Vilket elbolag är bäst i test 2021?

Av de fem elbolag vi granskat är Greenely är det bästa elbolaget enligt kundomdömen. Greenely är ett bolag som både privat- och företagskunder upplever som pålitligt. Bolaget erbjuder alltid 100 procent förnybar el och har gjort det enkelt att beställa och förnya elavtal över nätet. Dessutom erbjuder de en bra och tillgänglig kundsupport.

 

ElbolagKundbetygAntal omdömen
Greenely4.2 av 559

Kundomdömen från Trustpilot.se. Senast uppdaterad 2021-09-21.

Välj produkter att jämföra

Sortera efter

1
greenely logo

Greenely

 • El med Bra Miljöval
 • Sänk din elförbrukning i realtid
 • Håll koll på elpriset i appen
Vi rekommenderar:
2
telge-energi

Telge Energi

 • Alltid Bra Miljöval
 • Bjuder på 1 års fasta avgifter
 • Generös värvningsbonus
Vi rekommenderar:
3
fortum logo

Fortum

 • 100 procent fossilfritt
 • Generösa rabatter
 • Sveriges största elbolag
Vi rekommenderar:
av Marcello Rongione Senast uppdaterad : Sep 21, 2021

Det här testet har fått betyget:

2 Röster, Genomsnitt: 5.0/5

Om du vill ha el i din bostad kommer du att behöva ett elavtal. Elavtal tecknar du via ett elbolag som köper in el och säljer det vidare till sina kunder.

Idag finns det mängder av elbolag tillgängliga på marknaden och en rad olika elavtal att välja mellan. Du kan till exempel välja elavtal med fast eller rörligt elpris och du kan dessutom välja varifrån du vill att din el ska komma, till exempel från sol-, vind- eller vattenkraft.

Det går även att hitta elavtal märkta med Bra Miljöval som garanterar att elen är framställd på ett sätt som varken skadar djur eller natur.

Att välja elavtal kan dock kännas svårt, inte minst med tanke på det stora antalet elbolag du har att välja bland idag. Så hur hittar man egentligen rätt och vad ska man tänka på när man tecknar ett elavtal?

För att göra ditt val enklare har vi granskat marknadens elbolag och valt ut fem aktörer som både vi och kunderna själva tycker är bäst:

 • Greenely – Bäst i testet
 • Telge Energi – Vi rekommenderar 
 • Fortum
 • Göta Energi
 • Skellefteå Kraft

Nedan kan du läsa mer om de elbolag vi valt ut och vad de har att erbjuda. Lite längre ner hittar du även en guide som förhoppningsvis kan hjälpa dig att hitta ett elavtal som passar just dina behov.

Hur gjorde vi sammanställningen

Det finns omkring 150 elbolag i Sverige idag, vilket gör det minst sagt svårt att sondera terrängen för att hitta de bästa.

Som tur är har vi gjort grundjobbet åt dig och valt ut de elbolag som kunderna själva anser är de bästa på marknaden. I vår granskning har vi utgått från elbolagens priser och miljömedvetenhet, men framför allt från kundernas egna omdömen och betyg.

Vi har sedan jämfört elbolagen utifrån ett helhetsperspektiv som bland annat inkluderar pris och kundnöjdhet.

I vår jämförelse ger vi dig en recension om varje bolag och dess villkor för att på så sätt göra det enklare för dig att välja rätt.

Testvinnare - Elbolag

Visa alla produkter

1. Greenely- Bäst i testet

greenely logo
  • Smart app med möjlighet att analysera eldata
  • 100 procent grön el
  • Övervägande positiva kundomdömen

Teckna nu:

 • 100 % grön el till inköpspris
 • 4.4 av 5 (+2 000 recensioner)

Greenely är ett annat elbolag som fått många goda kundomdömen, hela 8,4 av 10 hos Trustpilot.se. Här får du 100 procent grön el och Greenely vill dessutom göra det enkelt för dig som kund att spara in på elkostnaderna. Därför har de utvecklat en smart app som ger dig järnkoll på elförbrukningen.

greenly truspilot

El till inköpspris

Eftersom Greenely, till skillnad mot andra elbolag, vill att du ska använda så lite el som möjligt tar de heller inte betalt per såld kilowattimme. Istället får du betala en fast månadsavgift till dem som kund.

Elen du betalar för får du till inköpspris och du slipper både brytavgifter och bindningstid.

Bra miljöval

Elen du får genom Greenely är märkt med Naturskyddsföreningens ”Bra Miljöval”. Detta innebär att den kommer från förnybara källor och att den dessutom uppfyller Naturskyddsföreningens krav gällande grön produktion.

Detta i kombination med den smarta lösningen för att spara in på elkonsumtionen gör Greenely till ett miljövänligt val.

Smart app som hjälper dig sänka elkostnaden

Vi vågar nog påstå att inget annat svenskt elbolag har en så välutvecklad app som Greenely. Appen, som du laddar ner från din appbutik, är utformad för att hjälpa dig sänka elkostnaderna genom en rad smarta funktioner.

Du kan till exempel använda appen för att kolla aktuella priser på elbörsen Nord Pool. Priserna uppdateras varje timme och genom att ha koll på dem kan du också anpassa din elförbrukning efter priskurvorna.

Greenelys app kan även larma om den märker att något är avvikande från din normala elförbrukning och den förser dig dessutom med annan data som kan vara intressant för att få koll på din elkonsumtion.

Den ger dig även vecko- eller månadsrapporter och tillåter dig att jämföra elåtgången med liknande hushåll. Du kan dessutom få smarta tips på hur du gör för att spara in på elen ytterligare.

160 000 nöjda appanvändare

160 000 personer använder regelbundet Greenely-appen för att hålla koll på sin elförbrukning. Det gäller både dem som tecknat avtal hos Greenely eller hos ett annat elbolag. Appen fungerar nämligen i båda fallen.

Greenely är för övrigt övervägande nöjda och bolagets app har höga betyg både i Google Play och på App store.

Slutsats

Greenely går sin egen väg på elmarknaden. Genom den kostnadsfria appen hjälper sina kunder att dra in på elkostnaderna på riktigt. Att de dessutom låter tillåter kunder från andra elbolag att använda deras app är minst sagt generöst. Du som väljer Greenely även som elleverantör lär dock inte bli besviken.

De tar ingen vinstmarginal för sålda kilowattimmar och har inget extra påslag. Elen du får är miljövänlig och med hjälp av marknadens mest välutvecklade app för att sänka elkostnaderna är chanserna goda att du kan spara en del pengar.

 • Anpassa din elförbrukning efter elbörsen i realtid via appen.
 • Alltid 100 procent miljövänlig el med märkningen ”Bra Miljöval".
 • Kostnadsfri app med höga betyg som hjälper dig att sänka dina elkostnader.
 • Erbjuder el till inköpspris utan brytavgifter och bindningstid.

2. Telge Energi- Vi rekommenderar

telge-energi
  • 1 års fri fast avgift
  • Erbjuder värvningsbonus
  • Miljövänlig el oavsett vilket elavtal du väljer

Teckna nu:

 • Alltid el märkt Bra Miljöval
 • Ett av Sveriges högst ansedda elbolag

Hos Telge Energi kan du välja mellan rörligt elpris eller fast elpris (1 eller 3 år). Precis som Göta Energi erbjuder de också ett särskilt mixavtal där elpriset är fast under vinterhalvåret för att skydda dig mot pristoppar.

Erbjudande! Ett års fri månadsavgift när du tecknar elavtal via telgeenergi.se.

Miljövänlig el för alla elavtal

Telge Energi är ett elbolag som har hållbarhet i fokus. Därför är all el de erbjuder märkt med ”Bra Miljöval”. Elen är därmed producerad av förnybara källor under hårda miljökrav.

Telge Energi har också en hållbarhetsfond dit pengar avsätts för varje förbrukad kilowattimme. Fonden finns till för att investera projekt inom biologisk mångfald och energieffektivisering.

Nya kunder får 1 års avgift på köpet

Om du tecknar ett elavtal med Telge Energi på webben bjuder de på de fasta avgifterna i ett helt år, vilket innebär att du kommer att spara 588 kronor.

Även du som redan är befintlig kund har möjlighet att spara extra pengar. Det gör du genom värvningsbonusen som ger dig 400 kronor varje gång du värvar en ny kund till Telge Energi.

Högt ansett energibolag

Telge Energi är det högst ansedda energibolaget enligt allmänheten, åtminstone om vi får tro Kantar Sifos Anseendeindex resultat från 2020.

På Trustpilot har elbolaget fått ett medelbetyg baserat på en handfull omdömen. Många kunder uppskattar att bolaget erbjuder ren och miljövänlig el. De lyfter även den trevliga och professionella kundtjänsten.

De negativa recensionerna handlar främst om att bolaget tar ut en avgift för att lösa elavtalet i förtid (vilket är relativt vanligt) samt att de blivit uppringda av Telge Energis försäljare.

Slutsats

Telge Energi är kanske inte det billigaste elbolaget i vår jämförelse, men kanske det elbolag som lyfter upp miljöfrågan allra tydligast. All el Telge Energi säljer är märkt med ”Bra Miljöval” och de återinvesterar dessutom pengar i sin egen hållbarhetsfond.

Att de prisats som det mest ansedda energibolaget av kunderna talar också sitt tydliga språk. Som ny kund bjuds du dessutom på månadsavgiften i ett år och det finns dessutom ytterligare chanser att spara pengar genom värvningsbonusen.

 • Alltid förnybar energi med Bra Miljöval.
 • Avsätter pengar i egen hållbarhetsfond.
 • Bjuder på fasta avgifter för nya kunder i ett helt år och befintliga kunder kan spara pengar genom värvningsbonus.
 • Erbjuder förmånligt mixavtal som skyddar dig mot stora prishöjningar under vinterhalvåret.

3. Fortum

fortum logo
  • 100 procent fossilfri energi
  • Generöst välkomsterbjudande
  • Erbjuder senior- och studentrabatt

Teckna nu:

 • Få 500 kr i rabatt när du tecknar online
 • Alltid 100% fossilfritt

Fortum är Sveriges största elhandelsbolag som erbjuder el till både fast och rörligt pris. Liksom de flesta andra följer priset elbörsen Nord Pool. Här får du fossilfri el med möjlighet att teckna ett särskilt miljöavtal.

Som kund hos Fortum får du ta del av ett förmånligt välkomsterbjudande. Elbolaget erbjuder dessutom en prisgaranti som garanterar att du alltid får marknadens bästa elpris.

Tips! 500 kr i nykundsrabatt! Erbjudandet gäller endast nya kunder och avser privatpersoner.

Fossilfri el med möjlighet till ett särskilt miljöval

Oavsett vilket elavtal du väljer hos Fortum är elen du får alltid fossilfri. Det betyder att elen kommer från förnyelsebara energikällor (vatten- och vindkraft), såväl som kärnkraft.

Vill du att din el bara ska komma från sol-, vind- eller vattenkraft kan du teckna ett särskilt miljöavtal. Det kostar 45 kronor extra i månaden och du bidrar samtidigt med 100 kronor per år till ”Håll Sverige Rent”.

På köpet får du dessutom energirådgivning som hjälper dig att hushålla med elen på ett miljövänligare sätt.

Nya kunder och studenter får 500 kronor i rabatt

Som ny kund hos Fortum får du en trevlig välkomstpresent – 500 kronor i rabatt – vilket motsvarar en årsavgift. För att ta del av rabatten är det enda du behöver göra att teckna elavtal online.

Fortum erbjuder dessutom en prisgaranti som innebär att du som kund alltid har tillgång till ett av marknadens bästa elpriser.

Som student och senior får du särskilt förmånliga villkor på el genom Fortum. För studenter innebär det 500 kronor i prisrabatt samt gratis el under sommaren. För seniorer ges istället löpande rabatt på elpriset.

Övervägande goda betyg

Fortum har ett medelbetyg på Trustpilot. Precis som många andra stora bolag (Fortum har närmare en miljon kunder) varierar betygen mellan högt och lågt.

De flesta av recensionerna handlar om kundservicen. Många är mycket nöjda med kundservicen och menar att de blivit väl bemötta. Andra uppger att de inte är nöjda med servicen alls.

I slutändan är det du själv som kund som får bilda dig en egen uppfattning.

Slutsats

Fortum är ett stort elhandelsbolag med några av marknadens bästa villkor. Här får du prisgaranti, 500 kronor i rabatt som ny kund samt riktigt fina rabatter som student och senior.

Hos Fortum får du alltid fossilfri el, men är du extra mån om att ditt elavtal ska vara så miljövänligt som möjligt har Fortum även alternativ för det.Fördelarna med Fortum är många, men enligt företagets kundomdömen är inte alla helt nöjda med kundservicen. Samtidigt är det inte ovanligt att stora bolag får blandade recensioner.

I det stora hela är Fortum ett omtyckt elbolag som erbjuder förmånliga elavtal och många generösa rabatter.

 • Alltid 100 procent fossilfri el med möjlighet till separat miljöavtal.
 • Nya kunder får 500 kronor i välkomstrabatt.
 • Generösa rabatter för seniorer och studenter, bland annat löpande rabatt och gratis el på sommaren.
 • Prisgaranti säkerställer att du alltid får ett bra elpris.

4. Göta energi

GÖTA ENERGI LOGO
  • Bonustimmen – få en timme gratis el per dag
  • Nya kunder får rabattkupong på mat
  • Mixavtal genom Vintertrygg

Teckna nu:

 • Få två månaders fri el
 • Bjuder på 1 timme el/dag

Hos Göta Energi kan du välja mellan rörligt och fast elpris. Vill du ha det bästa av två världar finns dessutom mixavtalet Vintertrygg tillgängligt som skyddar dig mot höga pristoppar.

Jämfört med andra elbolag har Göta Energi ett extra lågt påslag på elpriset. De erbjuder även prisgaranti, precis som Fortum, för att säkerställa att kunderna alltid får lägsta möjliga elpris.

Erbjudande! Byt till billig och förnybar el – och få 500 kr till mat! Gäller hos Willys, Coop, Hemköp eller City Gross.

Ett av marknadens lägsta påslag

Likt de andra elhandelsbolagen är det elbörsen Nord Pools prisutveckling som ligger till grund för elpriserna hos Göta Energi. En positiv skillnad mellan Göta Energi och många andra elbolag är dock det låga påslaget på inköpspriset. Påslaget inkluderar elcertifikat och är på 3,6 öre per kilowattimme.

Göta Energi har likt Fortum prisgaranti. Om du byter elleverantör till Göta Energi ser de alltså till att stå för mellanskillnaden om dina elkostnader inte blir lägre än tidigare rörliga avtal.

Trogna kunder får gratis el och nya kunder får mat

Göta Energi vill belöna sina trogna kunder. Det gör de genom att låta dig samla så kallade bonustimmar. En gång om året får du sedan tillbaka timmarna som dras av från din elfaktura.

Som mest kan du samla en bonustimme om dagen, vilket alltså betyder 365 timmar om året. Bonustimmen aktiverar du själv som ny eller gammal Göta energi-kund och det är såklart helt kostnadsfritt.

Som om detta inte vore nog har Göta Energi ett alldeles särskilt erbjudande till sina nya kunder: 300 kronor presentkort på mat!

Vintertrygg – fast pris under vintermånaderna

Mixavtalet hos Göta Energi heter Vintertrygg. Som du kanske redan gissat på namnet handlar det om att binda elpriset under årets kallaste månader. Det gör att du kan sova gott om natten även under den här perioden då vi normalt sett använder mer el.

Skulle elpriserna vara höga under just den här perioden kan det bli dyrt med ett rörligt elavtal. Genom att binda priset vet du dock alltid vad du kommer att betala varje månad.

Under sommarmånaderna övergår istället elpriset till rörligt, så att du även får möjlighet att ta del av prissänkningar.

Många nöjda kunder

Göta Energi har medelbetyg både på Trustpilot och Reco.se. De nöjda kunderna berömmer elbolagets service, bonustimmen som gör det möjligt att sänka elpriset och att det är enkelt att hålla koll på förbrukningen via ”Mina sidor”.

Det finns dock i vanlig ordning en del kunder som är mindre nöjda, men de klagar främst på att de blivit uppringda av någon av Göta Energis försäljare. Vad gäller själva elavtalet är dock majoriteten av kunderna nöjda.

Slutsats

Göta energi är ett elbolag som sticker ut på flera sätt. Först och främst finns mixavtalet Vintertrygg för dig som är ute efter ett bra mixavtal. Det här avtalet binder priset under den tid på året som kräver mest el.

Göta Energi erbjuder dessutom trevliga välkomsterbjudanden för nya kunder och tar även hand om sina mest trogna kunder. Genom att aktivera ”Bonustimmen” kan du dessutom få upp till 365 timmar gratis el varje år.

Slutligen ger bolaget dig ett av marknadens lägsta påslag på elen som köps in. Genom prisgarantin kan du dessutom känna dig trygg med att du inte gör en dålig affär genom att byta till Göta Energi.

 • Nya kunder får 300 kronor i presentkort på Coop, Willys, Hemköp och City Gross när de tecknar elavtal online..
 • Bonustimmen ger dig upp till 365 timmar gratis el per år.
 • Ett av marknadens lägsta påslag och förmånlig prisgaranti.
 • Möjlighet att teckna fördelsprodukter.

5. Skellefteå Kraft

skallefteå kraft logo
  • Rörligt elavtal utan bindningstid
  • Sveriges nöjdaste kunder enligt SKI
  • 100 procent förnybar el

Teckna nu:

 • 100 % förnybar kraft
 • Sveriges bästa kundservice

Skellefteå Kraft erbjuder 100 procent förnybar el och rörligt eller fast elpris.

Hos Skellefteå Kraft är det enkelt att få fram en uppskattning av vad ditt elpris. På hemsidan behöver du bara fylla i postnummer, önskad bindningstid och hur stor din elförbrukning är normalt. Sedan räknar Skellefteå Kraft ut din ungefärliga månadskostnad automatiskt.

Föredrar du att prata med en kundtjänstmedarbetare kan du fylla i ett formulär på hemsidan för att bli uppringd. Just kundtjänsten måste också nämnas när vi pratar om Skellefteå Kraft. De har nämligen prisats för sin exceptionella service i åtta år i rad av Servicescore.

100 procent förnybar el

Oavsett vilket elavtal du väljer hos Skellefteå Kraft kommer elen från 100 procent förnybara källor. Det innebär att du får miljövänlig el från solkraft, vattenkraft och vindkraft.

Sveriges nöjdaste kunder i sex kategorier

Svenskt Kvalitetsindex (SKI) gör årligen mätningar inom olika segment för att ta reda på hur nöjda kunderna är. När energikunderna får säga sitt är det Skellefteå Kraft som får topplaceringen.

Faktum är att elbolaget blev topptestat i hela sex olika kategorier i den senaste kundundersökningen:

 • Elhandel företag
 • Elhandel privat
 • Elnät företag
 • Elnät privat
 • Fjärrvärme företag
 • Fjärrvärme privat

Detta är förstås en riktig kvalitetsgaranti.

Vidare har Skellefteå Kraft höga kundomdöme från Reco.se, där de ligger på 4,5 i snittbetyg med över 3 000 recensioner. Kunderna kommenterar bland annat att de är nöjda med att ha fått ett bra bemötande när de haft frågor.

Rörligt elpris utan bindningstid

På Skellefteå Krafts hemsida kan du själv se hur deras elpriser sett ut historiskt och för varje månad 2021. Priserna varierar förstås beroende på i vilket elområde du bor samt hur mycket el du faktiskt förbrukar.

Hos många elbolag får du ett så kallat tillsvidarepris om du inte gör något aktiv val av elavatal. Skellefteå Kraft har dock slopat detta då det ofta är ett dyrare alternativ. Istället erbjuder de kunder som inte gör ett aktivt val det rörliga elpriset som dessutom är utan bindningstid.

Slutsats

Skellefteå Kraft är det elbolag som presterar bäst när det kommer till i princip allt som är viktigt hos ett elbolag. Av denna anledning har vi valt ut bolaget till bäst i testet 2021.

Elen de erbjuder kommer från förnybara källor och du kan välja mellan fast och rörligt pris. Det är enkelt att använda hemsidan för att teckna ett elavtal och har du frågor eller föredrar att få hjälp av ett proffs kan du vända dig till den prisbelönta kundtjänsten.

När du tecknar ett rörligt elavtal hos Skellefteå Kraft slipper du bindningstiden. De är också helt transparenta med sina priser och har gjort det enkelt att gå igenom elpriserna historiskt.

Priser har Skellefteå Kraft även fått av SKI, i hela sex kategorier dessutom. Att Skellefteå Kraft placerat sig så högt när det kommer till kundnöjdhet är förstås en indikation på att det är ett kvalitetsbolag. Kundrecensioner på nätet tyder också på detta, då bolaget fått fina omdömen från tusentals recensenter.

 • Erbjuder rörligt elavtal utan bindningstid.
 • Sveriges nöjdaste kunder i sex olika kategorier.
 • Prisad kundtjänst med höga kundbetyg.
 • Alltid 100 procent förnybar el, oavsett vilket elavtal du väljer.

Guide: Så gör du för att byta elbolag och elavtal

Om ditt nuvarande elavtal är på väg att löpa ut får du i regel ett meddelande om att det är dags att förnya det. Det är en utmärkt tidpunkt att inte bara byta till ett elavtal med bättre villkor, utan kanske helt byta elbolag.

Idag är det enkelt att jämföra priser och villkor hos olika elbolag online. När du väl har bestämt dig för att byta krävs det i regel inte mer än ett telefonsamtal för att få ditt nya avtal.

I den här guiden ska vi gå igenom de viktigaste stegen för att hitta det bästa elavtalet.

1. Vänta tills ditt befintliga elavtal löpt ut

Är du verkligen missnöjd med servicen hos ditt nuvarande elbolag kanske ett byte av elbolag är motiverat redan innan ditt nuvarande elavtal löpt ut. Normalt sett är det dock mest ekonomiskt att helt enkelt vänta ut ditt tidsbestämda avtal. Om du inte gör det kan du nämligen bli skyldig att betala en avgift för att du avslutade kontraktet i förtid.

Var även noga med att kontrollera vad som gäller för ditt nuvarande avtal. Ibland förnyas det till exempel automatiskt, vilket betyder att du själv måste säga upp avtalet i förtid för att det ska sluta gälla. Ibland krävs det att du säger upp avtalet ganska långt i förväg, så kontakta ditt nuvarande elbolag för att ta reda på hur du ska gå tillväga.

2. Jämför elavtal

Priset är inte allt när det kommer till elabonnemang, men det är absolut en av de viktigaste faktorerna. Kontrollera vad du har du egentligen betalar för din el och jämför elavtal hos olika elleverantörer.

Så här enkelt jämför du elavtal

 • Klicka dig in på Compricer eller Elskling – två jämförelsesajter som utförligt jämför priserna hos olika elbolag.
 • Fyll i postnummer på jämförelsetjänsterna så tar de automatiskt fram de elbolag som finns tillgängliga där du bor.
 • Fyll i boendeform, årsförbrukning, vad du önskar för typ av elavtal och andra uppgifter.
 • Klart! Nu får du en tydlig översikt över tillgängliga elbolag, priser, kundomdöme, med mera. Sedan är det bara att välja och teckna avtal.

3. Välj fast eller rörligt pris på elavtalet

När du hittat ett elbolag som passar dig behöver du välja mellan fast och rörligt pris på elen. Nedan ska vi gå igenom vad detta faktiskt innebär.

Vad innebär ett rörligt pris på elavtal?

Ett rörligt elpris bestäms av elmarknadens svängningar. Vad du betalar för elen beror alltså på hur prisutvecklingen på elbörsen ser ut.

När det finns en stor efterfrågan, men elproduktionen är liten blir priset högre. Är däremot produktionen hög och efterfrågan låg sjunker priserna på elen.

Det du betalar för din el varje månad kan därför variera, från högt vissa månader till lägre än snittpriset andra månader.

Historiskt sett har det dock visat sig vara billigare i längden att välja ett rörligt elpris. Du behöver dock vara säker på att din privatekonomi klarar av de månader då elpriset är högre.

Vad innebär ett fast pris på elavtal?

Är du är en person som inte uppskattar överraskningar och helst betalar samma varje månad oavsett marknadssvängningarna? Då passar det bättre att välja ett fast pris på elavtalet.

Priset på ett elabonnemang med fast pris gäller under hela abonnemangets löptid – vanligtvis mellan 6 och 24 månader.

Detta innebär att priset per kilowattimme således inte kan förändras, varken upp eller ner. Det enda som kan göra att priset varierar från månad till månad är din individuella elkonsumtion.

Om du tecknar ett fast elpris under en period då elpriserna är låga kan det vara en riktigt bra affär. På så sätt skyddar du dig mot eventuella framtida prishöjningar under hela avtalsperioden.

Nackdelen med fast elpris är förstås att du inte heller får ta del av prissänkningar. I värsta fall får du betala sura extraslantar som du hade sparat på att ha ett rörligt avtal.

Det finns även mixavtal som är en blandning av ett fast och ett rörligt elavtal. Då betalar du fast pris för hälften av elen och den andra hälften följer marknadens prisutveckling.

Källor

Nedan hittar du några av de källor som kompletterat vår egen bedömning av de olika elbolagen i vår jämförelse.

Trustpilot.se 

 • https://se.trustpilot.com/review/greenely.se

Kvalitetsindex.se (SKI)

 • https://www.kvalitetsindex.se/branschundersokningar/energi/#rapport-energibranschen

Liknande tester

bästa banken

Bästa banken: 4 banker i test

låneförmedlare

Låneförmedlare: 4 aktörer i test

man leter efter mobilabonnemang

Mobilabonnemang: 5 st i test

handskak -företagslån bäst i test

Företagslån: 4 långivare i test

bästa kreditkortet

Kreditkort: 6 kreditgivare i test

Jämför specifikationer

Nedan kan du se testvinnarna i vår jämförelse. Du kan scrolla i sidled för att se alla vinnare.

Produkter

1
2
3

Specifikationer

Greenely

Telge Energi

Fortum

Göta energi

Skellefteå Kraft

Betyg
Typ av el:FörnybarFörnybarFossilfri-Förnybar
Bra Miljöval:JaJaValbartNejValbart
Bindningstid:Nej12 – 36 månNej (rörligt)12 månNej (rörligt elavtal)
Betalsätt:-E-faktura, autogiro, pappersfakturaE-faktura, autogiro, pappersfakturaE-faktura, autogiro, pappersfaktura, El-kontoE-faktura, SMS-faktura, pappersfaktura, autogiro

Vanliga frågor och svar

Vi har utsett Greenely till det bästa elbolaget 2021. De erbjuder miljövänlig el till bra priser och har höga betyg hos Trustpilot.se.

I januari 2021 varierade priset på el mellan 45,1 och 50,2 öre per kilowattimme, beroende på elområde.

Hos Energimarknadsbyrån kan du följa hur elpriserna förändras under året och se aktuella elpriser.

Elkostnaden per kwh beror på vilket elbolag du väljer. Den slutgiltiga månadskostnaden beror på dels vad grundpriset är men också hur mycket du förbrukar.

Enligt SCB är en normal elkostnad för en lägenhet mellan 2,15 och 2,50 kr per kilowattimme. En normal förbrukning i en lägenhet (tvåa) är 200 – 3000 kwh per år. För en villa är genomsnittsförbrukningen mellan 12 000 till 25 000 kwh per år, vilket också medför högre kostnader.

Nej, övergången sker i regel smidigt och du riskerar inte att bli utan el.

Bland de elbolag som ingår i vår jämförelse återfinns några som erbjuder de absolut bästa priserna på el, såsom Fortum och Göta Energi. Det är dock inte så lätt att på rak arm konstatera vilket elbolag som har bäst priser. Det hela beror till stor del på din elförbrukning och om du har ett rörligt, fast eller mixavtal.

Även om kilowattpriset verkar billigare hos ett bolag än ett annat vid en första anblick kan andra faktorer spela in för att sänka elkostnaden. Ett bolag som Greenely gör det exempelvis enklare att få koll på elförbrukningen.

Kolla på ditt elavtal så ser du vad du har för elleverantör och vem som är elnätsägaren. Om du inte har tillgång till ditt elavtal hittar du informationen på dina månadsfakturor.

Greenely har det lägsta påslaget på inköpspriset. Även Göta energi, Telge Energi och Fortum har låga påslag.

I Sverige har vi två olika avtal när det kommer till vår el: elnätsavtalet och elhandelsavtalet. Elnätet ägs av ett företag där du bor och elen som köps in sköts av ett elhandelsföretag.

Kostnaderna för elnätet täcker driften av det lokala elnätet och är inte en kostnad du kan påverka. Elhandeln kan du däremot påverka genom att byta elbolag och välja ett som är billigare eller på annat sätt passar dig bättre.

Betygsätt det här testet om Elbolag

2 Röster, Genomsnitt: 5.0/5
Skriv recension

Jag valde Greenely och jag är sjukt nöjd med deras service!

- Robert H

Bra och effektivt. Det blev att jag valde elbolaget Greenely!

- Martin

Dela testet

Liknande tester

bästa banken

Bästa banken: 4 banker i test

låneförmedlare

Låneförmedlare: 4 aktörer i test

man leter efter mobilabonnemang

Mobilabonnemang: 5 st i test

Vill du få exklusiva uppdateringar?

 1. greenely logo

  Greenely

  Bäst i testet
 2. telge-energi

  Telge Energi

  Vi rekommenderar
 3. fortum logo

  Fortum

Vanliga frågor och svar

Vi har utsett Greenely till det bästa elbolaget 2021. De erbjuder miljövänlig el till bra priser och har höga betyg hos Trustpilot.se.

I januari 2021 varierade priset på el mellan 45,1 och 50,2 öre per kilowattimme, beroende på elområde.

Hos Energimarknadsbyrån kan du följa hur elpriserna förändras under året och se aktuella elpriser.

Elkostnaden per kwh beror på vilket elbolag du väljer. Den slutgiltiga månadskostnaden beror på dels vad grundpriset är men också hur mycket du förbrukar.

Enligt SCB är en normal elkostnad för en lägenhet mellan 2,15 och 2,50 kr per kilowattimme. En normal förbrukning i en lägenhet (tvåa) är 200 – 3000 kwh per år. För en villa är genomsnittsförbrukningen mellan 12 000 till 25 000 kwh per år, vilket också medför högre kostnader.

Nej, övergången sker i regel smidigt och du riskerar inte att bli utan el.

Bland de elbolag som ingår i vår jämförelse återfinns några som erbjuder de absolut bästa priserna på el, såsom Fortum och Göta Energi. Det är dock inte så lätt att på rak arm konstatera vilket elbolag som har bäst priser. Det hela beror till stor del på din elförbrukning och om du har ett rörligt, fast eller mixavtal.

Även om kilowattpriset verkar billigare hos ett bolag än ett annat vid en första anblick kan andra faktorer spela in för att sänka elkostnaden. Ett bolag som Greenely gör det exempelvis enklare att få koll på elförbrukningen.

Kolla på ditt elavtal så ser du vad du har för elleverantör och vem som är elnätsägaren. Om du inte har tillgång till ditt elavtal hittar du informationen på dina månadsfakturor.

Greenely har det lägsta påslaget på inköpspriset. Även Göta energi, Telge Energi och Fortum har låga påslag.

I Sverige har vi två olika avtal när det kommer till vår el: elnätsavtalet och elhandelsavtalet. Elnätet ägs av ett företag där du bor och elen som köps in sköts av ett elhandelsföretag.

Kostnaderna för elnätet täcker driften av det lokala elnätet och är inte en kostnad du kan påverka. Elhandeln kan du däremot påverka genom att byta elbolag och välja ett som är billigare eller på annat sätt passar dig bättre.