Vilken Àr den bÀsta actionkameran?

Baserat pÄ experttester och kundrecensioner har vi utsett GoPro Hero 9 Black till bÀst i test i kategorin actionkamera. Detta Àr en allsidig kamera som filmar i 5K och som Àr utrustad med en rad smarta funktioner. LÀs mer om GoPro Hero 9 Black nedan och jÀmför modellen med vÄra andra testvinnare.

VÀlj produkter att jÀmföra

Sortera efter

GoPro Hero9
 • Filmar i 5K
 • FörbĂ€ttrad batteritid
 • MĂ„nga unika funktioner
Vi rekommenderar:
actionkamera GOPRO-HERO8-Black
GoPro Hero8 Black
 • NĂ€st BĂ€st pĂ„ marknaden
 • Kompakt och tĂ„lig
 • Perfekt för vattensporter
Vi rekommenderar:
GoPro MAX
GoPro Max 360
 • Filma i 5.6K och 4K
 • Dubbla 360-kameror
 • Avancerat ljudsystem
Vi rekommenderar:

Actionkamera: 5 modeller i test

av Marcello Rongione Senast uppdaterad : Nov 24, 2020

Med en actionkamera kan du filma och ta bilder pÄ ett sÀtt du inte kan göra med vanliga kameror. Actionkameror passar perfekt nÀr du vill fÄnga ditt Àventyr ur olika vinklar, till exempel nÀr du Äker skidor, cyklar, klÀttar eller dyker.

Dessutom Àr actionkameror mycket smÄ och kompakta samtidigt som de Àr tÄliga och enkla att anvÀnda. Kamerorna fÄngar vÀrlden i full HD och du kan dessutom spela upp dina filmer i slow-motion för extra effekt.

Vi har noggrant gÄtt igenom experternas tester och kundernas omdömen för att hitta den bÀsta actionkameran 2020. Bortsett frÄn det har vi Àven jÀmfört kamerornas egenskaper för att fÄ fram fyra stycken vinnare inom följande kategorier:

 • BĂ€st i testet 2020
 • BĂ€sta 360-graders actionkamera
 • BĂ€sta actionkameran för vloggar
 • Rekommenderad

Observera att vÄr bedömning Àr helt oberoende av samarbetspartners. Detta för att kunna ge dig en rÀttvis sammanstÀllning av marknadens bÀsta actionkameror.

Nedan hittar du information om varje testvinnare samt en inköpsguide med tips gÀllande vad du ska tÀnka pÄ innan du köper en actionkamera.

1. GoPro Hero9- BĂ€st i testet

lcd skÀrm fram och bak gopro 9
  • Max. videoupplösning:       5120 x 2880
  • Rutor/sekund:   30 fps
  • Vidvinkel:                   Ja
  • Digital zoom:     2x
  • Display:              2,27” LCD
  • PekskĂ€rm:                   Ja
  • VattentĂ€t:           Ja, upp till 10 m

GoPro Hero9 Àr den senaste actionkameran frÄn GoPro som tar din film- och fotoupplevelse till helt nya nivÄer. Med ultramoderna funktioner, större skÀrm och 30 procent lÀngre batteritid Àr detta den ultimata modellen för dig som vill föreviga dina Àventyr pÄ film.

Med GoPro Hero9 kan du fÄnga knivskarpa bilder i 23,6 MP och filma i imponerande 5K-upplösning. Bildstabiliseringstekniken Hypersmooth har fÄtt en uppgradering och funktioner som Scheduled Capture och Hindsight tillfredsstÀller behov du inte ens visste att du hade.

GoPros största actionkamera hittills

Med en lÀngd pÄ strax över 7 cm, en bredd pÄ 5,5 cm och en vikt pÄ 158 gram Àr GoPro Hero9 GoPros största actionkamera hittills. Detta kan jÀmföras med föregÄngaren GoPro Hero8 som Àr en dryg centimeter mindre, bÄde i lÀngd och bredd, och har en vikt pÄ 126 gram.

Anledningen till den utökade storleken Àr förstÄs den uppgraderade prestandan och funktionaliteten. GoPro Hero9 Àr bland annat utrustad med en större sensor, en förbÀttrad LCD-skÀrm pÄ framsidan och ett batteri med större kapacitet.

PÄ- och av-knappen Àr i vanlig ordning lokaliserad pÄ sidan av actionkameran. Mikrofonen sitter pÄ framsidan under kameralinsen och till vÀnster om den har du den frÀmre LCD-skÀrmen.

Avtryckaren, som du anvÀnder för att fota och starta filminspelningar, hittar du pÄ ovansidan av kameran och de hopfÀllbara pinnarna pÄ undersidan av kameran Àr kvar sÄ att du enkelt kan montera dit ett stativ.

Större sensor och bÀttre upplösning

GoPro har utrustat GoPro Hero9 med en extra stor kamerasensor pÄ 23,6 MP med 20 MP maximal upplösning för stillbilder. Detta Àr ett ganska stort kliv frÄn föregÄngaren Hero8 och dess 12 MP-sensor.

Funktionen SuperPhoto analyserar och optimerar bildens egenskaper automatiskt för att skapa levande och dynamiska foton med ett brett fÀrgomgÄng. PÄ sÄ sÀtt kan du Äteruppleva minnen i bildform med samma detaljer som i verkligenheten.

RAW-formatet ger dig dessutom extra stor flexibiltet om du vill redigera dina bilder i efterhand. Formatet stödjer dessutom serietagning sÄvÀl som intervallfoto.

Medan GoPro Hero8 filmar i 4K kan den nya generationens GoPro fÄnga dina Àventyr i imponerande 5K med 30 fps. Du kan Àven filma i Full HD med 240 fps för episka filmer i upp till 8x slowmotion.

Även kamerans stabilisator HyperSmooth har fĂ„tt sig en uppgradering och Ă€r nu inne pĂ„ den tredje generationen (3.0). Med hjĂ€lp av elektroniska stabilisatorn Ă€r det enkelt att skapa jĂ€mna och följsamma inspelningar, trots kraftigare skakningar. Mindre vibrationer kan dock skapa en nĂ„got ”vobblig” kĂ€nsla.

LCD-skÀrm bÄde fram och bak

Ytterligare en nyhet med GoPro Hero9 Ă€r den förbĂ€ttrade 1,4” fĂ€rgskĂ€rmen pĂ„ framsidan. LCD-skĂ€rmen har ersatt den tidigare fĂ€rglösa digitala displayen som visat minimal information om kamerans instĂ€llningar.

lcd skÀrm fram och bak gopro 9

Den stora fÀrgskÀrmen gör det enklare Àn nÄgonsin att filma sig sjÀlv, vilket Àr en trevlig nyhet för dig som vloggar eller vill ta snygga selfies. TyvÀrr menar experter som testat kameran att den dock kan slÀpa efter en del och vara en aning hackig.

PĂ„ baksidan av GoPro Hero9 hittar du en stor 2,27” pekskĂ€rm i fĂ€rg som tillĂ„ter dig att navigera i menyn, Ă€ndra instĂ€llningar och granska dina bilder. Även denna skĂ€rm har dock en del brister, framför allt Ă€r den inte sĂ€rskilt responsiv för beröring.

Nya, innovativa funktioner

GoPro Hero9 Àr utrustad med en rad smarta funktioner som du förmodligen inte ens visste att du behövde.

En av de mest uppmÀrksammade Àr Scheduled Capture som tillÄter dig att schemalÀgga nÀr kameran ska börja filma. PÄ sÄ sÀtt blir det enklare Àn nÄgonsin att fÄnga lÀckert time lapse-material, till exempel av soluppgÄngar. Efter inspelningen kommer GoPro Hero9 dessutom att stÀnga av sig sjÀlv för att inte drÀnera batteriet.

Funktionen LiveBurst Àr utmÀrkt för dig som vill fÄnga den perfekta stillbilden. HÀr kommer kameran nÀmligen att spela in 1,5 sekunder innan och 1,5 sekunder efter du tryckt pÄ avtryckaren. PÄ sÄ sÀtt kan du i efterhand vÀlja ut den bÀsta bildrutan.

HindSight-funktionen liknar LiveBurst, men hÀr börjar kameran att spela in en video redan 30 sekunder innan du faktiskt trycker pÄ inspelningsknappen.

Med hjÀlp av det digitala objektivet för horisontutjÀmning kan GoPro Hero9 alltid ta raka och stabila bilder. Denna imponerande funktion jÀmnar ut horisonten, Àven vid upp till 45 graders lutning.

Sist men inte minst har vi funktionen TimeWarp 3.0 som stannar tiden och tillÄter dig att ta imponerande intervallfotografier och Speed Ramp som tillÄter dig att vÀlja mellan verklig och halverad hastighet vid filminspelning.

LĂ€ngre batteritid

Ytterligare en förbÀttring med nya GoPro Hero9 Àr dess batterikapacitet. Actionkameran Àr nÀmligen utrustad med ett kraftfullt 1720 mAh-batteri som ger dig hela 30 procent lÀngre batteritid jÀmfört med föregÄngaren Hero8.

Bortsett frÄn att kunna fotografera och filma under lÀngre stunder klarar batteriet kyla bÀttre. Eftersom GoPro inte förbÀttrat sina batterier pÄ flera generationer Àr den utökade batteriprestandan helt klart en efterlÀngtad finess.

Det finns dock en baksida med denna förÀndring. Det Àr nÀmligen sÄ att du som Àger en tidigare generationens GoPro inte kan anvÀnda samma batterier till den nyaste modellen. Detta gÀller dock alla tillbehör till tidigare kameramodeller, sÄ som kamerahus och andra moduler.

Smidig Ă„tkomst i GoPro-appen

I vanlig ordning kan du styra din GoPro Hero9 via GoPros tillhörande applikation som Àr kostnadsfri att ladda ner. Via appen kan du till exempel fjÀrrstyra din kamera, ta foton och starta inspelningar.

Du kan dessutom föra över bilder och filmer till mobilen för enklare redigering och uppladdning pĂ„ sociala medier. PĂ„ tal om sociala medier kan du dessutom streama dina Ă€ventyr live i Full HD direkt frĂ„n appen – en rolig finess som lĂ„ter dina följare att ta del av dina upplevelser.

Summering

Det rÄder inga tvivel om att GoPro Hero9 Àr GoPros mest uppgraderade kameramodell pÄ lÀnge. HÀr finns viktiga uppdateringar bÄde pÄ insidan och pÄ utsidan som gör Hero9 till en actionkamera i en liga för sig.

Bortsett frÄn att sensorn blivit större och numera fotograferar i 23,6 MP kan du med Hero9 filma i kristallklar 5K med 30 fps. Du kan dessutom fÄnga lÀckra slowmotion-videos och den förbÀttrade bildstabilisatorn ser till att bilden alltid Àr följsam.

FÀrgskÀrmen pÄ framsidan underlÀttar för dig som vloggar och den förbÀttrade batterikapaciteten ger dig 30 procent mer batteri jÀmfört med Hero8.

Visst finns det brister, framför allt kan de tvÄ skÀrmarna slÀpa efter och vara ganska hackiga. Eftersom Hero9 Àr större kan du inte heller anvÀnda dina gamla moduler eller batterier, vilket Àr synd. I övrigt Àr GoPro Hero9 helt klart en vÀrsting som Àr vÀrd varenda krona.

 • Större sensor som numera fotograferar med 23,6 MP.
 • Filmar i 5K med 30 fps eller i slowmotion med Full HD och 240 fps.
 • 30 procent bĂ€ttre batteritid jĂ€mfört med Hero8.
 • Smarta funktioner som hjĂ€lper dig att fĂ„nga perfekta filmer.
 • SkĂ€rmarna upplevs som en aning hackiga och oresponsiva.
 • Gamla tillbehör passar inte dĂ„ Hero9 Ă€r betydligt större Ă€n sina föregĂ„ngare.

BĂ€st pris hos:

2. GoPro Hero8 Black- Rekommenderat val

actionkamera GOPRO-HERO8-Black
  • Max. videoupplösning: 3840 x 2160
  • Rutor/sekund: 60 fps
  • Vidvinkel: Ja
  • Digital zoom:
  • Display: 2” LCD
  • PekskĂ€rm: Ja
  • VattentĂ€t: Ja, upp till 10 m

Trots att GoPro Hero8 Black Àr liten ger den fantastiska bilder och filmer med sin vidvinkellins som filmar i 4K-kvalitet. Den Àr dessutom vattentÀt upp till 10 meters djup och utrustad med Wi-fi för högsta anvÀndarvÀnlighet.

4K

Med GoPro Hero8 Black kan du filma i 4K i 60 fps (eller 1080p i 240 fps), vilket ger dig fyra gÄnger mer detaljerad Àn full HD: HÀr kan du fÄnga varje Àventyr i minsta detalj.

Stabilisator

GoPro Hero8 Black Àr utrustad med Elektronik Hypersmooth 2.0, en bildstabiliserare som garanterar att du slipper skakiga och oskarpa filmer. Med andra ord passar denna actionkamera utmÀrkt Àven vid de mest fartfyllda aktiviteter, sÄ som vid cykling, skidÄkning eller bergsklÀttring. I videon nedan kan du se hur pass bra Hypersmooth 2.0 faktiskt Àr.

Design

Med en robust design som klarar tuffa tag och stötar Àr GoPro Hero8 Black en kamera som tÄl det mesta. Modellen Àr fyrkantig och utrustad med en LCD-display bÄde pÄ bak- och framsida.

hero black GoPro

VattentÀt

GoPro Hero8 Black Àr bÄde vattentÀt och vattentÄlig. Upp till djup pÄ 10 meter kan du anvÀnda den utan tillhörande undervattenshus. Den passar dÀrmed perfekt för aktiviteter sÄ som simning, surfing, paddling, snorkling eller lek i vatten.

PekskÀrm

Kamerans 2”-display Ă€r i fĂ€rg och har en touch-funktion. Via den kan du enkelt justera kamerans dina instĂ€llningar, redigera eller köra backup.

App

Du kan ansluta din GoPro Hero8 Black till en tillhörande app som du laddar ner kostnadsfritt till din smartphone. Via appen fÄr du tillgÄng till flera funktioner som kan förbÀttra kameraupplevelsen.

Du kan till exempel live-streama dina aktiviteter med vÀnner och familj. Med funktionen Quickstories kan du dessutom fÀrgredigera och lÀgga till ljudeffekter som du sedan kan dela.

Röstkontroll

För Ànnu bÀttre anvÀndarvÀnlighet Àr GoPro Hero8 Black utrustad med röstkontroll. Med hjÀlp av olika kommandon kan du stÀnga av, sÀtta pÄ, ta bilder och starta inspelningar med hjÀlp av din röst.

 • Filmar i 4K-kvalitet
 • Perfekt för vattensporter eftersom kameran Ă€r vattentĂ€t upp till 10 m djup.
 • TĂ„lig mot stötar och smĂ€llar, trots dess lilla och kompakta storlek.
 • Inte den bĂ€sta batteritiden.
 • Videoöverföring via wi-fi kan ta lĂ„ng tid.

Köp nu hos:

3. GoPro Max 360- BĂ€sta 360-graders

GoPro MAX
  • Max. videoupplösning: 2560 × 1440
  • Rutor/sekund: 30 fps
  • Vidvinkel: Ja
  • Digital zoom:
  • Display: 2” LCD
  • PekskĂ€rm: Ja
  • VattentĂ€t: Ja, upp till 5 m

I vÄr sammanstÀllning vann action kameran GoPro Max i kategorin 360-graders actionkameror. Detta eftersom experter sÄvÀl som kunder anser att modellen Àr en av de mest anvÀndarvÀnliga modellerna pÄ marknaden nÀr det gÀller foto i 360 grader.

Bortsett frÄn att erbjuda utmÀrkt upplösning pÄ bild sÄvÀl som film Àr GoPro Max utrustad med ett avancerat brusreduceringssystem. Detta förbÀttrar ljudet pÄ dina filmer avsevÀrt, inte minst i samband med fartfyllda aktiviteter.

5.6K

Med GoPro Max kan du filma i bÄde 5.6 K och i 4K 60 fps. Detta gör att du kan fÄnga dina Àventyr pÄ helt nya nivÄer. Du kan Àven fota och filma i traditionell Hero-stil om du hellre vill det.

Stabilisator

Tack vare kamerans Max Hypersmooth-stabilisator slipper du skakiga filmer med oskÀrpa. Denna stabiliserar ett snÀpp bÀttre. Passar bra till aktiviteter som cykling, ojÀmnt underlag och bergsklÀttring.

Design

GoPro Max tÄl tuffa tag och har ett kropp som klarar de flesta fotoutmaningar. SjÀlva kameran Àr fyrkantig och har displayen pÄ baksidan tillsammans med en kameralins.

design GoPro Max

VattentÀthet

Du kan med fördel ta med dig din GoPro Max ut i vattnet eftersom den bÄde Àr vattentÀt och vattentÄlig. Med andra ord passar den utmÀrkt för dig som vill filma nÀr du vindsurfar, paddlar eller snorklar. Du kan Àven anvÀnda kameran under regniga dagar utan problem.

VÀrt att nÀmna Àr att GoPro Max enbart klarar ett djup pÄ 5 meter, vilket Àr 5 meter mindre Àn vÄr testvinnare. Ska du dyka djupare Àn sÄ kommer du att behöva ett extra vattenhus.

PekskÀrm

GoPro Max  har en touchskÀrm i fÀrg som Àr placerad pÄ kamerans baksida. DÀr kan du redigera, justera instÀllningar och hantera dina filer med backup. Du kan Àven se vad du filmar samt filma dig sjÀlv om du skulle vilja det.

App

Via en smart app som du enkelt laddar ner till din smartphone kan du parkoppla din GoPro Max via Wi-fi. Appen ger dig tillgÄng till flera funktioner, sÄ som Quickstories.

Via denna funktion kan du live-streama och fÀrgredigera dina videoinspelningar samt lÀgga till ljudeffekter. En rolig funktion nÀr du vill dela med dig av dina Àventyr med familj och vÀnner.

360-grader

Med GoPro Max kan du fotografera och filma med modellens dubbla kameror i 360 grader. Du kan till exempel ta panorama bilder och filma med en biokÀnsla med horisontutjÀmnaren.

Ljud

GoPro Max har 6 stycken mikrofoner som synkroniserar med varandra och levererar ett verklighetstroget ljud i 360 grader. Du kan Àven prioritera frÄn vilka mikrofoner som ska ta in ljud och vilka som inte ska göra det.

Röststyrning

Om du behöver ha hÀnderna fria kan du stÀlla in 13 stycken olika röstkommandon för att styra kameran via rösten. Detta underlÀttar Àven om du behöver stÀlla kameran en bit bort frÄn dig.

 • Dubbla 360-kameror tillĂ„ter dig att fĂ„nga upplevelser pĂ„ helt nya nivĂ„er.
 • UtmĂ€rkt bildkvalitet med kraftig stabilisator som motverkar skakiga inspelningar.
 • Förstklassigt ljudsystem med 6 mikrofoner förhindrar brus för att ge förstklassigt ljud.
 • Klarar hĂ€lften sĂ„ stort djup som GoPro Hero8 Black.
 • Relativt fĂ„ videolĂ€gen.

Köp nu hos:

4. GoPro Hero7 Black- Rekommenderat val

GOPRO Hero 7 Black
  • Max. videoupplösning: 3840 x 2160
  • Rutor/sekund: 60 fps
  • Vidvinkel: Ja
  • Digital zoom:
  • Display: 2” LCD
  • PekskĂ€rm: Ja
  • VattentĂ€t: Ja, upp till 10 m

GoPro Hero7 Àr föregÄngaren till vÄr testvinnare, GoPro Hero8. Att modellen fÄtt en efterföljare innebÀr att priset pÄ denna actionkamera Àr lÀgre, trots att funktionerna Àr snarlika. Med andra ord Àr detta kameran för dig som vill ha kvalitet, men som inte vill betala allt för mycket.

Bortsett frÄn bild och video i vÀrldsklass erbjuder kameran en kvalitativ stabilisator som ger en jÀmn bild, Àven vid de mest skakiga aktiviteter. Likt övriga GoPros kan du ansluta modellen till din smartphone för ökad anvÀndarvÀnlighet.

4K

Med GoPro Hero7 kan du filma i 4k 60fps i full Hd, vilket ger en flytande inspelning av högsta kvalitet. Detta ger dig fyra gÄnger bÀttre upplösning jÀmfört med full Hd.

Stabilisator

Via stabilisatorn Hypersmooth kan du filma med din GoPro Hero7 utan oro för oskarpa inspelningar.

Stabilisatorn kompenserar dina rörelser och korrigerar skakningar som gör att du fÄr en jÀmn filmning. DÀrför passar kameran utmÀrkt för aktiviteter sÄ som cykling, klÀttring eller vandring.

Design

GoPro Hero7 har dubbla displayer: en mindre pÄ framsidan som visar inspelningstid och batteritid och en större pÄ baksidan med touch-display i fÀrg.

Kameran Àr liten, nÀtt och mycket tÄlig, vilket gör att den kan hÀnga med pÄ alla dina Àventyr. Formen Àr fyrkantig och det kraftiga chassit ger ett extra bra skydd mot stötar.

VattentÀthet

Likt övriga actionkameror Àr GoPro Hero7 bÄde vattentÀt och vattentÄlig. Detta innebÀr att du bÄde kan anvÀnda den under regniga dagar och anvÀnda den i vatten utan hus.

Maximalt djup som kameran klarar Àr 10 meter, vilket innebÀr att du kan anvÀnda den vid ett flertal vattenaktiviteter. Du kan till exempel fÀsta den pÄ kajaken, surfingbrÀdan eller bara anvÀnda den nÀr du leker i vattnet med familjen.

App

GoPro Hero7 har en tillhörande app som ansluter kameran till via wi-fi. Via appen kan du sedan anvÀnda funktioner som Quickstories eller live-streaming, dÀr du kan redigera dina bilder och lÀgga till hÀftiga ljudeffekter.

Röstkontroll

Det gÄr att styra actionkameran med olika kommandon via din röst. PÄ sÄ sÀtt kan du starta och stoppa inspelningar Àven nÀr du behöver bÄda dina hÀnder, till exempel vid cykling eller klÀttring.

 • Förstklassig stabilisator ger mjuka och jĂ€mna inspelningar.
 • Hög upplösning (4K), bĂ„de i video och bild.
 • LĂ€gre pris Ă€r GoPro Hero8, men snarlika funktioner.
 • Batteritiden kunde varit nĂ„got bĂ€ttre.
 • Kan bli vĂ€ldigt varm i samband med inspelningar i HD.

Köp nu hos:

5. DJI Osmo Action- BÀst för vloggar

DJI Osmo Action
  • Max. videoupplösning: 2560 × 1440
  • Rutor/sekund: 30 fps
  • Vidvinkel: Ja
  • Display: 2” LCD
  • PekskĂ€rm: Ja
  • VattentĂ€t: Ja, upp till 5 m

I kategorin BĂ€sta actionkameran för vloggar stĂ„r actionkameran DJI Osmo Action som vinnare. Modellen – som Ă€r den första actionkameran frĂ„n DJI – kan följa med pĂ„ alla dina Ă€ventyr och bevara dina minnen i hög upplösning.

Eftersom DJI Osmo Action Àr utrustad med tvÄ displayer, en pÄ framsidan och en pÄ baksidan, Àr kameran perfekt för dig som vloggar. Bortsett frÄn det kan du dessutom montera olika filter pÄ linsen för extra effekter.

SÄ hÀr sÀger Engadget.com: DJIs första actionkamera klev ut pÄ marknaden med en prestanda och prisnivÄ som helt klart borde fÄnga GoPros uppmÀrksamhet. Snygga funktioner, sÄ som en liten frontskÀrm och HDR-video, skiljer den frÄn liknande modeller och dess kompatibilitet med rivalens tillbehör gör övergÄngen lÀtt.

4K

DJI Osmo Action ger dig möjligheten att filma i 4k 60fps i full HD. Experterna Àr mycket imponerade av kamerans videokvalitet som liknar favoriten GoPro Hero7 Black, trots kamerans lÄga pris.

Med kamerans HDR-video kan du filma detaljrika scener med perfekt balans mellan ljusa och mörka partier.

Stabilisator

Likt de flesta andra actionkameror Àr DJI Osmo Actions utrustad med en ordentlig stabilisator. Tack vare Rocksteady kan du filma snabba och actionfyllda aktiviteter utan att behöva oroa dig över skakiga inspelningar.

Även pĂ„ denna punkt Ă€r experterna imponerade av kamerans prestanda, trots det lĂ„ga priset (i jĂ€mförelse med övriga modeller).

Design

DJI Osmo Action har en kompakt och tÄlig design, byggd för att klara av allt ifrÄn damm och vatten till stötar och slag.

Kameran har dessutom dubbla displayer pÄ bÄde fram sida och baksida, vilket gör den optimal för dig som vloggar eller tar mycket selfies.

design Osmo action

Stillbilder

Med kamerans olika fotofunktioner kan du slÀppa loss din kreativitet.

Displayen Àr pÄ 3 tum med 12 mp och cmos-sensor som ger dig stillbilder bÄde i rÄ-format och JPEG. Du kan Àven vÀlja mellan tvÄ stycken proportioner: 4:3 och 16:9.

VattentÀthet

DJI Osmo Action Àr bÄde vattentÀt och vattentÄlig. Du kan dyka Ànda ned till 11 meter utan extra skydd, men vill du pÄ djupare nivÄer kommer du att behöva ett tillhörande vattenhus.

Kameran klarar dessutom temperaturer pÄ ned till 10 minusgrader, vilket gör att den Àven passar vid skidÄkning, snowboarding, vinterklÀttring och andra vinteraktiviteter.

PekskÀrm

Med tvÄ stycken touch-displayer pÄ bÄde baksida och framsida kan du filma, vlogga och ta selfies utan problem. Displayerna ger dig en bra överblick av det du filmar, trots att kameran Àr mycket liten.

App

Via den tillhörande appen DJI Mimo kan du redigera dina filmer och bilder snabbt och enkelt, direkt via din smartphone. Vill du dela dina Àventyr pÄ sociala medier kan du Àven skapa klipp med story-mallar.

Röstkontroll

DJI Osmo Action har tvĂ„ inbyggda mikrofoner som gör att du kan styra kameran med rösten. JĂ€mfört med andra modeller har denna kamera dock nĂ„got fĂ€rre röstkommandon – enbart 5 stycken.

 • Display pĂ„ kamerans fram- och baksida gör kameran utmĂ€rkt för vloggar.
 • Möjlighet att skruva pĂ„ filter pĂ„ linsen för extra effekter.
 • Klarar djup pĂ„ upp till 11 meter utan extra vattenhus.
 • Ej utrustad med GPS.
 • Ingen live streaming och appen kunde behöva en del justeringar.

Köp nu hos:

Innan inköp av actionkamera (Guide)

För att hjÀlpa dig hitta en kameramodell som passar dina individuella behov har vi sammanstÀllt en enkel guide nedan.

HÀr ger vi dig vÄra bÀsta tips pÄ vad du ska tÀnka pÄ innan du investerar i en actionkamera. Vi listar Àven nÄgra vanliga funktioner som dagens actionkameror brukar vara utrustade med.

SĂ„ fungerar en actionkamera

Med actionkameror kan du fÄnga ögonblick som Àr omöjliga för vanliga kameror att fÄnga. JÀmfört med vanliga kameror Àr actionkameror mycket smÄ och kompakta, vilket gör dem enkla att anvÀnda i olika sammanhang, inte minst fartfyllda sÄdana.

Bortsett frÄn det kommer actionkameror med flera smarta tillbehör. Det finns till exempel fÀsten som gör att du kan montera kameran pÄ hjÀlmen, motorcykeln, bilen eller varför inte pÄ surfbrÀdan?

Actionkameror Àr konstruerade för att bÄde kunna spela in video och ta stillbilder vid actionfyllda aktiviteter. De har ett robust yttre skal som ska klara av alla vÀderförhÄllanden och stÄ emot bÄde slag och stötar.

Storlek och form

Det finns bÄde mindre och större actionkameror, men det finns nÄgra saker att tÀnka pÄ om du Àr ute efter en kamera med bra bildkvalitet.

En actionkamera bör vara liten och kompakt, men samtidigt vara utrustad med en relativt stor lins. Ju större linsen Àr, desto större blir nÀmligen ljusinslÀppet. Detta ger i sin tur en högre bildkvalitet. Oavsett vilken storlek kameran har filmar den vanligtvis i HD och vidvinkel.

Vad gÀller form finns det olika varianter som Àr anpassade för olika aktiviteter. Det finns till exempel fyrkantiga actionkameror som oftast Àr utrustade med en pekskÀrm och andra modeller som Àr avlÄnga eller runda.

Kamerans vikt

Tanken med actionkameror Àr att de ska vara lÀtta att anvÀnda och lÀtta att fÀsta pÄ kroppen eller pÄ annan utrustning. DÀrför bör de inte vÀga för mycket eftersom de dÄ kan upplevas som klumpiga.

En traditionell actionkamera brukar vĂ€ga mellan omkring 90 – 200 gram.

Praktiska funktioner

De allra flesta actionkameror idag Àr utrustade med flera praktiska funktioner som kan underlÀtta nÀr du vill föreviga hÀndelser i ditt liv. Nedan ska vi gÄ igenom nÄgra av de vanligaste.

4K

Vid köp av actionkamera Àr det frÀmst kvalitet och upplösning du ska titta efter. Om du vill anvÀnda kameran för olika ÀndamÄl Àr det bra om du kan filma i 4K och samtidigt ha mer Àn 30 frames per second (fps).

Frame per second syftar pÄ antalet bilder linsen kan slÀppa in per sekund. Ju fler bilder den kan ta, desto bÀttre blir kvaliteten pÄ film och bilder.

Effekter

De flesta actionkameror som erbjuder film i 4K Àr utrustade med olika specialeffekter, som till exempel:

 • Slowmotion, som spelar upp filmen extra lĂ„ngsamt.
 • Timelapse, som filmar under en lĂ€ngre tid och ger en snabbspolad film.
 • Timewarp ger en hypersmooth-effekt som gör att du slipper hackiga filmer.
 • Hyperlapse som ger dig större förflyttning i dina bilder.

VattentÀthet

Vissa actionkameror Àr anpassade för att fungera Àven under vatten, till exempel i samband med dykning och snorkling.

Är detta en viktig funktion för dig bör du se till att actionkameran Ă€r vattentĂ€t eller Ă„tminstone har ett tillhörande undervattenshus. Ska du dyka djupare Ă€n 10 meter kommer du att behöva ett ordentligt skydd för att minska risken för vattenskador.

Mikrofon och ljud

Om du Àr ute efter extra bra ljud bör du se till att kamerans mikrofoner har en förbÀttrad teknologi som reducerar brus och bakgrundsljud. PÄ sÄ sÀtt kommer ljudet i dina inspelningar att fÄ högre kvalitet.

GPS

Vissa actionkameror har en inbyggd GPS som gör att du kan se vart du befann dig nÀr du filmade videon eller tog en stillbild. Detta Àr en smidig funktion om du vill kunna sortera dina filmer och bilder efter platser.

Wi-fi och app

Om actionkameran Àr utrustad med wi-fi kan du koppla den till en app som du laddar ner till mobilen. Via appen kan du sedan se dina filmer, justera instÀllningar, göra filöverföringar och dela via din smartphone.

Skulle kameran sakna pekskÀrm kan du se allt som linsen filmar direkt i din smartphone. Du kan dessutom dela dina Àventyr med vÀnner och familj och live-streama i sociala medier.

Bortsett frĂ„n det kan du dessutom styra kameran pĂ„ hĂ„ll via mobilen. Detta underlĂ€ttar om du placerat kameran en bit bort frĂ„n dig för att filma eller ta bilder. Maximalt avstĂ„nd Ă€r omkring 5 – 10 meter.

Röststyrning

Röststyrning i actionkameran kan underlÀtta om du utövar en sport som krÀver bÄda dina hÀnder. Via röststyrningen kan du ta bilder, filma samt stÀnga av och sÀtta pÄ actionkameran med förinstÀllda röstkommandon.

Stillbilder

Med vissa actionkameror kan du ta stillbilder med hög upplösning. Ha dock i Ätanke att dessa kameror inte Àr Àmnade för stillbilder, utan mer för filmning. Vissa modeller har dock inbyggda extrafunktioner för att kunna ta stillbilder av hög kvalitet.

Vilken kameramodell ska jag ha?

Det finns mÄnga actionkameror att vÀlja bland idag. Har du aldrig tidigare Àgt en sÄdan kamera kan det vara svÄrt att veta vilken man ska vÀlja.

För att enklare hitta rÀtt bör du dels fundera över vilka funktioner du Àr intresserad, men ocksÄ utgÄ frÄn vad du planerar att anvÀnda kameran till.

Nedan listar vi nÄgra vanliga aktiviteter och funktioner som passar vid respektive aktivitet.

Vintersporter

Om du ska Äka skidor, snowboard eller utöva andra vinterrelaterade aktiviteter bör din actionkamera ha en bra stabilisator. Den bör dessutom vara vattentÄlig och klara extrema vÀderförhÄllanden med minusgrader.

Bortsett frÄn det bör du Àven se till att kameran Àr utrustad med en vidvinkellins för att fÄnga olika landskap.

Dykning

Vill du fÄnga undervattensvÀrlden pÄ film ska du vÀlja en actionkamera med ett eller flera tillhörande undervattenshus.

Vissa actionkameror kan du anvÀnda under vatten utan skydd, men bara upp till maximalt 10 meters djup. Ska du dyka djupare Àr bör du ha ett rejÀlt vattenhus som Àr trycksÀkert och vattentÀtt.

För optimala filmer och bilder bör kameralinsen vara stor och ha ett bra ljusinslÀpp.

Cykling

Under cykel- och racingturer Àr det viktigt att kameran har en rejÀl stabilisator. Detta eftersom cykelturer ofta Àr vÀldigt skakiga, framför allt om du cyklar i kuperad terrÀng.

Du ska ocksÄ ha möjlighet att fÀsta kameran ordentligt pÄ cykelstyret, hjÀlmen eller bröstet.

Icke extrema sporter

Om du planerar att anvÀnda kameran för att vlogga, filma med familjen eller för sociala medier finns det ocksÄ nÄgra funktioner som kan vara extra bra.

Till exempel Àr det uppskattat om skÀrmen Àr placerad pÄ framsidan av kameran. PÄ sÄ sÀtt kan du vlogga och ta selfies enklare. En hög bildupplösning och en bra mikrofon Àr ocksÄ att rekommendera för högkvalitativa filmer.

bÀsta tv

Tre testvinnande tv-apparater.

BÀst i test hörlurar

Se marknadens bÀsta hörlurar.

soundbar test

Soundbar test - 3 testvinnare

router

Router test - 3 modeller i test

in-ear test

In-ear hörlurar - 3 modeller i test

ljudboktjÀnst

Sveriges bÀsta ljudboksappar.

Liknande tester

bÀsta tv

Tre testvinnande tv-apparater.

BÀst i test hörlurar

Se marknadens bÀsta hörlurar.

soundbar test

Soundbar test - 3 testvinnare

router

Router test - 3 modeller i test

in-ear test

In-ear hörlurar - 3 modeller i test

ljudboktjÀnst

Sveriges bÀsta ljudboksappar.

Vanliga frÄgor och svar

En actionkamera Àr en liten och kompakt kamera som frÀmst Àr anpassad för actionfyllda aktiviteter. Kameran Àr vanligtvis kompatibel med ett flertal olika tillbehör som underlÀttar filmning och fotografering i samband med fartfyllda sporter.

Även om actionkameror frĂ€mst Ă€r lĂ€mpade för att filma Ă€ventyr av olika slag kan den Ă€ven anvĂ€ndas i vardagen, till exempel som vloggkamera.

Vilken kameramodell som passar dig bÀst beror pÄ ditt individuella behov. Ju bÀttre kameran Àr, desto mer kommer den att kosta.

Om du ofta Ă€r ute och reser och tycker om att fĂ„nga dina minnen kan en lite dyrare modell – till exempel GoPro Hero8 Black – vara att rekommendera. Detsamma gĂ€ller om dina filmer eller fotografier bidrar till din inkomst.

Kommer du dĂ€remot att anvĂ€nda kameran mer sĂ€llan kan en billigare modell rĂ€cka. LĂ€s gĂ€rna mer om vĂ„r testvinnare i kategorin Mest prisvĂ€rd – DJI Osmo Action – ovan.

Ja, de allra flesta actionkameror idag Àr vattentÀta och vattentÄliga upp till ett visst djup, till exempel 10 meter. Om du ska dyka djupare Àn sÄ kommer du att behöva ett extra skydd. TÀnk pÄ att kontrollera djupet för din specifika kameramodell innan du anvÀnder den i vatten.

För att kunna fÀsta actionkameran pÄ hjÀlmen kommer du att behöva ett speciellt fÀste. FÀstet, som gÄr att köpa till separat, sÀtter du fast pÄ hjÀlmen och dÀrefter monterar du kameran.

De vanligaste minneskorten som anvÀnds i actionkameror kallas Micro-SD. Dessa kommer i olika storlekar, vanligtvis frÄn 16 GB upp till 256 GB.

Hur stort minneskort du behöver beror Äterigen pÄ dina behov. Om du filmar mycket och ofta kan du behöva ett större minneskort för att slippa rensa kortet regelbundet.

Priset varierar beroende pĂ„ modell, prestanda och funktion. Vissa actionkameror kostar bara nĂ„gra hundralappar, men de erbjuder inte samma kvalitet som de dyrare alternativen. Vanligtvis ligger priset mellan 2 000 – 6 000 kronor.