Vilken wifi-förstärkare är bäst?

Netgear Nighthawk X6S EX8000 blir den bästa wifi-förstärkaren i vår sammanställning efter att vi granskat både användar- och expertrecensioner. Den här wifi-förstärkaren har en svårslagen räckvidd och når hastigheter upp mot 3 Gbps. Att det är rena barnleken att konfigurera Nighthawk bidrar också till de höga testpoängen. Läs mer om X6S EX8000, och två mycket bra alternativ, i vår sammanställning nedan!

Välj produkter att jämföra

Sortera efter

1
Netgear Nighthawk X6S EX8000 Tri-band WiFi Extender

Netgear Nighthawk X6S EX8000 Tri-band WiFi Extender

 • God kompabilitet
 • Snygg design
 • Höga hastigheter
Vi rekommenderar:
2
Netgear-Nighthawk-X6-EX7700-Mesh-Range-Extender

Netgear Nighthawk X6 EX7700 Mesh Range Extender

 • Utmärkt prestanda
 • Enkel konfiguration
 • Hög funktionalitet
Vi rekommenderar:
3
TP-Link-RE650-AC2600-Wi-Fi-Range-Extender

TP-Link RE650 AC2600 Wi-Fi Range Extender

 • Enkel att installera
 • Ger dig mycket för pengarna
 • Liten och kompakt
Vi rekommenderar:
av Marcello Rongione Senast uppdaterad : Nov 28, 2021

Fungerar ditt wifi bara bra på vissa ställen i huset? Misströsta inte, problemet löser du enkelt med en wifi-förstärkare.

Genom att placera förstärkaren mellan routern och rummet där du behöver starkare anslutning ser du till att få bra hastighet överallt.

I det här testet har vi valt ut tre wifi-förstärkare i olika prisklasser som alla fått höga testbetyg och har bra specifikationer:

 1. Netgear Nighthawk X6S EX8000 – Bäst i test
 2. Netgear Nighthawk X6 EX7700 – Vi rekommenderar
 3. TP-Link RE650 AC2600 – Bästa budgetvalet

Nedan kan du läsa mer om de olika modellerna och deras egenskaper. Du hittar även en guide som förhoppningsvis kan hjälpa dig att hitta en passande förstärkare till just ditt hem.

Så valde vi ut modellerna

För att välja ut de wifi-förstärkare som finns med i vår sammanställning har vi tittat på mängder av expertrecensioner och kundomdömen. Några av de källor vi har använt oss av hittar du längst ner på den här sidan.

Därtill har vi gjort egna efterforskningar om de olika wifi-förstärkarna och jämfört deras egenskaper. På så sätt kan vi enklare bilda oss en uppfattning om vilka som egentligen är bäst. Vi har tittat särskilt noga på:

 • Pris
 • Design
 • Räckvidd
 • Hastighet
 • Konfigurering
 • Användarvänlighet

På den här sidan hittar du affiliatelänkar. De ger oss en provision när våra besökare gör ett köp via oss, men påverkar inte priset du betalar. Den här sammanställningen är dock inte påverkad av eventuella samarbetspartners. Vi är måna om att bara rekommendera produkter som har fått bra omdömen från flera olika källor och vara ärliga med våra recensioner.

1. Netgear Nighthawk X6S EX8000 Tri-band WiFi Extender- Bäst i test

Netgear Nighthawk X6S EX8000 Tri-band WiFi Extender
  • Wi-Fi-stöd: Wi-Fi 4, Wi-Fi 5
  • Hastighet (trådlös): 1733
  • Frekvensband: 2.4GHz, 5GHz
  • Antal LAN-portar: 4
  • LAN-hastighet: 1000 Mbps
  • Säkerhet: WEP, WPA-PSK, WPA2, WPA2-PSK

Köp nu:

 • Öppet köp - 30 dagar.
 • Leveranstiden är 2-5 arbetsdagar.

Den första av två Netgear-produkter i vår sammanställning, tillika den produkt vi ger utmärkelsen ”Bäst i testet”, heter Nighthawk X6S EX8000. Företaget tillverkar så väl routrar som andra wifi-förstärkare som bär namnet Nighthawk, vilket kan vara en aning förvirrande. Det är alltså viktigt att hålla koll på modellnumret här.

Hur som helst är det här en avancerad och högpresterande förstärkare. Den är dock inte svår att konfigurera eller få att fungera, oavsett vilken router du har.

netgear

Snabbkonfigureringen tar inte mer än några minuter

En trevlig detalj med Nighthawk-förstärkaren är att den antar samma nätverksnamn som din router. När du kopplar in förstärkaren (vilket för övrigt görs direkt i vägguttaget) tar det inte mer än några minuter att konfigurera den.

Genom så kallad Smart Roaming ansluter sedan alla dina enheter automatiskt till det wifi-band som är snabbast.

Specifikationer i världsklass

Nighthawk är utrustad med den patenterade FastLane3-tekniken som möjliggör hastigheter upp till hela 3Gbps. Det gör den här förstärkaren till det bästa valet för dig som upplever problem att få täckning på flera områden i ditt hem, eller i trädgården.

Den här avancerade tri-band-förstärkaren har ett dedikerat 5 Ghz-band med upp till 1,7 Gbps. Därmed får du inte bara full täckning i hela hemmet utan även en riktigt bra hastighet.

Priset enda nackdelen

Priset är egentligen det enda som talar emot Nighthawk X6S EX8000. Netgear har satsat på att göra det här till en högkvalitativ wifi-förstärkare, inifrån och ut. Du får oöverträffad prestanda, snygg design och stark säkerhet – inget kompromissas bort.

Är du ute efter en billig lösning för att förstärka signalstyrkan för ditt wifi är det här inte valet för dig. Men om du är beredd att betala de närmare tvåtusen kronorna som förstärkaren kostar är det inget snack om att det här är det bästa alternativet.

 • Bra kompabilitet med routrar.
 • Hastighet upp till 3000 Mbps + Tripple Band.
 • Snygg design.
 • Hög prislapp.

2. Netgear Nighthawk X6 EX7700 Mesh Range Extender- Vi rekommenderar

Netgear-Nighthawk-X6-EX7700-Mesh-Range-Extender
  • Wi-Fi-stöd: Wi-Fi 4, Wi-Fi 5
  • Hastighet (trådlös): 2200
  • Frekvensband: 2.4GHz, 5GHz
  • Antal LAN-portar: 2
  • LAN-hastighet: 1000 Mbps
  • Säkerhet: WEP, WPA2-PSK

Köp nu:

 • Utmärkta betyg hos Trustpilot.se (4.5 av 5)
 • 90 dagars ångerrätt

Vårt rekommenderade val kostar en dryg tusenlapp mindre än X6S EX8000, men trots det får du mycket av samma funktionalitet. Tillverkaren och det krångliga modellnamnet känns igen även här. Det här är ännu en högpresterande Nighthawk från Netgear.

Stilren design

Liksom Bäst i test-vinnaren har den här Nighthawk-modellen snygg och stilren design, som passar i de flesta hem. Men det är ändå inte främst för designen som vi har valt den här wifi-förstärkaren till vårt rekommenderade val.

Wifi förstärkare - Netgear Nighthawk X6 EX7700

Teknologiskt bland toppskiktet

Precis som andra produkter i Netgears Nighthawk-serie är X6 EX7700 utrustad med mesh-nätverk och MU-MIMO-teknik, vilket är teknologiskt överlägset många konkurrenter.

Nighthawk X6 är en tribandsförstärkare med ett 2,4 GHz-band på 400 Mbps och två 5 GHz-band på 866 Mbps. Den har liksom Bäst i testet-vinnaren den patenterade Fastlane3-funktionen, som skapar en direktlänk till routern och ser till att hastigheten blir så hög som möjligt.

Enkel att ställa in

För att konfigurera wifi-förstärkaren placerar du den bredvid din router och kopplar in den. När den slås på trycker du bara på WPS-knappen på routern och X6:an så kopplas de samman.

Det wifi-förstärkaren gör när du använder WPS är att klona nätverksinställningarna som din router har. Det betyder att du behåller samma SSID och lösenord och kan ansluta till samma nätverk.

Mycket bra alternativ till EX8000

Är du ute efter en wifi-förstärkare i toppskiktet men tycker att EX8000 är för dyr är det här ett utmärkt alterantiv. Du får mycket av samma prestanda men betalar en dryg tusing mindre.

Detta är dock fortfarande en dyr wifi-förstärkare som har funktioner som många användare faktiskt inte har nytta av. Tillhör du den kategorin kan du titta närmare på vårt budgetval i stället.

 • Utmärkt prestanda.
 • Många liknande funktioner men lägre pris Bäst i test-vinnaren.
 • Stilren design.
 • Bara 2 LAN-portar.

Guide: Bra att veta om wifi-förstärkare

Tjocka väggar, stora hus eller annat som försvagar wifi-signalen från din router bidrar till att du inte får den hastighet du önskar. Med en wifi-förstärkare löser du problemet, och tekniken är lika simpel som den är briljant.

Wifi-förstärkaren är precis vad det låter som – en förstärkning av ditt befintliga wi-fi som du tar emot via routern. Genom att förstärkaren fångar upp wifi-signalen och skickar den vidare får du bra täckning, även om du befinner dig långt ifrån den ursprungliga routern.

Wifi-förstärkaren dubblerar täckningsomfånget

En wifi-förstärkare, även känd som extender, booster eller repeater, hjälper dig att dubblera det täckningsomfång du får i ditt wifi-nätverk. Hela familjen eller hela kontoret får alltså samma goda täckning, oavsett var de befinner sig i huset, lägenheten eller lokalen.

I dag använder allt fler av våra produkter din internetanslutning. Förutom att samtliga medlemmar i hushållet vill koppla upp sina smarta telefoner, surfplattor och datorer, vill även högtalare och tv-apparater använda wifi-uppkopplingen.

Bor du litet innebär det här ofta inte några problem, men för hus med flera våningar är det mer eller mindre omöjligt att få samma täckning överallt. Det kanske inte märks för vardagssurf på webbsidor, men prova att spela ett online-spel på altanen när routern finns på övervåningen, så förstår du vad vi menar.

Det wifi-förstärkaren gör är alltså att ”förlänga” wifi-signalen, genom att agera som en mittenpunkt mellan routern och din enhet.

Att komma i gång med wifi-förstärkare

Om du har förstått principen bakom wifi-förstärkaren misstänker du kanske nu att det är viktigt var i huset den placeras. Och det har du alldeles rätt i!

På samma sätt som signalen mellan din enhet och routern försvagas av långa avstånd eller tjocka väggar, blir signalen starkare eller svagare mellan din enhet och wifi-förstärkaren beroende på var den placeras.

Du bör välja platserna för wifi-förstärkaren (eller förstärkarna) strategiskt. Den bör inte stå för nära routern och inte på ställen där de skryms av möbler eller annat.

Skillnad mellan att förlänga och snabba upp

Du kan heller inte räkna med att din surfupplevelse blir bättre om du redan har dålig hastighet. Wifi-förstärkarens jobb är att förlänga den befintliga signalen så att du kan få lika bra täckning i hela din bostad. Den kommer dock aldrig bli bättre än ursprungstäckningen.

Om du befinner dig nära din router och har full signalstyrka är det den maximala internethastigheten du får. Om den är dålig beror det sannolikt på routern eller din internetleverantör. Det kan alltså inte en wifi-förstärkare råda bot på.

För att testa din internethastighet kan du klicka dig in på Bredbandskollen eller liknande hastighetsmätarsajter. Det här är även ett bra verktyg när du placerar ut din wifi-förstärkare, då du lätt kan se vilken placering som ger den bästa hastigheten.

Så placerar du wifi-förstärkaren för bäst signal

Som vi nämnde tidigare bör du se till att din wifi-förstärkare i möjligaste mån har inte är skymd av möbler, bokhyllor eller annat.

En tumregel är att du ska placera förstärkaren någonstans mitt emellan din router och rummet där du vill få förstärkt signal.

Den bör heller inte vara för nära en annan router, elskåp eller andra tekniska prylar som potentiellt kan påverka signalen. Placera också gärna förstärkaren högt upp – då riskerar inte radiovågorna att blockeras av andra prylar.

Konflikter när du använder flera wifi-förstärkare

Ju fler wifi-förstärkare du placerar runt om i huset desto starkare blir väl signalen? Nja, inte riktigt.

För många förstärkare som vill komma åt wifi-signalen kan faktiskt skapa konflikter som gör att anslutningen till och med fungerar ännu sämre än innan.

Visst finns det tillfällen då det kan vara nödvändigt att placera ut flera förstärkare, men testa först med en och se om du får bra täckning överallt.

Placerar du ut flera wifi-förstärkare och märker att nätet blir instabilt kan du prova att placera dem på andra platser och inte för nära varandra.

Hur du väljer rätt wifi-förstärkare

Vi har försökt göra det så enkelt som möjligt att välja wifi-förstärkare genom vår sammanställning av tre topptestade modeller. Det går dock inte att säga vilken wifi-förstärkare som är bäst för just dig, utan det beror på ett flertal faktorer.

 • Priset. Wifi-förstärkare är olika dyra, så om du inte har lust att betala upp emot tvåtusen kronor för funktionen går de mest avancerade produkterna bort.
 • Ditt hem. Beroende på hur ditt hem är utformat är det inte heller helt nödvändigt att skaffa de mesta avancerade modellerna. Kanske räcker en enklare wifi-förstärkare alldeles utmärkt för att lösa problemet med svaga wifi-signaler ändå?
 • Konfigurationsmöjligheter. Olika modeller kan också konfigureras på olika sätt, och har olika kompabilitet. För att slippa hårklyveri bör du därmed välja en modell som passar dina förutsättningar även på den här punkten.
 • Dataöverföring och säkerhet. Hur pass bra förstärkaren sköter dataöverföringen (viktigare för gamern än för vardagssurfaren) samt hur bra säkerhet routern har bör också vara avgörande för ditt val.

Det finns med andra ord gott om anledningar att läsa på lite och inte välja första bästa wifi-förstärkare. Att välja en modell som har fått bra betyg är bra, men lika viktigt är det att välja rätt modell för dina behov.

Säkerhet

Om du använder en router har du säkert någon gång kommit i kontakt med de olika krypteringsalternativen som finns: WEP, WPA och WPA2.

I dag rekommenderas WPA2-kryptering för dig som vill ha optimal säkerhet. Det är viktigt att hemmanätverket är skyddat, och för företag är det helt avgörande.

Överföringshastighet

Din hastighet blir aldrig bättre än den du får hos din befintliga router. Det wifi-förstärkaren gör är helt enkelt att förstärka den signal som redan finns, så att den kan bli lika bra överallt i ditt hem eller på kontoret.

Med det sagt kan wifi-förstärkare vara mer eller mindre bra på att förstärka signalen med bibehållen hastighet. Om du, eller någon i hushållet strömmar högupplöst material eller spelar online är det viktigt att wifi-förstärkaren har bra specifikationer för överföringshastighet.

 

Tekniken skiljer mellan olika wifi-förstärkare, precis som mellan olika routrar. Wifi-förstärkare kan vara utrustade med dual band (använder frekvensbanden 2,4 GHz och 5 GHz), eller tripple band, som ger bättre täckning och snabbare hastighet.

Förstärkare och router behöver vara kompatibla

Innan du köper en wifi-förstärkare är det bra om du tar reda på att det är kompatibel med din router. Har du en nyare modell av router och köper en ny wifi-förstärkare är chanserna goda att de kommer funka bra ihop.

Klurigare blir det om du har en router med några år på nacken. Wifi-standarden har uppdaterats flera gånger genom åren.

Har du en flera år gammal router och har problem med nätverksuppkopplingen kan det rentav räcka med att du köper en modern router, snarare än att du kompletterar med en wifi-förstärkare. Här hittar du vår sammanställning av de bästa routrarna 2021.

Design

Wifi-förstärkare är små och kan i många fall anslutas direkt till ett vägguttag. De är med andra ord inte särskilt synliga i ditt hem. Trots det kan det vara värt att välja en modell som passar in i hur resten av din inredning ser ut. På så vis kan du placera wifi-förstärkaren på en optimal plats utan att oroa dig för att den ska sticka ut för mycket bland det övriga möblemanget.

Extra funktioner som kan vara bra att ha

Kanske har du märkt att du får bättre hastighet i din smarta tv eller spelkonsol om du kopplar dem med en nätverkskabel direkt till routern i stället för att ansluta trådlöst.

Det samma gäller för wifi-förstärkare. Är det här en viktig funktion för dig kan du välja en modell som har ethernet-port, vilket alla inte har.

App-anslutning gör det enklare att konfigurera wifi-förstärkaren

Förr i tiden krävdes det en hel del kunskap för att konfigurera hemnätverk och routrar. Tekniken går dock framåt och i dag kan även den utan större kunskaper få i gång ett säkert och optimalt fungerande nätverk.

Flera moderna wifi-förstärkare är enkla att ställa in, genom att de kopplas till en app, där det mesta kan skötas automatiskt.

Vill du inte krångla med inställningar rekommenderas en wifi-förstärkare av sådan typ.

Sammanfattning

En wifi-förstärkare hjälper dig att förstärka en befintlig wifi-signal så att du får lika bra täckning överallt i ditt hem.

Wifi-förstärkaren kan dock aldrig göra en redan dålig signal starkare, utan endast förstärka den signal som finns. Har du dålig wifi-täckning kan felet med andra ord ligga hos routern eller din internetleverantör.

När du väljer wifi-förstärkare bör du kontrollera att den är kompatibel med din router. Har du en nyare modell av router är det dock sällsynt med den typen av problem.

Dyrare routrar är inte per automatik bättre, men har ofta fler och mer avancerade funktioner. Det finns dock inget som säger att en billigare modell inte avhjälper dina problem med svagt wifi i vissa rum hemma.

Många moderna wifi-förstärkare kommer med enkla konfigurationslösningar, så att du enkelt kommer i gång.

Källor

Här kan du se några av de källor vi använt oss av i vår sammanställning av wifi-förstärkare.

PCmag.com

2018-02: Expertrecension av Netgear Nighthawk X6S EX8000

Trustedreviews.com

2020-12: Expertomdöme av Netgear Nighthawk X6S EX8000

Expertreviews.co.uk

2020-12: Expertrecension av Netgear Nighthawk X6S EX8000

Lifewire.com

2019-04: Expertomdöme av Netgear Nighthawk X6 EX7700

Techradar.com

2021-04: Techradars recension av TP-Link RE650 AC2600

Tomsguide.com

2021-02: Expertomdöme av TP-Link RE650 AC2600

Användarrecensioner

Netonnet.se

 • https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/natverk/mesh/netgear-ex8000-nighthawk-x6s-tri-band-wifi-range-extender/1002334.14356/

Prisjakt.se

 • https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4462156

Netgear.com

 • https://www.netgear.com/home/wifi/range-extenders/ex7700/

Pricerunner.se

 • https://www.pricerunner.se/pl/272-3989685/Accesspunkter-Bryggor-Repeatrar/TP-Link-RE650-priser

Kjell.com

 • https://www.kjell.com/se/produkter/natverk/tradlost-natverk/repeater-for-tradlost-natverk/tp-link-re650-wifi-repeater-ac2600-p61491

Liknande tester

bästa tv

TV: 10 testade modeller

actionkamera test

Actionkamera: 5 testade modeller

Drönare test

Drönare: 4 testade modeller

projektor test

Projektor: 4 testade modeller

systemkamera test

Systemkamera: 4 modeller i test

router

Router: 5 testade modeller

surfplatta test

Surfplatta: 4 testade modeller

bärbar dator test

Bärbar dator: 4 testade modeller

man med datorskärm - bäst i test

Datorskärm: 4 testade modeller

mobiltelefon - bäst i test

Mobiltelefon: 5 modeller i test

Bästa laptopställ

Laptopställ: 3 testade modeller

ljudboktjänst

Ljudboksapp: 4 testade appar

Streamingtjänster test

Streamingtjänster: 8 testade tjänster

hörlurar bäst i test

Over-ear hörlurar: 6 testade modeller

soundbar test

Soundbar: 6 testade modeller

in-ear test

In-ear hörlurar: 5 testade modeller

Bäst Bluetooth-högtalare - bäst i test

Bluetooth-högtalare test: 4 modeller

laserskrivare

Laserskrivare: 4 testade modeller

Jämför specifikationer

Nedan kan du se testvinnarna i vår jämförelse. Du kan scrolla i sidled för att se alla vinnare.

Produkter

1
2
3

Specifikationer

Netgear Nighthawk X6S EX8000 Tri-band WiFi Extender

Netgear Nighthawk X6 EX7700 Mesh Range Extender

TP-Link RE650 AC2600 Wi-Fi Range Extender

Betyg
Wi-Fi-stöd:Wi-Fi 4, Wi-Fi 5Wi-Fi 4, Wi-Fi 5Wi-Fi 4, Wi-Fi 5
Hastighet (trådlös):173322001733
Frekvensband2.4GHz, 5GHz
Antal LAN-portar:421
LAN-hastighet:1000 Mbps1000 Mbps1000 Mbps
Säkerhet:WEP, WPA-PSK, WPA2, WPA2-PSKWEP, WPA2-PSKWEP, WPA, WPA-PSK, WPA2-PSK
Frekvensband:2.4GHz, 5GHz2.4GHz, 5GHz

Vanliga frågor och svar

Wifi-förstärkare använder en inbyggd router för att hämta det befintliga wifi-nätverket. Sedan överförs signalen till den andra routern och ger då en förstärkt signal. Det gör att du kan få bättre täckning än om du behövde hämta signalen från din ursprungliga router, som är för långt bort för att ge en bra signal.

Du bör vända dig till manualen till den wifi-repeater du köpt för att installera modellen på rätt sätt. Rent generellt funkar dock de flesta modeller på samma sätt och det brukar vara enkelt att installera. När wifi-repeatern är konfigurerad ansluter du sedan till den som vilket trådlöst nätverk som helst för att få tillgång till den förstärkta signalen.

I dag är det enklare än någonsin då många wifi-förstärkare kommer med appar som gör det enkelt att konfigurera och ansluta.

Du bör placera din wifi-förstärkare centralt i hemmet, inte för nära andra routrar, och se till att inget är i vägen som kan påverka signalen. Testa dig gärna fram genom att placera routern på olika platser och mäta bredbandshastigheten.

Ja, det är olika namn på samma typ av enhet. Wifi-förstärkare kan också kallas wifi-boosters eller wifi-extenders.

En wifi-förstärkare kan vara till stor hjälp för dig som befinner dig för långt från din router för att få en bra signal. Det är viktigt att du placerar den på rätt plats i ditt hem, gärna centralt och högt, och utan skrymmande föremål. Testa sedan din bredbandshastighet på exempelvis Bredbandskollen för att säkerställa att allt funkar som det ska.

Hastigheten kan påverkas, och därför är det att föredra att ansluta till ditt vanliga modem om du inte måste använda förstärkaren. Wifi-förstärkare fungerar dock så bra att din hastighet vanligen inte ska inte påverkas nämnvärt.

Wifi-förstärkare varierar ganska mycket i pris, och kan kosta allt från några hundralappar till omkring 2000 kronor. Ofta får du vad du betalar för och det är värt att läsa recensioner av användare och experter innan du väljer vilken modell du ska köpa.

Hjälpte det här testet om Wifi-förstärkare dig?

Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

bästa tv

TV: 10 testade modeller

actionkamera test

Actionkamera: 5 testade modeller

Drönare test

Drönare: 4 testade modeller

Vill du få exklusiva uppdateringar?

 1. Netgear Nighthawk X6S EX8000 Tri-band WiFi Extender

  Netgear Nighthawk X6S EX8000 Tri-band WiFi Extender

  Bäst i test
 2. Netgear-Nighthawk-X6-EX7700-Mesh-Range-Extender

  Netgear Nighthawk X6 EX7700 Mesh Range Extender

  Vi rekommenderar
 3. TP-Link-RE650-AC2600-Wi-Fi-Range-Extender

  TP-Link RE650 AC2600 Wi-Fi Range Extender

  Bästa budgetvalet

Vanliga frågor och svar

Wifi-förstärkare använder en inbyggd router för att hämta det befintliga wifi-nätverket. Sedan överförs signalen till den andra routern och ger då en förstärkt signal. Det gör att du kan få bättre täckning än om du behövde hämta signalen från din ursprungliga router, som är för långt bort för att ge en bra signal.

Du bör vända dig till manualen till den wifi-repeater du köpt för att installera modellen på rätt sätt. Rent generellt funkar dock de flesta modeller på samma sätt och det brukar vara enkelt att installera. När wifi-repeatern är konfigurerad ansluter du sedan till den som vilket trådlöst nätverk som helst för att få tillgång till den förstärkta signalen.

I dag är det enklare än någonsin då många wifi-förstärkare kommer med appar som gör det enkelt att konfigurera och ansluta.

Du bör placera din wifi-förstärkare centralt i hemmet, inte för nära andra routrar, och se till att inget är i vägen som kan påverka signalen. Testa dig gärna fram genom att placera routern på olika platser och mäta bredbandshastigheten.

Ja, det är olika namn på samma typ av enhet. Wifi-förstärkare kan också kallas wifi-boosters eller wifi-extenders.

En wifi-förstärkare kan vara till stor hjälp för dig som befinner dig för långt från din router för att få en bra signal. Det är viktigt att du placerar den på rätt plats i ditt hem, gärna centralt och högt, och utan skrymmande föremål. Testa sedan din bredbandshastighet på exempelvis Bredbandskollen för att säkerställa att allt funkar som det ska.

Hastigheten kan påverkas, och därför är det att föredra att ansluta till ditt vanliga modem om du inte måste använda förstärkaren. Wifi-förstärkare fungerar dock så bra att din hastighet vanligen inte ska inte påverkas nämnvärt.

Wifi-förstärkare varierar ganska mycket i pris, och kan kosta allt från några hundralappar till omkring 2000 kronor. Ofta får du vad du betalar för och det är värt att läsa recensioner av användare och experter innan du väljer vilken modell du ska köpa.