Vilken robotdammsugare Àr bÀst?

I vÄr sammanstÀllning av testvinnande robotdammsugare har Roborock S5 Max utsetts till bÀst i test. Detta Àr en kompakt dammsugare med ett allergivÀnligt HEPA-filter som du enkelt styr via den tillhörande appen.

VÀlj produkter att jÀmföra

Sortera efter

Roborock S5 bÀst i test
Roborock S5 Max
 • 3 timmars drifttid
 • Kraftfull sugförmĂ„ga
 • MĂ„nga intelligenta funktioner
Vi rekommenderar:
Xiaomi Mi Roborock S6
 • Ovanligt lĂ„g ljudnivĂ„
 • Extremt prisvĂ€rd
 • Uppgraderade funktioner
Vi rekommenderar:
Neato Robotics Botvac D7 Connected
Neato Botvac D7 Connected
 • Kommer Ă„t i alla hörn
 • Innovativ navigeringsteknologi
 • Zonrengöring, schemalĂ€ggning och röststyrning
Vi rekommenderar:

Robotdammsugare: 6 modeller i test

av Alexandra Eriksson Senast uppdaterad : Jan 22, 2021

Är du intresserad av att köpa en robotdammsugare har du ett stort utbud att utforska. Det alla dammsugare har gemensamt Ă€r att underlĂ€tta stĂ€dningen och hĂ„lla hemmet rent, men bortsett frĂ„n det kan modellerna ha olika funktioner och Ă€ven ligga i varierande prisklasser.

I vÄr bedömning av marknadens bÀsta robotdammsugare har vi tagit hÀnsyn till konsumentrecensioner och experttester för att kunna ge dig sÄ rÀttvisa rekommendationer som möjligt. Vi har Àven valt ut modeller i tre olika kategorier:

 • BĂ€st i testet 2021
 • Rekommenderat val
 • Mest prisvĂ€rda valet

Om detta Àr din första dammsugarrobot rekommenderar vi att du lÀser vÄr enkla köpguide nedan innan du bestÀmmer dig för en modell. HÀr ger vi dig all information du behöver för att hitta marknadens bÀsta robotdammsugare.

1. Roborock S5 Max- BĂ€st i testet

Roborock S5 bÀst i test
Roborock S5
  • Vikt: 3,5 kg
  • Filter: HEPA
  • Röststyrning: Ja
  • Wi-fi: Ja
  • Arbetstid: 3 timmar
  • Effekt: 58W
  • DammbehĂ„llare: 0,46 liter

Roborock S5 Max frÄn Xiaomi Àr en prisad robotdammsugare med mÄnga intelligenta funktioner. För en relativt billig peng fÄr du en effektiv hjÀlpreda som utan problem hÄller hemmet skinande rent.

Med en kraftfull sugförmÄga och en rymlig vattentank bÄde dammsuger och moppar Roborock S5 Max dina golv. Modellen har dessutom en förbÀttrad batteritid pÄ 3 timmar och klarar en yta pÄ hela 200 kvm.

Utöver allt detta bjuder Roborock S5 Max pÄ en rad andra spÀnnande funktioner, bland annat intelligenta sensorer, rumsigenkÀnning, timer och schemalÀggning. Du kan dessutom styra roboten direkt via den tillhörande appen.

”TankevĂ€ckande funktionsuppgraderingar och prestandaförbĂ€ttringar gör S5 Max till den bĂ€sta stĂ€droboten frĂ„n Xiaomi hittills. Om ditt hem har stora golvytor kan den minska din rengöringsbelastning avsevĂ€rt.”

Citat frÄn Techhive.com

Stilren och kompakt design

Xiaomi Roborock S5 Max Àr en stilren och kompakt robotdammsugare som smÀlter in bra i de flesta hem. Faktum Àr att Xiaomi gjort sig kÀnda för att skapa produkter med samma minimalistiska och eleganta design som exempelvis Apple.

Roborock S5 Max design

Med en vikt pÄ drygt 3,5 kg, en bredd pÄ 35,3 cm och en höjd pÄ 6,65 cm kommer modellen utan problem in under de flesta möbler. Den klarar dessutom upp till 2 cm höga trösklar, vilket Àr ett stort plus.

NĂ„got som fĂ„ tillverkare av robotdammsugare verkar kunna slĂ€ppa Ă€r den runda formen och Xiaomi Ă€r inget undantag. Även om formen förvisso har sina fördelar gör den att dammsugaren aldrig riktigt kan göra helt rent i hörnen (Ă€ven om den har en sidoborste).

Utöver det finns det inte mycket att klaga pÄ nÀr det gÀller designen pÄ Roborock S5 Max. PÄ framsidan av robotdammsugaren finns stötfÄngare och pÄ ovansidan hittar vi det klassiska navigeringshuset som blivit ett slags signum för Xiaomis robotdammsugare.

Intelligent navigering

Xiaomi Roborock S5 Max Àr utrustad med en intelligent navigering bestÄende av totalt 12 olika sensorer. Dessa sensorer arbetar tillsammans för att sÀkerstÀlla att roboten tar sig fram utan problem i ditt hem.

I navigeringshuset pÄ ovansidan av dammsugaren finns ett öga som scannar av sin omgivning i 360 grader med en laser. DÀrefter kan den automatiskt bedöma avstÄnd till vÀggar, möbler och trappor.

Den avancerade navigeringen gör Roborock S5 Max betydligt mer effektiv Àn sin föregÄngare Roborock S5. Det mÀrks att roboten noggrant planerar sin rutt, vilket gör att Roborock S5 Max Ästadkommer mer pÄ kortare tid.

Kraftfull sugförmÄga

Roborock S5 Max Àr försedd med en kraftfull motor som ger stÀdroboten en imponerande sugförmÄga pÄ 2000 Pa. Detta gör att varken skrÀp, smulor, pÀls eller hÄr slipper undan, varken pÄ mattor eller golv.

Du kan antingen vÀlja mellan fyra olika sugkrafter manuellt eller sÄ kan du stÀlla in dammsugaren att automatiskt anpassa sugkraften efter underlag. PÄ sÄ sÀtt kommer Roborock S5 Max automatiskt att kÀnna av nÀr den kör pÄ en matta för effektiv rengöring.

Ytterligare en fördel Àr att bÄde huvud- och sidoborsten samt hjulen har speciella skyddsfunktioner som ser till att motorn inte överhettas. Du fÄr Àven med en kniv och en speciell borste som gör det enkelt att rensa bort lÄnga hÄrstrÄn som fastnat.

All smuts samlas i en dammbehÄllare som rymmer 0,46 liter. Det sÄllas dessutom genom ett HEPA-filter som hÄller luften ren och frÀsch under stÀdningen. Precis som pÄ mÄnga andra robotdammsugare Àr filtret tvÀttbart.

Inbyggd mopp

En av de frÀmsta fördelarna med Roborock S5 Max Àr den inbyggda moppen som hjÀlper dig att hÄlla hemmet extra rent. Vattentanken Àr nÀstan dubbelt sÄ stor jÀmfört med tidigare modeller och har en kapacitet pÄ hela 290 ml. Detta gör att Roborock S5 Max kan moppa en yta pÄ imponerande 200 kvm.

inbyggd mopp Roborock S5 Max

Det enda du behöver göra Àr att fylla tanken med vatten och placera den under roboten. DÀrefter kommer vatten frÄn tanken att fukta en microfiberduk som ger dig skinande golv pÄ nolltid. En stor förbÀttring jÀmfört med föregÄende modeller Àr att tanken dessutom inte lÀcker.

Imponerande batteritid

Roborock S5 Max har en extra lÄng drifttid pÄ totalt 3 timmar. Detta i kombination med den stora vattentanken gör att roboten utan problem kan stÀda en normalstor lÀgenhet flera gÄnger om.

Även laddningstiden Ă€r 3 timmar och nĂ€r Roborock S5 Max mĂ€rker att det Ă€r dags för laddningen Ă„ker den automatiskt tillbaka till laddningsstationen. NĂ€r den laddat fĂ€rdigt Ă„terupptar den stĂ€dningen dĂ€r den slutade.

PÄ tal om laddstationen har Àven den fÄtt en uppgradering jÀmfört med tidigare modeller. Nu finns hÀr bland annat skydd mot överhettning, kortslutning och överspÀnning.

App med mÄnga funktioner och röststyrning

Att installera din nya Roborock S5 Max Àr enkelt. Det enda du behöver göra Àr att ansluta den till den medföljande appen Roborock och registrera ett konto. Appen Àr enkel att förstÄ sig pÄ och mycket informativ, Àven om den kanske inte Àr i samma klass som iRobot Home.

app för Roborock S5

I appen fÄr du mÀngder av information, till exempel historik frÄn olika stÀdtillfÀllen och status pÄ bÄde filter, borstar och sensorer. HÀr finns Àven en timerfunktion och möjligheten att schemalÀgga stÀdning, sÄ att Roborock S5 Max nÀr du sjÀlv vill det.

Du kan Àven stÀlla in obegrÀnsat antal avgrÀnsare för olika rum, sÄ kallade No Go Zones, dÀr du inte vill att roboten ska stÀda.

En ny funktion Àr att du numera kan anpassa hur roboten ska stÀda i olika rum. Du kan till exempel stÀlla in att Roborock S5 Max ska anvÀnda ett kraftfullare stÀdeffektlÀge och en högre vattenmÀngd.

Sist men inte minst har Roborock S5 Max stöd gör Google Home. Detta gör att du kan starta stÀdningen bara med rösten.

Summering

Roborock S5 Max Àr en minst sagt prisvÀrd robotdammsugare som gör sitt jobb galant. HÀr fÄr du en stÀdrobot med mÄnga finesser som vi oftast bara hittar hos modeller i den dyrare prisklassen.

Bortsett frÄn en kraftfull sugförmÄga och imponerande navigeringsteknologi Àr Roborock S5 Max utrustad med en vÀlfungerande mopp. Tanken rymmer dessutom nÀstan dubbelt sÄ mycket vatten som sin föregÄngare, vilket Àr en stor fördel, och du installerar och styr din Roborock S5 Max enkelt via appen.

Priset Ă€r ytterligare en stor fördel – Roborock S5 Max Ă€r bara drygt hĂ€lften sĂ„ dyr som en iRobot Roomba.

Det finns dock vissa nackdelar med Roborock S5 Max som kan vara vÀrda att kÀnna till. Först och frÀmst Àr den runda formen ganska opraktisk med tanke pÄ att borstarna sÀllan nÄr in i hörnen. Moppfunktionen Àr tillfredsstÀllande, men ersÀtter inte vanlig vÄttorkning av golven.

I övrigt kommer du med största sannolikhet inte att bli besviken pÄ Roborock S5 Max frÄn Xiaomi.

 • Kraftfull sugförmĂ„ga och moppfunktion med rymlig tank.
 • Anpassa sugkraften efter underlaget.
 • 3 timmars batteritid och 3 timmars laddningstid.
 • MĂ„nga smarta funktioner som du enkelt reglerar i appen.
 • Rund form gör det svĂ„rt att komma Ă„t i hörnen.
 • Inga övervĂ€ldigande uppgraderingar frĂ„n föregĂ„ngaren S50.

BĂ€st pris hos:

2. Xiaomi Mi Roborock S6- Rekommenderat val

  • Vikt: 3,5 kg
  • Filter: TvĂ€ttbart E11-filter
  • Röststyrning: Ja
  • Wi-fi: Ja
  • Arbetstid: 3 timmar
  • Effekt: 58W
  • DammbehĂ„llare: 0,5 liter

Roborock S6 frÄn Xiaomi Àr en robotdammsugare som ger dig bra vÀrde för pengarna. Faktum Àr att detta kan vara en av de bÀsta modellerna i medelprisklassen.

Bortsett frÄn en imponerande sugförmÄga Àr Roborock S6 20 procent mer effektiv Àn sin föregÄngare, Rocorock S5, och dessutom betydligt tystare. SjÀlvklart kan du koppla stÀdroboten till Xiamos app och Àven din röstassistent.

Funktioner

Roborock S6 Àr i princip identisk med sin föregÄngare vad gÀller utseende och storlek. BÄda modellerna har en stilren design i vitt eller svart med rund form och en knappsats lÀngst fram. SugförmÄgan har dock förbÀttras och har idag en kapacitet pÄ hela 2 kPa.

Det finns dock vissa skillnader vad gÀller robotdammsugarens övriga funktioner.

Först och frÀmst har S6 en uppgraderad sidoborste pÄ undersidan med fem armar istÀllet för tre. Dessutom Àr armarna tillverkade av gummi, vilket enligt Xiaomi ska fÄnga upp smutsen Ànnu bÀttre. Om du inte hÄller med kan du alltid köpa till en sidoborste frÄn Roborock S5 eftersom alla S5-tillbehör Àr kompatibla med nya S6.

Likt sin föregÄngare har Roborock S6 en liten hatt utrustad med en avancerad laser som mÀter och scannar av sin omgivning. Detta, i kombination med modellens 14 sensorer som kÀnner av hinder och trappor, ser till att roboten tar sig fram utan problem i hemmet.

Sist men inte minst Àr Xiaomi Roborock S6 utrustad med en moppfunktion som ser till att hÄlla golven fria frÄn dammpartiklar. TyvÀrr Àr moppen inte sÀrskilt effektiv pÄ svÄrare flÀckar. Dessutom kommer du behöva dammsuga hela ytan innan du börjar moppa, annars kommer trasan att dra omkring smutsen istÀllet för att suga upp den.

Batteri- och laddningstid

Även nĂ€r det gĂ€ller batterikapacitet skiljer sig Roborock S6 inte avsevĂ€rt frĂ„n sin föregĂ„ngare. BĂ„da modellerna Ă€r utrustade med ett kraftfullt li-ion-batteri pĂ„ 5 200 mAh som ger en drifttid pĂ„ 180 minuter.

Det som dÀremot skiljer sig nÄgot mellan de tvÄ Xiaomi-modellerna Àr laddningsstationen. S6 har nÀmligen en betydligt bredare dockningsstation Àn S5, men samma stilrena design och utmÀrkta passform. Dessutom har Roborock S6 en extra bas av plast som ser till att robotens potentiellt fuktiga trasa inte skadar golvet, en uppskattad detalj.

NÀr robotdammsugaren börjar fÄ lÄgt batteri (under 20 procent) ÄtervÀnder den lydigt till sin laddningsstation, utan att du behöver sÀga till den. Laddningstiden Àr omkring 4 timmar, vilket Àr helt normalt.

App och anvÀndarvÀnlighet

För att installera din Roborock S6 behöver du ladda ner Xiaomis egen app Mi Home, vilket Àr helt kostnadsfritt. Du ansluter robotdammsugaren till appen via wi-fi och följer sedan instruktionerna för att komma igÄng.

Via appen kan du sedan starta och stÀnga av dammsugaren, hÄlla ett öga pÄ tidigare stÀdsessioner och justera andra instÀllningar. Du kan Àven schemalÀgga stÀdning för nÀr du till exempel inte Àr hemma samt avgrÀnsa specifika omrÄden av ditt hem.

TyvĂ€rr finns det vissa svagheter vad gĂ€ller Xiaomis applikation. Först och frĂ€mst hade vi önskat oss en separat app för robotdammsugare – i nulĂ€get anvĂ€nder du samma app för att hantera samtliga Xiaomi-enheter. Detta kan i och för sig verka fördelaktigt, men sanningen Ă€r att det bara kĂ€nns rörigt.

Bortsett frÄn det Àr sjÀlva grÀnssnittet i appen ganska klumpigt och inte sÀrskilt anvÀndarvÀnligt. Detta gÀller framför allt funktionen dÀr du ska ange zoner i vilka dammsugaren inte ska köra.

Om du inte vill anvÀnda appen kan du faktiskt ansluta dammsugaren till hemmets intelligenta assistent och styra den via rösten. Roborock S6 stödjer bÄde Google Home och Amazon Alexa.

Tekniska detaljer

Som tidigare nÀmnt Àr Roborock S6 mycket lik Xiaomis tidigare modell S5. Vikten ligger pÄ helt normala 3,5 kg, diametern pÄ 35 cm och höjden pÄ 9,65 cm. Det Àr med andra ord en relativt liten och nÀtt dammsugare, trots sin utmÀrkta prestanda.

Vad gÀller filtret Àr det HEPA-certifierat, vilket gynnar dig som Àr allergisk eller kÀnslig mot dammpartiklar.

NÄgot som verkligen fÄr Roborock S6 att sticka ut bland sina konkurrenter Àr dock dess ovanligt lÄga ljudnivÄ. Den ligger nÀmligen pÄ sÄ lite som 58 dB jÀmfört med föregÄngarens 62 dB, vilket gör modellen betydligt tystare.

Slutsats

MÄnga experter och anvÀndare Àr överens om att Roborock S6 övertrÀffar förvÀntningarna. Trots att detta Àr en relativt billig robotdammsugare erbjuder den extrem prestanda, bÄde vad gÀller sugförmÄga, navigering, batteritid och övriga funktioner.

Om du Àr ute efter kvalitet, men inte har rÄd att köpa vÀrstingmodeller som iRobots Roomba kan Xiaomis Roborock S6 vara ett utmÀrkt alternativ. HÀr fÄr du mycket för pengarna, bÄde vad gÀller kvalitet och funktion.

 • PrisvĂ€rd stĂ€drobot med imponerande sugkraft.
 • God batterikapacitet med 3 timmars drifttid.
 • Styr dammsugaren enkelt via app eller assistent.
 • UtmĂ€rkt navigering tack vare laser och 14 sensorer.
 • Mjukvaran kunde behöva en uppgradering.
 • Moppfunktionen klarar inte av envisare flĂ€ckar.

BĂ€st pris hos:

3. Neato Botvac D7 Connected- Rekommenderat val

Neato Robotics Botvac D7 Connected
Neato Robotics Botvac D7 Connected
Neato Robotics Botvac D7 Connected
Neato Robotics Botvac D7 Connected
  • Vikt: 6,6 kg
  • Filter: TvĂ€ttbart
  • Röststyrning: Ja
  • Wi-fi: Ja
  • Arbetstid: 2 timmar
  • Effekt: 61W
  • DammbehĂ„llare: 0,7 liter

Neato Botvac D7 Connected Àr en populÀr robotdammsugare som fÄtt höga betyg av kunder sÄvÀl som av experter. Dammsugarens unika form gör att den utan problem hÄller rent Àven i hörnen, en uppgift som mÄnga andra stÀdrobotar misslyckas med.

Den intelligenta lasernavigationen gör att Neato Botvac D7 Connected tar sig fram enkelt i bostaden. Du kan dessutom styra modellen via den anvÀndarvÀnliga appen dÀr du Àven kan stÀlla in avgrÀnsningar och schemalagd stÀdning.

Nytt för Botvac D7 Ă€r att den har stöd för bĂ„de manuell körning och zonrengöring, vilket föregĂ„ngaren D6 saknade. Är du ute efter en kraftfull stĂ€drobot kan Botvac D7 Connected helt klart vara nĂ„got för dig.

Unik design

Medan mĂ„nga tillverkare av robotdammsugare har valt att behĂ„lla en rund design har Neato tĂ€nkt utanför ramarna med sina stĂ€drobotar. Neato Botvac D7 Connected – och alla andra robotdammsugare frĂ„n Neato för den delen – har nĂ€mligen formen av ett D.

Design för NEATO Botvac D7 Connected Robotdammsugare

Den unika formen gör att dammsugaren utan nÄgra som helst problem kan göra rent Àven i hemmets hörn. Detta Àr ett moment som mÄnga runda robotdammsugare ofta misslyckas med, hur effektiva deras borstar Àn mÄ vara.

D-formen ger Neato Botvac D7 Connected Àven en rengöringsbredd pÄ hela 30,4 cm, vilket gör att den rengör effektivt.

I övrigt Àr Neato Botvac D7 Connected en stilren stÀdrobot tillverkad av högkvalitativa material. Detta ger den en vikt pÄ hela 6,6 kg, vilket Àr nÀstan dubbelt sÄ mycket som Roborock S5 Max.

Modellen Àr dessutom en aning högre Àn mÄnga andra robotdammsugare med sina 10 cm. Detta kan göra det svÄrare att ta sig in under vissa möbler, sÀrskilt med tanke pÄ att dammsugaren Àven har upphöjda hjul. Hjulen bidrar dock till att roboten tar sig över drygt 2 cm höga trösklar.

Effektiv navigering

Botvac D7 Ă€r utrustad med Neatos innovativa laserteknologi för bĂ€sta möjliga navigering. Roboten scannar och kartlĂ€gger alla rum med stor noggrannhet – Ă€ven i mörker – för att inte köra in i vĂ€ggar, möbler eller ner för trappor.

DĂ€refter tar den sig fram metodiskt över ytorna i raka linjer och rengör bĂ„de golv och mattor noggrant. Botvac D7 gĂ„r att anvĂ€nda pĂ„ alla golvtyper – frĂ„n trĂ€golv och laminat till klinker och heltĂ€ckningsmattor.

”Botvac D7 navigerar framĂ„t pĂ„ ett metodiskt sĂ€tt i lĂ€genheten och manövrerar enkelt runt hinder. Den hanterar olika ytor, som trĂ€, mattor och kakel, utan problem. [
] Om den skulle fastna kan du anvĂ€nda din telefon för att styra den, en funktion som Roomba 960 inte stödjer.”

Uk.pcmag.com

Klarar all smuts

Botvac D7 Àr utrustad med SpinFlow-teknologi som i kombination med den kraftfulla sugeffekten gör att roboten klarar all typ av smuts. Precisionsborstarna tar sig an allt ifrÄn grus och smuts till damm, hÄr och pÀls.

underifrÄn för NEATO Botvac D7 Connected Robotdammsugare

Du kan Àven vÀlja mellan tvÄ olika lÀgen under stÀdningen: ECO och TURBO. Med ECO-lÀget anvÀnder roboten mindre energi, vilket dessutom gör den tystare. TURBO-lÀget ger dig extra effektiv stÀdning och passar dÀrför bÀst för större mÀngder smuts och mattor.

En annan fördel med Neato Botvac D7 Ă€r att den har stöd för zonrengöring. Är det nĂ„got stĂ€lle i hemmet som Ă€r extra smutsigt kan du styra roboten manuellt till platsen för extra effektiv stĂ€dning. Smutsen samlas upp i en extra stor behĂ„llare pĂ„ 0,7 liter.

FĂ„ full kontroll i appen

Precis som mÄnga andra lite dyrare robotdammsugare kan du styra din Neato Botvac D7 Connected via en app. Neato-appen Àr kostnadsfri att ladda ner och hjÀlper dig genom hela installationen av din nya stÀdrobot.

Neato Robotics appen

I appen kan du sedan fÄ tillgÄng till vÀrdefull information, till exempel historik gÀllande var din Neato har stÀdat. Du kan Àven planera stÀdningen direkt i appen genom att stÀlla in avgrÀnsare och skapa virtuella kunder. PÄ sÄ sÀtt kan du undvika att roboten kör in i saker du Àr extra rÀdd om.

Ytterligare en uppskattad funktion i appen Àr att du kan schemalÀgga stÀdningen. DÀrmed kan du lÄta Botvac D7 stÀda hemmet nÀr du Àr pÄ jobbet. Du kan Àven ta emot notifikationer gÀllande stÀdningen och anvÀnda appen som en fjÀrrkontroll för att styra roboten manuellt.

Sist men inte minst kan du synkronisera din Neato Botvac D7 till din Google Assistant eller Amazon Alexa för sömlös styrning via rösten.

Laddning och batteri

Vad gÀller batteritid Àr Neato Botvac D7 inte riktigt lika vass som Roborock S5 Max. HÀr fÄr du nÀmligen en drifttid pÄ 2 timmar. Modellen har Àven stöd för snabbladdning, vilket innebÀr att den kan laddas en kort stund för att fÄ nog mycket batteri för att slutföra stÀdningen.

Skulle Neato Botvac D7 fÄ slut pÄ batteri kommer den dessutom att köra tillbaka till laddningsstationen automatiskt. DÀrefter kommer den att laddas upp tillrÀckligt och köra tillbaka till det stÀlle den avslutade.

Summering

Neato Botvac D7 Connected Àr en högkvalitativ robotdammsugare med mÄnga intelligenta funktioner. HÀr fÄr du utan tvekan mycket för pengarna.

Utöver den unika D-formen som gör att roboten kommer Ät i alla hörn fÄr du tillgÄng till en mÀngd vÀrdefulla funktioner. NÄgra av de frÀmsta Àr röststyrning, zonrengöring och manuell körning. Alla funktioner finns tillgÀngliga i den anvÀndarvÀnliga Neato-appen.

Det finns dock nÄgra nackdelar med Neato Botvac D7 Connected. Först och frÀmst saknar modellen en inbyggd mopp, en funktion som mÄnga uppskattar. Dessutom har Botvac D nÄgot kortare drifttid Àn Roborock S5 Max (2 timmar istÀllet för 3 timmar). Vissa anvÀndare uppger Àven att den Àr nÄgot högljudd i TURBO-lÀget.   

”En vĂ€n till mig beskrev sin Botvac som ”livsförĂ€ndrande”. Jag tyckte att hon var lite dramatisk – tills jag köpte min Neato!”

Kundrecension frÄn Amazon.com

 • Unik D-form gör att roboten kommer Ă„t i alla hörn.
 • VĂ€lj mellan ECO- och TURBO-lĂ€ge.
 • Enkel installation via app och en mĂ€ngd smarta funktioner.
 • Tar sig fram enkelt i hemmet tack vare avancerad navigeringsteknologi.
 • NĂ„got högljudd i TURBO-lĂ€get.
 • Saknar moppfunktion.

BĂ€st pris hos:

4. Cleanmate S800- Mest prisvÀrda valet

cleanmate S800
  • Vikt: 3 kg
  • Filter: HEPA
  • Röststyrning: Nej
  • Wi-fi: Nej
  • Arbetstid: 1,5 timmar
  • Effekt: 14,4W
  • DammbehĂ„llare: 0,5 liter

Cleanmate S800 Ă€r ett utmĂ€rkt val för dig som inte vill spendera flera tusenlappar pĂ„ en robotdammsugare. Även om dammsugaren saknar tillhörande app och har ett enklare navigationssystem erbjuder den Ă€ndĂ„ kvalitet till ett rimligt pris. DĂ€rför har Cleanmate S800 fĂ„tt utmĂ€rkelsen Mest prisvĂ€rda valet.

Tekniska detaljer

Med en vikt pĂ„ 3 kg, en höjd pĂ„ 8,5 cm och en diameter pĂ„ 34 cm Ă€r Cleanmate S800 en mycket kompakt robot som tar sig in under de flesta möbler. LjudnivĂ„n Ă€r dessutom lĂ€gre Ă€n pĂ„ de tvĂ„ tidigare modellerna vi testat – hĂ€r ligger den bara pĂ„ 60 decibel.

Det allergivÀnliga HEPA-filtret anvÀnds för att rena luften och det Àr dessutom utbytbart sÄ att din dammsugare ska hÄlla sig frÀsch lÀnge. Dammsugarens behÄllare rymmer upp till 0,5 liter och töms snabbt utan krÄngel.

Dubbla sidoborstar och UV-strÄlning

Cleanmate S800 tar sig fram enkelt pĂ„ slĂ€ta ytor och gör rent dina golv med hjĂ€lp av sin sugfunktion i kombination med dubbla sidoborstar. Även om dammsugaren saknar moderna rullborstar fĂ„r den Ă€ndĂ„ jobbet gjort. För att göra golvet extra rent anvĂ€nder den sig dessutom av modern UV-stĂ„lning.

Roboten har tre olika rengöringslÀgen:

 • Automatiskt lĂ€ge som justerar stĂ€dningen sjĂ€lv
 • Platsrengöring som gör rent pĂ„ en bestĂ€md yta
 • Kantrengöring som rengör lĂ€ngs kanter och trösklar

Tack vare den inbyggda trappsensorn behöver du inte oroa dig över att den ska ramla ner och gÄ sönder. Cleanmate S800 klarar mindre lister och tunnare mattor utan problem, men har du tjockare mattor bör du komplettera med en vanlig dammsugare.

Ett stort plus med denna modell, utöver dess lÄga pris, Àr den inbyggda moppfunktionen. Fyll pÄ den separata vattenbehÄllaren, fÀst den under dammsugaren och lÄt den mjuka fiberduken göra dina golv skinande rena.

NĂ„got kort batteritid

Batteritiden för denna robotdammsugare Àr 1,5 timmar, vilket Àr helt acceptabelt med tanke pÄ det lÄga priset. Drifttiden Àr dock hÀlften sÄ lÄng som exempelvis Roborock S5 Max (som har en drifttid pÄ 3 timmar.

Laddningstiden Àr 4 timmar och roboten hittar sjÀlv tillbaka till laddstationen nÀr batterierna börjar ta slut.

Enkel att anvÀnda

TyvÀrr kan du inte ansluta din Cleanmate S800 till wi-fi och det medföljer inte heller nÄgon app. Detta Àr dock inte hela vÀrlden med tanke pÄ hur enkelt det Àr att anvÀnda dammsugaren.

Det enda du behöver göra för att sĂ€tta igĂ„ng den Ă€r att trycka pĂ„ knappen ”Clean”. Dammsugaren svarar dessutom pĂ„ dina kommandon och bekrĂ€ftar dem, vilket Ă€r en rolig detalj.

Slutsats

Även om Cleanmate S 800 inte Ă€r lika kraftfull som de tidigare modellerna i vĂ„r sammanstĂ€llning Ă€r den Ă€ndĂ„ mer Ă€n nog för den som vill hĂ„lla hemmet rent. Extra bra passar denna dammsugare i lĂ€genheter utan höga trösklar och mattkanter.

NÄgot som verkligen gör denna modell till en av marknadens bÀsta robotdammsugare i sin kategori Àr den inbyggda moppen, som man annars bara brukar hitta i dyrare modeller. Dessutom Àr sugförmÄgan bra och batteritiden relativt lÄng, Ätminstone med tanke pÄ det lÄga priset.

 • Ett bra alternativ för den som inte vill spendera allt för mycket pengar pĂ„ en robotdammsugare.
 • Tre olika rengöringslĂ€gen och inbyggd moppning.
 • Eliminerar bakterier effektivt med UV-strĂ„lning.
 • Ingen tillhörande app.
 • Kort arbetstid.

Köp nu hos:

5. iRobot Roomba 980

iRobot Roomba 980
robotdammsugare
  • Vikt: 3,94 kg
  • Filter: HEPA
  • Röststyrning: Ja
  • Wi-fi: Ja
  • Arbetstid: 2 timmar
  • Effekt: 33W
  • DammbehĂ„llare: 0,6 liter

Vi har utsett iRobot Roomba 980 till vinnare i kategorin BÀst i testet. Modellen har fÄtt utmÀrkta betyg av bÄde kunder och experter som uppskattar dess prestanda och anvÀndarvÀnlighet. Den har dessutom flera smarta funktioner som förenklar vardagsstÀdningen.

iRobot Roomba 980 Àr utrustad med wi-fi och en tillhörande app som Àr helt kostnadsfri att ladda ner. Via appen kan du starta och stÀnga av dammsugaren, schemalÀgga stÀdning, hÄlla koll pÄ batterinivÄ och se nÀr du behöver tömma dammbehÄllaren. Du kan Àven hÄlla ett öga pÄ vart i huset roboten har stÀdat.

Funktioner

iRobot Roomba 980 har en sensor som kÀnner av trappor, vÀggar och möbler för att undvika dessa. Den tar sig Àven över mindre trösklar utan problem och fungerar ovanligt bra pÄ mattor, tack vare teknologin Carpetbooster.

Du bör dock plocka bort mattor med lÀngre fransar nÀr det Àr dags för iRobot Roomba 980 att stÀda eftersom dessa lÀtt kan fastna i robotdammsugaren. Detta gÀller dock inte enbart denna modell utan alla robotdammsugare.

iRobot Roomba 980 stÀdar effektivt upp damm och större partiklar med hjÀlp av tvÄ stora Aeroforce-borstar. Den Àr Àven utrustad med en sidoborste som kan rengöra mellan möbler och vÀggar. Totalt kan dammsugaren stÀda upp till 186 kvm.

Ett plus med denna dammsugare Àr att den har extra sensorer som kÀnner av om det finns extra mycket smuts. DÄ stannar den kvar och dammsuger pÄ samma stÀlle tills smutsen Àr helt borta.

Batteri- och laddningstid

iRobot Roomba 980 har en batteritid pÄ tvÄ timmar och nÀr den behöver laddas Äker den automatiskt tillbaka till sin station. NÀr batteriet har laddats upp kommer roboten sjÀlv ihÄg vart den slutade att stÀda och fortsÀtter dÀrifrÄn.

Laddningstiden för dammsugaren Àr 3 timmar och batterikapaciteten ligger pÄ 330 mAh.

App och anvÀndarvÀnlighet

Den app du kan ansluta din iRobot Roomba 980 till Àr gratis och kompatibel med alla operativsystem. Med hjÀlp av instruktionerna i appen installerar du din dammsugare pÄ nolltid. Via appen kan du dessutom hÄlla ett öga pÄ din dammsugare och vart den har stÀdat samt schemalÀgga framtida stÀdning.

Bortsett frÄn att styra roboten via mobilappen kan du Àven koppla den till hemmets Google Assistant eller Amazon Alexa. PÄ sÄ sÀtt kan du styra roboten extra bekvÀmt via rösten nÀr du Àr hemma.

Tekniska detaljer

iRobot Roomba 980 vÀger 3,94 kg och Àr 9 cm hög samt 35 cm bred, vilket gör den till en relativt kompakt robot. Tack vare sin lÄga höjd kommer dammsugaren enkelt in under vanliga soffor och andra möbler.

Filtret som anvÀnds Àr ett allergivÀnligt HEPA-filter och dammsugarens ljudnivÄ ligger pÄ 67 decibel. Detta Àr med andra ord en nÄgot tystare robot jÀmfört med liknande modeller.

DammbehÄllaren rymmer 0,6 liter och Àr enkel att tömma. Dock hade det varit ett extra plus i kanten om dammsugaren kunde tömma sig sjÀlv, vilket en del andra dammsugare kan.

Slutsats

iRobot Roomba 980 ligger i den högre prisklassen, men har mÄnga smidiga funktioner som gör att den helt klart Àr vÀrd pengarna.

Bortsett frÄn dess intelligens, kraftiga sugförmÄga och kompakta storlek Àr den tillhörande appen ett stort plus. Med hjÀlp av den kan du styra dammsugaren enkelt, utan att ens behöva vara i hemmet.

 • Fem gĂ„nger bĂ€ttre sugförmĂ„ga Ă€n hos Roombas tidigare serie.
 • Styr din Roomba enkelt och smidigt via den tillhörande appen.
 • Smarta sensorer kĂ€nner av mĂ€ngden smuts och anpassar stĂ€dningen efter det.
 • NĂ„got dyr.

BĂ€st pris hos:

Guide - Innan du köper en robotdammsugare

Eftersom en robotdammsugare Àr ett ganska stort inköp Àr det viktigt att du jÀmför noggrant innan du bestÀmmer dig. Det kan Àven vara bra att veta lite mer om hur robotdammsugare fungerar och vilka funktioner de brukar ha. PÄ sÄ sÀtt kan du hitta en passande modell enklare.

LÄt oss börja med att gÄ igenom vad en robotdammsugare faktiskt Àr och hur den fungerar.

Vad Àr en robotdammsugare?

En robotdammsugare – eller dammsugarrobot som de ocksĂ„ kallas – Ă€r en sjĂ€lvgĂ„ende, batteridriven dammsugare. Vanligtvis har de en rund form samtidigt som de Ă€r extra lĂ„ga för att enkelt kunna ta sig in under möbler.

NÀr dammsugarroboten inte anvÀnds stÄr den parkerad i en dockningsstation som laddar upp dess batteri. För att starta den behöver du bara klicka pÄ en knapp, sedan sköter dammsugaren resten.

I valet av robotdammsugare kan det vara bra att veta att det bĂ„de finns ”smarta” och ”dumma” modeller. Smarta dammsugarrobotar anvĂ€nder sig av sensorer och kameror för att orientera sig i rummet. Dumma modeller kör bara rakt fram tills de stöter i en vĂ€gg eller möbel. DĂ„ Ă€ndrar de helt enkelt riktning.

Robotdammsugare vs vanlig dammsugare

Det som skiljer en robotdammsugare ifrĂ„n en vanlig dammsugare – bortsett frĂ„n att den enda Ă€r sjĂ€lvgĂ„ende – Ă€r hur sjĂ€lva dammsugningen gĂ„r till.

En vanlig dammsugare har en specialutformat munstycke som skapar ett undertryck, vilket gör att Àven damm och smuts sugs upp Àven i springor. Robotdammsugaren kan inte anvÀnda sig av denna teknik eftersom den dÄ skulle sitta fast i golvet.

IstÀllet Àr dammsugarroboten utrustad med en smÄ borstar som sopar in damm och smutspartiklar i en behÄllare. Detta gör att modellen inte Àr optimal för att göra rent i springor, vilket innebÀr att du dÄ och dÄ kan behöva storstÀda med en vanlig dammsugare.

Dessa funktioner bör stÀdroboten ha

Dammsugarrobotens egenskaper och funktioner Àr oerhört viktiga att ta hÀnsyn till inför ditt köp. Du bör till exempel kontrollera:

 • Storlek. Är dammsugaren för hög för att komma under dina möbler mĂ„ste du Ă€ndĂ„ dammsuga dĂ€r med din vanliga dammsugare.
 • Mattor. Om du har mĂ„nga mattor bör du vĂ€lja en robotdammsugare med ett förinstĂ€llt mattprogram. Detta för att fĂ„ en ökad sugeffekt pĂ„ dessa omrĂ„den.
 • LjudnivĂ„. Majoriteten av robotarna har en ljudnivĂ„ pĂ„ omkring 60 – 90 decibel. Om du vill ha det extra tyst omkring dig bör du vĂ€lja en nyare modell, dĂ„ dessa generellt sett brukar vara tystare.
 • BehĂ„llare. Vissa robotdammsugare har större behĂ„llare och kan dĂ€rmed samla upp mer damm Ă€n andra. Samtidigt pĂ„verkar detta storleken pĂ„ roboten.
 • Batteri- och laddningstid. En lĂ€ngre laddningstid innebĂ€r ofta en lĂ€ngre batteritid och tvĂ€rtom. Är ytorna som ska dammsugas stora bör du vĂ€lja en modell med lĂ„ng batteritid.
 • Inbyggd mopp. Vissa robotar kan inte bara dammsuga – de kan moppa ocksĂ„. Fundera över om denna egenskap Ă€r viktig för dig.
 • Wi-fi. Vissa robotdammsugare Ă€r utrustade med wi-fi och kommer med en tillhörande app. Via appen kan du styra dammsugaren vart du Ă€n befinner dig.
 • AllergivĂ€nligt filter. Är du eller nĂ„gon annan i hushĂ„llet Ă€r kĂ€nslig eller allergisk mot damm eller kvalster? DĂ„ bör dammsugaren ha ett allergivĂ€nligt filter (HEPA) som slĂ€pper ut ren luft.

Vad kostar en robotdammsugare?

Dammsugarrobotar kommer i mÄnga olika prisklasser, vilket gör att de flesta hushÄll kan hitta en modell som passar just deras ekonomi.

De allra billigaste modellerna kostar enbart nĂ„gra hundralappar medan prislappen pĂ„ mer avancerade alternativ kan hamna pĂ„ dryga 10 000 kronor. Generellt ligger priserna dock omkring 4 000 – 5 000 kronor.

SjÀlvklart skiljer sig prestandan avsevÀrt mellan en robot som kostar 500 kronor och en som kostar 8 000 kronor. Samtidigt bör man ha i Ätanke att den dyraste robotdammsugaren inte alltid behöver vara den bÀsta.

Robotdammsugare pÄ olika underlag

Robotdammsugaren Àr frÀmst Àmnad för att hÄlla slÀtare ytor rena frÄn mindre dammpartiklar. Den kan till exempel inte dammsuga lister, möbler eller lÄnghÄriga mattor, vilket en vanlig dammsugare kan.

Du bör Àven komma ihÄg att dammsugarrobotar inte Àr lika effektiva pÄ mattor, Àven om vissa modeller Àr utrustade med speciella mattprogram. DÀrför bör du inte enbart förlita dig pÄ en dammsugarrobot, utan se den som ett hjÀlpsamt komplement.

Inför dammsugningen rekommenderar vi att du stÀller upp stolar och andra möbler som kan göra roboten förvirrad.

DÄ kan en robotdammsugare underlÀtta

Med en robotdammsugare kan du dock luta dig tillbaka medan roboten hÄller dina golv fria frÄn damm och smuts, Àven nÀr du inte Àr hemma. Dammsugarroboten kan vara extra vÀrdefull för:

 • Barnfamiljer. Med barn i huset blir det oftast vĂ€ldigt smutsigt samtidigt som det kan vara svĂ„rt att fĂ„ tid över till stĂ€dningen.
 • Personer med mycket pĂ„ agendan. Den som har en hektisk vardag, kanske pĂ„ grund av sitt jobb, kommer helt klart att uppskatta denna typ av dammsugare.
 • Stora hem. Även du som bor i ett större hem med mĂ„nga kan gynnas av en dammsugarrobot.

MÄnga av dagens modeller Àr dessutom utrustade med wi-fi. Genom att koppla dammsugaren till en app kan du kan sÀtta pÄ och stÀnga av dammsugaren vart du Àn befinner dig.

3 tips innan du köper robotdammsugare

Innan du jÀmför vÄra testvinnande robotdammsugare nedan rekommenderar vi att du lÀser igenom dessa snabba tips.

1. Se över hemmet

Det viktigaste du ska tÀnka pÄ nÀr du köper en robotdammsugare Àr hur ditt hem ser ut. Har du mÄnga mattor eller höga trösklar? Hur stort Àr utrymmet mellan golvet och möblernas underkant? Behöver du dammsuga pÄ flera vÄningar?

Fundera över ditt behov och utgÄ ifrÄn detta nÀr du vÀljer modell. PÄ sÄ sÀtt kommer det bli enklare att hitta en dammsugare med funktioner som passar i ditt hem.

2. Fundera över prisklass

Du bör Àven fundera över vilket pris du Àr beredd att betala, eftersom robotdammsugare kommer i mÄnga olika prisklasser. De billigaste kostar bara nÄgra hundralappar, men det lÄga priset kommer att speglas i dammsugarens prestanda.

I vÄr sammanstÀllning av testvinnande robotdammsugare har vi dock tagit med ett budgetalternativ för dig som vill komma undan billigare utan att behöva tumma pÄ kvaliteten.

3. Se robotdammsugaren som ett komplement

Sist men inte minst, se din dammsugarrobot som ett komplement till din vanliga dammsugare. Även om den Ă€r bekvĂ€m och underlĂ€ttar en hel del kommer den inte att stĂ€da lika rent som en vanlig dammsugarmodell.

Blender

En viktig hjÀlpreda i köket.

bÀsta vattenkokaren

BĂ€sta vattenkokaren - 3 modeller i test

Slow Cooker test

Slow Cooker test - 3 testvinnare

dammsugare bÀst i test

Ett mÄste i varje stÀdskÄp.

handdammsugaren

Förenklar stÀdningen i hemmet.

BÀsta strykjÀrnet 2020

Slipp skrynkliga textilier.

Portabel AC test

Portabel AC test - 3 testvinnare

LuftvÀrmepump test

LuftvÀrmepump test - 3 testvinnare

BĂ€sta kaffebryggaren

Perfekt kaffe pÄ nÄgra minuter.

Liknande tester

Blender

En viktig hjÀlpreda i köket.

bÀsta vattenkokaren

BĂ€sta vattenkokaren - 3 modeller i test

Slow Cooker test

Slow Cooker test - 3 testvinnare

dammsugare bÀst i test

Ett mÄste i varje stÀdskÄp.

handdammsugaren

Förenklar stÀdningen i hemmet.

BÀsta strykjÀrnet 2020

Slipp skrynkliga textilier.

Portabel AC test

Portabel AC test - 3 testvinnare

LuftvÀrmepump test

LuftvÀrmepump test - 3 testvinnare

BĂ€sta kaffebryggaren

Perfekt kaffe pÄ nÄgra minuter.

Vanliga frÄgor och svar

En robotdammsugare Àr en sjÀlvgÄende stÀdapparat som hÄller dina golv fria frÄn damm och smuts. Dammsugaren Àr utrustad med sopborstar som fÄngar in all smuts i en behÄllare och vissa modeller har till och med inbyggda moppar.

Robotdammsugaren har ett uppladdningsbart batteri och startas med en knapptryckning. NÀr den trÀffar pÄ ett hinder kommer den att vÀnda och köra Ät ett annat hÄll tills golvet Àr helt rent.

Normalt sett klarar de flesta robotdammsugare trösklar pĂ„ mellan 1 – 1,5 cm. Det finns dock modeller som klarar betydligt högre trösklar Ă€n sĂ„, upp emot 2 – 3 cm.

Hur bra en robotdammsugare Àr beror sÄklart pÄ vilken modell du vÀljer. Vissa robotdammsugare Àr bÀttre medan andra Àr sÀmre.

PÄ senare tid har dock allt flerhushÄll valt att ersÀtta sin traditionella dammsugare mot en stÀdrobot. Dels kan en dammsugarrobot spara dig tid samtidigt som den Àr enkel att anvÀnda.

Priset pĂ„ robotdammsugare kan skilja sig en hel del beroende pĂ„ modell. Vissa dammsugare kostar bara mellan 600 – 800 kronor medan mer avancerade varianter kan kosta upp emot 5 000 kronor.

TÀnk pÄ att de billigare modellerna vanligtvis inte har samma kapacitet eller funktioner som dyrare alternativ. JÀmfört noggrant och vÀlj en robotdammsugare som passar just ditt hem.

Om du bor i ett hem med stora ytor rekommenderar vi en robotdammsugare som klarar större ytor pÄ en laddning. Har du hund eller katt kan det vara bra att titta lite extra pÄ sugförmÄgan. Vill du uppnÄ en extra ren kÀnsla bör du vÀlja en robotdammsugare med inbyggd mopp.