Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.
Ooni Koda 16
Bästa gasoldrivna
Betyg
Ooni Koda 12
Bästa lilla pizzaugn
Betyg
Ooni Fyra
Bästa portabla med pellets
Betyg
Morsø Forno Gjutjärn
Bästa premiumvalet
Betyg
Ariete 0909
Bäst för balkongen
Betyg
Ooni Karu 16
Bästa flexibla med ved
Betyg
Vi är ett team av researchexperter med många års erfarenhet. Allt innehåll vi producerar är oberoende och baserat på objektiva kriterier. Vår process involverar en omfattande insamling och granskning av seriösa källor. Genom att analysera experttester, konsumentrecensioner, forum och magasin på både digitala och traditionella plattformar sammanfattar vi aktuell information som hjälper dig att fatta välgrundade köpbeslut anpassade efter dina användarbehov. Läs mer om oss och hur vi arbetar.
För att hjälpa dig att hitta den en pizzaugn som passar dig har vi undersökt ett flertal av marknadens populäraste modeller och valt ut de vi tycker är bäst. Vårt urval baseras på en kombination av egna tester och jämförelse av specifikationer. Särskilt har vi tittat på:
I jämförelsetabellen har vi ställt testets pizzaugnar sida vid sida, för att underlätta för dig som läser testet att få en överblick av alternativen. Här listar vi de specifikationerna som kan vara avgörande för vilken ugn som passar dina behov.
Sist men inte minst har vi sneglat på ett antal expert- och användaromdömen för att säkerställa att produkterna vi rekommenderar här håller vad de lovar. Läs mer om dessa nedan!
M3:s expertpanel beskriver vår testvinnare Ooni Koda 16 som en ”grym pizzaugn för stora pizzor”. Den gräddar snabbt och är dessutom riktigt snygg, men däremot kommer den inte riktigt upp i de utlovade temperaturerna så snabbt som man skulle vilja. Dessutom ingår varken pizzaspade eller regulator, vilket sänker betyget till 4 av 5 stjärnor.
I Techradars topplista över de bästa pizzaugnarna 2023 kommer vårt budgetval Ooni Fyra på första plats medan Koda 16 istället blir den bästa pizzaugnen med gasol. De främsta fördelarna med Fyra är den minst sagt överkomliga prislappen, men också dess goda portabilitet. Koda 16 hyllas istället för sin rymlighet, men också för att den är enkel att hålla ren. Den får dock några minuspoäng för att den varken kan användas med ved eller pellets.
Experterna på Tom’s Guide är väldigt förtjusta i vår testvinnare från Ooni. Enligt dem är faktiskt Koda 16 den bästa pizzaugnen för utomhusbruk som du kan köpa just nu. De gillar hur simpel den är att använda, men prisar också den stora matlagningsytan. Något som däremot saknas enligt Tom’s Guide är en inbyggd termometer, och prislappen är enligt dem i högsta laget.
Andra expertkällor
Användarrecensioner från Google Shopping
Här kan du se vad användarna har satt för betyg på topplistans pizzaugnar. Snittbetygen är hämtade från Google Shopping – en plattform som samlar in kundomdömen från flera svenska och internationella återförsäljare.
Ooni Koda 16 är en gasoldriven pizzaugn för trädgården som når en maxtemperatur på 500 grader. Den höga temperaturen gör att en pizza av napolitansk typ bakas på dryga 60 sekunder. Förutom den höga värmen bidrar den 15 mm tjocka pizzastenen i cordietere som ligger i ugnen till ett det du bakar får rätt textur.
Koda 16 har en inbyggd tändare som gör den enklare än många andra typer av pizzaugnar att värma upp. Eftersom värmen kan regleras med ett vrede är det dessutom enkelt att även hitta lägre temperaturer för andra typer av pizzastilar eller annat som du vill baka i ugnen. Det här är svårare om du använder pellets eller ved för att värma upp ugnen, då du själv måste göra upprepade temperaturmätningar för att veta när det är läge att börja baka.
Inbyggd gaständning, inget behov av montering, hopvikbara ben och värmereglering. Lockas du av de här sakerna är troligtvis Ooni Koda 16 en pizzaugn för dig. Ugnen kombinerar portabilitet och enkelhet med hög kvalitet, och den stora ytan och höga temperaturen gör det möjligt att tillaga stora pizzor till stora sällskap. Det här är en av de populäraste pizzaugnarna på marknaden som har höga betyg hos återförsäljare som Bauhaus, Netonnet och Bagaren & Kocken, men även hos experter som M3.
Ooni Koda 12 väger bara lite över 9 kilo går därför enkelt att flytta mellan olika platser i trädgården eller på uteplatsen. Den är minst lika enkel att komma i gång med. Eftersom det varken krävs ved eller pellets behöver du bara vrida på reglaget, så når ugnen 500 grader på en kvart. Och temperaturen håller du enkelt koll på med vridreglaget och en lasertermoter.
Liksom Ooni Koda 16 använder alltså Koda 12 gas istället för ved eller pellets, vilket både har sina för- och nackdelar. Ugnen blir varm fort, det är enklare att hålla koll på temperaturen, och du slipper lägga på ny ved under tiden. För att inte tala om att du slipper skaffa ved från första början eller städa ur ugnen efteråt! Det du däremot förlorar är förstås de karaktäristiska dofterna och smaken som traditionell vedeldning ger.
Det är inte alla av oss som har plats, råd eller ork att bygga upp en stor vedeldad pizzaugn. Tillhör du någon av dessa kategorier, eller av någon anledning bara vill ha en kompakt variant av Ooni Koda 16, så är Ooni Koda 12 ett bra val. Bortsett från att den är enkel att komma igång med och att den når sin maxtemperatur riktigt snabbt, är den enkel att bära med sig och förvara.
Ooni Fyra är en liten och behändig pizzaugn i ungefär samma viktklass som Koda 12. Till skillnad från den drivs dock Ooni Fyra med pellets, vilket också innebär att den är utrustad med skorsten och pelletsbehållare. Ska du ta med ugnen på picknick behöver du alltså även bära med dig dessa ateraljer.
Ugnen är liten nog att kunna ställas på ett bord och precis som de andra ugnarna i vårt test kommer Ooni Fyra relativt snabbt upp i höga temperaturer – inom 15 minuter når den 500 grader.
Ooni Fyra ligger rent prismässigt en bit under Oonis andra ugnar i testet, vilket gör den till ett bra val för dig som har en mindre budget. En annan sak som skiljer den från mängden är att den drivs med pellets. Pellets ger en liknande karaktär som ved gör, både i doft och smak. För dig som tycker att det är för omständligt med ved, men samtidigt inte vill elda med gas kan en pelletsdriven ugn som Fyra därför vara en bra kompromiss.
Nedan hittar du rekommenderande tillbehör till Ooni Fyra:
Den danska hovleverantören Morsø har tagit fram den här gjutjärnsugnen för utomhusbruk. Med ved och den inbyggda keramiska stenen kommer du upp i temperaturer så höga som 500 grader – precis som en äkta pizzaugn alltså.
En skillnad mot traditionella pizzaugnar för utomhusbruk är att Forno är högst flyttbar. Visst väger den en del, 107 kg för att vara exakt, men den är inte fastgjuten och mäter endast 70 x 60 centimeter.
Till den här pizzaugnen kan du köpa tillbehör, som en ugnslucka, skyddsöverdrag eller askskrapa med blåsrör. I likhet med ugnen själv är de dock dyra, så räkna med att få lägga ut ett par tusenlappar extra om du vill få ut maximalt av den här pjäsen.
Det här är en pizzaugn i premiumklassen, för dig som vill ha högsta kvalitet. Ugnen har en unik design och passar vedugnsentusiasten som vill göra mer än bara pizza i uteköket. Att ugnen är dyr, och så även tillbehören, är förstås en anledning för många konsumenter att välja bort det här alternativet. Men som alltid så kostar kvalitet.
Ariete 0909 är en elektrisk pizzaugn av en typ som vi sett från lite olika tillverkare. Den klotformade ugnen är försedd med en baksten och värmer snabbt upp till 400 grader. I paketet medföljer en tvådelad pizzaspade i trä som gör det enklare att få ner pizzan på stenen. Väl på plats gräddas en pizza på omkring fyra minuter, lite beroende på tjocklek, typ av deg och om ugnen är ordentligt uppvärmd.
Ugnen är utrustad med två vridbara knappar, varav den ena är en timer. Det andra vredet används för att ställa in temperaturen, från ett till fem. Här finns alltså ingen digital termometer som visar exakt temperatur, vilket betyder att man kan behöva experimentera sig fram för att hitta ultimat temperatur för sina pizzor.
Ariete är ett billigare och enklare alternativ till en elektrisk pizzaugn som Sage Smart Oven Pizzaiolo, och ett snabbare sätt att baka pizza på än att värma upp bakstål och pizzasten i ugnen. Eftersom Ariete är så liten passar den bra att bära ut på balkongen eller altanen, när vädret tillåter och det vankas pizzaparty med kompisarna.
Ooni Karu 16 är en mångsidig typ av pizzaugn som kan användas med flera olika typer av bränsle. Eldar du med ved eller kol ställer du in genom att reglera luftflödet med ett spjäll. På framsidan av pizzaugnen sitter en digital termometer som visar aktuell temperatur, och precis som de andra Ooniugnarna i testet når Karu 16 upp till 500 grader. Pizzastenen är 15 mm grov och ytan du har till ditt förfogande att baka pizzan på är 33 centimeter.
Karu 16 omges av ett rostfritt, fiberisolerat stolhölje. Det gör att den dels kan nå höga temperaturer, men också att den klarar sig bra i olika väderlekar. Det finns dock ingen anledning att lämna den ute i regn och rusk. För trots att den väger mest i sammanställningen är det ändå en högst portabel lättviktare på bara 12 kilo.
Har du slut på ved och kol betyder det inte att pizzapartyt är inställt. Karu är nämligen tillverkad för att även kunna användas med gas. Vill du använda gas kan du nämligen koppla på en särskild gasbrännare från Ooni, men den får du köpa till separat.
Ooni Karu är pizzaugnen för dig som inte vill kompromissa med dina pizzor. Här har du möjlighet att tillaga pizzan med både ved, gas eller kol. Ugnen har dessutom en lucka som kan stängas, något som andra Ooniugnar saknar.
Merparten av pizzaugnarna i det här testet är gjorda för att användas utomhus, men det finns även bra elektriska pizzaugnar som kan användas i köket. Sage Smart Oven Pizzaiolo når en temperatur på maximalt 400 grader.
Med Smart Element iQ-systemet kan du få hjälp på traven – det använder nämligen algoritmer för att skapa en optimal bakmiljö för den typ av pizza du bakar. Använder du det automatiska vedugnsläget kan du till exempel ge pizzan en karaktär som påminner om hur den hade sett ut om den bakats i en traditionell vedugn.
Smart Oven Pizzaoilo är ett bra val för dig som letar efter en elektrisk pizzaugn för hemmet, som håller professionell kvalitet. Som ofta med riktigt högkvalitativa produkter, vilket Sage Smart Oven Pizzaiolo är, får du dock räkna med att betala lite mer. Det finns betydligt billigare pizzaugnar, både för utomhus- och inomhusbruk, än Sage Smart Oven Pizzaoilo. Många av dem erbjuder dock inte samma höga byggkvalitet och smarta funktioner.
En pizzaugn för hemmabruk är en specialtillverkad ugn som kommer upp i en rejält mycket högre temperatur än en vanlig köksugn. Det gör att du kan laga en pizza inom bara några minuter.
Den bästa pizzaugnen enligt vår jämförelse heter Ooni Koda 16 och är en prisad produkt med inbyggd tändare och pizzasten i cordietere som når 500 grader riktigt snabbt. Den kräver dessutom ingen montering.
Idag finns det pizzaugnar för hemmabruk som når upp till 500 grader. Mellan 350 och 450 grader anses dock vara optimalt beroende på vilken typ av bröd eller pizza du tillagar.
Fundera framför allt på hur du vill att din pizzaugn ska drivas. En vedeldad ugn ger en härlig doft och smak, men kräver en del extraarbete. Gasdrivna ugnar är mer lättanvända eftersom du varken behöver ved eller pellets.
En pizzaugn brukar kosta omkring 3 000 kronor och uppåt. Det tycker vi är ett rimligt pris att betala för att förvandla hemmet till en pizzeria.
Att baka pizza hemma i ugnen är väl okej, men det slår knappast en pizza gräddad i en riktig pizzaugn. En vanlig ugn kommer helt enkelt inte upp i de temperaturer som krävs för att få till en välgräddad pizza med frasig botten. Men det gör en pizzaugn.
En murad pizzaugn är förstås det bästa, men den är det långt ifrån alla som har råd (eller plats med). Då kan en lite mindre variant som drivs av kol, gas, ved, pellets eller el vara ett bra alternativ.
Fortsätt läsa för att lära dig mer om hur pizzaugnar fungerar och vad du ska tänka på innan du investerar i en!
En pizzaugn är en specialutformad ugn anpassad framför allt för att göra pizza. Den här typen av ugn kan nämligen komma upp i mycket höga temperaturer samtidigt som de ger en jämnt värme underifrån, vilket är av största vikt för att få till en riktigt bra pizza.
Om du vill ha en pizzaugn har du i stort sett två val: du kan bygga den själv eller köpa en färdigmonterad. Det senare är förstås det smidigaste alternativet och det vi ska fokusera på i den här guiden.
Trots namnet går dock pizzaugnen bra att använda till en hel del annat också. Du kan till exempel baka bröd i den, tillaga gratänger eller pajer.
I dag finns det olika typer av pizzaugnar: de som drivs av gasol, ved, eller kol eller pellets. Alla har olika egenskaper som kan vara bra att känna till innan du bestämmer dig för en modell.
Värt att nämna är dock att vissa ugnar går att driva med flera olika typer av bränsle. Det är förstås en fördel om du vill vara säker på att kunna använda ugnen även om exempelvis gasen skulle ta slut.
Pizzaugnar med gasol gör det extra enkelt att hantera värmen. Dessutom får du snabbt upp värmen samtidigt som det är lättare att bibehålla den önskade temperaturen. En annan fördel är att du slipper förbereda ved och att ugnen inte avger lika mycket rök.
Den gasoldrivna pizzaugnen må vara enkel och praktisk, men samtidigt går du miste om de karaktäristiska dofterna och smakerna som vedeldning ger. Om du vill baka italienska pizzor på traditionellt vis är det alltså en vedeldad pizzaugn du bör investera i.
Den vedeldade pizzaugnen drivs av ved (eller kol) och här reglerar du temperaturen genom att reglera luftflödet med ett spjäll. För att bibehålla temperaturen måste du fylla på med ved regelbundet. Det kan dessutom ta en stund innan ugnen kommer upp i de riktigt höga temperaturerna som krävs vid pizzabakning.
Pizzaugnar med pellets är likt de gasoldrivna modellerna enkla att använda. Även denna typ av ugn kommer snabbt upp i höga temperaturer, men kräver också att du fyller på med pellets regelbundet.
Tänk på att inte fylla på med för mycket pellets eftersom de då kan ta sig ut i själva ugnen. Det är bättre att fylla på med lite åt gången.
Många pizzerior använder elektriska pizzaugnar, så det går tveklöst att göra god pizza utan vare sig ved eller gasol. Elektriska pizzaugnar kommer i regel inte upp i riktigt lika höga temperaturer som vedeldade, å andra sidan kräver inte alla pizzastilar så höga temperaturer. Är du trött på att vänta på att ugnen ska värma upp pizzastålet är en elektrisk pizzaugn en väl värd investering, då den värmer upp snabbare och mer effektivt.
Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på för att hitta en pizzaugn som passar just dina behov. Här ger vi dig några goda råd som förhoppningsvis kan hjälpa dig att välja en passande modell.
Som tidigare nämnt går det bra att använda pizzaugnen till så mycket mer än bara pizza. Du kan till exempel använda den för bakning, för att grilla kött och grönsaker eller till och med för att tillaga goda gratänger.
Det som kan vara bra att tänka på inför ditt köp är dels vad du ska använda ugnen till, men också dess storlek. Vill du till exempel kunna grädda flera limpor samtidigt bör du förstås välja en större modell. För ett mindre hushåll som bara ska laga pizza då och då kan det dock räcka med en mindre ugn.
Pizzaugnar av sten är förstås mer rejäla än rostfria varianter och därmed även betydligt dyrare. De tar längre tid att värma upp, men håller däremot värmen bättre även när elden slocknat. Detta gör dem optimala för dig som vill göra långkok på medelvärme eller baka bröd.
Ugnar av rostfritt stål är ofta mindre, mer kompakta och kommer snabbt upp i höga temperaturer. Eftersom de är enkla att underhålla och förvara passar de bra för dig som främst vill anordna pizzakvällar med familjen eller vännerna.
Ovan gick vi igenom några av de främsta bränsletyperna för pizzaugnar, vilket är gasol, ved, kol eller pellets.
Pellets eller gasol passar bäst för dig som föredrar enkelhet och som snabbt vill komma upp i höga temperaturer. Här går du dock miste om den smak och lukt vedeldade ugnar ger. Å andra sidan är det enkelt att reglera värmen och bibehålla en jämn temperatur.
Ved- eller koleldade ugnar ger dig riktigt goda pizzor på traditionellt vis, men kräver också lite känsla. Du måste framför allt hålla ett öga på temperaturen så att pizzorna inte bränner. Dessutom tar det längre tid innan vedeldade ugnar når rätt värme.
Det finns pizzaugnar med och utan skorstenar. I de allra flesta fall är en modell med skorsten att föredra eftersom den leder bort röken. På så sätt går det att sitta nära ugnen utan att behöva andas in röken.
En skorsten skapar dessutom ett starkare drag i ugnen, vilket också gör förbränningen mer effektiv, särskilt om skorstenen är placerad så långt fram på pizzaugnen som möjligt.
Det finns förstås pizzaugnar i alla möjliga prisklasser. Det som påverkar priset är framför allt kvaliteten, men även storleken. Fundera över hur stor och rejäl ugn du faktiskt behöver.
Planerar du att använda den regelbundet och vill att den ska hålla i många år framöver? Då ska du förstås investera i en lite dyrare modell. Vill du däremot bara laga ett par pizzor per år till ett mindre sällskap kan det räcka med en lite billigare pizzaugn.
Jämför priser och läs gärna expertrecensioner innan du beslutar dig för en ugn. På så sätt kan du enklare ta reda på vilken modell som passar dig och var denna modell faktiskt är billigast.
ⓘ 1 november 2023
Ariete 0909 läggs till på listan och får utmärkelsen ”Bäst för balkongen”. Ugnen är testad av oss och har även fått höga kundbetyg hos flera olika återförsäljare.
Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.
|
1
| 2
| 3
| ||||
Utmärkelse: | Bästa gasoldrivna | Bästa lilla pizzaugn | Bästa portabla med pellets | Bästa premiumvalet | Bäst för balkongen | Bästa flexibla med ved | Bäst för inomhusbruk |
Produkt: | Ooni Koda 16 | Ooni Koda 12 | Ooni Fyra | Morsø Forno Gjutjärn | Ariete 0909 | Ooni Karu 16 | Sage Smart Oven Pizzaiolo |
Betyg: | |||||||
Temperatur: | 500 °C | 500 °C | 500 °C | 500 °C | 400 °C | 500 °C | 400 °C |
Material: | Aluminium, Stål, Sten | Kolstål | Kolstål | Gjutjärn | Rostfritt stål, Sten | Rostfritt stål | Aluminium, stål |
Bredd: | 520 mm | 40 cm | 39,4 cm | 70 cm | 30 cm | 50 cm | 46 cm |
Djup: | 634 mm | 63 cm | 74,2 cm | - | - | 81,5 cm | 46,5 cm |
Höjd: | 372 mm | 29,5 cm | 72,6 cm | 60 cm | 19 cm | 83,7 cm | 27,5 cm |
Vikt: | 18,2 kg | 9,25 kg | 10 kg | 107 kg | 3,9 kg | 40 kg | 17 kg |
Drivs med: | Gasol | Gasol | Pellets | Ved | Elektricitet | Ved, kol eller gasol | Elektricitet |