Parasollfot: 2 bästa parasollfötter – Bäst i test

 • 2 parasollfötter i stor jämförelse
 • ”Stabil och enkel att förflytta”
 • Viktigt när du köper parasollfot
 • FAQ: Svar på frågor inför köpet av parasollfot
award-image
Information om affiliatelänkar

Vilken parasollfot är bäst 2022?

Den bästa parasollfoten just nu enligt vår jämförelse är Parasollfot Hillerstorp. Detta är en parasollfot i betong som är utrustad med praktiska hjul. Den finns dessutom tillgänglig i modeller som väger mellan 25 – 50 kilo. Enligt oss är Hillerstorp den parasollfot som bäst lever upp till våra krav på prisvärdhet, kvalitet och funktion. Läs mer om Hillerstorps vinnare och två bra alternativ i vår sammanställning nedan!

Information om affiliatelänkar
Välj produkter att jämföra

Sortera efter

Bäst i test
1
Parasollfot på hjul
award-icon

Parasollfot Hillerstorp Betong med Hjul

Specifikationer
award-icon
 • Robust av betong
 • Med praktiska hjul
 • Finns i olika storlekar

Den prisvärda parasollfoten från Hillerstorp står stadigt på marken då den är tillverkad i betong. Samtidigt går det smidigt att flytta den efter solens strålar eftersom den är utrustad med hjul.

Typ:Parasollfot på hjul
Material:Betong
Färg:Grå
Vikt:25 - 50 kilo
Förflyttning
Stabilitet
Pris
Vårt betyg
Bästa parasollfot i granit
2
Parasollfot Brafab Mito 40 kg

Brafab Mito 40 kg

Specifikationer
 • Läcker design
 • Robust konstruktion
 • Passar även större parasoller

Är du ute efter en parasollfot i granit blir det inte snyggare och stabilare än Brafab Mito. Det största problemet är egentligen att bestämma sig för om det ska vara ljus eller mörk granit.

Typ:Robust parasollfot
Material:Granit
Färg:Ljus eller mörk granit
Vikt:40 kilo
Förflyttning
Stabilitet
Pris
Vårt betyg
Avatar for Alexandra Eriksson av Alexandra Eriksson Senast uppdaterad : Maj 26, 2022

En stabil och pålitlig parasollfot kan vara en bra investering inför sommaren. Den gör att ditt parasoll står där det ska så att du kan njuta i skuggan under årets varmaste dagar. Genom att välja noggrant kan du hitta en parasollfot av hög kvalitet, i ett material som håller över tid.

I den här sammanställningen kan du läsa om tre av marknadens bästa parasollfötter i tre olika kategorier:

 1. Parasollfot Hillerstorp Betong med Hjul – Bäst i test
 2. Brafab Mito 40kg – Bästa parasollfot i granit

Samtliga modeller vi presenterar på den här sidan är tillverkade av antingen betong, granit eller stål – både snyggt, robust och hållbart.

Så gjorde vi sammanställningen

I valet av den enligt oss bästa parasollfoten och alternativen utgick vi ifrån en rad egenskaper som vi anser vara viktiga för en bra parasollfot.

Vi tycker bland annat att parasollfötterna ska vara tillverkade i ett hållbart material som står emot slitage ett bra sätt år efter år. Givetvis måste också en bra parasollfot vara robust och stå stadigt oavsett väder.

En tredje egenskap som är viktig är funktionen. Är parasollfoten lätt att flytta och är den tillverkad för att passa flera olika storlekar av parasollröret?

Även prisvärdheten spelar förstås en betydande roll. Vi vill att en parasollfot ska leva upp till den prislapp den har. Helst ska den till och med kännas mer premium än vad den kostar.

Slutligen har vi bedömt designen på produkterna, alltså hur de ser ut. I och med att parasollfoten ska stå framme i trädgården är det viktigt att den smälter in på ett snyggt sätt.

Vi anser att de produkter du hittar här lever upp till ovanstående krav, och en av dem gör det allra bäst.

I den här sammanställningen kan det förekomma affiliatelänkar som ger oss en provison när du köper något via vår sida. Det kostar dig inget extra och påverkar inte resultatet i vår sammanställning, men för oss på Bäst-i-tetset.se betyder det att vi kan fortsätta att producera kostnadsfritt innehåll.

Testvinnare - Parasollfot

1. Parasollfot Hillerstorp Betong med Hjul- Bäst i test

Parasollfot på hjul
  • Typ: Parasollfot på hjul
  • Material: Betong
  • Färg: Grå
  • Vikt: 25 – 50 kilo

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Öppet köp i 90 dagar.
 • Leveranstiden är mellan 0-1 vardagar.

Parasollfötter på hjul har, förvisso med rätta, ibland anklagats för att inte vara lika stabila som andra typer. Detta är dock inte något som helst problem med Hillerstorps parasollfot, som står som vinnare i vår sammanställning.

Den grå betongfoten har låsanordningar så att den står stadigt när du inte vill rulla i väg den. Det går att använda till många olika typer av parasoller, från 30 – 50 millimeter, och det finns även modeller av den här parasollfoten som väger mer.

Har du ett parasoll med större diameter och krav på en tyngre fot kan du i stället välja modellen på 50 kilo. För mindre parasoller passar den lättare modellen på 25 kilo. Priset för den lättare betongfoten är under 700 kronor och de större kostar omkring tusenlappen. Det tycker vi är mycket prisvärt med tanke på funktionalitet och kvalitet.

 • Robust fot i betong som samtidigt är utrustad med hjul.
 • Passar parasollstänger från 30 till 50 millimeter.
 • Finn i olika storlekar, från 25 kilo till 50 kilo.
 • Inte den snyggaste parasollfoten i sammanställningen.

2. Brafab Mito 40 kg- Bästa parasollfot i granit

Parasollfot Brafab Mito 40 kg
  • Typ: Robust parasollfot
  • Material: Granit
  • Färg: Ljus eller mörk granit
  • Vikt: 40 kilo

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Öppet köp i 30 dagar.
 • Leveranstiden är mellan 2-6 vardagar.

Den kvadratformade parasollfoten Mito har utan tvekan den snyggaste designen i vår sammanställning. En bidragande anledning till detta är materialet som den är tillverkad i, nämligen granit.

Välj själv om du vill köpa parasollfoten i ljus eller mörk granit, och invänta sedan grannarnas beundran.

Mito väger 40 kilo och klarar därför även att hålla stora parasoller utan risk för att de ska blåsa omkull. Den passar för parasollstänger i storlekarna 35 till 54 millimeter och har två skruvstäd som håller parasollet på plats. Som så ofta med snyggt designade kvalitetsprodukter kostar Mito en slant. Räkna med att få betala omkring 1 400 kronor. Å andra sidan har vi svårt att se den här produkten bli omodern eller gå sönder i första taget.

 • Snygg och robust parasollfot i granit.
 • Två alternativ - ljus eller mörk granit.
 • Passar för parasoller i storlekarna 35 till 55 millimeter.
 • En aningen dyrare parasollfot - kostar omkring 1 400 kronor.

Köpguide: Viktigt när du köper parasollfot

Det spelar ingen roll om du köper ett premiumparasoll – utan en robust fot gör den inte mycket nytta. Ett parasoll ska stå stadigt oavsett om det blåser och du och dina gäster ska kunna röra er obehindrat utan oro för att den ska tippa.

En robust och bra parasollfot gör jobbet, och den behöver faktiskt inte ens kosta så mycket. Men innan du köper en parasollfot behöver du känna till ett par saker om hur du väljer.

Beroende på diametern av ditt parasoll kan du räkna ut hur tung din parasollfot behöver vara. Därefter har du även några valmöjligheter vad gäller material som foten är tillverkad i, samt om du vill att den ska kunna flyttas lätt.

Olika typer av parasollfötter

Det finns lite olika typer av parasollfötter, med sina egna för- och nackdelar. Här är de vanligaste.

Parasollfot med hjul

En parasollfot med hjul gör det enklare att flytta ditt parasoll efter solen. Det är smidigt, och definitivt att föredra om du behöver kunna flytta parasollet ofta. Många parasollfötter är nämligen tunga och att lyfta dem gång på gång är som att be om ryggproblem. Inget vi rekommenderar alltså.

De bästa parasollfötterna med hjul är tillräckligt tunga för att vara robusta och är utrusade med en låsmekanism så att de inte rullar i väg. Väljer du en bra och robust modell finns det egentligen inga nackdelar i jämförelse med en parasollfot utan hjul. Dock har parasollfötter med hjul en tendens att vara lite dyrare.

Rund och halvrund parasollfot

Det finns fler anledningar till att parasollfötter kan se olika ut än bara rent estetiska.

En rund parasollfot är antagligen det vanligaste att använda under bord och för fristående parasoller. De är bra på att stabilisera parasollet och ger en bra viktfördelning.

Tycker du att den runda parasollfoten tar upp mycket plats kan dock en halvrund fot vara ett alternativ. Den placeras mot en vägg och passar bra för balkonger och mindre uteplatser.

Det finns även andra former på parasollfötter som kan vara stabila – det mesta beror trots allt på vikten och att den är anpassad till ditt parasoll. Välj det som du tycker är snyggast är vårt råd.

Tomma parasollfötter

Tomma parasollfötter låter ju spontant inte som en bra idé, men tanken är inte att de ska förbli tomma, utan att du ska fylla dem med tunga material. Det kan vara sand, vatten eller sten.

Det här är det mest flexibla alternativet då du själv kan bestämma hur tung foten ska vara. Om du redan äger en parasollfot men byter till ett bredare parasoll kan det hända att du också blir tvungen att byta foten.

Detta slipper du med en parasollfot som går att fylla. Dessutom är en sådan fot betydligt enklare att bära undan när säsongen är över. Bara töm dem och lyft in den i förrådet.

Tänk dock på att inte fylla den tomma parasollfoten mer än vad den är tillverkad för att klara, för då kan den gå sönder när du flyttar den.

Annat som är viktigt att tänka på

Det kan vara bra veta hur olika typer av parasollfötter fungerar. Det finns dock en rad andra saker som kan vara bra att tänka på, exempelvis att välja rätt mått.

Räkna ut vikten

För att räkna ut hur tung parasollfoten du köper behöver vara tar du diametern på ditt parasoll och multiplicerar med 12. Det du nu får fram är ett minimum på hur tung foten behöver vara – du kan också använda en tyngre fot.

Rörets diameter

I varje parasollfot finns ett rör där du ska fästa parasollet. Mät diametern på parasollets stång innan du köper fot så att du vet att det passar.

Det vanligaste är att rören är 35 mm, 38 mm eller 48 mm. Oftast går det att fästa parasollets stång så länge det inte är för brett, genom att skruva i parasollfotens stång, som med en julgransfot.

Material

Materialet på parasollfoten spelar två funktioner, dels avgör det hur tung den är och dels hur estetiskt tilltalande den är.

Material som betong, järn, stål och granit är också mer hållbara än plast. Därför kan de vara ett bättre köp långsiktigt, även om de kostar mer än plastalternativet.

Liknande tester

infravärmare
5 Infravärmare testade
infravärmare test
Bäst i test Hortus Vägg W GT 211-352
myggfångare
4 Myggfångare testade
MYGGFÅNGARE MOSQUITO MAGNET PIONEER
Bäst i test Mosquito Magnet Pioneer
Partycooler bäst i test
4 Partycooler testade
partycooler Scandomestic TK 42 BE
Bäst i test Scandomestic TK 42 BE
Eldkorg bäst i test
5 Eldkorg testade
RedFire Denver Eldkorg
Bäst i test RedFire Denver Eldkorg
Spabad
4 Spabad testade
Spabad Polaris
Bästa spabad utomhus Spabad Polaris
Stekhall-test
4 Stekhäll testade
Muurikka-bast-i-test
Bäst i test Muurikka Pro Set 58 cm
gasolgrill
5 Gasolgrill testade
Gasolgrill Weber
Bäst i test Weber Genesis II E-310 GBS
elgrill test
4 Elgrill testade
elgrill Weber Q1400
Bäst i test Weber Q1400
kolgrill test
4 Kolgrill testade
Weber Master-Touch GBS
Bäst i test Weber Master-Touch GBS

Jämför specifikationer

Nedan kan du se testvinnarna i vår jämförelse. Du kan scrolla i sidled för att se alla vinnare.

Produkter

1
image
2
image

Specifikationer

Parasollfot Hillerstorp Betong med Hjul

Brafab Mito 40 kg

Betyg:
Typ:Parasollfot på hjulRobust parasollfot
Material:BetongGranit
Färg:GråLjus eller mörk granit
Vikt:25 - 50 kilo40 kilo

Vanliga frågor och svar

Det går faktiskt att själv räkna ut precis hur tung parasollfot som är lämplig för dig. Det enda du behöver göra är att multiplicera diametern på ditt parasoll med 12. Det ger den minimityngd som behövs för den fot du köper. Det är viktigt att välja en tillräckligt tung fot, då en för lätt fot kan få parasollet att blåsa omkull.

Den bästa parasollfoten just nu enligt vår bedömning är Hillerstorps parasollfot i betong på hjul. Då den har hjul är den lätt att flytta, men samtidigt är den inte så gänglig som vissa andra liknande modeller kan vara, utan riktigt stabil. Du får det bästa från två världar helt enkelt.

Det beror helt på diametern på ditt parasoll. Innan du köper parasollfot bör du därför alltid mäta diametern på parasollet först.

Hjälpte det här testet om Parasollfot dig?

Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

infravärmare

Infravärmare: 5 modeller i test

myggfångare

Myggfångare: 4 testade modeller

Partycooler bäst i test

Partycooler: 4 testade modeller

Testvinnare - Parasollfot

 1. Parasollfot på hjul

  Parasollfot Hillerstorp Betong med Hjul

  Bäst i test
 2. Parasollfot Brafab Mito 40 kg

  Brafab Mito 40 kg

  Bästa parasollfot i granit
+ Visa Sammanfattning