Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Vilken är den bästa parasollfoten 2024?

Vi har utsett Hillerstorps parasollfot med hjul till bäst i test i vår sammanställning. Det här är en stilren parasollfot i betong med praktiska låsanordningar som gör att den står där den ska på uteplatsen. Den finns dessutom i olika vikter för att passa både större och mindre parasoll. Nedan kan du läsa mer om vinnaren från Hillerstorp och två andra parasollfötter vi kan rekommendera inför sommarsäsongen.

Parasollfot bäst i test: Topplistan 2024

 1. Parasollfot Hillerstorp Betong med HjulBäst i test
 2. Brafab Mito 40kgBästa parasollfot i granit
 3. Brafab Mito 50 kgBäst för större parasoll

Överblick

Parasollfot på hjul

Parasollfot Hillerstorp Betong med Hjul

Bäst i test

 • Robust av betong
 • Med praktiska hjul
 • Finns i olika storlekar

Betyg

Parasollfot Brafab Mito 40 kg

Brafab Mito 40 kg

Bästa parasollfot i granit

 • Läcker design
 • Robust konstruktion
 • Passar även större parasoller

Betyg

BRAFAB Mito parasollfot

Brafab Mito 50 kg

Bäst för större parasoll

 • Av granit och rostfritt stål
 • Bra för större parasoll
 • Lätt att justera

Betyg

Varför du kan lita på redaktionen

Vi är ett team av researchexperter med många års erfarenhet. Allt innehåll vi producerar är oberoende och baserat på objektiva kriterier. Vår process involverar en omfattande insamling och granskning av seriösa källor. Genom att analysera experttester, konsumentrecensioner, forum och magasin på både digitala och traditionella plattformar sammanfattar vi aktuell information som hjälper dig att fatta välgrundade köpbeslut anpassade efter dina användarbehov. Läs mer om oss och hur vi arbetar.

För att välja ut de parasollfötter som vi presenterar på denna sida har vi jämfört mängder av modeller. I vår jämförelse har vi framför allt tittat på vilket material parasollfötterna är tillverkade av eftersom de ska stå stabilt och klara även tuffare väderlekar.

I övrigt är det bra om foten är utrustad med hjul så att den blir enklare att flytta omkring. Den bör också vara tillverkad för att passa parasollrör i olika storlekar. Även prisvärdheten spelar förstås en betydande roll. Du ska trots allt inte behöva betala mer än nödvändigt för en bra parasollfot.

Slutligen har vi bedömt designen på produkterna, alltså hur de ser ut. I och med att parasollfoten ska stå framme i trädgården är det viktigt att den smälter in på ett snyggt sätt. Vi anser att de produkter du hittar här lever upp till ovanstående krav, och en av dem gör det allra bäst.

1. Parasollfot Hillerstorp Betong med Hjul- Bäst i test

 • Typ: Parasollfot på hjul
 • Material: Betong
 • Färg: Grå
 • Vikt: 25 – 50 kilo
Parasollfot Hillerstorp Betong med Hjul

FÖRDELAR

 • Robust fot i betong som samtidigt är utrustad med hjul.
 • Passar parasollstänger från 30 till 50 millimeter.
 • Finn i olika storlekar, från 25 kilo till 50 kilo.

NACKDELAR

 • Inte den snyggaste parasollfoten i sammanställningen.

Parasollfötter på hjul har, förvisso med rätta, ibland anklagats för att inte vara lika stabila som andra typer. Detta är dock inte något som helst problem med Hillerstorps parasollfot, som vi utsett till vinnare i vår sammanställning.

Den grå betongfoten är nämligen utrustad med praktiska låsanordningar som gör att den står stadigt när du inte vill rulla i väg den. Det går dessutom att använda till många olika typer av parasoller, från 30 – 50 millimeter, och det finns även modeller av den här parasollfoten som väger mer.

Har du ett parasoll med större diameter och krav på en tyngre fot kan du i stället välja modellen på 50 kilo. För mindre parasoller passar den lättare modellen på 25 kilo. Priset för den lättare betongfoten är under 700 kronor och de större kostar omkring tusenlappen. Det tycker vi är mycket prisvärt med tanke på dess funktionalitet och kvalitet.

Jämför priser:

2. Brafab Mito 40 kg- Bästa parasollfot i granit

 • Typ: Robust parasollfot
 • Material: Granit
 • Färg: Ljus eller mörk granit
 • Vikt: 40 kilo
Brafab Mito 40 kg

FÖRDELAR

 • Snygg och robust parasollfot i granit.
 • Två färgalternativ - ljus eller mörk granit.
 • Passar för parasoller i storlekarna 35 till 55 millimeter.

NACKDELAR

 • En aningen dyrare parasollfot - kostar omkring 1 400 kronor.

Den kvadratformade parasollfoten Mito har utan tvekan den snyggaste designen i vår sammanställning. En bidragande anledning till detta är materialet som den är tillverkad i, nämligen granit. Du kan dessutom själv välja om du vill köpa parasollfoten i ljus eller mörk granit, beroende på vad som passar bäst på just din uteplats.

Mito väger 40 kilo och klarar därför även att hålla stora parasoller utan risk för att de ska blåsa omkull. Den passar för parasollstänger i storlekarna 35 till 54 millimeter och har två skruvstäd som håller parasollet på plats.

Som så ofta med snyggt designade kvalitetsprodukter kostar Mito en slant. Räkna med att få betala omkring 1 400 kronor. Å andra sidan har vi svårt att se den här produkten bli omodern eller gå sönder i första taget.

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Öppet köp i 30 dagar.
 • Leveranstiden är mellan 2-6 vardagar.

3. Brafab Mito 50 kg- Bäst för större parasoll

 • Typ: Parasollfot på hjul
 • Material: Granit och rostfritt stål
 • Färg: Grå
 • Vikt: 50 kilo
Brafab Mito 50 kg

FÖRDELAR

 • Robust parasollfot i granit och rostfritt stål.
 • För parasoller med stänger omkring 35 – 54 mm.
 • Hjul gör den enkel att förflytta.

NACKDELAR

 • Dyrare än många andra alternativ.

Mitos kvadratiska parasollfötter i natursten och rostfritt stål är robusta och passar därför bra för större parasoller med stänger omkring 35 till 54 millimeter. Just den här modellen med en vikt på 50 kilo är utrustad med hjul så att du enkelt kan dra den och vinkla den till en lämplig position. Det praktiska utdragbara handtaget gör den dessutom smidigare att dra.

Precis som Hillerstorps betongparasoll påverkar hjulen inte alls hur stabilt Mitos parasollfot står. De högkvalitativa och tunga materialen gör att du inte behöver riskera att den svajar eller välter ens när vinden är hård.

Mitos parasollfot på 50 kilo finns i två färgvarianter, en lite mörkare granit med slipad yta och en i en ljusare granit med oslipad yta. Det är med andra ord inte tal om några större färgvariationer här.

Höga betyg av användarna

Prismässigt ligger Mitos parasollfot lite över många andra alternativ, med en prislapp på omkring 1 800 kronor. Den höga materialkvaliteten och faktumet att du antagligen inte kommer att behöva byta ut den här parasollfoten på mycket länge gör dock att vi tycker att prislappen är motiverad. Användarna själva verkar också vara nöjda och beskriver Mitos parasollfot som ”stabil” och ”snygg” i sina recensioner.

Köp nu hos:

Rekommenderad butik:
 • Betala efter leverans
 • 2 års garanti

Vanliga frågor om Parasollfot

För att räkna ut tung parasollfot du behöver multiplicerar du bara diametern på ditt parasoll med 12. Det ger den minimityngd som behövs för den fot du köper.

Det beror helt på diametern på ditt parasoll. Innan du köper parasollfot bör du därför alltid mäta diametern på parasollet först.

Den bästa parasollfoten i vår samamnställning är Hillerstorps parasollfot i betong på hjul. Då den har hjul är den lätt att flytta, men samtidigt är den inte så gänglig som vissa andra liknande modeller kan vara, utan riktigt stabil.

Guide vid köp av parasollfot

Det spelar ingen roll om du köper ett premiumparasoll – utan en ordentlig parasollfot gör den inte mycket nytta. Ett parasoll ska stå stadigt oavsett om det blåser och du och dina gäster ska kunna röra er obehindrat utan oro för att den ska tippa.

En robust och bra parasollfot gör jobbet, och den behöver faktiskt inte kosta så mycket. Men innan du köper en parasollfot finns det en del saker som kan vara bra att känna till.

Beroende på parasollets diameter kan du räkna ut hur tung din parasollfot behöver vara. Därefter har du även några valmöjligheter vad gäller material som foten är tillverkad i, samt om du vill att den ska kunna flyttas lätt.

Olika typer av parasollfötter

Det finns lite olika typer av parasollfötter, med sina egna för- och nackdelar. Här är de vanligaste.

Parasollfot med hjul

En parasollfot med hjul gör det enklare att flytta ditt parasoll efter solen. Det är smidigt, och definitivt att föredra om du behöver kunna flytta parasollet ofta. Många parasollfötter är nämligen tunga och att lyfta dem gång på gång är som att be om ryggproblem.

De flesta parasollfötterna med hjul är tillräckligt tunga för att vara robusta och är utrusade med en låsmekanism så att de inte rullar i väg. Väljer du en bra och robust modell finns det egentligen inga nackdelar i jämförelse med en parasollfot utan hjul. Dock har parasollfötter med hjul en tendens att vara lite dyrare.

Rund och halvrund parasollfot

Det finns fler anledningar till att parasollfötter kan se olika ut än bara rent estetiska.

En rund parasollfot är antagligen det vanligaste att använda under bord och för fristående parasoller. De är bra på att stabilisera parasollet och ger en bra viktfördelning.

Tycker du att den runda parasollfoten tar upp mycket plats kan dock en halvrund fot vara ett alternativ. Den placeras mot en vägg och passar därför extra bra för balkonger och mindre uteplatser.

Tomma parasollfötter

Tomma parasollfötter låter ju kanske inte som en bra idé, men tanken är inte att de ska förbli tomma, utan att du ska fylla dem med tunga material. Det kan vara sand, vatten eller sten.

Det här är det mest flexibla alternativet då du själv kan bestämma hur tung foten ska vara. Om du redan äger en parasollfot, men byter till ett bredare parasoll kan det hända att du också blir tvungen att byta foten.

Detta slipper du med en parasollfot som går att fylla. Dessutom är en sådan fot betydligt enklare att bära undan när säsongen är över. Bara töm dem och lyft in den i förrådet.

Tänk dock på att inte fylla den tomma parasollfoten mer än vad den är tillverkad för att klara, för då kan den gå sönder när du flyttar den.

Annat som är viktigt att tänka på

Här är några andra saker som kan vara bra att tänka på när du ska köpa parasollfot.

1. Räkna ut vikten

För att räkna ut hur tung parasollfoten du köper behöver vara tar du diametern på ditt parasoll och multiplicerar med 12. Det du nu får fram är ett minimum på hur tung foten behöver vara, men du kan förstås också använda en tyngre fot än så om du vill.

2. Rörets diameter

I varje parasollfot finns ett rör där du ska fästa parasollet. Mät diametern på parasollets stång innan du köper fot så att du vet att det passar.

Det vanligaste är att rören är 35 mm, 38 mm eller 48 mm. Oftast går det att fästa parasollets stång så länge det inte är för brett, genom att skruva i parasollfotens stång, som med en julgransfot.

3. Material

Materialet på parasollfoten spelar två funktioner, dels avgör det hur tung den är och dels hur estetiskt tilltalande den är.

Material som betong, järn, stål och granit är också mer hållbara än plast. Därför kan de vara ett bättre köp långsiktigt, även om de kostar mer än varianter i plast.

Jämför specifikationer

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
Utmärkelse: Bäst i testBästa parasollfot i granitBäst för större parasoll
Produkt: Parasollfot Hillerstorp Betong med HjulBrafab Mito 40 kgBrafab Mito 50 kg
Betyg:
Typ:Parasollfot på hjulRobust parasollfotParasollfot på hjul
Material:BetongGranitGranit och rostfritt stål
Färg:GråLjus eller mörk granitGrå
Vikt:25 - 50 kilo40 kilo50 kilo

Liknande tester

gasolgrill bäst i test

Topp 7 gasolgrillar – från premiumalternativ till budgetmodeller.

myggfångare

Top 5 myggfångare som räddar sommarkvällen på altanen från blodtörstiga insekter.

infravärmare bäst i test

Topp 3 infravärmare som värmer skönt under svenska sommarkvällar.

kolgrill test

Topp 4 kolgrillar som ger maten den rätt karaktären.

pizzaugn test

Topp 7 pizzaugnar för trädgården, köket och balkongen.

test av spabad

Vi har jämfört 5 spabad för utomhusbruk.

test av eldkorg

Topplista med 6 eldkorgar och köpguide som underlättar ditt val.

Stekhall-test

Topplista med 4 stekhällar med gasolbrännare.

elgrill test

Topp 4 elgrillar som fått höga betyg av användare och experter.

bärbar grill test

5 bärbara grillar att ta med till campingen och stranden.

Växthus bäst i test

Jämför topprankade växthus för trädgårdsodlingen.

utedusch

Jämför 4 uteduschar som fått bra betyg av användarna.

utekök

Jämför 3 utekök – både färdigmonterade modeller och alternativ för dig som […]

Hängmatta med stativ

Topp 3 hängmattor med stativ för slappa sommardagar i trädgården.

solstol test

Jämför 6 solstolar för lata dagar på uteplatsen och stranden.

parasoll test

Topp 4 parasoller som skänker skön skugga när solen lyser starkt.

Testvinnare - Parasollfot