Vilken Àr den bÀsta actionkameran?

Baserat pÄ experttester och kundrecensioner har vi utsett GoPro Hero 9 Black till bÀst i test i kategorin actionkamera. Detta Àr en allsidig kamera som filmar i 5K och som Àr utrustad med en rad smarta funktioner. LÀs mer om GoPro Hero 9 Black nedan och jÀmför modellen med vÄra andra testvinnare.

VÀlj produkter att jÀmföra

Sortera efter

GoPro Hero9
 • Filmar i 5K
 • FörbĂ€ttrad batteritid
 • MĂ„nga unika funktioner
Vi rekommenderar:
actionkamera GOPRO-HERO8-Black
GoPro Hero8 Black
 • NĂ€st bĂ€st pĂ„ marknaden
 • KrĂ€ver inget skal
 • UtmĂ€rkt bildstabilisering
Vi rekommenderar:
GoPro MAX
GoPro Max 360
 • Filma i 360 grader
 • Innovativa kamerafunktioner
 • Avancerat ljudsystem
Vi rekommenderar:

Actionkamera: 5 modeller i test

av Marcello Rongione Senast uppdaterad : Jan 02, 2021

Med en actionkamera kan du filma och ta bilder pÄ ett sÀtt du inte kan göra med vanliga kameror. Actionkameror passar perfekt nÀr du vill fÄnga ditt Àventyr ur olika vinklar, till exempel nÀr du Äker skidor, cyklar, klÀttar eller dyker.

Dessutom Àr actionkameror mycket smÄ och kompakta samtidigt som de Àr tÄliga och enkla att anvÀnda. Kamerorna fÄngar vÀrlden i full HD och du kan dessutom spela upp dina filmer i slow-motion för extra effekt.

Vi har noggrant gÄtt igenom experternas tester och kundernas omdömen för att hitta den bÀsta actionkameran 2021. Bortsett frÄn det har vi Àven jÀmfört kamerornas egenskaper för att fÄ fram fem vinnare inom följande kategorier:

 • BĂ€st i testet 2021
 • Rekommenderad
 • BĂ€sta 360-graderskameran
 • Mest prisvĂ€rd
 • BĂ€st för vloggar

Observera att vÄr bedömning Àr helt oberoende av samarbetspartners. Detta för att kunna ge dig en rÀttvis sammanstÀllning av marknadens bÀsta actionkameror.

Nedan hittar du information om varje testvinnare samt en inköpsguide med tips gÀllande vad du ska tÀnka pÄ innan du köper en actionkamera.

1. GoPro Hero9- BĂ€st i testet

GoPro Hero9 bÀst i testet 2021
lcd skÀrm fram och bak gopro 9
  • Max. videoupplösning: 5120 x 2880
  • Rutor/sekund: 30 fps
  • Vidvinkel: Ja
  • Digital zoom: 2x
  • Display: 2,27” LCD
  • PekskĂ€rm: Ja
  • VattentĂ€t: Ja, upp till 10 m

GoPro Hero9 Àr den senaste actionkameran frÄn GoPro som tar din film- och fotoupplevelse till helt nya nivÄer. Med ultramoderna funktioner, större skÀrm och 30 procent lÀngre batteritid Àr detta den ultimata modellen för dig som vill föreviga dina Àventyr pÄ film.

Med GoPro Hero9 kan du fÄnga knivskarpa bilder i 23,6 MP och filma i imponerande 5K-upplösning. Bildstabiliseringstekniken Hypersmooth har fÄtt en uppgradering och funktioner som Scheduled Capture och Hindsight tillfredsstÀller behov du inte ens visste att du hade.

GoPros största actionkamera hittills

Med en lÀngd pÄ strax över 7 cm, en bredd pÄ 5,5 cm och en vikt pÄ 158 gram Àr GoPro Hero9 GoPros största actionkamera hittills. Detta kan jÀmföras med föregÄngaren GoPro Hero8 som Àr en dryg centimeter mindre, bÄde i lÀngd och bredd, och har en vikt pÄ 126 gram.

Anledningen till den utökade storleken Àr förstÄs den uppgraderade prestandan och funktionaliteten. GoPro Hero9 Àr bland annat utrustad med en större sensor, en förbÀttrad LCD-skÀrm pÄ framsidan och ett batteri med större kapacitet.

PÄ- och av-knappen Àr i vanlig ordning lokaliserad pÄ sidan av actionkameran. Mikrofonen sitter pÄ framsidan under kameralinsen och till vÀnster om den har du den frÀmre LCD-skÀrmen.

Avtryckaren, som du anvÀnder för att fota och starta filminspelningar, hittar du pÄ ovansidan av kameran och de hopfÀllbara pinnarna pÄ undersidan av kameran Àr kvar sÄ att du enkelt kan montera dit ett stativ.

Större sensor och bÀttre upplösning

GoPro har utrustat GoPro Hero9 med en extra stor kamerasensor pÄ 23,6 MP med 20 MP maximal upplösning för stillbilder. Detta Àr ett ganska stort kliv frÄn föregÄngaren Hero8 och dess 12 MP-sensor.

Funktionen SuperPhoto analyserar och optimerar bildens egenskaper automatiskt för att skapa levande och dynamiska foton med ett brett fÀrgomgÄng. PÄ sÄ sÀtt kan du Äteruppleva minnen i bildform med samma detaljer som i verkligenheten.

RAW-formatet ger dig dessutom extra stor flexibiltet om du vill redigera dina bilder i efterhand. Formatet stödjer dessutom serietagning sÄvÀl som intervallfoto.

Medan GoPro Hero8 filmar i 4K kan den nya generationens GoPro fÄnga dina Àventyr i imponerande 5K med 30 fps. Du kan Àven filma i Full HD med 240 fps för episka filmer i upp till 8x slowmotion.

Även kamerans stabilisator HyperSmooth har fĂ„tt sig en uppgradering och Ă€r nu inne pĂ„ den tredje generationen (3.0). Med hjĂ€lp av elektroniska stabilisatorn Ă€r det enkelt att skapa jĂ€mna och följsamma inspelningar, trots kraftigare skakningar. Mindre vibrationer kan dock skapa en nĂ„got ”vobblig” kĂ€nsla.

LCD-skÀrm bÄde fram och bak

Ytterligare en nyhet med GoPro Hero9 Ă€r den förbĂ€ttrade 1,4” fĂ€rgskĂ€rmen pĂ„ framsidan. LCD-skĂ€rmen har ersatt den tidigare fĂ€rglösa digitala displayen som visat minimal information om kamerans instĂ€llningar.

lcd skÀrm fram och bak gopro 9

Den stora fÀrgskÀrmen gör det enklare Àn nÄgonsin att filma sig sjÀlv, vilket Àr en trevlig nyhet för dig som vloggar eller vill ta snygga selfies. TyvÀrr menar experter som testat kameran att den dock kan slÀpa efter en del och vara en aning hackig.

PĂ„ baksidan av GoPro Hero9 hittar du en stor 2,27” pekskĂ€rm i fĂ€rg som tillĂ„ter dig att navigera i menyn, Ă€ndra instĂ€llningar och granska dina bilder. Även denna skĂ€rm har dock en del brister, framför allt Ă€r den inte sĂ€rskilt responsiv för beröring.

Nya, innovativa funktioner

GoPro Hero9 Àr utrustad med en rad smarta funktioner som du förmodligen inte ens visste att du behövde.

En av de mest uppmÀrksammade Àr Scheduled Capture som tillÄter dig att schemalÀgga nÀr kameran ska börja filma. PÄ sÄ sÀtt blir det enklare Àn nÄgonsin att fÄnga lÀckert time lapse-material, till exempel av soluppgÄngar. Efter inspelningen kommer GoPro Hero9 dessutom att stÀnga av sig sjÀlv för att inte drÀnera batteriet.

Funktionen LiveBurst Àr utmÀrkt för dig som vill fÄnga den perfekta stillbilden. HÀr kommer kameran nÀmligen att spela in 1,5 sekunder innan och 1,5 sekunder efter du tryckt pÄ avtryckaren. PÄ sÄ sÀtt kan du i efterhand vÀlja ut den bÀsta bildrutan.

HindSight-funktionen liknar LiveBurst, men hÀr börjar kameran att spela in en video redan 30 sekunder innan du faktiskt trycker pÄ inspelningsknappen.

Med hjÀlp av det digitala objektivet för horisontutjÀmning kan GoPro Hero9 alltid ta raka och stabila bilder. Denna imponerande funktion jÀmnar ut horisonten, Àven vid upp till 45 graders lutning.

Sist men inte minst har vi funktionen TimeWarp 3.0 som stannar tiden och tillÄter dig att ta imponerande intervallfotografier och Speed Ramp som tillÄter dig att vÀlja mellan verklig och halverad hastighet vid filminspelning.

LĂ€ngre batteritid

Ytterligare en förbÀttring med nya GoPro Hero9 Àr dess batterikapacitet. Actionkameran Àr nÀmligen utrustad med ett kraftfullt 1720 mAh-batteri som ger dig hela 30 procent lÀngre batteritid jÀmfört med föregÄngaren Hero8.

Bortsett frÄn att kunna fotografera och filma under lÀngre stunder klarar batteriet kyla bÀttre. Eftersom GoPro inte förbÀttrat sina batterier pÄ flera generationer Àr den utökade batteriprestandan helt klart en efterlÀngtad finess.

Det finns dock en baksida med denna förÀndring. Det Àr nÀmligen sÄ att du som Àger en tidigare generationens GoPro inte kan anvÀnda samma batterier till den nyaste modellen. Detta gÀller dock alla tillbehör till tidigare kameramodeller, sÄ som kamerahus och andra moduler.

Smidig Ă„tkomst i GoPro-appen

I vanlig ordning kan du styra din GoPro Hero9 via GoPros tillhörande applikation som Àr kostnadsfri att ladda ner. Via appen kan du till exempel fjÀrrstyra din kamera, ta foton och starta inspelningar.

Du kan dessutom föra över bilder och filmer till mobilen för enklare redigering och uppladdning pĂ„ sociala medier. PĂ„ tal om sociala medier kan du dessutom streama dina Ă€ventyr live i Full HD direkt frĂ„n appen – en rolig finess som lĂ„ter dina följare att ta del av dina upplevelser.

Summering

Det rÄder inga tvivel om att GoPro Hero9 Àr GoPros mest uppgraderade kameramodell pÄ lÀnge. HÀr finns viktiga uppdateringar bÄde pÄ insidan och pÄ utsidan som gör Hero9 till en actionkamera i en liga för sig.

Bortsett frÄn att sensorn blivit större och numera fotograferar i 23,6 MP kan du med Hero9 filma i kristallklar 5K med 30 fps. Du kan dessutom fÄnga lÀckra slowmotion-videos och den förbÀttrade bildstabilisatorn ser till att bilden alltid Àr följsam.

FÀrgskÀrmen pÄ framsidan underlÀttar för dig som vloggar och den förbÀttrade batterikapaciteten ger dig 30 procent mer batteri jÀmfört med Hero8.

Visst finns det brister, framför allt kan de tvÄ skÀrmarna slÀpa efter och vara ganska hackiga. Eftersom Hero9 Àr större kan du inte heller anvÀnda dina gamla moduler eller batterier, vilket Àr synd. I övrigt Àr GoPro Hero9 helt klart en vÀrsting som Àr vÀrd varenda krona.

 • Större sensor som numera fotograferar med 23,6 MP.
 • Filmar i 5K med 30 fps eller i slowmotion med Full HD och 240 fps.
 • 30 procent bĂ€ttre batteritid jĂ€mfört med Hero8.
 • Smarta funktioner som hjĂ€lper dig att fĂ„nga perfekta filmer.
 • SkĂ€rmarna upplevs som en aning hackiga och oresponsiva.
 • Gamla tillbehör passar inte dĂ„ Hero9 Ă€r betydligt större Ă€n sina föregĂ„ngare.

BĂ€st pris hos:

2. GoPro Hero8 Black- Rekommenderad

actionkamera GOPRO-HERO8-Black
  • Max. videoupplösning: 3840 x 2160
  • Rutor/sekund: 60 fps
  • Vidvinkel: Ja
  • Digital zoom:
  • Display: 2” LCD
  • PekskĂ€rm: Ja
  • VattentĂ€t: Ja, upp till 10 m

Trots att GoPro Hero8 Black Àr liten och kompakt fÄngar den fantastiska bilder och filmer i 4K-kvalitet, bÄde med och utan vidvinkel. Den Àr dessutom utrustad med Wi-fi som tillÄter sömlös delning av material direkt till din smartphone.

Även om GoPro Hero8 kanske inte riktigt Ă€r i klass med efterföljaren Hero9 kan den Ă€ndĂ„ vara ett utmĂ€rkt alternativ för dig som Ă€r ute efter en nĂ„got billigare actionkamera.

Filma i 4K och 12 MP-kamera

Med GoPro Hero8 Black kan du filma i 4K i 60 fps eller 1080p i 240 fps, vilket ger dig fyra gĂ„nger mer detaljerad bild Ă€n full HD. Även om GoPro Hero9 Ă€r snĂ€ppet vassare med sin imponerande 5K-upplösning Ă€r skillnaderna lĂ„ngt ifrĂ„n övervĂ€ldigande.

Tack vare de förinstallerade filmlÀgen, till exempel Action och Cinematic, behöver du ingen tidigare erfarenhet för att skapa professionella filmer. Naturligtvis kan du Àven justera instÀllningarna manuellt efter dina egna önskemÄl.

Vad gÀller stillbilder fotar Hero8 i 12 MP med en 2,3 tum-sensor, precis som sin föregÄngare Hero7, men hÀr finns viktiga skillnader. Bland annat har GoPro filat lite extra pÄ HDR-lÀget för att fÄnga rörliga objekt bÀttre.

Även funktionen Superphoto har rustats upp för att enklare kĂ€nna av bildmotivet och anpassa bildinstĂ€llningarna dĂ€refter. Resultatet blir dynamiskt och skarpt, Ă€ven i sĂ€mre ljusförhĂ„llanden.

Ytterligare en nyhet för modellen Àr funktionen, TimeWarp, som tillÄter dig att skapa hÀftigt timelapse-material samtidigt som du rör dig. Du kan Àven fÄnga snygga 3-sekundersklipp med funktionen LiveBurst (som liknar Live-funktionen i iphone) för att senare vÀlja ut den perfekta bildrutan.

Imponerande stabilitet

GoPro Hero8 Black Ă€r utrustad med Hypersmooth 2.0, en bildstabilisator som garanterar att du slipper skakigt och oskarpt videomaterial. Även om detta inte Ă€r den senaste generationens bildstabilisator frĂ„n GoPro (nya Hero9 Ă€r utrustad med Hypersmooth 3.0) gör den Ă€ndĂ„ sitt jobb med bravur.

Hypersmooth 2.0 gÄr att anvÀnda oavsett upplösning och du kan dessutom boosta funktionen för extra stabila inspelningar, Àven om detta sker pÄ bekostnad av 20 procent av bildstorleken. Detta Àr emellertid ingenting som Àr unikt för just GoPro Hero8, utan alla former av bildstabilisering krÀver viss beskÀrning.

NÀr det gÀller stabilisering ger GoPro Hero8 en gimbal-kÀnsla i de flesta situationer, frÄn cykling och skidÄkning till bergsklÀttring. I dunklare ljusförhÄllanden ser vi dock vissa brister med Hypersmooth 2.0, dÄ materialet tenderar att bli vÀldigt brusigt.

I videon nedan kan du se hur pass bra Hypersmooth 2.0 presterar i ljusa miljöer. 

Kompakt, men robust design

GoPro Hero8 har en robust design, men Àr samtidigt betydligt smidigare Àn sin föregÄngare. Detta eftersom du inte lÀngre behöver det klumpiga skalet för att fÀsta kameran i diverse tillbehör. Hero8 Àr nÀmligen utrustad med integrerade pinnar som du enkelt fÀller ut nÀr du vill montera stÀllningar eller stativ.

Trots att denna egenskap gör kameran extra smidig och kompakt finns det dock en nackdel med det hela och den har att göra med vattentÀtheten. Medan GoPro Hero7 klarade djup ner till 30 meter klarar Hero8 bara 10 meters djup.

Avsaknaden av skalet ger dig dessutom möjlighet att montera olika GoPro-moduler genom att ta bort batteriluckan. PÄ sÄ sÀtt kan du utrustad kameran med bÄde blixt och en extraskÀrm.

Vad gÀller kamerans displayer har du tvÄ stycken: en pekskÀrm i fÀrg som tÀcker hela baksidan och en digital fÀrglös display pÄ framsidan. Den frÀmre displayen ger dig grundlÀggande information om exempelvis inspelningstid och batterinivÄ.

hero black GoPro

App med mÄnga funktioner

Genom att ansluta din GoPro Hero8 till GoPros egen app kan du fÄ tillgÄng till en rad praktiska funktioner.Appen Àr kostnadsfri att ladda ner och du ansluter din GoPro till den enkelt via wi-fi.

I appen, som fÄtt sig en omfattande uppgradering, kan du till exempel dela dina aktiviteter med vÀnner och familj genom live-streaming. Du kan Àven fÀrgredigera filmer, lÀgga till ljudeffekter och rÀta ut videoklipp som rÄkat bli lite sneda.

Ytterligare en funktion som Àr överraskande bra Àr möjligheten att skapa kortfilmer dÀr kameran automatiskt redigerar till dina videoklipp.

Summering

GoPro Hero8 kan vara ett utmĂ€rkt alternativ för dig som vill ha en högkvalitativ actionkamera, men som inte Ă€r beredd att betala allt för mycket. Även om Hero9 Ă€r den bĂ€sta actionkameran pĂ„ marknaden just nu ligger Hero8 inte lĂ„ngt efter. Den Ă€r dessutom en dryg tusenlapp billigare.

Med Hero8 filmar du i knivskarp 4K och bildstabiliseringen Hypersmooth 2.0 ger dig en imponerande gimbal-kÀnsla, framför allt i ljusa miljöer. Ytterligare ett plus Àr att GoPro valt att eliminera behovet av ett skal, vilket gör Hero8 extra nÀtt och smidig.

Bland bristerna hittar vi vattentÀtheten som gÄtt frÄn 30 meter i Hero7 till 10 meter i Hero8, vilket har att göra med den nya designen. Samtidigt kan du alltid köpa till ett externt undervattenshus om du har planer pÄ att dyka. Bildstabiliseringen Àr dessutom inte den bÀsta i mörkare ljusförhÄllanden, men i övrigt Àr Hero8 helt klart en kvalitetskamera.

 • Filmar i 4K-kvalitet med imponerande bildstabilisering.
 • MĂ„nga uppgraderade kamerafunktioner.
 • Ny, kompakt design med utfĂ€llbara pinnar istĂ€llet för skal.
 • Enbart vattentĂ€t ner till 10 meter.
 • HyperSmooth 2.0 Ă€r inte optimal i mörkare miljöer.

Köp nu hos:

3. GoPro Max 360- BĂ€sta 360-graders

GoPro MAX
  • Max. videoupplösning: 4992 x 2496
  • Rutor/sekund: 30 fps
  • Vidvinkel: Ja
  • Digital zoom:
  • Display: 2” LCD
  • PekskĂ€rm: Ja
  • VattentĂ€t: Ja, upp till 5 m

GoPro Max 360 Àr uppföljaren till GoPro Fusion som lanserades i slutet av 2017 och till skillnad frÄn traditionella actionkameror har denna modell en extra finess. Den kan nÀmligen fota och filma i 360 grader med hjÀlp av tvÄ objektiv riktade framÄt och bakÄt.

Bortsett frÄn att skapa hÀftiga filmer och bilder Àr GoPro Max 360 bÄde stöttÄlig och vattentÀt. Den Àr dessutom utrustad med ett avancerat brusreduceringssystem som förbÀttrar ljudet, vilket kan vara extra vÀrdefullt vid fartfyllda aktiviteter.

Filma i 360 grader med 5,6K-upplösning

Huvudnumret i GoPro Max Àr som tidigare nÀmnt dess förmÄga att filma i 360 grader. Likt Samsung Gear 360 Àr GoPro Max utrustad med tvÄ objektiv: ett som pekar framÄt och ett som pekar bakÄt. NÀr du filmar eller fotar i 360 grader kommer de tvÄ objektiven att sy ihop en bild med en riktigt hÀftig effekt.

SjÀlvklart kan du Àven filma och fota precis som vanligt genom att enbart anvÀnda ett objektiv.

Vad gÀller bildkvalitet kan du se fram emot högupplösta 360 graders videoklipp i imponerande 5,6K-upplösning med 30 fps. I det vanliga lÀget filmar du istÀllet i 1440 pixlar med 60 fps. Stillbilder fÄngar du i 16,6 MP, vilket Àr aningen bÀttre Àn GoPro Hero8, men fortfarande inte pÄ samma nivÄ som Hero9 med 20 MP.

Ytterligare en uppskattad funktion med GoPro Max har att göra med ljudet. HÀr finns nÀmligen sex inbyggda mikrofoner som minskar bruset i dina videofilmer. Detta kan vara extra fördelaktigt för dig som hÄller pÄ med extremsporter eftersom snabbare aktiviteter kan orsaka rejÀlt med oljud.

Kraftfull bildstabilisator

Likt övriga actionkameror frÄn GoPro Àr Max 360 utrustad med tillverkarens prisade stabilisator, denna gÄng i form av Max Hypersmooth.

Stabilisatorn Àr snÀppet vassare Àn Hypersmooth 2.0 som finns i GoPro Hero8 och erbjuder samma horisontutjÀmning som Hypersmooth 3.0 (i Hero9). Med denna funktion kan du till exempel snurra runt med kameran ett helt varv utan att horisonten rör sig över huvud taget.

Med GoPro Max 360 kan du filma med gimbal-kÀnsla Àven vid mer fartfyllda aktiviteter, till exempel cykling eller skidÄkning.

En nackdel Àr dock att du enbart kan vÀlja mellan tvÄ lÀgen för bildstabilisering: av eller Max. Detta till skillnad frÄn GoPro Hero8 dÀr du kan vÀlja mellan av, pÄ, Hypersmooth 2.0 eller Boost. Med tanke pÄ att Max 360 Àr betydligt dyrare Àn Hero8 hade detta varit en uppskattad detalj.

Innovativa funktioner

GoPro Max 360 Àr fylld till bredden av innovativa funktioner som kan ta din film- och fotoupplevelse till nya nivÄer. Bortsett frÄn 360-lÀget och den högkvalitativa bildstabiliseringen fÄr du tillgÄng till en rad olika finesser som kan förbÀttra bÄde ditt bild- och filmmaterial.

En av de frÀmsta funktionerna Àr Power Pano som tillÄter dig att ta en 270 graders panoramabild med bara ett klick, en funktion som mÄnga actionkameror och telefoner saknar.

Ytterligare en uppskattad finess Àr TimeWarp, som vi Àven hittar i Hero8 och Hero9. Med den kan du skapa hÀftigt timelapse-material, framför allt i 360 grader, under tiden du rör dig.

Max 360 stödjer dessutom 13 olika röstkommandon, vilket underlÀttar om du vill kunna styra kameran Àven om den stÄr en bit bort frÄn dig.

AnvÀndarvÀnlig mjukvara och app

Trots dess mÄnga funktioner och finesser Àr kameran mycket lÀttanvÀnd, bÄde i det vanliga lÀget och i 360-lÀget. Anledningen till detta Àr dels den lÀttförstÄdda och pedagogiska mjukvaran i sjÀlva kameran, men ocksÄ den anvÀndarvÀnliga appen.

Du vÀljer nÀmligen sjÀlv om du vill styra kameran med hjÀlp av pekskÀrmen (som för övrigt fungerar förvÄnansvÀrt bra, trots att den Àr aningen mindre jÀmfört med skÀrmen pÄ Hero8) eller via appen.

Att ladda ner appen Ă€r helt kostnadsfritt och med hjĂ€lp av den kan du redigera ditt material direkt i din telefon. HĂ€r finns dock en del brister, dĂ„ appredigeringen kan vara en aning krĂ„nglig. Experter som testat kameran menar att det kan vara enklare att jobba i GoPros ”Player”-app som finns tillgĂ€nglig för Mac och Windows.

Större chassi och responsiv pekskÀrm

GoPro Max 360 har ett nÄgot större chassi Àn traditionella GoPro-kameror, men Àr fortfarande kompakt och smidig, inte minst eftersom den likt GoPro Hero8 inte krÀver nÄgot skal.

Modellen har till skillnad frÄn mÄnga andra GoPro-kameror bara en skÀrm och den sitter pÄ baksidan. SkÀrmen, som Àr i fÀrg och har touchfunktion, tillÄter dig att se vad du fotar eller filmar i realtid. Du kan Àven anvÀnda den för att snabbt justera kamerans fokusomrÄde.

Även om den som tidigare nĂ€mnt Ă€r nĂ„got mindre jĂ€mfört med skĂ€rmen pĂ„ Hero8 Ă€r den enkel att anvĂ€nda. Den Ă€r dessutom förvĂ„nansvĂ€rt responsiv , ett omrĂ„de som den senaste generationens GoPro haft en del problem med.

Du kan med fördel ta med dig din GoPro Max ut i vattnet, men bara till ett djup pÄ 5 meter. Den Àr dÀrmed inte alls lika vattentÄlig som Hero7, Hero8 eller Hero9 som alla tÄl 10 meters djup. Ska du dyka djupare Àn 5 meter kommer du med andra ord att behöva ett extra vattenhus.

design GoPro Max

Summering

GoPro Max 360 Àr en högkvalitativ 360-kamera som mÄ vara en aning dyr, men som ger dig mycket för pengarna. Du vÀljer sjÀlv om du vill fota och filma i 360-lÀget med imponerande 5,6K eller om du vill anvÀnda det klassiska Hero mode med 1440 p.

Bortsett frÄn att vara ovanligt lÀttanvÀnd erbjuder Max 360 en rad olika funktioner och finesser som gör det enkelt att fÄnga hÀpnadsvÀckande bilder och filmer. En av de mest intressanta funktionerna Àr Power Pano som tillÄter dig att fota i panorama med ett enda klick.

Det finns dock en del brister med GoPro Max 360 som kan vara bra att kÀnna till. Först och frÀmst kan du inte reglera bilstabilisatorn i olika lÀgen, vilket du kan med Hero8. Dessutom saknar kameran ett HDR-lÀge och den Àr bara vattentÀt ner till 5 meter.

 • Dubbla 360-kameror tillĂ„ter dig att fĂ„nga Ă€ventyr pĂ„ helt nya nivĂ„er.
 • Kraftig stabilisator med imponerande horisontutjĂ€mning.
 • FörbĂ€ttrat ljudsystem med 6 mikrofoner som förhindrar brus.
 • Klarar hĂ€lften sĂ„ stort djup som GoPro Hero8.
 • Saknar HDR-lĂ€ge.

Köp nu hos:

4. GoPro Hero7 Black- PrisvÀrd

GOPRO Hero 7 Black
  • Max. videoupplösning: 3840 x 2160
  • Rutor/sekund: 60 fps
  • Vidvinkel: Ja
  • Digital zoom:
  • Display: 2” LCD
  • PekskĂ€rm: Ja
  • VattentĂ€t: Ja, upp till 10 m

GoPro Hero7, som Àr föregÄngaren till Hero8, Àr en kompakt och tÄlig actionkamera. Rent utseendemÀssigt Àr modellen identisk med Hero6, men pÄ insidan gömmer sig flera viktiga uppdateringar. NÄgra av dem Àr ett nytt grÀnssnitt, bÀttre ljud, förbÀttrad bildstabilsering och innovativa funktioner.

Om du Àr ute efter en bra actionkamera, men kÀnner att prislappen pÄ nya Hero9 inte Àr sÀrskilt tilltalande kan Hero7 vara ett bra alternativ. Kamerans prisvÀrdhet i kombination med dess funktioner och goda prestanda gör den utmÀrkt för vardagligt anvÀndande.

Traditionell design

Trots att Hero7 Àr en efterlÀngtad efterföljare till Hero6 har det knappt hÀnt nÄgonting vad gÀller design. Hero7 Àr lite större, men skillnaden i storleken Àr knappt mÀrkbar.

Det enda som skiljer de tvÄ modellerna Ät rent utseendemÀssigt Àr loggan som pÄ Hero7 sitter under kameran istÀllet för under displayen. Dessutom Àr kameralinsen nÄgot större och en aning mer rektangulÀr jÀmfört med efterföljaren.

Hero7 har samma tÄliga chassi som Àr vattentÀtt ner till 10 meter, vilket innebÀr att du utan problem kan anvÀnda den utan hus nÀr du badar, surfar eller snorklar.

GoPro Hero7 har precis som Hero8 dubbla displayer: en mindre pÄ framsidan som bland annat visar inspelningstid och batteritid och en större pÄ baksidan med touch-display i fÀrg. Avtryckaren sitter pÄ ovansidan och anslutningarna under en lucka pÄ undersidan.

Filma i 4K och fota i 12 MP

Med GoPro Hero7 kan du filma med 4k-upplösning 60fps, alternativt Full HD med 240 fps. Även om bildkvaliteten kanske inte mĂ€ter sig med nya Hero9 eller GoPro Max 360 Ă€r den Ă€ndĂ„ mer Ă€n godkĂ€nd med tanke pĂ„ kamerans förhĂ„llandevis lĂ„ga pris.

Likt efterföljaren Hero8 fÄngar Hero7 stillbilder i 12 MP. Med den intelligenta HDR-funktionen anpassar kameran bildegenskaperna automatiskt för att ge dig bÀsta möjliga resultat. Den analyserar bland annat fÀrgnivÄer och vitbalans, men tyvÀrr Àr processen ganska lÄngsam, vilket kan vara en aning irriterande.

Imponerande bildstabilisering

En funktion som verkligen fÄtt sig ett lyft i GoPro Hero7  Àr bildstabiliseringen. GoPro sjÀlva menar att tekniken Hypersmooth helt kan ersÀtta behovet av en gimbal, vilket förstÄs Àr lite utav en överdrift, Ätminstone nÀr det gÀller Hero7.

I nya Hero9 stÀmmer pÄstÄendet dÀremot bÀttre överens med sanningen. GoPro Hero9 Àr nÀmligen utrustad med den tredje generationens Hypersmooth (3.0) medan Hero7 anvÀnder sig av första. Samtidigt Àr skillnaderna mellan stabiliteten i Hero7 och tidigare generationers GoPro-kameror mycket stora, rent av avgörande.

Även om den stabilisatorn inte eliminerar behovet av en gimbal kan det Ă€ndĂ„ vara lĂ€ge för en uppgradering om du i dagslĂ€get anvĂ€nder nĂ„gon av GoPros tidigare modeller.

För att bildstabilisering ska vara möjlig fÄr du rÀkna med en viss beskÀrning av bildstorleken. I det hÀr fallet rör det sig om 10 procent (vilket kan jÀmföras med 20 procent i Hero8). TyvÀrr pÄverkar detta bÄde skÀrpan och kamerans förmÄga att fokusera en aning, framför allt i dÄligt belysta miljöer.

Det finns ingen möjlighet att anpassa stabiliseringen, utan de enda alternativen du har Àr av och pÄ. Med andra ord fÄr du rÀkna med kompromisser, antingen gÀllande stabiliteten eller skÀrpan. Föredrar du bÄda delarna Àr det bÀsta alternativet att köpa till en gimbal.

BĂ€ttre ljud

Ytterligare en viktig uppdatering i GoPro Hero7 har att göra med dess ljud. GoPro har nÀmligen utvecklat de inbyggda mikrofonerna för att förbÀttra ljudupptagningen i dina videofilmer.

JÀmfört med Hero6 erbjuder Hero7 dels bÀttre ljudkvalitet, men kameran Àr ocksÄ bÀttre pÄ att eliminera brus i bakgrunden. Detta gör rösterna pÄ inspelningarna extra klara och tydliga.

Funktioner och app

I GoPro Hero7 Àr utbudet av funktioner fortfarande relativt begrÀnsat, men hÀr finns ÀndÄ en del vÀrdefulla finesser.

En extra intressant funktion Àr TimeWarp som i kombination med bildstabiliseringen tillÄter dig att skapa en hÀftig timelapse-effekt under tiden du rör dig. Detta i sig Àr en anledning att uppgradera till GoPro Hero 7.

I vanlig ordning kan du ansluta din Hero7 till GoPros egen app som Àr kostnadsfri att ladda ner till din smartphone. Du ansluter kameran enkelt via wi-fi och i appen fÄr du tillgÄng till mÄnga praktiska funktioner.

Likt senare generationer kan du bland annat livestreama dina Ă€ventyr pĂ„ sociala medier direkt via appen. TyvĂ€rr Ă€r denna funktion lĂ„ngt ifrĂ„n optimal – dels kan det ta en stund att sĂ€tta up livesĂ€ndningen och dels eftersom du fĂ„r rĂ€kna med en hel del fördröjningar.

Generellt sett fungerar appen bra, Àven om experterna som testat kameran vittnar om nÄgra minudre buggar.

Ytterligare en finess Àr att du kan styra GoPro Hero 7 med rösten. PÄ sÄ sÀtt kan du starta och stoppa inspelningar Àven nÀr du behöver anvÀnda bÄda hÀnderna, till exempel vid cykling eller klÀttring.

Summering

Om du Àr ute efter en billigare actionkamera utan att tumma allt för mycket pÄ prestanda och funktionalitet kan GoPro Hero7 vara en passande modell.

Trots att kameran Àr liten tÄl den bÄde stötar och vatten ner till 10 meter. Rent utseendemÀssigt Àr skillnaderna mellan Hero6 och Hero7 minimala, men pÄ insidan Àr skillnaderna pÄ flera sÀtt avgörande.

Först och frĂ€mst kan du filma i 4K, medan Hero6 enbart stödjer Full HD. Även bildstabiliseringen och ljudkvaliteten har fĂ„tt en rejĂ€l uppgradering, vilket Ă€r bland de frĂ€msta anledningarna att uppgradera till Hero7. Funktioner som TimeWarp gör det hela Ă€nnu mer intressant.

Visst fÄr du rÀkna med en del kompromisser med tanke pÄ att kameran Àr av en Àldre generation. Trots att bildstabiliseringen ger dig följsamma videos fÄr du till exempel rÀkna med en sÀmre skÀrpa. Du kan dessutom inte reglera stabiliseringen i olika steg och det finns en del buggar i appen som du bör vara medveten om.

Kan du bortse frÄn detta Àr GoPro Hero7 helt klart ett bra alternativ om du vill fÄnga dina Àventyr, men ÀndÄ komma undan lite billigare.

 • UtmĂ€rkt stabilisator ger mjuka och jĂ€mna inspelningar.
 • Högupplösta videos med innovativ TimeWarp-funktion.
 • FörbĂ€ttrade mikrofoner för bĂ€ttre ljud.
 • Appen har en del buggar.
 • Bildstabiliseringen försĂ€mrar skĂ€rpan och gör det svĂ„rt att fokusera.

Köp nu hos:

5. DJI Osmo Action- BÀst för vloggar

DJI Osmo Action
  • Max. videoupplösning: 3840 x 2160
  • Rutor/sekund: 60 fps
  • Vidvinkel: Ja
  • Display: 2,25” LCD
  • PekskĂ€rm: Ja
  • VattentĂ€t: Ja, upp till 10 m

DJI Osmo Action Ă€r den andra actionkameran frĂ„n DJI, ett kinesiskt företag som frĂ€mst Ă€r kĂ€nda för sina drönare. Deras tidigare modell – DJI Osmo Pocket – kombinerade en actionkamera med en gimbal, men den hĂ€r gĂ„ngen har de valt att slĂ€ppa en klassisk actionkamera. Även om GoPro fortfarande Ă€r marknadsledande inom segmentet actionkameror Ă€r det alltid trevligt med lite konkurrens.

Med DJI Osmo Action kan du filma i 4K-upplösning i 60 fps, men ocksÄ i Full HD med 240 fps, precis som GoPro Hero7 Black. Du kan dessutom se dig sjÀlv nÀr du filmar eftersom kameran Àr utrustad med tvÄ fÀrgskÀrmar: en pÄ baksidan och en pÄ framsidan.

Även bildstabiliseringen, som DJI valt att köpa till RockSteady, presterar utmĂ€rkt och Ă€r faktiskt aningen stabilare Ă€n GoPros HyperSmooth. Med tanke pĂ„ det minst sagt överkomliga priset Ă€r vi generellt sett imponerade av DJI Osmo Actio och dess prestanda.

SÄ hÀr sÀger Engadget.com: DJIs första actionkamera klev ut pÄ marknaden med en prestanda och prisnivÄ som helt klart borde fÄnga GoPros uppmÀrksamhet. Snygga funktioner, sÄ som en liten frontskÀrm och HDR-video, skiljer den frÄn liknande modeller och dess kompatibilitet med rivalens tillbehör gör övergÄngen lÀtt.

Design vi kÀnner igen

DJI har uppenbarligen inte gjort nÄgon större kraftanstrÀngning nÀr det gÀller att utveckla en unik design. HÀr har man till stor del inspirerats av GoPros ikoniska kameramodeller (som Àrligt talat Àr vÀldigt svÄra att toppa) med en fyrkantig design med kameralinsen pÄ höger sida.

HÀr finns dock nÄgra distinkta skillnader. Först och frÀmst har DJI Osmo Action ett runt kamerahölje istÀllet för att fyrkantigt. Den mest uppenbara skillnaden Àr kamerans dubbla skÀrmar. HÀr har du en pekskÀrm som tÀcker hela baksidan och intill kameralinsen pÄ framsidan finns ytterligare en fÀrgskÀrm.

Den frĂ€mre displayen underlĂ€ttar för dig som vill se dig sjĂ€lv under tiden du filmar eller fotar. HĂ€r kan vi inte lĂ„ta bli att undra om GoPro valt att ”hĂ€rma” DJI Osmo Action tillbaka i deras senaste generation actionkameror. GoPro Hero9 Ă€r nĂ€mligen utrustad med samma fĂ€rgskĂ€rm pĂ„ framsidan som Osmo Action. Detta gör likheterna mellan kamerorna Ă€nnu mer slĂ„ende.

Ytterligare en likhet Àr att bÄda kamerorna Àr vattentÀta ner till 10 meters djup utan extra undervattenshus. Detta innebÀr att du kan bada, snorkla och utöva diverse vattensporter med kameran utan oro för vattenskador.

design Osmo action

Professionella filmer med imponerande stabilitet

Precis som GoPro Hero7 ger DJI Osmo Action dig möjlighet att filma i 4k med 60 fps. Du kan Àven filma i Full HD med 240 fps. Fotografera gör du med 12 MP, vilket Àr mer Àn godkÀnt, sÀrskilt med tanke pÄ kamerans lÄga prislapp.

Vad gÀller bildkvalitet Àr upplösningen i princip pÄ samma nivÄ som GoPro Hero 7. Skillnaden Àr att bilderna fÄr nÄgot kallare ton och att kontrasterna inte blir lika skarpa. Ytterligare en skillnad, som i detta fall Àr till DJI Osmo Actions fördel, Àr att kameran presterar betydligt bÀttre vid mörkerfilmning Àn Hero7.

VÀrt att nÀmna Àr att DJI Osmo Actions vidvinkel inte Àr i nÀrheten av Hero7. Med Osmo Action kan du dessutom inte vÀlja hur bred vidvinkel du vill ha, vilket du kan göra med GoPro Hero7 (som för övrigt erbjuder tre olika lÀgen med fisheye-effekt).

DJI:s bildstabiliseringssystem RockSteady presterar dÀremot utmÀrkt och erbjuder faktiskt en aning bÀttre stabilitet Àn GoPro Hero7. Dina inspelningar blir jÀmna och följsamma, men inte helt utan kompromisser. DJI Osmo Action beskÀr nÀmligen bilden med 20 procent istÀllet för 10 procent som i Hero7. Detta har tyvÀrr en viss effekt pÄ skÀrpan.

MĂ„nga smarta funktioner

Trots att DJI Osmo Action Ă€r en actionkamera i en lĂ€gre prisklass Ă€r den Ă€ndĂ„ utrustad med en rad smarta funktioner. Även om funktionaliteten inte Ă€r i klass med nyare GoPro-modeller Ă€r den Ă€ndĂ„ tillfredstĂ€llande, framför allt om du bara ska anvĂ€nda kameran i vardagen.

Den inbyggda mikrofonen kanske inte Àr den bÀsta vi stött pÄ, men den ger ÀndÄ dina inspelningar ett helt klart godkÀnt ljud. Ytterligare en uppskattad funktion Àr att du kan peka pÄ skÀrmen för att justera exponeringen. PÄ sÄ sÀtt kan du pÄverka ljussÀttningen manuellt i bÄde bild och film.

Utöver det Àr DJI Osmo Action utrustad med Face Oriented Exposure som identifierar och reglerar exponeringen efter de ansikten som syns i bild. HÀr finns Àven en Timelapse-funktion och med kamerans fem förinstallerade röstkommandon kan du enkelt styra den via rösten.

De enda vi funktionerna vi saknar Àr Hyperlapse (en timelapse fast i rörlig form) och en inbyggd GPS. I övrigt finns det inte mycket att klaga pÄ vad gÀller funktionalitet och anvÀndarvÀnlighet.

Intuitiv och snygg app

Via den tillhörande appen DJI Mimo kan du ansluta Osmo Action till din mobil och redigera filmer och bilder direkt via din smartphone. Vill du dela dina Àventyr pÄ sociala medier kan du Àven skapa klipp med story-mallar. NÄgot som gjort mÄnga anvÀndare besvikna Àr dock att appen inte stödjer live streaming. 

Appen Àr snygg och anvÀndarvÀnlig, det vill sÀga precis vad man kan förvÀnta sig av DJI som Àr kÀnda för sina minimalistiska och moderna grÀnssnitt. Den Àr sjÀlvklart helt kostnadsfri att ladda ner och kompatibel med bÄde iOS och Android.

Summering

Osmo Action frÄn DJI Àr en smidig och funktionell actionkamera som trots sitt lÄga pris levererar hög kvalitet pÄ de flesta plan.

HĂ€r kan du skapa högupplösta filmer i 4K med 60 fps eller slowmotion-videos i Full HD med 240 fps. Fotar gör du i 12 MP och resultatet blir mer Ă€n tillfredsstĂ€llande, Ă€ven i mörkare miljöer. Även de dubbla displayerna Ă€r en uppskattad finess.

I och med att detta Àr en nÄgot billigare actionkamera fÄr du rÀkna med en del kompromisser. Först och frÀmst beskÀr bildstabiliseringen en ganska stor del av bilden (20 procent). Dessutom Àr vidvinkeln inte i nÀrheten av GoPros senaste modeller, vilket kan vara en avgörande faktor för mÄnga.

Bland funktionerna saknar vi GPS, Hyperlapse och möjligheten att live streama via appen. I övrigt Àr dock Osmo Action helt klart kamera vÀrd sitt pris.

 • FĂ€rgdisplay bĂ„de pĂ„ fram- och baksida.
 • God bildstabilisering ger följsamma videos.
 • Presterar bra i mörkare miljöer.
 • Ej utrustad med GPS eller Hyperlapse.
 • Stödjer inte live streaming via appen.

Köp nu hos:

Innan inköp av actionkamera (Guide)

För att hjÀlpa dig hitta en kameramodell som passar dina individuella behov har vi sammanstÀllt en enkel guide nedan.

HÀr ger vi dig vÄra bÀsta tips pÄ vad du ska tÀnka pÄ innan du investerar i en actionkamera. Vi listar Àven nÄgra vanliga funktioner som dagens actionkameror brukar vara utrustade med.

SĂ„ fungerar en actionkamera

Med actionkameror kan du fÄnga ögonblick som Àr omöjliga för vanliga kameror att fÄnga. JÀmfört med vanliga kameror Àr actionkameror mycket smÄ och kompakta, vilket gör dem enkla att anvÀnda i olika sammanhang, inte minst fartfyllda sÄdana.

Bortsett frÄn det kommer actionkameror med flera smarta tillbehör. Det finns till exempel fÀsten som gör att du kan montera kameran pÄ hjÀlmen, motorcykeln, bilen eller varför inte pÄ surfbrÀdan?

Actionkameror Àr konstruerade för att bÄde kunna spela in video och ta stillbilder vid actionfyllda aktiviteter. De har ett robust yttre skal som ska klara av alla vÀderförhÄllanden och stÄ emot bÄde slag och stötar.

Storlek och form

Det finns bÄde mindre och större actionkameror, men det finns nÄgra saker att tÀnka pÄ om du Àr ute efter en kamera med bra bildkvalitet.

En actionkamera bör vara liten och kompakt, men samtidigt vara utrustad med en relativt stor lins. Ju större linsen Àr, desto större blir nÀmligen ljusinslÀppet. Detta ger i sin tur en högre bildkvalitet. Oavsett vilken storlek kameran har filmar den vanligtvis i HD och vidvinkel.

Vad gÀller form finns det olika varianter som Àr anpassade för olika aktiviteter. Det finns till exempel fyrkantiga actionkameror som oftast Àr utrustade med en pekskÀrm och andra modeller som Àr avlÄnga eller runda.

Kamerans vikt

Tanken med actionkameror Àr att de ska vara lÀtta att anvÀnda och lÀtta att fÀsta pÄ kroppen eller pÄ annan utrustning. DÀrför bör de inte vÀga för mycket eftersom de dÄ kan upplevas som klumpiga.

En traditionell actionkamera brukar vĂ€ga mellan omkring 90 – 200 gram.

Praktiska funktioner

De allra flesta actionkameror idag Àr utrustade med flera praktiska funktioner som kan underlÀtta nÀr du vill föreviga hÀndelser i ditt liv. Nedan ska vi gÄ igenom nÄgra av de vanligaste.

4K

Vid köp av actionkamera Àr det frÀmst kvalitet och upplösning du ska titta efter. Om du vill anvÀnda kameran för olika ÀndamÄl Àr det bra om du kan filma i 4K och samtidigt ha mer Àn 30 frames per second (fps).

Frame per second syftar pÄ antalet bilder linsen kan slÀppa in per sekund. Ju fler bilder den kan ta, desto bÀttre blir kvaliteten pÄ film och bilder.

Effekter

De flesta actionkameror som erbjuder film i 4K Àr utrustade med olika specialeffekter, som till exempel:

 • Slowmotion, som spelar upp filmen extra lĂ„ngsamt.
 • Timelapse, som filmar under en lĂ€ngre tid och ger en snabbspolad film.
 • Timewarp ger en hypersmooth-effekt som gör att du slipper hackiga filmer.
 • Hyperlapse som ger dig större förflyttning i dina bilder.

VattentÀthet

Vissa actionkameror Àr anpassade för att fungera Àven under vatten, till exempel i samband med dykning och snorkling.

Är detta en viktig funktion för dig bör du se till att actionkameran Ă€r vattentĂ€t eller Ă„tminstone har ett tillhörande undervattenshus. Ska du dyka djupare Ă€n 10 meter kommer du att behöva ett ordentligt skydd för att minska risken för vattenskador.

Mikrofon och ljud

Om du Àr ute efter extra bra ljud bör du se till att kamerans mikrofoner har en förbÀttrad teknologi som reducerar brus och bakgrundsljud. PÄ sÄ sÀtt kommer ljudet i dina inspelningar att fÄ högre kvalitet.

GPS

Vissa actionkameror har en inbyggd GPS som gör att du kan se vart du befann dig nÀr du filmade videon eller tog en stillbild. Detta Àr en smidig funktion om du vill kunna sortera dina filmer och bilder efter platser.

Wi-fi och app

Om actionkameran Àr utrustad med wi-fi kan du koppla den till en app som du laddar ner till mobilen. Via appen kan du sedan se dina filmer, justera instÀllningar, göra filöverföringar och dela via din smartphone.

Skulle kameran sakna pekskÀrm kan du se allt som linsen filmar direkt i din smartphone. Du kan dessutom dela dina Àventyr med vÀnner och familj och live-streama i sociala medier.

Bortsett frĂ„n det kan du dessutom styra kameran pĂ„ hĂ„ll via mobilen. Detta underlĂ€ttar om du placerat kameran en bit bort frĂ„n dig för att filma eller ta bilder. Maximalt avstĂ„nd Ă€r omkring 5 – 10 meter.

Röststyrning

Röststyrning i actionkameran kan underlÀtta om du utövar en sport som krÀver bÄda dina hÀnder. Via röststyrningen kan du ta bilder, filma samt stÀnga av och sÀtta pÄ actionkameran med förinstÀllda röstkommandon.

Stillbilder

Med vissa actionkameror kan du ta stillbilder med hög upplösning. Ha dock i Ätanke att dessa kameror inte Àr Àmnade för stillbilder, utan mer för filmning. Vissa modeller har dock inbyggda extrafunktioner för att kunna ta stillbilder av hög kvalitet.

Vilken kameramodell ska jag ha?

Det finns mÄnga actionkameror att vÀlja bland idag. Har du aldrig tidigare Àgt en sÄdan kamera kan det vara svÄrt att veta vilken man ska vÀlja.

För att enklare hitta rÀtt bör du dels fundera över vilka funktioner du Àr intresserad, men ocksÄ utgÄ frÄn vad du planerar att anvÀnda kameran till.

Nedan listar vi nÄgra vanliga aktiviteter och funktioner som passar vid respektive aktivitet.

Vintersporter

Om du ska Äka skidor, snowboard eller utöva andra vinterrelaterade aktiviteter bör din actionkamera ha en bra stabilisator. Den bör dessutom vara vattentÄlig och klara extrema vÀderförhÄllanden med minusgrader.

Bortsett frÄn det bör du Àven se till att kameran Àr utrustad med en vidvinkellins för att fÄnga olika landskap.

Dykning

Vill du fÄnga undervattensvÀrlden pÄ film ska du vÀlja en actionkamera med ett eller flera tillhörande undervattenshus.

Vissa actionkameror kan du anvÀnda under vatten utan skydd, men bara upp till maximalt 10 meters djup. Ska du dyka djupare Àr bör du ha ett rejÀlt vattenhus som Àr trycksÀkert och vattentÀtt.

För optimala filmer och bilder bör kameralinsen vara stor och ha ett bra ljusinslÀpp.

Cykling

Under cykel- och racingturer Àr det viktigt att kameran har en rejÀl stabilisator. Detta eftersom cykelturer ofta Àr vÀldigt skakiga, framför allt om du cyklar i kuperad terrÀng.

Du ska ocksÄ ha möjlighet att fÀsta kameran ordentligt pÄ cykelstyret, hjÀlmen eller bröstet.

Icke extrema sporter

Om du planerar att anvÀnda kameran för att vlogga, filma med familjen eller för sociala medier finns det ocksÄ nÄgra funktioner som kan vara extra bra.

Till exempel Àr det uppskattat om skÀrmen Àr placerad pÄ framsidan av kameran. PÄ sÄ sÀtt kan du vlogga och ta selfies enklare. En hög bildupplösning och en bra mikrofon Àr ocksÄ att rekommendera för högkvalitativa filmer.

KĂ€llor

I vÄrt sammanstÀllning av marknadens bÀsta actionkameror har vi utgÄtt frÄn följande kÀllor.

🇾đŸ‡Ș M3.se

NÀr det gÀller elektronik och tech och M3.se Sveriges frÀmsta tidskrift online. M3.se Àr en del av nordens största IT-nÀtverk IDG dÀr Àven sajter som PC för alla, MacWorld och Computer Sweden ingÄr.

Plattformen delar bland annat med sig av vÀrdefulla tips och guider samt spÀnnande nyheter inom allt som har med techvÀrlden att göra.

Dessutom fÄr sajtens egen expertpanel möjlighet att testa diverse produkter för att kunna dela med sig av sina synpunkter till lÀsarna. Samtliga recensioner Àr detaljerade och objektiva för att ge dig som lÀsare sÄ rÀttvisa rekommendationer som möjligt.

M3.se har testat samtliga actionkameror i vÄr sammanstÀllning, frÄn testvinnaren GoPro Hero9 till budgetvarianten DJI Osmo Action. Samtliga modeller har fÄtt höga betyg, men de som Àr högst rankade Àr GoPro Hero9 och GoPro 360 Max.

🇬🇧 TechRadar

TechRadar Àr en brittisk onlinebaserad tidsskrift med fokus pÄ teknik som lanserades 2008. Plattformen har redaktionsteam i hela vÀrlden, bland annat i USA, Australien och Indien, och varumÀrket Àr en del av Future plc, ett av Storbritanniens största förlag.

Webbplatsen erbjuder likt M3.se artiklar, köpguider och produktrecensioner inom allt som har med elektronik att göra. Plattformen riktar sig till proffs sÄvÀl som till hobbyintresserade, men ocksÄ till företag med en helt separat Pro-sektion.

TechRadars egna tester Àr alltid grundliga och informativa för att ge lÀsarna en sÄ omfattande bild av produkten de har testat. Deras expertpanel har bland annat fÄtt möjlighet att testa vÄr testvinnare GoPro Hero9 och ger den goda betyg, bland annat för dess imponerande 5K-upplösning.

Även GoPro 360 Max har fĂ„tt höga omdömen i TechRadars tester, framför allt för dess bildstabilisering.

bÀsta tv

Tre testvinnande tv-apparater.

hörlurar bÀst i test

Se marknadens bÀsta hörlurar.

soundbar test

Soundbar test - 3 testvinnare

router

Router test - 3 modeller i test

in-ear test

In-ear hörlurar - 3 modeller i test

surfplatta test

Surfplatta TEST - 4 testade surfplattor

ljudboktjÀnst

Sveriges bÀsta ljudboksappar.

StreamingtjÀnster test

StreamingtjÀnster test - 8 bÀsta tjÀnsterna

Liknande tester

bÀsta tv

Tre testvinnande tv-apparater.

hörlurar bÀst i test

Se marknadens bÀsta hörlurar.

soundbar test

Soundbar test - 3 testvinnare

router

Router test - 3 modeller i test

in-ear test

In-ear hörlurar - 3 modeller i test

surfplatta test

Surfplatta TEST - 4 testade surfplattor

ljudboktjÀnst

Sveriges bÀsta ljudboksappar.

StreamingtjÀnster test

StreamingtjÀnster test - 8 bÀsta tjÀnsterna

Vanliga frÄgor och svar

En actionkamera Àr en liten och kompakt kamera som frÀmst Àr anpassad för actionfyllda aktiviteter. Kameran Àr vanligtvis kompatibel med ett flertal olika tillbehör som underlÀttar filmning och fotografering i samband med fartfyllda sporter.

Även om actionkameror frĂ€mst Ă€r lĂ€mpade för att filma Ă€ventyr av olika slag kan den Ă€ven anvĂ€ndas i vardagen, till exempel som vloggkamera.

Vilken kameramodell som passar dig bÀst beror pÄ ditt individuella behov. Ju bÀttre kameran Àr, desto mer kommer den att kosta.

Om du ofta Ă€r ute och reser och tycker om att fĂ„nga dina minnen kan en lite dyrare modell – till exempel GoPro Hero8 Black – vara att rekommendera. Detsamma gĂ€ller om dina filmer eller fotografier bidrar till din inkomst.

Kommer du dĂ€remot att anvĂ€nda kameran mer sĂ€llan kan en billigare modell rĂ€cka. LĂ€s gĂ€rna mer om vĂ„r testvinnare i kategorin Mest prisvĂ€rd – DJI Osmo Action – ovan.

Ja, de allra flesta actionkameror idag Àr vattentÀta och vattentÄliga upp till ett visst djup, till exempel 10 meter. Om du ska dyka djupare Àn sÄ kommer du att behöva ett extra skydd. TÀnk pÄ att kontrollera djupet för din specifika kameramodell innan du anvÀnder den i vatten.

För att kunna fÀsta actionkameran pÄ hjÀlmen kommer du att behöva ett speciellt fÀste. FÀstet, som gÄr att köpa till separat, sÀtter du fast pÄ hjÀlmen och dÀrefter monterar du kameran.

De vanligaste minneskorten som anvÀnds i actionkameror kallas Micro-SD. Dessa kommer i olika storlekar, vanligtvis frÄn 16 GB upp till 256 GB.

Hur stort minneskort du behöver beror Äterigen pÄ dina behov. Om du filmar mycket och ofta kan du behöva ett större minneskort för att slippa rensa kortet regelbundet.

Priset varierar beroende pĂ„ modell, prestanda och funktion. Vissa actionkameror kostar bara nĂ„gra hundralappar, men de erbjuder inte samma kvalitet som de dyrare alternativen. Vanligtvis ligger priset mellan 2 000 – 6 000 kronor.