Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Vilket utekök är bäst i test?

I vår sammanställning är Brafab Bellac det bästa uteköket just nu. Det här är ett högkvalitativt och modulärt utekök i mattlackerad aluminium, vask och stenskiva som blir ditt för omkring 6 000 kronor. Nedan kan du läsa mer om Brafab Bellac och två andra bra utekök vi kan rekommendera.

Utekök bäst i test: Topplistan 2024

 1. Brafab Bellac utekök – Bäst i test
 2. Jabo Horizont – Vi rekommenderar
 3. Utekök Ikea med vask Grillskär – Bästa budgetvalet

Överblick

Brafab Bellac utekök

Brafab Bellac

Bäst i test

 • Bygg efter eget önskemål
 • Av hållbara material
 • Vask och kran av rostfritt stål

Betyg

Jabo Horizont

Jabo Horizont

Vi rekommenderar

 • Välj mellan tre färger
 • Inbyggd LED-belysning
 • Goda valmöjligheter

Betyg

Utekök Ikea med vask Grillskär

Utekök Ikea med vask Grillskär

Bästa budgetvalet

 • Lång hållbarhet
 • Kan användas med stor grill
 • Går att bygga ut

Betyg

Varför du kan lita på redaktionen

Vi är ett team av researchexperter med många års erfarenhet. Allt innehåll vi producerar är oberoende och baserat på objektiva kriterier. Vår process involverar en omfattande insamling och granskning av seriösa källor. Genom att analysera experttester, konsumentrecensioner, forum och magasin på både digitala och traditionella plattformar sammanfattar vi aktuell information som hjälper dig att fatta välgrundade köpbeslut anpassade efter dina användarbehov. Läs mer om oss och hur vi arbetar.

För att hitta de enligt oss bästa uteköken just nu har vi gått igenom alternativen från de största tillverkarna på marknaden. Vi har även tittat på kundomdömen hos de återförsäljare som säljer uteköken, och vad de utekök som har varit med i tester har fått för betyg av experterna.

Ett utekök kan se ut och fungera på olika sätt, och det kök som du har i åtanke skiljer sig säkert åt från vad nästa läsare har. Därför har vi medvetet valt ut utekök som skiljer sig åt från varandra, inte bara funktionsmässigt utan även vad gäller pris.

Vi har delat upp uteköken i kategorierna Bäst i test, Vi rekommenderar, Bästa budgetvalet och Bästa premiumvalet.

De två förstnämnda kategorierna innehåller de utekök som vi bäst tycker kombinerar pris med funktion och kvalitet. Det bästa budgetvalet är ett utekök som är bäst i sin prisklass.

1. Brafab Bellac- Bäst i test

 • Typ: Modulärt utekök
 • Färg: Vitt eller svart/grått
 • Material: Pulverlackad aluminium + skiva av granit
Brafab Bellac
Brafab Bellac

FÖRDELAR

 • Modulärt utekök - bygg enligt dina egna önskemål.
 • Vask och kran i rostfritt stål.
 • Tillverkad i hållbara material.

NACKDELAR

 • Saknar integrerad grill.

Är du inte sugen på att bygga ett eget utekök från grunden, men har samtidigt många idéer om hur du vill att ditt utekök ska se ut? Då är Bellac-serien från Brafab ett bra val – det är nämlingen modulärt.

Att utomhusköket är modulärt betyder helt enkelt att det är framtaget för att vara så flexibelt så möjligt, där produkterna i serien väljs ut av kunden efter tycke, smak, behov och storlek på uteplatsen. Modulerna ge dig friheten att skapa just det utekök du drömt om, med eller utan vask och kran.

Det här uteköket har ingen integrerad grill utan är tänkt att komplettera din redan befintliga grill med bänkskiva, förvaring och vask. Vasken och kranen är tillverkade i rostfritt stål medan resten av köket består av pulverlackad aluminium och en bänkskiva i granit. Ett smidigt, hållbart, snyggt och mycket prisvärt utekök som fått fina kundrecensioner och utmärkelsen Bäst i test av oss.

Rekommenderad butik:
 • Utmärkta betyg på Trustpilot.se.
 • Fri frakt på allt över 5 000 kr.

2. Jabo Horizont- Vi rekommenderar

 • Typ: Utekök i fyra olika modeller
 • Färg: Gran (naturfärgat), svart, vitt
 • Material: Behandlat trä
Jabo Horizont
Jabo Horizont

FÖRDELAR

 • Träkök med möjligheter att välja mellan tre olika färger.
 • Välj med eller utan vask, gasol- eller kolgrill samt lucka.
 • Inbyggda LED-ljus som skapar en trevlig atmosfär.

NACKDELAR

 • Trädesignen är inte lika stilren som andra kök.

Föredrar du ditt utekök i trä rekommenderar vi Horizont från Jabo. Köket är tillverkat i gran och du kan själv välja mellan tre färger när du beställer. Du behöver också välja den toppdel du föredrar när du gör ditt köp. Valmöjligheterna du har är att beställa köket med eller utan vask, kol eller gasolgrill, samt med eller utan lucka.

Oavsett vilket av köken du väljer ingår dock alltid en LED-belysning som ger en härlig atmosfär när det blir kväll. Jabo Horizont ger gott om möjligheter att anpassa ditt kök som du vill ha det, och vi gillar möjligheten att samla allt på ett ställa, inklusive grill. Tyvärr erbjuds dock inte något alternativ till träribborna – en design som inte är lika stilren som konkurrenternas kök i rostfritt stål och aluminium.

utekök Jabo Horizont

Rekommenderad butik:
 • Prisgaranti
 • Fina kundbetyg

3. Utekök Ikea med vask Grillskär- Bästa budgetvalet

 • Typ: Utekök med grill och vask
 • Färg: Stål
 • Material: Rostfritt stål
Utekök Ikea med vask Grillskär

FÖRDELAR

 • Utekök i rostfritt stål – håller länge och är snyggt.
 • Byggt för att användas med stor grill.
 • Möjlighet att bygga ut köket för ännu mer yta.

NACKDELAR

 • Tillgängligheten på delar till köket hos Ikea kan variera.

Ikeas utekök erbjuder precis vad vi förväntar oss av Älmhult-företaget – mycket för pengarna och monteringsanvisningar som kommer att hålla dig sysselsatt hela eftermiddagen.

Avskräcker detta inte dig har du ett riktigt snyggt utekök i rostfritt stål att se fram emot. Den finns dessutom med inbyggd grill som har termometer i locket, så att du inte behöver lyfta på det för att ha koll på köttbiten. Smart!

För att få rinnande vatten i diskbänken kopplar du bara ihop köket med trädgårdsslangen. Du har också gott om utrymme att förvara tallrikar och bestick på tack vare det flyttbara hyllplanet.

Medan du värmer upp gasolgrillen har du gott om utrymme att förbereda ingredienserna på genom matlagningsytan som mäter 68×49 cm och dessutom är köket utbyggnadsbart. Ett av de bästa uteköken för dig som gillar att grilla, samtidigt som det inte kostar skjortan.

Köp här:

Vanliga frågor om Utekök

Med ett utekök behöver du inte springa mellan trädgården och köket utan har allt samlat på ett ställe. Då köket står ute i det fria slipper du även matos i bostaden. Dessutom är det trevligt att laga mat och umgås utomhus när vädret tillåter.

Ja, det går att bygga ett eget utekök, men det kräver en hel del förkunskaper för att det ska bli bra. Med tanke på arbetstiden, materialkostnaderna och eventuella merkostnader om något inte blir som du har tänkt är det säkrare – och kanske till och med billigare – att köpa ett färdigt utomhuskök.

Ett utekök är till för hemmakocken som drömmer om att laga mat under öppen himmel. Det kan också vara en trevlig investering för bostadsrättsföreningen som vill kunna erbjuda sina medlemmar en naturlig plats för umgänge under sköna sommarkvällar.

Efter att ha jämfört en mängd utekök har Bäst-i-testet.se utsett Brafab Bellac till det bästa uteköket just nu. Det kombinerar bäst pris, design, kvalitet och funktion, kommer från en välkänd tillverkare och är ett populärt val för mängder av konsumenter.

Guide inför köp av utekök

Är trädgården din favoritplats att vistas på under sommaren? Med ett utekök komplett med diskho blir upplevelsen ännu bättre.

Ett utekök med gasol- eller kolgrill gör det möjligt att både grilla köttbiten och göra salladen på en och samma plats. Med rejäla bänkskivor och förvaringsutrymmen behöver du dessutom aldrig springa mellan köket i huset och uteplatsen.

Scenariot ovan är lockande, men det illustrerar också att ett utekök kan utformas på olika sätt. Så hur går man till väga för att välja rätt? Här är några tips på vad du ska tänka på innan du köper ett utekök.

Utekök i olika prisklasser

Ett utekök kan kosta allt mellan 8 000 till 50 000 kronor – tillverkare, material, design och funktioner bestämmer prislappen. Det är med andra ord ett rejält prisspann och som första åtgärd bör du bestämma hur mycket du är beredd att betala.

Generellt sett lönar det sig i längden att välja kvalitet. Ett utekök som ska klara sig år efter år under alla säsonger behöver vara tillverkat i massivt, rostfritt stål och andra beständiga material.

Efter att du har satt en budget kan du börja leta efter utekök i en passande priskategori. Tänk också på att det kan tillkomma extrakostnader om du behöver anlita en yrkeskunnig, exempelvis en rörmokare.

Betala inte för funktioner du inte behöver

Det är onödigt att investera i ett för avancerat utekök med massa funktioner om du mest kommer att använda det för enklare matlagning. Vill du bara ha en plats där du kan hacka lite grönsaker och skölja av disken kan en billigare variant räcka gott och väl.

Uteköket behöver tillgång till vatten och el

Ditt utekök placerar du lämpligen på en plats i nära anslutning till hemmet. På så sätt har du enklare tillgång till vatten och elledningar, så att du kan få köket att fungera med minsta möjliga arbetsinsats.

Det enklaste sättet att få tillgång till rinnande vatten är genom att koppla uteköket till trädgårdsslangen. I annat fall kan en certifierad rörmokare hjälpa dig att installera en PEM-slang.

Bygga själv eller köpa färdigt utekök?

För den händige kan det vara lockande att bygga ett eget utekök. Ha dock i åtanke att det sällan blir mycket billigare att göra det själv än att köpa något av de prisvärda färdiga utekök som finns tillgängliga idag.

Dessutom är det betydligt mer tidskrävande att bygga själv. Fördelen är förstås dock att du kan få ditt utekök precis som du vill.

5 fördelar med utekök

Låt oss sammanfatta genom att lista några av de viktigaste fördelarna med att investera i ett utekök.

1. Du slipper springa mellan huset och uteplatsen

I ett utekök har du allt samlat; förvaringsytor, diskho, bänkskivor och matlagningsmöjligheter. Dessutom slipper du matos i huset.

2. Värdeökning på bostaden

Ett snyggt och välskött utekök är i många fall en rejäl värdehöjare när du ska sälja din bostad som kan fånga spekulanternas intresse. Många spekulanter ser ett utomhuskök som både lyxigt och praktiskt.

3. En naturlig samlingspunkt för grannar, vänner och familj

Vem vill inte samlas hos familjen som har ett kök utomhus med möjlighet att laga mat till flera personer samtidigt? Ett utekök skapar gemenskap.

4. Uteplatsen blir mer levande

Praktiska tillval som utekök, kanske kombinerat med ljusslinga och infravärme, gör uteplatsen till en trevligare plats att vistas på. Känner du att uteplatsen har oanvänd potential och att familjen inte utnyttjar ytan som ni borde? Kanske kan ett utekök göra platsen mer levande.

5. Spara pengar på restaurangbesök

Det kanske låter motsägelsefullt att en investering på tusentals kronor kommer att göra att du sparar pengar. Men faktum är att när vi skapar härliga miljöer i vårt hem minskar behovet av att söka dem på annat håll. Ett utekök (och dina kockkunskaper förstås) kommer leda till att familjen hellre njuter av en middag hemma än att besöka dyra restauranger.

Jämför specifikationer

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
Utmärkelse: Bäst i testVi rekommenderarBästa budgetvalet
Produkt: Brafab BellacJabo HorizontUtekök Ikea med vask Grillskär
Betyg:
Typ:Modulärt utekökUtekök i fyra olika modellerUtekök med grill och vask
Färg:Vitt eller svart/gråttGran (naturfärgat), svart, vittStål
Material:Pulverlackad aluminium + skiva av granitBehandlat träRostfritt stål

Liknande tester

gasolgrill bäst i test

Topp 7 gasolgrillar – från premiumalternativ till budgetmodeller.

myggfångare

Top 5 myggfångare som räddar sommarkvällen på altanen från blodtörstiga insekter.

infravärmare bäst i test

Topp 3 infravärmare som värmer skönt under svenska sommarkvällar.

kolgrill test

Topp 4 kolgrillar som ger maten den rätt karaktären.

pizzaugn test

Topp 7 pizzaugnar för trädgården, köket och balkongen.

test av spabad

Vi har jämfört 5 spabad för utomhusbruk.

test av eldkorg

Topplista med 6 eldkorgar och köpguide som underlättar ditt val.

Stekhall-test

Topplista med 4 stekhällar med gasolbrännare.

elgrill test

Topp 4 elgrillar som fått höga betyg av användare och experter.

bärbar grill test

5 bärbara grillar att ta med till campingen och stranden.

Växthus bäst i test

Jämför topprankade växthus för trädgårdsodlingen.

utedusch

Jämför 4 uteduschar som fått bra betyg av användarna.

Parasollfot bäst i test

Topp 3 parasollfötter som står pall även när det blåser.

Hängmatta med stativ

Topp 3 hängmattor med stativ för slappa sommardagar i trädgården.

solstol test

Jämför 6 solstolar för lata dagar på uteplatsen och stranden.

parasoll test

Topp 4 parasoller som skänker skön skugga när solen lyser starkt.

Testvinnare - Utekök