Information om affiliatelänkar

Vilket är det bästa bolånet?

Baserat på kundbetyg har vi utsett Zensum till det bästa bolånet i vår sammanställning Zensum erbjuder dock inte själva bolån, utan hjälper dig att jämföra bolåneräntor från flera olika banker På så sätt kan du enklare hitta det billigaste bolånet just för dig På Trustpilot har Zensum ett snittbetyg på 4,8 av 5 baserat på fler än 5000 omdömen, vilket säger en del om deras kundnöjdhet Läs gärna mer om Zensum och två andra bra alternativ för dig som ska låna till bostad nedan

Information om affiliatelänkar

Jämför våra 3 testvinnare

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
Utmärkelse:Bästa bolånHögst lånebeloppFlest partners
Produkt:ZensumHypoteketCompricer
Betyg:
Typ av bolån:LåneförmedlareBankLåneförmedlare
Lånebelopp:150 000 – 10 000 000 kr300 000 – 20 000 000 kr150 000 – 20 000 000 kr
Belåningsgrad:85%75%85%
Kreditupplysning:UCUCUC
Trustscore:4,8 av 5 (5200+ omdömen)4,6 av 5 (2400+ omdömen)4,6 av 5 (1600+ omdömen)
Antal anslutna banker:4 stN/A9 st

1. Zensum - Bästa bolån

 • Typ av bolån: Låneförmedlare
 • Lånebelopp: 150 000 – 10 000 000 kr
 • Belåningsgrad: 85%
 • Kreditupplysning: UC
 • Trustscore: 4,8 av 5 (5200+ omdömen)
 • Antal anslutna banker: 4 st
zensum logga
zensum bolån omdöme hos trustpilot

Om du enklare vill hitta den bästa räntan på ditt bolån rekommenderar vi att du vänder dig till en låneförmedlare, exempelvis Zensum. Hos Zensum behöver du bara fylla i en enda ansökan som sedan skickas vidare till de banker som är anslutna till tjänsten, vilket i det här fallet är SBAB, Skandia, Bluestep Bank och Nordax Bank.

Varför vi valt ut Zensum som vinnare är främst på grund av de höga kundbetygen. Företaget har faktiskt fått betyget 4,8 av 5 på Trustpilot baserat på fler än 5 000 omdömen. Och av dessa har majoriteten – 79 procent – gett högsta betyg.

Zensum bolån omdöme hos Trustpilot.com

Bolån upp till 10 miljoner kronor

Hos Zensum kan du jämföra om både små och stora bolån mellan 150 000 kronor upp till 10 miljoner kronor. Det som avgör hur mycket du får låna är dock din personliga ekonomi, och hur mycket du kan betala kontant.

Ansöker gör du enkelt via Zensums hemsida, där du fyller i dina personliga uppgifter i ett formulär. Det här är förstås helt säkert och det går alldeles utmärkt att ansöka via mobilen om du föredrar det. Svar får du samma dag eller inom ett par arbetsdagar, beroende på bankernas handläggningstider.

Tillsammans med din personliga bolånehandläggare kan du sedan gå igenom dina erbjudanden och bestämma dig för om du vill tacka ja eller nej. Du är nämligen inte bunden till din ansökan, och att ansöka är dessutom helt kostnadsfritt.

Öppettiderna kunde varit bättre

Vi ser bara fördelar med att använda Zensum. Deras tjänst är enkel och kunderna verkar väldigt nöjda, åtminstone om vi utgår efter betygen på Trustpilot. Det enda negativa är öppettiderna som kunde varit något bättre. Idag är det vardagar mellan 09:00 – 19:00 som gäller, förutom fredagar då kundtjänsten istället stänger 17:00. Samtidigt går det att hitta mycket värdefull information direkt på hemsidan.

Överlag känner vi oss trygga med att rekommendera Zensum för dig som är på jakt efter ett bolån och som vill jämföra räntor från flera banker samtidigt.

 • Hjälper dig att jämföra flera bolån samtidigt.
 • Kräver bara en ansökan och kreditupplysning.
 • Kostnadsfritt att ansöka och inte bindande.
 • Över 5000 omdömen på Trustpilot.
 • Öppettiderna för kundtjänsten kunde varit bättre.
 • Andra låneförmedlare har fler partners.

Ansök om lån:

 • Kostnadsfri tjänst
 • Personlig bolånehandläggare

2. Hypoteket - Högst lånebelopp

 • Typ av bolån: Bank
 • Lånebelopp: 300 000 – 20 000 000 kr
 • Belåningsgrad: 75%
 • Kreditupplysning: UC
 • Trustscore: 4,6 av 5 (2400+ omdömen)
hypoteket logo

Hypoteket har blivit ett populärt alternativ till de traditionella bankernas bolån. Här är jobbiga ränteförhandlingar ett minne blott – hos Hypoteket får alla kunder nämligen samma bolåneränta.

Det enda som påverkar räntan är storleken på bolånet och hur det förhåller sig till värdet på bostaden du köper. På så sätt kan du enkelt se vilken ränta just du får genom att fylla i uppgifter om bostaden du är intresserad av på Hypotekets hemsida.

Maximal belåningsgrad på 75 procent

En viktig skillnad mellan Hypoteket och andra långivare är att den maximala belåningsgraden är 75 procent istället för 85 procent. Det betyder alltså att du behöver betala minst 25 procent i kontantinsats istället för 15, något som kan bli svårt om du vill köpa en lite dyrare bostad.

För dig som har råd kan det ändå vara en bra affär eftersom du får en konkurrenskraftig ränta från start, utan förvirrande rabatter och dolda avgifter. Dessutom blir du mindre belånad, vilket vi tycker är en fördel i sig.

En annan fördel är att Hypoteket aldrig kommer att kräva att du flyttar andra delar av din ekonomi till dem. Det gör också att de inte kommer att kompensera för eventuella förluster genom att ta ut extra avgifter för ditt sparande eller liknande.

Hjälper dig att flytta bolånet

Skulle det vara så att du redan har ett bolån, men är intresserad av Hypotekets villkor kan du alltid flytta bolånet till dem. Då gäller det dock att du inte har bunden ränta i dagsläget – har du det behöver du betala en avgift för att bryta bindningstiden. Hypotekets handläggare hjälper dig genom hela flytten och ser till att det hela går smidigt.

Många nöjda kunder

Även Hypoteket har många nöjda kunder, vilket tyder på att de gör någonting rätt. På Trustpilot har de betyget 4,6 av 5 baserat på över 2400 omdömen med 80 procent som ger högsta betyg.

hypoteket bolån omdöme hos Trustpilot.com

Kunderna tycker om att de inte behöver förhandla om räntan och menar dessutom att de fått bra hjälp att flytta sitt gamla bolån. Vissa är dock lite besvikna över att de inte kan byta säkerhet för lånet, vilket betyder att det inte går att ha kvar samma bolån om du skulle flytta. Det är dock något som Hypoteket skriver att de jobbar på.

 • Erbjuder bolån upp till 20 miljoner.
 • Slipp förhandlingar - alla kunder har samma ränta.
 • Hjälper dig att flytta bolånet.
 • Smidig och digital ansökan.
 • Maximal belåningsgrad är 75 procent.
 • Ej möjligt att byta säkerhet för bolånet.

Ansök om lån:

 • Se din ränta direkt
 • Kostnadsfritt och enkelt att flytta bolån

3. Compricer - Flest partners

 • Typ av bolån: Låneförmedlare
 • Lånebelopp: 150 000 – 20 000 000 kr
 • Belåningsgrad: 85%
 • Kreditupplysning: UC
 • Trustscore: 4,6 av 5 (1600+ omdömen)
 • Antal anslutna banker: 9 st
Compricer logga

Compricer är ett namn som de flesta säkert känner till. Det här är nämligen en av Sveriges största jämförelsetjänster för lån, försäkringar och mycket annat. Föga förvånande kan Compricer även hjälpa dig att jämföra bolån, närmare bestämt från 9 olika långivare. Det är fler än många andra låneförmedlare, vilket ökar dina chanser att hitta det bästa bolånet för dig.

En annan fördel är att Compricer, lika alla andra låneförmedlare, bara hämtar en kreditupplysning på dig. Den får alla banker sedan dela på när de gör sin bedömning. Även om flera kreditupplysningar inför ett bolån sällan påverkar din kreditvärdighet kan de ändå vara bra att undvika.

Ett bra val för dig med sämre kreditvärdighet

Hos Compricer kan du bland annat jämföra bolån från SBAB, som hamnat i topp i SKI:s undersökning av kundnöjdhet bland bolånekunder. Även Hypoteket är anslutna till tjänsten, så även Skandia, BlueStep, Ålandsbanken och ett par till.

För dig som har lite sämre kreditvärdighet kan Compricer vara ett extra bra val. De samarbetar nämligen med Marginalen Bank och Svea Ekonomi. Båda dessa aktörer kan erbjuda lån till personer som har sämre förutsättningar att få lån hos sin vanliga bank.

Hjälper dig genom hela processen

När du skickar in en ansökan via Compricer – vilket förstås är kostnadsfritt och inte bindande – får du hjälp av en personlig handläggare genom hela processen. Svar får du inom kort, även om handläggningstiden kan variera beroende på hur mycket bankerna har att göra.

Compricer kommer förstås att meddela dig så får ett erbjudande. Därefter kan du och din handläggare tillsammans gå igenom dina offerter för att se vilket bolån som är mest fördelaktigt för dig. Känn dig dock inte pressad att tacka ja – du är inte bunden till din ansökan.

79 procent ger högsta betyg

Kunderna själva är nöjda med tjänsten och menar att de fått bra hjälp, oavsett vilken typ av lån de valt att jämföra. På Trustpilot är betyget 4,6 av 5 baserat på fler än 1 600 omdömen. Det är lite färre jämfört med övriga aktörer i vår sammanställning, men å andra sidan ger 79 procent av dem högsta möjliga betyg.

compricer bolån omdöme hos trustpilot.com
 • Jämför bolån från upp till 9 långivare.
 • Alltid kostnadsfritt att ansöka.
 • Få personlig hjälp genom hela processen.
 • Samarbetar även med långivare som accepterar lägre kreditvärdighet.

Ansök om lån:

 • Helt kostnadsfritt
 • Personlig hjälp

Så fungerar bolån

Få har råd att betala en hel bostad med sparade pengar. Som tur är går det att köpa en bostad med hjälp av ett lån, så kallat bolån.

Bolånet är ett lån med säkerhet, vilket betyder att det är kopplat till en ”pant” som i det här fallet utgörs av bostaden du köper. Det betyder helt enkelt att banken som du har bolånet hos kan bestämma sig för att sälja bostaden om du inte har råd att betala tillbaka din skuld.

Att lånet har en säkerhet betyder också att du behöver betala en viss del av bostadens kostnad själv. Den här delen kallas för kontantinsats och för just bolån är den minst 15 procent av vad bostaden kostar. Är priset 2 miljoner kronor måste du alltså betala minst 300 000 kronor ur egen ficka.

Varför du måste betala lite av bostaden själv är helt enkelt för att banken vill täcka upp för eventuella värdeminskningar om de mot all förmodan skulle behöva sälja bostaden.

Hur stort bolån kan jag få?

Taket för bolån är i regel ganska högt eftersom bostaden fungerar som en säkerhet. Som mest får du låna upp till 85 procent av vad bostaden kostar. Resterande 15 procent betalar du som tidigare nämnt i kontantinsats.

Hur stort bolån just du kan få beror alltså på bostaden du ska köpa och hur mycket du kan betala i kontantinsats, men också på din personliga ekonomi. Även om du har råd att betala en stor kontantinsats måste du ju också ha en tillräckligt god betalningsförmåga för att kunna återbetala ett lån på flera miljoner.
En undersökning gjord av SBAB visar att den största andelen svenskar – hela 71 procent – har ett bolån på maximalt 2 miljoner kronor. Av dessa har 38 procent mindre än 1 miljon i lån medan 12 procent har bolån på mer än 3 miljoner kronor. Se diagram nedan:

diagram för bolåneräntor

Det finns olika typer av bolåneräntor

Bolån har i regel en individuell ränta som baseras på individuella faktorer, så som inkomst, utgifter och ålder, men också belåningsgraden. Förutom det kan räntan vara rörlig eller fast.

 • Rörlig bolåneränta. Att bolåneräntan är rörlig betyder att den följer det allmänna ränteläget i landet. Är styrräntan låg är även bolåneräntan det och tvärtom. Den rörliga räntan ändras var tredje månad.
 • Fast bolåneränta. En fast eller bunden bolåneränta är densamma under en viss tidsperiod, exempelvis 1, 2, 5 eller 10 år. Den här tiden kallas bindningstid och oftast är räntan högre på kort sikt jämfört med på lång sikt.

Rent historiskt har den rörliga bolåneräntan alltid varit lägre än den bundna och därför ett billigare alternativ. Samtidigt finns alltid risken för räntehöjningar som kan kännas i plånboken. En bunden ränta är i regel lite dyrare, men å andra sidan vet du alltid vad du ska betala under bindningstiden.

Skillnaden mellan list- och snittränta

Något du säkerligen kommer att stöta på när du läser om bolån är begreppen listränta och snittränta.

Snitträntan brukar vara mest intressant och relevant att utgå efter när du jämför bolån. Den visar nämligen vilken ränta bankens kunder har fått på sina bolån i genomsnitt den senaste månaden. Listräntan är istället bankernas högsta ränta de kan erbjuda. Du kan alltså inte bli erbjuden en högre ränta än listräntan.

Exempel på vad ett bolån kan kosta

Om du aldrig tidigare tagit ett bolån kan det vara svårt att veta vad du faktiskt kommer att betala. Låt oss därför ge dig ett exempel där du köper en bostad som kostar 2 miljoner kronor med en bolåneränta på 4 procent.

Bostadens kostnad:2 000 000 kr
Kontantinsats:300 000 kr
Ditt bolån:1 700 000 kr
Belåningsgrad:85%
Ränta:4%
Amortering per månad:3 000 kr/mån
Månadskostnad:8 667 kr/mån (5667 kr i ränta, 3 000 kr i amortering)
Kostnad år 1:103 340 kr

Bolån har vissa amorteringskrav

Tidigare var bolånen i Sverige amorteringsfria, vilket innebar att du bara behövde betala ränta på bolånet varje månad. Men i syfte att minska skuldsättningen bland de svenska hushållen införde regeringen 2016 ett nytt amorteringskrav.

Är belåningsgraden mellan 50 – 70 procent måste du numera amortera minst 1 procent per år och är den över 70 procent måste du amortera minst 2 procent per år. Förutom det ska alla låntagare som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst amortera ytterligare 1 procentenhet per år.

När du nått en belåningsgrad under 50 procent behöver du dock inte längre amortera på bolånet om du inte vill. Det kan dock ändå vara bra att göra eftersom det kan öka vinsten vid försäljning.

5 saker att tänka på vid bolån

Innan du tar ett bolån eller ansöker om ett lånelöfte finns det en del saker som kan vara bra att tänka på:

 1. Räkna på din ekonomi. Ta reda på hur mycket du har råd att betala för bolånet varje månad. Ha gärna lite marginal för oväntade utgifter.
 2. Se över kontantinsatsen. Utgå ifrån din kontantinsats för att se vilken bostad du har råd att köpa. I vissa fall är det möjligt att täcka hela eller en del av kontantinsatsen med ett blancolån, men var medveten om att det kommer att bli betydligt dyrare.
 3. Jämför olika bolån. Vi rekommenderar att du tar hjälp av en låneförmedlare när du ska ansöka om bolån, exempelvis Zensum eller Compricer. Det gör det enklare att jämföra räntor från flera banker med bara en ansökan och kreditupplysning.
 4. Lånelöftet är inte en garanti för att få bolån. Även om du får ett lånelöfte är det inte någon garanti för att få ett bolån. Därför ska du alltid stämma av med banken när du påbörjat en budgivning.
 5. Se till att du uppfyller kraven. Innan du ansöker ska du förstås se till att du uppfyller kraven för att få lån. Det gäller framför allt dig som är egenföretagare, då bankerna ofta vill se ett eller fler bokslut för att kunna bevilja lån.

Källor

Trustpilot.com

Det vi främst utgått efter i vår sammanställning av bolån är kundernas egna betyg. Om en långivare eller låneförmedlare har många positiva kundomdömen är sannolikheten stor att även du kommer att bli nöjd med tjänsterna som erbjuds. I det här fallet har vi tittat på vad Zensum , Hypoteket och Compricer har för betyg på Trustpilot. Vi har dels tittat på det totala genomsnittsbetyget, men också hur många som gett sitt omdöme samt hur stor andel som ger högsta betyg. Vi har förstås även läst kundernas kommentarer gällande villkor, service och annat som erbjuds.

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

Liknande tester

bästa banken
4 Bank testade
sparbankerna logo
Bästa banken Sparbankerna
privatlån
3 Privatlån testade
sambla
Bästa privatlån Sambla
låneförmedlare
6 Låneförmedlare testade
advisa logga
Bästa låneförmedlare Advisa
handskak -företagslån bäst i test
5 Företagslån testade
krea företagslån
Bästa företagslån Krea
billån för att Köpa bil
5 Billån testade
advisa logga
Bästa billån Advisa
samlingslan-test
3 Samlingslån testade
advisa logga
Bästa samlingslån Advisa
snabblån
4 Snabblån testade
fairlo
Bästa snabblån Fairlo
bästa kreditkortet
5 Kreditkort testade
re-member Flex
Bästa kreditkortet re:member Flex

Vanliga frågor

Du kan låna till maximalt 85 procent av vad bostaden kostar. Hur stort lån just du får beror dock på hur mycket du kan betala i kontantinsats och hur god din betalningsförmåga är.

Ja, om du inte har möjlighet att betala hela bostadens kostnad med egna pengar måste du betala en kontantinsats på minst 15 procent.

Bolåneräntan, liksom alla andra låneräntor, är direkt kopplad till styrräntan. När styrräntan höjs gör även bolåneräntorna det. Om du däremot har bundit räntan under en viss tid kommer den inte att påverkas av varken räntehöjningar eller sänkningar.

Belåningsgraden anges i procent och visar hur mycket du belånat bostaden. Maximal belåningsgrad i Sverige idag är 85 procent.

Bolåneräntan varierar beroende på bank och bindningstid, men ligger i dagsläget på cirka 3,70 – 4,40 procent. Ett bolån på 1,7 miljoner kronor med en ränta på 4 procent kostar ungefär 8 667 kronor i månaden, om du amorterar 3 000 kronor per månad.

Listräntan är den högsta räntan en bank kan erbjuda på bolån. Snitträntan är den genomsnittliga räntan bankens bolånekunder betalat den senaste månaden.

Den bästa banken enligt Svenskt Kvalitetsindex undersökning från 2022 är SBAB, som har en kundnöjdhet på 76,4 av 100. Om du väljer att ansöka om bolån via Zensum eller Compricer kan du få svar från SBAB och flera andra banker för att se om SBAB är den bästa bolånebanken just för dig.

Hjälpte det här testet om Bolån dig?

1 Röster, Genomsnitt: 5.0/5
Skriv recension

Tack för tipset om Zensum, är väldigt nöjd än så länge med deras tjänst!

- Alina

Dela testet

Liknande tester

bästa banken

Bank: 4 banker i jämförelse

privatlån

Privatlån: 3 bästa långivare

låneförmedlare

Låneförmedlare: 6 bästa aktörer

Testvinnare - Bolån

 1. zensum logga

  Zensum

  Bästa bolån
 2. hypoteket logo

  Hypoteket

  Högst lånebelopp
 3. Compricer logga

  Compricer

  Flest partners

Vanliga frågor

Du kan låna till maximalt 85 procent av vad bostaden kostar. Hur stort lån just du får beror dock på hur mycket du kan betala i kontantinsats och hur god din betalningsförmåga är.

Ja, om du inte har möjlighet att betala hela bostadens kostnad med egna pengar måste du betala en kontantinsats på minst 15 procent.

Bolåneräntan, liksom alla andra låneräntor, är direkt kopplad till styrräntan. När styrräntan höjs gör även bolåneräntorna det. Om du däremot har bundit räntan under en viss tid kommer den inte att påverkas av varken räntehöjningar eller sänkningar.

Belåningsgraden anges i procent och visar hur mycket du belånat bostaden. Maximal belåningsgrad i Sverige idag är 85 procent.

Bolåneräntan varierar beroende på bank och bindningstid, men ligger i dagsläget på cirka 3,70 – 4,40 procent. Ett bolån på 1,7 miljoner kronor med en ränta på 4 procent kostar ungefär 8 667 kronor i månaden, om du amorterar 3 000 kronor per månad.

Listräntan är den högsta räntan en bank kan erbjuda på bolån. Snitträntan är den genomsnittliga räntan bankens bolånekunder betalat den senaste månaden.

Den bästa banken enligt Svenskt Kvalitetsindex undersökning från 2022 är SBAB, som har en kundnöjdhet på 76,4 av 100. Om du väljer att ansöka om bolån via Zensum eller Compricer kan du få svar från SBAB och flera andra banker för att se om SBAB är den bästa bolånebanken just för dig.