Inför vår sammanställning har vi jämfört de största matkassarna i Sverige utifrån:

 • Vad de kostar
 • Kvalitet
 • Om det ofta finns erbjudanden
 • Prenumeration- och leveransvillkor
 • Om kunden själv kan anpassa matkassen
 • Variation i recept
 • Utbudet av veganska och vegetariska alternativ

Vi har också jämfört kundomdömen för att se vilka företag som har de högsta samlade snittbetygen Nedan kan du läsa mer om våra källor till sammanställningen

Jämför specifikationer

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
image
image
Utmärkelse: Bästa matkassenBästa premiumkassenBästa vegetariska/veganska matkassenVi rekommenderarBilligaste matkassen
Produkt: Hello FreshMatkomfort.seLinas MatkasseMiddagsfridCityGross Matkasse
Betyg:
Antal personer:2 - 41 - 82 eller 42 - 42 - 6
Måltider per vecka:3 - 53 - 43 - 53 - 53 - 5
Pris:Från 550 kronorFrån 590 kronorFrån 659 kronorFrån 589 kronorFrån 469 kronor

1. Hello Fresh - Bästa matkassen

 • Antal personer: 2 – 4
 • Måltider per vecka: 3 – 5
 • Pris: Från 550 kronor
Hello Fresh matkasse bäst i test

Baserat på utbud och kundomdömen har vi utsett Hello Fresh till den bästa matkassen i vår sammanställning. Här kan du välja och vraka mellan 28 smaskiga recept som kostar från bara 54 kronor per portion. Företaget har över 14 000 recensioner på Trustpilot där mer än hälften ger företaget högsta möjliga betyg. Det tycker vi är ett tydligt tecken på att kunderna uppskattar de matkassar som erbjuds.

För vegetarianen, familjen och gourmanden

Hos Hello Fresh kan du välja mellan att få tre eller fem recept per vecka för 2 – 4 personer . De matkassar du kan välja mellan är: Kött och grönt, Vegetariskt, Familjevänligt, Snabbt och enkelt, Fisk och grönsaker, Mest grönt och Kalorismart. Utöver det finns kategorin Premium som passar lite finare tillfällen och Världens kök,

Du har dessutom möjlighet att skräddarsy din helt egna matkasse, vilket innebär att du får ett antal recept att välja mellan från olika kategorier. I de flesta kategorier kan du välja mellan fem olika recept varje vecka, förutom i Premium (som passar lite finare tillfällen) där du får ett recept varje vecka och Världens kök där antalet recept varierar. Allt som allt har du med andra ord mycket stora möjligheter att variera veckans meny genom Hello Fresh.

Flexibla leveransdagar och villkor

Många matkasseföretag levererar bara i veckoslutet eller början av veckan, men Hello Fresh är mer flexibla än så. Deras leveransdagar är nämligen måndag till söndag, och du väljer själv vad som passar dig bäst. Och vill du göra ändringar i din beställning behöver du dock göra det några dagar innan.

Det är också flexibelt att vara kund hos Hello Fresh eftersom du inte behöver tänka på någon bindningstid. Det betyder att du enkelt kan pausa din prenumeration om du exempelvis ska resa bort, eller avsluta den helt.

Mycket prisvärt

Prismässigt är Hello Fresh inte det billigaste alternativet, men inte heller dyrast – priset per måltid startar på 54 kronor. Deras mycket höga kundomdömen, flexibla leveranstider och möjligheten att variera din kasse tycker vi gör dem mycket prisvärda. Vi rekommenderar därför att du provar på Hello Fresh, oavsett hur din kosthållning ser ut. Och glöm inte att kolla efter förmånliga erbjudanden innan du signar upp som ny kund.

Läs hela vårt omdöme av Hello Fresh!

 • Flexibla leveranstider (måndag till söndag).
 • Skräddarsy din matkasse.
 • Utmärkta kundomdömen på Trustpilot.
 • Avsluta eller pausa när du vill.
 • Inga matkassar för singelhushåll.

Beställ här:

 • Ingen bindningstid
 • Snabba leveranser

2. Matkomfort.se - Bästa premiumkassen

 • Antal personer: 1 – 8
 • Måltider per vecka: 3 – 4
 • Pris: Från 590 kronor

Såser, toppingar och soppor, tillagade från grunden – det är detta som skiljer Matkomfort.se från andra matkassar. Idén med den här matkassen är nämligen att erbjuda någonting mer än bara en kassa med råvaror och recept. Här är de svåraste momenten, som sås och grytbaser, redan färdiglagade av proffskockar, och kan sedan enkelt göra de sista momenten själv.

Tidsbesparande med resturangskvalitet

Står exempelvis en bouillabaisse på menyn kommer Matkomfort.se skicka med en färdiglagad grytbas och aioli att toppa med – du själv tillsätter fisken och låter grytan koka ihop medan du rostar brödkrutongerna. Tidsbesparande och möjlighet att njuta av en måltid utöver det vanliga, utan kockkunskaper, alltså.

En premiumkassen för gourmanden

Matkomfort erbjuder flera olika matkassar i olika kategorier och prisklasser, exempelvis Familjefavoriter med klassiska smaker som passar hela familjen och Hälsolådan som innehåller fågel, fisk och vegetariskt. Du har också en Premium-kasse som är lite dyrare än snittet, men som ger dig råvaror av riktigt hög kvalitet, alltid ekologiska eller närproducerade grönsaker samt hemlagade grytbaser, såser, soppor, toppingar och kryddblandningar. Föredrar du ett helvegetariskt alternativ finns även Vego Premium som kostar något mindre.

Hos Matkomfort kan du välja mellan 3 – 4 recept för mellan 1 – 8 personer. Långt ifrån alla matkassar erbjuder så stor variation när det gäller hushållets storlek, så det är ett stort plus. Rent prismässigt placerar sig dock Matkomfort över snittet, men har du möjlighet att betala lite mer för en matupplevelse utöver det vanliga och med baser förberedda av skickliga kockar från grunden är Matkomfort.se ett riktigt bra val.

Leverans på söndagar och inte bindande

Matkomfort levererar en gång i veckan, och då huvudsakligen på söndagar. Du kan själv välja om du vill ha leveransen varje eller varannan vecka och tilldelas en leveranstid. Du har alltså inte möjligheten att välja leveranstiden precis som det passar dig. Däremot kan du be om att få kassen lämnad utanför dörren om du inte skulle vara hemma.

Vill du prova på Matkomfort.se behöver du inte oroa dig för uppsägningstid. Du kan när som helst avsluta prenumerationen, och sju dagar innan leverans kan du avboka eller ändra.

Av de omkring 115 personer som hittills har lämnat sitt omdöme på Trustpilot är det ingen som är missnöjd. Företaget har 4,8 av 5 möjliga i snittbetyg. Även på Reco.se är snittomdömet högt – över 1 300 personer har röstat och snittet är 4,5 av 5.

 • Premiumkasse med färdiga såser och grytbaser tillagade från grunden.
 • Även vegetariskt premiumalternativ.
 • Närodlade eller ekologiska grönsaker.
 • Erbjuder måltider för mellan 1 - 8 personer.
 • Ett dyrare alternativ.
 • Inte möjligt att välja leveranstid själv.

Beställ här:

 • Ingen bindningstid.
 • Alltid fri frakt.

3. Linas Matkasse - Bästa vegetariska/veganska matkassen

 • Antal personer: 2 eller 4
 • Måltider per vecka: 3 – 5
 • Pris: Från 659 kronor
Linas matkasse

Linas Matkasse är ett populärt matkasseföretag som har funnits med ett tag. De har närmare tusentals omdömen på Trustpilot och flera matkassar att välja mellan. Det finns dessutom möjlighet att skräddarsy innehållet. Ett pålitligt alternativ för dig som tänkt skaffa en matkasse under en längre period.

Beroende på var i landet du bor sker leveransen av matkassarna på söndag eller måndag. Du får en bestämd leveranstid då du förväntas vara hemma en dag innan leveransen sker. Är du inte hemma lämnas matkassen utanför din dörr. Smidigt, om än inte så flexibelt som Hello Fresh, där du har större möjlighet att välja leveransdag.

Passar dig som äter växtbaserat eller som är intolerant

Även hos Linas Matkasse kan du välja mellan nio olika kassar: Vegetariskt, Linas Express, Barnfamilj, Vegan, Klassiskt och inspirerande, ViktVäktarna, Enkelt och lättlagat, Glutenfri eller Laktosfri. Vi gillar den här variationen, och framför allt att även du som är laktos- eller glutenintolerant kan hitta något som passar dig.

När det gäller den veganska och vegetariska kassen kan du välja mellan att få 3 – 5 middagar för 2 – 4 personer. Det gäller övriga matkassar också, utom Enkelt och lättlagat som går att få för upp till 6 personer.

Du väljer själv om du vill ha en färdigplanerad matkasse eller om du vill byta ut recepten. Som mest har du 80 goda och spännande recept att välja mellan varje vecka. Vi gillar också att du kan avsluta prenumerationen när du vill, byta matkasse eller hoppa över veckor.

Bra pris särskilt som ny kund

Linas Matkasse erbjuder genomsnittliga priser på sina matkassar, men en rad generösa erbjudanden för nya kunder där du kan spara en stor slant. Just nu får du till exempel 30 procent rabatt på din första matkasse samt 20 procent rabatt på din andra och tredje.

Håll utkik på hemsidan för att ta del av förmånliga välkomsterbjudanden, exempelvis rabatterat pris på dina första matkassar.

Många matkasseföretag erbjuder extra bra priser för nya kunder, men Linas matkasse är faktiskt bland de mest generösa. Vi gillar också utbudet av matkassar som passar både veganer, vegetarianer samt gluten- och laktosintoleranta.

 • Skräddarsy din matkasse – många rätter att välja mellan.
 • Erbjuder vegansk och vegetarisk matkasse.
 • Generösa välkomsterbjudanden.
 • En möjligt att välja leveransdag.

Beställ här:

 • Ingen bindningstid
 • Växtbaserade matkassar

4. Middagsfrid - Vi rekommenderar

 • Antal personer: 2 – 4
 • Måltider per vecka: 3 – 5
 • Pris: Från 589 kronor
middagsfrid-logo

Middagsfrid är ett annat populärt matkassealternativ. Likt Linas Matkasse erbjuder de ett brett utbud som riktar sig främst till familjer, men också till dig som vill ha en prisvärd kasse levererad varje eller varannan vecka.

Middagsfrid har många användare och har både blivit testvinnare och fått en del kritik av användare. Det är å andra sidan vanligt när det gäller matkassar som funnits länge på marknaden och haft många olika kunder.

På Trustpilot är snittomdömet det inte så övertygande. Kritiken riktas främst mot att användare inte är nöjda med variationen på recepten samt att det inte går att skräddarsy matkassen. Samtidigt finns det också väldigt många positiva omdömen, där kunderna är nöjda med såväl kvaliteten på råvarorna som leveransen.

Flera valmöjligheter

Hos Middagsfrid finns det ingen möjlighet att skräddarsy matkassen, men desto fler fasta alternativ att välja mellan – faktiskt nio stycken. Här hittar du Barnkassen med barnens favoriter, Lättlagade kassen, Subersnabba kassen, Flexitariankassen, Vegokassen, Fruktkassen, Melliskassen, Originalkassen och Kalorismarta kassen.

Avsaknaden av skräddarsydda val till trots är Middagsfrid ändå på sitt sätt ett av de mest flexibla alternativen. Detta eftersom du till exempel kan få en kasse med bara mellanmål eller frukt, något som få andra matkasseföretag erbjuder.

Vad gäller storleken på kassen kan du välja mellan att få 3 – 5 måltider för mellan 2 – 4 personer. För dig som bor ensam eller har en stor familj kan det alltså finnas mer passande matkassar, exempelvis Matkomfort.

Leverans söndag till tisdag

Beroende på var du bor levererar Middagsfrid din matkasse på söndag, måndag eller tisdag. På leveransdagen får du ett preliminärt klockslag då kassen levereras med möjlighet att följa din leverans. Skulle du inte vara hemma lämnas kassan utanför dörren.

På den här punkten fungerar Middagsfrid som de flesta andra matkasseföretag, med undantag från Hello Fresh som har ett mer flexibelt leveranssystem.

Pausa eller avsluta prenumeration 9 dagar före

Skulle du vilja pausa din prenumeration eller helt avsluta den måste den kommande leveransen hinna avbokas, vilket betyder att du måste göra det 9 dagar innan. Det är viktigt att tänka på om du tar del av ett nykundserbjudande och bestämmer dig för att du inte vill ha en leverans till.

 • Erbjuder ofta generösa nykundserbjudanden.
 • Levererar till många delar av landet.
 • Roliga specialkassar med mellanmål eller bara frukt.
 • Sämre betyg än många konkurrenter.
 • Inte möjligt att skräddarsy din matkasse.

Beställ här:

 • Ingen bindningstid.
 • Flexibelt leveranssystem.

5. CityGross Matkasse - Billigaste matkassen

 • Antal personer: 2 – 6
 • Måltider per vecka: 3 – 5
 • Pris: Från 469 kronor
citygross matkasse

City Gross är en välkänd matvarubutik, men visste du att de också erbjuder matkassar? Här hittar du allt från Familjekassen (även med ett helt laktosfritt alternativ) olika varianter av ViktVäktarnas matkasse. CityGross erbjuder även den billigaste matkassen i vår sammanställning, som kort och gott heter Billiga kassen.

Billiga kassen för 469 kronor

City Gross billigaste matkasse har prisats bland annat i Expressen där den fick fyra getingar och omdömet ”Fantastiskt gott och prisvärt”. Den kostar inte mer än 469 kronor och då får du fyra middagar för fyra personer, vilket betyder att kostnaden per portion inte ligger på mer än cirka 30 kronor!

Recepten till kassen följer inte med som någon broschyr, utan du hittar dem i stället på hemsidan. Sedan är det bara att beställa kassen och antingen plocka upp den själv i din City Gross-butik eller få den hemlevererad.

Om du väljer att plocka upp kassen själv får du möjligheten att även plocka ner andra varor från City Gross sortiment som du behöver. Då behöver du med andra ord inte slösa tid i butiken utan kan sköta hela handlingen hemifrån.

Leverans på måndagar

City Gross erbjuder sin matkasse till flera svenska städer och levererar på måndagar mellan kl. 16 och kl. 21. Skulle du inte vara hemma gör budet en bedömning om det är säkert att lämna varorna utanför dörren. När varorna lämnas utanför dörren är det nämligen du som har ansvaret för dem.

Vi tycker att det är en vettig policy, då du som kund inte ska behöva oroa dig för att din matkasse blir stulen och sedan stå helt utan möjlighet att få någon ersättning för den.

Matkassen kostar 49 kronor att få levererad, vilket är ett minus, med tanke på att många av konkurrenterna har gratis leverans. Men trots att du får betala för frakten är ändå City Gross den billigaste matkassen i vår jämförelse.

 • Billigaste matkassen i jämförelsen - från cirka 30 kronor/portion.
 • Strålande betyg av kunderna.
 • Möjlighet att handla andra varor om du hämtar upp själv.
 • Stor variation av matkassar, även för dig som är laktosintolerant.
 • Frakten kostar extra.

Beställ här:

 • Ingen bindningstid.
 • Snabba leveranser.

Guide vid val av matkasse

Idag finns det mängder av matkassar att välja mellan, vilket har många fördelar för dig som kund. Dels finns det kassar som passar alla smaker och kostvanor, men det stora utbudet pressar också ner priserna.

I vår köpguide nedan guidar vi dig fram till hur du hittar den matkasse som bäst passar in på dina behov och krav.

Vad är en matkasse?

En matkasse är en färdig kasse innehållande råvaror som du beställer från ett företag. I kassen finns recept och tillräckligt med ingredienser för ett visst antal personer och middagar, exempelvis 3 måltider för 2 personer per vecka.

Fördelen med matkassar är att du slipper spendera tid på att leta fram recept och bege dig till affären. Du får dessutom möjlighet att testa maträtter du kanske aldrig testat annars.

Att det är lyxigt med matkasseleveranser varje vecka betyder dock inte att det kostar särskilt mycket mer per portion än att gå och handla själv.

I affären har du visserligen möjlighet att plocka ihop de billigaste råvarorna eller välja varor med extrapris. Men å andra sidan är det mycket lätt hänt att även andra produkter slinker ner i vagnen, som du inte tänkt handla innan. Det gör att matkassen faktiskt kan bli ett mer ekonomiskt alternativ i längden.

Hur beställer jag en matkasse?

För att starta en prenumeration på matkassar behöver du bara surfa in på hemsidan till det matkasseföretag du har valt, välja vilken kasse du vill beställa, till hur många och när du vill få den levererad.

I vissa fall kan du få möjligheten att plocka upp kassen själv, men allra smidigast är det förstås att få den levererad direkt till dörren.

När du gjort din beställning får du ett bekräftelsemejl och dagen innan det är dags för leverans får du en påminnelse, oftast genom sms. Hos vissa av företagen får du dessutom en länk där du kan följa budet. På så sätt vet du exakt när du behöver vara hemma för att ta emot kassen.

Alla matkasseföretag värda namnet gör det enkelt att fortsätta få leveranser varje vecka, hoppa över en leverans eller avsluta tjänsten helt när du känner för det.

Bra att tänka på när du beställer en matkasse

Innan du beställer en matkasse finns det en del saker som kan vara bra att känna till.

Inte ett substitut för att handla i butik

En matkasse kan inte helt och hållet ersätta dina besök i matbutiken. Du kan till exempel inte handla saker som toalettpapper, frukt, bröd, mjölk. Se det istället som ett värdefullt komplement.

Basvaror ingår sällan

En annan viktig sak att tänka på är att du förväntas ha vissa grundläggande saker hemma, såsom olja eller smör att steka i. Det förekommer även att vissa recept förutsätter att du har exempelvis mjölk eller salt.

Du vet dock på förhand vad veckans recept kommer vara och du kan därför kolla upp innan vad du behöver hemma. Vanligtvis kommer leveranser på söndagar eller måndagar, så du kan göra det till en rutin att se om du behöver handla något extra.

Ett bra val för dig som saknar inspiration i köket

En matkasse passar perfekt för dig som har svårt att hitta inspiration i köket. Eftersom du varje vecka får nya recept slipper du själv lägga tid på att leta upp nya smakkombinationer som passar.

Att du sparar mycket tid på att välja en matkasse är också en enormt bra anledning till att testa. Detta gäller så väl för dig som inte tycker om att laga mat som dig som älskar att pyssla i köket.

Många matkasseföretag erbjuder dessutom ofta många ekologiska råvaror. Om du själv brukar tveka över att välja de något dyrare ekologiska alternativen i mataffären får du detta mer hälsosamma alternativ på köpet när du väljer en matkasse.

Matsvinnet minskar också betydligt om du väljer en matkasse för rätt antal personer som bor i ditt hushåll. Detta eftersom de råvaror som du får med i kassen är planerade mer precist än när du handlar själv.

En matkasse är:

 • Tidssparande
 • Varierande
 • Klimatsmart (minskar matsvinn och innehåller ekologiska produkter)
 • Ett enkelt sätt att laga god och näringsriktig mat för dig som vanligtvis inte älskar att stå i köket

En matkasse är inte:

 • Färdiglagad mat som levereras i förpackningar (med vissa undantag)
 • Ett substitut till att gå och handla (du behöver fortfarande basvaror hemma)

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

Vanliga frågor

Enligt vår bedömning är Hello Fresh den bästa matkasseleverantören just nu. Förutom flexibla leveranstider erbjuder företaget möjligheten att komponera en skräddarsydd matkasse som passar just din smak.

Vi tycker att den bästa matkassen är den som erbjuder gott om variation, bra support, smidig leverans och möjlighet att avsluta eller pausa tjänsten när du vill.

Ja, i de allra flesta fall får du kassen levererad hem till dörren.

Vi tycker att Linas Matkasse erbjuder de bästa matkassarna för dig som är vegan eller vegetarian just nu. Även här kan du själv välja vilka recept du vill ha i din veckomeny.

Att köpa en matkasse är enkelt och sker helt och hållet online. Du surfar in på hemsidan för det företag som du vill beställa från och väljer ett alternativ som passar dig. Du kan välja antal portioner, typ av kasse (exempelvis vegetarisk eller klassisk) och när du vill att den ska levereras.

Citygross erbjuder den billigaste matkassen i Sverige just nu. Med ”Billiga Kassen” får du fyra middagar för 4 personer för 399 kronor.

Det finns många olika företag som levererar matkassar och de konkurrerar om kunderna. Därför erbjuder de i regel en stor variation av matkassar för att passa olika dieter, önskemål och smaklökar. Det finns allt från klimatsmarta matkassar, till vegetariska, extra nyttiga (för dig som vill gå ner i vikt) och klassiska favoriter för hela familjen.

Hjälpte det här testet om Matkasse dig?

Skriv recension

Liknande tester

ljudboktjänst

Vi har valt ut 4 ljudboksappar och jämfört pris, utbud och användarvänlighet.

Streamingtjänster test

Vår topplista med de 9 bästa streamingtjänsterna.

bästa webhotell

Jämför 4 webbhotell som har höga betyg på Trustpilot.

Testvinnare - Matkasse

 1. Hello Fresh matkasse bäst i test

  Hello Fresh

  Bästa matkassen
 2. Matkomfort.se

  Bästa premiumkassen
 3. Linas matkasse

  Linas Matkasse

  Bästa vegetariska/veganska matkassen

Vanliga frågor

Enligt vår bedömning är Hello Fresh den bästa matkasseleverantören just nu. Förutom flexibla leveranstider erbjuder företaget möjligheten att komponera en skräddarsydd matkasse som passar just din smak.

Vi tycker att den bästa matkassen är den som erbjuder gott om variation, bra support, smidig leverans och möjlighet att avsluta eller pausa tjänsten när du vill.

Ja, i de allra flesta fall får du kassen levererad hem till dörren.

Vi tycker att Linas Matkasse erbjuder de bästa matkassarna för dig som är vegan eller vegetarian just nu. Även här kan du själv välja vilka recept du vill ha i din veckomeny.

Att köpa en matkasse är enkelt och sker helt och hållet online. Du surfar in på hemsidan för det företag som du vill beställa från och väljer ett alternativ som passar dig. Du kan välja antal portioner, typ av kasse (exempelvis vegetarisk eller klassisk) och när du vill att den ska levereras.

Citygross erbjuder den billigaste matkassen i Sverige just nu. Med ”Billiga Kassen” får du fyra middagar för 4 personer för 399 kronor.

Det finns många olika företag som levererar matkassar och de konkurrerar om kunderna. Därför erbjuder de i regel en stor variation av matkassar för att passa olika dieter, önskemål och smaklökar. Det finns allt från klimatsmarta matkassar, till vegetariska, extra nyttiga (för dig som vill gå ner i vikt) och klassiska favoriter för hela familjen.