Bluetooth högtalare: 4 modeller - Bäst i test

 • 4 topptestade blåtandshögtalare
 • Guide: Hur du väljer rätt bluetooth-högtalare
 • Svar på alla dina frågor om bluetooth-högtalare
award-image

Vilken är den bästa Bluetooth högtalaren?

Vi har utsett Sonos Roam är den bästa bärbara bluetooth-högtalaren just nu. Med Roam har Sonos lyckats packa in ett stort ljud i en liten högtalare, som dessutom kan extraknäcka som en del av ditt Sonos-system när du är hemma. Då kopplar den upp sig via Wi-Fi och när du tar med den ut fungerar den med Bluetooth. Vi tycker dessutom att det är testets snyggaste blåtandshögtalare, men den delikata designen betyder inte att den är ömtålig. Sonos Roam är både vattentät och tål att tappas i marken. Läs mer om testvinnaren och alternativen nedan!

Välj produkter att jämföra

Sortera efter

Bäst i test
1
Sonos Roam - Bäst Bluetooth-högtalare
award-icon

Sonos Roam

award-icon
 • Lätt och kompakt
 • Läcker design
 • Imponerande ljudkvalitet
Vi rekommenderar: media-markt logo
Vi rekommenderar
2
Ultimate Ears Megaboom 3

Ultimate Ears Megaboom 3

 • Utmärkt batteritid
 • Trådlös laddning
 • 360-graders ljud
Vi rekommenderar: Computersalg.logo
Bästa budgetvalet
3
JBL Flip 5 svart

JBL Flip 5

 • Enkel och smidig
 • Bra bas
 • Mycket prisvärd
Vi rekommenderar: elon logo
Avatar for Marcello Rongione av Marcello Rongione Senast uppdaterad : Mars 26, 2022

Det här testet har fått betyget:

8 Röster, Genomsnitt: 4.9/5

Med en bluetooth-högtalare kan du njuta av bra musik helt utan någon kabel mellan ljudkällan och högtalaren. Dagens teknik gör att bluetooth-högtalare inte heller behöver någon strömförsörjning via sladd – numera klarar de sig i många timmar på ett uppladdningsbart batteri.

Tiden då små högtalare betydde klent ljud är också förbi. Idag kan en högtalare som får plats i din väska vara mer än tillräckligt för att få dansgolvet att gunga på vilken fest som helst.

I det här testet har vi valt ut och recenserat fyra av de bästa bluetooth-högtalarna på marknaden just nu. Vi har dessutom delat in dem i fyra olika kategorier för att göra det lite enklare för dig att hitta en passande modell:

 1. Sonos Roam – Bäst i test
 2. Ultimate Ears Megaboom 3 – Vi rekommenderar
 3. JBL Flip 5 – Bästa budgetval
 4. Sonos Move – Bästa premiumvalet

Hur vi valde ut högtalarna

Idag finns det flera olika typer av trådlösa högtalare; för hemmabruk, portabla eller kombinerade modeller. I den här jämförelsen har vi valt att enbart recensera högtalare som har Bluetooth och drivs med batteri, alltså sådana som går att ta med ut och inte kräver någon sladd.

För att välja ut de trådlösa högtalare som ingår i vår sammanställning har vi utgått ifrån både användar- och expertrecensioner. För att få tillgång till dessa har vi besökt sajter som Techradar, Whathifi, Elgiganten, Prisjakt, Amazon, med flera.

Förutom att välja produkter efter betyg från andra källor har vi även gjort en egen bedömning av de olika modellerna. Här har vi tittat närmare på följande aspekter:

 • Batteritid
 • Design
 • Pris
 • Extra funktioner/användningsområden
 • Hållbarhet

På så sätt har vi lyckats välja ut de bästa trådlösa högtalarna på marknaden just nu. Nedan kan du läsa mer om varje modell och längst ner på sidan kan du jämföra deras egenskaper, sida vid sida.

Observera att det kan förekomma affiliatelänkar på denna sida. Gör du ett köp via dem kan vi tjäna en mindre provision. Det är så vi kan hålla webbplatsen levande. Länkarna påverkar dock inte resultatet i vår sammanställning eller priset du betalar.

Testvinnare - Bluetooth-högtalare

Visa alla produkter

1. Sonos Roam- Bäst i test

Sonos Roam - Bäst Bluetooth-högtalare
  • Vikt: 430 g
  • Anslutning: Bluetooth, Wi-Fi
  • Batteritid: 10 timmar
  • Vattentålig: Ja

Köp nu:

Rekommenderad butik:
 • Fri frakt över 500 kr
 • Rekommenderad återförsäljare
 • 14 dagars returrätt.
 • Leveranstiden vanligtvis 2-10 arbetsdagar.

Sonos Roam har hyllats världen över och faktiskt utsetts till ”planetens bästa bärbara högtalare” av Techradar.

För strax under 2 000 kronor får du en Bluetooth-högtalare med Sonos karaktäristiskt snygga design som tål tuffa tag och låter fantastiskt. Att den dessutom väger minst av alla högtalare i vår jämförelse gör allt det här extra imponerande.

Sonos-Roam

Smart högtalare

Vårt premiumval Sonos Move är en Bluetooth-högtalare som erbjuder det bästa från Sonos produkter för hemmet, fast i en bärbar och trådlös form. Genom att skifta mellan Wi-Fi och Bluetooth kan högtalaren både vara en del av hemmets Sonos-nätverk och huvudsaklig högtalare på utflykten.

Så, vad har detta med Sonos Roam att göra? Jo, denna lilla högtalare gör precis samma sak, men är både betydligt mindre och lättare än Sonos Move. Om du tycker att Sonos Move är för otymplig att ta med sig har du alltså möjligheten att skaffa en Sonos Roam i stället.

Visst, ljudkvaliteten kanske inte riktigt lever upp till storebrors nivå, men den är ändå otroligt bra. Den klarar sig dessutom fint på egen hand och som en del av multiroom-lösningen.

Smart genom Google eller Alexa

Sonos har gjort sina produkter lite smartare på senare år genom att integrera Googles röstassistent och Alexa. Sonos Roam är inget undantag, och frågan är om funktionen någonsin är så användbar som just för en bärbar högtalare.

Inte nog med att Bluetooth-högtalaren är helt sladdfri, den är alltså också helt handsfree. Du behöver dock förstås inte använda röstassistenten om du inte vill det.

Klassisk Sonos-design

En viktig del i Sonos produktutbud har alltid varit designen. Högtalarna har ett stilrent formspråk och passar i varje modernt hem.

Även om Sonos Roam är mindre och har en annorlunda form än någon annan produkt från Sonos syns det direkt att det är en Sonos-produkt.

Högtalaren är en av de snyggaste portabla högtalarna som finns enligt oss, möjligtvis endast utmanad av B&O Beosound rent stilmässigt. Du kan välja mellan färgerna Shadow Black eller Lunar White, som också det är karaktäristiska Sonos-färger.

Tål hårda tag

En högtalare som är framtagen för att ha med sig på fester, campingsemestrar och andra utomhusaktiviteter behöver klara ett visst mått av hårda tag.

Som tur är har Sonos förstått detta och byggt Sonos Roam i ett tåligt material samtidigt som den är vatten- och dammtålig enligt klassificeringen IP67.

Mycket bra ljud

Trots att Bluetooth-högtalaren är så liten har Sonos lyckats packa in otroligt mycket kraft i Roam. Basen brukar ofta bli lidande i en så liten storlek, men här levererar högtalaren förvånansvärt bra. Lite för bra till och med – enligt vissa recensenter, som tycker att basen tar över lite för mycket ibland.

Framför allt i inomhusmiljöer märks detta, utomhus är det snarare en fördel att ha en kraftig bas. Och eftersom den här högtalaren först och främst är gjord för att tas med till utomhusaktiviteter tycker vi inte att det är vettigt av Sonos att prioritera en kraftig bas.

Stöd för trådlös laddning

Sonos Roam har en batteritid på 10 timmar, vilket är bra, men ändå betydligt mindre än exempelvis Megaboom 3. Det finns ett viloläge som slås på automatiskt när musiken slutar spelas, vilket sparar batteri – en mycket trevlig funktion.

Enheten har också stöd för trådlös laddning som funkar med alla Qi-laddare. Det följer dock inte med någon sådan i förpackningen, utan det får du köpa till separat. Medföljer gör dock en USB-kabel, så att du kan ladda på traditionellt vis om du vill.

Den mest kompletta trådlösa högtalaren

Den här trådlösa högtalaren är mer än en Bluetooth-högtalare. Det gör den extra prisvärd för dig som redan har ett Sonos-nätverk av högtalare hemma, som du kan ansluta Roam till för extra maffigt ljud.

Den har alla bekväma moderna funktioner vi önskar oss, såsom röststyrning och trådlös laddning, och är testets allra mest portabla högtalare med sin låga vikt på 430 gram. För att vara så liten låter Sonos Roam fantastiskt och som grädden på moset är den riktigt snygg.

Allt detta, tillsammans med att Sonos Roam är den bärbara högtalare som fått flest positiva kund- och expertomdömen av våra testade Bluetooth-högtalare, gör den till bäst i test 2022.

 • Lättaste högtalaren i jämförelsen.
 • Snygg Sonos-typisk design.
 • Vattentät, damm- och stryktålig.
 • Använd på språng eller i Sonos-nätverket.
 • Röststyrning och trådlös laddning.
 • Batteritiden kunde varit bättre.

2. Ultimate Ears Megaboom 3- Vi rekommenderar

Ultimate Ears Megaboom 3
Ultimate Ears Megaboom 3
Ultimate Ears Megaboom 3
  • Vikt: 925 g
  • Anslutning: Bluetooth, USB
  • Batteritid: 19 timmar
  • Vattentålig: Ja

Köp nu:

 • Utmärkta betyg hos Trustpilot.se (4.5 av 5)
 • 90 dagars ångerrätt.

Vår rekommenderade Bluetooth-högtalare är den tredje modellen i den omtycka serien Megaboom, från Ultimate Ears.

Den har den bästa batteritiden av alla våra testade Bluetooth-högtalare och en kompakt men robust design. Megaboom 3 tål dessutom långa, varma dagar på stranden – inklusive om den skulle bli träffad av en volleyboll eller trilla i vattnet.

Ultimate Ears Megaboom 3

Bekant design

Megaboom 3 är en cylinderformad högtalare, som går att få i flera olika färger och mönster. Designen känner vi igen från tidigare modeller och den påminner även om vårt budgetval JBL Flip 5.

Design är förstås inte bara hur något ser ut, utan också hur något fungerar, och på den fronten briljerar Megaboom 3. Materialet som används runt Bluetooth-högtalare är nämligen dammtåligt och framtaget för att inte slitas ut i första taget.

Lägg därtill att högtalaren redan sedan innan är stöttålig och klarar att tappas i vattnet. Skulle det sistnämnda inträffa sjunker den dessutom inte – den flyter!

Det är med andra ord svårt att hitta en trådlös bluetooth-högtalare som är mer lämpad för utomhusvistelse, lek och fest än Megaboom 3.

Rundstrålande ljud

Cylinderformen fyller också en funktion rent ljudmässigt. När du spelar musik i Megaboom 3 strömmar ljudet ur hela den cylinderformade Bluetooth-högtalaren, åt alla riktningar, till skillnad mot exempelvis Sonos Roam.

Ljudbilden är mer balanserad än vad många konkurrerande högtalare med samma formfaktor presterar. Basen tar inte över för mycket, mellanregistret är klart och tydligt och diskanten behaglig.

Äger du redan en tidigare version av samma Bluetooth-högtalare är dock inte skillnaden särskilt stor, även om det förstås finns vissa förbättringar.

Partyläget kopplar ihop upp till 150 högtalare

Många Bluetooth-högtalare i dag går att parkoppla med andra produkter i samma serie, för att skapa en stereoeffekt eller bara ge mer förstärkning åt ljudet.

Via appen kan du koppla ihop inte mindre än 150 (!) Megaboom 3, och funktionen kallas passande nog för PartyUp. Läget fungerar för övrigt även med tidigare modeller av Megaboom, samt Boom- och Hyperboom-serierna.

Går att ladda trådlöst

Den häpnadsväckande batteritiden på 19 timmar innebär att du inte behöver ladda Megaboom 3 så ofta att det stör på något sätt. Då Bluetooth-högtalaren har stöd för induktionsladdning kan du dessutom smidigt se till att hålla den laddad för jämnan.

Föredrar du att ladda med USB följer en sådan kabel med.

Den ultimata partyhögtalaren

För dig som vill ha en portabel högtalare som tål vilda fester finns det inget bättre alternativ än Megaboom 3. Den stryktåliga designen, långa batteritiden, dynamiska ljudbilden och möjligheten att sammankoppla flera olika enheter imponerar.

Ulitmate Ears Megaboom 3 har blivit utsedd till Årets bästa trådlösa högtalare i Ljud & Bild, 2018–2019 och har även mycket fina kundbetyg på Pricerunner.

Prismässigt ligger Megaboom 3 ungefär likvärdigt med Sonos Roam, och båda är mycket bra Bluetooth-högtalare, men skiljer sig åt design- och funktionsmässigt. Vilken av de båda du bör välja är därmed i slutändan en fråga om din egen smak.

 • Stryktålig och flyter i vatten.
 • Rundstrålande ljud.
 • Trådlös laddning.
 • Ingen stor förbättring i ljudkvalitet från föregående modell.
 • Saknar stöd för röstassistent.

3. JBL Flip 5- Bästa budgetvalet

JBL Flip 5 svart
JBL Flip 5 silver
Bluetooth-högtalare JBL Flip 5
  • Vikt: 545 g
  • Anslutning: Bluetooth, USB-C
  • Batteritid: 12 timmar
  • Vattentålig: Ja

Köp nu:

 • Öppet köp 365 dagar.
 • 1-4 arbetsdagar leveranstid.
 • Fri frakt över 500 kr.
 • Rekommenderad återförsäljare.

Vårt budgetval är JBL Flip 5 – en enkel, smidig och stabil liten bluetooth-högtalare som må sakna extra finesser, men som levererar när det kommer till kvalitet kontra pris.

Det här är testets näst lättaste bluetooth-högtalare efter vår testvinnare Sonos Roam.  JBL Flip 5 har dock både längre batteritid och lägre prislapp.

Bluetooth-högtalare JBL Flip 5

Den femte generationen Flip

JBL Flip-serien har vunnit många kunder på sin rättframma och minimalistiska filosofi. Det här är en mycket portabel och välljudande trådlös högtalare, varken mer eller mindre.

Som namnet avslöjar är det här den femte Flip-högtalaren i ordningen, som fortsätter på den inslagna vägen med en basfylld ljudbild och många valmöjligheter av färger på enheten.

Finns i fler än tio färger

JBL vill att du ska få möjlighet att uttrycka din personlighet genom din Flip-högtalare. Därför finns högtalaren i fler än tio olika färger. Du kan välja mellan allt från industriellt vit till kamouflagemönster.

Cylinderformad och lätt att ta med sig

Även formen liknar föregångaren. Det är samma cylinderformade design som påminner om en termos. Den lilla öglan gör det enkelt att bära med sig bluetooth-högtalaren i bältet, på ryggsäcken eller hänga upp den på en dörr eller i ett träd.

Enheten tål vatten och av allt att döma även ganska hårda tag. Därmed är detta en perfekt bluetooth-högtalare att ha med på vandringen i naturen eller dylikt.

Enkel att använda

Flips minimalistiska utförande är kanske en akilleshäl enligt vissa, men vi ser det snarare som högtalarens styrka. Det här är en bluetooth-högtalare för dig som vill ha något så enkelt och portabelt som möjligt. Vill du däremot ha något mer avancerat finns det andra val som är bättre.

Flip 5 har bara en enda knapp som sköter både uppspelning och paus. Den laddas fullt genom USB-C-uttaget på 2,5 timmar och slås enkelt av och på med strömknappen.

JBL har helt enkelt valt att utelämna mer ”onödiga” funktioner, så som röststyrning och aux-uttag.

Går att parkoppla med andra JBL-enheter

Med funktionen PartyBoost kan du parkoppla JBL:s Flip 5-högtalare eller Pulse 4-högtalare för att spela upp ljud simultant. Det går också att använda högtalarna som ett stereopar, där en högtalare är vänster och den andra höger. Det hela sköter du enkelt via den dedikerade appen.

Ljud med fokus på bas

En bluetooth-högtalare i den här storleken och i den här prisklassen kan omöjligt konkurrera med högtalare som exempelvis Sonos Move vad gäller ljudkvalitet. Trots det imponerar Flip 5 ändå på flera punkter med tanke på vad du betalar.

Ljudbilden fokuserar på att leverera en kraftig bas, vilket antagligen är ett bra fokus med tanke på att högtalaren antagligen mest kommer användas utomhus.

Även vid högre ljudvolym klarar Flip 5 att spela upp musik utan distorsion.

För dig med liten budget och liten ryggsäck

JBL Flip 5 är enligt oss en av de bästa Bluetooth-högtalarna i budgetsegmentet just nu. Extra bra passar den dig som planerar att ta med högtalaren på vandring, tältning i skogen eller liknande aktiviteter.

Den är lätt att bära med sig, tål tuffare väder och vind och låter riktigt bra. En mycket prisvärd produkt, som fått fina betyg av såväl kunder som recensenter.

 • Prisvärd och ger dig mycket för pengarna.
 • Lätt att bära med sig.
 • Bra bas.
 • Finns i många snygga färger.
 • Snålt med extrafunktioner.
 • Inget stöd för röstassistent.

4. Sonos Move- Bästa premiumvalet

Sonos Move
Sonos Move
Sonos Move
  • Vikt: 3 kg
  • Anslutning: Bluetooth, Wi-Fi
  • Batteritid: 10 timmar
  • Vattentålig: Ja

 • Leveranstiden är mellan 2-3 arbetsdagar.
 • 60 dagars öppet köp.
 • Fri frakt över 500 kr.
 • Rekommenderad återförsäljare.

Sonos har främst gjort sig kända för sina smarta Wi-Fi-högtalare som går att placera i olika rum och använda för stereokoppling. De ligger också bakom den testvinnande soundbaren Arc och den populära Playbase.

Samtliga av dessa högtalare har dock varit kabelanslutna. Det var inte förrän lanseringen av Move som Sonos gjorde sig ett namn som tillverkare av trådlösa Bluetooth-högtalare. Och naturligtvis blev detta en stor succé.

Bluetooth-högtalare Sonos Move

Använd som en del av Sonos-nätverket eller på picknicken

Sonos Move är en mycket välljudande Bluetooth-högtalare (mer om det nedan), men också mycket flexibel. Du kan använda den som en del av ditt nätverk av Sonos-högtalare där hemma, kabelansluten. Och när du ska ut kopplar du bara ur den ur vägguttaget och tar med dig den.

Sonos Move har med andra skäl namn för sitt namn – det här är en högtalare du tar med dig när du är på språng.

Sonos lovar möjligheten att byta ut batteriet

Batteritiden på 10 timmar gör att Bluetooth-högtalaren håller sig vid liv under hela festkvällen i trädgården så väl som under tältnatten i naturen.

Det tar omkring 2,5 timmar att ladda högtalaren till full kapacitet. Sonos lovar dessutom att erbjuda möjligheten att köpa ett ersättningsbatteri, som du själv byter ut, efter att originalbatteriet tar slut. Detta beräknas ske efter 900 laddningscykler eller cirka tre år vid daglig användning.

Liknar Play-högtalarna

Den produktserie som starkast förknippas med Sonos, Play, har ett ikoniskt utseende, som Sonos Move efterliknar. Den smälter med andra ord väl in i hemmet om du redan har Play-högtalare, men med skillnaden att det sitter en omkopplare på baksidan där du kan skifta mellan Bluetooth och Wi-Fi.

Ljudmässigt presterar den också likt sina designförebilder – du som har hört Sonos Play vet vad vi pratar om. Det betyder också att Bluetooth-högtalaren är lika tung. Med sina 3 kilo är det här den absolut tyngsta högtalaren i vårt test, så alla kanske inte skulle klassa den som bärbar.

Fördelarna är dock, förutom det suveräna ljudet, att högtalaren känns väldigt robust. Den klarar både kyla och värme samt att bli utsatt för sand, damm och vattenstänk. Skulle du råka tappa Sonos Move i marken är chanserna goda att den klarar sig fint också.

Hög prislapp – men Sonos Move är mer än en bärbar högtalare

Sonos Move har fått mycket bra betyg av bland andra Techradar och Whathifi.com. Allt från byggkvalitet till ljud är i mycket hög klass. Och möjligheten att skifta mellan bärbart Bluetooth-läge och stationärt Wi-Fi-läge som en del av ett Sonos-nätverk är suveränt ur flexibilitetssynpunkt.

Att Sonos Move är tyngre och har en högre prislapp än många andra bluetooth-högtalare är därmed helt logiskt. Detta kan dock skrämma bort många kunder som bara är ute efter en smidig trådlös högtalare.

 • Suverän ljudkvalitet.
 • Robust konstruktion.
 • Går att använda i ett Sonos-nätverk eller på språng.
 • Tung - väger 3 kg.
 • Dyr.

Guide: Så väljer du rätt bluetooth-högtalare

Trenden är att våra produkter blir alltmer trådlösa, med Bluetooth-hörlurar och trådlös laddning som de senaste exemplen från mobilvärlden.

I och med att de flesta av oss i dag streamar vår musik har också marknaden för trådlösa högtalare växt. Det är betydligt enklare att strömma musiken direkt från mobilen eller datorn till högtalarna utan sladd.

Det finns många olika bluetooth-högtalare, i olika prisklasser, med olika finesser och av varierande kvalitet. Så hur väljer man? I den här guiden ska vi gå igenom några saker som är bra att tänka på innan du bestämmer dig för att köpa en bluetooth-högtalare.

Varför ska jag köpa en bluetooth-högtalare?

Visst är det är smidigt att använda en Bluetooth-högtalare hemma. Men tekniken kommer sällan så väl till pass som när du är ute; på stranden, på trädgårdsfesten eller på campingplatsen.

Teknikutvecklingen har lett till att små, nätta högtalare nu för tiden låter riktigt bra, samtidigt som de klarar sig utan ström i många timmar tack vare ett uppladdningsbart batteri.

I och med bluetooth-tekniken behövs ingen sladd mellan högtalaren och mobilen eller datorn. Många modeller har till och med röststyrning. Du kan med andra ord bara säga till din högtalare vad den ska spela så fixar den det – perfekt om du behöver händerna fria till annat under grillfesten.

Större högtalare = bättre ljud?

Förr i tiden var stora högtalare synonymt med bättre och fylligare ljud. Ju större element som fick plats i en låda, desto bättre ljud gick det att kräma ur högtalarna. Det betydde också att små portabla radioapparater som var populära att ha med till stranden eller campingen inte lät något vidare.

Otroligt mycket har dock hänt på den fronten under de senaste åren. Det är häpnadsväckande hur kraftfull bas, tydligt mellanregister och klar diskant som går att få ur en portabel enhet idag.

Priset är viktigare än storleken

Visst ligger det fortfarande en viss sanning i att det inte går att jämföra en kompakt högtalare, som Sonos Roam, med en större modell av samma tillverkare, som Sonos Move. Men då ska vi å andra sidan komma ihåg att den ena väger 430 gram och den andra 3 kilo, så båda är högst portabla.

Två till synes likvärdiga högtalare kan också låta helt olika. Sonos Roam eller Ultimate Ears Megaboom 3 låter otroligt mycket bättre än en billig bluetooth-högtalare från Clas Ohlson, även om de har samma storlek.

Du kan med andra ord inte bedöma hur bra en högtalare kommer låta enbart baserat på dess storlek. Som med så många andra produkter på marknaden brukar snarare priset vara en bra indikator på om du köper en produkt av hög kvalitet eller inte.

Batteritid i bluetooth högtalare

För alla är batteritiden inte lika viktig, särskilt inte om bluetooth-högtalaren mestadels ska användas inkopplad i hemmets trygga vrå. Men för dig som ska använda din bluetooth-högtalare utomhus är dock batteritiden högst väsentlig.

För längre utomhusvistelser utan möjlighet till laddning bör du förstås välja en högtalare som har så lång batteritid som möjligt. Automatiskt viloläge som sparar batteri när den inte används kan också vara bra.

Trådlös laddning och röststyrning

Trådlös laddning är börjar bli allt vanligare bland bluetooth-högtalare. Alla högtalare har inte funktionen, men det är ett mycket smidigt sätt att se till att din högtalare håller sig laddad hela tiden.

Det kan verka som en onödig finess, då det är väldigt lätt att koppla in en sladd i väggen och ladda högtalaren. Men det går ändå inte att komma ifrån hur mycket enklare det är att bara sätta ner högtalaren på en Qi-platta än att leta fram USB-kabeln.

En annan funktion som många kanske upplever som onödig, men som känns oumbärlig när du väl börjar använda den är röststyrning. Idag har flera bluetooth-högtalare stöd för Googles röstassistent eller Alexa och låter dig byta låt bara genom att prata.

Vattentålighet och stryktålighet

Många tillverkare av portabla bluetooth-högtalare förstår att en stor del av målgruppen deras produkter riktar sig kommer att ta med högtalarna på festival, på poolparty och på tältsemester.

Med andra ord; högtalaren kommer utsättas för hårda tag, väder och vind och oförsiktiga händer.

Därför är många bluetooth-högtalare vattentäta, byggda för att klara att tappas i marken och för att stå emot damm.

Om du vet att du kommer ha med högtalaren i situationer där den utsätts för påfrestningar av den typen bör du se till att köpa en stryktålig produkt.

5 tips för att välja rätt blåtandshögtalare

Det är ett angenämt problem att det finns så många blåtandshögtalare att välja bland idag. Det betyder ju trots allt att chansen att du ska hitta precis den högtalare du söker, till rätt pris, är mycket god.

Kanske har du redan nu en uppfattning om vilken typ av bluetooth-högtalare med vilken funktionalitet du är ute efter. Här är fem ytterligare tips för att du ska vara säker på att göra rätt val.

1. Sätt en budget

Du kan hitta bluetooth-högtalare i princip alla tänkbara prisklasser, från bara några hundralappar till flera tusentals kronor.

Du får förstås ofta vad du betalar för, men det är förståeligt om en portabel högtalare inte är något som du vill lägga stora pengar på. Bestäm dig för vad du är beredd att betala för högtalaren så är det enklare att sålla bort produkter.

2. Välj en högtalare med bra batteritid

En bluetooth-högtalare med dålig batteritid är dömd att sluta fungera precis när det blir som mest spännande i matchen eller när stämningen på festen är som bäst. Det finns mycket bra och prisvärda bluetooth-högtalare med fantastisk batteritid. Välj en sådan.

3. Värt att betala för bättre ljud

Många små bluetooth-högtalare ger ifrån sig förvånansvärt bra ljud, med tung bas och dynamiskt ljud. Det är dock en väldigt stor skillnad mellan olika modeller, så om bra ljud är viktigt för dig bör du titta några prisklasser upp.

Tillverkare som Sonos är kända för att ta ljudkvalitet på allvar och erbjuder några av marknadens bästa bluetooth-högtalare just nu.

4. Extrafinesser – viktigt eller oviktigt?

Trådlös laddning och röststyrning är typiska extrafinesser som en del tycker är helt onödiga, medan andra gärna betalar extra för. Att skippa den här typen av funktioner kan spara dig pengar, även om de är bekväma att ha.

5. Läs recensioner

Att en produkt får många positiva omdömen från användare och recensenter brukar tyda på att det också faktiskt är en mycket bra produkt. Detsamma gäller motsatsen. Har en bluetooth-högtalare fått ljumna recensioner och många tummar ner är det troligt att inte heller du kommer bli nöjd med köpet.

Läs på lite innan du bestämmer dig så vet du att du gör ett bra köp.

Källor

Nedan hittar du några av de källor vi använt oss av i vår sammanställning av trådlösa bluetooth-högtalare. Här samlar vi källor till både användarrecensioner och experttester.

Techradar.com

Techradar.com har fått möjlighet att testa och recensera Sonos Roam och ger den nästintill högsta betyg. De beskriver den faktiskt som ”den bästa portabla högtalaren på planeten”. Enligt dem erbjuder Roam ett kraftfullt ljud, läcker design och en bra bas som gör den optimal för användning utomhus. Recensenten lyfter också den ultraportabla konstruktionen och stödet för Googles och Amazons röstassistenter.

De enda nackdelarna enligt Techradar är den ganska saftiga prislappen och basen som av vissa kan upplevas som något överväldigande. Slutbetyget landar på 4,5 av 5.

2021–09: Expertrecension av Sonos Roam

Whathifi.com

What Hi-fi har också testat Sonos Roam som även här får höga betyg. De menar att en portabel högtalare från Sonos länge har funnits på mångas önskelistor och att Roam inte kommer att göra många besvikna. Högtalaren erbjuder ett genomgående bra ljud, många smarta funktioner och en mycket portabel design. De menar dock att det finns bluetooth-högtalare där ute med bättre allroundljud.

Roam får full pott (5 av 5) både för sin byggkvalitet och funktioner, men totalbetyget landar på 4 av 5 på grund av ljudbilden som kunde varit snäppet bättre.

What Hi-fi erbjuder också en recension av Ultimate Ears Megaboom 3 som faktiskt får högsta betyg. Med sin uppdaterade design och många nya finesser beskriver recensenten denna högtalare som mer tilltalande än någonsin tidigare. Det enda man anmärker på är ljudet i mellanregistret som kunde varit snäppet bättre.

2021–04: Experttest av Sonos Roam

2018 – 08: Recension av Ultimate Ears Megaboom 3

Cnet.com

Cnet.com beskriver Sonos Roam som en riktigt bra högtalare i ett kompakt format. Enligt dem är detta faktiskt en av de bästa trådlösa högtalarna du kan köpa just nu. Höga poäng ges för den attraktiva designen, den imponerande ljudbilden och de många anslutningsmöjligheterna. Recensenten menar dock att den är ganska dyr och därmed inte ett alternativ för alla.

2021 – 04: Expertomdöme av Sonos Roam

Tomsguide.com

Recensenten på Tom’s Guide menar att Megaboom 3 erbjuder det mesta man förväntar sig av en bluetooth-högtalare, det vill säga bra ljud, lång batteritid och robust byggkvalitet. Utöver detta lyfter de även möjligheten att parkoppla högtalaren med andra enheter och dess vattentåliga egenskaper. De menar dock att den kan upplevas som en aning klumpig, men totalbetyget landar ändå på 4,5 av 5.

2021-04: Expertrecension av Ultimate Ears Megaboom 3

Soundguys.com

Sound Guys beskriver JBL Flip 5 som helt klart är värd pengarna. Enligt dem är detta en värdig uppföljare till Flip 4 som passar lika bra på tomten som på vandringsturen. Modellen får extra höga poäng för sin portabla design, goda batteritid och robusta byggkvalitet. Den får inte lika höga poäng för ljudet, men å andra sidan är detta en högtalare i den lägre prisklassen. Totalbetyget landar på 8,2 av 10.

2021-09: Expertomdöme av JBL Flip 5

Theverge.com

The Verge har testat Sonos Move och ger den betyget 8 av 10. Som väntat lyfter recensenten den imponerande ljudkvaliteten, de goda anslutningsmöjligheterna och stödet för röstassistenter. De menar också att högtalaren fungerar lika bra inomhus som utomhus, men att den är ganska stor och tung. Det är också ett dyrare alternativ och batteritiden kunde varit bättre. Prioriterar man bra ljud över portabilitet är dock Move ett riktigt bra val.

2019 – 09: Expertomdöme av Sonos Move

Användarrecensioner 

Här kan du se var vi hittat användarrecensioner för de olika modellerna i vår sammanställning.

Pricerunner.se

 • https://www.pricerunner.se/pl/267-3200100911/Hoegtalare/Sonos-Roam-priser
 • https://www.pricerunner.se/pl/267-5042102/Hoegtalare/Sonos-Move-priser
 • https://www.pricerunner.se/pl/267-4991806/Hoegtalare/JBL-Flip-5-priser
 • https://www.pricerunner.se/pl/267-4708175/Hoegtalare/Ultimate-Ears-Megaboom-3-priser

Elgiganten.se

 • https://www.elgiganten.se/product/ljud-hifi/hogtalare/bluetooth-hogtalare/297783/sonos-roam-barbar-tradlos-hogtalare-shadow-black#
 • https://www.elgiganten.se/product/ljud-hifi/hogtalare/bluetooth-hogtalare/48617/sonos-move-hogtalare-svart
 • https://www.elgiganten.se/product/ljud-hifi/hogtalare/bluetooth-hogtalare/UEMEGABOOM3BK/ultimate-ears-megaboom-3-tradlos-hogtalare-svart

Prisjakt.se

 • https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5184701

Mediamarkt.se

 • https://www.mediamarkt.se/sv/product/_jbl-flip-5-vattent%C3%A4t-bluetooth-h%C3%B6gtalare-svart-1317233.html

Netonnet.se

 • https://www.netonnet.se/art/ljud/hogtalare/bluetooth-hogtalare/jbl-flip-5-black/1010820.13770/
bose 700 vs apple airpods max

Sommaren 2019 presenterade Bose sin senaste hörlursmodell – Bose 700. Lite...

Liknande tester

bästa tv
10 TV testade
LG OLED65G1 OLED
Bäst i test LG OLED65G1 OLED Evo
actionkamera test
6 Actionkamera testade
GoPro-Hero-10
Bäst i test GoPro Hero 10
Drönare test
5 Drönare testade
DJI Mavic 3 Drönare bäst i test
Bäst i test DJI Mavic 3
projektor test
4 Projektor testade
Samsung The Premiere - bästa projektor
Bäst i test Samsung The Premiere
systemkamera test
4 Systemkamera testade
Canon EOS 90D
Bäst i test Canon EOS 90D
router
5 Router testade
Asus RT-AX86U
Bäst i test Asus RT-AX86U
surfplatta test
5 Surfplatta testade
ipad pro
Bäst i test Apple Ipad Pro
bärbar dator test
4 Bärbar dator testade
Apple MacBook Air (2020)
Bäst i test Apple MacBook Air (2020)
man med datorskärm - bäst i test
4 Datorskärm testade
BenQ PD3200U
Bäst i test BenQ PD3200U
mobiltelefon - bäst i test
5 Mobiltelefon testade
Iphone 13 pro bäst i test
Bästa Iphone Iphone 13 Pro
Ritplatta test
4 Ritplatta testade
Wacom Cintiq 16
Bäst i test Wacom Cintiq 16
ljudboktjänst
4 Ljudbok testade
bookbeat logo
Bästa ljudboksappen BookBeat
Streamingtjänster test
8 Streamingtjänster testade
Netflix.logo
Bäst för hela familjen Netflix
bästa webhotell
4 Webbhotell testade
misshosting bästa webbhotell
Bästa webbhotellet Miss Hosting
Matkasse bäst i test
6 Matkasse testade
Hello Fresh matkasse bäst i test
Bästa matkassen Hello Fresh
tv-abonnemang
5 TV-abonnemang testade
allente logo
Bäst i test Allente
hörlurar bäst i test
6 Hörlurar testade
Sony WH-1000XM4
Bäst i test Sony WH-1000XM4
soundbar test
6 Soundbar testade
Sonos Arc
Bäst i test Sonos Arc
in-ear test
6 In-ear hörlurar testade
apple-airpods
Bästa trådlösa in ear hörlurar Apple Airpods Pro
laserskrivare
4 Laserskrivare testade
Lexmark MB3442adw printer
Bäst i test Lexmark MB3442adw printer
Wifi förstärkare
4 Wifi-förstärkare testade
TP-Link RE605X
Bäst i test TP-Link RE605X
Laptopställ test
3 Laptopställ testade
DESIRE2 Supreme Pro
Bäst i test DESIRE2 Supreme Pro
Terminalglasögon test
4 Terminalglasögon testade
CHPO Zebbe bäst i test
Bäst i test CHPO Zebbe

Jämför specifikationer

Nedan kan du se testvinnarna i vår jämförelse. Du kan scrolla i sidled för att se alla vinnare.

Produkter

1
image
2
image
3
image
image

Specifikationer

Sonos Roam

Ultimate Ears Megaboom 3

JBL Flip 5

Sonos Move

Betyg
Vikt:430 g925 g545 g3 kg
Höjd:6 cm22,50 cm7,40 cm24 cm
Djup:6,20 cm8,70 cm6,90 cm12,60 cm
Bredd:16,80 cm8,70 cm18,10 cm16 cm
Anslutning:Bluetooth, Wi-FiBluetooth, USBBluetooth, USB-CBluetooth, Wi-Fi
Batteritid:10 timmar19 timmar12 timmar10 timmar
Vattentålig:JaJaJaJa
Röststyrning:Amazon Alexa, Google AssistantNejNejGoogle Assistant, Amazon Alexa

Vanliga frågor och svar

Bluetooth-högtalare behöver ingen sladd mellan sig och ljudkällan. Istället använder den sig av Bluetooth-teknik för att kommunicera med exempelvis din dator eller telefon och föra över ljudet trådlöst. Många bluetooth-högtalare drivs med batteri så att du kan använda dem utanför hemmet.

Ja, många bluetooth-högtalare låter dig koppla ihop dem med andra produkter i samma serie, eller liknande produkter. Då kan du använda dem för att förstärka ljudet eller för att skapa ett stereopar.

Enligt oss på Bäst-i-testet.se är Sonos Roam den bästa bluetooth-högtalaren just nu. Faktum är att den är mer än en bluetooth-högtalare, då den även kan ansluta den till ditt Wi-Fi-nätverk och integrera den med dina andra Sonos-högtalare.

Vill du bara använda den som bluetooth-högtalare går förstås även det utmärkt. Den är lätt, stryktålig, snygg och har mycket bra ljud.

De flesta bärbara datorer har i dag inbyggd Bluetooth-anslutning, så att du kan koppla högtalaren till datorn utan att sladd behövs. Sätt bara din bluetooth-högtalare i ”pairing”-läge så hittar datorn hitta den under bluetooth-inställningarna och du kan ansluta.

Hjälpte det här testet om Bluetooth-högtalare dig?

8 Röster, Genomsnitt: 4.9/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

bästa tv

TV: 6 testade modeller

actionkamera test

Actionkamera: 6 testade modeller

Drönare test

Drönare: 4 testade modeller

Vill du få exklusiva uppdateringar?

 1. Sonos Roam - Bäst Bluetooth-högtalare

  Sonos Roam

  Bäst i test
 2. Ultimate Ears Megaboom 3

  Ultimate Ears Megaboom 3

  Vi rekommenderar
 3. JBL Flip 5 svart

  JBL Flip 5

  Bästa budgetvalet

Vanliga frågor och svar

Bluetooth-högtalare behöver ingen sladd mellan sig och ljudkällan. Istället använder den sig av Bluetooth-teknik för att kommunicera med exempelvis din dator eller telefon och föra över ljudet trådlöst. Många bluetooth-högtalare drivs med batteri så att du kan använda dem utanför hemmet.

Ja, många bluetooth-högtalare låter dig koppla ihop dem med andra produkter i samma serie, eller liknande produkter. Då kan du använda dem för att förstärka ljudet eller för att skapa ett stereopar.

Enligt oss på Bäst-i-testet.se är Sonos Roam den bästa bluetooth-högtalaren just nu. Faktum är att den är mer än en bluetooth-högtalare, då den även kan ansluta den till ditt Wi-Fi-nätverk och integrera den med dina andra Sonos-högtalare.

Vill du bara använda den som bluetooth-högtalare går förstås även det utmärkt. Den är lätt, stryktålig, snygg och har mycket bra ljud.

De flesta bärbara datorer har i dag inbyggd Bluetooth-anslutning, så att du kan koppla högtalaren till datorn utan att sladd behövs. Sätt bara din bluetooth-högtalare i ”pairing”-läge så hittar datorn hitta den under bluetooth-inställningarna och du kan ansluta.