Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Fördelar

  • Fördelaktiga villkor för Coop-medlemmar.
  • Hög sparränta och insättningsgaranti.
  • Räntegaranti.
  • Samla poäng på allt.

Nackdelar

  • Ganska höga kredit- och låneräntor.
  • Höga lånekrav.
  • Erbjuder inga bolån.

Specifikationer

Banktjänster: Lån, sparande, bankkort
Effektiv låneränta: 5,33% – 23,86%
Effektiv ränta på kreditkort: 19,95%
Sparränta: 3,85% – 4,25%
Förmåner: Ränterabatt till Coop-medlemmar, räntegaranti, insättningsgaranti, poängsystem

Coop är en av de största namnen inom dagligvaruhandeln, men långt ifrån alla vet att de också erbjuder banktjänster. Detta har de gjort sedan 2007, och det är faktiskt inte särskilt förvånande då en av deras största konkurrenter ICA har satsat på just detta koncept.

Vår långa erfarenhet inom privatekonomi har gjort att vi bekantat oss väl med Coop Bank, som i våra ögon är en väldigt bra bank. I det här omdömet har vi gjort en djupdykning i deras erbjudande, och går igenom allt ifrån deras lån och kreditkort till deras sparkonton i detalj. Kanske kan det hjälpa dig att bestämma om Coop Bank är ett bra val för din ekonomi.

Låna upp till 600 000 kronor utan säkerhet

Coop Bank har valt att enbart erbjuda lån utan säkerhet (privatlån) till sina kunder, det vill säga lån som inte kräver att du lämnar något i pant. Med andra ord kan du inte ansöka om bolån som hos många andra banker. Däremot kan du använda lånet ifråga för att köpa en bil, båt och MC eller något annat som kostar mycket pengar, exempelvis ett nytt kök eller badrum. Du kan också använda lånet som ett samlingslån för att lösa dina dyra smålån och andra skulder.

Hos Coop Bank kan du ansöka om privatlån upp till 600 000 kronor. Det minsta möjliga lånebeloppet är 15 000 kronor, vilket fortfarande kan vara aningen högt om du bara behöver ett litet lån. Hos Bank Norwegian kan du till exempel låna så lite som 5 000 kronor, men här får du å andra sidan också betala en högre ränta.

Med hjälp av reglagen på Coop Banks hemsida kan du enkelt se ungefär vad ditt lån kommer att kosta med en exempelränta.
Med hjälp av reglagen på Coop Banks hemsida kan du se ungefär vad ditt lån kommer att kosta med en exempelränta.

Något höga lånekrav

Lånekraven hos Coop Bank är något höga jämfört med hos en del andra långivare. Du måste vara minst 20 år istället för 18 år, och du får inte ha några betalningsanmärkningar. Utöver det måste du tjäna minst 20 000 kronor i månaden från tillsvidareanställning, pension eller egenföretagande (dock i minst två år). Det motsvarar en årsinkomst på minst 240 000 kronor, så för dig som har en sämre ekonomi eller som har anmärkningar finns et förmodligen bättre val än Coop Bank.

Räntegaranti och lägre ränta för medlemmar

På tal om räntan ligger den mellan 5,20 och 16,95 procent (nominell ränta) i skrivande stund. Det är förhållandevis högt, men samtidigt erbjuder faktiskt Coop Bank en förmånlig räntegaranti. Det betyder kort sagt att de matchar räntan om du blivit erbjuden ett billigare lån (med motsvarande villkor förstås) på annat håll. Dessutom behöver du inte betala någon uppläggningsavgift, vilket är generöst.

Något annat som vi tycker är väldigt bjussigt är att Coop Bank erbjuder sina medlemmar 1 procent lägre ränta på sitt lån. Det kan bli en hel del pengar att spara i slutändan, framför allt om du har planer på att låna större belopp. Det som krävs för att få den här rabatten är att du är medlem, och att du ansöker direkt via Coops hemsida.

Sparande med generös sparränta

Även du som är intresserad av att spara kan med fördel placera dina pengar hos Coop Bank. Här kan du välja mellan två olika sparkonton som båda omfattas av insättningsgarantin: Coops Sparkonto och Coop Fasträntekonto. Sparkontot ger dig fria uttag och insättningar och har en sparränta på 3,85 procent. Fasträntekontot har en bindningstid på 3, 6, 12 eller 24 månader och har en ränta på mellan 3,90 och 4,25 procent (beroende på bindningstid).

Kreditkort och matkonto

Utöver lån och sparande erbjuder Coop Bank även ett kreditkort, Coop Mastercard. Här kan du få upp till 50 000 kronor i kredit och du har alltid 55 dagars räntefri kredit. Förutom det får du poäng på allt du handlar och 10 000 bonuspoäng (till ett värde av 100 kronor) som en liten välkomstgåva. Vi återkommer till hur Coops poängsystem fungerar lite längre ner.

Kreditkortet kostar 295 kronor per år och har en kreditränta på 19,95 procent. Det tycker vi är ganska dyrt, åtminstone om man jämför med exempelvis Remember där krediträntan för kortet Remember Flex är från 9,74 procent (dock individuell ränta) och då slipper du även årsavgiften. Även hos Collector är räntan aningen lägre – 17,25 procent – men här betalar du 195 kronor per år istället för 295 kronor.

Med Coop Mastercard kan du samla alla dina köp på en faktura, men du gör rätt i att betala den så fort som möjligt, annars tillkommer en ganska hög kreditränta.
Med Coop Mastercard kan du samla alla dina köp på en faktura, men du gör rätt i att betala den så fort som möjligt, annars tillkommer en ganska hög kreditränta.

Något vi däremot gillar lite mer är Coop Banks matkonto. Det här är ett konto som är kopplat till ett kort och som passar perfekt som matkort. Pengarna du sätter in omfattas av insättningsgarantin, precis som sparkontot, och du får 0,5 poäng extra per krona på allt du handlar hos Coop. Vi gillar också att du kan få extrakort till hela familjen kostnadsfritt och att du kan sätta köpgränser på varje kort – perfekt för barnen som ska handla själva.

Fördelarna med att vara Coop-medlem

Vi har flera gånger i det här omdömet nämnt Coop-medlemskapet som en fördel. Och det är det också, inte bara för dig som ska låna pengar. Med ett medlemskort hos Coop får du upp till 5 poäng per krona du spenderar i en Coop-butik eller på Coops hemsida. Dina poäng kan du sedan byta ut till värdecheckar på mat, bio, resor eller annat kul i Coop Banks poängshop.

En annan viktig fördel är förstås att du får ta del av extra förmånliga medlemspriser när du handlar, något som kan vara värt mycket i tider med hög inflation. Dessutom erbjuder Coop Bank extra förmåner för dig som studerar eller bara är ung (mellan 18 – 25 år).

När du blir medlem måste du betala en insats på 100 kronor som går till konsumentföreningen i ditt område. Men väljer du att avsluta medlemskapet får du förstås dessa pengar tillbaka.

Supporten är inte den bästa

Har du frågor om lån eller sparande hos Coop Bank kan du kontakta supporten via telefon. Öppettiderna är helgfria vardagar mellan kl. 09:00 – 17:00 förutom fredagar då supporten stänger kl. 16:00. Dag före röd dag är öppettiderna kl. 09:00 – 15:00.

Det är förstås lite synd att det inte verkar gå att kontakta supporten på något annat sätt än telefon. Å andra sidan hittar vi mängder av värdefull information på Coop Banks hemsida, inte minst i deras FAQ-sektioner. Där är det enkelt att hitta svar på enklare frågor kring saker som ränta, utbetalning, avgifter och mycket mer.

Vårt omdöme av Coop Bank

Överlag tycker vi att Coop Bank är en mycket bra bank som erbjuder de viktigaste tjänsterna. Extra förmånligt är det förstås för dig som är Coop-medlem, inte minst eftersom du kan få 1 procent lägre ränta på ditt privatlån. Det kan bli en hel del pengar i slutändan, framför allt om du ska låna ett större belopp. Även räntegarantin är en fördel, trots att Coop Bank aldrig kan erbjuda en lägre ränta än deras lägsta nominella ränta (vilket i det här fallet är 5,20 procent).

Vi gillar också konceptet med ett matkonto som gör det betydligt enklare för hushåll att få bättre koll på sina matkostnader. Sparkontot är även det förmånligt med sin generösa sparränta och friheten att ta ut och sätta in pengar lite som man själv vill.

Det enda vi egentligen kan klaga på när det gäller Coop Bank är att räntorna är ganska höga, både på lån och kreditkort, och så även kraven på dig som vill ansöka. Dessutom går det inte att ansöka om bolån via Coop Bank och det hade varit trevligt att kunna nå supporten via mejl och chatt istället för bara via telefon.

Slutbetyg

Banktjänster7,8
Villkor8,0
Rabattsystem8,1
Support7,5
Kundomdömen7,3
Slutbetyg7,7

Vanliga frågor

Vilka banktjänster erbjuder Coop MedMera Bank?

Coop Bank erbjuder något färre tjänster jämfört med större aktörer, närmare bestämt privatlån, ett kreditkort, ett matkonto och ett sparkonto.

Måste jag vara medlem för att kunna låna eller spara?

Nej, det behöver du inte, men det har sina fördelar. Medlemmar kan till exempel få en lägre ränta på sitt lån och samla poäng som kan användas för rabatter på mat och annat i Coops egen poängshop.

När betalar Coop Bank ut lånet?

Det beror på hur mycket kontoret har att göra, men oftast tar processen inte mer än 2 – 3 arbetsdagar.

Hur fungerar räntegarantin hos Coop Bank?

Räntegarantin säkerställer att Coop Bank matchar din ränta om du fått ett bättre erbjudande hos en annan långivare. Det förutsätter dock att lånevillkoren är desamma, och garantin får inte utnyttjas mer än två gånger per år. Dessutom kan du aldrig få en ränta lägre än Coop Banks lägsta nominella ränta.

Hur loggar jag in hos Coop Bank?

Det gör du enklast och säkrast med ditt BankID, men du kan också använda din e-post och ett lösenord om du föredrar det.