Bästa bilförsäkringen - Bäst i test 2022

 • Bästa bilförsäkringen i Sverige
 • Försäkringsbolaget med högst kundbetyg
 • Utsedd till billigaste bilförsäkringen 2022
 • Guide: Så hittar du rätt försäkring till din bil
award-image

Vilken är den bästa bilförsäkringen 2022?

Baserat på kundomdömen har vi valt ut Evolis bilförsäkring som bästa bilförsäkringen just nu. Här kan du välja mellan tre olika bilförsäkringar och en rad olika tillägg. Du kan också anpassa försäkringskostnaden själv genom att välja en högre eller lägre självrisk och försäkringen gäller helt utan bindningstid. Du tecknar den enkelt på webben, en process som inte tar mer än några minuter. Läs mer om Evoli och tre andra bra bilförsäkringar nedan!

Välj produkter att jämföra

Sortera efter

1
evoli
award-icon

Evoli

award-icon
 • Prisvärd bilförsäkring
 • Många tillägg
 • Utan bindningstid
Vi rekommenderar: evoli logo
2
ica forsäkring

ICA Försäkring

 • Allrisk ingår
 • ICA-bonus på hela premien
 • Samma pris första 5 åren
Vi rekommenderar: ica försäkring logo
3
zmarta

Zmarta

 • Jämför flera bilförsäkringar åt dig
 • Kostnadsfritt och inte bindande
 • Gratis rådgivning
Vi rekommenderar: zmarta
Avatar for Marcello Rongione av Marcello Rongione Senast uppdaterad : Maj 02, 2022

Det här testet har fått betyget:

20 Röster, Genomsnitt: 4.9/5

Med en bra bilförsäkring kan du känna dig extra trygg när du vistas på vägarna. Alla bilar som vistas i trafiken måste enligt lag ha minst en trafikförsäkring. Detta är en grundläggande försäkring som täcker kostnaderna för skador på medtrafikanter, deras fordon och föremål i omgivningen. Den täcker alltså inte kostnaderna för din bil.

För att få ett bättre skydd måste du teckna en mer omfattande bilförsäkring. Sådana försäkringar erbjuds av de flesta svenska försäkringsbolag och de brukar ofta vara indelade i halv- och helförsäkring.

Halvförsäkringen ger dig ett bra skydd, men täcker inte vagnskador, det vill säga skador på din bil i samband med en trafikolycka eller skadegörelse. Det gör däremot helförsäkringen som ger dig ett komplett försäkringsskydd.

Att välja en bilförsäkring kan vara svårt med tanke på det stora antalet försäkringsbolag. För att göra ditt val enklare har vi granskat försäkringsmarknaden och kundernas omdömen. På så sätt har vi lyckats välja ut fyra försäkringsbolag som fått bäst betyg.

Bästa bilförsäkring – Topplista 2022

 1. Evoli – Bästa bilförsäkringen
 2. ICA Försäkring – Billigaste bilförsäkringen
 3. Zmarta – Bästa försäkringsförmedlaren
 4. Moderna Försäkringar – Vi rekommenderar
 5. Svedea – Bäst enligt SKI

Nedan kan du läsa mer om försäkringsbolagens bilförsäkringar och deras villkor. Längst ner på sidan hittar du även en guide för hur en bilförsäkring fungerar och hur du gör för att hitta det billigaste alternativet.

Hur gjorde vi jämförelsen?

I och med att bilrelaterade olyckor och skador kan kosta en hel del är det viktigt att du väljer en bilförsäkring som ger dig ett bra skydd, både för dig, din bil och din ekonomi. Idag finns det många försäkringsbolag att välja mellan och i princip alla erbjuder någon form av bilförsäkring.

För att välja ut de försäkringsbolag som ingår i vår sammanställning har vi framför allt utgått från försäkringskundernas egna recensioner. På så sätt har vi kunnat läsa om deras upplevelser av diverse bolag, vilket gett oss en bra bild av vilka företag vi bör rekommendera.

Vi har också tittat på statistik från trovärdiga källor, så som SKI (Svenskt Kvalitetsindex) och Konsumenternas Försäkringsbyrå. För användaromdömen har vi bland annat besökt webbplatser som Trustpilot och Reco.

I övrigt har vi också gjort en egen bedömning av de olika bilförsäkringarna där vi tittat på saker vi själva anser är viktiga, till exempel:

 • Omfattning
 • Skadereglering
 • Självrisk
 • Bindningstid
 • Tilläggsförsäkringar

Observera att det kan förekomma affiliatelänkar i artikeln. Går du via dessa länkar kan vi tjäna en viss provision, men de påverkar varken resultatet i vår sammanställning eller priset du betalar. Länkarna gör det enbart möjligt för oss att hålla webbplatsen levande och kostnadsfri för dig som besökare.

Lästips! Läs även vårt test av billån.

Testvinnare - Bilförsäkring

Visa alla produkter

1. Evoli- Bästa bilförsäkringen

evoli
  • Billig bilförsäkring för dig som kör säkert
  • Gäller helt utan bindningstid
  • Hög självrisk ger låg premie
  • Många valbara tillägg

Teckna nu:

 • Erbjuder många tillägg
 • Mycket prisvärd bilförsäkring

Evoli är ett nytt och innovativt försäkringsbolag som erbjuder prisvärda bilförsäkringar för dig som sällan drabbas av skador och som har haft körkort länge. Visionen är helt enkelt att du som kör en vanlig bil och kör säkert inte ska behöva betala lika mycket som alla andra.

Genom att erbjuda höga självrisker – faktiskt upp till hela 18 000 kronor – och helt digitala processer kan Evoli pressa ner priserna. Detta utan att kompromissa med omfattningen i deras tre bilförsäkringar. Ytterligare en fördel är att Evolis bilförsäkring gäller helt utan bindningstid.

Evoli bilförsäkring betyg hos reco.se

Tre bilförsäkringar

Evoli erbjuder, precis som många andra försäkringsbolag, tre olika bilförsäkringar med olika omfattning. Här kan du välja mellan den traditionella trafikförsäkringen, en halvförsäkring och en helförsäkring.

Trafikförsäkringen ersätter i vanlig ordning skador på medtrafikanter och deras bilar samt på omgivningen i samband med en trafikolycka. Du får emellertid ingen ersättning för skador på din egen bil.

Halvförsäkringen ger dig en trafikförsäkring, men ersätter också kostnader i samband med brand, stöld, glasskador, motorfel, bärgning och rättegångskostnader.

Helförsäkringen innehåller både en trafik- och halvförsäkring, men täcker även vagnskador, till exempel i samband med krock. Detta är med andra ord det mest omfattande skyddet som ersätter det mesta du som bilägare kan råka ut för.

Skräddarsytt skydd med tillägg

Utöver de Evolis tre bilförsäkringar kan du även skräddarsy ditt försäkringsskydd med valbara tillägg. I dagsläget erbjuder Evoli följande tilläggsförsäkringar:

 • Hyrbil. Här får du ersättning för en hyrbil om du inte kan använda den försäkrade bilen på grund av en skada som omfattas av försäkringen. Evoli ersätter då upp till 75 procent av hyrbilens dags- och kilometerkostnad i Sverige och 100 procent utomlands. Du kan också få kontanter (150 kr/dag) istället för kostnadsersättning. Maximal ersättningstid är 45 dagar.
 • Vägassistans. Här får du ersättning för självrisken om du är i behov av vägassistans.
 • Med detta tillägg kan du få ersättning på högst 6 000 kronor för självrisken om du kolliderar med ett djur. Då krävs det emellertid att reparationskostnaden överstiger 1 000 kronor.
 • Förare under 24 år. Här får du en lägre självrisk om en olycka inträffar när en yngre person kör bilen.

Höga självrisker pressar ner månadskostnaden

Bortsett från de digitala processerna är det de höga självriskerna som gör att Evoli kan erbjuda extra billiga bilförsäkringar.

Självrisken betalar du när det väl inträffar en olycka och genom att justera storleken på den kan du själv anpassa din försäkringskostnad. En hög självrisk ger en låg månadskostnad och tvärtom.

Hos Evoli varierar självrisken beroende på försäkringsområde, men vid helförsäkring kan du själv bestämma över självrisken i samband med vagnskada. Då kan du välja mellan 4 000 kr, 9 000 kr eller 18 000 kr.

Väljer du att betala 18 000 kr när/om en olycka inträffar får du alltså en billigare bilförsäkring, sett till själva premiekostnaden. Få andra försäkringsbolag erbjuder så höga självrisker.

Teckna bilförsäkring enkelt på webben

Evoli erbjuder digitala processer för att göra det så enkelt och smidigt som möjligt att teckna en bilförsäkring. Så här går processen till:

 1. Beräkna pris. Gå in på Evolis hemsida och fyll i registreringsnummer och personnummer. Det är viktigt att du som äger bilen tecknar försäkringen, annars är den inte giltig.
 2. Välj bilförsäkring och eventuella tillägg. I nästa steg väljer du om du vill ha en trafik-, halv- eller helförsäkring samt om du vill teckna något valbart tillägg.
 3. Bestäm självrisk. Tecknar du en helförsäkring får du också välja vilken självrisk du vill ha.
 4. Ange körsträcka och önskad betalningsfrekvens. Därefter anger du ungefär hur långt du kör per år (du kan alltid ändra detta i efterhand) och hur ofta du vill betala – månadsvis eller årsvis.
 5. Välj startdatum. I det sista steget väljer du när bilförsäkringen ska börja gälla och verifierar dig med ditt mobilnummer. Sedan godkänner du bara betalningen. Klart!

Enligt Evoli själva tar processen inte mer än någon minut. Och mer än så ska det egentligen inte behöva ta att teckna en bra bilförsäkring.

Mängder av goda kundomdömen

Med tanke på de förmånliga försäkringsvillkoren och de smidiga processerna är det inte konstigt att Evoli blivit ett populärt alternativ bland bilägarna. Försäkringsbolaget har fått många fina omdömen på plattformar som Reco och Trustpilot.

Försäkringskunderna själva beskriver Evoli som nytänkande och majoriteten har bara haft positiva upplevelser med bolaget. Förutom att erbjuda konkurrenskraftiga priser menar kunderna att supporten är professionell och skaderegleringen snabb.

Slutomdöme

Om du haft körkort länge, kör en ”vanlig” bil och sällan är involverad i olyckor kan Evolis bilförsäkring vara perfekt för dig.

Här kan du välja mellan tre bilförsäkringar och en rad olika tillägg för ett ännu bättre skydd. Väljer du helförsäkring kan du dessutom välja mellan tre olika självrisker upp till 18 000 kronor för att på så sätt minska din försäkringspremie.

Användarna själva är mycket nöjda med Evoli och menar att de är proffsiga och lätta att ha och göra med. Många menar också att de sänkt sin årspremie rejält efter att ha bytt bilförsäkring till Evoli.

Det enda vi saknar är en allrisk som tillägg, vilket bolaget inte verkar erbjuda i dagsläget. I övrigt känner vi oss trygga i att rekommendera försäkringsbolaget för dig i jakt på en enkel bilförsäkring med transparenta villkor.

 • Tre bilförsäkringar och många valbara tillägg, bland annat djurkollision
 • Bilförsäkringen gäller helt utan bindningstid.
 • Påverka månadspremien själv genom att välja en högre självrisk (vid helförsäkring).
 • Går att betala månadsvis eller årsvis.

2. ICA Försäkring- Billigast bilförsäkring

ica forsäkring
  • 4,3 av 5 i betyg hos Konsumenternas
  • ICA-bonus på hela premien
  • Allrisk ingår i både halv- och helförsäkring
  • Alltid samma pris de första fem åren om du är skadefri
  • Trafikolycksfall och Krishjälp (utan självrisk) ingår utan extra kostnad

 • Ingen prishöjning på fem år
 • ICA-bonus på premien

ICA förknippas framför allt med livsmedel, men erbjuder också försäkringar under varumärket ICA Försäkring. Här kan du försäkra det mesta du bryr dig om, exempelvis din bil. till riktigt bra priser dessutom. Och det är förstås därför vi valt ut ICA Försäkring till den billigaste bilförsäkringen.

Värt att nämna är att det här inte nödvändigtvis behöver vara den billigaste bilförsäkringen för just dig och din bil. Men jämfört med många andra försäkringsbolag erbjuder ICA faktiskt mycket förmånliga premier och även självrisker. Som ICA-kund får du dessutom bonus på hela försäkringskostnaden.

billigast bilförsäkring - ica försäkring

Bilförsäkringar med generöst innehåll

ICA Försäkring erbjuder precis som andra försäkringsbolag tre bilförsäkringar – trafik-, halv-och helförsäkring.

Trafikförsäkringen är obligatorisk och halvförsäkringen ger ett bra skydd för lite äldre bilar. Helförsäkringen ger dig det bästa skyddet då den även täcker plåt- och lackskador. Ett bra val för dig som är extra rädd om din bil.

Det som är extra trevligt med ICA Försäkrings bilförsäkringar är att det alltid ingår Trafikolycksfall och Krishjälp utan extra kostnad. Dessa ersättningsområden gäller dessutom utan självrisk.

Även allrisk ingår utan extra kostnad i halv- och helförsäkringen. Den ger dig ersättning om du till exempel tappar bort dina bilnycklar, spiller på bilens säten eller tankar med fel bränsle.

Samma pris i 5 år

En annan fördel med ICA Försäkring är att du som ny kund får samma pris på helförsäkringen under dina fem första år, under förutsättning att du är skadefri. Du behöver alltså inte oroa dig för prishöjningar som kan påverka din ekonomi.

Detta påverkar inte heller prisberäkningen eller möjligheten att säga upp helförsäkringen.

Självrisker hos ICA Försäkring

ICA Försäkring erbjuder relativt förmånliga självrisker för deras olika försäkringsområden. Så här ser de ut:

 • Trafik – 1 000 kr
 • Trafikolycksfall och Krishjälp – 0 kr
 • Brand – 1 500 kr
 • Stöld – 1 500 kr
 • Glasskada – 1 500 kr
 • Maskinskada – 1500 eller 5 000 kr
 • Räddning – 1 500 kr
 • Rättsskydd – 20 procent (lägst 1 500 kr)
 • Allrisk – 1 500 kr
 • Djurkollision – 0 kr
 • Vagnskada – minst 3 500 kronor.

Om du vill ha ett extra bra skydd kan du teckna ICA Försäkrings Pluspaket. Det ger dig även ersättning för hyrbil och assistans samt ett självriskskydd. Tyvärr är det inte möjligt att teckna dessa tillägg individuellt, utan du kan bara köpa till Pluspaketet.

Extra förmånligt för dig som är ICA-kund

Är du redan ICA-kund? Då kan det vara extra förmånligt att teckna en bilförsäkring hos ICA Försäkringar. Gör du det får du nämligen stammispoäng på hela försäkringskostnaden.

Om din försäkring till exempel kostar 1 000 kronor får du 1 000 poäng. Poängen får du varje gång du betalar försäkringen, antingen årsvis eller månadsvis. Du kan sedan förvandla dem till riktiga pengar som du kan handla för på ICA.

Är du inte kund hos ICA kanske inte den här försäkringen är lika förmånlig. Men å andra sidan kan du alltid bli kund och ta del av förmånen.

Prisvärt med tanke på försäkringsskyddet

ICA Försäkring erbjuder helt klart en billig bilförsäkring med tanke på det försäkringsskydd du får. Förutom att du får bonus på hela försäkringskostnaden som du sedan kan handla mat för, ingår allrisk, trafikolycksfall och krishjälp helt kostnadsfritt. De två senare gäller dessutom helt utan självrisk, så även skador i samband med djurkollision.

Kunderna själva är mycket nöjda med bolaget och ger dem faktiskt 4,3 av 5 i betyg hos Konsumenternas. Detta i kombination med de förmånliga villkoren gör oss trygga i att rekommendera ICA:s bilförsäkring till dig som vill ha ett bra försäkringsskydd.

 • Billig bilförsäkring, framför allt för dig som är ICA-kund (få bonus på hela premien).
 • Allrisk ingår i både halv- och helförsäkring.
 • Är du skadefri får du samma pris dina fem första år som kund.
 • Trafikolycksfall och Krishjälp ingår och gäller helt utan självrisk.
 • Inte lika förmånligt för dig som inte är ICA-kund.
 • Erbjuder bara Pluspaket som tillägg, inte enstaka tillsäggsförsäkringar.

3. Zmarta- Bästa försäkringsförmedlaren

zmarta
  • Slipp jämföra bilförsäkringar – Zmarta jämför åt dig
  • Gratis att ansöka och inte bindande
  • Support dygnet runt via telefon
  • Erbjuder kostnadsfri rådgivning

 • Kostnadsfritt och inte bindande
 • Hittar billigaste bilförsäkringen åt dig

Zmarta är en välkänd aktör inom förmedling av diverse ekonomiska tjänster. Här kan du jämföra både lån, elavtal och även en rad olika försäkringar, inte minst bilförsäkring.

Genom att jämföra bilförsäkringar via Zmarta kan du få offerter från flera försäkringsbolag på samma gång. På så sätt blir det enklare för dig att välja ut en bilförsäkring som passar just dina behov och din ekonomi.

Naturligtvis är det kostnadsfritt att ansöka och du är dessutom inte bunden till din ansökan utan kan tacka nej om du ångrat dig. Priserna du blir erbjuden är dessutom desamma som om du skulle beräkna priset direkt hos försäkringsbolaget.

zmarta bilförsäkring betyg hos trustpilot.se

Jämför bilförsäkringar från flera aktörer

När du jämför bilförsäkringar via Zmarta kommer de att skicka vidare dina uppgifter till de försäkringsbolag som är anslutna till tjänsten. De får i sin tur möjlighet att komma med ett prisförslag enligt de uppgifter du gett i formuläret.

Fördelen med att få via en försäkringsförmedlare är att du slipper beräkna priset hos flera försäkringsbolag själv. Istället kan du gå via en enda aktör och få flera prisförslag direkt i din inkorg. På så sätt kan du enkelt välja ut den bästa och billigaste bilförsäkringen.

Enligt Zmarta själva kan du spara i snitt 1 800 kronor per år genom att använda deras tjänst.

Helt kostnadsfritt och inte bindande

Eftersom det är försäkringsbolagen som ger Zmarta provision för de bilförsäkringar de förmedlat är tjänsten helt kostnadsfri för dig som kund. Och prisförslagen du får via Zmarta är naturligtvis desamma som du skulle ha fått om du vände dig direkt till försäkringsbolaget ifråga.

Att jämföra bilförsäkringar är dessutom inte bindande. Detta innebär att du kan tacka nej till samtliga prisförslag om du inte är nöjd eller om du ångrat dig. Med andra ord har du inget att förlora på att gå via Zmarta.

Så många svar kan du få

Hur många svar du får är individuellt beroende på de uppgifter du anger i formuläret. Vissa försäkringsbolag kanske inte erbjuder försäkringar för just din bilmodell, och då får du även färre prisförslag.

Zmarta samarbetar med några av Sveriges främsta försäkringsbolag, bland annat ICA Försäkringar, Moderna Försäkringar, Dina Försäkringar och Svedea.

Samtidigt saknas det vissa aktörer, bland annat Evoli. Därmed finns det risk för att du missar bättre erbjudanden, men å andra sidan är chanserna ändå goda att hitta en prisvärd bilförsäkring.

Kostnadsfri rådgivning

Om du känner dig osäker på vilken bilförsäkring du bör välja erbjuder Zmarta kostnadsfri rådgivning. Tillsammans med deras rådgivare kan du enkelt hitta en lösning som passar dig och din bil.

På deras blogg hittar du även en mängd intressant och lärorik information för dig som är bilägare.

Kunderna är nöjda

Med över 3000 recensioner på Trustpilot och ett genomsnittsbetyg på 4,6 av 5 kan vi konstatera att kunderna är mycket nöjda med Zmartas tjänst.

Visserligen fokuserar många av recensionerna på Zmartas huvudsakliga tjänst – att förmedla lån – men kunderna lyfter också den höga kvaliteten på kundservicen. Personalen beskrivs som trevlig, bemötande och snabb på att svara.

Vi vände oss själva till Zmartas chattsupport vid ett flertal tillfällen och fick svar inom mindre än en minut. De erbjuder dessutom telefonsupport dygnet runt, vilket är ett stort plus.

Slutomdöme

Genom att jämföra bilförsäkringar via Zmarta kan du snabbt och enkelt hitta en försäkringslösning som passar just dig och din bil. Ansökningsprocessen är helt digital och dessutom kostnadsfri, vilket gör att du inte har något att förlora på att använda Zmartas tjänst. Dessutom är prisförslagen desamma som om du skulle gå direkt till försäkringsbolaget.

Användarnas egna omdömen är överlag goda och man lyfter framför allt den trevliga och välbemötande kundtjänsten. Dessutom går det att nå medarbetarna dygnet runt via telefon.

Det enda negativa vi kan komma på med Zmarta är att de inte samarbetar med alla försäkringsbolag. Därmed finns det en risk – men också en mycket liten sådan – att du missar bättre erbjudanden. Överlag kan vi dock rekommendera dig som är ute efter en ny bilförsäkring att gå via Zmarta.

 • Jämför bilförsäkringar från flera försäkringsbolag åt dig.
 • Kostnadsfri och icke-bindande ansökan.
 • Erbjuder kostnadsfri rådgivning.
 • Lättillgänglig kundtjänst (öppet dygnet runt).
 • Samarbetar inte med alla försäkringsbolag.

4. Moderna Försäkringar- Vi rekommenderar

moderna försäkringar
  • Valbar självrisk vid helförsäkring
  • Erbjuder allrisk som tillägg
  • Ingen uppsägningstid
  • 4,4 av 5 i betyg av Konsumenternas Försäkringsbyrå

 • Upp till 20 procent i samlingsrabatt
 • Ingen uppsägningstid

Moderna Försäkringar är ett av Sveriges mest kända försäkringsbolag som försäkrar det mesta – från djur och hem till familj och fordon. Bilförsäkringen är en av Moderna Försäkringars mest populära försäkringar som dessutom fått 4,4 av 5 i betyg av Konsumenternas Försäkringsbyrå (helförsäkring med samtliga tillägg).

Du tecknar bilförsäkringen direkt på hemsidan där du kan få ett prisförslag omedelbart. Du kan dessutom ta del av förmånliga samlingsrabatter som ger dig en ännu billigare bilförsäkring.

Moderna bilförsäkring betyg hos trustpilot.se

Tre bilförsäkringar

Moderna Försäkringar erbjuder likt övriga försäkringsbolag tre olika bilförsäkringar: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. I vanlig ordning är trafikförsäkringen den mest grundläggande medan halvförsäkringen ersätter:

 • Brand
 • Glasskador
 • Stöld
 • Maskinskada (gäller inte om bilen gått längre än 12 000 mil eller är äldre än 8 år)
 • Räddning
 • Rättsskydd

Helförsäkringen innehåller allt ovanstående, men ersätter även skador på bilen till följd av trafikolycka, även om du själv orsakat den, och skadegörelse.

Många tillägg, även allrisk

Du kan också utöka skyddet i bilförsäkringen genom att teckna valbara tilläggsförsäkringar. Hos Moderna Försäkringar erbjuds följande tillägg:

 • Hyrbil. Ersätter kostnaden för hyrbil om du inte kan använda den försäkrade bilen på grund av skada. Som mest ersätter Moderna Försäkringar 75 procent av hyrbilskostnaden i 75 dagar. Istället för kostnadsersättning kan du också få 100 kr per dag. Självrisken är 25 procent av dygns- och kilometerkostnaden.
 • Trafikolycka och krishjälp. Ersätter medicinsk invaliditet och kostnader för sjukhusvistelse om du eller en medpassagerare skadas i samband med en olycka. Gäller utan självrisk.
 • Assistans. Ersätter reparationskostnader på plats eller bärgning samt hyrbil i maximalt tre dagar om driftstoppet kräver reparation. Även detta tillägg gäller utan självrisk.
 • Allrisk bil. Ersätter kostnader i samband med självförvållande olyckshändelser, exempelvis feltankning, spilld dryck på sätet eller borttappade bilnycklar.
 • Kombi. Ett tillägg som innehåller både assistans- och hyrbilstillägg. Vid skadegörelse får du även halverad självrisk vid vagnskada. Tillägget slutar gälla när bilen uppnått en ålder av 15 år.

Självrisker hos Moderna Försäkringar

Självriskerna hos Moderna Försäkringar är relativt låga. Vid trafikolycka ligger den till exempel på 1 000 kronor och vid brand och stöld på 1 500 kronor.

Vad gäller maskinskada är självrisken 1 500 kronor för bilar som körts mindre än 8 000 mil. Annars är den 3 000 kronor.

Tecknar du en helförsäkring kan du välja mellan en självrisk på 3 500 kronor eller 7 000 kronor. Du får således möjlighet att själv anpassa försäkringskostnaden, då en lägre självrisk ger en högre försäkringskostnad och tvärtom.

Istället för att ha ett tillägg för djurkollision får du med helförsäkring dessutom självriskreducering på 3 500 kronor. Med andra ord kan självrisken bli 0 kronor, vilket förstås är en fördel.

Hos Moderna Försäkringar tillkommer även en extra ungdomssjälvrisk på 1 000 kronor som gäller om föraren är under 24 år.

Samla försäkringar och få rabatt

En stor fördel med Moderna Försäkringar är att du kan samla flera försäkringar och på så sätt ta del av förmånliga rabatter. Tecknar du minst fem försäkringar kan du faktiskt få upp till 20 procent rabatt på varje enskild försäkring. Det blir en hel del pengar i längden.

Många positiva omdömen på Trustpilot

I och med att Moderna Försäkringar är ett av Sveriges största försäkringsbolag är det föga förvånande att de har många goda omdömen på Trustpilot. Här ligger genomsnittsbetyget på 4 av 5 baserat på över 1000 recensioner. Mer än hälften av användarna ger dessutom försäkringsbolaget betyget ”Utmärkt”.

Kunderna menar att Moderna Försäkringar är trevliga och att de erbjuder bra service. De lyfter också den snabba skaderegleringen och prissättningen.

Slutomdöme

Moderna Försäkringar kan vara ett bra alternativ för dig som vill ha en extra omfattande bilförsäkring. Här kan du välja till en rad tillägg, inte minst en allriskförsäkring som ger dig ersättning om du råkat slippa kaffe i bilen eller tankat fel bränsle.

Dessutom gäller försäkringen utan uppsägningstid, vilket betyder att du kan säga upp den fram till den dag den slutar gälla. Du kan även ta del av generösa samlingsrabatter och att teckna försäkringen går snabbt och enkelt direkt på webben.

Tips! Genom att ansöka via Zmarta kan du få prisförslag från Moderna Försäkringar och en rad andra försäkringsbolag för att enklare hitta ett bra skydd till din bil.

 • Justera månadskostnaden med valbar självrisk.
 • Självriskreducering vid djurkollision (helförsäkring).
 • Erbjuder många tillägg, bland annat allrisk som täcker självförvållade skador.
 • Gäller utan uppsägningstid.
 • Erbjuder förmånliga samlingsrabatter.
 • Relativt låg självrisk kan ge högre försäkringskostnad.
 • Har bindningstid.

5. Svedea- Bäst enligt SKI

svedea logo
  • Allrisk och vägassistans ingår
  • En omfattande tilläggsförsäkring
  • Valbara självrisker
  • Flera betalningsalternativ

Svedea är ett försäkringsbolag som specialiserar sig på fordonsförsäkringar av alla dess slag, inte minst bilförsäkringar.

Faktum är att Svedea har Sveriges nöjdaste kunder två år i rad (2019 och 2020) inom kategorin fordonsförsäkringar enligt Svenskt Kvalitetsindex. Försäkringsbolaget menar också att 9 av 10 personer som varit i behov av skadereglering ger Svedea högsta betyg.

betyg hos kvalitetsindex.se om Svedea

Bild hämtad från: SKI Försäkring 2020 (pdf).

Billig bilförsäkring för dig som kör säkert

Svedea riktar in sig till ungefär samma målgrupp som Evoli, det vill säga personer med lägre sannolikhet att råka ut för skador. Bilförsäkringen passar främst dig som:

 • Kör en vanlig bil med låg skadestatistik (framför allt Volvo, Saab eller Volkswagen)
 • Är över 30 år och haft körkort länge
 • Sällan drabbas av skador
 • Bor i ett område med låg skaderisk, exempelvis på landsbygden

Genom att främst erbjuda bilförsäkringar till denna grupp kan Svedea erbjuda extra konkurrenskraftiga priser. I Vi Bilägares stora försäkringsjämförelse 2019 var faktiskt Svedea billigast i två av tre fall.

Trafik, halv eller hel

Precis som övriga aktörer i vår jämförelse erbjuder Svedea tre olika bilförsäkringar, trafik, halv och hel.

En stor fördel när det gäller Svedeas bilförsäkringar är att både halv- och helförsäkringen innehåller både allrisk och vägassistans. Helförsäkringen ger dig dock ett ännu mer omfattande skydd eftersom du får ersättning för skador på själva bilen samt reducerad självrisk (50 procent) vid skadegörelse och djurkollision.

Ytterligare två fördelar är att du kan reparera bilen på valfri verkstad och du får dessutom kostnadsfri lagning av stenskott.

Ett enda tillägg

Svedea har valt att inte krångla till det i onödan med massa olika tillägg. Istället erbjuds här ett enda XL-tillägg för en fast årskostnad. I tillägget ingår:

 • Vägassistans dygnet runt (utan självrisk).
 • Kris- och olycksfallsförsäkring som gäller både förare och medpassagerare.
 • Likvärdig hyrbil i maximalt 65 dagar om den försäkrade bilen har en ersättningsbar skada.
 • Självriskeliminering vid vagnskada på grund av skadegörelse eller djurkollision.

Många valbara självrisker

Hos Svedea finns det goda möjligheter att själv justera försäkringskostnaden med hjälp av självrisken. Flera försäkringsområden har nämligen valbara självrisker i tre nivåer. Du kan till exempel välja mellan en självrisk på 1 500 kr, 2 000 kr eller 3 000 kr för:

 • Trafikskada
 • Brand
 • Stöld

Vid stöld kan du dessutom slippa självrisken helt om du har en spårsändare eller stöldskyddsmärkning på bilen som gör att du hittar den.

Även för vagnskada kan du välja mellan tre självrisker – 3 500 kr, 6 000 kr eller 9 000 kr – för att på så sätt påverka försäkringskostnaden. Väljer du en högre självrisk betalar du mer när olyckan är framme, men själva försäkringskostnaden blir lägre.

Flera betalningsalternativ

Hos Svedea kan du välja mellan att betala fakturan med e-faktura eller pappersfaktura. Du kan dessutom välja när du ska betala försäkringen; årsvis, halvårsvis eller månadsvis (enbart möjligt med e-faktura).

Vi rekommenderar att du betalar via e-faktura eftersom det tillkommer en aviavgift på 29 kronor vid pappersfaktura. Det kan också vara bra att känna till att Svedea tar ut en extra avgift på 3 procent av årskostnad om du betalar halvårsvis. Vid månadsbetalning är avgiften 5 procent.

Slutomdöme

Det finns många bra anledningar till varför Svedea har Sveriges nöjdaste kunder inom fordonsförsäkringar. Genom att vända sig till en specifik målgrupp – alltså personer som sällan drabbas av skador – kan de pressa ner priserna ordentligt samtidigt som du själv kan påverka försäkringskostnaden med hjälp av självrisken.

Vi gillar framför allt att både allrisk och vägassistans ingår i både halv- och helförsäkringen samt att det bara finns ett tillägg som täcker det mesta.

Det finns helt enkelt inte mycket negativt att säga om Svedea – de är enkla att ha och göra med, billiga och erbjuder transparenta villkor. Tänk dock på att de samarbetar med Zmarta, så genom att gå via dem kan du få prisförslag från Svedea och flera andra försäkringsbolag.

 • Sveriges nöjdaste kunder två år i rad enligt SKI.
 • Billigast i 2 av 3 fall i Vi Bilägares jämförelse.
 • Flera försäkringsområden har valbara självrisker.
 • Ett enda tillägg som ger ett omfattande skydd.
 • Inte optimalt för dig som ofta drabbas av skador.

Guide: Så får du en billigare bilförsäkring

Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på innan du väljer bilförsäkring, till exempel vad som påverkar försäkringskostnaden. Detta är förstås extra viktigt för dig som aldrig tidigare tecknat en bilförsäkring.

Nedan ska vi gå igenom hur bilförsäkringar fungerar i enkelhet och vad som påverkar priset du betalar. Vi ska också titta närmare på självrisken eftersom den är en väsentlig del av de flesta försäkringar.

Kort om bilförsäkringar

En bilförsäkring är ett försäkringsskydd som ger dig ersättning för kostnader förknippade med din bil. Det finns tre olika typer av bilförsäkringar:

 • Trafikförsäkring. Detta är den mest grundläggande försäkringen som alla fordon som vistas i trafik enligt svensk lag måste ha. Enbart avställda fordon är undantagna. Trafikförsäkringen ersätter skador på omgivningen och övriga trafikanter vid en olycka.
 • Halvförsäkring. Med denna bilförsäkring får du ersättning för det mesta som kan tänkas hända din bil, exempelvis brand, motorskada, stöld eller skadegörelse. Det enda som halvförsäkringen inte ersätter är vagnskador, det vill säga skador på själva bilen.
 • Helförsäkring. Helförsäkringen ger dig ett omfattande skydd och ersätter även vagnskada.

Bättre skydd med tilläggsförsäkringar

Utöver de grundläggande bilförsäkringarna erbjuder de flesta försäkringsbolag så kallade tillägg. Detta är separata försäkringar som fokuserar på specifika områden. För bil kan det exempelvis vara hyrbil eller djurkollision.

Genom att teckna tilläggsförsäkringar kan du skräddarsy din bilförsäkring så att den passar just dig och din bil. På så sätt kan du dessutom få ett ännu bättre försäkringsskydd.

Självrisk – vad är det?

Självrisken är en viktig del av försäkringsvillkoren. Detta är nämligen det belopp du själv måste betala när du behöver utnyttja bilförsäkringen för att kunna få ut ersättning. Precis som namnet antyder är det en avgift för den risk du själv tar när du exempelvis vistas i trafiken.

Storleken på självrisken varierar, dels beroende på försäkringsområde, men också på försäkringsbolag. Det finns även aktörer som tillåter dig att välja mellan olika självrisker beroende på hur mycket du vill betala om olyckan är framme. På så sätt kan du själv påverka din försäkringskostnad.

Det är nämligen så att en hög självrisk innebär en lägre risk för försäkringsbolaget då du betalar mer i samband med en olycka. Därmed kan de oftast erbjuda dig en billigare bilförsäkring.

Om du istället väljer en låg självrisk behöver du inte betala lika mycket vid ett försäkringsärende. Men eftersom risken för försäkringsbolaget ökar kompenserar de för detta genom att höja försäkringskostnaden.

Betalning av försäkring

Hur ofta du ska betala din bilförsäkring kan du oftast välja själv. Många bolag tillåter dig att betala månadsvis, halvårsvis eller årsvis. I vissa fall kan det dock tillkomma en procentuell avgift om du betalar månadsvis eller halvårsvis.

Det går också att betala bilförsäkringen på olika sätt. De vanligaste metoderna är via pappersfaktura eller e-faktura. Vi rekommenderar det senare då pappersfakturor lätt kommer bort samtidigt som de ofta medför en onödig aviavgift

Vad avgör priset på bilförsäkringen?

Kostnaden för bilförsäkringen varierar beroende på en rad olika faktorer. Några av de främsta är:

 • Bilens ålder och modell. Vissa bilar är dyrare att reparera än andra. Därför kan både årsmodell och bilmodell påverka försäkringskostnaden.
 • Din ålder. Statistiskt sett är olyckor mindre vanliga bland personer som haft körkort länge. Med andra ord kan yngre förare bli erbjudna en dyrare bilförsäkring.
 • Bostadsområde. Ju fler bilar, desto större risk för olyckor. Därför kan personer i tätorten betala mer för sin bilförsäkring än personer som bor på glesbygden.
 • Årlig körsträcka. Även körsträckan påverkar försäkringskostnaden eftersom risken för olyckor ökar ju mer du kör.
 • Bilförsäkringens omfattning. En halvförsäkring är förstås billigare än en helförsäkring med flera tillägg.
 • Självrisk. Slutligen påverkar även storleken på självrisken bilförsäkringens kostnad.

Så får du en billigare bilförsäkring

Om du vill få en så billig bilförsäkring som möjligt finns det lyckligtvis en del saker du kan göra. Här kommer några bra tips.

 • Öka bilens säkerhet. Genom att öka bilens säkerhet kan du minska försäkringsbolagets risk och på så sätt bli erbjuden en billigare bilförsäkring. Du kan till exempel installera ett billarm eller en spårningssändare. Ett annat sätt är att låsa in bilen i ett garage under natten.
 • Minska din körsträcka. Körsträckan påverkar som tidigare nämnt priset på bilförsäkringen. Genom att hålla nere körsträckan kan du alltså minska kostnaden. Tänk dock på att inte välja allt för låg körsträcka, då kan du nämligen få mindre ersättning om olyckan är framme.
 • Kör säkert! Om du kan visa försäkringsbolaget att du kört säkert under en lägre tid finns det möjlighet att de sänker din försäkringspremie.
 • Ta del av samlingsrabatter. Flera försäkringsbolag erbjuder förmånliga rabatter för kunder som samlar flera försäkringar hos dem. Ha detta i åtanke när du väljer försäkringsbolag.

5 tips för en säkrare bilfärd

Låt oss avsluta med fem enkla, men viktiga tips på hur du kan köra säkrare.

 1. Kontrollera lufttrycket regelbundet. Är lufttrycket i däcken för lågt finns risken att bilen blir trögstyrd samtidigt som den drar mer bränsle. För högt däcktryck kan å andra sidan orsaka onödigt slitage.
 2. Reparera stenskott direkt. Om du låter stenskottet vara kvar finns risken att rutan spricker. Oftast behöver du dessutom inte betala någon självrisk vid lagning av stenskott.
 3. Se över mönsterdjupet. Slitna däck kan öka risken för olyckor, framför allt i samband med vattenplaning. De ger dessutom en längre bromssträcka. Enligt Transportstyrelsen ska mönsterdjupet vara minst 1,6 mm på sommarväglag och 3 mm på vinterväglag.
 4. Undvik att köra om du är trött. Trötthet försämrar din reaktionsförmåga och kan vara minst lika farligt som att köra berusad. Lämna bilen hemma om du känner dig trött.
 5. Håll avstånd till andra bilar. På så sätt kan du minska risken för stenskott såväl som olyckor.

Källor

I vår sammanställning av bilförsäkringar har vi framför allt utgått från kundernas egna omdömen och recensioner. Här kan du se vilka källor vi använt oss av.

Reco.se

Kundbetyg för Evoli

Trustpilot.se

Kundbetyg för Evoli

Kundbetyg för Zmarta

Kvalitetsindex.se

Rapport: Försäkringsbranschen (hösten 2020)

Liknande tester

glad familj (hemförsäkring)
5 Hemförsäkring testade
hedvig hemförsäkring logo
Bästa hemförsäkring Hedvig
villaförsäkring
3 Villaförsäkring testade
hedvig hemförsäkring logo
Bästa villaförsäkringen Hedvig
hundförsäkring
4 Hundförsäkring testade
lassie
Bästa hundförsäkring Lassie
matte med sin katt - bästa kattförsäkringen test
4 Kattförsäkring testade
lassie
Bästa kattförsäkring Lassie
olycksfallsförsäkring
3 Olycksfallsförsäkring testade
ica forsäkring
Bästa olycksfallsförsäkring ICA Försäkring
bästa reseförsäkringen
3 Reseförsäkring testade
Europeiska ERV
Bästa reseförsäkringen Europeiska ERV
Köpa bil
4 Billån testade
advisa logga
Bästa billån Advisa
låneförmedlare
6 Låneförmedlare testade
advisa logga
Bästa låneförmedlare Advisa

Jämför specifikationer

Nedan kan du se testvinnarna i vår jämförelse. Du kan scrolla i sidled för att se alla vinnare.

Produkter

1
image
2
image
3
image
image
image

Specifikationer

Evoli

ICA Försäkring

Zmarta

Moderna Försäkringar

Svedea

Betyg
Antal bilförsäkringar:3 st3 stFörsäkringsförmedlare3 st3 st
Valbara tillägg:Hyrbil, vägassistans, djurkollision, förare under 24 årPluspaket (hyrbil, vägassistans, självriskskydd)VarierarHyrbil, trafikolycksfall, assistans, allrisk bil, kombiXL-tillägg
Självrisk - trafik:2 000 kr1 000 - 5 000 krVarierar1 000 kr1 500 kr, 2 000 kr, 3 000 kr
Självrisk - motor/maskinskada:4 000 kr/8 000 kr1 500 kr/5 000 krVarierar1 500 kr3 500 kr
Självrisk - glas/stenskott:40% (lägst 2 000 kr)1 500 krVarierar2 000 kr1 500 kr (glasbyte)
Självrisk - vagnskada:4 000 kr, 9 000 kr, 18 000 krMinst 3 500 krVarierar3 500 kr, 7 000 kr3 500 kr, 6 000 kr, 9 000 kr
Bindningstid:NejUppgift saknasVarierarJaJa

Vanliga frågor och svar

I vår sammanställning har vi valt ut Evoli som den bästa bilförsäkringen på grund av deras transparenta villkor, konkurrenskraftiga prissättning och goda kundomdömen.

Ja, enligt trafikskadelagen (1975:1410) måste alla fordon som vistas i trafiken ha minst en trafikförsäkring. Om du inte har en trafikförsäkring kan du behöva betala en daglig trafikförsäkringsavgift som är betydligt dyrare än själva trafikförsäkringen. Halv- och helförsäkring är dock valfritt.

Det finns tre olika bilförsäkringar. Trafikförsäkringen är obligatorisk och täcker enbart skador på medtrafikanter och omgivningen vid en olycka. Halvförsäkringen ger dig ett bra grundläggande skydd mot exempelvis brand, stöld, skadegörelse, maskinskada och rättegångskostnader. Helförsäkringen ger dig ett omfattande skydd och ersätter även skador på själva bilen.

Generellt sett kan du enbart säga upp och byta bilförsäkring på försäkringens förfallodag. Oftast har bilförsäkringar ett års bindningstid, men numera finns det aktörer – exempelvis Evoli – som helt saknar bindningstid. Detta innebär att du kan byta när som helst.

Hur billig din bilförsäkring blir varierar som sagt beroende på flera faktorer. Enligt Vi Bilägares jämförelse av bilförsäkringar var dock Svedea billigast i 2 av 3 fall. För att hitta den billigaste bilförsäkringen rekommenderar vi att du jämför via en förmedlingstjänst som Zmarta.

Du måste ha en bilförsäkring från den dag du tar bilen i bruk, det vill säga redan samma dag som du kör hem den från säljaren.

Hjälpte det här testet om Bilförsäkring dig?

20 Röster, Genomsnitt: 4.9/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

glad familj (hemförsäkring)

Hemförsäkring: 5 försäkringsbolag i test

villaförsäkring

Villaförsäkring: Topp 3 försäkringar

hundförsäkring

Hundförsäkring: 4 försäkringsbolag i test

Vill du få exklusiva uppdateringar?

 1. evoli

  Evoli

  Bästa bilförsäkringen
 2. ica forsäkring

  ICA Försäkring

  Billigast bilförsäkring
 3. zmarta

  Zmarta

  Bästa försäkringsförmedlaren

Vanliga frågor och svar

I vår sammanställning har vi valt ut Evoli som den bästa bilförsäkringen på grund av deras transparenta villkor, konkurrenskraftiga prissättning och goda kundomdömen.

Ja, enligt trafikskadelagen (1975:1410) måste alla fordon som vistas i trafiken ha minst en trafikförsäkring. Om du inte har en trafikförsäkring kan du behöva betala en daglig trafikförsäkringsavgift som är betydligt dyrare än själva trafikförsäkringen. Halv- och helförsäkring är dock valfritt.

Det finns tre olika bilförsäkringar. Trafikförsäkringen är obligatorisk och täcker enbart skador på medtrafikanter och omgivningen vid en olycka. Halvförsäkringen ger dig ett bra grundläggande skydd mot exempelvis brand, stöld, skadegörelse, maskinskada och rättegångskostnader. Helförsäkringen ger dig ett omfattande skydd och ersätter även skador på själva bilen.

Generellt sett kan du enbart säga upp och byta bilförsäkring på försäkringens förfallodag. Oftast har bilförsäkringar ett års bindningstid, men numera finns det aktörer – exempelvis Evoli – som helt saknar bindningstid. Detta innebär att du kan byta när som helst.

Hur billig din bilförsäkring blir varierar som sagt beroende på flera faktorer. Enligt Vi Bilägares jämförelse av bilförsäkringar var dock Svedea billigast i 2 av 3 fall. För att hitta den billigaste bilförsäkringen rekommenderar vi att du jämför via en förmedlingstjänst som Zmarta.

Du måste ha en bilförsäkring från den dag du tar bilen i bruk, det vill säga redan samma dag som du kör hem den från säljaren.