Information om affiliatelänkar

Vilket elbolag är bäst i test?

Skellefteå Kraft är det bästa elbolaget just nu enligt vår sammanställning Här kan du teckna ett rörligt elavtal utan bindningstid och du får alltid 100 procent förnybar el Skellefteå Kraft har dessutom högst kundnöjdhet i tre olika kategorier enligt SKI:s årliga undersökning, inte minst på grund av eras utmärkta kundtjänst

Information om affiliatelänkar

Jämför våra 7 testvinnare

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
image
image
image
image
Utmärkelse:Bäst i testBäst för timavtalBäst för kärnkraftVi rekommenderar
Produkt:Skellefteå KraftGreenelyKärnfull EnergiTibberFortumTelge EnergiGöta energi
Betyg:
Typ av el:FörnybarFörnybarFossilfriFörnybarFossilfriFörnybar-
Bra Miljöval:ValbartNejNejNejValbartJaNej
Bindningstid:Nej (rörligt elavtal)NejNejNejNej (rörligt)12 – 36 mån12 mån
Betalsätt:E-faktura, SMS-faktura, pappersfaktura, autogiro-E-faktura, autogiroE-faktura, autogiroE-faktura, autogiro, pappersfakturaE-faktura, autogiro, pappersfakturaE-faktura, autogiro, pappersfaktura, El-konto

1. Skellefteå Kraft - Bäst i test

 • Rörligt elavtal utan bindningstid
 • Sveriges nöjdaste kunder enligt SKI
 • 100 procent förnybar el
skallefteå kraft logo

Hos Skellefteå Kraft kan du välja mellan rörligt eller fast elpris och du får alltid 100 procent förnybar el från solkraft, vattenkraft och vindkraft. Att få fram en uppskattning av ditt elpris är dessutom busenkelt – du behöver bara fylla i postnummer, önskad bindningstid och hur stor din elförbrukning är normalt på hemsidan. Sedan räknar Skellefteå Kraft ut din ungefärliga månadskostnad automatiskt.

Föredrar du att prata med en kundtjänstmedarbetare kan du alltid fylla i ett formulär på hemsidan för att bli uppringd. Just kundtjänsten måste också nämnas när vi pratar om Skellefteå Kraft. De har nämligen prisats för sin exceptionella service i åtta år i rad av Servicescore och kunderna själva är mycket nöjda med bemötandet.

En annan viktig fördel är att Skellefteå Kraft just nu bjuder nya kunder på månadsavgiften i 9 månader till ett värde av 405 kronor. Dessutom slipper du både bindnings- och uppsägningstid.

Sveriges nöjdaste kunder i tre kategorier

Svenskt Kvalitetsindex (SKI) gör årligen mätningar inom olika segment för att ta reda på hur nöjda kunderna är. När många energikunderna får säga sitt är det Skellefteå Kraft som får topplaceringen. Faktum är att elbolaget har högst kundnöjdhet i tre olika kategorier i deras senaste kundundersökning:

 • Elnät privatkunder
 • Elnät företagskunder
 • Fjärrvärme privatkunder

Vidare har Skellefteå Kraft mycket höga kundomdöme hos Reco.se – 4,5 i snittbetyg med över 4 000 recensioner. Kunderna uppskattar framför allt att de fått ett sånt bra bemötande av kundtjänsten, men också att de är mycket nöjda med sitt avtal.

Rörligt elpris utan bindningstid

På Skellefteå Krafts hemsida kan du själv se hur deras elpriser sett ut historiskt och för varje månad. Priserna varierar förstås beroende på i vilket elområde du bor samt hur mycket el du faktiskt förbrukar.

Hos många elbolag får du ett så kallat tillsvidarepris om du inte gör något aktiv val av elavtal. Skellefteå Kraft har dock slopat detta då det ofta är ett dyrare alternativ. Istället erbjuder de kunder som inte gör ett aktivt val det rörliga elpriset som dessutom är utan bindningstid.

Transparenta avtal och hög kundnöjdhet

Skellefteå Kraft är det elbolag som presterar bra när det kommer till i princip allt som är viktigt hos ett elbolag. Elen de erbjuder kommer från förnybara källor och du kan välja mellan flera olika elavtal beroende på vad du föredrar. Det är enkelt att använda hemsidan för att teckna ett elavtal och har du frågor kan du alltid vända dig till den prisbelönta kundtjänsten.

En stor anledning till varför vi valt att inkludera Skellefteå Kraft i vår sammanställning är också deras resultat i SKI:s undersökningar, där de placerat sig i topp i hela tre olika kategorier. Även på plattformar som Reco har företaget fått fina omdömen, vilket säger en hel del om kundnöjdheten.

Läs mer om Skellefteå Krafti vårt omdöme!

Skellefteå Kraft omdöme
 • Erbjuder rörligt elavtal utan bindningstid.
 • Sveriges nöjdaste kunder enligt SKI.
 • Prisad kundtjänst med höga kundbetyg.
 • Alltid 100 procent förnybar el, oavsett vilket elavtal du väljer.
 • Erbjuder inte timprisavtal.

 • 100% förnybar kraft
 • Högst kundnöjdhet enligt SKI

2. Greenely - Bäst för timavtal

 • Smart app med möjlighet att analysera eldata
 • 100 procent grön el
 • Övervägande positiva kundomdömen
greenely

Greenely är ett elbolag som fått många goda kundomdömen hos Trustpilot och som erbjuder ett timprisavtal med 100 procent förnybar el. För att hjälpa dig som kund att spara in på elkostnaderna har de också utvecklat en smart app där du enkelt kan följa elpriset och få järnkoll på din elförbrukning.

Elavtalet gäller helt utan bindningstid och varje månad betalar du en fast månadsavgift. Detta i kombination med den smarta lösningen för att spara in på elkonsumtionen gör Greenely till ett miljövänligt val av elbolag.

Smart app som hjälper dig sänka elkostnaden

Greenelys app är kostnadsfri och utformad för att hjälpa dig sänka dina elkostnaderna genom en rad smarta funktioner. I appen kan du till exempel kolla aktuella timpriser på elbörsen Nord Pool, få notiser om elpriset är högt och få tillgång till värdefull data i form av exempelvis vecko- eller månadsrapporter. Det är också möjligt att koppla dina smarta prylar till appen, exempelvis elbilsladdaren eller dina solpaneler, och låta Greenely optimera användningen efter timpriset.

200 000 personer använder regelbundet Greenely-appen för att hålla koll på sin elförbrukning. Det gäller både dem som tecknat avtal hos Greenely eller hos ett annat elbolag. Appen fungerar nämligen i båda fallen. Greenelys medlemmar är för övrigt övervägande nöjda och bolagets app har höga betyg både i Google Play och på App Store.

Gällande påslag och avgifter

Den senaste tiden har Greenely fått utstå viss kritik eftersom det efter en granskning framkommit att de lagt på förhållandevis höga prispåslag på sina fakturor, utan att specificera vad de egentligen gäller. Det handlar bland annat om höjda balansansvarsavgifter som enligt Greenely själva beror på ett förändrat förbrukningsmönster bland elbolagets kunder. Det har lett till att företaget fått köpa in dyrare el för att tillgodose behovet.

Det är dock inte enbart Greenely som lägger på sådana avgifter, utan det gör även andra aktörer som erbjuder timprisavtal. Greenely arbetar på att ta fram en lösning för att sänka påslagen och erbjuda mer specificerade fakturor till sina kunder, men i dagsläget behöver du kontakta kundtjänsten för att be om fakturaspecifikationer.

Trots kritiken är Greenely fortfarande billigare i jämförelse med många andra elbolag och de har också ett högre kundbetyg än genomsnittet.

 • Anpassa din elförbrukning efter elbörsen i realtid.
 • Alltid 100 procent förnybar el.
 • Få varningar vid högt elpris om du använder mycket energi.
 • Kostnadsfri app gör det enkelt att följa elanvändningen timme för timme.
 • Gäller utan bindningstid.
 • Påslag kan tillkomma, framför allt i tider med volatila elpriser.

 • 100% förnyelsebar el
 • Utan bindningstid

3. Kärnfull Energi - Bäst för kärnkraft

 • Typ av el: Fossilfri
 • Bra Miljöval: Nej
 • Bindningstid: Nej
 • Betalsätt: E-faktura, autogiro
Kärnfull Energi

Kärnfull Energi är ett ganska speciellt elbolag jämfört med övriga i vår sammanställning. De erbjuder nämligen elavtal med timpris, fast elen kommer uteslutande från kärnkraft. Här kan du själv välja om du vill stötta ett specifikt kärnkraftverk eller samtliga.

Kärnfull Energi hemsida

Precis som hos Tibber och Greenely kan du hålla koll på elförbrukningen via företagets egen app för att anpassa elförbrukningen efter elpriset. Det gör att du kan undvika pristoppar och sänka din elkostnad.

Kärnfull Energis elavtal gäller utan bindningstid, dock har du en månads uppsägningstid om du vill byta elleverantör.

Kärnkraft är rent och pålitligt

Kärnkraften är fossilfri, men inte förnybar. Däremot är den en ren energikälla som faktiskt har lägst utsläpp av växthusgaser per producerad kilowattimme – endast 2,5 g. Det kan jämföras med vattenkraft på 9 g och solkraft på hela 27 g.

Utöver det är kärnkraft en mycket effektiv källa till energi som ger en stor mängd producerad el sett till ytan som används. Den är dessutom mycket pålitlig – den svenska kärnkraften har en kapacitet på nästan 90 procent. Anledningen till det är att kärnkraft inte är väderberoende som de flesta fossilfria energikällor är.

Bli kund med BankID

För att bli kund hos Kärnfull Energi behöver du bara fylla i några uppgifter på hemsidan och signera med BankID. Du kan också få hjälp med flytten från ett annat elbolag genom att ge Kärnfull Energi en fullmakt. Vill du se om du kan spara pengar genom att byta till Kärnfull Energi kan du dessutom skicka in din senaste faktura för analys.

Supporten finns alltid nära tillhands om du behöver hjälp, antingen via mejl, chatt eller telefon. När vi testade chattsupporten fick vi faktiskt svar inom bara drygt 15 sekunder. Den är dessutom öppen ända till kl. 23:00 alla dagar i veckan, vilket är ett stort plus.

98 procent av kunderna ger högsta betyg

Kundrecensionerna talar för sig själva när det gäller Kärnfull Energi. På Trustpilot ger hela 98 procent av kunderna företaget högsta betyg, även om recensionerna fortfarande är ganska få.

De lyfter framför allt den blixtsnabba kundtjänsten, men också hur enkelt det är att teckna ett elavtal. Vissa menar också att det känns bra att stötta kärnkraften som annars är en ganska orättvist behandlad energikälla, trots dess många fördelar.

Även appen har höga betyg, men erbjuder inte riktigt samma möjligheter för dig som villaägare att ansluta dina smarta prylar. För dig som enbart vill köpa el är dock Kärnfull Energi ett utmärkt alternativ.

 • Ren och pålitlig energi med låga utsläpp.
 • Timprisavtal utan bindningstid.
 • Blixtsnabb kundtjänst som finns tillgänglig alla dagar i veckan.
 • Har uppsägningstid (dock bara 1 månad).
 • Inte möjligt att ansluta dina smarta prylar till appen.

 • 100% kärnkraft till timpris
 • Teckna enkelt

4. Tibber - Vi rekommenderar

 • Typ av el: Förnybar
 • Bra Miljöval: Nej
 • Bindningstid: Nej
 • Betalsätt: E-faktura, autogiro
tibber

Tibber grundades 2016 och är idag en av Sveriges största aktörer inom timprisavtal som hjälper dig att få full kontroll över din elförbrukning. I Tibbers app kan du nämligen hålla ett öga på elpriserna i realtid för att anpassa din förbrukning efter timpriset.

Anledningen till att Tibber kan erbjuda el till inköpspris och ändå tjäna pengar är för att de tar ut en fast månadsavgift på 39 kronor. Påslaget ligger för närvarande på 10,95 öre/kWh, men värt att nämna är dock att Tibber inte har någon egen marginal inbakad i denna avgift.

Hjälper dig att optimera din elanvändning

I Tibbers app kan du se dagens snittpris samt hur elpriset utvecklas timme för timme. På så sätt kan du enklare undvika pristoppar för att spara pengar. Du får också tillgång till värdefulla data gällande din energikonsumtion, exempelvis vad som förbrukar mest el i hemmet.

tibber app

En annan finess är att du kan ansluta dina smarta prylar till appen, exempelvis din elbilsladdare eller ditt uppvärmningssystem. Därefter kan du låta Tibber optimera energianvändningen utefter när elpriset är som lägst.

Du som har solpaneler kan dessutom ansluta dem till Tibber och sälja ditt överskott till andra Tibber-kunder. I appen kan du även se exakt hur mycket solenergi just din anläggning producerar.

Alltid 100 procent förnybar el

Hos Tibber får du alltid 100 procent ursprungsmärkt el från förnybara källor. Det är fördelaktigt för miljön, men inte samma sak som miljömärkt el. Dessvärre erbjuder inte Tibber miljömärkt el i dagsläget, så är det något du är intresserad av får du leta vidare.

Många nöjda kunder

Att Tibber har blivit ett populärt alternativ till de traditionella elavtalen med fast eller rörligt pris råder det inga tvivel om. Företaget har mängder av positiva omdömen, bland annat på Trustpilot där 51 procent av kunderna ger högsta betyg. Utöver det har Tibber även högst kundnöjdhet bland privatkunder enligt SKI:s senaste branschundersökning.

Appen är ryggraden i Tibbers verksamhet och lyckligtvis fungerar den väldigt bra, något som intygas av tusentals användare i Appstore. Den enda svagheten vi kan se i Tibber är att de inte erbjuder miljömärkt el i dagsläget. Dessutom upplever vissa kunder supporten som en aning långsam.

 • El till inköpspris plus 39 kr/mån.
 • Håll koll på elkonsumtionen i appen.
 • Sälj ditt överskott från solceller till andra Tibber-användare.
 • Alltid 100 procent förnybar el.
 • Vissa kunder upplever det som svårt att komma i kontakt med kundtjänsten.
 • Erbjuder inte miljömärkt el.

 • 100% förnybar el
 • Smartladda din elbil

5. Fortum

 • 100 procent fossilfri energi
 • Generöst välkomsterbjudande
 • Erbjuder senior- och studentrabatt
fortum logo

Fortum är Sveriges största elhandelsbolag som erbjuder elavtal med fast, rörligt och timbaserat pris. Liksom de flesta andra följer priset elbörsen Nord Pool och här får du fossilfri el, men vill du att din el bara ska komma från sol-, vind- eller vattenkraft kan du teckna ett särskilt miljöavtal.

Miljöavtalet kostar 45 kronor extra i månaden och du bidrar samtidigt med 100 kronor per år till ”Håll Sverige Rent”. På köpet får du dessutom energirådgivning som hjälper dig att hushålla med elen på ett miljövänligare sätt.

Som ny kund hos Fortum får du dessutom ta del av ett förmånligt välkomsterbjudande – här kan du som privatperson nämligen få fri månadsavgift i 1 år till ett värde av 470 kronor. Elbolaget erbjuder dessutom en prisgaranti som garanterar att du alltid får marknadens bästa elpris samt en extra förmånlig student- och seniorrabatt.

Har både positiva och negativa omdömen

Fortum har kanske inte det bästa betyget på Trustpilot, vilket är ganska väntat när det gäller större bolag med hundratusentals kunder. Oftast har de negativa betygen att göra med långa väntetider eller ett sämre bemötande av kundtjänsten, något som inte är lika vanligt bland mindre aktörer. Många beskriver också att de tidvis haft svårt att logga in på Fortums plattform.

Samtidigt är många kunder nöjda med servicen och menar att de fått den hjälp de varit i behov av. De gillar också appen Mitt Fortum som gör det enkelt att få en översikt över sitt avtal, sina fakturor och sin förbrukning.

I det stora hela är Fortum ett omtyckt elbolag som erbjuder ett stort utbud av förmånliga elavtal och många generösa rabatter, både till nya och befintliga kunder.

Läs hela vårt omdöme av Fortum!

 • Alltid 100 procent fossilfri el med möjlighet till separat miljöavtal.
 • Nya kunder får fri månadsavgift i ett år.
 • Generösa rabatter för seniorer och studenter, bland annat löpande rabatt och gratis el på sommaren.
 • Prisgaranti säkerställer att du alltid får ett bra elpris.
 • Kundtjänsten kan ha långa väntetider.
 • Vissa kunder beskriver det som svårt att logga in.

 • Generös välkomstrabatt
 • Erbjuder prisgaranti

6. Telge Energi

 • 1 års fri fast avgift
 • Erbjuder värvningsbonus
 • Miljövänlig el oavsett vilket elavtal du väljer
telge-energi

Hos Telge Energi kan du välja mellan rörligt elpris eller fast elpris och precis som Göta Energi erbjuder de också ett mixavtal där elpriset är fast under vinterhalvåret för att skydda dig mot pristoppar.

Telge Energi är dessutom ett elbolag som har hållbarhet i fokus. Därför är all el de erbjuder märkt med ”Bra Miljöval”. Elen är därmed producerad av förnybara källor under hårda miljökrav. Bolaget har också en hållbarhetsfond dit pengar avsätts för varje förbrukad kilowattimme. Fonden finns till för att investera projekt inom biologisk mångfald och energieffektivisering.

Om du som ny kund tecknar ett elavtal med Telge Energi på webben bjuder de på de fasta avgifterna i ett helt år, vilket innebär att du kommer att spara 588 kronor. Även du som redan är befintlig kund har möjlighet att spara extra pengar genom värvningsbonusen. Den ger dig 400 kronor varje gång du värvar en ny kund till Telge Energi.

Högt ansett energibolag

Telge Energi är det högst ansedda energibolaget enligt allmänheten, åtminstone om vi får tro Kantar Sifos Anseendeindex resultat från 2020. På Trustpilot har elbolaget fått ett medelbetyg baserat på en handfull omdömen. Många kunder uppskattar att bolaget erbjuder ren och miljövänlig el. De lyfter även den trevliga och professionella kundtjänsten.

De negativa recensionerna handlar främst om att bolaget tar ut en avgift för att lösa elavtalet i förtid (vilket är relativt vanligt) samt att de ofta blivit uppringda av Telge Energis försäljare.

Ett extra miljövänligt val

Telge Energi är kanske inte det billigaste elbolaget i vår jämförelse, men kanske det elbolag som lyfter upp miljöfrågan allra tydligast. All el Telge Energi säljer är märkt med ”Bra Miljöval” och de återinvesterar dessutom pengar i sin egen hållbarhetsfond.

Att de prisats som det mest ansedda energibolaget av kunderna talar också sitt tydliga språk. Som ny kund bjuds du dessutom på månadsavgiften i ett år och det finns dessutom ytterligare chanser att spara pengar genom den fördelaktiga värvningsbonusen.

 • Alltid förnybar energi med Bra Miljöval.
 • Avsätter pengar i egen hållbarhetsfond.
 • Bjuder på fasta avgifter för nya kunder i ett helt år.
 • Befintliga kunder kan spara pengar genom värvningsbonus.

 • Bra Miljöval
 • 1 år utan fasta avgifter

7. Göta energi

 • Bonustimmen – få en timme gratis el per dag
 • Nya kunder får rabattkupong på mat
 • Mixavtal genom Vintertrygg
GÖTA ENERGI LOGO

Hos Göta Energi kan du välja mellan rörligt och fast elpris. Vill du ha det bästa av två världar finns dessutom mixavtalet Vintertrygg tillgängligt som skyddar dig mot höga pristoppar. Jämfört med andra elbolag har Göta Energi ett extra lågt påslag på elpriset. De erbjuder även prisgaranti, precis som Fortum, för att säkerställa att kunderna alltid får lägsta möjliga elpris.

Just nu kan du som nu kund få rabatt på elen i ett helt år till ett värde av 500 kronor. Du kan dessutom teckna Göta Energis rörliga och mest populära elavtal, Spot On, som har ett av marknadens lägsta påslag på elen (1 öre/kWh) – och nu ingen bindningstid.

Göta Energi har likt Fortum prisgaranti. Om du byter elleverantör till Göta Energi ser de alltså till att stå för mellanskillnaden om dina elkostnader inte blir lägre än tidigare rörliga avtal.

Få en timme gratis el varje dag

Göta Energi vill förstås belöna sina trogna kunder. Det gör de genom att låta dig samla så kallade bonustimmar. En gång om året får du sedan tillbaka timmarna som dras av från din elfaktura. Som mest kan du samla en bonustimme om dagen, vilket alltså betyder 365 timmar om året. Bonustimmen aktiverar du själv som ny eller gammal Göta energi-kund och det är såklart helt kostnadsfritt.

Vintertrygg – fast pris under vintermånaderna

Mixavtalet hos Göta Energi heter Vintertrygg. Som du kanske redan gissat på namnet handlar det om att binda elpriset under årets kallaste månader. Det gör att du kan sova gott om natten även under den här perioden då vi normalt sett använder mer el.

Skulle elpriserna vara höga under just den här perioden kan det bli dyrt med ett rörligt elavtal. Genom att binda priset vet du dock alltid vad du kommer att betala varje månad. Under sommarmånaderna övergår istället elpriset till rörligt, så att du även får möjlighet att ta del av prissänkningar.

Många nöjda kunder

Göta Energi är ett elbolag som sticker ut på flera sätt. Du kan dels teckna förmånliga mixavtal, men också ta del av förmånliga rabatter och erbjudanden. Just nu kan du till exempel aktivera ”Bonustimmen” och få upp till 365 timmar gratis el varje år. Utöver det får du dessutom ett av marknadens lägsta påslag på elen som köps in – 1 öre/kWh – och genom prisgarantin kan du dessutom känna dig trygg din affär.

Göta Energi har medelbetyg både på Trustpilot (41 procent ger högsta betyg) och Reco.se. De nöjda kunderna berömmer bland annat elbolagets service och att det är enkelt att hålla koll på förbrukningen via ”Mina sidor”.

Det finns dock i vanlig ordning en del kunder som är mindre nöjda, men de klagar främst på att de blivit uppringda av någon av Göta Energis försäljare. Vad gäller själva elavtalet är dock majoriteten av kunderna nöjda.

 • Bonustimmen ger dig upp till 365 timmar gratis el per år.
 • Ett av marknadens lägsta påslag - 1 öre/kWh.
 • Erbjuder förmånlig prisgaranti.
 • Möjlighet att teckna fördelsprodukter.

 • Rabatt varje månad i ett år
 • 1 timme gratis el/dag

Guide: Allt du behöver veta om elavtal

Om du ska teckna ett elavtal för första gången eller vill byta leverantör kan det vara bra att veta lite mer om hur elavtal faktiskt fungerar. Det kan också vara bra att välja ett bolag som fått bra omdömen av kunderna själva, eftersom det ökar sannolikheten att du själv kommer att bli nöjd med ditt nya elbolag.

I den här guiden berättar vi mer om hur olika elavtal fungerar och vad du ska tänka på innan du byter elleverantör.

Elavtalet består av två delar

Elavtalet ger dig rätt till el i din bostad. Detta avtal tecknar du hos ett elbolag som köper in el från företag och säljer vidare den till sina kunder. Egentligen behöver du två olika avtal för att få el i din bostad:

 • Elnätsavtal – för att kunna använda elnätet.
 • Elhandelsavtal – för att köpa själva elen.

Elnätsavtal

Elnätet fungerar som lite som ett vägnät som kopplar ihop alla delar av Sverige. Elnätsavtalet tecknar du hos det företag som äger elnätet där du bor. Här är det alltså inte möjligt att välja mellan olika företag, vilket du kan när det är dags att köpa el.

Om du inte tecknar ett elnätsavtal finns risken att elnätsföretaget stänger av din el och kräver dig på stora summor i efterhand.

Elhandelsavtal

Det andra avtalet du behöver för att få el är ett så kallat elhandelsavtal,som du tecknar hos ett elbolag. Här kan du själv välja vilken leverantör du vill använda dig av, vilket gör det möjligt att påverka villkor och var elen kommer ifrån.

Om du inte aktivt väljer ett elbolag kommer du att bli tilldelat ett tillsvidareavtal, så kallat anvisningsavtal. Dessa avtal är dock ofta ganska dyra och bör därför undvikas.

Elavtal med olika priser

Förutom att välja elleverantör kan du också välja mellan fast eller rörligt elpris. Vissa leverantörer erbjuder också så kallade mixavtal, som är en blandning av de båda, och timprisavtal där du bara betalar för den el du använder.

Elavtal med rörligt pris

Det rörliga elpriset bestäms av prisutvecklinen på elmarknaden. Det betyder att elpriset blir högre om efterfrågan är hög, men produktionen låg och tvärtom. Det du betalar för din el varje månad kan därmed variera, från högt vissa månader till lägre än snittpriset andra månader.

Historiskt sett har det dock visat sig att de billigaste elavtalen ofta är de med ett rörligt elpris. Du behöver dock vara säker på att din privatekonomi klarar av de månader då elpriset är högre.

Elavtal med fast pris

Är du är en person som inte uppskattar överraskningar och helst betalar samma summa varje månad kan ett fast elpris passa bättre. Här betalar du samma pris per kilowattimme under en bestämd tid, vanligtvis mellan 6 och 24 månader. Under denna period kan elpriset inte höjas, men inte heller sänkas, vilket betyder att du inte kan ta del av förmånliga prissänkningar.

Mixavtal

Det finns även mixavtal som är en blandning av ett fast och ett rörligt elavtal. Då betalar du fast pris för hälften av elen och den andra hälften följer marknadens prisutveckling. Det kan vara ett alternativ för dig som inte vill drabbas lika hårt av elprishöjningar, men som ändå vill ta del av prissänkningar.

Timprisavtal

Med ett timprisavtal betalar du bara för den el du använder per timme. Genom att följa elpriset i realtid kan du själv välja när du ska använda mer eller mindre el för att på så sätt kunna påverka dina elkostnader.

Ett timprisavtal kan vara extra förmånliga när elpriset är volatilt eftersom det ger dig möjlighet att undvika pristopparna och slå snittpriset.

5 saker att tänka på när du tecknar elavtal

Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på när du ska teckna ett elavtal, antingen för första gången eller om du bara vill byta elleverantör.

1. Ta reda på när ditt elavtal löper ut

Är du missnöjd med servicen hos ditt elbolag kanske ett byte är motiverat redan innan ditt nuvarande elavtal löpt ut. Normalt sett är det dock mest ekonomiskt att helt enkelt vänta ut ditt tidsbestämda avtal. Om du inte gör det kan du nämligen bli skyldig att betala en avgift för att du avslutade kontraktet i förtid.

2. Jämför elavtal

Priset är inte allt när det kommer till elabonnemang, men det är absolut en av de viktigaste faktorerna. Kontrollera vad du egentligen betalar för din el och jämför därefter elavtal hos olika elleverantörer.

Ta gärna hjälp av jämförelsetjänster som Elskling för att se vilket elpris just du kan bli erbjuden. Du kan förstås även använda dig av vår jämförelse ovan där vi sammanställt några av Sveriges bästa elbolag baserat på villkor och kundomdömen.

3. Kontrollera bindnings- och uppsägningstid för det nya avtalet

När det gäller elavtal med rörligt elpris får de inte ha en bindningstid som är längre än tre månader. För elavtal med fast elpris gäller dock inte samma regler, så här är det viktigt att du kontrollerar villkoren hos elbolaget.

Innan du tecknar ett nytt elavtal kan det också vara bra att ta reda på om bolaget tillämpar automatisk avtalsförlängning. Då är det extra viktigt att hålla koll på uppsägningstiden, så att du har möjlighet att byta elleverantör vid behov.

4. Skillnaden mellan förnybar el och miljömärkt el

De flesta svenska elbolag idag erbjuder el från förnybara källor, exempelvis sol-, vind- och vattenkraft. I och med att dessa källor bidrar till betydligt mindre utsläpp är de bättre för miljön än olja, kol och gas. Det är dock viktigt att skilja på förnybar och miljömärkt el eftersom detta inte är samma sak.

Miljömärkt el (exempelvis ”Bra Miljöval”) ställer hårda krav på hur elen produceras, och bidrar också till att minska vår elproduktion. Förnybar el innebär endast att elen kommer från en förnybar energikälla, men ställer inga krav på själva produktionen. Vill du använda extra grön el ska du alltså välja miljömärkt el, inte bara förnybar el.

5. Läs kundernas omdömen

Slutligen rekommenderar vi att du utgår efter kundernas omdömen i valet av elbolag. God kundnöjdhet är ett tecken på att elbolaget håller vad de lovar och minskar sannolikheten att du ska bli missnöjd.

Vår sammanställning är främst baserad på kundomdömen från källor som exempelvis Trustpilot, men också undersökningar från Svenskt Kvalitetsindex.

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

Privatekonomi
Vårt omdöme av Elskling

Elskling grundades av ett gäng civilingenjörer från KTH som ville erbjuda en...

Privatekonomi
Skellefteå Kraft omdöme

Energibolaget Skellefteå Kraft är den femte största kraftproducenten i...

varför är elen så dyr - greenely förklarar

Mängder av svenska hushåll får elräkningar på tusentals kronor varje...

spara el

I en tid med extremt volatila elpriser försöker allt hushåll hitta sätt...

Just nu får du 470 kr rabatt på elen!

Liknande tester

låneförmedlare
6 Låneförmedlare testade
advisa logga
Bästa låneförmedlare Advisa
billån för att Köpa bil
5 Billån testade
advisa logga
Bästa billån Advisa
handskak -företagslån bäst i test
5 Företagslån testade
krea företagslån
Bästa företagslån Krea
bästa banken
4 Bank testade
sparbankerna logo
Bästa banken Sparbankerna
bästa kreditkortet
5 Kreditkort testade
re-member Flex
Bästa kreditkortet re:member Flex
snabblån
4 Snabblån testade
fairlo
Bästa snabblån Fairlo
fondrobot
6 Fondrobot testade
sigmastocks
Bäst i test Sigmastocks
privatlån
3 Privatlån testade
sambla
Bästa privatlån Sambla
samlingslan-test
3 Samlingslån testade
advisa logga
Bästa samlingslån Advisa

Vanliga frågor

Det bästa elbolaget just nu enligt vår sammanställning är Skellefteå Kraft. Här får du alltid 100 procent förnybar el och företaget har dessutom högst kundnöjdhet i tre olika kategorier enligt Svenskt Kvalitetsindex branschundersökning.

Information om din elleverantör och elnätsägare bör finnas med på din elfaktura.

Du kan också besöka Nätområden.se för att se vilket bolag som äger elnätet i ditt område.

Göta Energi har ett av marknadens lägsta påslag på el just nu – endast 1 öre/kWh.

Elnätet ägs av ett företag där du bor och elen som köps in sköts av ett elhandelsföretag.

Kostnaderna för elnätet täcker driften av det lokala elnätet och är inte en kostnad du kan påverka. Elhandeln kan du däremot påverka genom att byta elbolag och välja ett som är billigare eller på annat sätt passar dig bättre.

Dessvärre är det svårt att säga vilket elbolag som är billigast just för dig eftersom priset varierar beroende på om du har ett rörligt, fast eller mixavtal. Även din elförbrukning påverkar kostnaden för din el.

Enligt Energimarknadsbyrån var kostnaden för 1 kWh i genomsnitt 175  öre i villkor med en elförbrukning på över 15 000 kWh per år. För en lägenhet låg kostnaden istället på mellan 2,67 kr/kWh och 2,39 kr/kWh.

Nej, övergången sker i regel smidigt och du riskerar inte att bli utan el.

Apparater vars uppgift är att producera värme eller kyla drar i regel mest el i hushållet, exempelvis diskmaskin, torktumlare, element, luftkonditionering, kylskåpet och frysen.

Hjälpte det här testet om Elbolag dig?

32 Röster, Genomsnitt: 4.9/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

låneförmedlare

Låneförmedlare: 6 bästa aktörer

billån för att Köpa bil

Billån: 5 långivare i jämförelse

handskak -företagslån bäst i test

Företagslån: 5 lån till företag

Testvinnare - Elbolag

 1. skallefteå kraft logo

  Skellefteå Kraft

  Bäst i test
 2. greenely

  Greenely

  Bäst för timavtal
 3. Kärnfull Energi

  Kärnfull Energi

  Bäst för kärnkraft

Vanliga frågor

Det bästa elbolaget just nu enligt vår sammanställning är Skellefteå Kraft. Här får du alltid 100 procent förnybar el och företaget har dessutom högst kundnöjdhet i tre olika kategorier enligt Svenskt Kvalitetsindex branschundersökning.

Information om din elleverantör och elnätsägare bör finnas med på din elfaktura.

Du kan också besöka Nätområden.se för att se vilket bolag som äger elnätet i ditt område.

Göta Energi har ett av marknadens lägsta påslag på el just nu – endast 1 öre/kWh.

Elnätet ägs av ett företag där du bor och elen som köps in sköts av ett elhandelsföretag.

Kostnaderna för elnätet täcker driften av det lokala elnätet och är inte en kostnad du kan påverka. Elhandeln kan du däremot påverka genom att byta elbolag och välja ett som är billigare eller på annat sätt passar dig bättre.

Dessvärre är det svårt att säga vilket elbolag som är billigast just för dig eftersom priset varierar beroende på om du har ett rörligt, fast eller mixavtal. Även din elförbrukning påverkar kostnaden för din el.

Enligt Energimarknadsbyrån var kostnaden för 1 kWh i genomsnitt 175  öre i villkor med en elförbrukning på över 15 000 kWh per år. För en lägenhet låg kostnaden istället på mellan 2,67 kr/kWh och 2,39 kr/kWh.

Nej, övergången sker i regel smidigt och du riskerar inte att bli utan el.

Apparater vars uppgift är att producera värme eller kyla drar i regel mest el i hushållet, exempelvis diskmaskin, torktumlare, element, luftkonditionering, kylskåpet och frysen.