Ett bra liggunderlag ska vara bekvämt att ligga på, men också skydda mot naturens prövningar För att hjälpa dig att hitta en passande modell har vi läst friluftsexperternas egna tester för att se vad de själva rekommenderar

Jämför specifikationer

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
Utmärkelse: Bäst i testetHögst komfortBäst för camping
Produkt: Therm-a-Rest NeoAir XThermSea to Summit Comfort PlusTherm-a-Rest Mondoking 3D
Betyg:
Bredd:51 cm55 cm64 cm
Längd:183 cm183 cm196 cm
Tjocklek:6,4 cm6,3 cm11 cm
Vikt:0,43 kg0,84 kg1,9 kg
R-värde:6,947
Luftkanaler:TvärgåendeUppgift saknasTvärgående
Uppblåsningsmetod:Pumpsäck eller via munnenPumpsäckSjälvuppblåsande
Lägsta temp:Uppgift saknasUppgift saknasUppgift saknas
Packstorlek:23 x 10 cm12 x 23 cm26 x 66 cm
Material:Nylon, polyuretanNylonPolyester

1. Therm-a-Rest NeoAir XTherm - Bäst i testet

 • Storlek: 51 cm x 183 cm x 6,4 cm
 • Vikt: 0,43 kg
 • R-värde: 6,9
 • Luftkanaler: Tvärgående
 • Uppblåsningsmetod: Pumpsäck eller via munnen
 • Lägsta temp: Uppgift saknas
 • Packningsyta: 23 x 10 cm
Therm-a-Rest NeoAir XTherm

Therm-a-Rest NeoAir XTherm är en luftmadrass av hög kvalitet som passar alla årstider tack vare dess goda isoleringsförmåga. Här får du ett hållbart och mycket portabelt liggunderlag som du kan använda i många år framöver. Ett fenomenalt liggunderlag om du frågar både användare och experter.

Lätt, men stabil

NeoAir XTherm har tvärgående luftkanaler och är 6,4 cm tjock. Trots dess låga vikt på enbart 0,43 kg erbjuder madrassen hög komfort samtidigt som den är stabil att sova på.

Eftersom liggunderlaget dessutom har en packstorlek på endast 23 x 10 cm är den enkel att bära med i ryggsäcken. Det gör den extra passande för dig som ska ut på längre vandringar och behöver packa lätt.

Liggunderlaget använder avancerad teknologi för att erbjuda stabilitet och god isolering. ThermaCapture-teknologi fångar upp värmen från kroppen medan Therm-a-Rest Triangular Core Matrix förhindrar värmen från att försvinna ut i luften.

Blås upp manuellt eller med pumppåse

Du kan antingen blåsa upp madrassen med munnen eller använda den tillhörande pumppåsen. Du fäster bara pumppåsen på luftventilen och öppnar upp påsen så att den fylls med luft. Därefter stänger du påsen och trycker ut luften in i liggunderlaget.

Med hjälp av pumppåsen kan du fylla upp liggunderlaget med luft enklare och snabbare. Det finns dessutom tre olika storlekar på påsen att välja mellan.

Passar för de flesta turer

Oavsett om du ska ut på mer krävande vandringar eller bara tältar några gånger under sommaren kommer du inte att bli besviken på NeoAir XTherm. Det här är ett liggunderlag av högsta kvalitet som både är lätt att bära med, smidigt att blåsa upp och trevligt att sova på. Helt klart ett av de bästa liggunderlagen du kan köpa för pengar just nu.

 • Högt r-värde och avancerad teknologi ger utmärkt isoleringsförmåga.
 • Låg vikt och liten packstorlek.
 • Enkel att fylla med luft tack vare den tillhörande pumppåsen.
 • Högljutt material som lätt blir skrynkligt.
 • Något smal och inte lika stabil på kanterna.

I samarbete med pris-logo

2. Sea to Summit Comfort Plus - Högst komfort

 • Storlek: 55 cm x 183 cm x 6,3 cm
 • Vikt: 0,84 kg
 • R-värde: 4
 • Luftkanaler: Uppgift saknas
 • Uppblåsningsmetod: Pumpsäck
 • Lägsta temp: Uppgift saknas
 • Packstorlek: 12 x 23 cm
Sea to Summit Comfort Plus

Är komfort viktigt för dig när du är ute och campar kan Sea to Summit Comfort vara det ultimata liggunderlaget. Användarna själva har gett underlaget höga betyg och beskriver modellen som en av de ”skönaste madrasserna på marknaden”.

Bortsett från att vara bekväm har madrassen även en relativt god isoleringsförmåga (4 i r-värde), även om den är i tyngre laget. Nedan kan du läsa fler detaljer om denna omtyckta madrass.

Ett av marknadens skönaste liggunderlag

Sea to Summit Comfort Plus anses vara en av marknadens skönaste liggunderlag, vilket har att göra med det dubbla lagret luftceller som du kan anpassa efter behov.

Madrassen har en något avsmalnande form med rundade hörn och en normal bredd på 55 cm. Modellen finns dock även som rektangulär om du skulle föredra det. Tack vare tjockleken är 6,3 cm skyddar underlaget mot kyla såväl som mot fukt.

Anpassa komforten själv

Sea to Summit Comfort Plus har ett lager med Exkin Platinum och ett andra lager med Thermolite-isolering. Detta gör att du kan fylla det översta lagret med luft efter komfort och det andra lagret efter terräng och underlag.

Bortsett från möjligheten att justera komforten kan detta system hjälpa dig igenom natten om ett lager skulle gå sönder.

För att förhindra uppkomst av mögel är madrassen dessutom utrustad med antimögelbehandlingen Ultra Fresh antimikrobiell.

Liggunderlaget har en multifunktionsventil som hjälper dig att fylla och tömma madrassen med luft ännu snabbare. För att pumpa upp den använder du den tillhörande AirStream-pumpen som är integrerad i packpåsen.

För dig som vill sova skönt

Sea to Summit Comfort Plus är liggunderlaget för dig som vill sova skönt, oavsett var du övernattar. Möjligheten att kunna justera madrassens två lager i kombination med tjockleken på 6 cm är anledningar nog att välja denna modell om du värdesätter komfort.

 • Marknadens skönaste liggunderlag enligt kunderna.
 • Möjlighet att anpassa hårdheten efter behov och underlag.
 • Enkel att pumpa upp och packa ihop.
 • Inte den bästa isoleringsförmågan.
 • Tyngre än övriga testvinnare (bortsett från vinterunderlaget).

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Fri frakt över 499 kr.
 • 30 dagars öppet köp.
I samarbete med pris-logo

3. Therm-a-Rest Mondoking 3D - Bäst för camping

 • Storlek: 64 cm x 196 cm x 11 cm
 • Vikt: 1,9 kg
 • R-värde: 7
 • Luftkanaler: Tvärgående
 • Uppblåsningsmetod: Självuppblåsande
 • Lägsta temp: Uppgift saknas
 • Packstorlek: 26 x 66 cm
Camping madrass Therm-a-Rest Mondoking 3D
Camping madrass Therm-a-Rest Mondoking 3D
Camping madrass Therm-a-Rest Mondoking 3D
Camping madrass Therm-a-Rest Mondoking 3D

Om du ska ut på campingtur och prioriterar en god natts sömn rekommenderar vi MondoKing 3D från Therm-a-Rest. Detta självuppblåsande liggunderlag med skumfyllning isolerar dels mot markkylan, men erbjuder också imponerande sovkomfort.

Med en väl tilltagen sovyta och en tjocklek på hela 11 cm kommer du att sova gott även på de mest ojämna underlag. Du som ska ut på längre vandringar och behöver packa lätt bör nog leta vidare – MondoKing 3D är både tungt och stort att bära med i packningen.

Fantastisk komfort

För nästintill oslagbar sovkomfort har MondoKing 3D en mjuk och ventilerande fyllning av polyuretanskum. Skummet formar sig efter din kropp, oavsett vilken sovposition du föredrar, samtidigt som det ger effektiv isolering mot markkylan. Den har dessutom vertikala sidoväggar som ger dig en extra stor sovyta att breda ut dig på.

Tack vare tjockleken på 11 cm kan du dessutom placera madrassen på ojämna underlag utan att för den delen försämra komforten. Det är också möjligt att finjustera hårdheten genom att blåsa in lite extra luft genom ventilen.

Varm och lättanvänd


MondoKing 3D är inte bara skön att sova på, den håller dessutom värmen riktigt bra. Med ett R-värde på 7 kan du faktiskt använda den större delen av året. För vintercamping rekommenderas nämligen ett liggunderlag med ett R-värde på minst 4.

Att blåsa upp MondoKing 3D tar inte mer än några minuter tack vare de nya och förbättrade ventilerna märkta med ”IN” och ”UT”. Madrassen kommer att blåsa upp sig själv när du vecklar ut den och öppnar ventilen, men du kan även blåsa upp den manuellt.

Förvaringspåsen går faktiskt att använda som en pumpsäck, perfekt om du inte vill anstränga dina lungor i onödan.

För att tömma madrassen på luft behöver du bara öppna ”UT”-ventilen. Därefter rullar du bara ihop den och lägger den i förvaringspåsen, vilket kan kräva lite teknik och kraft.

Långt ifrån det smidigaste liggunderlaget på marknaden

Therm-a-Rest MondoKing 3D är liggunderlaget för dig som tycker att komfort är det viktigaste när du ska campa. Enligt Therm-a-Rest är det här underlaget faktiskt ett av de bekvämaste i hela deras sortiment.

Ska du däremot ut på en längre och mer krävande vandring finns det betydligt bättre alternativ än MondoKing 3D. Med en vikt på närmare 2 kg och en packstorlek på 26 x 66 cm är den långt ifrån optimal att bära med i packningen, framför allt inte om du behöver plats till viktigare utrustning. Då är ett ultralätt, uppblåsbart liggunderlag ett bättre val.

För enklare campingturer passar dock MondoKing 3D utmärkt, både i varmare och kallare klimat. Den går även bra att använda som extrasäng i hemmet eller sommarstugan.

 • Komfortabelt liggunderlag med skumfyllning och extra rymlig sovyta.
 • 10 cm tjock för extra god sovkomfort.
 • Självuppblåsande konstruktion med dubbla ventiler.
 • Utmärkt isoleringsförmåga och 7 i R-värde.
 • Väger 1,9 kg och har stor packstorlek för vandring.

 • Fri frakt över 595 kr.
 • 365 dagars öppet köp.

Köpguide: Så väljer du rätt liggunderlag

Liggunderlag finns i många olika modeller och prisklasser, alla med varierande funktioner och finesser. Det kan göra det svårt att veta vilken modell som passar just dig bäst.

Nedan har vi sammanställt en guide som vi hoppas kan vara till hjälp för dig som vill hitta ett passande liggunderlag för just dina behov.

Olika typer av liggunderlag

Idag finns det en uppsjö av olika liggunderlag att välja mellan. Här är några av de vanligaste madrasstyperna och deras egenskaper.

1. Cellplast

Liggunderlag i cellplast är mycket slittåliga och håller länge. De är samtidigt större och tyngre, vilket gör att de kan upplevas som otympliga, framför allt eftersom du måste bära dem utanpå ryggsäcken.

I underlagen finns stängda celler innehållande luft som isolerar mot markkylan. Är cellerna inte helt stängda isolerar de sämre och risken finns att luften i madrassen pyser ut successivt.

Av denna anledning kan det vara en god idé att köpa ett liggunderlag i cellplast från ett välkänt märke. På så sätt kan du vara säker att madrassen är av hög kvalitet med slutna celler för optimal isolering.

2. Skumplast

De absolut vanligaste liggunderlagen på marknaden är de som är tillverkade i skumplast. Dessa modeller är ofta både billiga och slittåliga.

Även dessa underlag är stora och måste därför bäras utanpå ryggsäcken, precis som cellplastunderlag. För dig som bara ska sova ute ett par gånger under sommarhalvåret och vill ha ett så billigt liggunderlag som möjligt är dock en variant i skumplast ett bra val.

3. Uppblåsbara liggunderlag

Det finns många fördelar med uppblåsbara liggunderlag. Dels är dessa modeller oftast tjockare än andra och du kan dessutom justera hårdheten efter behov. Dessutom formar sig madrassen bättre efter din kropp, även om underlaget är ojämnt.

Uppblåsbara liggunderlag har oftast två lager som både håller ihop madrassen och ser till att den behåller formen när den pumpas upp med luft.

4. Självuppblåsande liggunderlag

Självuppblåsande liggunderlag är vanligtvis fyllda med skum och fylls automatiskt med luft när du rullar ut dem. Du kan dock behöva hjälpa till lite på slutet om du vill ha underlaget hårdare. Då blåser du bara in luft manuellt med munnen.

När du ska packa ihop underlaget behöver du bara rulla ihop det och lägga det i den medföljande komprimeringspåsen.

Självuppblåsande liggunderlag är oftast mycket bekväma samtidigt som de tar relativt lite plats. Samtidigt väger de mer jämfört med många andra underlagstyper.

5. Liggunderlag med dun eller syntet

Vissa uppblåsbara madrasser kan även vara fyllda med dun eller syntetmaterial. Dessa modeller har extra god isoleringsförmåga och kan ofta användas under extrema väderförhållanden och kalla temperaturer.

Liggunderlag för olika aktiviteter

Något som är viktigt att ta hänsyn till när du ska välja liggunderlag är under vilken årstid du planerar att tälta. Du bör även fundera över miljön du ska tälta i, till exempel om det är vanligt att vädret skiftar snabbt, för att hitta en optimal modell.

Nedan går vi igenom några vanliga utflykter och vilka liggunderlag som är mest lämpliga för respektive aktivitet.

Skidturer

Om du ska ut på en längre skidtur bör du välja ett liggunderlag med god isoleringsförmåga som effektivt transporterar bort fukt. Helst ska madrassen vara fylld med dun eller syntet för extra god värmehållning.

Paddelturer

Liggunderlag för paddelturer bör framför allt vara tjocka, då du kan behöva tälta på ojämn eller hård mark. Vikten spelar emellertid ingen större roll eftersom du främst förvarar din packning i båten.

Vandring

Eftersom du alltid bär ryggsäcken på ryggen när du är ute och vandrar är det viktigt att packa så lätt som möjligt. Därför bör du försöka välja ett så lätt liggunderlag som möjligt.

När du vandrar har du dessutom fler valmöjligheter vad gäller placering av tältet. Därmed kan du välja en jämnare och mjukare yta, vilket innebär att du inte behöver en lika tjock madrass.

Om du dock ska vandra tidigt på våren eller under sen höst bör du välja ett underlag med god isoleringsförmåga eftersom nätterna är kyligare. Det kan göra vikten en aning tyngre, men samtidigt får du ett varmare underlag.

Fjällvandring

Under dessa vandringar bör du välja ett liggunderlag som är relativt lätt, men som ändå är tjockt och har en bra isoleringsförmåga. Detta eftersom du inte vill att din packning ska väga för mycket. Samtidigt kan marken du ska sova på ofta vara ganska ojämn.

Väderförhållandena på fjället kan dessutom växla dramatiskt och då är det viktigt att ditt liggunderlag isolerar bra.

Så väljer du rätt liggunderlag: 4 tips

Nedan listar vi några punkter du bör ta hänsyn till för att hitta ett liggunderlag som passar just dina behov.

1. Storleken

Idag finns det liggunderlag i många olika storlekar, vilket gör det enkelt att hitta en modell som passar din individuella längd och storlek. Det finns även dubbelmadrasser anpassade för par och familjer.

För bästa möjliga komfort bör du alltid välja en madrass som är anpassad efter din längd och vikt. Du kan även hitta underlag i olika former, till exempel de som är smalare vid benen, vilket ger dig extra utrymme i tältet.

2. Vikten

Liggunderlaget bör ta så lite plats i din packning som möjligt, speciellt om du ska vandra långt och behöver utrymme till annat.

De allra flesta madrasser är relativt lätta, men det finns ultralätta modeller som passar extra bra vid mer avancerade aktiviteter, till exempel fjällvandring.

Ta även hänsyn till hur du ska bära med dig underlaget, det vill säga om du kan lägga det i ryggsäcken eller om du måste bära det utanpå.

3. Isoleringsförmågan (R-värde)

R-värdet visar hur hög isoleringsförmåga liggunderlaget har och hur mycket värme som överförs från kroppen. Ju högre värdet är, desto mindre påverkas du av kyla eftersom kroppens transport av värme till marken försämras.

Nedan ger vi dig några riktlinjer gällande r-värde som du kan utgå efter.

 1. Vår och sommar. Under dessa årstider passar liggunderlag med ett r-värde på runt 2-3.
 2. Tidig vår eller höst. Eftersom dessa årstider är något kallare bör du välja en madrass med r-värde på 4-5.
 3. Vintertid. Vid tältning under vintern bör liggunderlaget ha ett r-värde på minst 6 eller högre.

Observera att du inte bör jämföra isoleringsförmågan med utomhustemperaturen, då det varierar från person till person samt hur varmt det är i sovsäcken.

Ju högre r-värde madrassen har, desto dyrare blir den. Tänk därför på att inte välja en madrass med hög isoleringsförmåga om du inte behöver det, eftersom det kommer bli onödigt kostsamt.

4. Packstorleken

Innan du köper liggunderlag är det bra om du går igenom hur mycket packning du brukar ha med dig. Det är även bra att se över vad du kommer använda liggunderlaget till.

Ska du till exempel använda det när du sover över hos familj och vänner spelar packstorleken – det vill säga den plats underlaget tar i packningen – ingen större roll.

Om du däremot ska ut på vandringar i skog och mark bör du välja en madrass med så liten packstorlek som möjligt. På så sätt får du plats med annat i ryggsäcken samtidigt som du slipper påfrestningar på rygg och nacke.

Källor

 

Användarrecensioner

Användarnas omdömen är en viktig källa till vår sammanställning av liggunderlag. Eftersom friluftsmänniskor i många fall har testat flera olika liggunderlag i varierande miljöer anser vi att deras åsikter är värda att lyssna till. De ger oss god insikt i de olika liggunderlagens styrkor och svagheter, samt hur de faktiskt håller över tid. Några exempel på plattformar och återförsäljare vi besökt för att läsa användarnas omdömen är Ourdoorexperten, Amazon, Google shopping, Outnorth och Addnature.

Vanliga frågor

Ett självuppblåsbart liggunderlag kan vara ett alternativ för dig som inte orkar blåsa upp madrassen varje natt. Självuppblåsbara liggunderlag är fyllda med skum och när du vecklar ut det öppnar du bara ventilen. Då kommer skummet att svälla och ge underlaget sin form. Därefter stänger du bara ventilen igen.

Fördelen med dessa underlag är såklart att de är enkla och smidiga. Samtidigt är de ofta tunga eftersom traditionell isolering är lättare än skum.

När du ska välja liggunderlag ska du alltid utgå efter din egen längd. Även ytan i tältet kan vara bra att ta hänsyn till om du planerar att använda underlaget i tältet. Det finns underlag i många olika länger, men de vanligaste modellerna är mellan 180 – 190 cm långa.

Vilken tjocklek som passar bäst beror dels på hur känslig du är för hårda ytor samt hur ojämn marken kommer vara där du ska sova. Tjockleken kan variera från omkring 6 cm, vilket är vanligast, och 10 cm, vilket klassas som tjockt.

R-värdet är en fingervisning för madrassens värmeisolering. Ju högre R-värde liggunderlaget har, desto bättre isolerar den mot kyla. R-värdet är extra viktigt att ta hänsyn till om du ska använda underlaget under kallare årstider.

Generellt sett är tjockare liggunderlag bekvämare, helt enkelt eftersom du kommer längre upp från underlaget. Dessa madrasser anpassar sig dessutom efter din kropp och ger högre komfort, speciellt på ojämn mark.

Med underlag som Sea to Summit Comfort Plus – som anses vara det mest bekväma underlaget på marknaden – kan du även justera luftinnehållet och anpassa madrassen efter vikt och kroppsform.

Hjälpte det här testet om Liggunderlag dig?

Skriv recension

Liknande tester

test av tält

Tälttest i stor jämförelse – från tvåmanna- till familjetält.

sovsäck test

5 utvalda sovsäckar för vandring, camping och friluftsliv.

Stormkök bäst i test som fått höga betyg av användarna och experterna.

Testvinnare - Liggunderlag

 1. Therm-a-Rest NeoAir XTherm

  Therm-a-Rest NeoAir XTherm

  Bäst i testet
 2. Sea to Summit Comfort Plus

  Sea to Summit Comfort Plus

  Högst komfort
 3. Camping madrass Therm-a-Rest Mondoking 3D

  Therm-a-Rest Mondoking 3D

  Bäst för camping

Vanliga frågor

Ett självuppblåsbart liggunderlag kan vara ett alternativ för dig som inte orkar blåsa upp madrassen varje natt. Självuppblåsbara liggunderlag är fyllda med skum och när du vecklar ut det öppnar du bara ventilen. Då kommer skummet att svälla och ge underlaget sin form. Därefter stänger du bara ventilen igen.

Fördelen med dessa underlag är såklart att de är enkla och smidiga. Samtidigt är de ofta tunga eftersom traditionell isolering är lättare än skum.

När du ska välja liggunderlag ska du alltid utgå efter din egen längd. Även ytan i tältet kan vara bra att ta hänsyn till om du planerar att använda underlaget i tältet. Det finns underlag i många olika länger, men de vanligaste modellerna är mellan 180 – 190 cm långa.

Vilken tjocklek som passar bäst beror dels på hur känslig du är för hårda ytor samt hur ojämn marken kommer vara där du ska sova. Tjockleken kan variera från omkring 6 cm, vilket är vanligast, och 10 cm, vilket klassas som tjockt.

R-värdet är en fingervisning för madrassens värmeisolering. Ju högre R-värde liggunderlaget har, desto bättre isolerar den mot kyla. R-värdet är extra viktigt att ta hänsyn till om du ska använda underlaget under kallare årstider.

Generellt sett är tjockare liggunderlag bekvämare, helt enkelt eftersom du kommer längre upp från underlaget. Dessa madrasser anpassar sig dessutom efter din kropp och ger högre komfort, speciellt på ojämn mark.

Med underlag som Sea to Summit Comfort Plus – som anses vara det mest bekväma underlaget på marknaden – kan du även justera luftinnehållet och anpassa madrassen efter vikt och kroppsform.