Vilken robotdammsugare är bäst?

I vår sammanställning av testvinnande robotdammsugare har iRobot Roomba 980 utsetts till bäst i test. Detta är en kompakt dammsugare med ett allergivänligt HEPA-filter som du enkelt styr via den tillhörande appen.

Välj produkter att jämföra

Sortera efter

iRobot Roomba 980
iRobot Roomba 980
 • Wi-Fi och tillhörande app
 • Allergivänligt HEPA-filter
 • Kompakt, men kraftfull
Rekommenderad affär:
Xiaomi Mi Roborock S50
Xiaomi Mi Roborock S50
 • Inbyggd mopp
 • Tillhörande app
 • Klarar upp till 2 cm höga trösklar
Rekommenderad affär:
cleanmate S800
Cleanmate S 800
 • Tre olika rengöringslägen
 • Inbyggd mopp
 • Allergivänligt filter

Robotdammsugare: 3 modeller i test

av Alexandra Eriksson Senast uppdaterad : Juni 16, 2020

Är du intresserad av att köpa en robotdammsugare har du ett stort utbud att utforska. Det alla dammsugare har gemensamt är att underlätta städningen och hålla hemmet rent, men bortsett från det kan modellerna ha olika funktioner och även ligga i varierande prisklasser.

I vår bedömning av marknadens bästa robotdammsugare har vi tagit hänsyn till konsumentrecensioner och experttester för att kunna ge dig så rättvisa rekommendationer som möjligt. Vi har även valt ut modeller i tre olika kategorier:

 • Bäst i testet 2020
 • Rekommenderat val
 • Mest prisvärda valet

Om detta är din första dammsugarrobot rekommenderar vi att du läser vår enkla köpguide nedan innan du bestämmer dig för en modell. Här ger vi dig all information du behöver för att hitta marknadens bästa robotdammsugare.

Guide – Innan du köper en robotdammsugare

Eftersom en robotdammsugare är ett ganska stort inköp är det viktigt att du jämför noggrant innan du bestämmer dig. Det kan även vara bra att veta lite mer om hur robotdammsugare fungerar och vilka funktioner de brukar ha. På så sätt kan du hitta en passande modell enklare.

Låt oss börja med att gå igenom vad en robotdammsugare faktiskt är och hur den fungerar.

Vad är en robotdammsugare?

En robotdammsugare – eller dammsugarrobot som de också kallas – är en självgående, batteridriven dammsugare. Vanligtvis har de en rund form samtidigt som de är extra låga för att enkelt kunna ta sig in under möbler.

När dammsugarroboten inte används står den parkerad i en dockningsstation som laddar upp dess batteri. För att starta den behöver du bara klicka på en knapp, sedan sköter dammsugaren resten.

I valet av robotdammsugare kan det vara bra att veta att det både finns ”smarta” och ”dumma” modeller. Smarta dammsugarrobotar använder sig av sensorer och kameror för att orientera sig i rummet. Dumma modeller kör bara rakt fram tills de stöter i en vägg eller möbel. Då ändrar de helt enkelt riktning.

Robotdammsugare vs vanlig dammsugare

Det som skiljer en robotdammsugare ifrån en vanlig dammsugare – bortsett från att den enda är självgående – är hur själva dammsugningen går till.

En vanlig dammsugare har en specialutformat munstycke som skapar ett undertryck, vilket gör att även damm och smuts sugs upp även i springor. Robotdammsugaren kan inte använda sig av denna teknik eftersom den då skulle sitta fast i golvet.

Istället är dammsugarroboten utrustad med en små borstar som sopar in damm och smutspartiklar i en behållare. Detta gör att modellen inte är optimal för att göra rent i springor, vilket innebär att du då och då kan behöva storstäda med en vanlig dammsugare.

Dessa funktioner bör städroboten ha

Dammsugarrobotens egenskaper och funktioner är oerhört viktiga att ta hänsyn till inför ditt köp. Du bör till exempel kontrollera:

 • Storlek. Är dammsugaren för hög för att komma under dina möbler måste du ändå dammsuga där med din vanliga dammsugare.
 • Mattor. Om du har många mattor bör du välja en robotdammsugare med ett förinställt mattprogram. Detta för att få en ökad sugeffekt på dessa områden.
 • Ljudnivå. Majoriteten av robotarna har en ljudnivå på omkring 60 – 90 decibel. Om du vill ha det extra tyst omkring dig bör du välja en nyare modell, då dessa generellt sett brukar vara tystare.
 • Behållare. Vissa robotdammsugare har större behållare och kan därmed samla upp mer damm än andra. Samtidigt påverkar detta storleken på roboten.
 • Batteri- och laddningstid. En längre laddningstid innebär ofta en längre batteritid och tvärtom. Är ytorna som ska dammsugas stora bör du välja en modell med lång batteritid.
 • Inbyggd mopp. Vissa robotar kan inte bara dammsuga – de kan moppa också. Fundera över om denna egenskap är viktig för dig.
 • Wi-fi. Vissa robotdammsugare är utrustade med wi-fi och kommer med en tillhörande app. Via appen kan du styra dammsugaren vart du än befinner dig.
 • Allergivänligt filter. Är du eller någon annan i hushållet är känslig eller allergisk mot damm eller kvalster? Då bör dammsugaren ha ett allergivänligt filter (HEPA) som släpper ut ren luft.

Vad kostar en robotdammsugare?

Dammsugarrobotar kommer i många olika prisklasser, vilket gör att de flesta hushåll kan hitta en modell som passar just deras ekonomi.

De allra billigaste modellerna kostar enbart några hundralappar medan prislappen på mer avancerade alternativ kan hamna på dryga 10 000 kronor. Generellt ligger priserna dock omkring 4 000 – 5 000 kronor.

Självklart skiljer sig prestandan avsevärt mellan en robot som kostar 500 kronor och en som kostar 8 000 kronor. Samtidigt bör man ha i åtanke att den dyraste robotdammsugaren inte alltid behöver vara den bästa.

Robotdammsugare på olika underlag

Robotdammsugaren är främst ämnad för att hålla slätare ytor rena från mindre dammpartiklar. Den kan till exempel inte dammsuga lister, möbler eller långhåriga mattor, vilket en vanlig dammsugare kan.

Du bör även komma ihåg att dammsugarrobotar inte är lika effektiva på mattor, även om vissa modeller är utrustade med speciella mattprogram. Därför bör du inte enbart förlita dig på en dammsugarrobot, utan se den som ett hjälpsamt komplement.

Inför dammsugningen rekommenderar vi att du ställer upp stolar och andra möbler som kan göra roboten förvirrad.

Då kan en robotdammsugare underlätta

Med en robotdammsugare kan du dock luta dig tillbaka medan roboten håller dina golv fria från damm och smuts, även när du inte är hemma. Dammsugarroboten kan vara extra värdefull för:

 • Barnfamiljer. Med barn i huset blir det oftast väldigt smutsigt samtidigt som det kan vara svårt att få tid över till städningen.
 • Personer med mycket på agendan. Den som har en hektisk vardag, kanske på grund av sitt jobb, kommer helt klart att uppskatta denna typ av dammsugare.
 • Stora hem. Även du som bor i ett större hem med många kan gynnas av en dammsugarrobot.

Många av dagens modeller är dessutom utrustade med wi-fi. Genom att koppla dammsugaren till en app kan du kan sätta på och stänga av dammsugaren vart du än befinner dig.

3 tips innan du köper robotdammsugare

Innan du jämför våra testvinnande robotdammsugare nedan rekommenderar vi att du läser igenom dessa snabba tips.

1. Se över hemmet

Det viktigaste du ska tänka på när du köper en robotdammsugare är hur ditt hem ser ut. Har du många mattor eller höga trösklar? Hur stort är utrymmet mellan golvet och möblernas underkant? Behöver du dammsuga på flera våningar?

Fundera över ditt behov och utgå ifrån detta när du väljer modell. På så sätt kommer det bli enklare att hitta en dammsugare med funktioner som passar i ditt hem.

2. Fundera över prisklass

Du bör även fundera över vilket pris du är beredd att betala, eftersom robotdammsugare kommer i många olika prisklasser. De billigaste kostar bara några hundralappar, men det låga priset kommer att speglas i dammsugarens prestanda.

I vår sammanställning av testvinnande robotdammsugare har vi dock tagit med ett budgetalternativ för dig som vill komma undan billigare utan att behöva tumma på kvaliteten.

3. Se robotdammsugaren som ett komplement

Sist men inte minst, se din dammsugarrobot som ett komplement till din vanliga dammsugare. Även om den är bekväm och underlättar en hel del kommer den inte att städa lika rent som en vanlig dammsugarmodell.

Testvinnare - Robotdammsugare

1. iRobot Roomba 980- Bäst i testet

Bäst i test robotdammsugare
robotdammsugare
  • Vikt: 3,94 kg
  • Filter: HEPA
  • Röststyrning: Ja
  • Wi-fi: Ja
  • Arbetstid: 2 timmar
  • Effekt: 33W
  • Dammbehållare: 0,6 liter

Vi har utsett iRobot Roomba 980 till vinnare i kategorin Bäst i testet. Modellen har fått utmärkta betyg av både kunder och experter som uppskattar dess prestanda och användarvänlighet. Den har dessutom flera smarta funktioner som förenklar vardagsstädningen.

iRobot Roomba 980 är utrustad med wi-fi och en tillhörande app som är helt kostnadsfri att ladda ner. Via appen kan du starta och stänga av dammsugaren, schemalägga städning, hålla koll på batterinivå och se när du behöver tömma dammbehållaren. Du kan även hålla ett öga på vart i huset roboten har städat.

Funktioner

iRobot Roomba 980 har en sensor som känner av trappor, väggar och möbler för att undvika dessa. Den tar sig även över mindre trösklar utan problem och fungerar ovanligt bra på mattor, tack vare teknologin Carpetbooster.

Du bör dock plocka bort mattor med längre fransar när det är dags för iRobot Roomba 980 att städa eftersom dessa lätt kan fastna i robotdammsugaren. Detta gäller dock inte enbart denna modell utan alla robotdammsugare.

iRobot Roomba 980 städar effektivt upp damm och större partiklar med hjälp av två stora Aeroforce-borstar. Den är även utrustad med en sidoborste som kan rengöra mellan möbler och väggar. Totalt kan dammsugaren städa upp till 186 kvm.

Ett plus med denna dammsugare är att den har extra sensorer som känner av om det finns extra mycket smuts. Då stannar den kvar och dammsuger på samma ställe tills smutsen är helt borta.

Batteri- och laddningstid

iRobot Roomba 980 har en batteritid på två timmar och när den behöver laddas åker den automatiskt tillbaka till sin station. När batteriet har laddats upp kommer roboten själv ihåg vart den slutade att städa och fortsätter därifrån.

Laddningstiden för dammsugaren är 3 timmar och batterikapaciteten ligger på 330 mAh.

App och användarvänlighet

Den app du kan ansluta din iRobot Roomba 980 till är gratis och kompatibel med alla operativsystem. Med hjälp av instruktionerna i appen installerar du din dammsugare på nolltid. Via appen kan du dessutom hålla ett öga på din dammsugare och vart den har städat samt schemalägga framtida städning.

Bortsett från att styra roboten via mobilappen kan du även koppla den till hemmets Google Assistant eller Amazon Alexa. På så sätt kan du styra roboten extra bekvämt via rösten när du är hemma.

Tekniska detaljer

iRobot Roomba 980 väger 3,94 kg och är 9 cm hög samt 35 cm bred, vilket gör den till en relativt kompakt robot. Tack vare sin låga höjd kommer dammsugaren enkelt in under vanliga soffor och andra möbler.

Filtret som används är ett allergivänligt HEPA-filter och dammsugarens ljudnivå ligger på 67 decibel. Detta är med andra ord en något tystare robot jämfört med liknande modeller.

Dammbehållaren rymmer 0,6 liter och är enkel att tömma. Dock hade det varit ett extra plus i kanten om dammsugaren kunde tömma sig själv, vilket en del andra dammsugare kan.

Slutsats

iRobot Roomba 980 ligger i den högre prisklassen, men har många smidiga funktioner som gör att den helt klart är värd pengarna.

Bortsett från dess intelligens, kraftiga sugförmåga och kompakta storlek är den tillhörande appen ett stort plus. Med hjälp av den kan du styra dammsugaren enkelt, utan att ens behöva vara i hemmet.

 • Fem gånger bättre sugförmåga än hos Roombas tidigare serie.
 • Styr din Roomba enkelt och smidigt via den tillhörande appen.
 • Smarta sensorer känner av mängden smuts och anpassar städningen efter det.
 • Något dyr.

Köp nu hos:

2. Xiaomi Mi Roborock S50- Rekommenderat val

Xiaomi Mi Roborock S50
  • Vikt: 3,5 kg
  • Filter: Tvättbart E11-filter
  • Röststyrning: Ja
  • Wi-fi: Ja
  • Arbetstid: 2,5 timmar
  • Effekt: 55W
  • Dammbehållare: 0,5 liter

Xiaomi Mi Roborock S50 är en intelligent robotdammsugare med många smarta funktioner. Denna robot har bland annat en inbyggd våtmopp som lämnar dina golv extra rena och en tillhörande app med vilken du enkelt styr din dammsugare.

Ultramoderna sensorer scannar av rummet och mäter automatiskt avstånd till möbler, väggar och trappor. Den flexibla fjädringen gör att dammsugaren även kan klättra över upp till 2 cm höga trösklar utan problem.

Funktioner

Xiaomi Mi Roborock S50 börjar att dammsuga längs hemmets kanter med sin högra sida mot väggen – det är nämligen där den roterande borsten finns. Därefter jobbar den sig in inåt i systematiska raka linjer.

Uppe på robotdammsugaren sitter en sensor som fungerar som ett öga. Sensorn scannar av rummet med hjälp av en 360 graders laser. På så sätt kan roboten mäta avståndet till väggar, dörrar, möbler och trappor.

Bortsett från detta har roboten även 13 andra sensorer, bland annat är en väggsensor, trappsensor och krocksensor. Om den mot all förmodan skulle krocka in i något fångar den omgivande stötfångaren upp smällen, utan att repa varken möbler eller väggar.

Tack vare sin flexibla fjädring kan Xiaomi Mi Roborock S50 utan problem klättra över trösklar upp till 2 cm höga. Dammsugaren känner av mattor och ökar då automatiskt sin sugförmåga för att rengöra mattorna bättre.

En extra fördelaktig funktion med denna dammsugarrobot är att den även kan moppa golvet efter att den har dammsugit det. Under roboten finns en inbyggd mopp gjord av mikrofiber samt en behållare som du fyller på med vatten.

Batteri- och laddningstid

Batteritiden för Xiaomi Mi Roborock S50 är 2,5 timmar, vilket är mycket mer än många andra robotdammsugare på marknaden. På bara en laddning kan dammsugaren städa en yta på upp till 250 kvm. Dock är laddningstiden 5 timmar.

När batterinivån sjunker till mindre än 20 procent kommer dammsugaren att åka tillbaka till laddningsstationen för att ladda. Själva laddningsbasen har ett förstärkt skydd som förhindrar överhettning och kortslutningar.

App och användarvänlighet

Xiaomi Mi Roborock S50 kan enkelt anslutas till wi-fi och via den tillhörande appen Mi Home kan du enkelt kontrollera dammsugaren, även när du inte är hemma. Appen, som är helt kostnadsfri, använder du dessutom för att installera dammsugaren.

Med hjälp av appen kan du starta och stänga av roboten samt sätta upp virtuella väggar så den dammsuger inom de områden du bestämmer. Du kan även schemalägga städning och sätta på en timer.

En rolig detalj är att Xiaomi Mi Roborock S50 faktiskt kan prata med dig. Roboten säger till när den börjar att städa samt när den är klar. Det finns även möjlighet att koppla den till Google Assistant, vilket gör att du kan styra den via din röst.

Tekniska detaljer

Xiaomi Mi Roborock S50 väger 3,5 kg och har en diameter på 35 cm. Höjden är 9,65 cm, vilket gör att den kan ta sig under de flesta möbler och soffor. Ljudnivån ligger på 62 decibel och det tvättbara E11-filter gör att din robot håller sig fräsch länge.

Behållaren för damm rymmer 0,5 liter och för att tömma den behöver du bara öppna frontluckan.

Slutsats

Xiaomi Mi Roborock S50 är ett utmärkt val för den med en lite lägre budget – här får du nämligen mycket för pengarna. Robotdammsugaren gör sitt jobb utan problem och sviker dig aldrig, varken på golv, mattor eller trösklar.

Ett stort plus är den långa arbetstiden på 2,5 timmar, även om roboten måste laddas i 5 timmar för att kunna jobba under så lång tid. Bortsett från allt detta har dammsugaren även ett stilrent och fräscht utseende.

 • Ovanligt intelligent och snygg robotdammsugare som mäter avstånd med hjälp av sensorer.
 • Enkel att installera och använda tack vare få knappar. Även den tillhörande appen fungerar felfritt.
 • Längre arbetstid än vår testvinnare.
 • Det finns modeller med bättre uppsugningsförmåga.

Kampanjpris hos:

3. Cleanmate S 800- Mest prisvärda valet

cleanmate S800
  • Vikt: 3 kg
  • Filter: HEPA
  • Röststyrning: Nej
  • Wi-fi: Nej
  • Arbetstid: 1,5 timmar
  • Effekt: 14,4W
  • Dammbehållare: 0,5 liter

Cleanmate S 800 är ett utmärkt val för dig som inte vill spenderar flera tusenlappar på en robotdammsugare. Även om dammsugaren saknar tillhörande app och har ett enklare navigationssystem erbjuder den ändå kvalitet till ett rimligt pris. Därför har Cleanmate S 800 fått utmärkelsen Mest prisvärda valet.

Funktioner

Cleanmate S 800 tar sig fram enkelt på släta ytor och gör rent dina golv med hjälp av sin sugfunktion i kombination med dubbla sidoborstar. Även om dammsugaren saknar moderna rullborstar får den ändå jobbet gjort. För att göra golvet extra rent använder den sig dessutom av modern UV-stålning.

Roboten har tre olika rengöringslägen:

 • Automatiskt läge som justerar städningen själv
 • Platsrengöring som gör rent på en bestämd yta
 • Kantrengöring som rengör längs kanter och trösklar

Tack vare den inbyggda trappsensorn behöver du inte oroa dig över att den ska ramla ner och gå sönder. Cleanmate S 800 klarar mindre lister och tunnare mattor utan problem, men har du tjockare mattor bör du komplettera med en vanlig dammsugare.

Ett stort plus med denna modell, trots dess låga pris, är den inbyggda moppfunktionen. Fyll på den separata vattenbehållaren, fäst den under dammsugaren och låt den mjuka fiberduken göra dina golv skinande rena.

Batteri- och laddningstid

Batteritiden för denna robotdammsugare är 1,5 timmar, vilket inte alls är dåligt med tanke på det låga priset. Laddtiden är 4 timmar och roboten hittar själv tillbaka till laddstationen när batterierna börjar ta slut.

App och användarvänlighet

Tyvärr kan du inte ansluta din Cleanmate S 800 till wi-fi och det medföljer inte heller någon app. Detta är dock inte hela världen med tanke på hur enkelt det är att använda dammsugaren.

Det enda du behöver göra för att sätta igång den är att trycka på knappen ”Clean”. Dammsugaren svarar dessutom på dina kommandon och bekräftar dem, vilket är en rolig detalj.

Tekniska detaljer

Med en vikt på 3 kg, en höjd på 8,5 cm och en diameter på 34 cm är detta en mycket kompakt robot som tar sig in under de flesta möbler. Ljudnivån är dessutom lägre än på de två tidigare modellerna vi testat – här ligger den bara på 60 decibel.

Det allergivänliga HEPA-filtret används för att rena luften och det är dessutom utbytbart så att din dammsugare ska hålla sig fräsch. Dammsugarens behållare rymmer upp till 0,5 liter och töms snabbt utan krångel.

Slutsats

Även om Cleanmate S 800 inte är lika kraftfull som de tidigare modellerna i vår sammanställning är den ändå mer än nog för den som vill hålla hemmet rent. Extra bra passar denna dammsugare i lägenheter utan höga trösklar och mattkanter.

Något som verkligen gör denna modell till en av marknadens bästa robotdammsugare i sin kategori är den inbyggda moppen, som man annars bara brukar hitta i dyrare alternativ. Dessutom är sugförmågan bra och batteritiden relativt lång, åtminstone i förhållande till priset.

 • Ett bra alternativ för den som inte vill spendera allt för mycket pengar på en robotdammsugare.
 • Tre olika rengöringslägen och inbyggd moppning.
 • Eliminerar bakterier effektivt med UV-strålning.
 • Ingen tillhörande app.
 • Kort arbetstid.

Testvinnare - Robotdammsugare

Blender

En viktig hjälpreda i köket.

bästa vattenkokaren

Bästa vattenkokaren - 3 modeller i test

dammsugare bäst i test

Ett måste i varje städskåp.

handdammsugaren

Förenklar städningen i hemmet.

Bästa strykjärnet 2020

Slipp skrynkliga textilier.

Portabel AC test

Portabel AC test - 3 testvinnare

Bästa kaffebryggaren

Perfekt kaffe på några minuter.

Liknande tester

Blender

En viktig hjälpreda i köket.

bästa vattenkokaren

Bästa vattenkokaren - 3 modeller i test

dammsugare bäst i test

Ett måste i varje städskåp.

handdammsugaren

Förenklar städningen i hemmet.

Bästa strykjärnet 2020

Slipp skrynkliga textilier.

Portabel AC test

Portabel AC test - 3 testvinnare

Bästa kaffebryggaren

Perfekt kaffe på några minuter.

Vanliga frågor och svar

En robotdammsugare är en självgående städapparat som håller dina golv fria från damm och smuts. Dammsugaren är utrustad med sopborstar som fångar in all smuts i en behållare och vissa modeller har till och med inbyggda moppar.

Robotdammsugaren har ett uppladdningsbart batteri och startas med en knapptryckning. När den träffar på ett hinder kommer den att vända och köra åt ett annat håll tills golvet är helt rent.

Normalt sett klarar de flesta robotdammsugare trösklar på mellan 1 – 1,5 cm. Det finns dock modeller som klarar betydligt högre trösklar än så, upp emot 2 – 3 cm.

Hur bra en robotdammsugare är beror såklart på vilken modell du väljer. Vissa robotdammsugare är bättre medan andra är sämre.

På senare tid har dock allt flerhushåll valt att ersätta sin traditionella dammsugare mot en städrobot. Dels kan en dammsugarrobot spara dig tid samtidigt som den är enkel att använda.

Priset på robotdammsugare kan skilja sig en hel del beroende på modell. Vissa dammsugare kostar bara mellan 600 – 800 kronor medan mer avancerade varianter kan kosta upp emot 5 000 kronor.

Tänk på att de billigare modellerna vanligtvis inte har samma kapacitet eller funktioner som dyrare alternativ. Jämfört noggrant och välj en robotdammsugare som passar just ditt hem.

Om du bor i ett hem med stora ytor rekommenderar vi en robotdammsugare som klarar större ytor på en laddning. Har du hund eller katt kan det vara bra att titta lite extra på sugförmågan. Vill du uppnå en extra ren känsla bör du välja en robotdammsugare med inbyggd mopp.