Information om affiliatelänkar

Vilken portabel AC är bäst 2023?

Baserat på expertbetyg och kundomdömen är Electrolux Chillflex Pro EXP26U558HW den bästa luftkonditioneringen på marknaden 2023 Här får du en portabel AC som både är energisnål och effektiv Den har ett imponerande flöde av kalluft och dessutom är enkel att flytta omkring i hemmet tack vare sina hjul Nedan kan du läsa mer om Chillflex Pro och jämföra den med testvinnare i andra kategorier!

Information om affiliatelänkar

Jämför våra 4 testvinnare

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
image
Utmärkelse:Bäst i testVi rekommenderarBästa premiumvalMest prisvärd
Produkt:Electrolux Chillflex ProWhirlpool PACW29COLWoods Cortina Silent GTristar AC-5529
Betyg:
Mått:H: 79,6 cm, B: 49,3 cm, D: 42 cmH: 74,4 cm, B: 44,8 cm, D: 40 cmH: 85 cm, B: 47,1 cm, D: 35,5 cmH: 68 cm, B: 28 cm, D: 33 cm
Vikt:34 kg34 kg33,5 kg18 kg
Nedkylningsförmåga:40 kvm30 kvm35 kvm80 kvm
Kylningskapacitet:2,6 kW2,8 kW3,5 kW2,6 kW
Fläkthastigheter:4 st3 st3 st2 st
Energiklass:A+AAA
Ljudnivå:64 dB64 dB64 dB65 dB

1. Electrolux Chillflex Pro - Bäst i test

 • Mått: H: 79,6 cm, B: 49,3 cm, D: 42 cm
 • Vikt: 34 kg
 • Nedkylningsförmåga: 40 kvm
 • Kylningskapacitet: 2,6 kW
 • Fläkthastigheter: 4 st
 • Energiklass: A+
 • Ljudnivå: 64 dB
Electrolux Chillflex Pro EXP26U558HW

Electrolux Chillflex Pro EXP26U558HW är en självklar vinnare i vår jämförelse av portabla luftkonditioneringar. Med denna tystgående och stilrena AC kan du nämligen kyla ner ytor på upp till 40 kvm på nolltid. Den är dessutom mycket energisnål (energiklass A+) och hållbar samtidigt som den bjuder på en enastående prestanda.

Om du är ute efter en portabel AC som ska hålla i många år framöver kan Electrolux Chillflex Pro EXP26U558HW med andra ord vara ett bra alternativ för dig. Användarna själva är mycket nöjda med modellen och menar att den räddat många varma sommarnätter.

Kraftfull kylningskapacitet

Chillflex Pro har en imponerande kylkapacitet på 2,6 kW, vilket gör att den kyler ner rum upp till 40 m2 inom loppet av bara några minuter. Det är dessutom möjligt att både kyla ner och värma upp utrymmen, tack vare det breda temperaturspannet.

Luftkonditioneringen har en rad olika lägen som tillåter dig att anpassa nedkylningen (eller uppvärmningen) efter eget tycke. Du kan först och främst välja mellan olika lägen beroende på vilken typ av luft du till att AC:n ska blåsa ut: auto, kyla, torka och fläkt.

Utöver det kan du välja mellan fyra olika hastigheter – auto, hög, medel och låg – beroende på hur kraftfull du vill att fläkten ska vara. Chillflex Pro har dessutom en avfuktningsfunktion för ett behagligare inomhusklimat.

Trots att Chillflex Pro EXP26U338CW är en mycket kraftfull AC har den en relativt låg energiförbrukning med energiklass A. Den använder dessutom R290-gas istället för R410A, vilket gör den betydligt mer miljövänlig.

Fräsch luft och nattläge

Electrolux Chillflex Pro är utrustad med ett dammfilter som renar luften samtidigt som den kyler ner den. På så sätt kan du alltid njuta av ren och sval luft i hemmet.

Här finns även ett nattläge med extra låg ljudnivå som tillåter dig att ställa in en skön temperatur i sovrummet när det är dags att sova. Många användare märker dock ingen större skillnad på nattläget och den lägsta fläkthastigheten.

Inbyggda hjul förenklar förflyttningen

Eftersom Chillflex Pro är portabel kan du enkelt flytta omkring den som du själv vill i hemmet beroende på vilket rum du vill kyla mer. Den är dessutom utrustad med hjul och ett inbyggt handtag för att du enklare ska kunna förflytta den. Med tanke på att maskinen väger 34 kg är detta en uppskattad egenskap.

Intuitiv display och fjärrkontroll

Electrolux Chillflex Pro EXP26U338CW är utrustad med en tydlig display med touchpanel som du hittar på ovansidan av maskinen. Via den kan du enkelt reglera inställningarna samt hålla ett öga på luftkonditioneringens hastighet, temperaturinställning och andra viktiga funktioner.

Du behöver dock inte gå fram till maskinen varje gång du ska justera inställningarna – när du köper Electrolux Chillflex Pro får du nämligen med en smart fjärrkontroll. Med hjälp av den kan du starta, ändra hastighet eller stänga av aggregatet direkt från soffan eller sängen.

Fördröjd start

En extra uppskattad funktion med denna modell är dess inbyggda timer. Med hjälp av den kan du fördröja starten upp till 24 timmar, vilket tillåter dig att starta maskinen när du inte är hemma. Denna funktion är fördelaktig om du till exempel vill ha ett svalt hem när du kommer hem från jobbet.

Slutomdöme

Electrolux Chillflex Pro EXP26U338CW är en snygg, lättanvänd och effektiv luftkonditionering som kommer att hålla ditt hem svalt i många år framöver. Visst är detta en ganska dyr maskin, men samtidigt kommer den att vara guld värd under de varma sommardagarna.

Användarna själva är mycket nöjda med modellen och tycker att den kyler ner hemmets rum utan problem. Vissa menar till och med att de får känslan av minusgrader! De uppger också att den är enkel att förflytta när den väl kommer på plats.

Det finns dock även ett par brister med maskinen som kan vara bra att känna till. Många användare menar till exempel att den är ganska högljudd, oavsett fläkthastighet. Den får även minuspoäng för sin storlek – många menar att den är större i verkligheten än vad den ser ut att vara på bild.

Bortsett från detta är Electrolux Chillflex Pro EXP26U338CW helt klart en värsting i sin kategori och en luftkonditionering du inte kommer att bli missnöjd med i första taget.

 • Kyler ner rum upp till 40 m2 på nolltid.
 • Intuitiv och användarvänlig display med touchpanel.
 • Inbyggd timer och fjärrkontroll gör maskinen extra enkel att använda.
 • Enkel att förflytta tack vare de inbyggda handtaget och hjulen.
 • Större i verkligheten än på bild.
 • Aningen högljudd, även på lägre fläkthastigheter.

Tillbehör:

Universalförseglingssats

Universalförseglingssats

I samarbete med pris-logo

2. Whirlpool PACW29COL - Vi rekommenderar

 • Mått: H: 74,4 cm, B: 44,8 cm, D: 40 cm
 • Vikt: 34 kg
 • Nedkylningsförmåga: 30 kvm
 • Kylningskapacitet: 2,8 kW
 • Fläkthastigheter: 3 st
 • Energiklass: A
 • Ljudnivå: 64 dB
Whirlpool PACW29COL
Whirlpool PACW29COL
Whirlpool PACW29COL
Whirlpool PACW29COL
Whirlpool PACW29COL

Whirlpool PACW29COL är en lättanvänd och effektiv luftkonditionering som utan problem håller hemmet i en behaglig temperatur under sommarens varmaste månader. Även om modellen främst lämpar sig för lite mindre rum är det inga problem att flytta omkring AC:n i hemmet då den är utrustad med hjul.

Rent prismässigt kanske Whirlpool PACW29COL inte är den billigaste portabla luftkonditioneringen du kan hitta, men trots det får du mycket för pengarna. Modellen har en kraftfull kylningskapacitet och även ett allergivänligt filter som eliminerar upp till 99,9 procent av alla dammpartiklar.

Kompakt och enkel att flytta

Whirlpool PACW29COL är en kompakt luftkonditionering som inte tar upp allt för mycket plats i hemmet. Den diskreta designen i vitt och grått gör dessutom att den smälter in bra i de flesta rum.

På ovansidan av maskinen hittar du knappreglaget som du använder för att justera temperatur och fläkthastighet. Här finns även en display som visar inställd temperatur.

Trots att Whirlpool PACW29COL väger drygt 35 kg är den enkel att flytta runt i hemmet. Den är nämligen utrustad med hjul som gör den enkel att rulla. På sidan av modellen finns även ett handtag som gör att du enkelt kan dra med maskinen.

Enligt tillverkaren presterar Whirlpool PACW29COL bäst i mindre rum på upp till 30 m2. Därmed klarar den inte lika stora utrymmen som övriga luftkonditioneringar i vår jämförelse, men återigen är maskinen enkel att flytta runt.

6th Sense och AroundU

PACW29COL kanske inte ser ut som den mest avancerade luftkonditioneringen där ute, men på insidan har Whirlpool gömt en hel del innovativ teknik.

Modellen är till exempel utrustad med tekniken 6th Sense där temperatursensorer automatiskt väljer det driftläge som är mest passande för ditt hem. Även fjärrkontrollen är utrustad med temperatursensorer som gör det möjligt för PACW29COL att ställa in den optimala temperaturen runt dig.

Tre fläkthastigheter och fyra lägen

PACW29COL har tre ställbara fläkthastigheter: hög, medel och låg. Det går också bra att rikta luftflödet i olika höjder efter behov. Vad gäller temperaturer kan du välja mellan 16 och 30 grader som du justerar på ovansidan av luftkonditioneringen eller med hjälp av fjärrkontrollen.

Det finns fyra olika lägen att välja mellan – kyla, torr, fläkt eller värme – vilket betyder att du även kan använda PACW29COL för att värma upp rummet istället för att kyla ner det. Här finns även ett nattläge för dig som vill Modellen har även ett nattläge som gör maskinen extra tystgående.

Användarna själva menar att modellen effektivt kyler ner ett normalstort sovrum, även på den lägsta fläkthastigheten. De menar dock att den är en aning högljudd, även om detta är svårt att komma ifrån när det gäller portabla luftkonditioneringar.

Fjärrkontroll medföljer

Du kan antingen använda knapparna på maskinens ovansida för att reglera temperatur och fläkthastighet eller så kan du använda den medföljande fjärrkontrollen.

Fjärrkontrollen är enkel att förstå sig på och tillåter dig att styra luftkonditioneringen även när du sitter i soffan eller ligger i sängen. Den har en digital display och ett eget fäste direkt på AC:n, vilket minskar risken för att du slarvar bort den.

Enligt både användare och experter fungerar fjärrkontrollen bra överlag. Vissa är dock besvikna på att varken displayen eller knapparna är upplysta, vilket kan göra det svårt att använda kontrollen i mörker.

Allergivänligt filter och timer

Whirlpool PACW29COL är utrustad med ett allergivänligt HEPA-filter som eliminerar upp till 99,9 procent av alla smuts- och dammpartiklar i luften. Detta gör att modellen är extra lämplig för personer med allergier eller som bara är känsliga mot damm.

En annan finess med denna portabla AC är timer-funktionen. Med den kan du själv ställa in hur länge du vill att luftkonditioneringen ska vara igång. Du kan också schemalägga när du vill att AC:n ska starta, till exempel en stund innan du lägger dig eller kommer hem från jobbet.

Slutomdöme

Om du är ute efter en kompakt och lättanvänd luftkonditionering kan Whirlpool PACW29COL vara ett utmärkt alternativ. Här får du en effektiv AC som kyler ner (eller värmer upp) sovrummet eller vardagsrummet på nolltid. Allra bäst passar den för mindre rum, men tack vare hjulen och handtaget är maskinen enkel att flytta omkring.

Användarna själva är nöjda med modellen och menar att den är enkel att använda och att den snabbt kyler ner rummet. Extra uppskattad är timer-funktionen och HEPA-filtret, men däremot menar vissa att fönsterpassningen är något smal.

Dessutom kunde fjärrkontrollen varit upplyst för enklare användning i mörker, men bortsett från det är både experter och användare nöjda med Whirlpool PACW29COL. Den har till och med vunnit bäst i test hos Råd&Rön 2020, vilket är ett tydligt tecken på dess goda prestanda.

 • Kompakt luftkonditionering med hjul som är enkel att flytta runt i hemmet.
 • Enkel att använda med tydlig display och fjärrkontroll.
 • HEPA-filter eliminerar upp till 99,9 procent av alla dammpartiklar.
 • Mest lämplig för mindre rum (upp till 30 m2).
 • Något smal fönsterpassning.
 • Fjärrkontrollen är inte upplyst och därför ganska svår att tyda i mörker.

I samarbete med pris-logo

3. Woods Cortina Silent G - Bästa premiumval

 • Mått: H: 85 cm, B: 47,1 cm, D: 35,5 cm
 • Vikt: 33,5 kg
 • Nedkylningsförmåga: 35 kvm
 • Kylningskapacitet: 3,5 kW
 • Fläkthastigheter: 3 st
 • Energiklass: A
 • Ljudnivå: 64 dB
Woods Cortina Silent G

Om kraftfullt luftflöde och moderna funktioner är viktigt för dig i valet av portabel AC kan Woods Cortina Silent G utan tvekan vara något för dig. Här får du en effektiv luftkonditionering som kyler ner rum på upp till 35 m2 (alltså snäppet mindre än vår testvinnare) och som dessutom är utrustad med wi-fi.

Du reglerar inställningarna enkelt med hjälp av den digitala touchpanelen, appen eller fjärrkontrollen och du kan enkelt flytta aggregatet mellan olika rum tack vare de inbyggda hjulen.

När du köper Woods Cortina Silent G får du dessutom med en luftslang och ett fönsterkit, vilket inte ingår när du köper övriga modeller i vår jämförelse.

Kraftfull, men tyst

Woods Cortina Silent G är en stilren AC med diskret design och ett imponerande luftflöde på 420 m3/h. Trots sin höga prestanda är Woods Cortina Silent G ändå relativt tystgående med en maximal ljudnivå på 64 dB.

Kylningskapaciteten ligger på 3,5 kW och aggregatet kan effektivt kyla ned en yta på 35 kvm, vilket är aningen mindre än vår bäst i testet-vinnare (men ändå tillräckligt för de flesta hem). Med tanke på att maskinen även är utrustad med hjul är den dock enkel att förflytta mellan olika rum om det skulle behövas.

Digital touchdisplay

Att justera temperatur, fläkthastighet och andra inställningar på Woods Cortina Silent G är enkelt. Du kan antingen använda dig av maskinens digitala display med touch-funktion eller den medföljande fjärrkontrollen. Det senare är förstås att föredra om du vill ändra inställningarna från sängen eller matbordet.

När det gäller temperaturen kan du välja mellan 16 och 31 grader, vilket är standard för denna typ av AC. Du kan också välja mellan tre olika fläkthastigheter beroende på hur starkt du vill att fläkten ska blåsa.

Wi-fi och timer

Något som får Woods Cortina Silent G att sticka ut i vår jämförelse av luftkonditionering är att modellen är utrustad med wi-fi. Detta gör att du kan ansluta den till en tillhörande app för att på så sätt kunna justera temperatur och fuktighetssensorer även när du inte befinner dig i hemmet. På så sätt kan modellen bli en del av ditt ”smarta” hem.

Precis som många andra luftkonditioneringar har Woods Cortina Silent G har en inbyggd timer. Med hjälp av den kan du starta AC:n redan innan du kommer hem från jobbet om du vill kliva in i ett svalt och skönt hem. Du kan även använda timern för att starta AC:n i sovrummet innan du går och lägger dig.

Fönsterkit ingår

En fördel med Woods Cortina Silent G är att du får med både fönsterkit och luftslang på köpet, vilket är ganska ovanligt när det kommer till luftkonditioneringar. Detta är en av anledningarna till att priset är aningen högre jämfört med övriga modeller i vår jämförelse.

Slutomdöme

Woods Cortina Silent G är en kraftfull och snygg luftkonditionering som effektivt kyler ner ditt hem under årets varmaste månader. Bortsett från ett imponerande luftflöde är modellen utrustad med både wi-fi och timer som gör att du kan sätta på AC:n även när du inte befinner dig i hemmet. Den är dessutom tystgående och energisnål, trots sin höga prestanda.

Precis som många andra luftkonditioneringar är Woods Cortina Silent G enkel att flytta runt tack vare sina hjul. Detta är förstås uppskattat, särskilt med tanke på att denna modell främst passar för rum upp till 35 m2.

Visst är Woods Cortina Silent G en ganska dyr AC, men samtidigt får du mycket för pengarna. Du får till exempel med både fönsterkit och luftslang, vilket är ganska ovanligt. Om du har råd att betala lite mer för en luftkonditionering kan denna modell helt klart vara värd varenda krona.

 • Wi-fi och tillhörande app gör det möjligt för dig att ansluta aggregatet till ditt smarta hem.
 • Extra hög kylkapacitet på 3,5 kW.
 • Display med touch gör enheten enkel att använda.
 • Aningen dyr.
 • Kyler en mindre yta än vår bäst i test-vinnare.

Sammenligne priser:
 • Snabba leveranser.
 • 14 dagars ångerrätt.
I samarbete med pris-logo

4. Tristar AC-5529 - Mest prisvärd

 • Mått: H: 68 cm, B: 28 cm, D: 33 cm
 • Vikt: 18 kg
 • Nedkylningsförmåga: 80 kvm
 • Kylningskapacitet: 2,6 kW
 • Fläkthastigheter: 2 st
 • Energiklass: A
 • Ljudnivå: 65 dB
Tristar AC-5529

AC-5529 är en prisvärd luftkonditionering från Tristar som kan kyla ner rum upp till hela 80 kvm. Därmed klarar den störst ytor av alla luftkonditioneringar i vår jämförelse. Modellen har en traditionell design i vitt och är enkel att flytta omkring tack vare sina hjul. Den har även timer och fjärrkontroll som underlättar användandet ytterligare.

Med Tristar AC-5529 kan du välja mellan två olika fläkthastigheter och tre olika driftlägen, vilket gör det enkelt att anpassa nedkylningen efter eget tycke. Användarna själva är mycket nöjda med modellen och menar att den ger dig mycket för pengarna (även om den är aningen högljudd).

Om du behöver en portabel AC med kapacitet att kyla ned en större yta i hemmet – eller varför inte på kontoret? – kan Tristar AC-5529 vara en passande modell. Den är lättanvänd, prisvärd och effektiv, även om du får räkna med vissa kompromisser.

Snabb kyleffekt med flera lägen

Så fort du startar Tristar AC-5529 kommer du att känna av kyleffekten nästan direkt. Modellen har ett kraftfullt luftflöde på 320 m3/h som klarar att kyla ner en yta på hela 80 kvm, det vill säga nästan dubbelt så stort som vår testvinnare. Trots sin prestanda är Tristar AC-5529 en relativt energisnål AC med energiklassen A.

Med Tristar AC-5529 kan du välja mellan två olika fläktlägen – hög och låg. Du kan även välja mellan tre olika driftlägen – kyla, torkning och fläkt – vilket gör det enkelt att få en behaglig inomhustemperatur. Det som däremot saknas är att kunna rikta luftflödet, vilket inte är möjligt med denna modell.

Användarna själva är mycket nöjda med kylningseffekten och menar att AC:n kyler snabbt och att den är ”värd varenda krona”. De menar också att den är enkel att flytta från rum till rum tack vare hjulen.

Tristar AC-5529 är samtidigt en relativt lätt AC, åtminstone jämfört med övriga modeller i vår jämförelse. Medan många andra portabla luftkonditioneringar väger omkring 30 kg väger denna modell bara 18 kg.

Portabel ac Tristar 5529 design

Digital display och fjärrkontroll

Du justerar inställningarna enkelt med hjälp av knapparna på luftkonditioneringens ovansida. Där reglerar du enkelt temperaturen med hjälp av plus- och minusknappen samt driftläge och fläkthastighet.

Tristar AC-5529 har även en upplyst digital LCD-display som gör det enkelt att se vilken temperatur maskinen är inställd på.

Om du vill ändra inställningarna när du ligger i soffan eller sängen kan du alltid använda den medföljande fjärrkontrollen. Med den kan du justera samma inställningar som direkt på aggregatet och enligt användarna fungerar fjärrkontrollen bra. Den får dock minuspoäng för att den saknar en display och upplysta knappar.

Fördröj starten med timer

Precis som många andra luftkonditioneringar idag är Tristar AC-5529 utrustad med en inbyggd timer. Med hjälp av den kan du själv programmera när du vill att maskinen ska starta. På så sätt kan du ställa in att den ska starta en timme innan du lägger dig eller en timme innan du kommer hem från jobbet.

Mindre bra kylmedel

Även om Tristar AC-5529 har många styrkor har den även en del svagheter. Med tanke på det relativt låga priset är detta dock något man får räkna med.

En av de främsta svagheterna är modellens kylmedel. Det är nämligen av typen R410A, som idag anses vara en stark växthusgas. Även om gasen fortfarande får användas finns det betydligt bättre alternativ ur ett miljöperspektiv (exempelvis R32 eller R29 som övriga modeller i vår jämförelse använder).

R410A har en GWP (Global Warming Potential) på 2000, vilket kan jämföras med 600 i kylmedlet R32.

Slutomdöme

Tristar AC-5529 är en prisvärd och effektiv AC som är enkel att flytta runt i hemmet eller på kontoret. Den kyler ner stora rum – upp till 80 m2 – på nolltid och är dessutom utrustad med både timer och fjärrkontroll.

Användarna själva är mycket nöjda med modellen och ger den höga betyg för dess goda kylförmåga. Vissa menar dock att den är lite högljudd, men att man får räkna med detta när det kommer till portabla luftkonditioneringar.

Med tanke på det låga priset får du dock räkna med en del kompromisser. Först och främst kan du inte rikta luftflödet efter eget tycke och fjärrkontrollen saknar både display och upplysta knappar. Utöver det använder Tristar AC-5529 ett kylmedel med relativt hög miljöpåverkan, åtminstone jämfört med övriga modeller i vår jämförelse.

Kan du bortse från dessa svagheter är Tristar AC-5529 dock en utmärkt maskin som gör sitt jobb galant och som kommer vara extra uppskattad under varma somrar.

 • Sänker temperaturen i rummet snabbt.
 • Inbyggd avfuktare för extra behagligt klimat.
 • Kyler ner rum upp till hela 80 kvm.
 • Lättanvänd och enkel att flytta tack vare hjulen.
 • Blåser bara rakt fram, ingen fläktreglerare.
 • Använder köldmedlet R410A som anses vara en stark växthusgas.
 • Fjärrkontrollen har ingen skärm.

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Fri frakt över 999 kr.
 • 14 dagars returrätt.
 • Fri frakt över 500 kr.
 • Snabba leveranstider.

Innan du köper luftkonditionering (köpguide)

Om det lätt blir varmt i ditt hem under sommarmånaderna kommer du inte att ångra ditt köp av en portabel AC. En luftkonditionering kan kyla ner till 10 grader och eftersom den är portabel kan du flytta enheten till olika rum, beroende på vart du vill ha det svalt.

Innan du bestämmer dig för vilken luftkonditionering du ska köpa kan det dock vara bra att veta hur dessa portabla maskiner fungerar. Du bör även se över vilka funktioner som är viktiga för just dig. På så sätt kan du enklare hitta en modell som passar dina behov.

Nedan ger vi dig några punkter som du bör tänka på innan inköp av portabel AC. Vi börjar med att titta närmre på skillnaden mellan en portabel AC och en luftkylare.

Portabel AC vs luftkylare – Vad är skillnaden?

Det finns många skillnader mellan en portabel AV och en luftkylare.

Med en portabel AC kan du kyla ner en yta ner till 10 grader. Detta sker med via air condition som antingen använder gasen R410A eller R290.

Fördelarna med en portabel AC är att enheten är flyttbar samt att du kan anpassa temperaturen efter varje rum. Nackdelarna är att modellerna inte är särskilt miljövänliga sett till energikonsumtion. De låter dessutom mer än en luftkylare.

En luftkylare använder istället en fläkt som blåser ut kall luft genom kylklampar. Eftersom denna nedkylningsmetod inte är lika effektiv som en AC kan du sällan nå lika låga temperaturer.

Två fördelar med luftkylare är att de är miljövänligare och mycket tystare. Den uppenbara nackdelen är att nedkylningssystemet inte är lika bra i jämförelse med en portabel AC.

Om du vill kunna justera temperaturen effektivt är en portabel AC att rekommendera. En lyftkylare kan dock vara ett bra alternativ för den som inte behöver ha det allt för kallt i hemmet.

Så fungerar en AC (air condition)

Air condition (AC) är ett slutet system som består av rör, kompressor, en fläkt, gas och vätska.

Vätskan avdunstar till gas som pumpas runt i rören, vilket kyler ner dem. Samtidigt blåser en fläkt luft mot rörgallret, vilket gör att den luft som transporteras ut blir kall.

Kompressorn omvandlar gasen till vätska, vilket avger en varmluft som också ska transporteras ut. Detta sker genom ett fönster via ett rör.

Placering av luftkonditionering

Vi rekommenderar att du placerar din portabla AC vid ett fönster eller vid en passande luftventil. Detta eftersom enheten har ett utblås för varmluft som brukar leda ut ur rummet.

Har du ingen passande luftventil för röret kan du alltid transportera bort ut den varma luften via ett fönster. För att detta ska fungera optimalt rekommenderar vi att du köper ett tillhörande fönster-kit som förseglar öppningen vid fönstret.

Är fönstret inte ordentligt isolerat kan den varma luften tränga in tillbaka och försämra nedkylningen av rummet.

Ljudnivå

Portabla luftkonditioneringar har en tendens att ge ifrån sig ganska höga ljud under tiden de är igång. Detta kan vara störande, framför allt när det är dags att sova och man behöver ha det tyst.

Olika modeller har självklart olika ljudnivåer, vissa låter mer och andra låter mindre. Detta är såklart något du bör kolla upp innan du investerar i en portabel AC om du anser att ljudnivån är avgörande.

En lösning på detta problem är att vara ute i god tid att kyla ned rummet innan det är dags att sova, gärna en timme eller mer. Luftkonditioneringen kyler nämligen även ner värmen som kommer från väggar, golv och möbler.

Ytterligare en lösning för den som är känslig för höga ljud är att använda öronproppar.

Välj en energisnål modell

I valet av portabel luftkonditionering är det viktigt att hålla koll på dess energiförbrukningen. Detta gör du genom att titta på modellens EER- och SEER-värde.

EER-värdet visar hur energisnål luftkonditioneringen är vid speciella förutsättningar. SEER-anger istället hur energieffektiv AC:n är under en sommar med normala förhållanden. Det är SEER-värdet som avgör vilken energiklass modellen får.

När du ska köpa en portabel AC bör du även se till att den är märkt med GWP (Global Warming Potential). Denna märkning indikerar nämligen vilken växthuseffekt produkten har på klimatet.

Numera är det inte längre tillåtet att använda produkter som har köldmedier med en faktor på 2500 eller högre.

Innan du väljer luftkonditionering - 3 tips

Nedan ger vi dig 3 snabba tips innan du bestämmer dig för att investera i en portabel luftkonditionering.

 1. Fast eller portabel? En fast AC – det vill säga en sådan du monterar på väggen – är tystare och mer effektiv än en portabel. Samtidigt är ett portabelt aggregat flexiblare eftersom det går att flytta omkring i hemmet.
 2. Se över AC:ns kapacitet. Luftkonditioneringens kapacitet avgör hur stora ytor den kan kyla ner. Ett riktmärke att utgå efter är 70 Watt/kvm, vilket innebär att du behöver ett aggregat på minst 2100 Watt (2,1 kW) för att kyla ner 30 kvm effektivt.
 3. Räcker det med en luftkylare? Om du inte behöver ha det allt för kallt i hemmet och vill komma undan billigare kan en luftkylare räcka gott och väl.

Källor

Råd & Rön

2022-04: Stort test av 24 portabla AC

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

blueair-test

Vi har fått möjlighet att testa en luftrenare ur Blueairs prisbelönta...

Liknande tester

Bästa fläkt - bäst i test
3 Fläkt testade
Xiaomi Smartmi SmartFan 2s
Bästa golvfläkten Xiaomi Smartmi SmartFan
Luftvärmepump bäst i test
7 Luftvärmepump testade
Panasonic HZ25XKE
Bäst i test Panasonic HZ25XKE
Bästa Luftfuktare - bäst i test
4 Luftfuktare testade
Philips HU4813
Bäst i test Philips HU4813
Luftrenare bäst i test
7 Luftrenare testade
Blueair healthprotect bäst i test
Bäst i test Blueair HealthProtect
sängmadrass test
3 Madrass testade
emma madrass
Bäst i test Emma Original Madrass
Bästa uppblåsbara madrass
6 Uppblåsbar madrass testade
Bestway Aeroluxe Luftmadrass
Bäst i test Bestway Aeroluxe Luftmadrass
fotogenvärmare bäst i test
3 Fotogenvärmare testade
Sunwind Corona RX-2485
Bäst i test Sunwind Corona RX-2485
Takdusch bäst i test
4 Takdusch testade
Takduschset Gustavsberg Nordic3 Square 160cc test
Bäst i test Takduschset Gustavsberg Nordic3 Square 160cc
Smart belysning test
3 Smart belysning testade
Philips Hue White and color Starter Kit
Bäst i test Philips Hue White and color Starter Kit
braskamin
6 Braskamin testade
brakamin Aduro 9 Air
Bäst i test Aduro 9 Air
Symaskin bäst i test
4 Symaskin testade
Singer One
Bäst i test Singer One
Bästa julgran - bäst i test
4 Julgran testade
Star Trading Ottawa Julgran LED
Bäst i test Star Trading Ottawa Julgran LED

Vanliga frågor

En portabel AC omvandlar en vätska till gas som i sin tur bildar kyla. Ytan där maskinen är placerad blir nedkyld och värmen hålls ute genom ett rör som går ut från maskinen och genom en ventil eller ett fönster.

Att AC:n är portabel innebär att du kan flytta omkring den i hushållet. Luftkonditioneringar som är fast monterade kan du inte flytta på samma sätt.

Det finns olika AC-modeller som kyler ner olika stora ytor, från 30 kvm upp till 80 kvm, ibland mer. När du ska välja en portabel AC bör du först se över hur stor yta du behöver kyla ner och välja ett aggregat därefter.

Det beror dels på vilken modell du väljer, men också på den yta du vill kyla ner. Mellan tummen och pekfingret kan det kosta allt ifrån 0,70 kronor/timme upp till 2 kronor/timme.

Jämfört med andra eldrivna apparater i hemmet är en AC ganska dyr i drift. Nya kylskåp och tv-apparater drar till exempel bara omkring 200 kronor/år. Samtidigt kan en portabel AC vara guld värd under de allra varmaste somrarna.

AC är en förkortning av det engelska ordet Air Conditioning som på svenska betyder luftkonditionering.

Du kan köpa en portabel luftkonditionering både online och i butik. Dock rekommenderar vi att du alltid jämför priser online innan du köper i butik. Detta eftersom priserna vanligtvis är lägre på nätet.

Att installera en portabel luftkonditionering är enkelt. Det enda du behöver göra är att koppla in aggregatets sladd i ett vanligt vägguttag och hänga ut värmeslangen ur ett fönster eller en ventil. Sedan är det bara att starta igång den.

Tänk på att komplettera med ett fönster-kit om du måste hänga ut slangen från fönstret. På så sätt kan du kyla ner rummet mer effektivt.

Hjälpte det här testet om Portabel AC dig?

4 Röster, Genomsnitt: 4.8/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

Bästa fläkt - bäst i test

Golvfläkt: 3 testade modeller

Luftvärmepump bäst i test

Luftvärmepump: 6 testade modeller

Bästa Luftfuktare - bäst i test

Luftfuktare: 4 testade modeller

Testvinnare - Portabel AC

 1. Electrolux Chillflex Pro EXP26U558HW

  Electrolux Chillflex Pro

  Bäst i test
 2. Whirlpool PACW29COL

  Whirlpool PACW29COL

  Vi rekommenderar
 3. Woods Cortina Silent G

  Woods Cortina Silent G

  Bästa premiumval

Vanliga frågor

En portabel AC omvandlar en vätska till gas som i sin tur bildar kyla. Ytan där maskinen är placerad blir nedkyld och värmen hålls ute genom ett rör som går ut från maskinen och genom en ventil eller ett fönster.

Att AC:n är portabel innebär att du kan flytta omkring den i hushållet. Luftkonditioneringar som är fast monterade kan du inte flytta på samma sätt.

Det finns olika AC-modeller som kyler ner olika stora ytor, från 30 kvm upp till 80 kvm, ibland mer. När du ska välja en portabel AC bör du först se över hur stor yta du behöver kyla ner och välja ett aggregat därefter.

Det beror dels på vilken modell du väljer, men också på den yta du vill kyla ner. Mellan tummen och pekfingret kan det kosta allt ifrån 0,70 kronor/timme upp till 2 kronor/timme.

Jämfört med andra eldrivna apparater i hemmet är en AC ganska dyr i drift. Nya kylskåp och tv-apparater drar till exempel bara omkring 200 kronor/år. Samtidigt kan en portabel AC vara guld värd under de allra varmaste somrarna.

AC är en förkortning av det engelska ordet Air Conditioning som på svenska betyder luftkonditionering.

Du kan köpa en portabel luftkonditionering både online och i butik. Dock rekommenderar vi att du alltid jämför priser online innan du köper i butik. Detta eftersom priserna vanligtvis är lägre på nätet.

Att installera en portabel luftkonditionering är enkelt. Det enda du behöver göra är att koppla in aggregatets sladd i ett vanligt vägguttag och hänga ut värmeslangen ur ett fönster eller en ventil. Sedan är det bara att starta igång den.

Tänk på att komplettera med ett fönster-kit om du måste hänga ut slangen från fönstret. På så sätt kan du kyla ner rummet mer effektivt.