Vilken kolgrill är bäst i test?

Kolgrillen Weber Master-Touch GBS får det bästa samlade omdömet i vår stora jämförelse Det här må se ut som en enkel standardgrill, men är faktiskt allt annat än det På insidan gömmer sig nämligen en inbyggd termometer, ett One Touch-rengöringssystem och du har dessutom en rad tillagningsmöjligheter, inklusive direkt värme, indirekt värme och rökning Låter detta som något i din smak? Då är du i gott sällskap, för det här är en omåttligt populär kolgrill Läs mer om den och ett par andra kolgrillar (bland annat från Kamando och Ofyr) som vi också rekommenderar i vår sammanställning nedan

Jämför specifikationer

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
image
Utmärkelse: Bäst i testMest allsidigBästa premiumvalet
Produkt: Weber Master-Touch GBSKamado Sumo MaxiOfyr ClassicWeber Performer Deluxe GBS
Betyg:
Priskategori:MedelHögPremiumMedelhög
Höjd:107 cm123 cm100 cm110,5 cm
Bredd:65 cm64 cm (utan sidobord)100 cm121,9 cm
Vikt:21 kg108 kg103 kg45,8 kg
Material:StålKeramik, stål, gjutjärn, emaljCorentstålStål, aluminium, emalj
Grillyta:57 cm56 cm98 cm57 cm
Funktioner:Inbyggd analog termometer, stativ, vagn, klotgrillning, GBS-galler, rengöringssystem, askfångareInbyggd vagn, termometer, stativ, vagn, klotgrillning, rökningGrill, stekbordInbyggd termometer, stativ, vagn, klotgrillning, GBS-galler, elektronisk gasoltändning, digital timer

1. Weber Master-Touch GBS - Bäst i test

 • Priskategori: Medel
 • Material: Stål
 • Grillyta: 57 cm
 • Funktioner: Inbyggd analog termometer, stativ, vagn, klotgrillning, GBS-galler, rengöringssystem, askfångare
Weber Master-Touch GBS
Weber Master-Touch GBS

Weber Master-Touch GBS är en klotgrill av hög kvalitet med en klassisk design. Det är lätt att rulla med sig grillen och ställa undan den när du är klar. För grannar och bekanta ser nog grillen inte mycket ut för världen vid en första anblick. Men under den klassiska klotgrillsdesignen döljer sig en rad funktioner som gör den här grillen annorlunda än andra.

Det första du märker är att känslan av grillen är mer högkvalitativ än vanliga klotgrillar. Den porslinsemaljerade grillen är robust och rejäl med värmetåliga handtag och upphängning för locket på sidan. Den har också en inbyggd termometer så att du alltid har koll på det du grillar för att få ett perfekt resultat.

Många tillaggningssätt

Master-Touch GBS ger ifrån sig jämn värme och erbjuder dessutom en rad olika tillagningsmöjligheter. Exempelvis kan du laga maten med såväl direkt som indirekt värme, samt röka. Med hjälp av Low & Slow-inställningen får du ett perfekt luftflöde för rökning.

Förkortningen ”GBS” står för Gourmet BBQ System, vilket innebär att grillen går att utöka med en rad olika funktioner. Du kan alltså inte bara grilla kött eller grönsaker som på en vanlig klotgrill, utan även bygga ut den med pizzasten, stekbord, gryta, med mera.

Även rengöringen av grillen är smidig med One touch-rengöringssystemet. Här behöver du bara dra i en spak för att samla upp kolrester i askfångaren som du sedan tömmer.

Hyllad kolgrill

Weber Master-Touch är vinnare i flera experttester, både i Sverige och utomlands. Expertreviews ger till exempel grillen 4 stjärnor av 5 möjliga och skriver att Master-Touch ger ett enastående grillresultat och att GBS-konceptet är briljant.

Vi har också läst användarnas egna recensioner av grillen där den framför allt hyllas för sin robusta byggkvaliteten, men också den höga funktionaliteten. Visst är det en lite dyrare modell jämfört med mer traditionella varianter, men vill du grilla med ett riktigt bra resultat finns det ingen bättre kolgrill än Weber Master-Touch GBS.

 • Robust och stabil kolgrill med klassisk design.
 • Erbjuder en rad olika tillagningsmöjligheter.
 • Möjlighet att bygga ut med pizzasten, stekbord, gryta, med mera.
 • Inbyggd termometer och enkel temperaturreglering.
 • Fortfarande flera prisklasser över de enklaste klotgrillarna.

Rekommenderad butik:
 • Fri frakt över 500 kr.
 • 365 dagars öppet köp.

2. Kamado Sumo Maxi - Mest allsidig

 • Priskategori: Hög
 • Material: Keramik, stål, gjutjärn, emalj
 • Grillyta: 56 cm
 • Funktioner: Inbyggd vagn, termometer, stativ, vagn, klotgrillning, rökning
Kamado Sumo Maxi
Kamado Sumo Maxi

Söker du en allsidig kolgrill kan Kamado Sumo Maxi vara det bästa alternativet. Den ger dig nämligen mängder av olika tillagningsmöjligheter redan i sitt grundutförande. Här får du bland annat med ett flexibelt grillgaller, pizzasten, grillspade och tång redan från början.

Med det flexibla grillgallret kan du välja flera olika nivåer, vilket förstås är viktigt för att få uppnå bästa möjliga resultat på det du grillar. Med grillen kommer också dekorplattor, halvmåneformade grillgaller och en ram i flera nivåer. De olika delarna kan du höja, sänka och placera som du vill, och på så vis anpassa grillningen helt efter dina behov.

Med praktiska sidobord och möjlighet till att laga flera olika saker samtidigt är Sumo perfekt för grillfesten. Den är dock inte bara en utmärkt grill, utan också en isolerande ugn som håller maten varm och hjälper dig att få biffen extra saftig. Att grillen fungerar som en ugn betyder också att du kan röka och baka i den. Sumo ger därför utmärkta resultat exempelvis för pizza.

Enastående grillresultat enligt användarna

Kamado Sumo Maxi är en självklar vinnare i vår kategori för mest mångsidiga kolgrill. Här kan du grilla på olika nivåer och du får dessutom med en rad tillbehör, bland annat ett grillgaller, pizzasten, grillspade och tång. Grillresultatet blir enastående, men det finns även några områden som pekas ut som mindre positiva.

Den här grillen är först och främst mycket tung – den väger faktiskt över hundra kilo. Du bör dessutom inte lämna den ute då vissa delar av grillen är rostkänsliga. Lyckligtvis är grillen utrustad med rejäla hjul så att du kan dra undan den när du grillat klart och förvara den under tak. Dessutom medföljer ett överdrag som du drar över grillen när du inte använder den.

Om du har råd att betala lite mer och är noggrann med grillens förvaring är Kamado Sumo Maxi dock en grill som kommer att bli en kär vän i många år framöver.

 • En exklusiv kolgrill med många användningsområden.
 • Laga mat till ett stort sällskap (upp till 10 personer eller fler).
 • Grillgaller, pizzasten, grillspade och tång medföljer.
 • Möjlighet att grilla i olika nivåer.
 • Vissa delar är känsliga mot rost.
 • Fortfarande en dyr grill.

Rekommenderad butik:
 • Fri frakt över 500 kr.
 • Öppet köp i 365 dagar.

3. Ofyr Classic - Bästa premiumvalet

 • Priskategori: Premium
 • Material: Corentstål
 • Grillyta: 98 cm
 • Funktioner: Grill, stekbord
Ofyr Classic Concrete 100
Ofyr Classic Concrete 100
Ofyr Classic Concrete 100

Med sin iögonfallande design är Ofyr i första hand ett konstverk, i andra hand en grym grill, i tredje hand en värmekälla och i fjärde hand ett stekbord. Dessutom är den klart dyrast av grillarna i den här sammanställningen, men å andra sidan har vi knappt kunnat hitta ett negativt omdöme om den.

Du behöver nog själv se Ofyr för att helt förstå varför den har blivit så populär världen över. I kortheten kan sägas att Ofyr varit banbrytande för vad som kallas Art of Outdoor, där gränsen mellan konst och vanlig trädgårdsgrill suddas ut.

Det gör inte Ofyr rättvisa att bara kalla den för en trädgårdsgrill heller. Snarare är det en eldkälla som förgyller såväl kalla som varma kvällar utomhus. Det går att tända Ofyr för att ha den som en brasa, eller för att grilla eller steka mat. Stekhällen i kolstål gör det dessutom möjligt att laga stora mängder mat samtidigt, vilket gör att Ofyr lämpar sig alldeles utmärkt för tillställningar med många gäster.

Lämna den ute och laga mat med olika temperaturer

De andra grillarna i sammanställningen är utrustade med hjul och bör täckas över för att inte rosta, men inte Ofyr. En pjäs som väger över 100 kilo vill man inte gärna släpa runt på, och det är inte heller nödvändigt med Ofyr. Fundamentet är av ädelrostbeläggning och stekhällen av valsat stål. Det är med andra ord inga ömtåliga grejer, så du kan lämna Ofyr ute året om utan att den tar skada.

Trots att själva eldningen sker i ett hål i mitten av Ofyr sprider sig värmen ut över hela den omgärdande stekhällen också. Det beror på att konstruktionen är konformad, och bidrar också till att det är varmast i mitten, men svalare ju längre ut värmen sprider sig. Det gör att du kan tillaga livsmedel som kräver olika temperaturer samtidigt.

Användarna älskar Ofyr

Ofyr är en elegant pjäs som tar tillbaka glädjen över att laga mat i naturen och som är en stor favorit bland kockarna själva. Den är lättskött på ett sätt som vanliga grillar inte är, samtidigt som den också utan tvekan är snyggast i sammanställningen.

Med Ofyr Classic kan du laga mat till ett stort sällskap och tack vare dess innovativa konform kan du dessutom grilla i olika temperaturer. Visst kostar den en hel del, men är du ute efter det allra bästa kan detta räknas som kolgrillarnas Ferrari.

 • Snygg i trädgården tack vare sin eleganta och unika design.
 • Grill, värmekälla och stekbord i ett.
 • Klarar att tillaga mat till ett stort sällskap.
 • Går att lämna ute i alla väder.
 • Kostar en hel del.

Rekommenderad butik:
 • 2 års garanti.
 • Fri frakt över 500 kr.

4. Weber Performer Deluxe GBS

 • Priskategori: Medelhög
 • Material: Stål, aluminium, emalj
 • Grillyta: 57 cm
 • Funktioner: Inbyggd termometer, stativ, vagn, klotgrillning, GBS-galler, elektronisk gasoltändning, digital timer
weber kolgrill
Weber Performer Deluxe GBS
Weber Performer Deluxe GBS

Weber Perfomer Deluxe GBS är en förhållandevis dyr grill, men å andra sidan får du flera funktioner som många andra kolgrillar saknar. Bland annat är gasolgrillen utrustad med en innovativ Touch-N-Go-tändning, som tänder grillbriketterna med gasol.

Grillen är dessutom utrustad med ett sidobord i metall, två brickettkorgar, digital timer, förvaringslåda, askfångare och en smart tippfunktion för locket som gör att du kan luta det i 90 grader. Det ger dig allt som krävs för att göra grillningen så bekväm som möjligt, särskilt vid större bjudningar.

Den robusta designen och inbyggda sidobordet gör den här grillen lite tyngre jämfört med många andra kolgrillar. Performer klockar in på strax över 45 kilo, vilket inte är en obetydligt vikt, men lyckligtvis har den rejäla gummihjul som gör den enkel att flytta vid behov.

Bra omdömen – men rostskyddet får kritik

Överlag har Weber Performer Deluxe fått fina omdömen av både experter och användare. Konceptet GBS gör att det går att byta ut grillens delar till pizzastenar, wok-pannor, grytor, med mera. Och med One Touch-rengöring är det enkelt att städa grillen efter användning.

Användarna lyfter framför allt den smarta gasoltändningen, avlastningsytan och den stabila konstruktionen. Vissa menar dock att rostskyddet inte är optimalt – trots varsam behandling kan det hända att grillen rostar vid lockkant och galler. Det drar förstås ner vårt helhetsbetyg en aning.

Allt som allt är Weber Perfomer Deluxe GBS dock ett riktigt kraftpaket och en kolgrill som sannolikt kommer att bli en sann trotjänare under sommarmånaderna. Med en mängd smarta funktioner som underlättar användningen är Perfomer Deluxe en ren fröjd att grilla på.

 • Touch-N-Go-tändning tänder grillbriketterna med gasol. 
 • Rymligt sidobord av metall.
 • Rejäla gummihjul för enkel förflyttning.
 • Utrustad med digital timer, förvaringslåda, askfångare och mycket mer.
 • Rostskyddet kunde varit bättre.
 • Ett dyrare alternativ.

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Fri frakt över 500 kr.
 • 365 dagars öppet köp.

Guide vid köp av kolgrill

Om du älskar den klassiska grillsmaken och grillkänslan är kolgrillen förmodligen det bästa alternativet. Till skillnad från gasolgrillen krävs förvisso mer tålamod och lite mer fingertoppskänsla, men det är ju också en del av charmen med det hela.

Men vilken typ av kolgrill passar dina behov? Och vad bör du tänka på för att uppnå ett perfekt resultat när du grillar på kol? I den här guiden har vi samlat allt du behöver veta om kolgrillar och kolgrillning inför ditt köp!

Olika typer av kolgrillar

När vi pratar om kolgrillar menar vi den typ av grill som används med kol och briketter och som sprider den härliga rökdoften som får det att vattnas i munnen. En klassisk grill helt enkelt. Men alla kolgrillar är inte likadana – det finns klotgrillar, öppna grillar, kamadogrillar och grilltunnor. Låt oss börja med att reda ut skillnaderna.

Klotgrill

Klotgrillen är rund och försedd med lock och ventiler, vilket är praktiskt för att kunna kontrollera temperaturen bättre och kapsla in röken.

Öppna grillar

Öppna kolgrillar är ofta av den enklare typen, som är lätt att förflytta och har en lägre prislapp. Då de saknar lock kan du dock inte kapsla in värmen, och därför passar de sämre för råvaror som behöver längre tillagningstid.

Kamadogrillar

Med en kamadogrill, eller keramikgrill, får du ett extra saftigt resultat, tack vare grillens förmåga att bevara fukt när locket är stängt. Keramikgrillen kan både användas i hög och låg temperatur och passar även utmärkt för att röka mat. Tänk dock på att aldrig använda tändvätska i den här typen av grill.

Grilltunnor

Grilltunnorna är ofta större än andra grilltyper och har en avlång yta. Det gör den här typen av grill exemplarisk när du ska dela upp det som du grillar. Du kan exempelvis tillaga grönsaker på ena sidan och kött på den andra, eller använda den ena halvan för direkt grillning och den andra för indirekt grillning.

5 steg till att lyckas med kolgrillning

Ett bra första steg för att lyckas med grillningen är att köpa en av de bästa kolgrillarna som vi rekommenderar. Tyvärr kan dock inte ens den bästa kolgrillen göra allt jobb själv, utan det krävs att du som använder grillen vet vad du gör. Här är fem saker att tänka på för att lyckas med kolgrillning.

1. Rengör grillen

När du använder din grill lämnas förkolnade rester som i värsta fall kan ge en dålig bismak till maten du grillar nästa gång. Därför är det viktigt att du rengör grillen innan du använder den nästa gång – dessutom bidrar det till att hålla grillen i bra skick längre.

2. Använd tändkuber

Tändvätska kan ge en lite kemisk smak till det du grillar, och därför undviker många det här bränslet idag. Tändkuber och en skorstenständare fungerar lika bra och är dessutom säkrare att använda.

3. Ha tålamod

Även om magen kurrar bör du vänta med att lägga på köttet eller grönsakerna. En för kall grill gör att maten lättare fastnar på gallret, och dessutom kan maten bli överstekt.

4. Använd en termometer

Ingen blir glad av sega köttbitar, och det kan vara svårt att veta när de har nått den perfekta temperaturen. Såvida du inte använder en termometer så klart. Idag finns det särskilda grilltermometrar som kan parkopplas med din smartphone så att du får en notis när köttet nått sin optimala innertemperatur.

5. Stäng locket

Det är enklare att kontrollera temperaturen med locket stängt på grillen. Dessutom blir köttet saftigare och tillagningstiden förkortas. För att inte tala om att ett stängt lock kapslar in röken så att maten får den där karaktäristiska grillsmaken som hör sommaren till.

Olika metoder för att grilla med kolgrill

Vanliga nybörjarmisstag är att slänga på allt samtidigt på grillen, eller inte använda rätt metod för det typ av livsmedel som ska grillas. För kolgrillar brukar man prata om fyra huvudsakliga grillmetoder: direktgrillning, indirekt grillning, 50/50-grillning och cirkelgrillning. 

Direktgrillning

Direktgrillning används för mindre köttbitar, burgare och filéer och innebär att kol eller briketter fördelas jämnt under gallret. När du fått bra glöd och gråaktig aska lägger du på maten och grillar i max 20 minuter. För köttstycken som behöver längre tillagningstid ska du i stället använda dig av indirekt grillning.

Indirekt grillning

Indirekt grillning används för stora köttstycken, exempelvis en hel kyckling, oxfilé eller spareribs. För att grilla indirekt sprider du ut kol och briketter precis som vid direkt grillning, men när kolen blivit varm fördelar du den ut mot sidorna. Placera gärna en folieform under grillgallret för att samla upp marinad och grilla med lock.

50/50-metoden

Du ska använda 50/50-metoden när du tillagar livsmedel som behöver brynas först och sedan genomstekas. Sprid ut kolen eller briketterna mot ena sidan av grillen, placera sedan köttbiten över dem och bryn den. När köttet har fått en fin yta placerar du det på den sida av grillen där det inte finns något kol, så ser värmen till att köttet tillagas klart utan att bli bränt.

Cirkelmetoden

Det har blivit alltmer populärt att tillaga pizza på grillen, vilket också kräver en pizzasten. Kolen eller briketterna ska placeras i en ring runtom i din klotgrill, sedan placerar du pizzastenen på den glödande kolen med locket på så att den hettas upp ordentligt. När stenen är varmt placerar du din pizza på den och stänger locket.

Källor

Användarnas recensioner

Användaromdömen utgör basen när det gäller källorna till de flesta av våra testguider, inte minst när det gäller kolgrillar. Anledningen är för att denna typ av omdömen ger oss en väldigt objektiv bild av de olika modellerna. Har en grill många positiva användaromdömen är sannolikheten stor att även du blir nöjd. Dessutom har olika användare olika krav samtidigt som de använder grillarna på olika sätt, vilket ger oss en väldigt objektiv bild av fördelar såväl som nackdelar. Några exempel på plattformar vi besökt för att läsa användarnas recensioner är Prisjakt, Pricerunner, Bagaren och Kocken, Netonnet, Hornbach och K-rauta.

Expertreviews (2020)

Expertpanelen på Expertreviews testade vår testvinnare Master-Touch GBS från Weber 2020 och ger den 4 av 5 i betyg. Recensenten lyfter framför allt de många grillmöjligheterna och den stilrena designen, men tycker också att resultatet blir riktigt bra. Bland nackdelarna finns prislappen – Master-Touch GBS är trots allt en ganska dyr kolgrill – och hjulen som känns en aning rangliga när man flyttar omkring grillen.

T3 (2021)

Även T3 har recenserat Weber Master-Touch GBS och av den här testpanelen får modellen faktiskt full pott – 5 av 5 stjärnor. Enligt dem är det här ett fantastiskt alternativ för dig som är seriös med grillningen och föredrar att grilla på kol. De lyfter också designen, den långa garantitiden och den väl tilltagna grillytan. Det sistnämnda gör dock samtidigt grillen en aning klumpig och likt många andra experter menar T3 att detta är lite utav en dyrgrip.

Övriga expertkällor

 • Bygghemmas topplista för kolgrillar (2023)
 • Trusted Reviews test av Weber Master-Touch GBS (2016)
 • BBC Good Foods omdöme av Weber Master-Touch GBS

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

Vanliga frågor

I kolgrillen placerar du ut kol, ved eller briketter som du sedan tänder på. Efter en stund sänker sig elden och kvar blir glödande kol som ger ifrån sig mycket värme. Maten lagar du sedan på ett galler ovanför den glödande kolen.

Enligt vår jämförelse är Weber Master-Touch GBS den bästa kolgrillen baserat på expert- och kundomdömen. Den har en nätt och stilren design, så den tar inte upp mycket plats och passar bra i de flesta trädgårdar. Samtidigt ger den många tillagningsmöjligheter som gör att det är lätt att få ett bra grillresultat, oavsett vad du grillar.

Tändvätska och tändstickor har länge varit det vanligaste sättet att sätta fyr på kolen på. Idag finns det dock betydligt smidigare, och mer miljövänliga, alternativ, såsom Looflighter. Detta är en grill- och braständare som fungerar snabbt och effektivt, utan behov av tändvätska eller andra kemikalier.

Det beror lite på typen av grill, luftflödet och vilken kol du använder. Som mest kan en kolgrill bli upp emot 400 grader. Den vanligaste grilltemperaturen är dock mellan 150 – 200 grader.

Hjälpte det här testet om Kolgrill dig?

Skriv recension

Liknande tester

gasolgrill bäst i test

Topp 7 gasolgrillar – från premiumalternativ till budgetmodeller.

elgrill test

Topp 4 elgrillar som fått höga betyg av användare och experter.

utekök

Jämför 3 utekök – både färdigmonterade modeller och alternativ för dig som […]

Testvinnare - Kolgrill

 1. Weber Master-Touch GBS

  Weber Master-Touch GBS

  Bäst i test
 2. Kamado Sumo Maxi

  Kamado Sumo Maxi

  Mest allsidig
 3. Ofyr Classic Concrete 100

  Ofyr Classic

  Bästa premiumvalet

Vanliga frågor

I kolgrillen placerar du ut kol, ved eller briketter som du sedan tänder på. Efter en stund sänker sig elden och kvar blir glödande kol som ger ifrån sig mycket värme. Maten lagar du sedan på ett galler ovanför den glödande kolen.

Enligt vår jämförelse är Weber Master-Touch GBS den bästa kolgrillen baserat på expert- och kundomdömen. Den har en nätt och stilren design, så den tar inte upp mycket plats och passar bra i de flesta trädgårdar. Samtidigt ger den många tillagningsmöjligheter som gör att det är lätt att få ett bra grillresultat, oavsett vad du grillar.

Tändvätska och tändstickor har länge varit det vanligaste sättet att sätta fyr på kolen på. Idag finns det dock betydligt smidigare, och mer miljövänliga, alternativ, såsom Looflighter. Detta är en grill- och braständare som fungerar snabbt och effektivt, utan behov av tändvätska eller andra kemikalier.

Det beror lite på typen av grill, luftflödet och vilken kol du använder. Som mest kan en kolgrill bli upp emot 400 grader. Den vanligaste grilltemperaturen är dock mellan 150 – 200 grader.