+ Visa innehåll
Information om affiliatelänkar

Vilken är den bästa motorsågen 2023?

Den bästa motorsågen 2023 enligt användare och experter är Stiga CS 545. Om du behöver en stark, pålitlig och lättstartad motorsåg är det här ett utmärkt val. Med CS 545 fäller du utan problem stora träd och kapar grov ved. Har du en tomt med många träd eller ska göra ett större skogsarbete kan vi varmt rekommendera den här motorsågen. Läs mer om Stiga CS 545 – och tre andra bra modeller – vår sammanställning här nedan!

Information om affiliatelänkar
Välj produkter att jämföra

Sortera efter

Bäst i test
1
Markera
Stiga SP 426
award-icon

Stiga CS 545

Specifikationer
award-icon
 • Mycket kraftfull
 • God ergonomi
 • Lättstartad
Kraftkälla:Bensin
Effekt:1 900 W
Svärdlängd:38 cm
Vikt:4,9 kg
Ljudnivå:99 dB
Bäst batteridriven
2
Markera
motorsåg STIHL MSA 200 C-BQ

STIHL MSA 200 C-BQ

Specifikationer
 • Utmärkt skäreffekt
 • God arbetskomfort
 • Extra effektiv EC-motor
Kraftkälla:Batteri
Effekt:36 V
Svärdlängd:30 cm
Vikt:3,3 kg
Ljudnivå:95 dB
Bästa premiumvalet
3
Markera
Husqvarna 545 Mark II

Husqvarna 545 Mark II

Specifikationer
 • Imponerande prestanda
 • Mycket lättstartad
 • Låg vibrationsnivå
Kraftkälla:Bensin
Effekt:2 700 W
Svärdlängd:33 cm
Vikt:5,3 kg
Ljudnivå:106 dB
Avatar for Marcello Rongione av Marcello Rongione Senast uppdaterad : Jan 10, 2023

Det här testet har fått betyget:

12 Röster, Genomsnitt: 4.8/5

För skogsbrukare är motorsågen ett måste, men även för dig med en större tomt kan motorsågen vara till stor hjälp.

Då utbudet av motorsågar är stort och tekniken har moderniserats är dessa verktyg inte längre enbart lämpade för professionellt bruk.

I dag finns det lättanvända motorsågar i alla tänkbara prisklasser. Har du en mindre trädgård finns det exempelvis batteridrivna och lätta motorsågar som gör jobbet alldeles utmärkt.

I den här sammanställningen har vi valt ut sex motorsågar med olika egenskaper som alla fått höga betyg av både användare och experter. De modeller som ingår i vår sammanställning är:

 1. Stiga CS 545 – Bäst i test
 2. STIHL MSA 200 C-BQ – Bäst batteridriven
 3. Husqvarna 545 Mark II – Bästa premiumvalet
 4. AL-KO BKS 4040 – Bästa budgetvalet
 5. Stihl Motorsåg Stihl MS 211 C-BE
 6. Stiga SPR500AE

Så gjorde vi jämförelsen

För att kunna välja ut de bästa motorsågarna att rekommendera till dig som besöker vår sajt har vi jämfört mängder med modeller.

Vi har bland annat läst experternas recensioner, men framför allt användarnas egna omdömen. På så sätt har vi lyckat sammanställa en lista innehållande de motorsågar som har fått de bästa snittbetygen. Vi har särskilt tittat efter motorsågar som:

 • Fått goda omdömen från flera olika håll
 • Är prisvärda
 • Har bra specifikationer och praktiska funktioner

De motorsågar du hittar här är alltså modeller som är vältestade och som har fått tummen upp av flera av varandra oberoende källor. Du hittar länkar till ett urval av de källor vi har använt oss av längre ner.

Vi förstår att olika kunder har olika behov. Därför har vi dessutom valt ut motorsågar som är bäst inom olika kategorier. Även om vi utsett en modell till bäst i test betyder det alltså inte att det nödvändigtvis är det bästa valet för just dig.

Testvinnare - Motorsåg

Visa alla produkter

1. Stiga CS 545

- Bäst i test

 • Kraftkälla: Bensin
 • Effekt: 1 900 W
 • Svärdlängd: 38 cm
 • Vikt: 4,9 kg
 • Ljudnivå: 99 dB
Stiga SP 426
motorsåg stiga SP 426
Stiga SP 426

Det finns många bra anledningar till att Stiga CS 545 kniper åt sig utmärkelsen ”bäst i test”.  Detta är nämligen en motorsåg som checkar av i princip alla våra krav med bravur. Den är kraftfull, säker, ergonomisk och dessutom mycket prisvärd.

Starkast utan att låta mest

Motorn har en effekt på 1900 W, vilket är starkast i testet. Det betyder dock inte att CS 545 låter betydande mycket mer än de andra bensindrivna modellerna. Ljudnivån ligger på cirka 99 dB.

Ergonomisk

Viktmässigt ligger den på strax under fem kilo, vilket även det imponerar med tanke på dess kraft. Att en motorsåg väger lite bidrar till bättre ergonomi, och det gör även de låga vibrationerna som den här motorsågen ger ifrån sig.

Flera expertrecensioner och användare påpekar faktiskt hur bra avvibrerad Stiga CS 545 är. Du kan med andra ord arbeta under långa perioder, utan risk för skador.

Med tanke på hur snabb och stark motorn är förkortar du dessutom den tid som krävs för att få arbetet gjort. Även det måste anses bidra till god ergonomi.

motorsåg stiga SP 426

Fäll grova träd och kapa ved

Så, vad kan du då göra med den här motorsågen? I princip allt. Det här är nämligen en riktig proffssåg med en svärdlängd på 38 cm som är gjord för att fälla grova träd och kapa grovved.

Letar du efter en motorsåg för att kvista lite i trädgården är det här med andra ord inte modellen för dig. Den här sågen passar bäst för grövre jobb.

Kedjespännare ingår

För att starta sågen behöver du bara dra igång den och gasa tills choken släpper, på klassiskt vis. Vi har inte hittat några uppgifter om att det skulle vara krångligt, utan det verkar som att de flesta användare tycker att det är enkelt att starta sågen.

En kedjespännare som kräver verktyg medföljer, och just att verktyg krävs är egentligen det enda lilla minuset. Många modernare sågar kommer nämligen med spännare som inte kräver verktyg, vilket förstås är smidigare.

På det stora hela är dock det här en mycket prisvärd, högkvalitativ och stark motorsåg, som fixar de tunga jobben med bravur. Ett bra val för dig som utför lite tuffare arbeten i skogen eller på tomten.

 • Ger dig mycket för pengarna.
 • Bra avvibrering.
 • Starkast i testet, utan att för den delen låta högst.
 • Ergonomiskt utformad och väger bara 5 kg.
 • Kedjespänning kräver verktyg.

2. STIHL MSA 200 C-BQ

- Bäst batteridriven

 • Kraftkälla: Batteri
 • Effekt: 36 V
 • Svärdlängd: 30 cm
 • Vikt: 3,3 kg
 • Ljudnivå: 95 dB
motorsåg STIHL MSA 200 C-BQ

Är du ute efter en lite mer miljövänlig motorsåg kan MSA 200 C-BQ vara ett bra alternativ. Detta är nämligen en kraftfull batteridriven motorsåg som med sina 36 V klarar allt ifrån vedsågning till trädgårdsarbeten.

Den innovativa EC-motorn bevarar batteriets kapacitet och ökar livslängden med upp till 70 procent. Och med en svärdlängd på 30 cm klarar MSA 200 C-BQ både att kapa grenar och lite mindre träd.

EC-motor ökar livslängden

Tack vare sin lätta och kompakta EC-motor kan MSA 200 C-BQ använda upp till 55 procent mer effekt ur det redan kraftfulla batteriet. Trots det är motorn skonsam mot batteriet och kan faktiskt öka dess livslängd med upp till hela 70 procent.

Batteritiden varierar beroende vilken effekt du använder, men sträcker sig mellan 15 minuter upp till 200 minuter. Batteri och laddare ingår dessvärre inte i köpet, utan det måste du köpa till separat, vilket trissar upp det totala priset en aning.

God arbetskomfort och säkerhet 

MSA 200 C-BQ är en mycket lätt motorsåg med en vikt på strax över 3 kg. Det gör den behaglig att arbeta med, även längre stunder. Tack vare den mjuka greppmattan på det bakre handtaget får du dessutom ett extra bra och säkert grepp.

Driftreglaget låser du enkelt upp med hjälp av säkerhetsspärren. Du har också ett extra bromssystem för ännu bättre säkerhet som stoppar sågkedjan automatiskt vid kraftiga kast, men också när du släpper det bakre handtaget.

Mycket lättanvänd

Den här motorsågen är utrustad med flera funktioner som gör den både enkel och trevlig att använda. Här finns till exempel en praktisk snabbkedjespänning som gör det enkelt att spänna kedjan, helt utan några verktyg. 

Du har även STIHLs egna Ematic-system som ser till att oljan hamnar där den behövs bäst, vilket faktiskt kan halvera oljeförbrukningen. Att fylla på olja är inga problem tack vare den genomskinliga tanken och det praktiska tanklocket. Den tillåter dig dessutom att alltid se hur mycket olja du har kvar.

Ett miljövänligare alternativ

STIHL MSA 200 C-BQ är ett bra val för dig som föredrar ett lite miljövänligare alternativ när det kommer till din motorsåg. Och trots att MSA 200 C-BQ är batteridriven klarar den ändå de flesta uppgifter briljant. Den är dessutom mycket lätthanterad och utrustad med flera säkerhetsfunktioner.

Av användarna själva får MSA 200 C-BQ höga betyg, framför allt för den låga vikten, goda byggkvaliteten och enkla underhållet. Visst är batteridrivna motorsågar aldrig lika starka som bensindrivna, men för enklare projekt och trädgårdsarbeten passar den här modellen fint.

 • Låg vikt ger god arbetskomfort.
 • Många bra säkerhetsfunktioner.
 • Miljövänligare än bensindrivna modeller.
 • EC-motor ökar batteriets livslängd.
 • Klarar inte lika tunga arbeten som batteridrivna modeller.
 • Något kort svärdlängd - 30 cm.

3. Husqvarna 545 Mark II

- Bästa premiumvalet

 • Kraftkälla: Bensin
 • Effekt: 2 700 W
 • Svärdlängd: 33 cm
 • Vikt: 5,3 kg
 • Ljudnivå: 106 dB
Husqvarna 545 Mark II

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Betala sennare.
 • Fri frakt över 500 kr.

Husqvarna 545 Mark II är motorsågen för dig som inte vill kompromissa med prestanda. Här får du en kraftfull och uthållig motorsåg med imponerande styrka som kapar både små och medelstora träd utan problem.

545 Mark II är dessutom utrustad med en mängd praktiska funktioner som gör den ännu trevligare att arbeta med, både på tomten och i skogen. Den följer dessutom världens strängaste miljöbestämmelser för att ge ifrån sig minskade utsläpp.

Kraftfull, men smidig

545 Mark II är en kraftfull motorsåg med en motoreffekt på hela 2 700 W. Varvtalet vid maximal effekt ligger på imponerande 9900 varv/min. Det gör att den klarar allt ifrån kvistning, fällning och kapning av både små och medelstora träd utan problem.

Trots sin styrka är detta dock en ganska smidig motorsåg med en låg och smal sågkropp. Det gör maskinen behaglig att hantera i de flesta situationer, även om den är en av de tyngsta modellerna i vår sammanställning.

Lättstartad med låg vibrationsnivå

Att starta Husqvarna 545 Mark II är inga problem, du behöver bara trycka på den kombinerade start- och stoppkontakten. Motståndet i startsnöret är dessutom reducerat med hela 40 procent så att du enkelt ska kunna starta maskinen utan större ansträngning.

En annan fördel med den här motorsågen är dess vibrationsdämpare. Deras syfte är helt enkelt att minimera vibrationerna från motorn för att skydda användarens händer och armar.

Smarta funktioner underlättar användningen

En av anledningarna till att Husqvarna 545 Mark II blivit en så uppskattad motorsåg är på grund av dess många funktioner. Här är några av de främsta:

 • AutoTune – Justerar förgasaren automatiskt för att kompensera för faktorer som höjd, luftfuktighet, temperatur och så vidare.
 • Cylinderkåpa med snäpplås – Sparar dig tid vid rengöring samt när det är dags att byta tändstift.
 • Genomskinlig bränsleindikator – Tillåter dig att enkelt kontrollera mängden bränsle.
 • Låsfunktion för svärmuttrar – Förhindrar att de försvinner.
 • Inoch utfällbart tanklock – Enkelt att öppna och stänga, även om du använder vinterhandskar. 

Utöver det har du även en justerbar oljepump, en sidmonterad kedjesträckare och ett fällriktmärke med hög slitstyrka.

Ordentligt med kraft till ett lite högre pris

Husqvarna 545 Mark II är ett riktigt kraftpaket som dessutom är utrustad med en rad praktiska funktioner för bättre användarvänlighet. Men detta är också en motorsåg i premiumsegmentet, så om du är intresserad får du vara beredd att betala priset.

Allra bäst passar 545 Mark II husägaren med mycket mark, men för enklare behov kan en lite billigare modell vara mer än tillräcklig.

 • Hög prestanda med effekt på 2 700 W.
 • Start- och stoppkontakt för ännu enklare start.
 • Enkel att rengöra.
 • Många praktiska funktioner.
 • Ett dyrare alternativ.
 • Ganska tung.

4. AL-KO BKS 4040

- Bästa budgetvalet

 • Kraftkälla: Bensin
 • Effekt: 1 500 W
 • Svärdlängd: 40 cm
 • Vikt: 5,3 kg
 • Ljudnivå: 113 dB
AL-KO BKS 4040

Vill du komma ner några hundralappar i pris rekommenderar vi AL-KO BKS 4040. Den här allroundsågen med långt svärd liknar vår Stiga SP 426 prestandamässigt på många sätt, även om den inte är riktigt lika kraftfull.

AL-KO BKS 4040

Låg prislapp

Med tanke på den prestanda du får är AL-KO BKS 4040 mycket trevligt prissatt. I skrivande stund har den ett snittpris på ungefär 1 600 kronor, vilket är bra mycket lägre än många prestandamässigt jämförbara motorsågar.

Fällning och kvistning

Det här anses vara en ”alloroundsåg”, vilket i praktiken innebär att den går att använda till det mesta du kan behöva såga.

Kanske är det inte en såg du som skogsarbetare tar med dig för en hel dags arbete (det finns kraftfullare och lättare alternativ). Men har du en stor tomt och behöver kvista och fälla större träd då och då gör AL-KO-sågen definitivt jobbet.

Automatisk kedjesmörjning

Vi gillar när tillverkare använder innovation för att göra skötseln enklare. En sak som sticker ut med AL-KO:s såg är den automatiska kedjesmörjningen, som gör det enklare att ta hand om den även om du inte har djupkunskaper.

Det här är även en såg med bra säkerhetsfunktioner, såsom det säkra greppet med 3-tandat mothåll. Även det gör den ytterst lämplig för användning även av privatpersoner utan allt för mycket erfarenhet.

 • Bra säkerhetsfunktioner för tryggare användning.
 • Automatisk smörjning av kedjan.
 • Lång räckvidd tack vare det långa svärdet.
 • Något tung - väger över 5 kilo.

5. Stihl Motorsåg Stihl MS 211 C-BE

 • Kraftkälla: Bensin
 • Effekt: 1 700 W
 • Svärdlängd: 40 cm
 • Vikt: 4,6 kg
 • Ljudnivå: 113 dB
Stihl Motorsåg Stihl MS 211

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Skickas inom 1-2 arbetsdagar.
 • 14 dagars ångerrätt

Premiumvalet kombinerar det bästa från de tidigare nämnda sågarna. Den har kraften från Stiga SP 426 och enkelheten från Stiga SPR500AE. Den har också ett lika långt svärd som AL-KO BKS 4040, samtidigt som den är starkare och väger mindre.

Stihl Motorsåg Stihl MS 211

Enkel att starta och rengöra

Tack vare Easy2Start-funktionen är det enklare att dra i gång den här sågen än många andra bensindrivna modeller. Den är dessutom mycket enkel att hålla ren, då denna funktion är halvautomatiserad.

Kan fälla även stora träd

Det här är en såg som du kan använda till att kvista träd, men helst ska den användas till större uppgifter för att komma till sin rätt. MS 211 C-BE är nämligen tillräckligt stark för att kunna fälla större träd, vilket gör den mycket lämplig för dig som äger en stor tomt.

Slitstark kejda

Det här är den dyraste motorsågen i vår sammanställning, vilket kan få en del användare att tveka. Vi vågar dock påstå att det finns goda argument till varför MS 211 C-BE kostar lite mer än de andra.

Förutom att den har väldigt bra specifikationer har den också en robust konstruktion. Det märks inte minst på den slitstarka kedjan i hårdmetall. Detta i kombination med hur enkelt det är att hålla sågen ren gör att vi förväntar oss en lång livslängd, och att den under längre perioder kan vara mer eller mindre underhållsfri.

MS 211 C-BE är kort sagt ett bra val för dig som har råd att investera i kvalitet och dessutom uppskattar att motorsågen inte kräver expertkunskaper för att tas hand om.

 • Mycket kraftfull - klarar även de tuffaste sågjobben.
 • Enkel att underhålla och hålla ren.
 • Praktiskt Easy2Start-funktion för enklare start.
 • Ganska hög prislapp.

6. Stiga SPR500AE

 • Kraftkälla: Batteri
 • Effekt: 1000 W
 • Svärdlängd: 30 cm
 • Vikt: 3 kg
 • Ljudnivå: 105 dB
motorsåg Stiga SPR 500 AE

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Gratis frakt över 625 kr
 • Höga betyg hos Trustpilot.se

Batteridrivna motorsågar passar bra för kvistning och andra enklare trädgårdsuppgifter, där en bensindriven motorsåg är onödigt kraftfull och tung.

Stiga SPR500AE kombinerar allt som är positivt med batteridrivna motorsågar: låg vikt, inga avgaser, låg ljudnivå, låga vibrationer och en motor som inte kräver något underhåll.

Den är dessutom utrustad med en enkel kontrollpanel, så att det är enkelt att använda sågen även för kompletta nybörjare.

batteridriven motorsåg Stiga SPR 500 AE

Testvinnande såg

Stiga SPR500AE har prisats i Gör-det.själv.se 2020, där batteridrivna motorsågar jämfördes. Sågen utsågs faktiskt till testvinnare och fick höga poäng för sin ergonomi, hastighet, säkerhet och uthållighet.

Bra säkerhetsfunktioner

Bland utmärkande säkerhetsfunktioner finns elektronisk avstängning (måste aktiveras för att kunna starta sågen) och att kedjan stannar så fort du släpper startknappen.

På minuskontot finns det som egentligen utmärker alla batteridrivna motorsågar, nämligen att de inte går att jobba med särskilt länge innan de måste laddas. Detta går dock att lösa om du köper till ett extrabatteri.

För dig som letar efter en batteridriven motorsåg är Stiga SPR500AE den bästa just nu. Du får inte bara alla fördelar som en batteridriven såg medför, utan också förvånansvärt mycket kraft och en såg som är mycket enkel att använda även för nybörjare.

 • Enkel och säker att använda.
 • Smidig att underhålla.
 • Låga vibrationer.
 • Endast lämplig för kortare sågjobb.

Guide: Viktigt att känna till när du köper motorsåg

Vilken motorsåg som passar dig bäst beror på om du är skogsarbetare, har mycket träd på din tomt, eller bara behöver en enklare och behändigare såg för trädgården.

I dag finns det motorsågar i flera olika prisklasser, och det är inte längre nödvändigtvis så att de behöver drivas med bensin. Många enklare motorsågar drivs med el, antingen med sladd eller batteri.

Men vad är egentligen skillnaden? Och hur väljer du en motorsåg som passar just dig? Det ska vi hjälpa dig att komma fram till i den här guiden.

Bensindriven motorsåg – mest kraftfull

För skogsarbeten, grovvedsklyvning och trädfällning bör du välja en klassisk bensindriven motorsåg. När det kommer till kraft är dessa sågar nämligen helt överlägsna andra modeller.

Men bortsett från att vara kraftfullare är de också tyngre och ofta dyrare. Har du inte behov av en motorsåg med mycket styrka finns det alternativ som både är smidigare och kostar mindre.

Batteridriven motorsåg – smidigast

Batteridrivna motorsågar har blivit allt mer populära under senare år. Det beror till stor del på att teknikutvecklingen gjort att batterier numera håller längre. Det går helt enkelt att driva sågen längre i dag än vad det gjort tidigare.

Även om batteridrivna sågar inte har samma kraft som bensindrivna har de flera andra fördelaktiga egenskaper. Dels slipper du avgaser, men också kostnaden för bensin. De batteridrivna sågarna är dessutom mer tystgående och ofta lättare att bära runt på.

Ska du kvista eller fälla mindre träd kan en batteridriven motorsåg räcka långt. Detsamma gäller för eldrivna motorsågar med sladd, som har fördelen att de inte laddar ur som ett batteri gör och därmed kan köras hur länge som helst.

Nackdelen med en eldriven motorsåg, förutom att den saknar samma kraft som en bensindriven, är förstås att du måste ta hänsyn till sladden.

För att summera:

 • Ska du utföra skogsarbete eller fälla tunga träd: välj en bensindriven motorsåg.
 • För mindre trädfällning eller kvistande: välj en eldriven såg. Allra smidigast är en batteridriven såg, eftersom du då slipper att dra med dig en sladd.

Viktigt med rätt kunskaper

Det finns ingen lag på att du som privatperson ska ha någon särskild utbildning för att använda en motorsåg på din egen tomt. Men det betyder inte att du bör sätta sågen i händerna på vem som helst.

Varje år sker allvarliga motorsågsolyckor och skogsarbete sticker faktiskt ut i statistiken när det kommer till arbetsplatsolyckor.

Vi rekommenderar dig därför att skaffa dig rätt kunskaper genom en utbildning (motorsågskörkort) om du ska ge dig ut i skogen och fälla träd.

För mindre arbeten på din egen tomt är risken måhända inte lika hög att drabbas av allvarliga skador, men du bör ändå vidta försiktighetsåtgärder.

Använd skyddsutrustning

Ett enkelt, och relativt billigt, sätt att skydda sig är att skaffa rätt skyddsutrustning och inte slarva med att bära den när du arbetar i trädgården.

Du kanske tycker att det verkar onödigt att bära utrustning som en professionell skogsarbetare för att röja lite i trädgården. Men en olycka händer lätt, och snabbt, även under mindre jobb.

Använd därför gärna något av följande när du arbetar med en motorsåg:

 • Skyddsbyxor
 • Kängor med stålhätta eller sågskyddsstövlar
 • Visir/skyddsglasögon
 • Arbetshandskar
 • Hjälm (vid trädfällning)

Hur tar man hand om en motorsåg?

När du väl köpt en motorsåg är det förstås viktigt att du tar hand om den på rätt sätt om du vill att den ska hålla länge.

Du bör hålla kedja väloljad, slipad och lagom spänd. Glöm inte att även kontrollera och rengöra luftfiltret med jämna mellanrum. Se också till att förvara din motorsåg på en plats där den inte utsätts för onödigt slitage – lämna den exempelvis inte utomhus under långa perioder.

Viktiga tillbehör till motorsågen

Det kan också vara en bra idé att köpa extra kedjeolja, fil- och ryttarmall samt en extra kedja, redan när du köper din nya motorsåg. Även andra tillbehör kan vara av nytta och nedan ska vi ge dig exempel på några av dessa.

 • Kedja: En motorsåg som används ofta kommer du förr eller senare att behöva byta kedjan på. Då är det bra att ha en extra till hands.
 • Svärd: Motorsågens svärd slits inte ut lika snabbt som kedjan, men det kan ändå bli nödvändigt att byta ut det efter en tids användning.
 • Motorsågsolja: Ett mycket viktigt tillbehör som du alltid bör ha tillgängligt. Oljan ser till att hålla motorsågen i trim och du kan behöva smörja ganska ofta (dock inte till överdrift).
 • Vinsch, brytjärn eller fällriktare: Fäller du stora träd är det till stor hjälp om du har en vinsch som ser till att trädet faller dit du vill. Även brytjärn och fällriktare hjälper till med att få trädet att falla åt rätt håll. Fällriktaren kan även användas för att lyfta timmer.
 • Fällkil: Fällkilen är i regel tillverkad en mycket robust plast och förhindrar att trädet nyper fast i sågen.
 • Kedjeslip: En kedjeslip är viktig för att hålla skärlänkarna vassa. Du märker för det mesta själv när det är dags att slipa, då motorsågen får allt svårare att såga igenom träden.

Viktigt när du väljer motorsåg

Tiden då du snällt fick välja mellan de produkter som den lokala handlaren hade på lager är förbi. I dag har du hela internet till ditt förfogande, och även om det kan göra valet svårare, för det också med sig många fördelar.

Det har exempelvis aldrig varit enklare att jämföra produkter. Vi på Bäst-i-testet.se utgår till exempel till stor del efter både vad användare och experter tycker om de produkter vi har med i vår sammanställning. Och har många gett motorsågen höga betyg är chansen stor att även du kommer att bli nöjd.

Då det finns många återförsäljare som erbjuder samma motorsåg blir det dessutom enklare att jämföra priser. På så sätt kan du vara säker på att inte betala överpris.

Garantitiden är viktig

Var också noga med att välja en motorsåg som kommer med bra garanti. Även om du är noggrann med underhållet kan det uppstå skador som inte är reparerbara utan kräver att du byter ut sågen. Vi rekommenderar därför att du alltid slänger ett öga på garantitiden innan du köper.

Finns reservdelar?

Om något på sågen går sönder eller slits ut är det viktigt att det är lätt att få tag på reservdelar. Detta är vanligtvis inget problem när det gäller sågar av välkända märken, men det skadar inte att kolla upp det.

Undersök också hur enkelt det är att faktiskt hitta reservdelarna. Det underlättar om det går att köpa från flera olika återförsäljare så att du inte behöver vänta för länge med att fixa din såg.

Ergonomi

Alla motorsågar är inte byggda på samma sätt, och det är inte ovanligt att billigare modeller ofta gör avkall på funktionalitet.

Detta behöver förstås inte vara ett problem, utan det beror helt på dina behov. Men om du har tänkt att använda din motorsåg under längre stunder finns det goda skäl att tänka på vilken modell du väljer.

En motorsåg med sämre vibrationsdämpning leder till att du utsätts för mycket vibrationer, vilket i värsta fall kan leda till skador. Ett bra vibrationsskydd gör med andra ord mycket för ergonomin, och är värt att betala lite extra för.

Motorsågens grepp och vikt är andra aspekter som bidrar till bättre eller sämre ergonomi.

Säkerhetsfunktioner

Vi har varit inne på det tidigare: tänk på säkerheten när du arbetar med motorsåg. Oavsett vilken motorsåg du väljer kommer den att vara utrustad med en stoppknapp och spärr så att du inte ska råka öka gasen ofrivilligt. Detta är lagstadgat och är alltså ett krav för alla modeller.

Se dock även till att välja en motorsåg med säkerhetsfunktioner så som kedjebroms, fångtapp och högerhandsskydd.

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

Liknande tester

snöslunga test
4 Snöslunga testade
AL-KO Snowline 620 E II
Bäst i test AL-KO Snowline 620 E II
högtryckstvätt test
4 Högtryckstvätt testade
Nilfisk E 145.4 -9 X-TRA
Bäst i test Nilfisk E 145.4 -9 X-TRA
Lövblås
3 Lövblås testade
Dewalt DCM562PB
Bäst i test Dewalt DCM562PB
Regntunna
4 Regntunna testade
Greenline 200 l
Bäst i test Greenline 200 l
Sekatör bäst i test
3 Sekatör testade
ARS VS-8Z
Bäst i test ARS VS-8Z
poolrobot
4 Poolrobot testade
Pooli Climber PRO
Bäst i test Pooli Climber PRO
Bevattningssystem bäst i test
3 Bevattningssystem testade
Smart Kontrollpanel Set Gardena
Bäst i test Garden Smart System Set
Häcksax test
4 Häcksax testade
Makita DUH602Z
Bästa häcksax med batteri Makita DUH602Z
test av kompost
4 Kompostkvarn testade
- Kompostkvarn Bosch AXT 25 TC

Bäst i test Kompostkvarn Bosch AXT 25 TC

Jämför specifikationer

Nedan kan du se testvinnarna i vår jämförelse. Du kan scrolla i sidled för att se alla vinnare.

Produkter

1
image
2
image
3
image
image
image
image

Specifikationer

Stiga CS 545

STIHL MSA 200 C-BQ

Husqvarna 545 Mark II

AL-KO BKS 4040

Stihl Motorsåg Stihl MS 211 C-BE

Stiga SPR500AE

Betyg:
Kraftkälla:BensinBatteriBensinBensinBensinBatteri
Effekt:1 900 W36 V2 700 W1 500 W1 700 W1000 W
Svärdlängd:38 cm30 cm33 cm40 cm40 cm30 cm
Vikt:4,9 kg3,3 kg5,3 kg5,3 kg4,6 kg3 kg
Ljudnivå:99 dB95 dB106 dB113 dB113 dB105 dB

Vanliga frågor och svar

Det beror på hur och var du har tänkt att använda motorsågen. Större tomter och skog där du ska fälla stora träd kräver en motorsåg med längre svärd och större kapacitet. För kvistning och andra lättare uppgifter passar en batteridriven motorsåg bättre.

Kedjan ska inte hänga under svärdet, utan vidröra svärdets undersida utan att sitta för tätt inpå. En rätt spänd kedja ska du kunna dra runt för hand utan problem. Tänk också på att inte justera kedjespänningen när kedjan är varm. Kedjan krymper nämligen något när den svalnar.

Du behöver skaffa en särskilt anpassad fil för din typ av motorsåg, för at fila kedjans skär för hand. Alternativt kan du skaffa en motorsågsslip som slipar skärlänkarna automatiskt. Den går att ställa in för flera olika storlekar på kedjor.

De flesta motorsågar har en tvåtaktsmotor. Det betyder att du ska fylla på dem med alkylatbensin 2-takt.

Är motorn varm kan det krävas mer kraft för att få i gång den. Det kan räcka med att du rycker hårdare i snöret. Om din motorsåg är utrustad med en dekompressionsventil ska du se till att använda dig av den. Då ökar chansen för att du ska slippa behöva använda mycket kraft för att få igång sågen.

Hjälpte det här testet om Motorsåg dig?

12 Röster, Genomsnitt: 4.8/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

snöslunga test

Snöslunga test - 4 testvinnare

högtryckstvätt test

Högtryckstvätt: 4 testade modeller

Lövblås

Lövblås: 3 testade modeller

Testvinnare - Motorsåg

 1. Stiga SP 426

  Stiga CS 545

  Bäst i test
 2. motorsåg STIHL MSA 200 C-BQ

  STIHL MSA 200 C-BQ

  Bäst batteridriven
 3. Husqvarna 545 Mark II

  Husqvarna 545 Mark II

  Bästa premiumvalet

Vanliga frågor och svar

Det beror på hur och var du har tänkt att använda motorsågen. Större tomter och skog där du ska fälla stora träd kräver en motorsåg med längre svärd och större kapacitet. För kvistning och andra lättare uppgifter passar en batteridriven motorsåg bättre.

Kedjan ska inte hänga under svärdet, utan vidröra svärdets undersida utan att sitta för tätt inpå. En rätt spänd kedja ska du kunna dra runt för hand utan problem. Tänk också på att inte justera kedjespänningen när kedjan är varm. Kedjan krymper nämligen något när den svalnar.

Du behöver skaffa en särskilt anpassad fil för din typ av motorsåg, för at fila kedjans skär för hand. Alternativt kan du skaffa en motorsågsslip som slipar skärlänkarna automatiskt. Den går att ställa in för flera olika storlekar på kedjor.

De flesta motorsågar har en tvåtaktsmotor. Det betyder att du ska fylla på dem med alkylatbensin 2-takt.

Är motorn varm kan det krävas mer kraft för att få i gång den. Det kan räcka med att du rycker hårdare i snöret. Om din motorsåg är utrustad med en dekompressionsventil ska du se till att använda dig av den. Då ökar chansen för att du ska slippa behöva använda mycket kraft för att få igång sågen.