Roborock S8 utses till den bästa robotdammsugaren 2023. Den nya generationens Roborockdammsugare har uppgraderats med kraftfullare sugeffekt och andra smarta funktioner som få konkurrenter kan bräcka.
Vill du komma billigare undan är Dreame D9 fortfarande en pålitlig robotdammsugare i de lägre prisregionerna.
Det kan vara krångligt att välja robotdammsugare – innan du bestämmer dig rekommenderar vi vår köpguide!
Vårt urval av robotdammsugare i det här testet baseras huvudsakligen på våra egna undersökningar och analyser. När vi jämförde tittade vi särskilt på följande:
Nedan kan du läsa mer om hur vi gjorde testet.
En robotdammsugare är en batteridriven, självgående städapparat som håller dina golv fria från damm och smuts. Dammsugaren är utrustad med sopborstar som fångar in all smuts i en behållare och vissa modeller har till och med inbyggda moppar.
Normalt sett klarar de flesta robotdammsugare trösklar på mellan 1 – 1,5 cm. Det finns dock modeller som klarar betydligt högre trösklar än så, upp emot 2 – 3 cm.
Om du bor i ett hem med stora ytor rekommenderar vi en robotdammsugare som klarar större ytor på en laddning. Har du hund eller katt kan det vara bra att titta lite extra på sugförmågan och vill du uppnå en extra ren känsla bör du välja en robotdammsugare med inbyggd mopp.
Roborock S8 är instegsmodellen i Roborocks S8-serie, som även inkluderar vårt premiumval S8 Pro Ultra. Här saknas funktioner som automatisk tömning och rengöring i basstationen – för sådana bekvämligheter är det någon av de dyrare varianterna som gäller. I övrigt finns emellertid många likheter mellan S8 och dess storasyskon, såsom en sugkraft på 6 000 Pa. I jämförelse med föregångaren Roborock S7, som hade en sugkraft på 2 500 Pa är det här en stor uppgradering.
Den här robotdammsugaren kartlägger bostaden med hjälp av laser och har ett inbyggt system för att mäta avstånd mellan föremål för att inte fastna. Roborock S8 kan även avgöra när den befinner sig på en matta (praktiskt när moppfunktionen är aktiverad) och klarar att ta sig över två centimeter höga trösklar.
Du som tidigare ägt en robotdammsugare som lämnat en del att önska bör överväga Roborock S8. Det här är en stor uppgradering av tidigare Roborock-dammsugare – framför allt är det sugkraften och borstsystemet som har uppgraderats. Förutom dockningsstationerna är det inte några stora skillnader mellan Roborock S8 och den dyraste modellen i samma serie. Det gör den här billigare modellen till den som har det minsta avståndet mellan kvalitet och prislapp. Vill du i största mån slippa att själv behöva rengöra och tömma din robotdammsugare bör du dock överväga premiumvalet Roborock S8 Pro Ultra.
Roborock S8 Pro Ultra är flaggskeppsmodellen i S8-serien, där den stora skillnaden mellan de andra modellerna är att basstationen automatiskt tömmer dammsugarpåsen, rengör och torkar moppdynan. Roborock S8 levereras endast med en laddningsstation och Roborock S8+ har automatisk tömningsfunktion i laddningsstationen, men inga andra extrafunktioner. Roborock S8 Pro Ultra å sin sida har tidigare nämnda basstation samt några mindre uppgraderingar på själva roboten.
En funktion som Roborock S8 Pro Ultra har är att den lyfter de roterande borstarna en bit från marken när den moppar. Detta gör varken Roborock S8 eller Roborock S8+. I teorin kanske det skulle kunna bidra till ett bättre resultat när dammsugaren moppar golvet, men det är knappast en avgörande anledning till att välja den här dyrare modellen framför de andra.
Roborock S8 Pro Ultra passar dig som har pälsdjur hemma och därför behöver dammsuga ofta. Dammsugaren har moppfunktion och en sugeffekt på 6 000 Pa – tillräckligt kraftfullt för att hålla golvet rent från kattsand och mattan hundhårsfri. Dessutom tömmer den själv dammpåsen och rengör moppen. Det du betalar extra för här är alltså ytterligare ett steg mot en helt underhållsfri robotdammsugare och daglig städning av hemmet utan att du behöver lyfta ett finger.
Dreame D9 är en robotdammsugare med lasernavigering och sugkraft som kan justeras i fyra olika nivåer. Den har också en automatisk funktion som anpassar sugkraften beroende på vilket underlag den befinner sig på. Exempelvis ökar den sugkraften om den befinner sig på en matta.
Liksom Roborocks städrobotar i S8-serien kan Dreame D9 även våttorka golv, men funktionen är av den enklare sorten som inte vibrerar. S8-seriens dammsugare använder exempelvis ljudvibrationer för att rengöra golven, så det är en mer sofistikerad teknik som ger ett bättre städresultat. Dreame D9 har dessutom en maximal sugkraft på endast 3 000 Pa, vilket är hälften av vad S8-seriens dammsugare åstadkommer.
Dreame D9 passar dig som vill ha en billigare robotdammsugare som inte kompromissar för mycket när det kommer till dammsugningen. Dammsugaren kartlägger rummet med laser, har flera automatiska funktioner och kan samtidigt ställas in via appen. Väljer du den här robotdammsugaren framför testvinnaren Roborocks S8 går du miste om den kraftfullare sugförmågan och bättre moppfunktion. Å andra sidan kostar också Dreame D9 mindre än hälften så mycket som den Roborock S8, samtidigt som den har en större dammbehållare som därför inte behöver tömmas lika ofta.
Dreame D10 Plus är utrustad med lasernavigering, sensorer som gör att den undviker hinder samt har en sugförmåga på 4 000 Pa, vilket alltså är bättre än Dreame D9, men inte riktigt på samma nivå som alternativen från Roborock i det här testet. I appen Xiaomi Home går det att justera dammsugarens egen kartläggning av hemmet för att optimera städningen, ställa in tidsscheman och de delar av hemmet där du inte vill att dammsugaren ska åka.
Den största skillnaden mellan Dreame D10 Plus och vårt budgetalternativ Dreame D9 återfinns dock i laddningsstationen. Dreame D10 Plus passar nämligen på att automatisk tömma dammpåsen när det åker för att ladda – en funktion som Dreame D9, och Roborock S8 för den delen, saknar.
Tycker du att Dreame 9 verkar intressant men vill ha en lite starkare städrobot med fler funktioner? Satsa då i stället slantarna på Dreame D10 Plus. Den har kraftfullare sugförmåga och automatisk tömning. Dessutom klarar den att dammsuga en yta upp till 270 kvadratmeter på en laddning medan Dreame 9 stannar vid 250 kvadratmeter. Bor du stort är det här därför ett bättre budgetalternativ än Dreame 9.
Roborock Q7 Max är en städrobot i stil med Roborock S8 och Dreame D9, utan laddningsstation som tömmer dammpåsen. Roboten i sig kan dock både dammsuga (med en sugeffekt på 4 200 Pa) och moppa golvet. Dock saknar den VibraRise-funktionen som D8-serien har, alltså golvmoppning med ljudvibrationer.
Liksom D8-seriens robotdammsugare har Roborock Q7 Max en körtid på upp till 180 minuter. Den fixar att städa upp till 300 kvadratmeter innan den behöver laddas på nytt och kan kontrolleras via Roborocks app eller en röstassistent.
Roborock Q7 Max är ett bra alternativ om du gillar de senaste robotdammsugarna från Roborock men tycker att de är för dyra. Den här modellen ligger flera tusen kronor under grundmodellen i S8-serien, samtidigt som mycket är sig likt – från kartläggning av rummet i 3D till den användarvänliga appen.
Innan ditt köp kan det vara bra att lära dig lite mer om hur en robotdammsugare fungerar och vilka funktioner de brukar ha. På så sätt kan du enklare hitta en modell som passar just dig.
Låt oss börja med att gå igenom vad en robotdammsugare faktiskt är och hur den fungerar.
En robotdammsugare är en självgående, batteridriven dammsugare. Vanligtvis har de en rund form samtidigt som de är extra låga för att enkelt kunna ta sig in under möbler.
När dammsugarroboten inte används står den parkerad i en dockningsstation som laddar upp dess batteri. Vissa modeller använder även dockningsstationen för att tömma dammsugarpåsen eller fylla på vatten för att moppa.
Smarta dammsugarrobotar använder sig av sensorer och kameror för att orientera sig i rummet, så att de inte fastnar, råkar moppa en matta eller dylikt.
Du som användare har också stor frihet att styra var din dammsugare ska åka och vilka områden den ska undvika. Detta kontrolleras via en app som kommunicerar med robotdammsugaren via wifi.
Det som skiljer en robotdammsugare ifrån en vanlig dammsugare – bortsett från att den är självgående – är hur själva dammsugningen går till.
En vanlig dammsugare har en specialutformat munstycke som skapar ett undertryck, vilket gör att damm och smuts sugs upp, även i springor. Robotdammsugaren kan inte använda sig av denna teknik eftersom den då skulle fastna i golvet.
Istället är dammsugarroboten utrustad med en små borstar som sopar in damm och smutspartiklar i en behållare. Detta gör att modellen inte är optimal för att göra rent i springor och hörn – därför kan du då och behöva storstäda med en vanlig dammsugare.
Dammsugarrobotens egenskaper och funktioner viktiga att ta hänsyn till inför ditt köp. Du bör till exempel kontrollera:
Kvalitet, sugeffekt, batteritid och funktioner är bara några saker som avgör priset på robotdammsugare. I vårt test finns allt från budgetmodeller som går att hitta för omkring 2 000 kronor till premiumprodukter för över 15 000 kronor.
Genom att skippa de mest avancerade funktionerna kan du komma billigt undan och ändå få en effektiv robotdammsugare med bra batteritid.
Innan du köper en robotdammsugare rekommenderar vi att du läser igenom dessa snabba tips.
Det viktigaste du ska tänka på när du köper en robotdammsugare är hur ditt hem ser ut. Har du många mattor eller höga trösklar? Hur stort är utrymmet mellan golvet och möblernas underkant? Behöver du dammsuga på flera våningar?
Fundera över ditt behov och utgå ifrån detta när du väljer modell.
Du bör även fundera över vilket pris du är beredd att betala. En billigare robotdammsugare är inte nödvändigtvis en dålig investering, men dyrare modeller har ofta mer avancerad teknik, fler funktioner och håller högre kvalitet.
Många robotdammsugare har moppfunktion, men alla gör inte ett lika bra jobb. Är den här funktionen viktig för dig bör du välja en robotdammsugare som har ett mer avancerat moppsystem.
Inte nog med att robotdammsugaren städar – vissa modeller kan även tömma sig själva på damm och skräp. För dig som vill överlämna allt vad städning heter till roboten kan det här vara guld värt. Tänk dock på att det innebär ett högre pris och att basstationen med den är funktionen tar mer plats än om robotdammsugaren bara använder den för laddning.
Vi har själva jämfört och analyserat robotdammsugarna i det här testet utifrån egenskaper och specifikationer. Framför allt ha vi undersökt:
Vår metodik möjliggör en rättvis bedömning av produkterna vi inkluderar i våra tester – på så vis säkerställer vi att du som läsare får relevant information om produkterna du funderar på att köpa.
För att ytterligare underlätta köpbeslutet för våra läsare har vi inkluderat en jämförelsetabell, där våra utvalda produkter jämförs sida vid sida. Syftet med tabellen är att det ska bli enklare att få en överblick av robotdammsugarnas funktioner och egenskaper, oavsett om det som intresserar dig mest är sugkapaciteten eller batteritiden.
Utöver detta har vi även tagit fram sammanfattande recensioner av respektive modell. I recensionerna lyfter vi fram robotdammsugarnas främsta egenskaper, vem de passar bäst för och vilka funktioner som är de mest – och minst – positiva.
Som ett komplement till vårt test har vi även använt oss av andra källor. Läs mer om dem nedan.
I M3:s test av Roborock S8 konstaterar man att Roborock befäster sin ställning som en ledande tillverkare av robotdammsugare. Främst är det sugkraften och den smarta kartläggnings- och navigeringstekniken som lyfts fram som Roborock S8:s starka sidor. Priset upplevs dock som väl högt för en robotdammsugare som saknar automatisk tömning. Även Dreame D9 hyllas av M3 i en tidigare recension, där recensenten skriver att det är svårt att hitta några direkta svagheter hos städroboten.
Recensenten på Ljud & Bild är minst sagt imponerad av Roborock S8 Pro Ultra, och ställer sig frågan om detta inte är den bästa och smartaste robotdammsugaren som över huvud taget går att få tag på just nu.
ⓘ 20 oktober 2023
Uppdaterar testet med nya kategorier. Roborock S8 Pro Ultra får utmärkelsen ”Bäst för hem med husdjur”, för sin höga sugeeffekt och de automatiska tömnings- och rengöringsfunktionerna.
Dreame D10 Plus utses till ”Bästa prisvärda självtömmande” och Roborock Q7 Max får den nya titeln ”Bästa alternativ till S8” i stället för ”Bra val” för tydlighetens skull.
ⓘ 19 oktober 2023
Ny uppdatering av testet. Roborock S8 får utmärkelsen ”Bäst i test” på grund av det avancerade navigeringssystemet och den kraftiga sugeffekten, som gör att den just nu ligger före konkurrenterna. Vi väljer instegsmodellen i S8-serien till testvinnare då den har det mesta överkomliga priset.
Roborock S8 Pro Ultra blir vårt nya premiumval. Med samma avancerade funktioner som Roborock S8, plus ett självtömningssystem med automatisk rengöring är det här en marknadsledande produkt.
Dreame D10 Plus får utmärkelsen ”Bra alternativ”, för att den har praktiska funktioner som automatisk tömning av dammpåsen, kraftig sugförmåga och bra batteritid till ett relativt lågt totalpris.
Roborock Q7 Max är ny på listan och får utmärkelsen ”Bra val”, för att den delar många av de bästa egenskaperna med de nya Roborockmodellerna, men har en lägre prislapp.
Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.
|
1
| 2
| 3
|
|
|
Utmärkelse: | Bäst i test | Bäst för hem med husdjur | Bästa billiga | Mest prisvärda självtömmande | Bästa alternativ till S8 |
Produkt: | Roborock S8 | Roborock S8 Pro Ultra | Dreame D9 | Dreame D10 Plus | Roborock Q7 Max |
Betyg: | |||||
Vikt: | 4,8 kg | 4,8 kg | 3,8 kg | 3,8 kg | 3,8 kg |
Höjd: | 353 mm | 353 mm | 960 mm | 968 mm | 965 mm |
Bredd: | 350 mm | 350 mm | 350 mm | 349 mm | 353 mm |
Röststyrning: | Google Assistent, Amazon Alexa, Siri | Google Assistent, Amazon Alexa, Siri | Google Assistent, Amazon Alexa | Google Assistent, Amazon Alexa | Google Assistent, Amazon Alexa, Siri |
Körtid: | 3 h | 3 h | 2,5 h | 2,5 h | 3 h |
Laddningstid: | 6 h | 6 h | 7 h | 6 h | 6 h |
Sugkapacitet: | 6 000 Pa | 6 000 Pa | 3000 Pa | 4 000 Pa | 4 200 Pa |
Dammbehållare: | 0,4 l | 0.35 l | 0,57 l | 0,4 l | 0.47 l |
Maximal lokalyta: | 300 m² | 300 m² | 250 m² | 270 m² | 300 m² |
Betygsätt det här testet