+ Visa innehåll
Information om affiliatelänkar

Vilken är den bästa bilförsäkringen 2023?

Enligt vår bedömning erbjuder Hedvig den bästa bilförsäkringen just nu. Här får du en omfattande försäkringslösning utan bindningstid som du kan byta, pausa eller avsluta när du vill. Att laga stenskott är kostnadsfritt och reparationer sker på valfri verkstad. Du hanterar dina försäkringsärenden direkt i Hedvigs app där du också kan göra en skadeanmälan och få hjälp av supporten. Läs mer om Hedvig och tre andra bra bilförsäkringar nedan!

Information om affiliatelänkar
Välj produkter att jämföra

Sortera efter

Bästa bilförsäkringen
1
Markera
hedvig hemförsäkring logo
award-icon

Hedvig bilförsäkring

Specifikationer
award-icon
 • Gäller utan bindningstid
 • 0 kr självrisk vid stenskott
 • Digital skadeanmälan i appen
Antal bilförsäkringar:3 st
Valbara tillägg:Nej
Självrisk - trafik:2 000 kr
Självrisk - motor/maskinskada:5 000 kr, 8000 kr
Självrisk - glas/stenskott:0 kr (2000 kr vid utbytt ruta)
Självrisk - vagnskada:5 000 kr
Bindningstid:Nej
Billigaste bilförsäkringen
2
Markera
zmarta
 • Jämför flera bilförsäkringar åt dig
 • Kostnadsfritt och inte bindande
 • Gratis rådgivning
Antal bilförsäkringar:Försäkringsförmedlare
Valbara tillägg:Varierar
Självrisk - trafik:Varierar
Självrisk - motor/maskinskada:Varierar
Självrisk - glas/stenskott:Varierar
Självrisk - vagnskada:Varierar
Bindningstid:Varierar
Vi rekommenderar
3
Markera
ica forsäkring

ICA Försäkring

Specifikationer
 • Allrisk ingår
 • ICA-bonus på hela premien
 • Samma pris första 5 åren
Antal bilförsäkringar:3 st
Valbara tillägg:Pluspaket (hyrbil, vägassistans, självriskskydd)
Självrisk - trafik:1 000 - 5 000 kr
Självrisk - motor/maskinskada:1 500 kr/5 000 kr
Självrisk - glas/stenskott:1 500 kr
Självrisk - vagnskada:Minst 3 500 kr
Bindningstid:Uppgift saknas
Avatar for Marcello Rongione av Marcello Rongione Senast uppdaterad : Jan 17, 2023

Det här testet har fått betyget:

29 Röster, Genomsnitt: 4.9/5

Med en bra bilförsäkring kan du känna dig extra trygg när du vistas på vägarna. Alla bilar som vistas i trafiken måste enligt lag ha minst en trafikförsäkring som täcker kostnaderna för skador på medtrafikanter, deras fordon och föremål i omgivningen. Den täcker alltså inte kostnaderna för din bil.

För att få ett bättre skydd måste du teckna en mer omfattande bilförsäkring. Sådana försäkringar erbjuds av de flesta svenska försäkringsbolag och de brukar ofta vara indelade i halv- och helförsäkring.

Att välja en bilförsäkring kan vara svårt med tanke på det stora antalet försäkringsbolag. För att göra ditt val enklare har vi granskat försäkringsmarknaden och kundernas omdömen. På så sätt har vi lyckats välja ut sex försäkringsbolag som fått bäst betyg.

Sveriges bästa bilförsäkringar enligt vår jämförelse är:

 1. Hedvig Bilförsäkring – Bästa bilförsäkringen
 2. Zmarta – Billigaste bilförsäkringen
 3. ICA Försäkring – Vi rekommenderar
 4. Evoli – Vi rekommenderar
 5. Moderna Försäkringar – Vi rekommenderar
 6. Svedea – Bäst enligt SKI

Nedan kan du läsa mer om försäkringsbolagens bilförsäkringar och deras villkor. Längst ner på sidan hittar du även en guide för hur en bilförsäkring fungerar och hur du gör för att hitta det billigaste alternativet.

Testvinnare - Bilförsäkring

Visa alla produkter

1. Hedvig bilförsäkring

- Bästa bilförsäkringen

 • Flexibel bilförsäkring utan bindningstid
 • Byt, pausa eller avsluta när du vill
 • Kostnadsfritt att laga stenskott
 • Täcker även elbilsbatterier
hedvig hemförsäkring logo

Det moderna försäkringsbolaget Hedvig har på kort tid blivit en riktig utmanare till jättarna på den svenska försäkringsmarknaden. Hedvigs bilförsäkring finns i tre olika omfattningar – helförsäkring, halvförsäkring och trafikförsäkring – och gäller helt utan bindningstid. Det betyder att du när som helst kan säga upp försäkringen. Och i Hedvigs snygga app kan du göra en digital skadeanmälan, dygnet runt.

En annan fördel med Hedvig är att du kan ändra omfattningen på försäkringsskyddet när du vill, direkt i appen. Perfekt om du tecknat en trafikförsäkring, men inser att du vill ha ett bättre skydd i efterhand. Det är också möjligt att pausa försäkringen vid behov.

Många förmånliga villkor

Hedvig är kända för sina förmånliga villkor och deras nya bilförsäkring är inget undantag. Först och främst kan du göra en skadeanmälan direkt i appen, när som helst på dygnet, och personlig service får du varje dag fram till kl. 22:00.

Att laga stenskott är helt kostnadsfritt, men behöver du byta ut hela rutan behöver du betala en självrisk. När det gäller reparation får du välja verkstad eller följa Hedvigs rekommendationer och som ung förare slipper du dubbel självrisk.

Hedvigs kostnadsfria och användarvänliga app ger dig full kontroll över din bilförsäkring. Där kan du bland annat få översikt av dina försäkringsvillkor, men också kontakta support eller göra en skadeanmälan. Du kan också ändra personuppgifter, byta försäkringsskydd, pausa eller säga upp bilförsäkringen.

Täcker även batterier för elbilar

Hos Hedvig omfattar både halv- och helförsäkringen batteriet i både elbilar och hybrider. Samtidigt kan andra villkor gälla för övriga delar som är unika just för elbilar. Information om detta hittar du i försäkringsvillkoren för maskinskada.

Maskinskyddet gäller tills bilen är 8 år eller tills den gått 10 000 mil. Här varierar självrisken mellan 5 000 och 8 000 kronor, vilket emellertid är aningen högt jämfört med vissa konkurrenter.

Ett bra val för dig som värdesätter flexibilitet

Hedvigs bilförsäkring kan vara det optimala valet för dig som vill ha friheten att kunna ändra, byta eller säga upp din försäkring när du vill. Det är också ett bra val för unga förare eftersom de inte behöver betala dubbel självrisk, vilket många andra försäkringsbolag kräver.

På Trustpilot har Hedvig ett genomsnittsbetyg på 4,8 av 5 baserat på närmare 1800 omdömen. Så mycket som 91 procent ger dem dessutom högsta möjliga betyg, vilket säger en hel del om hur uppskattade deras försäkringslösningar faktiskt är.

 • Gäller utan bindningstid - byt eller avsluta när du vill.
 • Digital skadeanmälan dygnet runt i appen.
 • 0 kronor i självrisk vid stenskott.
 • Ingen dubbel självrisk för yngre förare.
 • Erbjuder inga tilläggsförsäkringar.

2. Zmarta

- Billigaste bilförsäkringen

 • Hjälper dig att hitta den billigaste bilförsäkringen
 • Gratis att ansöka och inte bindande
 • Support dygnet runt via telefon
 • Erbjuder kostnadsfri rådgivning
zmarta

Zmarta är en förmedlingstjänst som hjälper dig att jämföra bilförsäkringar från olika försäkringsbolag samtidigt, vilket gör det enklare att hitta den billigaste bilförsäkringen just för dig. Enligt Zmarta själva kan du faktiskt spara i snitt 1 800 kronor per år genom att använda deras tjänst.

När du söker bilförsäkring via Zmarta kommer de att skicka vidare dina uppgifter till de försäkringsbolag som är anslutna till tjänsten. De får i sin tur möjlighet att komma med ett prisförslag enligt de uppgifter du gett i formuläret.

Att använda Zmarta är kostnadsfritt att ansöka och du är dessutom inte bunden till din ansökan utan kan tacka nej om du ångrat dig. Dina offerter är dessutom desamma som om du skulle beräkna priset direkt hos försäkringsbolaget.

Så många offerter kan du få

Zmarta samarbetar med några av Sveriges främsta försäkringsbolag, bland annat ICA Försäkringar, Moderna Försäkringar, Dina Försäkringar och Svedea. Hur många svar du får är individuellt beroende på de uppgifter du anger i formuläret. Vissa försäkringsbolag kanske inte erbjuder försäkringar för just din bilmodell, och då får du även färre prisförslag.

Om du känner dig osäker på vilken bilförsäkring du bör välja erbjuder Zmarta kostnadsfri rådgivning. Tillsammans med deras rådgivare kan du enkelt hitta en lösning som passar dig och din bil. På deras blogg hittar du även en mängd intressant och lärorik information för dig som är bilägare.

Kunderna är nöjda

Med över 3800 recensioner på Trustpilot och ett genomsnittsbetyg på 4,6 av 5 kan vi konstatera att kunderna är mycket nöjda med Zmartas tjänst.

Visserligen fokuserar många av recensionerna på Zmartas huvudsakliga tjänst – att förmedla lån – men kunderna lyfter också den höga kvaliteten på kundservicen. Personalen beskrivs som trevlig, bemötande och snabb på att svara.

Vi vände oss själva till Zmartas chattsupport vid ett flertal tillfällen och fick svar inom mindre än en minut. De erbjuder dessutom telefonsupport dygnet runt, vilket är ett stort plus.

Ett enkelt sätt att hitta en billig bilförsäkring

Genom att jämföra bilförsäkringar via Zmarta kan du snabbt och enkelt hitta en försäkringslösning som passar just dig och din bil. Ansökningsprocessen är helt digital och dessutom kostnadsfri, vilket gör att du inte har något att förlora på att använda Zmartas tjänst.

Det enda negativa vi kan komma på med Zmarta är att de inte samarbetar med alla försäkringsbolag. Därmed finns det en risk – men också en mycket liten sådan – att du missar bättre erbjudanden. Överlag kan vi dock rekommendera Zmarta till dig som enklare vill hitta den billigaste bilförsäkringen.

 • Jämför bilförsäkringar från flera försäkringsbolag åt dig.
 • Kostnadsfri och icke-bindande ansökan.
 • Erbjuder kostnadsfri rådgivning.
 • Lättillgänglig kundtjänst (öppet dygnet runt).
 • Samarbetar inte med alla försäkringsbolag.

3. ICA Försäkring

- Vi rekommenderar

 • 4,3 av 5 i betyg hos Konsumenternas
 • ICA-bonus på hela premien
 • Allrisk ingår i både halv- och helförsäkring
 • Alltid samma pris de första fem åren om du är skadefri
ica forsäkring

Hos ICA försäkringar kan du försäkra det mesta du bryr dig om, exempelvis din bil. Och till riktigt bra priser dessutom, framför allt om du är ICA-kund. Då får du nämligen bonus på hela försäkringskostnaden.

Precis som många andra försäkringsbolag erbjuder ICA Försäkring tre bilförsäkringar – trafik-, halv-och helförsäkring. Trafikförsäkringen är obligatorisk och halvförsäkringen ger ett bra skydd för lite äldre bilar. Helförsäkringen ger dig det bästa skyddet då den även täcker plåt- och lackskador.

I ICA Försäkrings bilförsäkringar ingår alltid Trafikolycksfall och Krishjälp utan extra kostnad. Dessa ersättningsområden gäller dessutom utan självrisk. Även allrisk ingår utan extra kostnad i halv- och helförsäkringen som ger dig ersättning om du till exempel tappar bort dina bilnycklar, spiller på bilens säten eller tankar med fel bränsle.

Samma pris i 5 år och ICA-bonus

En fördel med ICA Försäkring är att du som ny kund får samma pris på helförsäkringen under dina fem första år, under förutsättning att du är skadefri. Du behöver alltså inte oroa dig för prishöjningar som kan påverka din ekonomi. Detta påverkar inte heller prisberäkningen eller möjligheten att säga upp helförsäkringen.

Tecknar du en bilförsäkring som ICA-kund får du dessutom stammispoäng på hela försäkringskostnaden. Om din försäkring till exempel kostar 1 000 kronor får du 1 000 poäng. Poängen får du varje gång du betalar försäkringen, antingen årsvis eller månadsvis. Du kan sedan förvandla dem till riktiga pengar som du kan handla för på ICA.

Självrisker hos ICA Försäkring

ICA Försäkring erbjuder relativt förmånliga självrisker för deras olika försäkringsområden. Så här ser de ut:

 • Trafik – 1 000 kr
 • Trafikolycksfall och Krishjälp – 0 kr
 • Brand – 1 500 kr
 • Stöld – 1 500 kr
 • Glasskada – 1 500 kr
 • Maskinskada – 1500 eller 5 000 kr
 • Räddning – 1 500 kr
 • Rättsskydd – 20 procent (lägst 1 500 kr)
 • Allrisk – 1 500 kr
 • Djurkollision – 0 kr
 • Vagnskada – minst 3 500 kronor

Om du vill ha ett extra bra skydd kan du teckna ICA Försäkrings Pluspaket. Det ger dig även ersättning för hyrbil och assistans samt ett självriskskydd. Tyvärr är det inte möjligt att teckna dessa tillägg individuellt, utan du kan bara köpa till Pluspaketet.

Prisvärt med tanke på försäkringsskyddet

ICA Försäkring erbjuder en prisvärd bilförsäkring med tanke på det försäkringsskydd du får. Förutom att du får bonus på hela försäkringskostnaden som du sedan kan handla mat för, ingår allrisk, trafikolycksfall och krishjälp helt kostnadsfritt. De två senare gäller dessutom helt utan självrisk, så även skador i samband med djurkollision.

Kunderna själva är mycket nöjda med bolaget och ger dem faktiskt 4,3 av 5 i betyg hos Konsumenternas. Detta i kombination med de förmånliga villkoren gör oss trygga i att rekommendera ICA:s bilförsäkring till dig som vill ha ett bra försäkringsskydd.

 • Billig bilförsäkring, framför allt för dig som är ICA-kund (få bonus på hela premien).
 • Allrisk ingår i både halv- och helförsäkring.
 • Är du skadefri får du samma pris dina fem första år som kund.
 • Trafikolycksfall och Krishjälp ingår och gäller helt utan självrisk.
 • Inte lika förmånligt för dig som inte är ICA-kund.
 • Erbjuder bara Pluspaket som tillägg, inte enstaka tillsäggsförsäkringar.

4. Evoli

- Vi rekommenderar

 • Billig bilförsäkring för dig som kör säkert
 • Gäller helt utan bindningstid
 • Hög självrisk ger låg premie
 • Många valbara tillägg
evoli

Teckna nu:

Evoli är ett nytt och innovativt försäkringsbolag som erbjuder prisvärda bilförsäkringar för dig som sällan drabbas av skador och som har haft körkort länge. Visionen är helt enkelt att du som kör en vanlig bil och kör säkert inte ska behöva betala lika mycket som alla andra.

Genom att erbjuda höga självrisker – faktiskt upp till hela 18 000 kronor – och helt digitala processer kan Evoli pressa ner priserna, utan att kompromissa med omfattningen i deras tre bilförsäkringar. Dessutom gäller Evolis bilförsäkring helt utan bindningstid.

Många tillägg och höga självrisker

Hos Evoli kan du välja mellan den traditionella trafikförsäkringen, en halvförsäkring och en helförsäkring.Utöver de tre grundläggande bilförsäkringarna kan du även skräddarsy ditt försäkringsskydd med olika tillägg, bland annat för hyrbil, vägassistans samt för förare under 24 år. Du kan också få ersättning om du kolliderar med ett djur, så länge reparationskostnaden överstiger 1 000 kronor.

Bortsett från de digitala processerna är det de höga självriskerna som gör att Evoli kan erbjuda extra billiga bilförsäkringar. Hos Evoli varierar självrisken beroende på försäkringsområde, men vid helförsäkring kan du själv bestämma över självrisken i samband med vagnskada. Här kan du välja mellan 4 000 kr, 9 000 kr eller 18 000 kr.

Väljer du att betala 18 000 kr när/om en olycka inträffar får du alltså en billigare bilförsäkring, sett till själva premiekostnaden. Få andra försäkringsbolag erbjuder så höga självrisker.

Ett prisvärt alternativ för dig som kör säkert

Med tanke på de förmånliga försäkringsvillkoren och de smidiga processerna är det inte konstigt att Evoli blivit ett populärt alternativ bland bilägarna. Försäkringsbolaget har fått många fina omdömen på plattformar som Reco och Trustpilot.

Bilägarna själva beskriver Evoli som nytänkande och majoriteten har bara haft positiva upplevelser med bolaget. Förutom att erbjuda konkurrenskraftiga priser menar kunderna att supporten är professionell och skaderegleringen snabb. Många menar också att de sänkt sin årspremie rejält efter att ha bytt bilförsäkring till Evoli.

Det enda vi saknar är en allrisk som tillägg, vilket bolaget inte verkar erbjuda i dagsläget. I övrigt känner vi oss trygga i att rekommendera försäkringsbolaget för dig i jakt på en enkel bilförsäkring med transparenta villkor.

 • Tre bilförsäkringar och många valbara tillägg, bland annat djurkollision
 • Bilförsäkringen gäller helt utan bindningstid.
 • Påverka månadspremien själv genom att välja en högre självrisk (vid helförsäkring).
 • Går att betala månadsvis eller årsvis.
 • Allrisk finns inte som tillägg.

5. Svedea

- Bäst enligt SKI

 • Allrisk och vägassistans ingår
 • En omfattande tilläggsförsäkring
 • Valbara självrisker
 • Flera betalningsalternativ
svedea logo

Svedea är ett försäkringsbolag som specialiserar sig på fordonsförsäkringar av alla dess slag, inte minst bilförsäkringar. Faktum är att Svedea har Sveriges nöjdaste kunder 2022 inom kategorin fordonsförsäkringar enligt Svenskt Kvalitetsindex. Försäkringsbolaget menar också att 9 av 10 personer som varit i behov av skadereglering ger Svedea högsta betyg.

Svedea riktar in sig till ungefär samma målgrupp som Evoli, det vill säga personer med lägre sannolikhet att råka ut för skador. Det inkluderar förare över 30 år som kör en vanlig bil med låg skadestatistik och som bor i ett område med låg skaderisk. Syftet med detta är för att kunna erbjuda extra konkurrenskraftiga priser. I Vi Bilägares stora försäkringsjämförelse 2019 var faktiskt Svedea billigast i två av tre fall.

Allrisk och vägassistans ingår

En stor fördel när det gäller Svedeas bilförsäkringar är att både halv- och helförsäkringen innehåller både allrisk och vägassistans.

Helförsäkringen ger dig dock ett ännu mer omfattande skydd eftersom du får ersättning för skador på själva bilen samt reducerad självrisk (50 procent) vid skadegörelse och djurkollision. Utöver det kan du reparera bilen på valfri verkstad och du får dessutom kostnadsfri lagning av stenskott.

Vad gäller tillägg har Svedea valt att inte krångla till det i onödan. Istället erbjuder de ett enda XL-tillägg för en fast årskostnad som bland annat ger dig vägassistans dygnet runt (utan självrisk) samt kris- och olycksfallsförsäkring som täcker både förare och medpassagerare. Du får också ersättning för hyrbil samt självriskeliminering vid vagnskada på grund av skadegörelse eller djurkollision.

Många valbara självrisker

Hos Svedea finns det goda möjligheter att själv justera försäkringskostnaden med hjälp av självrisken. Flera försäkringsområden har nämligen valbara självrisker i tre nivåer. Du kan till exempel välja mellan en självrisk på 1 500 kr, 2 000 kr eller 3 000 kr för trafikskada, brand och stöld. Vid stöld kan du dessutom slippa självrisken helt om du har en spårsändare eller stöldskyddsmärkning på bilen som gör att du hittar den.

Även för vagnskada kan du välja mellan tre självrisker – 3 500 kr, 6 000 kr eller 9 000 kr – för att på så sätt påverka försäkringskostnaden. Väljer du en högre självrisk betalar du mer när olyckan är framme, men själva försäkringskostnaden blir lägre.

Sveriges nöjdaste kunder enligt SKI

Det finns många bra anledningar till varför Svedea har Sveriges nöjdaste kunder inom fordonsförsäkringar. Genom att vända sig till en specifik målgrupp – alltså personer som sällan drabbas av skador – kan de pressa ner priserna ordentligt samtidigt som du själv kan påverka försäkringskostnaden med hjälp av självrisken.

Vi gillar framför allt att både allrisk och vägassistans ingår i både halv- och helförsäkringen samt att det bara finns ett tillägg som täcker det mesta.

Det finns helt enkelt inte mycket negativt att säga om Svedea – de är enkla att ha och göra med, billiga och erbjuder transparenta villkor. Tänk dock på att de samarbetar med Zmarta, så genom att gå via dem kan du få prisförslag från Svedea och flera andra försäkringsbolag.

 • Sveriges nöjdaste kunder enligt SKI.
 • Billigast i 2 av 3 fall i Vi Bilägares jämförelse.
 • Flera försäkringsområden har valbara självrisker.
 • Ett enda tillägg som ger ett omfattande skydd.
 • Inte optimalt för dig som ofta drabbas av skador.

6. Moderna Försäkringar

- Vi rekommenderar

 • Valbar självrisk vid helförsäkring
 • Erbjuder allrisk som tillägg
 • Ingen uppsägningstid
 • 4,4 av 5 i betyg av Konsumenternas Försäkringsbyrå
moderna försäkringar

Bilförsäkringen är en av Moderna Försäkringars mest populära försäkringar som dessutom fått 4,4 av 5 i betyg av Konsumenternas Försäkringsbyrå (helförsäkring med samtliga tillägg). Du tecknar bilförsäkringen direkt på hemsidan där du kan få ett prisförslag omedelbart. Det är dessutom möjligt att ta del av förmånliga samlingsrabatter som ger dig en ännu billigare bilförsäkring.

Moderna Försäkringar erbjuder likt övriga försäkringsbolag tre olika bilförsäkringar: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. I vanlig ordning är trafikförsäkringen den mest grundläggande medan halvförsäkringen ersätter brand, glasskador, stöld, maskinskada, räddning och rättsskydd.

Helförsäkringen innehåller allt detta, men ersätter även skador på bilen till följd av trafikolycka – även om du själv orsakat den – och skadegörelse.

Många tillägg, även allrisk

Du kan också utöka skyddet i bilförsäkringen genom att teckna valbara tilläggsförsäkringar. Du kan till exempel teckna tillägg för:

 • Hyrbil. Ersätter kostnaden för hyrbil om du inte kan använda den försäkrade bilen på grund av skada.
 • Trafikolycka och krishjälp. Ersätter medicinsk invaliditet och kostnader för sjukhusvistelse om du eller en medpassagerare skadas i samband med en olycka.
 • Assistans. Ersätter reparationskostnader på plats eller bärgning samt hyrbil i maximalt tre dagar om driftstoppet kräver reparation.
 • Allrisk bil. Ersätter kostnader i samband med självförvållande olyckshändelser, exempelvis feltankning, spilld dryck på sätet eller borttappade bilnycklar.
 • Kombi. Ett tillägg som innehåller både assistans- och hyrbilstillägg. Vid skadegörelse får du även halverad självrisk vid vagnskada.

Självrisker hos Moderna Försäkringar

Självriskerna hos Moderna Försäkringar är relativt låga. Vid trafikolycka ligger den till exempel på 1 000 kronor och vid brand och stöld på 1 500 kronor. Vad gäller maskinskada är självrisken 1 500 kronor för bilar som körts mindre än 8 000 mil, annars är den 3 000 kronor. Tecknar du en helförsäkring kan du välja mellan en självrisk på 3 500 kronor eller 7 000 kronor.

Istället för att ha ett tillägg för djurkollision får du med helförsäkring dessutom självriskreducering på 3 500 kronor. Med andra ord kan självrisken bli 0 kronor.

Hos Moderna Försäkringar tillkommer dock en extra ungdomssjälvrisk på 1 000 kronor som gäller om föraren är under 24 år.

Många positiva omdömen på Trustpilot

I och med att Moderna Försäkringar är ett av Sveriges största försäkringsbolag är det föga förvånande att de har många goda omdömen på Trustpilot. Här ligger genomsnittsbetyget på 4 av 5 baserat på över 1000 recensioner. Mer än hälften av användarna ger dessutom försäkringsbolaget betyget ”Utmärkt”.

Kunderna menar att Moderna Försäkringar är trevliga och att de erbjuder bra service. De lyfter också den snabba skaderegleringen och prissättningen samt möjligheten att samla flera försäkringar för att ta del av förmånliga rabatter. Tecknar du minst fem försäkringar kan du faktiskt få upp till 20 procent rabatt på varje enskild försäkring.

Tips! Genom att ansöka via Zmarta kan du få prisförslag från Moderna Försäkringar och en rad andra försäkringsbolag för att enklare hitta ett bra skydd till din bil.

 • Justera månadskostnaden med valbar självrisk.
 • Självriskreducering vid djurkollision (helförsäkring).
 • Erbjuder många tillägg, bland annat allrisk som täcker självförvållade skador.
 • Gäller utan uppsägningstid.
 • Erbjuder förmånliga samlingsrabatter.
 • Relativt låg självrisk kan ge högre försäkringskostnad.
 • Har bindningstid.

Guide: Så får du en billigare bilförsäkring

Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på innan du väljer bilförsäkring, till exempel vad som påverkar försäkringskostnaden.

Nedan ska vi gå igenom hur bilförsäkringar fungerar i enkelhet och vad som påverkar priset du betalar. Vi ska också titta närmare på självrisken eftersom den är en väsentlig del av de flesta försäkringar.

Kort om bilförsäkringar

En bilförsäkring är ett försäkringsskydd som täcker skador på din bil.

Idag kan du välja mellan tre typer av bilförsäkringar:

 • Trafikförsäkring. Detta är den mest grundläggande försäkringen som alla fordon som vistas i trafik enligt svensk lag måste ha. Enbart avställda fordon är undantagna. Trafikförsäkringen ersätter skador på omgivningen och övriga trafikanter vid en olycka.
 • Halvförsäkring. Med denna bilförsäkring får du ersättning för det mesta som kan tänkas hända din bil, exempelvis brand, motorskada, stöld eller skadegörelse. Det enda som halvförsäkringen inte ersätter är vagnskador, det vill säga skador på själva bilen.
 • Helförsäkring. Helförsäkringen ger dig ett omfattande skydd och ersätter även vagnskada.

Bättre skydd med tilläggsförsäkringar

Utöver de grundläggande bilförsäkringarna erbjuder de flesta försäkringsbolag så kallade tillägg. Detta är separata försäkringar som fokuserar på specifika områden, exempelvis för hyrbil eller djurkollision.

Genom att teckna tilläggsförsäkringar kan du skräddarsy din bilförsäkring så att den passar just dig och din bil.

Självrisk på bilförsäkringen

Självrisken är en viktig del av bilförsäkringen. Detta är nämligen det belopp du själv måste betala när du behöver utnyttja försäkringen för att kunna få ut ersättning. Precis som namnet antyder är det en avgift för den risk du själv tar när du exempelvis vistas i trafiken.

Storleken på självrisken varierar, dels beroende på försäkringsområde, men också på försäkringsbolag. Det finns även aktörer som tillåter dig att välja olika självrisker beroende på hur mycket du vill betala om olyckan är framme. På så sätt kan du själv påverka din försäkringskostnad.

Det är nämligen så att en hög självrisk innebär en lägre risk för försäkringsbolaget då du betalar mer i samband med en olycka. Därmed kan de oftast erbjuda dig en billigare bilförsäkring.

Om du istället väljer en låg självrisk behöver du inte betala lika mycket vid ett försäkringsärende. Men eftersom risken för försäkringsbolaget ökar kompenserar de för detta genom att höja försäkringskostnaden.

Betalning av bilförsäkring

Hur ofta du ska betala din bilförsäkring kan du oftast välja själv. Många bolag tillåter dig att betala månadsvis, halvårsvis eller årsvis. I vissa fall kan det dock tillkomma en procentuell avgift om du betalar månadsvis eller halvårsvis.

Vad avgör priset på bilförsäkringen?

Hur mycket bilförsäkringen kostar varierar beroende på en rad olika faktorer:

 • Bilens ålder och modell. Vissa bilar är dyrare att reparera än andra. Därför kan både årsmodell och bilmodell påverka försäkringskostnaden.
 • Din ålder. Statistiskt sett är olyckor mindre vanliga bland personer som haft körkort länge, vilket gör att yngre förare ofta får betala en högre försäkringspremie.
 • Bostadsområde. Ju fler bilar, desto större risk för olyckor. Därför kan personer i tätorten betala mer för sin bilförsäkring än personer som bor på glesbygden.
 • Årlig körsträcka. Även körsträckan påverkar försäkringskostnaden eftersom risken för olyckor ökar ju mer du kör.
 • Bilförsäkringens omfattning. En halvförsäkring är förstås billigare än en helförsäkring med flera tillägg.
 • Självrisk. Slutligen påverkar även storleken på självrisken bilförsäkringens kostnad.

Så får du en billigare bilförsäkring

Om du vill få en så billig bilförsäkring som möjligt finns det lyckligtvis en del saker du kan göra.

 1. Öka bilens säkerhet. Genom att öka bilens säkerhet kan du minska försäkringsbolagets risk, vilket också gör bilförsäkringen billigare. Du kan till exempel installera ett billarm, en spårningssändare eller låsa in bilen i ett garage under natten.
 2. Minska din körsträcka. Genom att hålla nere körsträckan kan du minska kostnaden. Tänk dock på att inte välja allt för låg körsträcka, då kan du nämligen få mindre ersättning vid en olycka.
 3. Kör säkert! Om du kan visa försäkringsbolaget att du kört säkert under en lägre tid finns det möjlighet att de sänker din försäkringspremie.
 4. Utnyttja samlingsrabatter. Flera försäkringsbolag erbjuder förmånliga rabatter för kunder som samlar flera försäkringar hos dem. Ha detta i åtanke när du väljer försäkringsbolag.

5 tips för en säkrare bilfärd

Låt oss avsluta med fem enkla, men viktiga tips på hur du kör säkrare.

 1. Kontrollera lufttrycket regelbundet. Är lufttrycket i däcken för lågt finns risken att bilen blir trögstyrd samtidigt som den drar mer bränsle. För högt däcktryck kan å andra sidan orsaka onödigt slitage.
 2. Reparera stenskott direkt. Om du låter stenskottet vara kvar finns risken att rutan spricker. Oftast behöver du dessutom inte betala någon självrisk vid lagning av stenskott.
 3. Se över mönsterdjupet. Slitna däck kan öka risken för olyckor, framför allt i samband med vattenplaning. De ger dessutom en längre bromssträcka. Enligt Transportstyrelsen ska mönsterdjupet vara minst 1,6 mm på sommarväglag och 3 mm på vinterväglag.
 4. Undvik att köra om du är trött. Trötthet försämrar din reaktionsförmåga och kan vara minst lika farligt som att köra berusad. Lämna bilen hemma om du känner dig trött.
 5. Håll avstånd till andra bilar. På så sätt kan du minska risken för stenskott såväl som olyckor.

Källor

I vår sammanställning av bilförsäkringar har vi framför allt utgått från kundernas egna omdömen och recensioner. Här kan du se vilka källor vi använt oss av.

Reco.se

 • https://www.reco.se/evoli-abKundbetyg för Evoli

Trustpilot.com

 • https://se.trustpilot.com/review/evoli.se
 • https://se.trustpilot.com/review/zmarta.se

Kvalitetsindex.se

Rapport: Försäkringsbranschen (hösten 2020)

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

Liknande tester

glad familj (hemförsäkring)
5 Hemförsäkring testade
hedvig hemförsäkring logo
Bästa hemförsäkring Hedvig
villaförsäkring
3 Villaförsäkring testade
hedvig hemförsäkring logo
Bästa villaförsäkringen Hedvig
4 Hundförsäkring testade
lassie
Bäst i test Lassie
matte med sin katt - bästa kattförsäkringen test
4 Kattförsäkring testade
lassie
Bästa kattförsäkring Lassie
olycksfallsförsäkring
3 Olycksfallsförsäkring testade
ica forsäkring
Bästa olycksfallsförsäkring ICA Försäkring
bästa reseförsäkringen
3 Reseförsäkring testade
Europeiska ERV
Bästa reseförsäkringen Europeiska ERV
Köpa bil
5 Billån testade
advisa logga
Bästa billån Advisa
låneförmedlare
6 Låneförmedlare testade
advisa logga
Bästa låneförmedlare Advisa

Jämför specifikationer

Nedan kan du se testvinnarna i vår jämförelse. Du kan scrolla i sidled för att se alla vinnare.

Produkter

1
image
2
image
3
image
image
image
image

Specifikationer

Hedvig bilförsäkring

Zmarta

ICA Försäkring

Evoli

Svedea

Moderna Försäkringar

Betyg:
Antal bilförsäkringar:3 stFörsäkringsförmedlare3 st3 st3 st3 st
Valbara tillägg:NejVarierarPluspaket (hyrbil, vägassistans, självriskskydd)Hyrbil, vägassistans, djurkollision, förare under 24 årXL-tilläggHyrbil, trafikolycksfall, assistans, allrisk bil, kombi
Självrisk - trafik:2 000 krVarierar1 000 - 5 000 kr2 000 kr1 500 kr, 2 000 kr, 3 000 kr1 000 kr
Självrisk - motor/maskinskada:5 000 kr, 8000 krVarierar1 500 kr/5 000 kr4 000 kr/8 000 kr3 500 kr1 500 kr
Självrisk - glas/stenskott:0 kr (2000 kr vid utbytt ruta)Varierar1 500 kr40% (lägst 2 000 kr)1 500 kr (glasbyte)2 000 kr
Självrisk - vagnskada:5 000 krVarierarMinst 3 500 kr4 000 kr, 9 000 kr, 18 000 kr3 500 kr, 6 000 kr, 9 000 kr3 500 kr, 7 000 kr
Bindningstid:NejVarierarUppgift saknasNejJaJa

Vanliga frågor och svar

Enligt Insplanet ligger den genomsnittliga kostnaden för en bilförsäkring på cirka 4 200 kronor om året eller 350 kronor i månaden.

Ja, enligt trafikskadelagen (1975:1410) måste alla fordon som vistas i trafiken ha minst en trafikförsäkring. Om du inte har en trafikförsäkring kan du behöva betala en daglig trafikförsäkringsavgift som är betydligt dyrare än själva trafikförsäkringen. Halv- och helförsäkring är dock valfritt.

Det finns tre olika bilförsäkringar.

 • Trafikförsäkringen är obligatorisk och täcker enbart skador på medtrafikanter och omgivningen vid en olycka.
 • Halvförsäkringen ger dig ett bra grundläggande skydd mot exempelvis brand, stöld, skadegörelse, maskinskada och rättegångskostnader.
 • Helförsäkringen ger dig ett omfattande skydd och ersätter även skador på själva bilen.

Alla bilar som inte är avställda måste ha en trafikförsäkring. Halvförsäkringar passar bilar som är upp till tre år gamla eftersom de omfattas av vagnskadegarantin medan bilar mellan 3 – 10 år alltid bör ha en helförsäkring.

Generellt sett kan du enbart säga upp och byta bilförsäkring på försäkringens förfallodag. Oftast har bilförsäkringar ett års bindningstid, men det finns också aktörer – exempelvis Evoli och Hedvig – som helt saknar bindningstid. Detta innebär att du kan byta när som helst.

Hur billig din bilförsäkring blir varierar som sagt beroende på flera faktorer. Enligt Vi Bilägares jämförelse av bilförsäkringar var dock Svedea billigast i 2 av 3 fall. För att hitta den billigaste bilförsäkringen rekommenderar vi att du jämför via en förmedlingstjänst som Zmarta.

Du måste ha en bilförsäkring från den dag du tar bilen i bruk, det vill säga redan samma dag som du kör hem den från säljaren.

Hjälpte det här testet om Bilförsäkring dig?

29 Röster, Genomsnitt: 4.9/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

glad familj (hemförsäkring)

Hemförsäkring: 5 bästa bolagen

villaförsäkring

Villaförsäkring: 3 testade bolag

Hundförsäkring: 4 försäkringsbolag

Testvinnare - Bilförsäkring

 1. hedvig hemförsäkring logo

  Hedvig bilförsäkring

  Bästa bilförsäkringen
 2. zmarta

  Zmarta

  Billigaste bilförsäkringen
 3. ica forsäkring

  ICA Försäkring

  Vi rekommenderar

Vanliga frågor och svar

Enligt Insplanet ligger den genomsnittliga kostnaden för en bilförsäkring på cirka 4 200 kronor om året eller 350 kronor i månaden.

Ja, enligt trafikskadelagen (1975:1410) måste alla fordon som vistas i trafiken ha minst en trafikförsäkring. Om du inte har en trafikförsäkring kan du behöva betala en daglig trafikförsäkringsavgift som är betydligt dyrare än själva trafikförsäkringen. Halv- och helförsäkring är dock valfritt.

Det finns tre olika bilförsäkringar.

 • Trafikförsäkringen är obligatorisk och täcker enbart skador på medtrafikanter och omgivningen vid en olycka.
 • Halvförsäkringen ger dig ett bra grundläggande skydd mot exempelvis brand, stöld, skadegörelse, maskinskada och rättegångskostnader.
 • Helförsäkringen ger dig ett omfattande skydd och ersätter även skador på själva bilen.

Alla bilar som inte är avställda måste ha en trafikförsäkring. Halvförsäkringar passar bilar som är upp till tre år gamla eftersom de omfattas av vagnskadegarantin medan bilar mellan 3 – 10 år alltid bör ha en helförsäkring.

Generellt sett kan du enbart säga upp och byta bilförsäkring på försäkringens förfallodag. Oftast har bilförsäkringar ett års bindningstid, men det finns också aktörer – exempelvis Evoli och Hedvig – som helt saknar bindningstid. Detta innebär att du kan byta när som helst.

Hur billig din bilförsäkring blir varierar som sagt beroende på flera faktorer. Enligt Vi Bilägares jämförelse av bilförsäkringar var dock Svedea billigast i 2 av 3 fall. För att hitta den billigaste bilförsäkringen rekommenderar vi att du jämför via en förmedlingstjänst som Zmarta.

Du måste ha en bilförsäkring från den dag du tar bilen i bruk, det vill säga redan samma dag som du kör hem den från säljaren.