Det finns inte ett privatlån som är det bästa för alla, men enligt vår bedömning och jämförelse är Sambla det bästa privatlånet för de flesta just nu. Sambla är nämligen en låneförmedlare som hjälper dig att jämföra både små och stora lån från upp till 39 olika långivare samtidigt. Det ökar dina chanser att hitta det bästa privatlånet för dig. Sambla är dessutom en av marknadens högst betygsatta låneförmedlare med ett genomsnittsbetyg på 4,8 av 5 på Trustpilot baserat på över 23 000 kundrecensioner.
Urvalet av privatlån i denna sammanställning är resultatet av en omfattande undersökning av följande faktorer:
Läs gärna mer om hur våra experter genomförde bedömningen här. Kom ihåg att ett privatlån innebär ett ekonomiskt ansvar. Sköter du inte återbetalningen kan du få en betalningsanmärkning. Låna därför enbart om din ekonomi tillåter.
De vanligaste lånekraven för privatlån idag är att du måste vara minst 18 år gammal, ha någon form av inkomst och vara fri från skulder hos Kronofogden. Vissa privatlån går att ta om du har betalningsanmärkningar.
Det kan vara bra att ta ett privatlån i flera lägen, framför allt om du har många dyra smålån och krediter. Löser du dessa med ett privatlån får du mindre räkningar att hålla koll på samtidigt som du kan sänka dina månadskostnader. Ett privatlån innebär dock ett ansvar och kan orsaka ekonomiska problem om du inte har råd att betala tillbaka.
De flesta privatlån har en individuell ränta som varierar beroende på ditt kreditbetyg. Den bästa räntan du kan få i dagsläget är ungefär 3%, men då krävs en mycket god ekonomi. Den högsta räntan du kan bli erbjuden kan istället ligga upp emot 20 – 30%.
Sambla har fått det högsta samlade betyget i vår sammanställning av privatlån, bland annat eftersom de erbjuder en lättförståelig ansökningsprocess, ett stort antal samarbetspartners och en kundtjänst som finns tillgänglig alla dagar i veckan. De har också ett högt genomsnittsbetyg på Trustpilot – 4,8 av 5 baserat på över 23 000 recensioner – där 88 procent ger fem av fem stjärnor.
Sambla är ett bra val för de flesta som vill ta ett litet eller stort privatlån och som vill hitta den bästa räntan. Hos Sambla är det möjligt att jämföra upp till 39 lån i olika storlekar – från 5 000 upp till 600 000 kronor – med bara en ansökan. Många av Samblas partners kan dessutom tänka sig att bevilja lån trots betalningsanmärkningar. Det här är också ett bra val för dig som vill få personlig lånesupport, vilket är möjligt genom medlemstjänsten Sambla Plus. Däremot erbjuder Sambla varken chattsupport eller en personlig sida som du kan logga in på för att se alla lånerbjudanden, något som andra låneförmedlare gör.
Sambla är en av de högst betygsatta låneförmedlarna på den svenska marknaden just nu. På Trustpilot har de 4,8 av 5 möjliga stjärnor efter att över 23 100 kunder lämnat sina recensioner. Via Sambla kan du jämföra privatlån från upp till 39 långivare och banker, vilket ger dig goda chanser att hitta det bästa lånet för dig.
Precis som hos många av konkurrenterna kan du ansöka om lån upp till 600 000 kronor. Löptiden är upp till 20 år, med möjlighet att lösa lånet i förtid. Räntan sträcker sig mellan 3,06 och 29,99 procent, och bestäms av varje långivare som din ansökan skickas till. Fördelen med detta är att du själv sedan kan teckna privatlånet hos den långivare som erbjuder den lägsta räntan just för dig.
Att räkna på lån via Sambla är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker. De tar bara en kreditupplysning, trots att du kan få upp till 39 låneförslag. Vissa långivare kan ibland begära omfrågandekopior, något vi märkt att en del kunder uppmärksammat. Dessa kopior är dock inte samma sak som kreditupplysningar och påverkar inte din kreditvärdighet.
Något som kan anses vara lite sämre med Sambla jämfört med vissa konkurrenter är att de inte erbjuder sina kunder någon personlig sida. Det betyder att du inte kan logga in på deras plattform för att få en överblick av de privatlån du blivit erbjuden. Istället skickar Sambla ut ett SMS och ett mejl med det bästa låneerbjudandet enligt dem. De erbjuder dessutom ingen chattsupport, något som vi vet att många kunder uppskattar. Läs vårt fullständiga omdöme av Sambla om du vill veta mer om hur deras tjänst fungerar.
Nedan kan du se två exempel recensioner som Samblas kunder lämnat:
Fick en tydlig presentation av den lösning som jag kom att tacka ja till. Lyckades sänka min månadskostnad med över 1000 kr. Totalt tog det ca 30 minuter.
Blev bra bemött av den medarbetare jag hade kontakt med i mitt ärende. Samma medarbetare hela tiden vilket är ett stort plus och upplevs förtroendeingivande. Bra erbjudande som sänkte min totala månadskostnad med flera tusen kronor. Minus är att det på några få dagar togs många kreditupplysningar från olika långivare vilket kan vara till nackdel för mig.
Advisa är en av Sveriges mest populära låneförmedlare som likt Sambla fått många fina kundrecensioner, om än något färre (4,8 av 5 baserat på över 3 900 omdömen på Trustpilot). Tjänsten är mycket lik Samblas eftersom båda låneförmedlarna ägs av samma företag, men skillnaden är att Advisa även erbjuder en chattsupport och en personlig sida som låntagare kan logga in på med BankID.
Advisa är ett extra bra val för dig som vill jämföra många privatlån (upp till 39 stycken) med en ansökan, men som värdesätter en extra tillgänglig support. Advisas kundtjänst går nämligen att nå alla dagar i veckan via telefon, mejl och live chatt. Det är också ett lämpligt alternativ för dig som gärna vill ha en översikt av dina låneerbjudanden istället för att enbart bli kontaktad via telefon eller mejl med den bästa låneofferten.
Advisa är ett populärt alternativ för personer som vill hitta det bästa privatlånet för dem, framför allt i syfte att samla sina gamla lån och krediter. Enligt deras hemsida har de faktiskt hjälpt över 200 000 kunder att förbättra sina lån sedan företaget grundades 2011.
Precis som Sambla är Advisa en låneförmedlare, och dessa två aktörer har mer gemensamt än de flesta konkurrenter. De ägs nämligen av samma företag, Sambla Group, och samarbetar således med samma 39 långivare och banker. Bland dem finns bland annat storbanker som SEB, men också nischbanker som Bank Norwegian, Coop Bank och IKANO Bank.
Sambla och Advisa erbjuder också samma lånebelopp, löptider och räntespann. Du kan låna mellan 5 000 och 600 000 kronor i mellan 1 till 20 år med en ränta från 3,06% upp till 29,99%. Tjänsten är kostnadsfri och du behöver inte acceptera ett låneerbjudande om du inte vill. De är dock giltiga i 30 dagar, vilket ger dig tid att bestämma dig i lugn och ro.
En skillnad mellan Sambla och Advisa ligger i hur du får tillgång till dina låneofferter. Hos Advisa kan du nämligen logga in med BankID på en personlig sida som samlar alla dina låneerbjudanden och ger dig en tydligare överblick. Förutom det kommer också en rådgivare att kontakta dig med det låneförslag som är bäst enligt dem. Rådgivaren kan också svara på frågor och hjälpa dig att räkna på kostnaderna.
Kundtjänsten har öppet alla dagar i veckan, men går också att nå via live chatt istället för bara telefon och mejl. När vi testade live chatten svarade en medarbetare dessutom inom en minut, vilket är riktigt snabbt. Läs gärna vårt fullständiga omdöme av Advisa här om du vill veta mer om deras tjänst.
Här är två exempel på kundrecensioner av Advisa hämtade från Trustpilot:
Bra bemötande och snabb hantering av låneansökan. Bra med bekräftelse SMS när lånet betalas ut till kontot. Skulle önska snabbare utbetalning som exempelvis inom en arbetsdag.
Bra och snabb kommunikation via mail. De är öppna för att prata på telefon också om det är något man önskar men gick bra utan också. Mycket enklare än att försöka lösa det helt själv.
Coops privatlån är flexibelt och ger dig som är Coop-medlem en procentenhet lägre ränta än övriga kunder. Coop erbjuder också en räntegaranti, vilket betyder att de kan matcha räntan om du blir erbjuden ett billigare lån med samma villkor någon annanstans. Däremot kan räntan aldrig bli lägre än 5,20 procent.
Coops privatlån kan vara ett prisvärt alternativ för dig som är medlem hos Coop eftersom du då får en lägre ränta. Det är också ett bra val för dig som värdesätter flexibilitet – här kan du utöka lånet upp till maximalt 600 000 kronor, höja och sänka dina månadsbetalningar som du vill och utnyttja en amorteringsfri månad.
För dig som har en mycket god ekonomi kan det dock vara mer fördelaktigt att ansöka via exempelvis Sambla eller Advisa. De samarbetar nämligen med långivare som erbjuder räntor ner till ungefär 3 procent, vilket är lägre än Coops lägsta ränta. Lånekraven är dessutom rätt höga – du måste vara över 20 år, tjäna minst 20 000 kronor i månaden och du får inte ha betalningsanmärkningar.
Att låna hos Coop Bank kan vara ett bra alternativ om du är eller ska bli medlem hos Coop. Då får du nämligen en procentenhet i rabatt på ditt privatlån. Som medlem kan du alltså bli erbjuden en ränta på 7 procent medan en person som inte är medlem – men har samma förutsättningar – får betala 8 procent.
Coop Bank erbjuder också en räntegaranti, vilket innebär att de matchar räntan om du blir erbjuden ett likadant lån fast med lägre ränta hos en annan långivare. Räntan kan dock aldrig bli lägre än Coop Banks lägsta nominella ränta som i dagsläget ligger på 5,20 procent. Förutom ränta tillkommer ingen uppläggningsavgift, så länge du ansöker direkt hos Coop.
Coops privatlån kan vara det bästa lånet för dig som värdesätter flexibilitet. Här är det möjligt att justera betalningarna efter ditt eget behov – du kan till exempel höja eller sänka din månadskostnad genom att ändra löptiden. Du kan också få en amorteringsfri månad om du har extra stora utgifter och höja lånebeloppet om du upptäcker att du behöver låna mer i efterhand.
Hos Coop Bank kan du ansöka om privatlån mellan 15 000 och 600 000 kronor, men för lånebelopp över 350 000 kronor är en medsökande ett krav. Då är det å andra sidan också möjligt att bli erbjuder bättre lånevillkor.
Utöver det är kraven hos Coop förhållandevis höga jämfört med många konkurrenter. För att ansöka måste du till exempel vara minst 20 år, vara fri från anmärkningar och tjäna minst 20 000 kronor i månaden. Din inkomst måste dessutom komma ifrån en tillsvidareanställning, pension eller eget företagande (i minst två år).
Coop är inte det bästa valet för dig som vill kunna komma i kontakt med kundtjänst alla dagar i veckan. Den har nämligen bara öppet helgfria vardagar mellan 10:00 – 16:00. Däremot går det att nå medarbetarna både via chatt, telefon och mejl. Det finns också en informativ FAQ-sektion tillgänglig där du kan läsa dig fram till svaren du söker själv. Vill du veta mer får du gärna läsa vårt fullständiga omdöme av Coop Bank här.
Ett privatlån kan underlätta om du vill renovera köket, köpa en ny bil eller göra något annat som kräver en större summa pengar. Idag finns det många långivare som erbjuder privatlån, men både ränta, avgifter och lånevillkor kan skilja sig mycket mellan olika aktörer.
I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta innan du lånar och hur du gör för att hitta det bästa privatlånet just för dig.
Ett privatlån är ett lån som inte kräver någon säkerhet (även kallat blancolån). Det betyder att lånet är knutet till dig personligen och inte till ett specifikt föremål, till exempel en bil eller bostad. Det betyder också att du kan använda pengarna till det du behöver och att du inte behöver spara ihop till en kontantinsats.
Privatlån kan vara både stora och små – från bara några tusenlappar upp till över en halv miljon kronor. Löptiden varierar mellan ett år upp till 20 år, men de flesta privatlån på den svenska marknaden går att lösa i förtid utan extra kostnad.
Många använder denna typ av lån för att betala en dyrare resa, köpa bil eller renovera hemma. Det är också vanligt att använda privatlån som skuldfinansiering, det vill säga att använda ett större och billigare lån för att betala av dyra smålån med hög ränta.
Enligt Konsumentkreditlagen måste alla långivare göra en kreditupplysning på personer som ansöker om ett lån, oavsett hur litet lånet är. Med hjälp av informationen i kreditupplysningen kan långivaren se om du uppfyller de grundläggande kraven. Normalt sett krävs det att du som ansöker:
Har du betalningsanmärkningar kommer det att bli svårare att få lån, men inte omöjligt. Många långivare väljer att utgå efter din nuvarande ekonomi istället för dina tidigare anmärkningar, så länge de inte är för många.
Informationen i kreditupplysningen påverkar också vilken ränta du får på privatlånet. De flesta privatlån har nämligen en individuell ränta i och med att de saknar en säkerhet. Kort sagt är det alltså skicket på din ekonomi som avgör om du blir erbjuden en låg eller hög ränta.
Anledningen till att räntan är individuell är eftersom personer med sämre ekonomi löper större risk att drabbas för betalningssvårigheter. Det ökar också risken för att långivaren inte får tillbaka pengarna de lånat ut.
Den lägsta möjliga räntan som går att få på privatlån just nu är ungefär 3 procent och den högsta cirka 26 procent. Det betyder att personer med dålig kreditvärdighet kan betala upp till 8 gånger mer för sitt privatlån jämfört med personer som har en väldigt god kreditvärdighet. Här är ett exempel som illustrerar skillnaden i kronor:
Genomsnittsräntan för privatlån brukar dock vara någonstans mellan cirka 6 – 11 procent.
I Sverige finns det mängder av företag som erbjuder privatlån, både kreditinstitut och banker. Alla har dock långt ifrån samma ränta och villkor, vilket gör det extra viktigt att jämföra olika lån innan du bestämmer dig.
Det enklaste sättet att jämföra lån är via en låneförmedlare som skickar in din ansökan till flera långivare samtidigt, exempelvis Sambla, som enligt vår bedömning är det bästa valet för dig som vill hitta det bästa och billigaste privatlånet just för dig.
Glöm inte att alltid jämföra den effektiva räntan eftersom den inkluderar både årsränta och andra avgifter som tillhör lånet.
De flesta som ska ta ett privatlån vill förstås betala en så låg ränta som möjligt. Och det finns faktiskt en del saker du kan göra för att hitta en så låg ränta som möjligt:
Inför vår sammanställning av Sveriges bästa privatlån har vi gjort en noggrann jämförelse och analys av marknadens främsta långivare och låneförmedlaren just nu. Här har vi framför allt undersökt kundbetyg på trovärdiga plattformar som Trustpilot där vi dels utgått från genomsnittsbetyget, men också tittat på hur stor procentuell andel av kunderna som gett högsta respektive längsta betyg.
Kundomdömen säger en hel del som saker som prisvärdhet, villkor och service, men vi har inte enbart förlitat oss på vad kunderna tycker. Vi har också gjort en omfattande analys av varje enskilt privatlån för att kunna bilda sig en övergripande bild av villkoren och presentera den på ett enkelt sätt för dig som besöker vår sajt. I denna analys har vi framför allt tittat på följande punkter:
Målet med denna sammanställning av privatlån är att erbjuda dig en transparent och pålitlig jämförelse som kan hjälpa dig att hitta det bästa privatlånet anpassat för dina behov. Att ta ett privatlån kan vara ett stort åtagande och det är av största vikt att du kan lita på din långivare. Vårt team tar detta på största allvar och rekommenderar därför bara de långivare och låneförmedlare som har uppvisat en konsekvent hög standard och mottagit positiv återkoppling från majoriteten av sina kunder.
Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.
|
1
| 2
| 3
|
Utmärkelse: | Bästa privatlån | Populärt val | Lägre ränta för medlemmar |
Produkt: | Sambla | Advisa | Coop Bank |
Betyg: | |||
Lånebelopp: | 5 000 – 600 000 kr | 5 000 – 600 000 kr | 15 000 – 600 000 kr |
Löptid: | 1 – 20 år | 1 – 20 år | 2 – 12 år |
Lägsta ränta: | 3,06% | 3,06% | 5,20% |
Högsta ränta: | 29,99% | 29,99% | 16,95% |
Avgifter: | Varierar | Varierar | 0 kr uppläggningsavgift, 0 - 35 kr aviavgift |
Ålderskrav: | 18 år | 18 år | 20 år |
Inkomstkrav: | 8 400 kr/mån | 10 000 kr/mån | 20 000 kr/mån |
Betalningsanmärkningar: | Ja | Ja | Nej |
Betyg hos Trustpilot.com: | 4,8 av 5 (21 000+ omdömen) | 4,7 av 5 (3 900+ omdömen) | 3,5 av 5 (1 900+ omdömen) |
Betygsätt det här testet