Vinteroverall för barn - Bäst i test 2022

 • 4 topptestade vinteroveraller för barn
 • Bäst enligt föräldrarna
 • Guide: Viktigt innan du köper overall
award-image

Vilken vinteroverall är bäst för barn?

Isbjörn of Sweden Penguin är enligt användar- och expertomdömen marknadens bästa vinteroverall för barn just nu. Bortsett från att vara varm och vattentålig har overallen en utmärkt andningsförmåga och passform. Läs mer om Isbjörn of Sweden Penguin nedan och jämför overallen med våra andra testvinnare!

Välj produkter att jämföra

Sortera efter

Bäst i test
1
Isbjörn of Sweden Penguin
award-icon

Isbjörn of Sweden Penguin

award-icon
 • Bekväm passform
 • Extremt vattentålig
 • PrimaLoft-fodring
Vi rekommenderar: Outnorth
Vi rekommenderar
2
Polarn O Pyret WeatherPRO

Polarn O Pyret WeatherPRO

 • Smidig och bekväm
 • Miljövänlig impregnering
 • Tillverkad av återvunnen polyamid
Vi rekommenderar: polarn_o_pyret
Bra val
3
Gneis Supershape blå

Gneis Supershape

 • Fluorkarbonfri impregnering
 • Utmärkt passform
 • Vattentålig och god andningsförmåga
Avatar for Marcello Rongione av Marcello Rongione Senast uppdaterad : Mars 27, 2022

Det här testet har fått betyget:

10 Röster, Genomsnitt: 4.8/5

När kylan kommer krypande är det hög tid att investera i en bra vinteroverall till ditt barn. Overaller är fördelaktiga på flera sätt – dels håller de barnet varmt samtidigt som de är bekväma och enkla att trä på.

Vinteroverallen främsta egenskap är att hålla ditt barn varmt och torrt, oavsett väder. Det finns många olika vinteroveraller att välja mellan idag, alla med olika funktioner.

För att du enklare ska hitta en passande modell till ditt barn har vi sammanställt experternas tester och kundernas betyg för att få fram fyra testvinnande vinteroveraller i olika kategorier.

Bästa vinteroverall för barn -Topplista 2022

 1. Isbjörn of Sweden Penguin – Bäst i test
 2. Polarn O Pyret WeatherPRO – Vi rekommenderar
 3. Kuling Verbier – Mest prisvärda valet
 4. Gneis Supershape – Bra val

I listan ovan kan du enkelt jämföra testvinnarna med hjälp av vår jämförelsefunktion. Markera bara de overaller du vill jämföra och klicka på ”Jämför”-knappen.

Lite längre ner hittar du mer information om varje overall samt en guide som kan göra det lite enklare att hitta en passande overall till ditt barn.

Så gjorde vi sammanställningen

I vår jämförelse av vinteroveraller för barn har vi utgått från en rad olika källor. Vi har dels läst föräldrarnas egna recensioner, men också tagit del av företagens omdömen på plattformar som exempelvis Trustpilot. Vi har även läst igenom experternas egna tester för att skapa oss en så bra bild som möjligt av respektive modell.

Efter allt detta har vi även tittat på varje vinteroverall individuellt för att jämföra deras olika egenskaper. Här har vi bland annat tittat på:

 • Pris
 • Material
 • Passform
 • Komfort
 • Värmeisolering
 • Slitstyrka
 • Vattentålighet
 • Miljövänlighet

Även om denna artikel kan innehålla affiliatelänkar bör du vara medveten om att vårt resultat inte är under inflytande av våra samarbetspartners. Våra jämförelser är alltid objektiva och oberoende då vi vill ge dig så rättvisa köpråd som möjligt.

Testvinnare - Vinteroverall

Visa alla produkter

1. Isbjörn of Sweden Penguin- Bäst i test

Isbjörn of Sweden Penguin
  • Andningsförmåga: 15.000 g/m2/24h
  • Vattenpelare: 15.000 mm
  • Sömmar: 100% heltejpade
  • Reflexer: Fram och bak
  • Yttertyg: Polyamid 100%
  • Märkning: Bluesign-certifierad

Köp här:

 • Fri frakt över 495 kr.
 • 30 dagars öppet köp.

Vinteroverallen Penguin från Isbjörn of Sweden har vunnit i flera experttester genom åren och fått utmärkta betyg av kunderna. Därför har vi valt att även inkludera denna modell i vår sammanställning.

Penguin har en bekväm passform samtidigt som den håller barnet både varmt och torrt i alla väder. Overallen har dessutom en god andningsförmåga, vilket är viktigt för aktiva barn som lätt blir varma när de leker utomhus.

Modell

Penguin från Isbjörn of Sweden har en utmärkt passform som tillåter barnet att röra sig obehindrat. Du kan dessutom justera storleken vid overallens midjan på två olika ställen för extra komfort.

Även luvan har en bra passform och skyddar mot både blåst och regn. Den är dessutom avtagbar och dess storlek kan justeras med hjälp av kardborreband. På luvans framsida finns även två knappar som ger extra skydd för både nacke och hals.

Overallen har innermuddar både i ärm och benslut som förhindrar att snö och kyla kryper in. Här finns dessutom en tillväxtmudd på 3 cm som gör att overallen kan växa med ditt barn och användas även nästa säsong.

Penguin är självklart utrustad med reflexer både fram och bak för extra synlighet i mörker.

Vattentäthet

Vattenpelaren på Penguin från Isbjörn of Sweden har ett vattentryck på hela 15.000 millimeter. Samtliga sömmar är behandlade och tejpade för att inte läcka in fukt, detsamma gäller overallens dragkedjor.

Penguin är tillverkad av ett slittåligt Bluesign-certifierat material där det yttersta tyglagret är behandlat med impregnering fri från fluorkarboner (Bionic Finish). Därmed kan du vara säker på att ditt barn håller sig torrt samtidigt som impregneringen inte är skadlig för miljön.

Värmeisolering

Overallen har en ordentlig fodring av PrimaLoft som dessutom är 100 procent återvunnen. PrimaLoft är kända för att skapa smidiga och lätta plagg som håller värmen bra, vilket i det här fallet ger ditt barn rörelsefrihet utan att tumma på värmefunktionen.

I overallen används ett 2L-membran samt nylonfoder som gör modellen extra slittålig samtidigt som överskottsvärme effektivt kan ventileras ut.

Märkning

Penguin är certifierad enligt Isbjörn of Swedens Bluesign, vilket innebär att den inte innehåller några skadliga eller hälsofarliga ämnen. Dessutom är impregneringen som tidigare nämnt miljövänlig utan fluorkarboner.

 • När det gäller andningsförmåga är Penguin en av de bästa i denna sammanställning.
 • Tillväxtmudd på 3 cm i benslut och ärm gör att overallen kan användas under flera säsonger.
 • Tack vare fodringen som tagits fram i samarbete med PrimaLoft får du en nätt och smidig overall som håller värmen effektivt.
 • Det går inte att dra åt armslutet för att justera storleken. - Antalet reflexer kunde varit fler.

2. Polarn O Pyret WeatherPRO- Vi rekommenderar

vinteroverall Polarn O Pyret WeatherPRO
Polarn O Pyret WeatherPRO
Polarn O Pyret WeatherPRO
  • Andningsförmåga: 5 000 g/m2/24h
  • Vattenpelare: 12.000 mm
  • Sömmar: 100% heltejpade
  • Reflexer: Fram och bak
  • Yttertyg: Polyamid 100%

Köp nu:

 • Fri frakt över 299 kr.
 • 30 dagars öppet köp.

Polarn O Pyret WeatherPRO är en snygg och smidig vinteroverall som fått höga betyg av föräldrar såväl som av experter. Den är dock inte bara behaglig för barnet att bära – den står även emot de utmaningar som lek och bus i snön ofta medför.

Förutom att hålla barnet varmt är overallen helt vattentät med tejpade sömmar. Den har även en miljövänlig impregnering som både är smuts- och vattenavvisande och en utmärkt andningsförmåga.

Visst kostar den en slant, men enligt föräldrarna själva är den helt klart värd sitt pris. Här får du mycket kvalitet för pengarna.

Utmärkt passform och god andningsförmåga

Passformen är viktig för att barnet ska kunna leka och röra sig obehindrat. Detta har förstås Polarn O Pyret tagit hänsyn till när de utvecklade den omåttligt populära vinteroverallen WeatherPRO.

Overallen sitter nära kroppen för att ge barnet optimal rörelsefrihet och har dessutom förböjda knän och ärmar. Vid intensiv aktivitet ser WeatherPRO till att effektivt transportera bort fukt för att hålla barnet torrt, utan att detta sker på bekostnad av värmehållningen.

Lagom i storleken och enkel att få på

Vad gäller storlek uppger föräldrarna att den är lagom i storleken, varken för liten eller för stor. Skulle den vara lite stor kring midjan kan du alltid justera detta med hjälp av en dragsko på insidan.

Ärmarna har en resårkant och ett kardborreband som gör dem enkla att spänna åt. Även i benöppningarna finns resår som stänger ute kyla såväl som väta. Här finns också ett resårband som går under skon, en detalj som brukar vara extra uppskattad.

I övrigt är overallen enkel att få på och av, mycket tack vare dragkedjan som går ända ner till byxgrenen.

Varm, vindtät och vattentät

Vad gäller värmehållningen kan du vara säker på att PO. P WeatherPRO håller barnet varmt även under vinterhalvårets kallaste dagar. Overallen är ordentligt fodrad utan att för den delen vara tung eller klumpig.

Den är dessutom helt vindtät och vattentät tack vare de tejpade sömmarna och vattentåliga yttermaterialet. Den miljövänliga impregneringen förbättrar vattenresistensen ytterligare, men är också smutsavvisande.

Tack vare förstärkningar på baken och benen kommer Polarn O Pyrets WeatherPRO dessutom att hålla hela säsongen.

Ett miljövänligare alternativ

Ytterligare en fördel med WeatherPRO är att den delvis är tillverkad av återvunnen polyamid. Detta i kombination med den miljövänliga impregneringen gör vinteroverallen till ett extra hållbart alternativ.

Reflexer och avtagbar huva

Tack vare overallens reflexer i 360 grader blir ditt barn synligt även när vintermörkret lagt sig.

En annan finess är huvan som går att dra åt med dragsko för extra god isolering mot kyla. Huvan går dessutom att ta av helt om du föredrar det.

Lite dyrare, men väl värd pengarna

WeatherPRO från Polarn O Pyret är en lite dyrare vinteroverall, men enligt familjerna själva är den värd vartenda öre. Kvaliteten och passformen i kombination med värmehållningen gör detta till en utmärkt vinteroverall för både små och stora barn.

Den är lagom i storleken och går dessutom att justera i midjan. Resåren vid ärmar och fotändar är extra uppskattade, så även reflexerna i 360 grader.

Även experterna själva menar att overallen är ett bra val. I Pricerunners stora test av vinteroveraller får faktiskt WeatherPRO utmärkelsen Bäst i test med motiveringen att den passar alla vintrar och alla barn.

 • Smidig med god passform för optimal komfort.
 • Vattentät med heltejpade sömmar.
 • Delvis tillverkad av återvunnen polyamid.
 • Miljövänlig impregnering fri från perfluorerade ämnen.
 • Reflexer i 360 grader.
 • En ganska dyr vinteroverall.

3. Gneis Supershape- Bra val

Gneis Supershape blå
Gneis Supershape blå
Gneis Supershape blå
  • Andningsförmåga: 10.000 g/m2/24h
  • Vattenpelare: 10.000 mm
  • Sömmar: 100% heltejpade
  • Reflexer: Fram och bak
  • Yttertyg: 100% polyamid
  • Märkning: REACH, OEKO-TEX-certifierade detaljer

I vår sammanställning av testvinnande vinteroveraller blev modellen Supershape från Gneis bäst i testet. Bortsett från att ha vunnit flera experttester är overallen mycket omtyckt av både föräldrar och barn.

Gneis Supershape är extremt vattentålig och varm samtidigt som den har en utmärkt passform som gör att barnet kan röra sig obehindrat.

Modell

Gneis Supershape har förböjda armar för att ge barnet extra rörelsefrihet. Den har även förböjda knän och vridna innerbenssömmar som minskar risken för slitage. Samtidigt förhindrar den smarta innermudden att kyla och snö tar sig in i overallen.

Den avtagbara luvan reglerar du enkelt med en kardborreslejf och midjevidden via den invändiga knappresåren. Du kan även justera storleken vid benslutet om overallen skulle vara något för lång.

Självklart är Gneis Supershape utrustad med synliga reflexer både fram och bak som gör ditt barn extra synligt för trafikanter.

Vattentäthet

Gneis Supershape har en vattenpelare på 10.000 millimeter och tyget såväl som sömmarna är behandlade med en fluorkarbonfri impregnering.

Fluorkarbonfri impregnering är en miljövänligare form av impregnering, dock tvättas den ur snabbare. Därför är det viktigt att du impregnerar overallen regelbundet.

Overallens blixtlås är väderskyddat, vilket innebär att det inte läcker in varken kyla eller vatten.

Värmeisolering

Gneis Supershape är fodrad med värmande isolering och har dessutom extra vaddering av primaloft på axlarna. På knän och bak är overallen extra vadderad med ett foam som skyddar både mot kyla och hårda underlag som kan slita på tyget.

Märkning

Overallens är tillverkad av ett tyg som är certifierat enligt OEKO-TEX. Även den impregnering som används är miljövänlig och saknar kemikalier som kan vara skadliga för både barn och natur.

Gneis funktionskläder – betyg hos Trustpilot

Gneis funktionskläder har även fått högt trustscore, hela (4.7 av 5 ) hos Trustpilot.se.

 • Utmärkt passform som ger barnet utrymme att röra sig fritt.
 • Vattentålig och värmande, trots en mycket god andningsförmåga.
 • Snygg och stilren design.
 • Certifierad enligt OEKO-TEX och miljövänlig impregnering.
 • Den miljövänliga impregneringen håller inte lika länge som vanlig impregnering.
 • Man hade velat se några fler, eller åtminstone större, reflexer.

4. Kuling Verbier- Mest prisvärda valet

Kuling Verbier
Kuling Verbier
  • Andningsförmåga: 8.000 g/m2/24h
  • Vattenpelare: 15.000 mm
  • Sömmar: Förstärkta sömmar
  • Reflexer: Fram och bak
  • Yttertyg: 100% polyamid
  • Märkning: –

Köp här:

 • Leveranstiden är 1-4 arbetsdagar.
 • 14 dagars ångerrätt.

I vår sammanställning blev vinteroverallen Kuling Verbier vinnare i kategorin Mest prisvärda valet 2022. Trots att denna modell ligger i en lägre prisklass menar både experter och kunder att du får mycket för pengarna.

Kuling Verbier är slitstark, bekväm och har en god andningsförmåga. Den är dessutom lika vattentät som Penguin från Isbjörn of Sweden med en vattenpelare på 15.000 mm.

Modellen

Kuling Verbier har en klassisk passform och en avtagbar luva med detaljer i fuskpäls. Kragen är hög med ett fleecefoder på insidan som skyddar ditt barn mot hårda vindar och kyla.

Overallen har förstärkningar på både knän och bakdel för att öka dess slittålighet och därmed förlänga modellens livslängd. Förstärkningarna bidrar dessutom till en ökad vattentålighet.

Kuling Verbier är utrustad med extra elastiska muddar för att anpassa storleken och midjeformen är justerbar för att passa alla barn. Vid fotslutet är overallen utrustad med ett snölås som har slitstarka silikonöglor.

Reflexer finns både fram och bak på armar och ben. Av modellerna i denna sammanställning är Kuling Verbier den med bäst reflexer.

Vattentäthet

Vattenpelaren på denna vinteroverall är 15.000 millimeter, vilket gör den minst lika vattentät som den dyrare modellen Penguin. Alla sömmar är förstärkta och här finns även dubbla YKK-dragkedjor.

Likt de andra modellerna i vår sammanställning är Kuling Verbier impregnerad med ett flourkarbonfri, vattenavvisande medel. Att medlet är fritt från fluorkarboner innebär att det är ofarligt, både för barn och miljö.

Värmeisolering

Kuling Verbier är vadderad med 100 procent polyester – 180g/m2 vaddering i bodyn och 160g/m2 vaddering i ärmen. Vadderingen och fodret har ingen påverkan på barnets rörelsefrihet, vilket är ett plus.

Overallens andningsförmågan ligger på 8000 g/m2/24h, vilket är bra – dock inte lika bra som våra andra testvinnare.

 • En mycket prisvärd vinteroverall med en vattenpelare på 15.000 mm.
 • Förstärkningar vid knän och bakdel gör overallen extra slitstark.
 • Bra reflexer på armar och ben gör barnet extra synligt i mörkret.
 • Inte den bästa andningsförmågan.
 • Fuskpälsdetaljerna kan skapa obehag när de blir blöta.

Innan inköp av vinteroverall (guide)

En bra vinteroverall bör uppfylla ett flertal olika kriterier. Bortsett från att  vara funktionell, varm och torr ska den vara bekväm och ligga i en bra prisklass.

Om du aldrig tidigare köpt en barnoverall kan det vara svårt att veta vad du ska leta efter. Känner du dig osäker kan du läsa igenom de enkla tips vi sammanställt i guiden nedan. På så sätt kan du göra ett bättre val och hitta en modell som passar både dina och barnets behov.

Olika typer av vinteroveraller

Det finns i huvudsak två olika typer av barnoveraller: de som är lite tjockare (vinteroverall) och de som är lite tunnare (skaloverall). Båda modellerna har sina för- och nackdelar som vi ska titta närmare på nedan.

Skaloverall

En skaloverall brukar oftast vara tvådelad och relativt tunn. Dessa overaller kräver därmed lager på lager-principen där du klär ditt barn i flera lager av kläder.

 • Fördel: Skaloveraller kan inte enbart användas under vintern, utan även under höst och vår med färre lager under.
 • Nackdel: Du måste investera i värmande lager om du inte redan har det. Påklädningsprocessen kommer dessutom att bli längre.

Vinteroverall

Vinteroveraller är extra tjocka och fodrade. På så sätt kan ditt barn använda dem även under vinterns kallaste dagar, till exempel för att leka i snön.

 • Fördel: Du behöver inte krångla med lager på lager samtidigt som dessa overaller blir extra smidiga att ta på och ta av.
 • Nackdel: Vinteroveraller är för varma att ha under höst och vinter.

Vattenpelare och andningsförmåga

Innan du köper en vinteroverall bör du titta närmare på dess märkningar. Märkningen visar nämligen overallens egenskaper och framförallt om den är vattentålig eller vattentät.

Det finns stora skillnader mellan vattentäta och en vattentåliga modeller, även om man inte kan tro det. Står det att overallen är vattentålig håller främst för lättare regn under en kortare tid.

Är vinteroverallen ämnad för ute i lekparken under en längre tid bör du alltså se till att den är märkt som vattentät.

Vattenpelare

Vattenpelaren är en märkning är för funktionskläder och visar hur högt vattentryck plagget klarar av. Ju högre nivå, desto mer vattentätt är plagget.

Vi på Bäst-i-testet.se rekommenderar att plagget har ett tryck på minst 10 000 millimeter. Med denna nivå kan du vara säker på att plagget klarar extra regniga dagar.

Ytterligare en sak du bör kontrollera är huruvida vinteroverallens sömmar och dragkedja är behandlade med tejp eller svets. Är de det kommer vatten inte läcka in.

Andningsförmåga

Andningsförmågan syftar på plaggets förmåga att andas och ventilera bort fukt från kroppen. I regel är en bra andningsförmåga på overallen 5000 gram (5000gr/m2/24). Ju högre andningsförmåga, desto bättre.

Viktiga egenskaper

Vilka egenskaper som är viktiga att overallen har kan variera utefter vart i landet du bor. I vårt avlånga land kan vintrarna trots allt se mycket olika ut och därför bör du välja en modell som passar just dina väderförhållanden.

 • Varm. Om du till exempel bor långt norrut i landet kan vintrarna bli mycket kalla. Därför är det viktigt att overallen håller värmen bra och andas.
 • Vattentålig. Bor du längre söder ut kommer vintrarna förmodligen vara med slaskiga och därför är det viktigare att overallen är ordentligt vattentät.
 • Förstärkningar. En annan egenskap att se över är om overallen har extra förstärkning på bakdelen och vid knäna. Detta för att vatten och kyla inte ska läcka in när ditt barn sitter i sandlådan, kryper i lekställningar eller åker pulka. Förstärkningar gör dessutom att overallen håller längre.
 • Reflexer. Synliga reflexer, både fram och bak, är något som varje overall bör ha. Under vinterhalvåret är det mörkt ute och då är viktigt att trafikanter kan se barnet.
 • Möjlighet att justera längd och storlek. Kolla om det går att justera längden och storleken på overallen. På så sätt kan barnet använda overallen även nästa år.

Storlek på vinteroverallen

Storleken på barnets vinteroverall har stor betydelse, både vad gäller värmehållning och komfort.

Vi rekommenderar att du använder dig av den storleksguide som många butiker erbjuder på sin sajt. På så sätt kan du enkelt mäta både längd och bredd på ditt barn för att hitta rätt storlek.

Ett tips är att välja en vinteroverall i en storlek större än vad du brukar. På så kan barnet använda overallen längre samtidigt som du får plats med plagg under om det skulle vara behövas.

Samtidigt bör overallen såklart inte vara för stor så att den släpar i marken och förlorar förmågan att hålla värmen.

Kläder under vinteroverallen

Om overallen är tjockt fodrad och det är några minusgrader ute brukar det inte vara nödvändigt med några extra lager kläder.

Har du däremot valt att köpa en tunnare skaloverall måste du såklart komplettera med flera lager. Börja med att ha ett ullplagg närmast kroppen och därefter barnets vanliga kläder. Addera sedan ett fleeceställ innan du avslutar skaloverallen.

Giftfri overall

Ytterligare en faktor som kan vara bra att se över är vilka certifieringar tyget har. Den vanligaste certifieringen bland textilier är OEKO-TEX Standard 100 som visar att den färdiga produkten är fri från kemikalier som kan vara skadliga för hälsan.

En annan, lite hårdare märkning är GOTS (Global Organic Textile Standard). Detta är en internationell miljömärkning som visar att tyget inte bara är fritt från kemikalier utan även ekologiskt.

Är giftfria material viktiga för dig bör du alltså hålla extra utkik efter dessa två märkningar. Vissa tillverkare av overaller brukar även visa innehållet i impregneringen och vilka ämnen som har exkluderats.

Hur tvättar jag overallen?

Eftersom overallen är ett plagg som impregnerats för att stå emot vatten kan det vara svårt att veta hur man ska göra med tvättningen.

Det är nödvändigt att tvätta overallen, men tvätta den inte i onödan eftersom detta kan försämra impregneringen. Använd istället en fuktad trasa för att ta bort smuts.

Om det inte går och du måste tvätta den rekommenderar vi att du först vänder den ut och in och sedan drar upp dragkedjan. På så sätt kommer det yttre tyget inte att påverkas lika mycket.

Du bör dessutom undvika sköljmedel och vad gäller temperatur bör du utgå från overallens individuella tvättråd. Oftast är det en låg temperatur som gäller.

När overallen är tvättad hänger du upp den för självtorkning. Vissa overaller går att torka i torktumlare eller torkskåp, men här är det extra viktigt att du läser igenom tvättanvisningarna.

Nedan kan du se sju av de vanligaste tvättråden som finns angivna på olika textilier.   

tvättråd anvisningar

Byta till tvådelad overall?

När du vill byta från en vanlig vinteroverall till en tvådelad är upp till dig själv och ditt barn. De flesta föredrar dock att använda en vinteroverall när barnet är mellan 2 och 5 år för att sedan byta till en tvådelad när skolåldern närmar sig.

Liten ordlista

Om du aldrig tidigare köpt en vinteroverall till ditt barn kommer du att stöta på en del främmande begrepp. För att göra det lite enklare för dig att jämföra vinteroveraller har vi sammanställt en hjälpsam ordlista som vi rekommenderar att du läser igenom.

YKK – YKK står för Yoshida Kogyo Kabushikikaisha, vilket är japanska för Yoshida Company Limited. Företaget tillverkar majoriteten av alla dragkedjor i världen och om overallen – eller andra plagg för den delen – har denna märkning kan du vara säker på att de håller hög kvalitet.

Fluorkarbon – fluorkarboner är ett perfluorerat ämne som ofta används för att impregnera ytterplagg. Ämnet har dock visat sig vara skadligt för miljön och därför väljer allt fler företag att erbjuda miljövänligare alternativ vid impregnering (till exempel Bionic Finish ECO).

Vattenpelare – vattenpelare (mmVp) är ett mått på hur stor mängd vatten ett plagg klarar av. Ju högre siffran är, desto högre är vattentåligheten.

Snölås – ett snölås är ett slags spännband, vanligtvis i resår, som du fäster under skon för att förhindra snö från att ta sig in.

OEKO-TEX – detta är en certifiering för textilier som säkerställer att plagget är tillverkat utan hälsofarliga ämnen. 

Källor

Friluftsfrämjandet.se

Friluftsfrämjandet är Sveriges största friluftsorganisation som bildades redan 1892 och som verkar för hälsa och glädje genom friluftsliv. Idag har organisationen över 100 000 medlemmar och de bedriver dessutom verksamhet i 400 skolor över hela Sverige.

På Friluftsfrämjandets hemsida kan du anmäla dig till olika äventyr, så som vandringar, cykelturer, klättring och mycket mer. Här kan även du som förälder hitta inspiration till äventyr du kan anordna för ditt barn ute i naturen, exempelvis hinderbanor och lekar.

Bortsett från allt detta kan du även ta del av intressanta artiklar, nyheter och recensioner av produkter avsedda för utomhusbruk, till exempel vinteroveraller. Friluftsfrämjandet har gjort ett eget test av overaller för barn där vår testvinnare Gneis Supershape fick höga betyg.

Friluftsfrämjandets experter menar att overallen är extremt slitstark och att den knappt fått en skråma, trots en hel säsong av intensiv användning. De gillar också reflexdetaljerna och att overallen är enkel att ta på och av (även om muddarna kan göra det lite krångligt att dra över byxbenet över en stövel).

Friluftsfrämjandets experttest av vinteroveraller.

Outnorth.se

Outnorth är en e-handel som säljer det mesta inom friluftsliv. Oavsett om du behöver ett par nya vandringskängor eller ett tält kan du vara säker på att Outnorth har ett bra utbud av produkter från en mängd kända varumärken.

I vår sammanställning av vinteroveraller har vi utgått en hel del från användarrecensioner. En av källorna till dessa recensioner är just Outnorth, där kunder gärna delar med sig av sina upplevelser för att hjälpa andra att göra rätt val.

Vi har tittat närmare på recensionerna för Isbjörn of Sweden Penguin i vår sammanställning. Här kan vi läsa att majoriteten av användarna är mycket nöjda och ger overallen 5 av 5 stjärnor. Bland kommentarerna läser vi att overallen är extremt slitstark och att den håller i flera säsonger. Användarna menar också att den har en bra och smidig passform samtidigt som den håller värmen bra även vid mycket låga temperaturer.

Det enda användarna har att anmärka på är att overallen är något stor i storleken. Bortsett från det får den dock övervägande goda betyg.

Webbadress till recensionerna: 

 • https://www.outnorth.se/isbjorn-of-sweden/penguin-snowsuit

Övriga källor

Här kan du se övriga källor vi använt oss av i jämförelsen av vinteroveraller för barn.

Pricerunner.se 

 • https://www.pricerunner.se/test/overall
vi testar Xplora X5 - GPS-klocka för barn

Vi har fått möjlighet att testa X5 Play från Xplora som är en välkänd...

Liknande tester

babysitter
4 Babysitter testade
Babybjörn Balance Soft Cotton
Bäst i test Babybjörn Balance Soft Cotton
babyvakt bäst i test - bästa babyvakten
3 Babyvakt testade
capidi-babyvakt
Bäst i test Capidi Babyvakt
bärsele
4 Bärsele testade
Ergobaby Omni 360
Bäst i test Ergobaby Omni 360
vällingmaskin test
3 Vällingmaskin testade
Baby brezza
Bäst i test Baby Brezza Formula Pro Advanced
skötväska
3 Skötväska testade
Skip Hop Duo Signature
Bäst i test Skip Hop Duo Signature
Spjälsäng bäst i test
4 Spjälsäng testade
Stokke Sleepi Mini
Bäst i test Stokke Sleepi Mini
bäst i test duovagn
5 Duovagn testade
Britax Smile 3
Bäst i test Britax Smile 3
resevagn test
4 Resevagn testade
Babyzen Yoyo 6 +
Bäst i test Babyzen Yoyo 6 +
Sulky/sittvagn Test
3 Sulky/sittvagn testade
Baby Jogger City Mini GT 2
Bäst i test Baby Jogger City Mini GT 2
åkpåse
5 Åkpåse testade
Elodie-Details
Bäst i test för vinter Elodie Details Åkpåse
babyskydd test
4 Babyskydd testade
Silver-Cross -Dream
Bäst i test Silver Cross Dream i-Size
bilbarnstol bäst i test
4 Bilbarnstol testade
Axkid One Plus
Bäst i test Axkid One Plus
Didriksons Björnen
3 Bältesstol testade
BeSafe iZi Flex FIX i-Size
Bäst i test BeSafe iZi Flex FIX i-Size
vinterskor barn test
5 Vinterskor testade
Sorel Snow Commander - bästa vinterskor för barn
Bäst i test Sorel Snow Commander
Babyoverall test
3 Babyoverall testade
Didriksons Björnen
Bäst i test Didriksons Björnen
regnkläder för barn
4 Regnkläder testade
regnkläder barn Didriksons Boardman
Bäst i test Didriksons Boardman
test av skalkläder
4 Skalkläder testade
skaljacka PO.P Weather Pro
Bäst i test PO.P Weather Pro
studsmatta
6 Studsmatta testade
Berg Favorit
Bäst i test Berg Favorit
bästa gps-klockan för barn
3 GPS klocka för barn testade
Xplora 5 Play
Bäst i test Xplora X5 Play
hoverboard test
3 Hoverboard testade
hoverboard Denver HBO-6620
Bäst i test Denver HBO-6620
bästa namnlappar
4 Namnlappar testade
Filur Namnlappar logo
Bäst i test Filur Namnlappar
uppblåsbar madrass
4 Uppblåsbar madrass testade
uppblåsbar luftmadrass Intex
Bäst i test Intex Dura-Beam Plus Series
Resesäng bäst i test
4 Resesäng testade
AeroMoov Pop-Up bäst i test
Bäst i test AeroMoov Pop-Up
lekstuga test
4 Lekstuga testade
Palmako Lekstuga Tom
Bäst i test Palmako Lekstuga Tom
Armpuffar bäst i test
3 Armpuffar testade
Aquarapid armringar gula
Bäst i test Aquarapid armringar

Jämför specifikationer

Nedan kan du se testvinnarna i vår jämförelse. Du kan scrolla i sidled för att se alla vinnare.

Produkter

1
image
2
image
3
image
image

Specifikationer

Isbjörn of Sweden Penguin

Polarn O Pyret WeatherPRO

Gneis Supershape

Kuling Verbier

Betyg
Andningsförmåga:15.000 g/m2/24h5.000 g/m2/24h10.000 g/m2/24h8.000 g/m2/24h
Vattenpelare:15.000 mm12.000 mm10.000 mm15.000 mm
Sömmar:100% heltejpade100% heltejpade100% heltejpadeFörstärkta sömmar
Vattentät dragkedja:Ja, YKKJa, YKKJa, YKKJa, YKK
Fluorkarbonfri:Ja, Bionic Finish ECOJa, Bionic Finish ECOJa, Bionic Finish ECOJa, Bionic Finish ECO
Byxdel:Förstärkt vid baken och benenFörstärkt vid baken och benenFörstärkt med 500 deniers CorduraFörstärkt vid baken och knän
Reflexer:Fram och bakFram och bakFram och bakFram och bak
Snölås:JaJaJaJa
Yttertyg:100% polyamid100% polyamid100% polyamid100% polyamid
Vadd:Återvunnen polyesterUppgift saknasPolyester100% polyester

Vanliga frågor och svar

Vilket vinteroverall som passar bäst beror dels på vart du bor samt hur overallen kommer att användas. Om du till exempel bor i en kallare del av landet är varmt foder det viktigaste. Bor du istället i varmare områden kan en skaloverall med flera klädlager under passa bättre.

Oavsett vart barnet leker bör du se till att overallen har förstärkningar på områden som är extra utsatta för slitage, till exempel knän och bakdel.

Är ditt barn normalbyggt och omkring 104 cm långt under hösten kommer en vinteroverall i storlek 104 förmodligen att sitta bra under hela vintern. Dock är det inte ovanligt att barn ibland växer snabbt på kort tid. Därför kan det alltid vara en god idé att gå upp en storlek.

Värt att nämna är att vissa klädföretag tar hänsyn till växtmån i sin produktion, vilket innebär att det oftast finns lite utrymme för barnen att växa.

Du bör tvätta overallen, men inte för ofta eftersom detta kan försämra impregneringen och därmed vattentåligheten. Generellt sett ska du undvika sköljmedel och låta overallen självtorka.

Läs alltid tvättanvisningarna för din specifika vinteroverall innan du tvättar den eftersom instruktionerna kan skilja sig beroende på material.

En generell rekommendation är att börja använda vinteroverallen när det är omkring nollgradigt.

Är det några plusgrader kan det vara en bättre idé att använda en skaloverall och jobba med lager på lager. På så sätt kan du ta bort och lägga till plagg beroende på väderförhållandena.

Utgå alltid efter ditt och barnets behov. Se till att vinteroverallen är tillverkad av ett slittåligt material och att den är vattentät. Modellen bör även ha förstärkningar kring knän och bakdel eftersom dessa områden är extra utsatta vid lek.

Självklart ska modellen även ha en bra passform och tydliga reflexer.

En vinteroverall för barn kan kosta allt ifrån 300 kronor upp till 2 000 kronor, beroende på modell, funktionalitet och märke.

Hjälpte det här testet om Vinteroverall dig?

10 Röster, Genomsnitt: 4.8/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

babysitter

Babysitter: 3 testade modeller

babyvakt bäst i test - bästa babyvakten

Babyvakt: 3 testade modeller

bärsele

Bärsele: 4 testade modeller

Vill du få exklusiva uppdateringar?

 1. Isbjörn of Sweden Penguin

  Isbjörn of Sweden Penguin

  Bäst i test
 2. Polarn O Pyret WeatherPRO

  Polarn O Pyret WeatherPRO

  Vi rekommenderar
 3. Gneis Supershape blå

  Gneis Supershape

  Bra val

Vanliga frågor och svar

Vilket vinteroverall som passar bäst beror dels på vart du bor samt hur overallen kommer att användas. Om du till exempel bor i en kallare del av landet är varmt foder det viktigaste. Bor du istället i varmare områden kan en skaloverall med flera klädlager under passa bättre.

Oavsett vart barnet leker bör du se till att overallen har förstärkningar på områden som är extra utsatta för slitage, till exempel knän och bakdel.

Är ditt barn normalbyggt och omkring 104 cm långt under hösten kommer en vinteroverall i storlek 104 förmodligen att sitta bra under hela vintern. Dock är det inte ovanligt att barn ibland växer snabbt på kort tid. Därför kan det alltid vara en god idé att gå upp en storlek.

Värt att nämna är att vissa klädföretag tar hänsyn till växtmån i sin produktion, vilket innebär att det oftast finns lite utrymme för barnen att växa.

Du bör tvätta overallen, men inte för ofta eftersom detta kan försämra impregneringen och därmed vattentåligheten. Generellt sett ska du undvika sköljmedel och låta overallen självtorka.

Läs alltid tvättanvisningarna för din specifika vinteroverall innan du tvättar den eftersom instruktionerna kan skilja sig beroende på material.

En generell rekommendation är att börja använda vinteroverallen när det är omkring nollgradigt.

Är det några plusgrader kan det vara en bättre idé att använda en skaloverall och jobba med lager på lager. På så sätt kan du ta bort och lägga till plagg beroende på väderförhållandena.

Utgå alltid efter ditt och barnets behov. Se till att vinteroverallen är tillverkad av ett slittåligt material och att den är vattentät. Modellen bör även ha förstärkningar kring knän och bakdel eftersom dessa områden är extra utsatta vid lek.

Självklart ska modellen även ha en bra passform och tydliga reflexer.

En vinteroverall för barn kan kosta allt ifrån 300 kronor upp till 2 000 kronor, beroende på modell, funktionalitet och märke.