Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Vilken är wifi förstärkare är bäst just nu?

TP-Link RE605X är den bästa wifi-förstärkaren enligt vår jämförelse. Den här kraftfulla förstärkaren har bland annat stöd för WiFi 6, vilket säkerställer höga hastigheter på upp till 1201 Mbps, och ger stabil uppkoppling i alla hemmets hörn. Vi gillar också den smidiga installationen via appen, som också ger dig full koll på ditt nätverk. Läs mer om RE605X och några andra bra extenders vi kan rekommendera.

Topp 3 wifi-förstärkarna just nu

 1. TP-Link RE605XBäst i test
 2. Netgear Nighthawk X6 EX7700Vi rekommenderar
 3. TP-Link RE650 AC2600Bästa budgetvalet

Överblick

TP-Link RE605X

TP-Link RE605X

Bäst i test

 • Höga hastigheter med Wi-Fi 6
 • Enkel installation via app
 • Indikerar optimal placering

Betyg

Netgear-Nighthawk-X6-EX7700-Mesh-Range-Extender

Netgear Nighthawk X6 EX7700 Mesh Range Extender

Vi rekommenderar

 • Utmärkt prestanda
 • Enkel konfiguration
 • Hög funktionalitet

Betyg

TP-Link-RE650-AC2600-Wi-Fi-Range-Extender

TP-Link RE650 AC2600 Wi-Fi Range Extender

Bästa budgetvalet

 • Enkel att installera
 • Ger dig mycket för pengarna
 • Liten och kompakt

Betyg

Varför du kan lita på redaktionen

Vi är ett team av researchexperter med många års erfarenhet. Allt innehåll vi producerar är oberoende och baserat på objektiva kriterier. Vår process involverar en omfattande insamling och granskning av seriösa källor. Genom att analysera experttester, konsumentrecensioner, forum och magasin på både digitala och traditionella plattformar sammanfattar vi aktuell information som hjälper dig att fatta välgrundade köpbeslut anpassade efter dina användarbehov. Läs mer om oss och hur vi arbetar.

En wifi-förstärkare kan vara en bra lösning om ditt wi-fi bara fungerar på vissa ställen i hemmet. Genom att placera förstärkaren mellan routern och rummet där du behöver starkare anslutning ser du till att få bra hastighet överallt.

Inför den här sammanställningen har vi jämfört mängder av wifi-förstärkare för att kunna sålla fram de modeller som är bäst, både enligt experter och användare. Efter att ha tagit del av experternas recensioner och kundernas omdömen har vi lyckats sålla fram de modeller som bäst lever upp till förväntningarna. De har vi sedan betygsatt efter följande kriterier:

 • Pris
 • Design
 • Räckvidd
 • Hastighet
 • Konfigurering
 • Användarvänlighet

De wifi-förstärkare du hittar på den här sidan är alltså de modeller som fått det bästa samlade betyget. Nedan kan du läsa mer om dem och deras egenskaper samt vilka källor vi har använt oss av.

Wifi-förstärkare bäst i test – experternas egna omdömen

Techradar

I Techradars recension av TP-Link RE650 AC2600 från 2021 läser vi att det här är en kompetent liten wifi-förstärkare som gör sitt jobb med bravur. Den tillhörande appen är ett plus, så även den konkurrenskraftiga prislappen, men installationen tar lite tid och det saknas dessutom automatisk roaming. Techradars betyg landar ändå på 4 av 5 stjärnor.

Vi har också tagit del av Techradars lista över de bästa wifi-förstärkarna från 2022 där vi bland annat hittar modellen RE605X från TP-Link. Den här extendern beskrivs som prisvärd, lättinstallerad och kompatibel med ”vilken router som helst”. Den får dock lite minuspoäng för att den bara har stöd för hastigheter på 1800 Mbps och det aningen avancerade webbläsargränssnittet.

PC Mag

Även experterna på PC Mag är väldigt nöjda med TP-Link RE605X och ger den faktiskt 4,5 av 5 i betyg – alltså nästan full pott. Motiveringen till det höga betyget är främst installationen, kompabiliteten och att wifi-förstärkaren går att kontrollera via mobilen. Den enda nackdelen är det aningen höga priset, men å andra sidan menar recensenten att du får vad du betalar för.

2. Netgear Nighthawk X6 EX7700 Mesh Range Extender- Vi rekommenderar

 • Wi-Fi-stöd: Wi-Fi 4, Wi-Fi 5
 • Hastighet (trådlös): 2200
 • Frekvensband: 2.4GHz, 5GHz
 • Antal LAN-portar: 2
 • LAN-hastighet: 1000 Mbps
 • Säkerhet: WEP, WPA2-PSK
Netgear Nighthawk X6 EX7700 Mesh Range Extender

FÖRDELAR

 • Utmärkt prestanda och stilren design.
 • Mesh-nätverk och MU-MIMO-teknik.
 • Fastlane3-funktionen skapar en direktlänk till routern.

NACKDELAR

 • Bara 2 LAN-portar.
 • Dyr.

Vårt rekommenderade val kostar en dryg tusenlapp mindre än X6S EX8000, men trots det får du mycket av samma funktionalitet. Tillverkaren och det krångliga modellnamnet känns igen även här. Det här är ännu en högpresterande Nighthawk från Netgear.

Liksom Bäst i test-vinnaren har den här Nighthawk-modellen snygg och stilren design, som passar i de flesta hem. Men det är ändå inte främst för designen som vi har valt den här wifi-förstärkaren till vårt rekommenderade val.

Wifi förstärkare - Netgear Nighthawk X6 EX7700

Teknologiskt bland toppskiktet

Precis som andra produkter i Netgears Nighthawk-serie är X6 EX7700 utrustad med mesh-nätverk och MU-MIMO-teknik, vilket är teknologiskt överlägset många konkurrenter.

Nighthawk X6 är en tribandsförstärkare med ett 2,4 GHz-band på 400 Mbps och två 5 GHz-band på 866 Mbps. Den har liksom Bäst i testet-vinnaren den patenterade Fastlane3-funktionen, som skapar en direktlänk till routern och ser till att hastigheten blir så hög som möjligt.

Enkel att ställa in

För att konfigurera wifi-förstärkaren placerar du den bredvid din router och kopplar in den. När den slås på trycker du bara på WPS-knappen på routern och X6:an så kopplas de samman.

Det wifi-förstärkaren gör när du använder WPS är att klona nätverksinställningarna som din router har. Det betyder att du behåller samma SSID och lösenord och kan ansluta till samma nätverk.

Mycket bra alternativ till EX8000

Är du ute efter en wifi-förstärkare i toppskiktet men tycker att EX8000 är för dyr är det här ett utmärkt alterantiv. Du får mycket av samma prestanda men betalar en dryg tusing mindre.

Detta är dock fortfarande en dyr wifi-förstärkare som har funktioner som många användare faktiskt inte har nytta av. Tillhör du den kategorin kan du titta närmare på vårt budgetval i stället.

Rekommenderad butik:

Vanliga frågor om Wifi-förstärkare

Wifi-förstärkare använder en inbyggd router för att hämta det befintliga wifi-nätverket. Sedan överförs signalen till den andra routern och ger en förstärkt signal som når större delar av hemmet.

Ja, det är olika namn på samma typ av enhet. Wifi-förstärkare kan också kallas wifi-boosters eller wifi-extenders.

Du bör alltid utgå efter manualen till den wifi-repeater du köpt för att installera modellen på rätt sätt. Rent generellt fungerar de flesta modeller dock på samma sätt och brukar vara enkla att installera. När wifi-repeatern är konfigurerad ansluter du den bara till vilket trådlöst nätverk som helst för att få tillgång till den förstärkta signalen.

En wifi-förstärkare kan vara till stor hjälp för dig som bor stort eller som har tjocka väggar som skymmer signalen. Det är dock viktigt att du placerar den på rätt plats i ditt hem, gärna centralt och högt, och utan skrymmande föremål.

I dag är det enklare än någonsin då många wifi-förstärkare kommer med appar som gör det enkelt att konfigurera och ansluta.

Hastigheten kan påverkas, och därför är det att föredra att ansluta till ditt vanliga modem om du inte måste använda förstärkaren. Wifi-förstärkare fungerar dock så bra att din hastighet vanligen inte ska inte påverkas nämnvärt.

Du bör placera din wifi-förstärkare centralt i hemmet, inte för nära andra routrar, och se till att inget är i vägen som kan påverka signalen. Testa dig gärna fram genom att placera routern på olika platser och mäta bredbandshastigheten.

Wifi-förstärkare varierar ganska mycket i pris, och kan kosta allt från några hundralappar till omkring 2 000 kronor.

Guide vid köp av wifi-förstärkare

Tjocka väggar, stora hus eller annat som försvagar wifi-signalen från din router kan göra att du inte får den hastighet du önskar. Med en wifi-förstärkare löser du problemet, och tekniken är lika simpel som den är briljant.

Wifi-förstärkaren fångar upp wifi-signalen och skickar den vidare för att ge dig bra täckning, även om du befinner dig långt ifrån den ursprungliga routern.

Nedan kan du lära dig mer om hur wifi-förstärkare fungerar och vad som kan vara bra att tänka på inför ditt köp.

Wifi-förstärkaren dubblerar täckningsomfånget

En wifi-förstärkare kallas även för extender, booster eller repeater och hjälper dig att dubblera det täckningsomfång du får i ditt wifi-nätverk. Hela familjen eller kontoret får alltså samma goda täckning, oavsett var de befinner sig i huset, lägenheten eller lokalen.

I dag använder allt fler av våra produkter internetanslutningen i hemmet. Förutom att samtliga medlemmar i hushållet vill koppla upp sina smarta telefoner, surfplattor och datorer, vill även många högtalare och tv-apparater gärna använda wifi-uppkopplingen.

Bor du litet innebär det här sällan några problem, men för hus med flera våningar är det mer eller mindre omöjligt att få samma täckning överallt. Det kanske inte märks för vardagssurf på webbsidor, men för grafiktunga spel eller streaming av högkvalitativt material kan skillnaden bli desto större.

Det wifi-förstärkaren gör är alltså att ”förlänga” wifi-signalen genom att agera som en mittenpunkt mellan routern och din enhet.

Att komma i gång med wifi-förstärkare

För att wifi-förstärkaren ska fungera optimalt är det viktigt att du placerar den på rätt ställe.

På samma sätt som signalen mellan din enhet och routern försvagas av långa avstånd eller tjocka väggar, blir signalen starkare eller svagare mellan din enhet och wifi-förstärkaren beroende på var den placeras.

Välj därför att placera wifi-förstärkaren strategiskt. Den bör inte stå för nära routern och inte på ställen där de skryms av möbler eller annat.

Skillnad mellan att förlänga och snabba upp

Du kan heller inte räkna med att din surfupplevelse blir bättre om du redan har dålig hastighet. Wifi-förstärkarens jobb är att förlänga den befintliga signalen så att du kan få lika bra täckning i hela din bostad. Den kommer dock aldrig bli bättre eller snabbare än ursprungstäckningen.

Om du befinner dig nära din router och har full signalstyrka är det den maximala internethastigheten du får. Om den är dålig beror det sannolikt på routern eller din internetleverantör.

För att testa din internethastighet kan du klicka dig in på Bredbandskollen eller liknande hastighetsmätarsajter. Det här är även ett bra verktyg när du placerar ut din wifi-förstärkare, då du lätt kan se vilken placering som ger den bästa hastigheten.

Så placerar du wifi-förstärkaren för bäst signal

 • Se till att din wifi-förstärkare i möjligaste mån inte är skymd av möbler eller annat. Placera den gärna högt upp – då riskerar inte radiovågorna att blockeras av andra prylar.
 • Placera förstärkaren någonstans mitt emellan din router och rummet där du vill få förstärkt signal.
 • Undvik att placera förstärkaren för nära en annan router, elskåp eller andra tekniska prylar som potentiellt kan påverka signalen.

Konflikter när du använder flera wifi-förstärkare

Ju fler wifi-förstärkare du placerar runt om i huset, desto starkare blir väl signalen? Nja, inte riktigt.

För många förstärkare som vill komma åt wifi-signalen kan faktiskt skapa konflikter som gör att anslutningen till och med fungerar ännu sämre än innan.

Visst finns det tillfällen då det kan vara nödvändigt att placera ut flera förstärkare, men testa först med en och se om det är tillräckligt.

Placerar du ut flera wifi-förstärkare och märker att nätet blir instabilt kan du prova att placera dem på andra platser och inte för nära varandra.

Hur du väljer rätt wifi-förstärkare

Det går dessvärre inte att säga vilken wifi-förstärkare som är bäst för just dig, utan det beror på ett flertal faktorer:

 • Priset. Priset på wifi-förstärkare varierar. Om du inte har lust att betala tusentals kronor går de mest avancerade produkterna bort.
 • Ditt hem. Beroende på hur ditt hem är utformat är det inte heller helt nödvändigt att skaffa de mesta avancerade modellerna. Kanske räcker en enklare wifi-förstärkare alldeles utmärkt för att lösa problemet med svaga wifi-signaler ändå?
 • Konfigurationsmöjligheter. Olika modeller går också att konfigurera på olika sätt, och har olika kompabilitet. För att slippa hårklyveri bör du därmed välja en modell som passar dina förutsättningar även på den här punkten.
 • Dataöverföring och säkerhet. Hur pass bra förstärkaren sköter dataöverföringen (viktigare för gamern än för vardagssurfaren) samt hur bra säkerhet routern har bör också vara avgörande för ditt val.

Det finns med andra ord gott om anledningar att läsa på lite och inte välja första bästa wifi-förstärkare. Att välja en modell som har fått bra betyg är bra, men lika viktigt är det att välja rätt modell för dina behov.

Säkerhet

Om du använder en router har du säkert någon gång kommit i kontakt med de olika krypteringsalternativen som finns: WEP, WPA och WPA2.

I dag rekommenderas WPA2-kryptering för dig som vill ha optimal säkerhet. Det är viktigt att hemmanätverket är skyddat, och för företag är det helt avgörande.

Överföringshastighet

Din hastighet blir aldrig bättre än den du får hos din befintliga router. Det wifi-förstärkaren gör är helt enkelt att förstärka den signal som redan finns, så att den kan bli lika bra överallt i ditt hem eller på kontoret.

Med det sagt kan wifi-förstärkare vara mer eller mindre bra på att förstärka signalen med bibehållen hastighet. Om du, eller någon i hushållet strömmar högupplöst material eller spelar online är det viktigt att wifi-förstärkaren har bra specifikationer för överföringshastighet.

Tekniken skiljer mellan olika wifi-förstärkare, precis som mellan olika routrar. Wifi-förstärkare kan vara utrustade med dual band (använder frekvensbanden 2,4 GHz och 5 GHz), eller tripple band, som ger bättre täckning och snabbare hastighet.

Förstärkare och router behöver vara kompatibla

Innan du köper en wifi-förstärkare är det bra om du tar reda på att det är kompatibel med din router. Har du en nyare modell av router och köper en ny wifi-förstärkare är chanserna goda att de kommer funka bra ihop.

Klurigare blir det om du har en router med några år på nacken. Wifi-standarden har uppdaterats flera gånger genom åren.

Har du en flera år gammal router och har problem med nätverksuppkopplingen kan det rentav räcka med att du köper en modern router, snarare än att du kompletterar med en wifi-förstärkare.

Design

Wifi-förstärkare är små och kan i många fall anslutas direkt till ett vägguttag. De är med andra ord inte särskilt synliga i ditt hem. Trots det kan det vara värt att välja en modell som passar in i hur resten av din inredning ser ut. På så vis kan du placera wifi-förstärkaren på en optimal plats utan att oroa dig för att den ska sticka ut för mycket bland det övriga möblemanget.

Extra funktioner som kan vara bra att ha

Kanske har du märkt att du får bättre hastighet i din smarta tv eller spelkonsol om du kopplar dem med en nätverkskabel direkt till routern i stället för att ansluta trådlöst.

Det samma gäller för wifi-förstärkare. Är det här en viktig funktion för dig kan du välja en modell som har ethernet-port, vilket alla inte har.

App-anslutning gör det enklare att konfigurera wifi-förstärkaren

Förr i tiden krävdes det en hel del kunskap för att konfigurera hemnätverk och routrar. Tekniken går dock framåt och i dag kan även den utan större kunskaper få i gång ett säkert och optimalt fungerande nätverk.

Flera moderna wifi-förstärkare är enkla att ställa in, genom att de kopplas till en app, där det mesta kan skötas automatiskt.

Vill du inte krångla med inställningar rekommenderas en wifi-förstärkare av sådan typ.

Jämför specifikationer

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
Utmärkelse: Bäst i testVi rekommenderarBästa budgetvalet
Produkt: TP-Link RE605XNetgear Nighthawk X6 EX7700 Mesh Range ExtenderTP-Link RE650 AC2600 Wi-Fi Range Extender
Betyg:
Wi-Fi-stöd:Wi-Fi 6Wi-Fi 4, Wi-Fi 5Wi-Fi 4, Wi-Fi 5
Hastighet (trådlös):120122001733
Frekvensband:2.4GHz, 5GHz2.4GHz, 5GHz2.4GHz, 5GHz
Antal LAN-portar:Uppgift saknas21
LAN-hastighet:1000 Mbps1000 Mbps1000 Mbps
Säkerhet:WPA, WPA2WEP, WPA2-PSKWEP, WPA, WPA-PSK, WPA2-PSK

Liknande tester

test av laserskrivare

4 populära laserskrivare i jämförelse.

Laptopställ test

3 laptopställ i jämförelse – utvalda baserat på höga användarbetyg.

Terminalglasögon test

Terminalglasögon: 3 bästa modellerna

Höj- och sänkbart skrivbord bäst i test

Höj- och sänkbart skrivbord: 3 bästa modellerna

Tangentbord bäst i test

4 tangentbord för PC och Mac som fått höga betyg av användare […]

Testvinnare - Wifi-förstärkare