Information om affiliatelänkar

Vilken handgräsklippare är bäst i test?

Vi har utsett Husqvarnas Novolette 540 till den bästa handgräsklipparen i vår sammanställning Det här är en otroligt lättkörd och tystgående cylindergräsklippare med en klippbredd på 40 cm som passar bra för lite större gräsmattor Den väger dessutom relativt lite, vilket i kombination med det mjuka handtaget gör den extra behaglig att arbeta med I vår testguide nedan hittar du mer information om Novolette 540 och fyra andra modeller vi kan rekommendera för dig som föredrar en handgräsklippare

Information om affiliatelänkar

Jämför våra 5 testvinnare

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
image
image
Utmärkelse:Bäst i testPopulärt valMest prisvärdMest prisvärdVi rekommenderar
Produkt:Husqvarna Novolette 540Gardena Classic 400Gardena Classic 330Einhell GC-HM 400Stiga SCM 240 R
Betyg:
Typ:CylindergräsklippareCylindergräsklippareCylindergräsklippareCylindergräsklippareCylindergräsklippare
Klipphöjd:12,7 – 38,1 mm12 – 42 mm12 – 42 mm13 – 37 mm25 – 60 mm
Vikt:9,1 kg8,9 kg8 kg8,5 kg10,5 kg

1. Husqvarna Novolette 540 - Bäst i test

 • Typ: Cylindergräsklippare
 • Klipphöjd: 12,7 – 38,1 mm
 • Vikt: 9,1 kg
Husqvarna Novolette 540

Svenska Husqvarna har producerat den handgräsklippare som vi anser vara den allra bästa just nu. Novolette 540 utmärker sig nämligen genom att vara otroligt lättkörd och tystgående, tack vare tekniken där knivbladen löper friktionsfritt bredvid varandra under klippningen. Den relativt låga vikten, kombinerat med det mjuka och sköna handtaget gör dessutom att den här gräsklipparen även får toppbetyg när det kommer till ergonomi.

Klippbredden är 40 centimeter och klipphöjden 12,7 till 38,1 millimeter – ett perfekt val för dig som vill hålla gräset vältrimmat alltså. Novolette 540 levereras dock inte med någon uppsamlare, men vill du använda en sådan kan du köpa till det separat.

Hyllad av användare och experter

Vi låter oss imponeras av Novolette 540 och blir därför inte överraskade när vi ser att den fått mycket bra betyg av både användare och experter. Användarna lämnar strålande betyg hos flera återförsäljare och gillar framför allt att den är så tystgående. De lyfter också hur enkel handgräsklipparen är att använda samt att den ger en jämn och fin klippning.

Novolette 540 har tidigare utsetts till testvinnare av Råd & Rön, men fick nöja sig med en tredjeplats hos Testfakta, då recensenten menar att den inte är det bästa valet för högt gräs. Vinnare i det testet blev i stället Stiga SCM 240 R, som passar bättre om du vill klippa gräset mer sällan.

 • Presterar utmärkt på kort gräs.
 • Klipper gräset jämnt.
 • Friktionsfri.
 • Väldigt tystgående.
 • Inte den bästa handgräsklipparen för högt och vått gräs.

Jämför priser:

I samarbete med pris-logo

2. Gardena Classic 400 - Populärt val

 • Typ: Cylindergräsklippare
 • Klipphöjd: 12 – 42 mm
 • Vikt: 8,9 kg
Gardena Classic 400

Tyska Gardena är att lita på när det kommer till trädgårdsverktyg, inte minst handgräsklippare. Vi har fallit för Gardena Classic 400, en tystgående och mycket lätt gräsklippare som bara väger 8,9 kilo, och liksom Novolette 540 erbjuder friktionsfri körning.

De högkvalitativa stålbladen ser till att gräset klipps rent och snyggt. Här får du en klippbredd på 40 centimeter och en klipphöjd på mellan 12 och 42 millimeter, som går att justera i fyra steg.

Classic 400 är på många sätt mycket likt Novolette 540, inte minst när det kommer till nackdelar. Inte heller denna handgräsklippare är optimal för att klippa långt och vått gräs.

Stabilt val

Letar du efter en bra handgräsklippare som gör jobbet tyst och effektivt kan vi rekommendera Classic 400. Mängder av människor använder den här gräsklipparen, och den har genomgående bra användaromdömen, både hos svenska och utländska återförsäljare.

Även experterna har lyft fram Classic 400 som ett bra val och gillar framför allt hur lättanvänd och effektiv den är. Hos Testfakta har Classic 400 tilldelats en fjärdeplats, strax efter Novolette 540, och hos Råd & Rön knep den en delad tredjeplats med extra höga poäng för hanterbarhet och ljudnivå.

 • Lättkörd och tystgående.
 • Klipper effektivt.
 • Lätt - väger bara 8,9 kilo.
 • Presterar lite sämre vid långt och vått gräs.

Jämför priser:

I samarbete med pris-logo

3. Gardena Classic 330 - Mest prisvärd

 • Typ: Cylindergräsklippare
 • Klipphöjd: 12 – 42 mm
 • Vikt: 8 kg
Gardena Classic 330

Nästa handgräsklippare från Gardena heter Classic 330 och är en aningen mindre version av Classic 400, men i övrigt är de snarlika. Även den här gräsklipparen ger dig en justerbar klipphöjd på 12 – 14 millimeter, men har en lite mindre klippbredd, på 32 centimeter.

Gräsklipparen är i övrigt mycket tystgående och lättkörd då den använder sig av beröringsfria knivar och de stora hjulen gör att den tar sig fram överallt. En fördel med Classic 330 är att den väger ännu mindre än Classic 400 – bara 8 kilo.

Testvinnare hos Bygghemma

Den här lilla och smidiga gräsklipparen verkar minst sagt falla experterna i smaken. Faktum är att Gardena Classic 330 har utsetts till testvinnare hos Bygghemma, och hos Råd & Rön fick den utmärkelsen ”Bra köp” de jämförde handdrivna gräsklippare.

Med en prislapp runt 900 kronor är denna gräsklippare enligt oss det allra mest prisvärda valet just nu. Åtminstone om du inte har en stor gräsmatta över 150 kvadratmeter – då finns det bättre alternativ.

 • Liten och smidig – väger bara 8 kilo.
 • Bra köp enligt Råd & Rön.
 • Tystgående och lättkörd.
 • Inte passande för gräsmattor större än 150 kvadratmeter.

Jämför priser:

I samarbete med pris-logo

4. Einhell GC-HM 400 - Mest prisvärd

 • Typ: Cylindergräsklippare
 • Klipphöjd: 13 – 37 mm
 • Vikt: 8,5 kg
Einhell GC-HM 400

Det bästa budgetvalet i vår sammanställning heter Enhell GC-HM 400, och kostar ungefär lika mycket som Gardena Classic 330. Med en klippbredd på 40 centimeter är den här dock ett bättre val för större gräsmattor, upp till 250 kvadratmeter.

Gräsklipparen är utrustad med fem stålblad som klipper effektivt, och klipphöjden justerar du enkelt i fyra steg, mellan 13 och 37 millimeter. Vi gillar det böjda handtaget som bidrar till bättre ergonomi, och uppsamlaren som följer med i köpet.

Det enda negativa vi kan hitta med Enhell GC-HM 400 är att uppsamlaren fylls ganska snabbt och behöver tömmas ofta. Men är prisvärdhet det viktigaste för dig finns det kanske ingen bättre handgräsklippare just nu.

 • Lätt att köra och har effektiva stålblad.
 • Ergonomiskt handtag och låg vikt.
 • Uppsamlare ingår.
 • Uppsamlaren fylls snabbt och måste tömmas ofta.

Jämför priser:

I samarbete med pris-logo

5. Stiga SCM 240 R - Vi rekommenderar

 • Typ: Cylindergräsklippare
 • Klipphöjd: 25 – 60 mm
 • Vikt: 10,5 kg
Stiga SCM 240 R

Vill du ha en stark gräsklippare som även klarar långt och vått gräs är det Stiga SCM 240 R du ska välja. Den här cylindergräsklipparen väger förvisso lite mer än de andra, men har samtidigt en mer robust konstruktion med fem vinklade knivar i härdat stål som ser till att gräset klipps snabbt och effektivt.

Med rollern som sitter monterad bak jämnas gräset dessutom till i takt med att du drar gräsklipparen framåt. Stiga SCM 240 R har även stöd för uppsamlare, men den ingår dessvärre inte i köpet utan behöver köpas till separat behöver köpa till den som tillbehör.

Gräsklipparen låter dig klippa gräset i tre klipphöjder, mellan 25 och 60 millimeter och handtaget kan justeras efter din längd – ergonomiskt och bra.

Bäst i test hos Testfakta

Det här är handgräsklipparen som håvade in det högsta betyget när Testfakta jämförde olika modeller. Med höga betyg i klipprestanda, kvalitet och konstruktion fick Stiga SCM 240 R betyget 8,1 av 10.

Det här är dock inte den mest lättkörda gräsklipparen – faktum är att den kan upplevas som lite trög. Dessutom väger den ganska mycket. Har du inte behov av en handgräsklippare som är extra effektiv för högt och vått gräs rekommenderar vi därför någon av de mer lättkörda modellerna från Husqvarna eller Gardena.

 • Effektiv även för långt och vått gräs.
 • Höga testbetyg av experterna och konsumenterna.
 • Hög kvalitet och robust konstruktion.
 • Väger över 10 kilo och är lite trög att köra.

Köp nu hos:

Rekommenderad butik:
 • Snabba leveranser.
 • Trygg e-handel.

Guide vid köp av handgräsklippare

Har du en mindre trädgård med gräsmatta kan en handgräsklippare ofta vara ett alldeles utmärkt alternativ. Den här gräsklipparen kräver nämligen varken laddning eller bensin, och dessutom får du lite motion på köpet när du drar den fram och tillbaka över gräsmattan.

Låter detta som något i din stil? Innan du slår till finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. I vår guide nedan ger vi dig all information du behöver innan du köper en handgräsklippare.

Så fungerar en handgräsklippare

En handgräsklippare, även kallad handjagare eller cylindergräsklippare, och är en manuell gräsklippare som till skillnad från vanliga gräsklippare med motor drivs av din egen kraft. Du drar den helt enkelt fram och tillbaka på gräsmattan samtidigt som knivarna undertill klipper grässtråna.

Om du har en mindre gräsmatta är handgräsklipparen ett bra val. För större ytor kanske en batteridriven gräsklippare eller en robotgräsklippare är bättre alternativ, och för riktigt stora gräsytor behövs ibland en motorgräsklippare. Kort sammanfattat så är handgräsklipparen ett toppenval för dig med en lite mindre tomt.

Fördelar med handgräsklippare

Vad är då fördelen med att använda en handgräsklippare istället för en motordriven? Det finns faktiskt flera stycken:

 • Billig i drift. En handgräsklippare kräver varken el, batterier eller bensin, vilket gör den extra ekonomisk. Du behöver bara dra handgräsklipparen fram och tillbaka över gräsmattan för att börja klippa.
 • Miljövänligare. Eftersom handgräsklipparen inte släpper ut några avgaser, använder fossila bränslen eller belastar elnätet är den också snällare mot miljön.
 • Bättre för gräsmattan. Handgräsklipparens klippteknik klipper av grässtråna i stället för att skära av dem, vilket är skonsammare för gräset. Det nyklippta gräset sprids dessutom ut över gräsmattan igen och dungerar som ett naturligt gödslingsmedel.
 • Du får motion. Att dra gräsklipparen fram och tillbaka är alldeles utmärkt vardagsmotion.
 • Tystgående. Eftersom handgräsklippare saknar motorer är de förstås också extra tystgående. Perfekt om du har nära till grannarna alltså.

3 saker att tänka på vid köp av handgräsklippare

Alla handgräsklippare fungerar i regel på samma sätt, men det kan finnas en del saker som skiljer dem åt. Här är tre saker att tänka på innan du bestämmer dig för en modell.

1. Vikt och ergonomi

Handdrivna gräsklippare kan väga allt mellan 5 och 15 kilo. Eftersom det är du som ska dra runt på gräsklipparen rekommenderar vi att du väljer en handgräsklippare som inte väger för mycket. En låg vikt gör gräsklipparen betydligt mer ergonomisk.

Utöver det kan det vara bra att kontrollera att handgräsklipparen har ett ergonomiskt handtag som gör den ännu trevligare att arbeta med.

2. Klipphöjd

Många handgräsklipparna tillåter dig att själv ställa in klipphöjden beroende på hur kort du vill att gräset ska vara. Innan du bestämmer dig kan det vara bra att se över klipphöjden om du är noga med längden på gräset. Är du inte det spelar klipphöjden kanske inte lika stor roll.

3. Extrafunktioner

Handgräsklippare kan vara mycket enkla, men de kan även vara utrustade med extrafunktioner som vissa användare tycker är värda att betala lite extra för, exempelvis en gräsuppsamlare. Vill du att gräset du klipper ska samlas upp i stället för att spridas ut över mattan rekommenderar vi en modell med gräsuppsamlare inbyggt eller som tillval.

Källor

Råd & Rön (2021)

I Råd & Röns stora test av gräsklippare blev Husqvarna Novolette 540 utsedd till den bästa handgräsklipparen med totalbetyget 69 av 100. Modellen får höga betyg för sin hanterbarhet, montering och ljudnivå. Den beskrivs också som enkel att underhålla och förvara. Classic 330 och Classic 400 från Gardena kommer på delad tredjeplats med 65 av 100 i betyg.

Testfakta (2019)

När Testfakta testade 7 handgräsklippare blev Stiga SCM 240 R utsedd till bäst i test med ett ganska överlägset totalbetyg på 8,1 av 10. Expertpanelen menar att den är effektiv både på torrt och långt gräs. Husqvarna Novolette 540 hamnar på tredje plats i testet med betyget 7,4 av 10 och Gardena Classic 400 på fjärdeplats med 7,2 av 10. Alla tre handgräsklippare ger ett rent snitt och beskrivs som tystgående.

Bygghemma (2023)

I Bygghemma test av handgräsklippare blev Gardena Classic 400 utsedd till bäst i test, med extra höga poäng för sin kapacitet och goda användarvänlighet. Totalbetyget landar på 9,2 av 10. På andra plats i testet hittar vi Stiga SCM 240 R med betyget 8,9 av 10. Även denna handgräsklippare får höga betyg för kapacitet och användarvänlighet, men kundbetygen är något lägre jämfört med Gardena Classic 400.

Användarrecensioner

Vi tycker att användarnas åsikter spelar en oerhört viktig roll i våra produktsammanställningar, inte minst av handgräsklippare. Därför har vi läst mängder av användaromdömen inför vår jämförelse för att få bättre överblick över återkommande styrkor och svagheter. Det har vi gjort genom att besöka återförsäljare som Bygghemma, Hornbach, Jula, Bauhaus och Gardenstore samt prisjämförelsesajter som Prisjakt och Pricerunner.

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

Liknande tester

man med gräsklippare - test
5 Gräsklippare testade
EGO Modell LM1701E-SP
Bäst i test (batteridriven) EGO LM1701E
robotgräsklippare bäst i test
10 Robotgräsklippare testade
robotgräsklippare Robomow RK1000
Bäst i test Robomow RK1000
Man med röjsåg - bäst i test
3 Röjsåg testade
röjsåg Husqvarna 336FR
Bäst i test Husqvarna 336FR kombimaskin
Test grästrimmer
7 Grästrimmer testade
Husqvarna 215i
Bäst i test Husqvarna 215iL

Vanliga frågor

Husqvarna Noveloette 540 är handgräsklippare som får utmärkelsen bäst i test av oss. Det här är en riktigt populär gräsklipparmodell som både är tystgående, effektiv och prisvärd.

Cylindertekniken som cylindergräsklippare använder klipper gräset kort och noggrant, och är dessutom skonsammare då de klipper av grässtråna i stället för att skära av dem.

En handgräsklippare är en klassisk gräsklippare som drivs manuellt, alltså genom att du knuffar den fram och tillbaka över gräsmattan.

Handgräsklippare är det mest miljövänliga valet av gräsklippare då det varken krävs el eller bensin för att driva dem. De använder sig också av cylinderteknik som ger en snyggare och skonsammare klippning av gräset.

Hjälpte det här testet om Handgräsklippare dig?

Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

man med gräsklippare - test

Gräsklippare: 5 testade modeller

robotgräsklippare bäst i test

Robotgräsklippare: 10 testade modeller

Man med röjsåg - bäst i test

Röjsåg: 3 testade modeller

Testvinnare - Handgräsklippare

 1. Husqvarna Novolette 540

  Husqvarna Novolette 540

  Bäst i test
 2. Gardena Classic 400

  Gardena Classic 400

  Populärt val
 3. Gardena Classic 330

  Gardena Classic 330

  Mest prisvärd

Vanliga frågor

Husqvarna Noveloette 540 är handgräsklippare som får utmärkelsen bäst i test av oss. Det här är en riktigt populär gräsklipparmodell som både är tystgående, effektiv och prisvärd.

Cylindertekniken som cylindergräsklippare använder klipper gräset kort och noggrant, och är dessutom skonsammare då de klipper av grässtråna i stället för att skära av dem.

En handgräsklippare är en klassisk gräsklippare som drivs manuellt, alltså genom att du knuffar den fram och tillbaka över gräsmattan.

Handgräsklippare är det mest miljövänliga valet av gräsklippare då det varken krävs el eller bensin för att driva dem. De använder sig också av cylinderteknik som ger en snyggare och skonsammare klippning av gräset.