Spinningcykeln är kanske en av de mest klassiska träningsmaskinerna för hemmabruk. Med en spinningcykel ser du till att hålla dig i form året om utan att behöva ta hänsyn till vädret eller bege dig till ett gym.
När du cyklar stärker du både dina muskler och din kondition. Spinning är dessutom en skonsam träningsform som är betydligt bättre för både knän, fötter och leder än löpning. Därmed passar även en spinningcykel de flesta åldrar.
Vår uppgift är att hjälpa dig att hitta den bästa spinningcykeln för just dina behov. Därför har vi jämfört en mängd av marknadens populäraste modeller och valt ut de som bäst uppfyller våra och användarnas förväntningar:
- Finnlo Speedbike CRT – Bäst i test
- Keiser Indoor Bike M3i – Bästa premiumvalet
- Abilica Indoor Bike Racer 2.1 – Vi rekommenderar
- Titan Life Trainer S’11 – Bästa budgetvalet
För att göra valet ännu lite lättare har vi även inkluderat en guide där du hittar information som är bra att känna till om spinningcyklar innan du väljer.
Så valde vi ut spinningcyklarna
Vi vill erbjuda så ärliga och objektiva recensioner som möjligt. Därför utgår vi alltid från användar- och expertomdömen innan vi kompletterar med vår egen bedömning.
Vi har dels samlat in kundomdömen från både svenska och utländska återförsäljare. Utöver det har vi också granskat vilka spinningcyklar som fått bäst betyg i ett flertal olika produkttester.
På så sätt kan vi säkerställa att de spinningcyklar du hittar i vår sammanställning faktiskt håller hög kvalitet och är erkänt omtyckta av användarna själva.
I vår sammanställning har vi valt ut fyra spinningcyklar för att täcka de olika behov som konsumenter har vad beträffar pris och specifikationer. Användarvänlighet, kvalitet, funktionalitet, prestanda och prisvärdhet är ledorden.
På vår sida kan det förekomma partnerlänkar. De ger oss en provision när du gör ett köp via oss, men påverkar inte vår objektivitet. Den information du hittar om de modeller vi recenserar är sanningsenlig och baseras på omdöme från flera källor.
1. Finnlo Speedbike CRT- Bäst i test
- Vikt: 63 kg
- Svänghjul: 25 kg
- Drift: Rem
- Motstånd: Steglöst
- Användarvikt: Max 150 kg
- Pedaler: SPD
- Transporthjul: Ja
Köp här:
Den bästa spinningcykeln baserat på vår jämförelse kommer från Finnlo och heter Speedbike CRT.
Det här är en spinningcykel som kan användas av både nybörjare och proffs. Den kostar förvisso lite mer än en budgetmodell, men har samtidigt långt ifrån ett premiumpris.
Byggkvaliteten är hög, med integrerade SPD-fästen och möjlighet att justera styre och sitsen steglöst, både lodrätt och vågrätt.
Sitsen går också att vinkla, även under spinningpasset. Det är lätt att nå justeringsratten oavsett vilken position du har för tillfället.
Träningsdator ingår
Med cykeln får du en hållare för vattenflaska och en träningsdator, som dock saknar bakgrundsbelysning. Det gör att du måste ha rummet upplyst för att kunna se vad som står på skärmen.
Med en vikt på 63 kilo är det fullt möjligt att flytta cykeln, och den är dessutom utrustad med transporthjul som det gör det hela ännu enklare.
Fina användaromdömen
Finnlo Speedbike CRT har fått fina omdömen, exempelvis från recensenten på www.latest-fitness-reviews.com som ger den 5 stjärnor av 5 möjliga.
Vi tycker också att cykeln är värd 5 stjärnor, dels för sin robusta kvalitet, men också för dess komfort och rimliga pris.
- Robust och av hög kvalitet.
- Justera sadel och styre steglöst.
- Prisvärd.
- Skärmen saknar bakgrundsbelysning.
2. Keiser Indoor Bike M3i- Bästa premiumvalet
- Vikt: 42 kg
- Svänghjul: 25 kg
- Drift: Rem
- Motstånd: Magnetiskt
- Användarvikt: Max 150 kg
- Pedaler: SPD kombi
- Transporthjul: Ja
Keiser Indoor Bike M3i är det självklara valet för dig som inte nöjer dig med något annat än det bästa. Visst, den här cykeln kostar en hel del, men så får du också premiumkvalitet rakt igenom.
Sadeln och styret kan ställas in lodrätt och vågrätt. Den lodrätta justeringen sker dock inte steglöst, vilket potentiellt kan innebära att det är svårare att hitta den perfekta inställningen.
Plats för surfplattan
Eftersom testvinnaren Finnlo Speedbike CRT saknar plats för telefon eller surfplatta är den lite sämre lämpad för onlineträning.
Keiser Indoor Bike M3i, å andra sidan, har en fin hylla redo för din surfplatta. Den är dessutom utrustad med en träningsdator.
Du kan koppla ihop datorn via bluetooth med olika träningsappar eller ansluta ett elektroniskt pulsbälte.
Skärmen har också bakgrundsbelysning så att du kan se vad som står på skärmen även när det är mörkt.
Justera motstånd med tummen
Möjligheten att använda digital teknik med spinningcykeln i all ära. Men den verkliga behållningen med den här cykeln är hur välkonstruerad den är.
Här får du en tyst spinningcykel tack vare remdriften, och även en mycket bekväm sadel.
Motståndet kan du reglera när som helst under passets gång med tummen och du har även tillgång till din vattenflaska via en praktiskt hållare.
Toppbetyg av experterna
Keiser M3i har fått mycket fina recensioner hos bland andra Topfitnessmag.com och Verywellfit.com som skriver att det här är en spinningcykel i gymkvalitet för hemmabruk.
Tillhör du den kategori som behöver det allra bästa så behöver du inte leta längre – det är M3i du ska slå till på.
- Motionscykel i gymkvalitet.
- Träningsdator med bluetooth.
- Mycket hög byggkvalitet.
- Ett dyrare alternativ.
3. Abilica Indoor Bike Racer 2.1- Vi rekommenderar
- Vikt: 45 kg
- Svänghjul: 22 kg
- Drift: Rem
- Motstånd: Steglöst
- Användarvikt: Max 130 kg
- Pedaler: SPD kombi
- Transporthjul: Ja
Vårt rekommenderade val är Abilica Indoor Bike Racer 2.1, en spinning i mellanprisklassen. Men trots det lägre priset har den flera av de funktioner som de dyrare modellerna i det här testet har.
Här får du exempelvis steglöst motstånd och möjlighet att justera sadeln under passet med en ratt. Du får också SPD-pedaler, vilket vanligtvis bara dyrare modeller har.
Träningsdator med program
Inte heller träningsdator saknas i Abilica Indoor Bike Racer 2.1. Den inbyggda displayen visar all info du behöver om ditt pass, men saknar dock bakgrundsbelysning.
Det saknas också hållare för surfplatta och telefon, men din vattenflaska har du alltid inom räckhåll i den lättillgängliga hållaren.
Även om inte det här är en perfekt spinningcykel får du väldigt mycket för pengarna. Och därför blir Abilica Indoor Bike Racer 2.1 vårt rekommenderade val.
- Ger dig mycket för pengarna.
- Kvalitativa SPD-pedaler.
- Träningsdator.
- Ingen bakgrundsbelyst skärm.
- Lägre användarmaxvikt än de dyrare modellerna.
4. Titan Life Trainer S’11- Bästa budgetvalet
- Vikt: 33 kg
- Svänghjul: 13 kg
- Drift: Rem
- Motstånd: Manuell justering
- Användarvikt: Max 125 kg
- Pedaler: Clips
- Transporthjul: Ja
I budgetklassen hittar vi den mycket prisvärda Titan Life Trainer S11, med träningsdator och bra motstånd.
Remdriften bidrar till att cykeln låter mindre, men i det här fallet ger cykeln ändå ifrån sig ett visst ljud som vissa recensenter uppfattar irriterande.
Träningsdator utan bakgrundsbelysning
Precis som hos många andra spinningcyklar har Titan Life Trainer S11 en enkel träningsdator utan bakgrundsbelysning. Det räcker dock långt, och du kan hålla koll på distans, tid, kaloriåtgång med mera.
Justera motstånd med ratt
Vill du justera motståndet under träningen går det utmärkt, via den lättåtkomliga ratten. Styret är utformat för att du enkelt ska kunna hitta ett grepp som passar just dig.
Pedalerna med clips gör dessutom att fötterna sitter säkert samtidigt som de minimerar risken för belastningsskador.
En lättviktare
Det här är, på gott och ont, den lättaste spinningcykeln i vår sammanställning.
På gott för att det är mycket enkelt att flytta cykeln, särskilt med hjälp av transporthjulen. Men också på ont då det gör cykeln mindre stabil, särskilt om du cyklar intensivt.
Detta är dock en kompromiss som du kan vara beredd att göra om du har ont om plats hemma och bara behöver en enklare modell av spinningcykel.
- Billig.
- Inbyggd träningsdator.
- För nybörjare och spontan användning.
- Inte lika stabil som tyngre spinningcyklar.
- Svänghjul på bara 13 kg.
- Ganska låg användarvikt.
Guide: Allt du behöver veta om spinningcyklar
Har du varit på ett gym någon gång har du garanterat stött på en motionscykel. Den här klassiska träningsmaskinen är perfekt för uppvärmning, rehab, konditionsträning och för att bygga benmuskler.
Spinningcykeln är en kusin till motionscykeln och ger en mer intensiv träning med sitt steglösa motstånd. Spinningcykeln är extra vanlig i gruppträningar på gym, men går minst lika bra att använda i hemmet.
Om du gillar att cykla för att hålla dig i form kan det kort sagt vara värt att investera i en bra spinningcykel. Nedan ger vi dig all information du kan tänkas behöva inför ditt köp.
Vad är en spinningcykel?
En spinningcykel är en stadigare version av en träningscykel. Den är tillverkad för att användaren snabbt ska kunna byta position på cykeln, till exempel från sittande till stående cykling.
Med en spinningcykel är det också enklare att ändra motståndet på ett snabbt sätt. Detta beror på att det inom spinning är vanligt med snabba motståndsändringar, till exempel vid intervallträning.
Själva spinningcykeln har ett svänghjul och en broms. Både motståndet och bromsen går att reglera manuellt.
På spinningpass på gym har spinningcyklarna normalt sett inte någon träningsdator. Detta är däremot vanligare när det gäller spinningcyklar för hemmabruk. Mer påkostade modeller kan ha mer avancerade träningsdatorer med förprogrammerade träningsprogram.
Något som kommer allt mer är att spinningcyklar har bluetooth-uppkoppling så att användaren kan cykla virtuella träningsbanor via internet.
Spinningcykel vs motionscykel - Vad är skillnaden?
Spinningcyklar och motionscyklar får båda sitt motstånd genom svänghjulet. En skillnad är dock att spinningcykeln har ett kraftigare svänghjul och kan därför ge högre motstånd.
Detta betyder dels att träningspasset kan bli bra mycket tuffare med en spinningcykel än med en motionscykel. Men det betyder också att spinningcykeln behöver ha en kraftigare konstruktion.
En annan viktig skillnad är att spinningcykeln i regel saknar både kontrollpanel och träningsdator. Motståndet ändrar du istället manuellt och spinningcykeln är över huvud taget inte i behov av elektricitet för att fungera.
Det finns dock undantag från denna regel, så om du föredrar en spinningcykel med display finns det sådana modeller också.
En spinningcykel har vanligtvis också bättre inställningsmöjligheter så att du kan positionera sadel och styre precis som det passar just dig. Detta är viktigt då spinningcykeln ofta används för hårdträning där ergonomin är viktig för att du ska kunna hålla dig skadefri.
Att välja spinningcykel - 4 steg
Innan du väljer en spinningcykel kan det vara bra att känna till hur du använder cykeln och vilka funktioner som är viktigare än andra. På så sätt kan du enklare välja en modell som passar dig, både vad gäller funktion och pris.
1. Priset
Priset spelar förstås en viktig roll i valet av spinningcykel. Spinningcyklar kostar allt från 4 000 kronor (budgetklassen) till 10 000 kronor och uppåt (premiumklassen).
Kvalitet, prestanda och funktionalitet hänger ofta ihop med prislappen. Men med det sagt är det inte omöjligt att få en bra spinningcykel i budgetklassen.
Det handlar till stor del om vad du har för behov och erfarenhet. Är du nybörjare som vill prova på för första gången kan en enklare och billigare modell räcka långt. Har du mer erfarenhet är risken dock att en budgetmodell inte faller dig i smaken.
2. Budget vs premium
Skillnaden mellan budgetmodeller och premiummodeller är vanligtvis ett mindre kraftigt svänghjul för budgetmodellen och färre inställningsmöjligheter.
Premiummodeller är i regel byggda av bättre material och tål att användas mycket under lång tid. Motståndet är mer följsamt, svänghjulet är kraftigare och justeringsmöjligheterna är många.
Kostar du gärna på dig en lite dyrare spinningcykel finns det proffsmodeller för omkring 8 000 kronor. Det är ofta en bra kompromiss mellan budget- och premiumcyklarna.
4. Jämför modell för att hitta rätt
I vår sammanställning har vi valt ut spinningcyklar i olika prisklasser eftersom vi vet att olika personer kan betala olika mycket.
Om du har 4 000 – 7 000 kronor att lägga på en spinningcykel rekommenderar vi att du spanar in budgetvalet eller vårt rekommenderade val.
För omkring 10 000 kronor kan du köpa spinningcykeln vi tycker är bäst i test. Är du beredd att lägga stora pengar på en spinningcykel är premiumvalet det absolut bästa.
Betygsätt det här testet