Information om affiliatelänkar

Vilket bevattningssystem är bäst i test?

Vi har utsett Gardena Smart System set till det bästa bevattningssystemet i vår sammanställning Med sin smarta sensor kan Gardenas intelligenta självbevattningssystem mäta allt från jordens fuktighet till temperatur för att sedan justera vattenmängden därefter Det innebär att du kan åka på långsemester utan att behöva oroa dig för en vissen trädgård när du kommer hem Läs mer om detta populära bevattningssystemet, och två bra alternativ, i vår sammanställning nedan

Information om affiliatelänkar

Jämför våra 3 testvinnare

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
Utmärkelse:Bäst i testBästa solcellsdrivna bevattningssystemBästa bevattningssystemet för mindre ytor
Produkt:Garden Smart System SetIrrigatia EcoAqua S24 Sol-C24Gardena Aquabloom
Betyg:
Tillverkare:GardenaIrrigatiaGardena
Typ av system:Uppkopplat, smart och automatiskt bevattningssystemDroppbevattningssystem som drivs av solenergiSolcellsdrivet semesterbevattningssystem
Montering:Monteras på vattenkranen och kopplas ihop via en gateway till hemmets WiFiKopplas med fördel till en regntunnaPump som kopplas till en hink

1. Garden Smart System Set - Bäst i test

 • Tillverkare: Gardena
 • Typ av system: Uppkopplat, smart och automatiskt bevattningssystem
 • Montering: Monteras på vattenkranen och kopplas ihop via en gateway till hemmets WiFi
Smart Kontrollpanel Set Gardena

Gardena tillverkar allt ifrån trädgårdsslangar till robotgräsklippare med innovation i fokus. När de lanserade sitt Gardena Smart System set var det därför helt i linje med hur deras produkter brukar vara.

Det här smarta bevattningssystemet är utrustat med en sensor som du stoppar ner i rabatten och som mäter både temperatur, fuktighet och solljus. Sedan anpassar den bevattningen helt automatiskt.

Sensorn kommunicerar med Gardena Smart Water Control

I praktiken fungerar det så att när sensorn har samlat in den information den behöver skickas en signal till Gardena Smart Water Control. Detta är en bevattningstimer som är kopplad till din vattenkran och börjar vattna med en lämplig mängd vatten.

Som om inte det vore smart nog är hela systemet uppkopplat till ditt hem via WiFi. Du kan själv installera den tillhörande appen och ta del av all information som systemet samlar in. Föredrar du att styra bevattningen själv kan du stänga av den automatiska funktionen och göra det med ett knapptryck.

Inte en billig lösning

Gardena Smart Water Control är en fantastisk lösning för att hålla hela trädgården levande, helt utan att du behöver dra fram vattenslangen. Men billig är den dessvärre inte. Själva systemet kostar närmare 5 000 kronor, och då ingår Smart Water Control, sensor och router. Droppslangar och annat får du dock köpa till, utifrån hur din trädgård ser ut och hur du vill använda systemet.

Har du väl investerat i Gardenas system kanske du också vill ansluta andra prylar. Exempelvis kan du koppla Gardenas robotdammsugare till samma system, för en strömlinjeformad upplevelse, där gräsklipparen tar paus när bevattningssystemet arbetar.

Ett lättanvänt och intelligent bevattningssystem

Gardena Smart System set är en dröm för alla som älskar sin trädgård lika mycket som de älskar modern teknik. Systemet kopplas till vattenkranen och är därför den bästa lösningen om du ska åka bort under längre perioder, eller helt enkelt är trött på att vattna själv.

Vi tycker också mycket om hur Gardena har integrerat sin robotgräsklippare i systemet. Den medföljande appen som är uppkopplad mot systemet möjliggör kontroll över bevattningen som tidigare inte varit möjlig och med den kan du även styra annan elektronisk utrustning, som belysning. Den stora akilleshälen för systemet är förstås att det är dyrt, och att allt du behöver inte följer med i startkitet.

 • Smart och uppkopplat system – vattnar automatiskt med optimal vattenmängd.
 • Håll koll på bevattningen eller styr den själv via appen.
 • Systemet kan integreras med belysning och robotgräsklippare.
 • Dyrt system där du även får köpa till droppslangar och annat du behöver.

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • 90 dagars öppet köp.
 • Leveranstiden är vanligtvis mellan 0-1 vardagar.

2. Irrigatia EcoAqua S24 Sol-C24 - Bästa solcellsdrivna bevattningssystem

 • Tillverkare: Irrigatia
 • Typ av system: Droppbevattningssystem som drivs av solenergi
 • Montering: Kopplas med fördel till en regntunna
Irrigatia EcoAqua S24 Sol-C24
Irrigatia EcoAqua S24 Sol-C24

Är solcellsdrivna bevattningssystem din melodi är Irrigatia EcoAqua S24 SOL-C24 ett mycket bra val. Det här systemet kopplas till en vattenbehållare (med fördel en tunna om du ska vara borta längre perioder) och anpassar vattningen efter väderleken.

Solcellerna drar i gång pumpen var tredje timme och håller på så länge batterierna orkar. När det är soligt ökar bevattningen i jämförelse när det är mulna dagar. För att du själv ska kunna hålla koll och styra bevattningen finns en display på huvudenheten där du kan göra justeringar av vattenmängden.

Det miljövänliga valet

Då systemet är solcellsdrivet kräver det ingen el. Och i jämförelse med om du vattnar med slang förbrukas upp till 90 procent mindre vatten, enligt tillverkaren. Detta beror på att systemet vattnar lite och ofta, så att jorden är ständigt fuktig.

Paketet innehåller 24 droppmunstycken (kan byggas ut till 24) som du själv placerar ut i rabatter och krukor som du önskar. Du får även med en solcellsdriven IDC-enhet, slanghållare, t-kopplingar och en 30 meter lång slang.

Ljudnivån på pumpen är ligger mellan 45 – 50 dB, vilket är jämförbart med ett tystgående kylskåp. Inget som håller grannarna vakna om natten, med andra ord.

Prisvärt och effektivt

Irrigatia EcoAqua S24 SOL-C24 sköter bevattningen av dina plantor i trädgården eller växthuset på ett miljövänligt och effektivt sätt. Vi gillar särskilt att systemet är anpassat för att förbruka så lite vatten som möjligt, samtidigt som du har möjlighet att ställa in den efter önskemål. Prisvärt är systemet också, då det går att hitta för mellan 1 300 och 1 500 kronor.

 • Solcellsdriven bevattning för rabatten, växthuset och plantorna på altanen.
 • Vattnar mer när det är soligt och håller igen när det är mulet.
 • Justera själv vattennivån via displayen på huvudenheten.
 • Saknar uppkoppling och smarta funktioner som mer avancerade system har.

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Snabba leveranser.
 • 14 dagars ångerrätt.
I samarbete med pris-logo

3. Gardena Aquabloom - Bästa bevattningssystemet för mindre ytor

 • Tillverkare: Gardena
 • Typ av system: Solcellsdrivet semesterbevattningssystem
 • Montering: Pump som kopplas till en hink
Gardena Aquabloom
Gardena Aquabloom bevattningsset med vattentank

Det enda du behöver är en hink fylld med vatten. Jo, precis så enkelt är det faktiskt att komma i gång med vattningen om du använder Gardena Aquabloom. Det här solcellsdrivna systemet passar för små ytor, som balkonger och altaner, och kräver ingen installation med verktyg. Du slipper koppla det till vattenkranen och du behöver inte ens elektricitet.

Tre enheter i ett

Hur funkar då det är primitiva, men minst sagt välfungerande bevattningssystemet? I paketet ingår en pump som används för att pumpa vatten till dina växter. Du har även en kontrollenhet i form av ett tidsur, där du ställer in bevattningstider och en solcellspanel, som ser till att batterierna får ström.

Batterierna är uppladdningsbara och då de hela tiden laddas med hjälp av solen, behöver du inte tänka på att koppla systemet till ett eluttag. Gardena Aquabloom är byggt för att klara bevattning av upp till 20 plantor och kostar en dryg tusenlapp. Som hittat!

Perfekt för dig med balkong

För priset och med tanke på hur enkel installationen är anser vi att Gardena Aquabloom är en perfekt lösning för att hålla balkongodlingen i gång sommaren lång. Systemet är dock inte utan nackdelar.

Först och främst kan det uppstå problem om din balkong eller altan inte får tillräckligt med solljus för att hålla den laddad. För det andra hade vi gärna sett någon form av automatisk sensor i stället för tidsuret, i stil med vad Gardena implementerat i sina mer avancerade produkter. Men då hade nog å andra sidan också prislappen blivit högre.

 • Prisvärt bevattningssystem för balkonger och altaner.
 • Vattnar upp till 20 av dina plantor medan du är bortrest.
 • Mycket enkelt att installera – helt utan krav på elektricitet och vattenkran.
 • Tidsuret är ett väl primitivt system ¬– vi hade velat se någon form av automatisk sensor.

I samarbete med pris-logo

Guide vid köp av bevattningssystem

Ett bevattningssystem kan vara en bra lösning för att hålla din trädgård och dina odlingar i toppskick. Bevattningssystemet ser nämligen till att ge dina blommor och plantor tillräckligt med vatten, även när du inte är hemma. Dessutom fördelar dessa system vattnet betydligt jämnare jämfört med en traditionell vattenslang.

Läs vidare för att lära dig mer om automatiska självbevattningssystem, hur de fungerar och vad du ska tänka på innan du köper ett.

Hur fungerar ett bevattningssystem?

Automatiska bevattningssystem kan se olika ut, men har i regel samma uppgift – nämligen att vattna dina plantor och växter automatiskt. Systemet kopplas till vattenutkastet och placeras därefter där det behöver vattnas, exempelvis i trädgårdslandet eller i blomlådor och krukor på balkongen. Det finns även automatiska vattenspridare för gräsmattan och droppslangar som du kan placera i häckar, buskar och rabatter.

Många självbevattningssystem idag är smarta, vilket är fördelaktigt för dig som vill få full koll på trädgården. Genom att ansluta systemet till en app i din mobil kan du nämligen ställa in egna bevattningsscheman, men också ta reda på temperatur och fuktighetsgrad i jorden. Det ger dig extra goda förutsättningar att lyckas med dina odlingar.

4 tips vid köp av självbevattningssystem

Här kommer några hjälpsamma tips för dig som ska köpa ett självbevattningssystem för första gången.

 1. Fundera över vad det är du vill vattna. Vissa system är anpassade för rabatter, andra för gräsmattor och en del för krukor. Kanske är det bäst att kombinera flera varianter?
 2. Om du vill kunna vattna med regnvatten ska du se till att systemet går att ansluta till en regntunna.
 3. Välj med fördel ett bevattningssystem som drivs av solceller – det är billigare och bättre för miljön.
 4. Fundera över hur mycket du har råd att betala för självbevattningssystemt. Kan du kompromissa med funktioner som appanslutning kan du oftast komma undan billigare.

Källor

I den här sammanställningen har vi framför allt tittat på vad användarna har att säga om de olika bevattningssystemen. Det har vi gjort genom att läsa omdömen hos bland annat Bauhaus, Clas Ohlson, Hornbach, Amazon och Pricerunner. Recensionerna – både positiva och negativa sådana – har vi sedan använt som ett komplement till vår slutliga bedömning.

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

Liknande tester

snöslunga test
4 Snöslunga testade
AL-KO Snowline 620 E II
Bäst i test AL-KO Snowline 620 E II
högtryckstvätt bäst i test
4 Högtryckstvätt testade
Nilfisk E 145.4 -9 X-TRA
Bäst i test Nilfisk E 145.4 -9 X-TRA
Lövblås
3 Lövblås testade
Dewalt DCM562PB
Bäst i test Dewalt DCM562PB
image
6 Motorsåg testade
Stiga SP 426
Bäst i test Stiga CS 545
Regntunna
4 Regntunna testade
Greenline 200 l
Bäst i test Greenline 200 l
Sekatör bäst i test
3 Sekatör testade
ARS VS-8Z
Bäst i test ARS VS-8Z
Häcksax test
4 Häcksax testade
Makita DUH602Z
Bästa häcksax med batteri Makita DUH602Z
poolrobot
6 Poolrobot testade
Pooli Climber PRO
Bäst i test Pooli Climber PRO
test av kompost
5 Kompostkvarn testade
- Kompostkvarn Bosch AXT 25 TC

Bäst i test Kompostkvarn Bosch AXT 25 TC

Vanliga frågor

Ett bevattningssystem ser till att gräsmatta, blommor och växter vattnas automatiskt. Bevattningssystem är därför lämpliga när du ska resa bort under sommaren eller behöver avlastning.

Ett vanligt misstag är att vattna för sällan men för mycket när du väl vattnar. Se till att vattna mer regelbundet med mindre mängder vatten, och var noga med att vattnet når rötterna.

Det finns olika sätt att skapa ett självbevattningssystem, exempelvis med en PET-flaska. Det är en lösning som kan funka om du bara ska resa bort en kortare period.

Den optimala tidpunkten att vattna är tidigt på morgonen. Undvik att vattna sent på kvällen, då detta får sniglar och svamp att frodas. Om det är mitt på dagen och blåser mycket riskerar vattnet att avdunsta, så vattna helst inte då heller.

Hjälpte det här testet om Bevattningssystem dig?

7 Röster, Genomsnitt: 4.7/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

snöslunga test

Snöslunga: 4 testade modeller

högtryckstvätt bäst i test

Högtryckstvätt: 4 testade modeller

Lövblås

Lövblås: 3 testade modeller

Testvinnare - Bevattningssystem

 1. Smart Kontrollpanel Set Gardena

  Garden Smart System Set

  Bäst i test
 2. Irrigatia EcoAqua S24 Sol-C24

  Irrigatia EcoAqua S24 Sol-C24

  Bästa solcellsdrivna bevattningssystem
 3. Gardena Aquabloom

  Gardena Aquabloom

  Bästa bevattningssystemet för mindre ytor

Vanliga frågor

Ett bevattningssystem ser till att gräsmatta, blommor och växter vattnas automatiskt. Bevattningssystem är därför lämpliga när du ska resa bort under sommaren eller behöver avlastning.

Ett vanligt misstag är att vattna för sällan men för mycket när du väl vattnar. Se till att vattna mer regelbundet med mindre mängder vatten, och var noga med att vattnet når rötterna.

Det finns olika sätt att skapa ett självbevattningssystem, exempelvis med en PET-flaska. Det är en lösning som kan funka om du bara ska resa bort en kortare period.

Den optimala tidpunkten att vattna är tidigt på morgonen. Undvik att vattna sent på kvällen, då detta får sniglar och svamp att frodas. Om det är mitt på dagen och blåser mycket riskerar vattnet att avdunsta, så vattna helst inte då heller.