Information om affiliatelänkar

Vilket balsam är bäst i test 2023?

Det bästa balsamet enligt vår sammanställning är Olaplex Bond Maintenance Conditioner No 5 Här får du en vegansk formula som passar alla hårtyper och som stärker, reparerar och återfuktar Den är dessutom fri från både parabener, sulfater och gluten Läs mer om Olaplex Bond Maintenance Conditioner No 5 och tre andra bra balsam i vår sammanställning nedan!

Information om affiliatelänkar

Jämför våra 4 testvinnare

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
image
Utmärkelse:Bäst i testBästa sulfatfria balsametBäst för skadat hår
Produkt:Olaplex Bond Maintenance Conditioner No. 5Color Wow Color Security Conditioner Fine NormalShu Uemura Ultimate Reset ConditionerMaria Nila Palett Conditioner True Soft
Betyg:
Tillverkare:OlaplexColor WowShu UemuraMaria Nila
Egenskaper:För alla hårtyper, fri från parabener och sulfatFör normaltjockt hår, fritt från gluten, sulfater och parabenerÅteruppbyggande egenskaper, risextrakt från JapanFör torrt hår, återfuktande, innehåller arganolja, fritt från sulfater och parabener, veganskt

1. Olaplex Bond Maintenance Conditioner No. 5 - Bäst i test

 • Tillverkare: Olaplex
 • Egenskaper: För alla hårtyper, fri från parabener och sulfat
Bond Maintenance Conditioner No. 5

Maintenance Conditioner No.5 från Olaplex är ett veganskt balsam med abyssinolja för alla hårtyper – inklusive färgat hår – som återställer, återfuktar och reparerar håret. Resultatet blir ett hälsosamt, starkt och glänsande hår, vilket intygas av hundratals användare som lämnat sina omdömen hos återförsäljare som Lyko och Deloox.

Det här balsamet har också blivit utsett till det bästa återfuktande balsamet för torrt och skadat hår i Elle, där det rekommenderas tillsammans med Bond Maintenance Shampoo No.4. Det är dessutom fritt från både parabener, sulfat och gluten.

Söker du ett allsidigt balsam som vårdar och återfuktar på djupet är No.5 ett bra val. Det kostar förstås en slant, men samtidigt får du vad du betalar för – en högkvalitaiv formula som ger dig ett friskt och starkt hår.

 • Återfuktande balsam för alla hårtyper.
 • Mängder av positiva användaromdömen.
 • Fritt från parabener och sulfat.
 • Vegansk formula.
 • Dyr.

Rekommenderad butik:
 • Snabba leveranser.
 • 14 dagars ångerrätt.
I samarbete med pris-logo

2. Color Wow Color Security Conditioner Fine Normal - Bästa sulfatfria balsamet

 • Tillverkare: Color Wow
 • Egenskaper: För normaltjockt hår, fritt från gluten, sulfater och parabener
Color Wow Color Security Conditioner Fine Normal

Har du normaltjockt hår, färgat eller ofärgat, kan det här balsamet från Color Wow vara något för dig. Tack vare sammansättningen med naturliga ingredienser, bland annat avokadoolja, återfuktas håret på djupet och blir mjukt och glansigt. Du slipper dessutom bekymra dig för otrevliga ingredienser som sulfater, parabener och gluten.

balsam test - Color Wow Color Security Conditioner Fine Normal

Color Wows balsam har blivit utsett till det bästa sulfatfria i Damernas värld, med betyget 5 av 5 möjliga. Det är en stor anledning till att vi valt att inkludera produkten i vår sammanställning. Med ett pris som ligger under snittet för balsam av den här kvaliteten borde det dessutom inte vara så mycket att tveka över för dig med normaltjockt hår heller.

 • Balsam med naturliga ingredienser för normaltjockt hår.
 • Utan parabener, sulfater och gluten.
 • Avokadoolja gör håret lent och glansigt.
 • Inte det bästa valet för dig som behöver ett balsam med återställande egenskaper.

Rekommenderad butik:
 • Snabba leveranser.
 • 14 dagars ångerrätt.
I samarbete med pris-logo

3. Shu Uemura Ultimate Reset Conditioner - Bäst för skadat hår

 • Tillverkare: Shu Uemura
 • Egenskaper: Återuppbyggande egenskaper, risextrakt från Japan
Shu Uemura Ultimate Reset Conditioner


Med risextrakt från Japan och extremt återuppbyggande egenskaper kan balsamet Shu Uemura Ultimate Reset Conditioner vara räddningen för dig med slitet och skadat hår. Om du ofta använt värmeverktyg, vistats i starkt solljus eller färgat håret regelbundet kan den här produkten återställa mjukheten, styrkan och glansen i håret.

Mängder av användare menar att Shu Uemura Ultimate Reset Conditioner verkligen lever upp till förväntningarna. Hos återförsäljare som Lyko hävdar kunder att deras hår blir som nytt och att det dessutom doftar väldigt gott.

 • Avancerad formula för att återuppbygga skadat hår.
 • Utmärkta användarbetyg.
 • God doft.
 • Dyrare än genomsnittet.

 • Snabb leverans.
 • 14 dagars ångerrätt.
I samarbete med pris-logo

4. Maria Nila Palett Conditioner True Soft

 • Tillverkare: Maria Nila
 • Egenskaper: För torrt hår, återfuktande, innehåller arganolja, fritt från sulfater och parabener, veganskt
Maria Nila Palett Conditioner True Soft


Är håret torrt behöver du ett återfuktande balsam, och då är Maria Nila Palett Conditioner True Soft ett strålande val. Balsamet mjukgör, stärker och återfuktar håret, och innehåller dessutom vårdande arganolja som tillför glans och motverkar statisk elektricitet och frissighet.

True Soft har bland annat utsetts till det bästa återfuktande balsamet utan sulfater och parabener hos Elle, tillsammans med schampot Maria Nila Palett Shampoo True Soft.

Även användarna är mycket nöjda med balsamet, hos Lyko har hundratals användare lämnat sina recensioner, och snittbetyget för paketet med schampo och balsam är 4 av 5 möjliga. Bland mindre nöjda användare är det vanligaste klagomålet dock att de tycker att håret blir för fett efter användning. Har du fett hår kanske True Soft alltså inte är det optimala valet för dig.

 • Återfuktande balsam fritt från sulfater och parabener.
 • Innehåller arganolja som motverkar statisk elektricitet och frissighet.
 • Testvinnare hos Elle och populärt val hos Lyko.
 • Vissa användare tycker att håret blir fett kort efter användning.

Rekommenderad butik:
 • Snabb leverans.
 • 14 dagars ångerrätt.
I samarbete med pris-logo

Köpguide: Hur du väljer rätt balsam för din hårtyp

Balsam är en viktig del av din hårvårdsrutin som lämnar håret mjukt och följsamt samtidigt som det skyddar mot yttre slitage. Idag går det att köpa balsam i princip överallt, både i butik och online, men att veta vilket man ska välja kan vara desto svårare.

Det finns egentligen två saker du behöver utgå ifrån i valet av balsam: din hårtyp och din budget. I vår guide nedan berättar vi mer om hur balsam fungerar, varför det är en bra idé att använda det och hur du väljer en passande produkt för just ditt hår.

Vad gör balsam - och måste man använda det?

Ett hårstå är uppbyggt i flera lager. Det yttersta lagret kallas för fjällskikt (eller kutikula) och skyddar cortex. Cortex omger i sin tur medullan som är hårstråets mjukaste och mest känsliga del.

När du schamponerar håret öppnas fjällskiktet, vilket gör det möjligt för schampot att rengöra på djupet. Balsamets uppgift är att stänga fjällskiktet igen för att skydda de inre delarna av hårstrået mot yttre påfrestningar.

Om du inte använder balsam kommer fjällskiktet alltså att lämnas öppet, vilket kan leda till onödigt slitage på håret. Kort sagt spelar balsamet en viktig roll i din hårdvårdsrutin om du vill ha ett starkt och hälsosamt hår.

Balsam för olika hårtyper

Som tidigare nämnt finns det mängder av balsam att välja bland idag och många av dem är anpassade för olika hårtyper. Det finns till exempel balsam för fett, torrt och skadat hår, men det finns även varianter som passar alla hårtyper.

Nedan tittar vi närmare på hur du väljer rätt balsam för just din hårtyp.

Fett hår

Fett hår kännetecknas av det är oljigt, platt och tungt. Personer med fett hår tenderar att tvätta håret ofta för att bli av med den feta känslan. Problemet är dock att du tvättar ur hårets naturliga oljor som finns där för att förhindra uttorkning. Hudens svar på det blir att producera mer fett, och ditt hår blir alltså ännu mer fett.

Lösningen på problemet är att använda hårvårdsprodukter anpassade för fett hår, exempelvis schampo och balsam.

Det är också viktigt att du inte tvättar håret för ofta. Det kan vara jobbigt till en början, men efter ett tag kommer håret att anpassa sig efter din nya rutin och producera mindre fett.

Torrt och frissigt hår

För dig med torrt hår och glanslöst hår kan rätt balsam vara en enkel lösning. Bara genom att byta till ett schampo och ett balsam med fuktgivande egenskaper kommer du att uppleva en stor skillnad efter några tvättar. Du kan också använda en inpackning med hårolja, exempelvis kokosolja, för att tillföra extra fukt till håret.

Skadat hår

Kluvna toppar, hårstrån som går av och torrt hår är alla vanliga tecken på skadat hår. Det kan till exempel bero på att du har färgat håret ofta, använt värmeverktyg eller befunnit dig mycket i solen.

Det är dock möjligt att delvis reparera håret genom att använda ett vårdande och näringsrikt balsam och schampo, gärna i kombination med ett frisörbesök för att klippa bort de slitna topparna.

Normalt hår

Om du har en normal hårtyp är håret redan mer eller mindre mjukt, smidigt och glansigt. Då behöver du förmodligen inte använda ett balsam med speciella egenskaper, utan gör bäst i att välja ett balsam för alla hårtyper, exempelvis Bond Maintenance Conditioner No. 5.

Spendera gärna lite pengar på ditt balsam

De flesta balsam i sammanställningen kostar under 300 kronor för en flaska på 250 – 300 ml. Det kanske låter mycket för ett balsam, men ibland behöver du helt enkelt betala mer pengar för kvalitet. Dessutom har de högkvalitativa balsamen normalt sett en mycket drygare formula, vilket gör att de räcker längre.

Är din budget under 300 kronor rekommenderar vi ändå att du testar något av balsamen från vår lista. De flesta finns nämligen i billigare, men mindre, förpackningar också.

Tips när du använder balsam

 • För att få balsamet att räcka längre bör du försöka tvätta håret med schampo och balsam mellan 1 – 2 gånger i veckan. Det är bättre för håret, men också för plånboken.
 • Applicera bara balsam i hårlängderna, inte i hårbotten. Använder du balsam i hårbotten ökar risken att håret blir fett snabbare.
 • Tänk på att använda balsam även efter att du använt en hårinpackning. Se alltid balsam som ett sista steg när du tvättar håret.
 • Undvik balsam innehållande sulfater, parabener och silikoner. Om du har en känslig hårbotten kan det också vara bra att undvika starkt parfymerat balsam.

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

Liknande tester

Hårinpackning bäst i test
3 Hårinpackning testade
Olaplex Hair Perfector Treatment No. 3
Bäst i test Olaplex Hair Perfector Treatment No. 3
schampo test
4 Schampo testade
Olaplex Bond Maintenance Shampoo No. 4
Bäst i test Olaplex Bond Maintenance Shampoo No. 4
Bästa hårfön
5 Hårfön testade
bäst i test hårfön
Bäst i test GHD Air
Bästa plattång i test
5 Plattång testade
GHD Platinum
Bäst i test GHD Platinum+
Varmluftborste test
3 Varmluftsborste testade
Dyson Airwrap Styler Complete
Bäst i test Dyson Airwrap Styler Complete
bästa locktång
3 Locktång testade
GHD Curve Classic Curl Tong
Bäst i test GHD Curve Classic Curl Tong

Vanliga frågor

Balsam tränger in på djupet och riktar in sig på olika problem, såsom frissighet eller torr hårbotten. En conditioner har en lättare sammanställning och verkar på hårets yta istället för på djupet. Den används ofta för att tillsätta fetter efter att du använt schampo för att göra håret mer lättkammat och glansigt.

Ja, balsam stänger hårstråets fjällskikt och skyddar på så sätt håret från yttre påfrestningar. Om du inte använder balsam lämnas fjällskiktet öppet, vilket kan öka risken för slitage.

Olaplex Bond Maintenance Conditioner No. 5 är det bästa balsamet enligt vår jämförelse. Det här är ett balsam som passar alla hårtyper och som lämnar håret glansigt, lätthanterat och starkt.

Professionella frisörer brukar rekommendera en ordentlig hårtvätt 2–3 gånger i veckan, då du schamponerar två gånger och använder balsam efteråt.

Hjälpte det här testet om Balsam dig?

4 Röster, Genomsnitt: 4.9/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

Hårinpackning bäst i test

Hårinpackning: 3 testade produkter

schampo test

Schampo: 4 testade modeller

Bästa hårfön

Hårfön: 5 testade modeller

Testvinnare - Balsam

 1. Bond Maintenance Conditioner No. 5

  Olaplex Bond Maintenance Conditioner No. 5

  Bäst i test
 2. Color Wow Color Security Conditioner Fine Normal

  Color Wow Color Security Conditioner Fine Normal

  Bästa sulfatfria balsamet
 3. Shu Uemura Ultimate Reset Conditioner


  Shu Uemura Ultimate Reset Conditioner

  Bäst för skadat hår

Vanliga frågor

Balsam tränger in på djupet och riktar in sig på olika problem, såsom frissighet eller torr hårbotten. En conditioner har en lättare sammanställning och verkar på hårets yta istället för på djupet. Den används ofta för att tillsätta fetter efter att du använt schampo för att göra håret mer lättkammat och glansigt.

Ja, balsam stänger hårstråets fjällskikt och skyddar på så sätt håret från yttre påfrestningar. Om du inte använder balsam lämnas fjällskiktet öppet, vilket kan öka risken för slitage.

Olaplex Bond Maintenance Conditioner No. 5 är det bästa balsamet enligt vår jämförelse. Det här är ett balsam som passar alla hårtyper och som lämnar håret glansigt, lätthanterat och starkt.

Professionella frisörer brukar rekommendera en ordentlig hårtvätt 2–3 gånger i veckan, då du schamponerar två gånger och använder balsam efteråt.