Urvalet av bilförsäkringar som vi presenterar på denna sida är ett resultat av en lång och grundlig researchprocess Här har vi framför allt utgått ifrån kundbetyg på oberoende plattformar som Trustpilot och Reco, men också undersökt statistik från bland annat SKI (Svenskt Kvalitetsindex) och Konsumenternas Försäkringsbyrå

Jämför specifikationer

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
image
image
Utmärkelse: Bästa valet
Produkt: HedvigICA FörsäkringEvoliZmartaSvedea
Betyg:
Antal bilförsäkringar:3 st3 st3 stFörsäkringsförmedlare3 st
Valbara tillägg:NejPluspaket (hyrbil, vägassistans, självriskskydd)Hyrbil, vägassistans, djurkollision, förare under 24 årN/AXL
Självrisk - trafik:2 000 kr1 000 - 5 000 kr1 000 kr/2 000 krN/A1 500 kr, 2 000 kr, 3 000 kr
Självrisk - motor/maskinskada:5 000 kr, 8000 kr1 500 kr/5 000 kr1 500 kr/4 000 kr, 4 000 kr/8 000 krN/A3 500 kr
Självrisk - glas/stenskott:0 kr (2000 kr vid utbytt ruta)1 500 kr1 500 kr eller 40% (lägst 2 000 kr)N/A1 500 kr (glasbyte)
Självrisk - vagnskada:5 000 krMinst 3 500 kr4 000 kr, 6 000 kr, 9 000 kr, 18 000 krN/A3 500 kr, 6 000 kr, 9 000 kr
Bindningstid:Nej1 årNejN/A1 år

1. Hedvig - Bästa valet

 • Antal bilförsäkringar: 3 st
 • Valbara tillägg: Nej
 • Sjävrisk – trafik: 2 000 kr
 • Självrisk – motor/maskinskada: 5 000 kr, 8000 kr
 • Självrisk – glas/stenskott: 0 kr (2000 kr vid utbytt ruta)
 • Självrisk – vagnskada: 5 000 kr
 • Bindningstid: Nej
hedvig hemförsäkring logo

Ett bra val för dig som värdesätter flexibilitet

Försäkringsbolaget Hedvig har på kort tid blivit en utmanare till jättarna på den svenska försäkringsmarknaden. Hedvigs bilförsäkring finns i tre olika omfattningar – helförsäkring, halvförsäkring och trafikförsäkring – och gäller helt utan bindningstid. Det betyder att du när som helst kan säga upp försäkringen.

En annan fördel med Hedvig är att du kan ändra omfattningen på försäkringsskyddet när du vill, direkt i appen. Perfekt om du tecknat en trafikförsäkring, men inser att du vill ha ett bättre skydd i efterhand. Det är också möjligt att pausa försäkringen vid behov.

Många förmånliga villkor

Hedvig är kända för sina förmånliga villkor och deras bilförsäkring är inget undantag. Att laga stenskott är till exempel helt kostnadsfritt, men behöver du byta ut hela rutan får du betala en självrisk. När det gäller reparation får du välja verkstad (eller följa Hedvigs rekommendationer) och som ung förare slipper du dubbel självrisk, något som är vanligt hos andra försäkringsbolag. Både halv- och helförsäkringen omfattar dessutom batteriet i både elbilar och hybrider.

I Hedvigs app får du en översikt av dina försäkringsvillkor. Där kan du också kontakta support, göra en skadeanmälan dygnet runt, oändra personuppgifter, byta försäkringsskydd, pausa eller säga upp bilförsäkringen.

Därför är Hedvig bäst i test

Hedvig är bäst i test hos oss både på grund av deras kundbetyg och deras försäkringsvillkor. På Trustpilot har Hedvig fått 4,3 av 5 baserat på över 2500 kundomdömen och en klar majoritet – 86 procent – ger högsta möjliga betyg.

Många skriver att de är nöjda med både kundtjänst och utbetalning, framför allt att det mesta går att sköta smidig via appen. Det finns förstås negativa recensioner också som bland annat nämner att större ärenden kan ta relativt lång tid. Vissa tycker också att det är dåligt att det bara går att teckna en försäkring med BankID.

I Konsumenternas jämförelse får Hedvigs helförsäkring 3,9 av 5, vilket är en bra bit under förstaplatsen på 4,6 av 5. Det som främst drar ner totalbetyget är skyddet för räddning, rättsskydd och allrisk. Skyddet för trafik och vagnskada får dock 4,3 av 5.

Citat från försäkringskunder:

Kundrecension från Trustpilot
Hade aldrig gjort en skadeanmälan - gick så himla smidigt! Skickade in på onsdagkvällen och pengarna var på kontot efter att allt var inskickat och klart. Skittråkigt när saker går sönder men känns supertryggt med Hedvig!
Kundrecension från Trustpilot
Kundrecension från Trustpilot
Ett vänligt bemötande där man kände sig förstådd och hjälpt så att man kunde lugna ner sig (I detta fall i en stressig situation). Bra och konkreta steg på vad som behövs göras och vilken info som behövs meddelas. Man fick även en snabb respons och hela ärendet gick fort.
Kundrecension från Trustpilot
 • Gäller utan bindningstid - byt eller avsluta när du vill.
 • Digital skadeanmälan dygnet runt i appen.
 • 0 kronor i självrisk vid stenskott.
 • Ingen dubbel självrisk för yngre förare.
 • Erbjuder inga tilläggsförsäkringar.
 • Dyrare än många konkurrenter.

Räkna på ditt pris:

2. ICA Försäkring

 • Antal bilförsäkringar: 3 st
 • Valbara tillägg: Pluspaket (hyrbil, vägassistans, självriskskydd)
 • Självrisk – trafik: 1 000 – 5 000 kr
 • Självrisk – motor/maskinskada: 1 500 kr/5 000 kr
 • Självrisk – glas/stenskott: 1 500 kr
 • Självrisk – vagnskada: Minst 3 500 kr
 • Bindningstid: 1 år
ica forsäkring

Trafikolycksfall och Krishjälp ingår alltid

I ICA:s bilförsäkringar ingår alltid Trafikolycksfall och Krishjälp utan extra kostnad, och de gäller dessutom utan självrisk. Du behöver inte heller betala någon självrisk vid djurkollision. Förutom det ingår också allrisk utan extra kostnad i halv- och helförsäkringen. Den kan ge dig ersättning om du till exempel tappar bort dina bilnycklar, spiller på bilens säten eller tankar med fel bränsle.

Vill du ha ett extra bra skydd kan du alltid teckna ICA Försäkrings Pluspaket. Det ger dig även ersättning för hyrbil och assistans samt ett självriskskydd.

Samma pris i 5 år och ICA-bonus

En fördel med ICA Försäkring är att du som ny kund får samma pris på helförsäkringen under dina fem första år, så länge du är skadefri. Du behöver alltså inte oroa dig för prishöjningar som kan påverka din ekonomi. Detta påverkar inte heller prisberäkningen eller möjligheten att säga upp helförsäkringen.

Tecknar du en bilförsäkring som ICA-kund får du dessutom stammispoäng på hela försäkringskostnaden. Om din försäkring till exempel kostar 1 000 kronor får du 1 000 poäng. Poängen får du varje gång du betalar försäkringen, antingen årsvis eller månadsvis. Du kan sedan förvandla dem till riktiga pengar som du kan handla för på ICA.

1 års bindningstid

ICA Försäkringar har ett års bindningstid på sina försäkringar, vilket innebär att du inte får samma flexibilitet att byta eller säga upp försäkringen som hos exempelvis Hedvig. Tillägg går dock oftast att teckna när du vill.

Varför har vi valt ICA Försäkring?

ICA Försäkring har fått många fina betyg, både av kunder och i oberoende jämförelser. Hos Konsumenterna får deras helförsäkring till exempel 4,4 av 5 i totalbetyg, vilket placerar dem på en delad tredjeplats. Extra höga poäng ges för trafikskyddet (4,8) och vagnskada (4,6).

Även kunderna verkar överlag nöjda med bolaget, även om totalbetyget på plattformar som Trustpilot och Reco inte riktigt ligger på samma nivå som exempelvis Hedvig och Zmarta. På Trustpilot ger däremot hälften av recensenterna högsta betyg, och skriver att den är prisvärd och att de fått bra hjälp när de behövt utnyttja försäkringen, bland annat vid stöld, stenskott och förlorad bilnyckel.

Citat från försäkringskunder:

Kundrecension från Trustpilot
Fick ett stenskott i vindrutan som sköt iväg och blev större. Gick in på hemsidan och löste bokning och allt på mindre än 2 min. Hos glasfirman ( Ryds) Så gick det också väldigt smidigt. Är 100% nöjd med sättet att anmäla och få det fixat. Har funderat om hur det skulle kunna gå bättre men kan inte komma på något.
Kundrecension från Trustpilot
Kundrecension från Reco
Fungerade bra och snabbt när jag ansökte om hjälp vid skada på min bil.
Kundrecension från Reco
 • ICA-kunder får bonus på hela premien.
 • Allrisk ingår i både halv- och helförsäkring.
 • Är du skadefri får du samma pris dina fem första år som kund.
 • Trafikolycksfall och Krishjälp ingår och gäller helt utan självrisk.
 • 1 års bindningstid.

Räkna på ditt pris:

3. Evoli

 • Antal bilförsäkringar: 3 st
 • Valbara tillägg: Hyrbil, vägassistans, djurkollision, förare under 24 år
 • Självrisk – trafik: 1 000 kr/2 000 kr
 • Självrisk – motor/maskinskada: 1 500 kr/4 000 kr, 4 000 kr/8 000 kr
 • Självrisk – glas/stenskott: 1 500 kr eller 40% (lägst 2 000 kr)
 • Självrisk – vagnskada: 4 000 kr, 6 000 kr, 9 000 kr, 18 000 kr
 • Bindningstid: Nej
evoli

Många tillägg och höga självrisker

Utöver de grundläggande bilförsäkringarna hos Evoli kan du även skräddarsy ditt försäkringsskydd med olika tillägg, bland annat för hyrbil, vägassistans samt för förare under 24 år. Du kan också få ersättning om du kolliderar med ett djur, så länge reparationskostnaden överstiger 1 000 kronor.

Bortsett från de digitala processerna är det de höga självriskerna som gör att Evoli kan erbjuda extra billiga bilförsäkringar. Hos Evoli varierar självrisken beroende på försäkringsområde, men vid helförsäkring kan du själv bestämma över självrisken i samband med vagnskada. Här kan du välja mellan 4 000 kr, 9 000 kr eller 18 000 kr.

Vill du inte betala så höga självrisker kan du alltid aktivera valet Premium, då får du samma ersättning som i den vanliga bilförsäkringen fast med betydligt lägre självrisker. Det som däremot saknas är ett tillägg för allrisk.

Varför har vi valt Evoli?

Evoli är med i vår topplista eftersom de erbjuder en innovativ lösning för förare som inte drabbas av skador lika ofta. Det kan till exempel vara ett extra bra alternativ för dig som främst kör på landsbygden. Möjligheten att välja höga självrisker gör det möjligt att pressa ner försäkringspremien och betala mindre varje månad. Vi gillar också att försäkringen gäller utan bindningstid, så att du kan byta när du vill.

På Trustpilot har Evoli betyget Medel med 3,6 av 5 baserat på drygt 50 recensioner. Nästan hälften av dessa – 49 procent – ger dock högsta betyg och lyfter framför allt det låga priset och det goda bemötandet. Hos Reco är betyget desto bättre – 4,5 av 5. Även här skriver kunderna att de gillar servicen och priset. Evolis app har också fått utmärkta betyg på Appstore och Google Play.

Citat från försäkringskunder:

Kundrecension från Reco
Mycket trevligt bemötande. Lättfattliga instruktioner på nätet för tecknande av försäkring. Har tecknat bil och bostadsrättsförsäkring.
Kundrecension från Reco
Kundrecension från Trustpilot
Ett klart konkurrensmässigt pris. Smidig betalning och möjlighet till enkel förändring.
Kundrecension från Trustpilot
 • Tre bilförsäkringar och många valbara tillägg, bland annat djurkollision
 • Bilförsäkringen gäller helt utan bindningstid.
 • Påverka månadspremien själv genom att välja en högre självrisk (vid helförsäkring).
 • Går att betala månadsvis eller årsvis.
 • Allrisk finns inte som tillägg.

Räkna på ditt pris:

4. Zmarta

 • Antal bilförsäkringar: Försäkringsförmedlare
 • Valbara tillägg: N/A
 • Självrisk – trafik: N/A
 • Självrisk – motor/maskinskada: N/A
 • Självrisk – glas/stenskott: N/A
 • Självrisk – vagnskada: N/A
 • Bindningstid: N/A
zmarta logga

Jämför ett tjugotal bilförsäkringar gratis

Zmarta samarbetar med alla försäkringsbolag som finns med i vår topplista, men också med andra kända aktörer som Länsförsäkringar, Dina Försäkringar, Gjensidige och Gofido. Använder du Zmartas tjänst behöver du bara ange ditt registreringsnummer, årlig körsträcka och annan information som kan påverka ditt pris. Därefter får du upp en lista med förslag sorterad efter det lägsta priset. Du kan också växa mellan vilken typ av försäkring du vill ha – trafik, halv eller hel.

Hur många svar du får är individuellt beroende på de uppgifter du anger i formuläret. Vissa försäkringsbolag kanske inte erbjuder försäkringar för just din bilmodell, och då får du även färre prisförslag.

Varför har vi valt Zmarta?

Vi tycker att Zmarta erbjuder en smidig tjänst för privatpersoner som vill jämföra flera olika bilförsäkringar på ett enkelt sätt. Det är gratis att använda tjänsten och vi gillar att du kan ange detaljerad information formuläret för att få upp så realistiska prisförslag som möjligt. Hos vissa bolag behöver du bara ange personnummer och registreringsnummer.

Det stora antalet kundbetyg är också en viktig anledning till varför vi valt att ha med Zmarta. På Trustpilot har de över 20 000 omdömen med ett genomsnittsbetyg på 4,6 av 5. Den stora majoriteten av kunderna (80 procent) ger dessutom tjänsten högsta betyg.

Visserligen fokuserar många av recensionerna på Zmartas huvudsakliga tjänst – att förmedla lån – men kunderna lyfter också den höga kvaliteten på kundservicen. Personalen beskrivs som trevlig, bemötande och snabb på att svara. Vi vände oss själva till Zmartas chattsupport vid ett flertal tillfällen och fick svar inom mindre än en minut. De erbjuder dessutom telefonsupport dygnet runt, vilket är ett stort plus.

Citat från kunder:

Kundrecension från Trustpilot
Personlig service, började söka på nätet, de ringer sedan upp och hjälper mig få ett bättre pris än hemsidan samt ser till att jag får allt jag vill ha i form av självrisker och tillägg. Ser även till att säga upp min nuvarande bilförsäkring. Mycket nöjd.
Kundrecension från Trustpilot
Kundrecension från Trustpilot
Bra bemötande. Snabb hantering. 30 minuters jobb och så minskade jag mina försäkringskostnader med 5000 kr per år.
Kundrecension från Trustpilot
 • Jämför 20+ bilförsäkringar gratis.
 • Bra överblick av priser och villkor.
 • Erbjuder kostnadsfri rådgivning.
 • Lättillgänglig kundtjänst (öppet dygnet runt).
 • Samarbetar inte med alla försäkringsbolag.

Jämför bilförsäkringar nu:

5. Svedea

 • Antal bilförsäkringar: 3 st
 • Valbara tillägg: XL
 • Självrisk – trafik: 1 500 kr, 2 000 kr, 3 000 kr
 • Självrisk – motor/maskinskada: 3 500 kr
 • Självrisk – glas/stenskott: 1 500 kr (glasbyte)
 • Självrisk – vagnskada: 3 500 kr, 6 000 kr, 9 000 kr
 • Bindningstid: 1 år
svedea logo

Allrisk och vägassistans ingår

En stor fördel när det gäller Svedeas bilförsäkringar är att både halv- och helförsäkringen innehåller både allrisk och vägassistans. Helförsäkringen ger dig dock ett ännu mer omfattande skydd eftersom du får ersättning för skador på själva bilen samt reducerad självrisk (50 procent) vid skadegörelse och djurkollision. Utöver det kan du reparera bilen på valfri verkstad och du får dessutom kostnadsfri lagning av stenskott.

Många valbara självrisker

Hos Svedea finns det goda möjligheter att själv justera försäkringskostnaden med hjälp av självrisken. Flera försäkringsområden har nämligen valbara självrisker i tre nivåer. Du kan till exempel välja mellan en självrisk på 1 500 kr, 2 000 kr eller 3 000 kr för trafikskada, brand och stöld. Vid stöld kan du dessutom slippa självrisken helt om du har en spårsändare eller stöldskyddsmärkning på bilen som gör att du hittar den.

Även för vagnskada kan du välja mellan tre självrisker – 3 500 kr, 6 000 kr eller 9 000 kr – för att på så sätt påverka försäkringskostnaden. Väljer du en högre självrisk betalar du mer när olyckan är framme, men själva försäkringskostnaden blir lägre.

Varför har vi valt Svedea?

Svedea är specialister på fordonsförsäkringar, vilket märks tydligt både i deras villkor och kundnöjdhet. I SKI:s årliga undersökning av kundnöjdhet i olika branscher har Svedea toppat listan för fordonsförsäkring hela fem år i rad. Senast 2023 fick de betyget 77,1 av 100 möjliga, vilket är ganska stor skillnad jämfört med genomsnittet i branschen som var 73,7.

Kundnöjdheten speglas dock inte riktigt lika bra i betyget på Trustpilot som ligger på endast 2,2 av 5. På Svedeas egen hemsida är dock recensionerna desto bättre och många av dem är dessutom verifierade, vilket är ett stort plus.

Citat från försäkringskunderna:

Kundrecension från Trustpilot
Bilen startade inte på morgonen kl 08.10, ringde till kundtjänst och blev snabbt kopplad till bärgning. Hade då redan kontaktat en verkstad som skulle ta emot bilen och detta var inga problem för Svedea då jag hade valfri verkstad. 08.40 ringer bärgaren upp och står redo att hämta bilen utanför mitt hus. Allt flöt på, enkelt och smidigt! Min valda verkstad fixade bilen och alla blev nöjda.
Kundrecension från Trustpilot
Å ena sidan synd man ej bemödar sig hitta reservdel till Saab 20 år gammal efter parkeringsskada å andra sidan otroligt smidig hantering för skrotning.
Kundrecension från Svedea
 • Sveriges nöjdaste kunder enligt SKI.
 • Billigast i 2 av 3 fall i Vi Bilägares jämförelse.
 • Flera försäkringsområden har valbara självrisker.
 • Ett enda tillägg som ger ett omfattande skydd.
 • Inte optimalt för dig som ofta drabbas av skador.

Räkna på ditt pris:

Så fungerar en bilförsäkring

En bilförsäkring är ett försäkringsskydd som ersätter skador som uppstår på din bil. Det finns tre typer av bilförsäkringar du kan välja mellan idag:

 • Trafikförsäkring. Detta är den mest grundläggande försäkringen som alla fordon som vistas i trafik enligt svensk lag måste ha. Enbart avställda fordon är undantagna. Trafikförsäkringen ersätter skador på omgivningen och övriga trafikanter vid en olycka.
 • Halvförsäkring. Med denna bilförsäkring får du ersättning för det mesta som kan tänkas hända din bil, exempelvis brand, motorskada, stöld eller skadegörelse. Det enda som halvförsäkringen inte ersätter är vagnskador, det vill säga skador på själva bilen.
 • Helförsäkring. Helförsäkringen ger dig ett omfattande skydd och ersätter även vagnskada.

Bättre skydd med tilläggsförsäkringar

Utöver de grundläggande bilförsäkringarna erbjuder de flesta försäkringsbolag olika tilläggsförsäkringar. Detta är separata försäkringar som fokuserar på specifika områden, exempelvis för hyrbil eller djurkollision.

Genom att teckna tilläggsförsäkringar kan du skräddarsy din bilförsäkring så att den passar just dig och din bil.

Självrisk på bilförsäkringen

Självrisken är en viktig del av bilförsäkringen. Detta är nämligen det belopp du själv måste betala när du behöver utnyttja försäkringen för att kunna få ut ersättning. Precis som namnet antyder är det en avgift för den risk du själv tar när du exempelvis vistas i trafiken.

Storleken på självrisken varierar, dels beroende på försäkringsområde, men också på försäkringsbolag. Det finns även aktörer som tillåter dig att välja olika självrisker beroende på hur mycket du vill betala om olyckan är framme. På så sätt kan du själv påverka din försäkringskostnad.

Det är nämligen så att en hög självrisk innebär en lägre risk för försäkringsbolaget då du betalar mer i samband med en olycka. Därmed kan de oftast erbjuda dig en billigare bilförsäkring.

Om du istället väljer en låg självrisk behöver du inte betala lika mycket vid ett försäkringsärende. Men eftersom risken för försäkringsbolaget ökar kompenserar de för detta genom att höja försäkringskostnaden.

Betalning av bilförsäkring

Hur ofta du ska betala din bilförsäkring kan du oftast välja själv. Många bolag tillåter dig att betala månadsvis, halvårsvis eller årsvis. I vissa fall kan det dock tillkomma en procentuell avgift om du betalar månadsvis eller halvårsvis.

Priset på bilförsäkringen

Vad kommer bilförsäkringen att kosta? Priset varierar beroende på flera olika saker, till exempel:

 • Bilens ålder och modell. Vissa bilar är dyrare att reparera än andra. Därför kan både årsmodell och bilmodell påverka försäkringskostnaden.
 • Din ålder. Statistiskt sett är olyckor mindre vanliga bland personer som haft körkort länge, vilket gör att yngre förare ofta får betala en högre försäkringspremie.
 • Var du bor. Ju fler bilar, desto större risk för olyckor. Därför kan personer i tätorten betala mer för sin bilförsäkring än personer som bor på glesbygden.
 • Hur mycket du kör per år. Även körsträckan påverkar försäkringskostnaden eftersom risken för olyckor ökar ju mer du kör.
 • Bilförsäkringens omfattning. En halvförsäkring är förstås billigare än en helförsäkring med flera tillägg.
 • Självrisken. Slutligen påverkar även storleken på självrisken bilförsäkringens kostnad.

Prisexempel bilförsäkring 

Här kan du se ett prisexempel hos de olika försäkringsbolagen. De olika prisförslagen är baserade på en beräkning gjort på en Volvo V60, som är en av Sveriges vanligaste bilar, från 2017 utan nybilsgaranti som kommer att köras maximalt 1 000 eller 1 500 mil per år. Personen som räknar på priset är en kvinna i 30-årsåldern bosatt i Stockholms innerstad.

Typ av bilförsäkring Hedvig ICA försäkring* Evoli Svedea**
Trafikförsäkring 269 kr/mån 211 kr/mån 245 kr/mån
Halvförsäkring 409 kr/mån 278 kr/mån 129 kr/mån 354 kr/mån
Helförsäkring 749 kr/mån 602 kr/mån 345 kr/mån 782 kr/mån

*3 500 kr sjävrisk vagnskada
**4 000 kr självrisknivå

I just detta exempel erbjuder Evoli den billigaste bilförsäkringen, men en kostnad på 129 kronor i månaden för en halvförsäkring, där också trafikförsäkringen ingår. Det är 149 kronor billigare än ICA Försäkring, som är näst billigast i exemplet. Dyrast är Hedvig där bara trafikförsäkringen kostar 269 kronor i månaden. Den dyraste helförsäkringen erbjuder dock Svedea – 782 kronor i månaden.

Så får du en billigare bilförsäkring

 • Förbättra säkerheten. Genom att öka bilens säkerhet kan du minska försäkringsbolagets risk, vilket också gör bilförsäkringen billigare. Du kan till exempel installera ett billarm, en spårningssändare eller låsa in bilen i ett garage under natten.
 • Minska din körsträcka. Genom att hålla nere körsträckan kan du minska kostnaden. Tänk dock på att inte välja allt för låg körsträcka, då kan du nämligen få mindre ersättning vid en olycka.
 • Kör säkert! Om du kan visa försäkringsbolaget att du kört säkert under en lägre tid finns det möjlighet att de sänker din försäkringspremie.
 • Utnyttja olika samlingsrabatter. Flera försäkringsbolag erbjuder förmånliga rabatter för kunder som samlar flera försäkringar hos dem. Ha detta i åtanke när du väljer försäkringsbolag.
 • Jämför olika bilförsäkringar. Priset kan variera en hel de, så jämför olika försäkringsbolag innan du bestämmer dig. Prisförslag kan du få direkt på webben.

5 tips för en säkrare bilfärd

Låt oss avsluta med fem enkla, men viktiga tips på hur du kör säkrare.

 1. Kontrollera lufttrycket regelbundet. Är lufttrycket i däcken för lågt finns risken att bilen blir trögstyrd samtidigt som den drar mer bränsle. För högt däcktryck kan å andra sidan orsaka onödigt slitage.
 2. Reparera stenskott direkt. Om du låter stenskottet vara kvar finns risken att rutan spricker. Oftast behöver du dessutom inte betala någon självrisk vid lagning av stenskott.
 3. Se över mönsterdjupet. Slitna däck kan öka risken för olyckor, framför allt i samband med vattenplaning. De ger dessutom en längre bromssträcka. Enligt Transportstyrelsen ska mönsterdjupet vara minst 1,6 mm på sommarväglag och 3 mm på vinterväglag.
 4. Undvik att köra om du är trött. Trötthet försämrar din reaktionsförmåga och kan vara minst lika farligt som att köra berusad. Lämna bilen hemma om du känner dig trött.
 5. Håll avstånd till andra bilar. På så sätt kan du minska risken för stenskott såväl som olyckor.

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

Vanliga frågor

Enligt statistik från Insplanet ligger den genomsnittliga kostnaden för en bilförsäkring på cirka 4 200 kronor om året eller 350 kronor i månaden.

Ja, enligt trafikskadelagen (1975:1410) måste alla fordon som vistas i trafiken ha minst en trafikförsäkring. Om du inte har en trafikförsäkring kan du behöva betala en daglig trafikförsäkringsavgift som är betydligt dyrare än själva trafikförsäkringen. Halv- och helförsäkring är dock valfritt.

Du måste ha en bilförsäkring från den dag du tar bilen i bruk, det vill säga redan samma dag som du kör hem den från säljaren.

Generellt sett kan du enbart säga upp och byta bilförsäkring på försäkringens förfallodag. Många bilförsäkringar har ett års bindningstid, men det finns också aktörer – exempelvis Evoli och Hedvig – som helt saknar bindningstid. Detta innebär att du kan byta när som helst.

Hur billig din bilförsäkring blir varierar som sagt beroende på flera faktorer. För att hitta den billigaste bilförsäkringen kan det vara smart att ta hjälp av en förmedlingstjänst som Zmarta.

Alla bilar som inte är avställda måste ha en trafikförsäkring. Halvförsäkringar passar bilar som är upp till tre år gamla eftersom de omfattas av vagnskadegarantin medan bilar mellan 3 – 10 år alltid bör ha en helförsäkring.

Hjälpte det här testet om Bilförsäkring dig?

30 Röster, Genomsnitt: 4.9/5
Skriv recension

Liknande tester

glad familj (hemförsäkring)

Jämför 4 hemförsäkringar som skyddar dig och ditt hem.

villaförsäkring

Jämför de bästa villaförsäkringarna enligt villkor och betyg.

olycksfallsförsäkring

Här är årets bästa olycksfallsförsäkringar.

Testvinnare - Bilförsäkring

 1. hedvig hemförsäkring logo

  Hedvig

  Bästa valet
 2. ica forsäkring

  ICA Försäkring

 3. evoli

  Evoli

Vanliga frågor

Enligt statistik från Insplanet ligger den genomsnittliga kostnaden för en bilförsäkring på cirka 4 200 kronor om året eller 350 kronor i månaden.

Ja, enligt trafikskadelagen (1975:1410) måste alla fordon som vistas i trafiken ha minst en trafikförsäkring. Om du inte har en trafikförsäkring kan du behöva betala en daglig trafikförsäkringsavgift som är betydligt dyrare än själva trafikförsäkringen. Halv- och helförsäkring är dock valfritt.

Du måste ha en bilförsäkring från den dag du tar bilen i bruk, det vill säga redan samma dag som du kör hem den från säljaren.

Generellt sett kan du enbart säga upp och byta bilförsäkring på försäkringens förfallodag. Många bilförsäkringar har ett års bindningstid, men det finns också aktörer – exempelvis Evoli och Hedvig – som helt saknar bindningstid. Detta innebär att du kan byta när som helst.

Hur billig din bilförsäkring blir varierar som sagt beroende på flera faktorer. För att hitta den billigaste bilförsäkringen kan det vara smart att ta hjälp av en förmedlingstjänst som Zmarta.

Alla bilar som inte är avställda måste ha en trafikförsäkring. Halvförsäkringar passar bilar som är upp till tre år gamla eftersom de omfattas av vagnskadegarantin medan bilar mellan 3 – 10 år alltid bör ha en helförsäkring.