Vilken portabel AC är bäst?

Baserat på expertbetyg och kundomdömen är Electrolux Chillflex Pro EXP26U338CW den bästa luftkonditioneringen på marknaden. Denna portabla AC är tyst samtidigt som den har ett bra flöde av kalluft. Nedan kan du läsa mer om modellen och jämföra den med våra andra testvinnare.

Välj produkter att jämföra

Sortera efter

Electrolux Chillflex Pro EXP26U338CW
Electrolux Chillflex Pro EXP26U338CW
 • Tystgående
 • Enkel att flytta
 • Inbyggd timer
Rekommenderad affär:
Woods Cortina Silent G
Woods Cortina Silent G
 • Appstyrd
 • Lättanvänd touch-display
 • Tystgående
Tristar AC-5529
Tristar AC-5529
 • Prisvärd
 • Kyler ner upp till 80 kvm
 • Snabb nedkylning
Rekommenderad affär:

Portabel AC: 3 modeller i test

av Alexandra Eriksson Senast uppdaterad : juliy 04, 2020

När sommarens hetta närmar sig och du känner att du behöver lite svalka kan en portabel luftkonditionering, även kallad portabel AC, passa utmärkt.

Det finns många fördelar med att investera i en portabel AC. En av de främsta är att luftkonditioneringen är portabel, vilket innebär att du kan flytta den till olika rum. Under sommarens varmaste dagar kan det till exempel vara en god idé att kyla ner sovrummet för att sova bättre.

Höga temperaturer kan dessutom verka uttröttande och försämra din koncentrationsförmåga. Därför kan det även vara bra att kyla ner ditt arbetsrum om du jobbar hemifrån.

Det finns många olika modeller av portabla luftkonditioneringar att välja mellan idag. Samtidigt finns det få utförda experttester, vilket gör det viktigt att läsa uppdaterade bäst i test-guider. Vissa modeller kan vara slutsålda medan andra till och med har utgått.

För att du inte ska göra fel val har vi sett till att hålla våra sammanställningar uppdaterade. Vi har dessutom enbart utgått ifrån kundernas recensioner och experternas rekommendationer för att sammanställa tre testvinnande luftkonditioneringar.

Bortsett från det har vi även delat in våra testvinnare i följande kategorier för att göra valet enklare för dig:

 • Bäst i testet 2020
 • Bästa premiumvalet
 • Mest prisvärd

Nedan kan du läsa vår köpguide där vi presenterar vad du ska tänka på innan du investerar i en portabel AC.

Innan du köper luftkonditionering (köpguide)

Om det lätt blir varmt i ditt hem under sommarmånaderna kommer du inte att ångra ditt köp av en portabel AC. En luftkonditionering kan kyla ner till 10 grader och eftersom den är portabel kan du flytta enheten till olika rum, beroende på vart du vill ha det svalt.

Innan du bestämmer dig för vilken luftkonditionering du ska köpa kan det dock vara bra att veta hur dessa portabla maskiner fungerar. Du bör även se över vilka funktioner som är viktiga för just dig. På så sätt kan du enklare hitta en modell som passar dina behov.

Nedan ger vi dig några punkter som du bör tänka på innan inköp av portabel AC. Vi börjar med att titta närmre på skillnaden mellan en portabel AC och en luftkylare.

Portabel AC vs luftkylare – Vad är skillnaden?

Det finns många skillnader mellan en portabel AV och en luftkylare.

Med en portabel AC kan du kyla ner en yta ner till 10 grader. Detta sker med via air condition som antingen använder gasen R410A eller R290.

Fördelarna med en portabel AC är att enheten är flyttbar samt att du kan anpassa temperaturen efter varje rum. Nackdelarna är att modellerna inte är särskilt miljövänliga sett till energikonsumtion. De låter dessutom mer än en luftkylare.

En luftkylare använder istället en fläkt som blåser ut kall luft genom kylklampar. Eftersom denna nedkylningsmetod inte är lika effektiv som en AC kan du sällan nå lika låga temperaturer.

Två fördelar med luftkylare är att de är miljövänligare och mycket tystare. Den uppenbara nackdelen är att nedkylningssystemet inte är lika bra i jämförelse med en portabel AC.

Om du vill kunna justera temperaturen effektivt är en portabel AC att rekommendera. En lyftkylare kan dock vara ett bra alternativ för den som inte behöver ha det allt för kallt i hemmet.

Så fungerar en AC (air condition)

Air condition (AC) är ett slutet system som består av rör, kompressor, en fläkt, gas och vätska.

Vätskan avdunstar till gas som pumpas runt i rören, vilket kyler ner dem. Samtidigt blåser en fläkt luft mot rörgallret, vilket gör att den luft som transporteras ut blir kall.

Kompressorn omvandlar gasen till vätska, vilket avger en varmluft som också ska transporteras ut. Detta sker genom ett fönster via ett rör.

Placering av luftkonditionering

Vi rekommenderar att du placerar din portabla AC vid ett fönster eller vid en passande luftventil. Detta eftersom enheten har ett utblås för varmluft som brukar leda ut ur rummet.

Har du ingen passande luftventil för röret kan du alltid transportera bort ut den varma luften via ett fönster. För att detta ska fungera optimalt rekommenderar vi att du köper ett tillhörande fönster-kit som förseglar öppningen vid fönstret.

Är fönstret inte ordentligt isolerat kan den varma luften tränga in tillbaka och försämra nedkylningen av rummet.

Ljudnivå

Portabla luftkonditioneringar har en tendens att ge ifrån sig ganska höga ljud under tiden de är igång. Detta kan vara störande, framför allt när det är dags att sova och man behöver ha det tyst.

Olika modeller har självklart olika ljudnivåer, vissa låter mer och andra låter mindre. Detta är såklart något du bör kolla upp innan du investerar i en portabel AC om du anser att ljudnivån är avgörande.

En lösning på detta problem är att vara ute i god tid att kyla ned rummet innan det är dags att sova, gärna en timme eller mer. Luftkonditioneringen kyler nämligen även ner värmen som kommer från väggar, golv och möbler.

Ytterligare en lösning för den som är känslig för höga ljud är att använda öronproppar.

Välj en energisnål modell

I valet av portabel luftkonditionering är det viktigt att hålla koll på dess energiförbrukningen. Detta gör du genom att titta på modellens EER- och SEER-värde.

EER-värdet visar hur energisnål luftkonditioneringen är vid speciella förutsättningar. SEER-anger istället hur energieffektiv AC:n är under en sommar med normala förhållanden. Det är SEER-värdet som avgör vilken energiklass modellen får.

När du ska köpa en portabel AC bör du även se till att den är märkt med GWP (Global Warming Potential). Denna märkning indikerar nämligen vilken växthuseffekt produkten har på klimatet.

Numera är det inte längre tillåtet att använda produkter som har köldmedier med en faktor på 2500 eller högre.

Innan du väljer luftkonditionering – 3 tips

Nedan ger vi dig 3 snabba tips innan du bestämmer dig för att investera i en portabel luftkonditionering.

 1. Fast eller portabel? En fast AC – det vill säga en sådan du monterar på väggen – är tystare och mer effektiv än en portabel. Samtidigt är ett portabelt aggregat flexiblare eftersom det går att flytta omkring i hemmet.
 2. Se över AC:ns kapacitet. Luftkonditioneringens kapacitet avgör hur stora ytor den kan kyla ner. Ett riktmärke att utgå efter är 70 Watt/kvm, vilket innebär att du behöver ett aggregat på minst 2100 Watt (2,1 kW) för att kyla ner 30 kvm effektivt.
 3. Räcker det med en luftkylare? Om du inte behöver ha det allt för kallt i hemmet och vill komma undan billigare kan en luftkylare räcka gott och väl.

Testvinnare - Portabel AC

1. Electrolux Chillflex Pro EXP26U338CW- Bäst i testet

Portabel AC bäst i test
  • Modell: Luftkonditionering
  • Mått: H: 71 cm, B: 47,6 cm, D: 38,50 cm
  • Vikt: 31,50 kg
  • Nedkylningsförmåga: 40 kvm
  • Kylningskapacitet: 2,6 kW
  • Fläkthastigheter: 3 st
  • Ljudnivå: 64 dB

I vår sammanställning vann Electrolux Chillflex Pro EXP26U338CW som bäst i test. Med denna tystgående luftkonditionering kan du effektivt kyla ner ytor på upp till 40 kvm. Modellen är dessutom energisnål, trots dess höga kapacitet, och har en enkel och stilren design.

Om du är ute efter en portabel AC som ska hålla i många år framöver kan Electrolux Chillflex Pro EXP26U338CW vara ett alternativ för dig. Nedan kan du läsa mer om dess egenskaper.

Kylning

Electrolux Chillflex Pro EXP26U338CW portabla har en hög kylkapacitet och drar samtidigt minimala mängder energi. Modellen klarar av att kyla ned en yta på hela 40 kvm, vilket är tillräckligt för rum i de flesta hem.

Timer

Med den inbyggda timern kan du starta maskinen automatiskt, även när du inte är hemma. Denna funktion är fördelaktig om du till exempel vill ha ett svalt hem när du kommer hem från jobbet.

Fjärrkontroll

För att slippa gå fram till maskinen varje gång du ska justera inställningarna tillkommer en smart fjärrkontroll. Med den kan du starta, ändra hastighet eller stänga av aggregatet på ett bekvämt sätt.

Modellen har tre olika hastighetslägen för fläkten och temperaturerna sträcker sig mellan 16 och 32 grader.

Display

Electrolux Chillflex Pro EXP26U338CW är utrustad med en tydlig display. Via den kan du hålla ett öga på luftkonditioneringens hastighet, temperaturinställning och annan viktig information.

Portabel

Eftersom luftkonditioneringen är portabel kan du flytta omkring den som du själv vill i hemmet. Du behöver dock inte bära den, utan Electrolux Chillflex Pro EXP26U338CW har inbyggda hjul som förenklar förflyttningen.

 • Kraftig och effektiv, trots den låga ljudnivån på bara 64 dB.
 • Hög användarvänlighet gör modellen enkel att installera och använda.
 • Inbyggd timer kan starta maskinen redan innan du kommer hem.
 • Fönster-kit ingår inte.
 • Något dyr med tanke på att den är portabel.

Köp nu hos:

Tillbehör:

Universalförseglingssats

Universalförseglingssats

2. Woods Cortina Silent G- Bästa premiumval

Woods Cortina Silent G
  • Modell: Luftkonditionering
  • Mått: H: 85 cm, B: 47,1 cm, D: 35,5 cm
  • Vikt: 33,5 kg
  • Nedkylningsförmåga: 35 kvm
  • Kylningskapacitet: 3,5 kW
  • Fläkthastigheter: 3 st
  • Ljudnivå: 64 dB

Woods Cortina Silent G är en portabel AC i premiumklassen med en rad smarta funktioner. Bortsett från att effektivt kyla ner rum på upp till 35 kvm, är luftkonditioneringen utrustad med både wi-fi och timer.

Modellen är snäppet dyrare än vår bäst i test-vinnare eftersom den är utrustad med fler funktioner. När det gäller kapacitet och kylningsförmåga är dessa två modeller dock likvärdiga enligt experterna.

Kylning

Woods Cortina Silent G har ett luftflöde på 435 m3/h och en kylningskapacitet på 3,5 kW. Aggregatet kan effektivt kyla ned en yta på 35 kvm, vilket är aningen mindre än vår bäst i testet-vinnare, men ändå tillräckligt för de flesta hem.

Timer

Även Woods Cortina Silent G är utrustad med en timer med vilken du kan starta AC:n redan innan du kommer hem. På så sätt kan du alltid kliva in i ett svalt och skönt hem.

Fjärrkontroll

Den tillhörande fjärrkontroll kan du använda när du vill reglera temperaturen och fläkthastigheten. Temperaturen kan du reglera mellan 16 och 31 grader och det finns dessutom tre olika fläkthastigheter.

Display

Woods Cortina Silent G har en digital display med touch-funktion som gör aggregatet extra enkelt att använda. Via displayen kan du justera temperaturen och hålla koll på luftkonditioneringens inställningar.

Wi-fi

Något som får Woods Cortina Silent G att sticka ut i vår sammanställning är att modellen är utrustad med wi-fi. Den har även en tillhörande app som gör det möjligt för dig att justera temperatur och fuktighetssensorer på distans. På så sätt kan modellen bli en del av ditt ”smarta” hem.

Portabel

Likt övriga modeller är Woods Cortina Silent G en portabel AC som du utan problem kan flytta runt i huset med hjälp av de inbyggda hjulen. Därmed kan du kyla ner olika rum vid olika tidpunkter.

 • Wi-fi och tillhörande app gör det möjligt för dig att ansluta aggregatet till ditt smarta hem.
 • Hög kylkapacitet på 3,5 kW.
 • Display med touch gör enheten enkel att använda.
 • Fönster-kit ingår ej.
 • Kyler en mindre yta än vår bäst i test-vinnare.

3. Tristar AC-5529- Mest prisvärd

Tristar AC-5529
  • Modell: Luftkonditionering
  • Mått: H: 68 cm, B: 28 cm, D: 33 cm
  • Vikt: 18 kg
  • Nedkylningsförmåga: 80 kvm
  • Kylningskapacitet: 2,6 kW
  • Fläkthastigheter: 2 st
  • Ljudnivå: 65 dB

Tristar AC-5529 är en prisvärd luftkonditionering som kyler ner rum upp till 80 kvm. Bortsett från att vara effektiv är modellen enkel att använda och utrustad med både timer och en digital display för att förenkla användningen.

Behöver du en AC med kapacitet att kyla ned en större yta i hemmet eller på kontoret passar denna modell utmärkt. Den har fått goda omdömen, både av experter och av kunderna själva.

Kylning

Så fort du startar Tristar AC-5529 kommer du att känna av kyleffekten nästan direkt. Modellen har dessutom en låg energiförbrukning och ett luftflöde på 320 m3/h som klarar att kyla ner en yta på hela 80 kvm.

Timer

Med hjälp av den inbyggda timern kan du programmera när du vill att AC:n ska starta. På så sätt kan du ställa in att den ska starta en timme innan du lägger dig eller en timme innan du kommer hem.

Fjärrkontroll

För att reglera kyleffekten eller fläkthastigheten kan du antingen använda dig av knapparna på själva aggregatet eller den tillhörande fjärrkontrollen.

Display

Den digitala LCD-displayen gör att du tydligt kan se vilken kyleffekt maskinen försöker uppnå i rummet. Där ser du även fläkthastighet och annat som kan vara bra för dig att veta.

Portabel

Tack vare AC:ns inbyggda hjul kan du enkelt flytta runt enheten i huset för att kyla ner olika rum. Vid köp av Tristar AC-5529 medföljer både slang och fönster-kit, vilket är ett stort plus.

 • Sänker temperaturen i rummet snabbt.
 • Inbyggd avfuktare för extra behagligt klimat.
 • Kyler ner rum upp till 80 kvm.
 • Blåser bara rakt fram, ingen fläktreglerare.

Köp nu hos:

Testvinnare - Portabel AC

Blender

En viktig hjälpreda i köket.

bästa vattenkokaren

Bästa vattenkokaren - 3 modeller i test

dammsugare bäst i test

Ett måste i varje städskåp.

robotdammsugare

Håller ditt hem fritt från damm.

handdammsugaren

Förenklar städningen i hemmet.

Bästa strykjärnet 2020

Slipp skrynkliga textilier.

Bästa kaffebryggaren

Perfekt kaffe på några minuter.

Liknande tester

Blender

En viktig hjälpreda i köket.

bästa vattenkokaren

Bästa vattenkokaren - 3 modeller i test

dammsugare bäst i test

Ett måste i varje städskåp.

robotdammsugare

Håller ditt hem fritt från damm.

handdammsugaren

Förenklar städningen i hemmet.

Bästa strykjärnet 2020

Slipp skrynkliga textilier.

Bästa kaffebryggaren

Perfekt kaffe på några minuter.

Vanliga frågor och svar

En portabel AC omvandlar en vätska till gas som i sin tur bildar kyla. Ytan där maskinen är placerad blir nedkyld och värmen hålls ute genom ett rör som går ut från maskinen och genom en ventil eller ett fönster.

Att AC:n är portabel innebär att du kan flytta omkring den i hushållet. Luftkonditioneringar som är fast monterade kan du inte flytta på samma sätt.

Det finns olika AC-modeller som kyler ner olika stora ytor, från 30 kvm upp till 80 kvm, ibland mer. När du ska välja en portabel AC bör du först se över hur stor yta du behöver kyla ner och välja ett aggregat därefter.

Det beror dels på vilken modell du väljer, men också på den yta du vill kyla ner. Mellan tummen och pekfingret kan det kosta allt ifrån 0,70 kronor/timme upp till 2 kronor/timme.

Jämfört med andra eldrivna apparater i hemmet är en AC ganska dyr i drift. Nya kylskåp och tv-apparater drar till exempel bara omkring 200 kronor/år. Samtidigt kan en portabel AC vara guld värd under de allra varmaste somrarna.

AC är en förkortning av det engelska ordet Air Conditioning som på svenska betyder luftkonditionering.

Du kan köpa en portabel luftkonditionering både online och i butik. Dock rekommenderar vi att du alltid jämför priser online innan du köper i butik. Detta eftersom priserna vanligtvis är lägre på nätet.

Att installera en portabel luftkonditionering är enkelt. Det enda du behöver göra är att koppla in aggregatets sladd i ett vanligt vägguttag och hänga ut värmeslangen ur ett fönster eller en ventil. Sedan är det bara att starta igång den.

Tänk på att komplettera med ett fönster-kit om du måste hänga ut slangen från fönstret. På så sätt kan du kyla ner rummet mer effektivt.