Bevattningssystem – 3 bästa system – Bäst i test

 • 3 bevattningssystem i jämförelse
 • Svar på vanliga frågor om bevattningssystem
 • Guide: Så väljer du rätt system till trädgården
award-image
Information om affiliatelänkar

Vilket bevattningssystem är bäst i test 2022?

Enligt vår bedömning är Gardena Smart System set ett av marknadens bästa bevattningssystem just nu. Med sin smarta sensor kan den här produkten mäta allt från jordens fuktighet till temperatur, och den kan även reglera vattenmängden efter lämplighet. Med Gardena Smart System set är det möjligt att åka på långsemester utan att oroa dig för en vissen trädgård när du kommer hem. Läs mer om bevattningssystemet, och två alternativ, i vår sammanställning nedan.

Information om affiliatelänkar
Välj produkter att jämföra

Sortera efter

1
Smart Kontrollpanel Set Gardena
award-icon

Garden Smart System Set

Specifikationer
award-icon
 • Justerar vattenmängden automatiskt
 • Styr enkelt via appen
 • Går att integrera med robotgräsklippare

Med Gardenas bevattningssystem blir din trädgård uppkopplad och förses automatiskt med en optimal mängd vatten utifrån värme- och fuktighetsnivå.

Tillverkare:Gardena
Typ av system:Uppkopplat, smart och automatiskt bevattningssystem
Montering:Monteras på vattenkranen och kopplas ihop via en gateway till hemmets WiFi
Användarvänlighet
Installation
Pris
Vårt betyg
Bästa solcellsdrivna system
2
Irrigatia EcoAqua S24 Sol-C24

Irrigatia EcoAqua S24 Sol-C24

Specifikationer
 • Solcellsdriven vattning
 • Justera vattennivån själv
 • Klimatsmart

EcoAqua har 12 droppmunstycken och solcellsdrift förbrukas upp till 90 procent mindre vatten än vid vattning med slang.

Tillverkare:Irrigatia
Typ av system:Droppbevattningssystem som drivs av solenergi
Montering:Kopplas med fördel till en regntunna
Användarvänlighet
Installation
Pris
Vårt betyg
Bäst för mindre ytor
3
Gardena Aquabloom

Gardena Aquabloom

Specifikationer
 • Perfekt för mindre ytor
 • Prisvärt
 • Lätt att installera

Gardena Auqabloom är det bästa – och enklaste – systemet för balkong och altan. Helt utan att du behöver koppla det till kranen eller elnätet.

Tillverkare:Gardena
Typ av system:Solcellsdrivet semesterbevattningssystem
Montering:Pump som kopplas till en hink
Användarvänlighet
Installation
Pris
Vårt betyg
Avatar for Alexandra Eriksson av Alexandra Eriksson Senast uppdaterad : Nov 30, 2022

Det här testet har fått betyget:

7 Röster, Genomsnitt: 4.7/5

Ett bevattningssystem kan vara en bra lösning för att hålla din trädgård och dina odlingar i toppskick. Bevattningssystemet ser nämligen till att ge dina blommor och plantor tillräckligt med vatten, även när du inte är hemma. Dessutom fördelar det vattnet betydligt jämnare jämfört med en traditionell vattenslang.

För att hjälpa dig att hitta ett passande bevattningssystem har vi jämfört mängder av olika modeller från olika varumärken. På så sätt har vi lyckats sålla fram tre system som bäst uppfyller våra och användarnas förväntningar.

De bevattningssystem som ingår i vår sammanställning är:

 1. Gardena Smart System set – Bäst i test
 2. Gardena Aquabloom – Bäst för mindre ytor
 3. Irrigatia EcoAqua S24 SOL-C24 – Bästa solcellsdrivna system

Som du ser har vi valt ut modeller i olika kategorier för att du enklare ska hitta ett system som passar just din trädgård. Bortsett från bevattningssystemet som vi anser är i bäst i test har vi även valt ut ett alternativ för den mindre trädgården och ett som drivs av solceller.

Så gjorde vi sammanställningen

Vi har undersökt mängder av bevattningssystem och valt ut de som presterar bäst och är mest prisvärda. För att åstadkomma detta har vi jämfört egenskaper:

 • Pris
 • Kvalitet
 • Funktionalitet
 • Omdömen från kunder och experter

Testvinnare - Bevattningssystem

1. Garden Smart System Set- Bäst i test

Smart Kontrollpanel Set Gardena
  • Tillverkare: Gardena
  • Typ av system: Uppkopplat, smart och automatiskt bevattningssystem
  • Montering: Monteras på vattenkranen och kopplas ihop via en gateway till hemmets WiFi

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • 90 dagars öppet köp.
 • Leveranstiden är vanligtvis mellan 0-1 vardagar.

Gardena tillverkar allt ifrån trädgårdsslangar till robotgräsklippare med innovation i fokus. När de lanserade sitt Gardena Smart System set var det därför helt i linje med hur deras produkter brukar vara.

Det smarta bevattningssystemet är utrustat med en sensor som du stoppar ner i rabatten och som mäter både temperatur, fuktighet och solljus. Sedan anpassar den bevattningen helt automatiskt.

Sensorn kommunicerar med Gardena Smart Water Control

I praktiken fungerar det så att när sensorn har samlat in den information den behöver skickas en signal till Gardena Smart Water Control. Detta är en bevattningstimer som är kopplad till din vattenkran och börjar vattna med en lämplig mängd vatten.

Som om inte det vore smart nog är hela systemet uppkopplat till ditt hem via WiFi. Du kan själv installera den tillhörande appen och ta del av all information som systemet samlar in. Föredrar du att styra bevattningen själv kan du stänga av den automatiska funktionen och göra det med ett knapptryck.

Inte en billig lösning

Gardena Smart Water Control är en fantastisk lösning för att hålla hela trädgården levande, helt utan att du behöver dra fram vattenslangen. Men billig är den dessvärre inte.

Själva systemet kostar närmare 5 000 kronor, och då ingår Smart Water Control, sensor och router. Droppslangar och annat får du dock köpa till, utifrån hur din trädgård ser ut och hur du vill använda systemet. De bästa för ändamålet är Gardens Micro Drip-slangar.

Har du väl investerat i Gardenas system kanske du också vill ansluta andra prylar. Exempelvis kan du koppla Gardenas robotdammsugare till samma system, för en strömlinjeformad upplevelse, där gräsklipparen tar paus när bevattningssystemet arbetar.

Ett lättanvänt och intelligent bevattningssystem

Gardena Smart System set är en dröm för alla som älskar sin trädgård lika mycket som de älskar modern teknik. Systemet kopplas till vattenkranen och är därför den bästa lösningen om du ska åka bort under längre perioder, eller helt enkelt är trött på att vattna själv.

Vi tycker också mycket om hur Gardena har integrerat sin robotgräsklippare i systemet. Den medföljande appen som är uppkopplad mot systemet möjliggör kontroll över bevattningen som tidigare inte varit möjlig och med den kan du även styra annan elektronisk utrustning, som belysning. Den stora akilleshälen för systemet är förstås att det är dyrt, och att allt du behöver inte följer med i startkitet.

 • Smart och uppkopplat system – vattnar automatiskt med optimal vattenmängd.
 • Håll koll på bevattningen eller styr den själv via appen.
 • Systemet kan integreras med belysning och robotgräsklippare.
 • Dyrt system där du även får köpa till droppslangar och annat du behöver.

2. Irrigatia EcoAqua S24 Sol-C24- Bästa solcellsdrivna bevattningssystem

Irrigatia EcoAqua S24 Sol-C24
Irrigatia EcoAqua S24 Sol-C24
  • Tillverkare: Irrigatia
  • Typ av system: Droppbevattningssystem som drivs av solenergi
  • Montering: Kopplas med fördel till en regntunna

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • 90 dagars öppet köp.
 • Leveranstiden är mellan 0-1 vardagar.

Är solcellsdrivna bevattningssystem din melodi är Irrigatia EcoAqua S24 SOL-C24 ett mycket bra val. Det här systemet kopplas till en vattenbehållare (med fördel en tunna om du ska vara borta längre perioder) och anpassar vattningen efter väderleken.

Solcellerna drar i gång pumpen var tredje timme och håller på så länge batterierna orkar. När det är soligt ökar bevattningen i jämförelse när det är mulna dagar.

För att du själv ska kunna hålla koll och styra bevattningen finns en display på huvudenheten där du kan göra justeringar av vattenmängden.

Det miljövänliga valet

Då systemet är solcellsdrivet behöver ingen el användas. Och i jämförelse med om du vattnar med slang förbrukas upp till 90 procent mindre vatten, enligt tillverkaren. Detta beror på att systemet vattnar lite och ofta, så att jorden är ständigt fuktig.

Paketet innehåller 24 droppmunstycken (kan byggas ut till 24) som du själv placerar ut i rabatter och krukor som du önskar. Du får även med en solcellsdriven IDC-enhet, slanghållare, t-kopplingar och en 30 meter lång slang.

Ljudnivån på pumpen är ligger mellan 45 – 50 dB, vilket är jämförbart med ett tystgående kylskåp. Inget som håller grannarna vakna om natten, med andra ord.

Prisvärt och effektivt

Irrigatia EcoAqua S24 SOL-C24 sköter bevattningen av dina plantor i trädgården eller växthuset på ett miljövänligt och effektivt sätt. Vi gillar särskilt att systemet är anpassat för att förbruka så lite vatten som möjligt, samtidigt som du har möjlighet att ställa in den efter önskemål. Prisvärt är systemet också, då det går att hitta för mellan 1 300 och 1 500 kronor.

Tips: Se testvinnaren och läs vårt sammanställda test utav regntunnor här!

 • Solcellsdriven bevattning för rabatten, växthuset och plantorna på altanen.
 • Vattnar mer när det är soligt och håller igen när det är mulet.
 • Justera själv vattennivån via displayen på huvudenheten.
 • Saknar uppkoppling och smarta funktioner som mer avancerade system har.

3. Gardena Aquabloom- Bästa bevattningssystemet för mindre ytor

Gardena Aquabloom
Gardena Aquabloom bevattningsset med vattentank
  • Tillverkare: Gardena
  • Typ av system: Solcellsdrivet semesterbevattningssystem
  • Montering: Pump som kopplas till en hink

Det enda du behöver är en hink fylld med vatten. Jo, precis så enkelt är det faktiskt att komma i gång med vattningen om du använder Gardena Aquabloom.

Det solcellsdrivna systemet som passar för små ytor, som balkonger och altaner, kräver ingen installation med verktyg. Du slipper koppla det till vattenkranen och du behöver inte ens elektricitet.

Tre enheter i ett

Hur funkar då det är primitiva, men välfungerande bevattningssystemet? I paketet ingår en pump, som används för att pumpa vatten till dina växter. Du har även en kontrollenhet i form av ett tidsur, där du ställer in bevattningstider och en solcellspanel, som ser till att batterierna får ström.

Batterierna är uppladdningsbara och då de hela tiden laddas med hjälp av solen, behöver du inte tänka på att koppla systemet till ett eluttag.

Gardena Aquabloom är byggt för att klara bevattning av upp till 20 plantor och kostar en dryg tusenlapp. Som hittat!

Perfekt för dig med balkong

För priset och med tanke på hur enkel installationen är anser vi att Gardena Aquabloom är en perfekt lösning för att hålla balkongodlingen i gång sommaren lång. Systemet är dock inte utan nackdelar.

Först och främst kan det uppstå problem om din balkong eller altan inte får tillräckligt med solljus för att hålla den laddad. För det andra hade vi gärna sett någon form av automatisk sensor i stället för tidsuret, i stil med vad Gardena implementerat i sina mer avancerade produkter. Men då hade nog å andra sidan också prislappen blivit högre. Kunderna är generellt mycket nöjda med Gardena Aquabloom. På Amazon.se har produkten 4,3 stjärnor av 5 möjliga, med 270 omdömen där en majoritet ger högsta betyg.

 • Prisvärt bevattningssystem för balkonger och altaner.
 • Vattnar upp till 20 av dina plantor medan du är bortrest.
 • Mycket enkelt att installera – helt utan krav på elektricitet och vattenkran.
 • Tidsuret är ett väl primitivt system ¬– vi hade velat se någon form av automatisk sensor.

Guide: Så väljer du bevattningssystem

Att be en granne eller vän att vattna blommorna är ett klassiskt sätt att hålla växtligheten levande när man åker på semester. Men det kan kännas som lite väl mycket att be om när det är en trädgård med både buskar, blomrabatter och odlingar som behöver omvårdnad.

Saken löser du enklast genom att installera ett bevattningssystem i trädgården. Med smarta funktioner som vet när det är dags att vattna håller du din trädgård i topptrim (tillsammans med den bästa robotgräsklipparen) och slipper sätta grannen i arbete.

Vad kostar ett bevattningssystem?

Vad du får betala för ett bevattningssystem beror helt på vad du har för behov och hur avancerad ditt bevattningssystem är. För ett bra vattensystem bör du räkna med att betala allt från en tusenlapp upp till 5 000 kronor.

Olika typer av bevattningssystem

I vår sammanställning har vi valt ut bevattningssystem som fungerar på lite olika sätt och är lämpade för olika typer av trädgårdar.

 • Bevattningssystem för mindre ytor. Det finns bevattningssystem för mindre ytor, exempelvis för dig som inte alls har någon trädgård, men behöver kunna hålla växter på altan eller balkong levande.
 • Bevattningssystem med solceller. Bevattning som drivs av solen är ett miljövänligt alternativ, där solceller är kopplade till en pump på en vattentunna.

Automatiska bevattningssystem

Har du en stor trädgård och ska vara bort längre perioder bör du satsa på ett automatiskt och smart bevattningssystem.

Det här vattensystemet mäter själv fuktighet och temperatur i jorden och kan på så vis se till att vattningen blir optimal. Det är även uppkopplat mot internet och skickar dig information via en app, var du än befinner dig. Föredrar du att ha full kontroll över vattningen själv kan du stänga av den automatiska bevattningen och sköta den själv – från badstranden.

Vilket system passar bäst för dig? Jämför produkterna i vår sammanställning – utvalda av oss för att de är bäst i sin respektive klass.

Källor

Här kan du se vilka källor vi använt oss av i vår sammanställning av bevattningssystem.

Användarrecensioner

Prisjakt.se

 • https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5084848#reviews

Coolblue.nl

 • https://www.coolblue.nl/en/product/711480/gardena-smart-water-control-set.html#product-reviews
 • https://www.coolblue.be/en/product/857957/gardena-aquabloom-set.html

Amazon.co.uk

 • https://www.amazon.co.uk/Gardena-Smart-Irrigation-Control-Individually/dp/B076WYHCRJ?th=1
 • https://www.amazon.co.uk/Gardena-AquaBloom-Irrigation-Turquoise-Orange/dp/B07YSTB5HX?th=1
 • https://www.amazon.co.uk/Irrigatia-responsive-controller-anti-siphon-rechargeable/dp/B00J0BQ7YS

Övriga källor

Smartworld.idg.se

 • https://smartworld.idg.se/2.38606/1.676680/den-uppkopplade-tradgarden-ar-har–vattnar-at-dig-nar-du-aker-pa-semester

Husohem.se

 • https://husohem.se/artiklar/20180711/fin-tradgard-med-automatik/

M3.idg.se

 • https://m3.idg.se/2.1022/1.750934/bevattningssystem

Liknande tester

Regntunna
4 Regntunna testade
Greenline 200 l
Bäst i test Greenline 200 l
Sekatör bäst i test
3 Sekatör testade
ARS VS-8Z
Bäst i test ARS VS-8Z
Häcksax test
4 Häcksax testade
Makita DUH602Z
Bästa häcksax med batteri
 Makita DUH602Z
Lövblås
3 Lövblås testade
Dewalt DCM562PB
Bäst i test Dewalt DCM562PB
högtryckstvätt test
4 Högtryckstvätt testade
Nilfisk E 145.4 -9 X-TRA
Bäst i test Nilfisk E 145.4 -9 X-TRA
image
6 Motorsåg testade
Stiga SP 426
Bäst i test Stiga CS 545

Jämför specifikationer

Nedan kan du se testvinnarna i vår jämförelse. Du kan scrolla i sidled för att se alla vinnare.

Produkter

1
image
2
image
3
image

Specifikationer

Garden Smart System Set

Irrigatia EcoAqua S24 Sol-C24

Gardena Aquabloom

Betyg:
Tillverkare:GardenaIrrigatiaGardena
Typ av system:Uppkopplat, smart och automatiskt bevattningssystemDroppbevattningssystem som drivs av solenergiSolcellsdrivet semesterbevattningssystem
Montering:Monteras på vattenkranen och kopplas ihop via en gateway till hemmets WiFiKopplas med fördel till en regntunnaPump som kopplas till en hink

Vanliga frågor och svar

Ett bevattningssystem ser till att gräsmatta, blommor och växter vattnas automatiskt. Bevattningssystem är därför lämpliga när du ska resa bort under sommaren eller behöver avlastning.

Ett vanligt misstag är att vattna för sällan men för mycket när du väl vattnar. Se till att vattna mer regelbundet med mindre mängder vatten, och var noga med att vattnet når rötterna.

Det finns olika sätt att skapa ett självbevattningssystem, exempelvis med en PET-flaska. Det är en lösning som kan funka om du bara ska resa bort en kortare period.

Den optimala tidpunkten att vattna är tidigt på morgonen. Undvik att vattna sent på kvällen, då detta får sniglar och svamp att frodas. Om det är mitt på dagen och blåser mycket riskerar vattnet att avdunsta, så vattna helst inte då heller.

Hjälpte det här testet om Bevattningssystem dig?

7 Röster, Genomsnitt: 4.7/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

Regntunna

Regntunna: 4 testade modeller

Sekatör bäst i test

Sekatör: 3 modeller i test

Häcksax test

Häcksax: 4 testade modeller

Testvinnare - Bevattningssystem

 1. Smart Kontrollpanel Set Gardena

  Garden Smart System Set

  Bäst i test
 2. Irrigatia EcoAqua S24 Sol-C24

  Irrigatia EcoAqua S24 Sol-C24

  Bästa solcellsdrivna bevattningssystem
 3. Gardena Aquabloom

  Gardena Aquabloom

  Bästa bevattningssystemet för mindre ytor
+ Visa Sammanfattning