmehållning: Ja
 • Snabbfunktion: Nej
 • Ångkokning: Nej
OBH Nordica Inox

OBH Nordica Inox är den perfekta riskokaren för dig som inte vill spendera allt för mycket pengar. Här får du en effektiv maskin med non-stick-beläggning som kokar luftigt ris med bra konsistent på nolltid. Den passar naturligtvis alla typer av ris och behållaren på 1,8 liter ger dig mellan 8 – 10 portioner. Ett utmärkt val för det stora hushållet, helt enkelt.

Med sin stilrena design i klassisk OBH Nordica-anda med rostfritt stål och svarta detaljer passar Inox bra i in i de flesta kök. Den står stabilt på köksbänken och är smidig att flytta in och ut ur köksskåpen. Med tanke på att detta är en maskin i budgetklassen går det dock inte att förvänta sig allt för mycket när det gäller byggkvaliteten. Många dyrare modeller är betydligt mer robusta, men i förhållande till priset bjuder Inox ändå på kvalitet.

Lättanvänd och kokar ris till hela familjen

Att koka ris är inga konstigheter. Du behöver bara lägga i rätt mängd ris och vatten och starta maskinen. Den meddelar dig så fort riset är färdigt och här finns även en praktisk varmhållningsfunktion som håller riset varmt till servering.

Tack vare de värmeisolerande handtagen, både på sidorna av riskokaren samt på glaslocket, behöver du inte oroa dig för att bränna dig. Behållaren har dessutom en non-stick-beläggning som ser till att riset inte bränner fast under tillagningen.

OBH Nordica Inox har den minsta behållaren i vår sammanställning med en kapacitet på 1,8 liter. Trots det är den tillräckligt stor för att laga mellan 8 – 10 portioner ris – till hela familjen med andra ord. Naturligtvis kan du koka alla typer av ris, från basmati till jasmin.

En bra riskokare i budgetsegmentet

Är du ute efter en lite mindre riskokare i budgetsegmentet kan OBH Nordica Inox vara ett passande alternativ. Här kan du koka stora mängder ris och få en perfekt konsistens utan större ansträngning.

Visst är detta inte den mest robusta och hållbara riskokare på marknaden. Ska du koka ris ofta rekommenderar vi därför en lite dyrare modell med högre byggkvalitet. Om du däremot bara ska koka ris någon gång då och då och till ett lite mindre sällskap kan OBH Nordica Inox passa utmärkt.

 • Automatisk varmhållningsfunktion.
 • Passar bra alla typer av ris.
 • Behållare på 1,8 liter med non-stick-beläggning.
 • Enkel att använda.
 • Vissa uppger att riset bränt fast vissa gånger.
 • Inte den bästa byggkvaliteten.

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Fri frakt över 499 kr.
 • 30 dagars öppet köp.
I samarbete med pris-logo

4. Crock-Pot Multifunktionell Slowcooker - Bästa multifunktionella

 • Vikt: 5,8 kg
 • Kapacitet: 5,6 l
 • Watt: 1300 W
 • Non-stick-beläggning: Ja
 • Värmehållning: Ja
 • Snabbfunktion: Nej
 • Ångkokning: Ja
 • Behållaren tål maskindisk: Ja
Crock-Pot Multifunktionell Slowcooker
Crock-Pot Multifunktionell Slowcooker

Crock-Pot 5,6 liters-maskin kokar ris för hela familjen med bravur. Det är dock inte allt den gör – den här dyrgripen fixar även fantastiska långkok av kött, bönor, linser, eller ångkokar fisk och grönsaker. Med en kapacitet på 5,6 liter kan du enkelt laga middag till mellan 6 – 7 personer med bara en knapptryckning.

Det här är en maskin som är tillverkad för att hålla. Den består av rostfritt stål och aluminium, och behållaren har en särskilt utvecklad keramisk beläggning. Det gör att riset inte fastnar i botten, och möjliggör även att bryna kött och grönsaker i maskinen utan problem. Och tack vare timerfunktionen ser du till att ha maten färdig när du kommer hem från skolan eller jobbet.

Kraftfull och prisvärd

Den multifunktionella slowcooker från Crock-Pot är den överlägset kraftfullaste maskinen i vår sammanställning. Priset är högt i jämförelse med många andra modeller, men å andra sidan är det här en maskin som gör så mycket mer än vad de andra gör.

Produkten har fått fina omdömen i princip överallt där den säljs. Exempelvis ger samtliga av NetonNets kunder den 5 stjärnor av 5 möjliga och på Crock-Pots egen sida har den 4 av 5 i snittbetyg, med närmare 300 recensenter.

Som enbart riskokare är den här slowcookern mycket kompetent och serverar upp till 7 personer. Men vet du att du inte kommer att använda långkoksfunktionerna regelbundet utan bara riskokningen finns det billigare och minst lika bra alternativ.

 • Lagar mat till upp till 7 personer.
 • Mycket hög prestanda och kvalitet.
 • Timerfunktion – långkok och ris är reda att serveras när du kommer hem.
 • Svårt att motivera priset för dig som inte använder långkoksfunktionerna regelbundet.

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Fri frakt över 500 kr.
 • 365 dagars öppet köp.
I samarbete med pris-logo

5. Tefal classic 2 RK 101 - Vi rekommenderar

 • Vikt: 2,8 kg
 • Mått: 24 x 24 x 20,2 cm
 • Kapacitet: 3,2 l
 • Watt: 400 W
 • Non-stick-beläggning: Ja
 • Värmehållning: Ja
 • Snabbfunktion: Nej
 • Ångkokning: Ja
 • Behållaren tål maskindisk: Nej
Tefal classic 2 RK 101

Söker du en riskokare utan särskilt mycket extra funktioner som är enkel att förstå sig på kan Tefal Classic 2 RK 101 vara ett bra alternativ. Den här maskinen har liksom Hamilton Beach och OBH Versatile både ris- och ångkokningsfunktion, men är betydligt mer intuitiv att använda. Dessutom kokar den ris dubbelt så snabbt som vår testvinnare – i många fall riset färdigt på endast 20 minuter.

För att använda Tefal Classic 2 RK 101 behöver du bara hälla i ris i behållaren där de ingraverade måtten säkerställer att du mäter upp rätt mängd ris och vatten. Stäng sedan locket och tryck ingång apparaten, så sköter den resten.

Du får ingen information på hur lång tid det är kvar av riskokningen, utan här är det enklast möjliga indikationer som gäller. När riset är klart stängs den ena lampan av och i stället slås lampan för den automatiska varmhållningsfunktionen på.

En av de populäraste riskokarna på marknaden

Tefal Classic 2 kanske inte är en av de designmässigt snyggaste eller mångsidiga riskokarna på marknaden. Å andra sidan är den intuitiv, ger bra resultat och kostar betydligt mindre än många andra modeller. Prisvärd är alltså bara förnamnet.

När vi tittar på kritiken mot produkten handlar det oftast om att de inte finns något överhettningsskydd. Detta är ett problem om du skulle råka sätta ner behållaren felaktigt. Mer avancerade modeller ser till att något sådant inte kan inträffa. Vi noterar också att den saknar timer, vilket drar ner helhetsbetyget.

Mycket ursäktas dock av det låga priset. Det här är helt enkelt en riktigt bra riskokare med ångkokningsfunktion. Den är enkel att använda och överträffar till och med många mer avancerade riskokare genom sin snabba koktid.

 • Busenkel att använda.
 • Bra resultat oavsett ristyp.
 • Har både ris- och ångkokningsfunktion.
 • Snabb tillagning (cirka 20 minuter).
 • Saknar timer.
 • Inget automatiskt överhettningsskydd.

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • 30 dagars öppet köp.
 • Leveranstid: ca 1-5 arbetsdagar.
I samarbete med pris-logo

6. Wilfa RC-5S - Liten riskokare

 • Vikt: 2,3 kg
 • Mått: 30 x 27 x 25 cm
 • Kapacitet: 3,2 liter
 • Watt: 700 W
 • Non-stick-beläggning: Ja
 • Värmehållning: Ja
 • Snabbfunktion: Nej
 • Ångkokning: Ja
 • Behållaren tål maskindisk: Nej
Wilfa RC-5S

En liten riskokare är att föredra för dig som oftast kokar mindre portioner ris. Anledningen till det är att det är större risk att riset bränner fast om små mängder tillagas i stora maskiner. De större maskinerna är bättre på att laga större mängder, men är onödigt dyra och faktiskt alltså inte heller lika bra för mindre rismängder.

Den bästa och mest prisvärda mindre riskokaren heter RC-55. Den är lättanvänd, lätt att rengöra och tar inte mycket plats. Dessutom medföljer en liten ångkokninginsats med vilken du även kan ånga grönsaker eller dumplings, dock inte samtidigt som du kokar ris.

Back to basics

Glöm digitala displayer och långkok, här är det enkelhet och riskokning som är i fokus. Du bara mäter upp riset och vattnet enligt instruktionerna, med den medföljande koppen. Medföljer gör också en plastslev och i behållaren finns måttskalan ingraverad. Även om RC-55 är en liten riskokare rymmer den trots allt 1 liter ris, vilket räcker till en familj på 4 – 5 personer.

Två lampor låter dig veta om riset är färdigt eller fortfarande tillagas, och maskinen har ett automatiskt varmhållningsläge. Tyvärr saknar modellen timerfunktion, så du kan tyvärr inte förbereda riskokningen så att riset står färdigt när du kommer hem från andra göromål.

Tack vare locket i genomskinligt glas kan du enkelt följa riskokningen i realtid, även om du inte behöver ingripa på något sätt under riskokningen.

Lång koktid och ingen timerfunktion

Enkelheten är både styrkan och svagheten med RC-55. Som tidigare nämnt saknar den timerfunktion, men också särskilda inställningar för att tillaga råris eller andra gryn. Vill du tillaga annat än vitt ris rekommenderar vi i stället att lägga ett par hundralappar extra på någon av våra andra rekommenderade modeller.

En annan begränsning är den lägre effekten (400W), vilket också förlänger koktiden för riset och du kan inte diska behållaren i maskin. Å andra sidan är det lätt att rengöra manuellt. Behållaren har non-stick-beläggning och det krävs inga större insatser för att få den ren om lite ris fastnat i botten.

Nätt design

Den snygga och nätta designen gör det lätt att stuva undan, eller för all del lämna maskinen framme i köket. Sladden går att koppla loss, vilket gör att den tar ännu mindre plats på diskbänken.

I allt från form till funktion är alltså RC-55 spartansk. Det här är en maskin som i första hand passar för dig som då och då vill koka mindre mängder vitt ris på enklast möjliga sätt. Och just det gör RC-55 med bravur.

 • Ett mycket prisvärt val.
 • Passar hushåll på upp till 5 personer.
 • Enkel att använda och förstå.
 • Snygg och nätt design.
 • Saknar timerfunktion.
 • Inga särskilda tillagningslägen för råris eller gryn.

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • 14 dagars ångerrätt.
 • Leveranstid: ca 2-3 arbetsdagar.
I samarbete med pris-logo

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

Innehållsförteckning

Liknande tester

Bästa Slow Cooker - bäst i test
4 Slow cooker testade
CROCK POT Slow Cooker 4,7 liter
Bäst i test Crock-Pot 4,7 L Slow Cooker
Hushållsassistent bäst i test
4 Hushållsassistent testade
Kenwood KVL8300S Chef XL
Bäst i test Kenwood KVL8300S Chef XL
Sous Vide bäst i test
4 Sous Vide testade
Anova Precision Sous Vide Nano
Bäst i test Anova Precision Sous Vide Nano
Blender bäst i test
7 Blender testade
Magimix Le Blender
Bäst i test Magimix Le Blender
bästa vattenkokaren
5 Vattenkokare testade
Xiaomi Mi Smart Kettle Pro
Bäst i test Xiaomi Mi Smart Kettle Pro
Popcornmaskin bäst i test
4 Popcornmaskin testade
Great Northern Popcorn Company Little Bambino
Bäst i test Great Northern Popcorn Company Little Bambino
Airfryer bäst i test
7 Airfryer testade
Cosori Dual Blaze Airfryer -
Bäst i test Cosori Airfryer Dual Blaze
stavmixer bäst i test
4 Stavmixer testade
Bosch MS8CM6110
Bäst i test Bosch MS8CM6110
ismaskin bäst i test
3 Ismaskin testade
ismaskin
Bäst i test Wilfa Isbitmaskin ICE-12S
elvisp bäst i test
5 Elvisp testade
Bosch Elvisp MFQ36440
Bäst i test Bosch Elvisp MFQ36440
Våffeljärn bäst i test
5 Våffeljärn testade
Cloer 1629
Bäst i test Cloer 1629
Mikrovågsugn bäst i test
4 Mikrovågsugn testade
Mikrovågsugn Whirlpool MWF 420/BL

Bäst i test Whirlpool MWF 420/BL
Brödrost
8 Brödrost testade
KitchenAid 5KMT221
Bäst i test KitchenAid 5KMT221
bordsgrill bäst i test
3 Bordsgrill testade
bordsgrill Sage – The Smart Grill Pro
Bäst i test Sage – The Smart Grill Pro

Vanliga frågor

Riskokaren har en inbyggd elektrisk värmeplatta och en bunke där du häller ner ris och vatten. Maskinen sköter själv tillagningen och när kokningen är färdig håller den riset varmt. Du behöver själv inte ha koll på temperaturen, som när du kokar ris i kastrull. Resultatet blir ett perfekt tillagat ris, utan ansträngning från din sida.

Det beror på vilken modell av riskokare du använder, så ta en titt i instruktionerna. Generellt behöver man dubbelt så mycket vatten som ris, men vissa rissorter kräver mindre vatten.

Mät upp ris och vatten, häll ner det i riskokaren och stäng locket. När du sedan startar ett av programmen på riskokaren värms värmeplattan och kokplattan upp. Riskokaren har själv koll på risets och vattnets temperatur och reglerar värmen därefter. När riset har absorberat allt vatten och är klart stängs maskinen av eller slår över till varmhållning, beroende på modell.

Hamilton Beach är den bästa riskokaren enligt vår jämförelse. Det här är en prisvärd och digital riskkokare med en inbyggd timer, vilket låter dig förbereda måltider upp till 15 timmar innan de ska börja tillagas. Du kan även ångkoka grönsaker, dumplings eller tillreda soppor i maskinen.

Hjälpte det här testet om Riskokare dig?

14 Röster, Genomsnitt: 4.8/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

Bästa Slow Cooker - bäst i test

Slow cooker: 4 testade modeller

Hushållsassistent bäst i test

Hushållsassistent: 4 testade modeller

Sous Vide bäst i test

Sous vide: 4 testade modeller

Testvinnare - Riskokare

 1. Hamilton Beach Riskokare

  Hamilton Beach Riskokare

  Bäst i test
 2. OBH Versatile

  OBH Versatile

  Vi rekommenderar
 3. OBH Nordica Inox

  OBH Nordica Inox

  Bästa budgetvalet

Vanliga frågor

Riskokaren har en inbyggd elektrisk värmeplatta och en bunke där du häller ner ris och vatten. Maskinen sköter själv tillagningen och när kokningen är färdig håller den riset varmt. Du behöver själv inte ha koll på temperaturen, som när du kokar ris i kastrull. Resultatet blir ett perfekt tillagat ris, utan ansträngning från din sida.

Det beror på vilken modell av riskokare du använder, så ta en titt i instruktionerna. Generellt behöver man dubbelt så mycket vatten som ris, men vissa rissorter kräver mindre vatten.

Mät upp ris och vatten, häll ner det i riskokaren och stäng locket. När du sedan startar ett av programmen på riskokaren värms värmeplattan och kokplattan upp. Riskokaren har själv koll på risets och vattnets temperatur och reglerar värmen därefter. När riset har absorberat allt vatten och är klart stängs maskinen av eller slår över till varmhållning, beroende på modell.

Hamilton Beach är den bästa riskokaren enligt vår jämförelse. Det här är en prisvärd och digital riskkokare med en inbyggd timer, vilket låter dig förbereda måltider upp till 15 timmar innan de ska börja tillagas. Du kan även ångkoka grönsaker, dumplings eller tillreda soppor i maskinen.