Gasolgrill: 5 bästa grillarna - Bäst i test

 • 5 gasolgrillar i stor jämförelse
 • Grillar från Weber, Landmann, m.fl.
 • Guide: Innan du köper gasolgrill
 • Svar på vanliga frågor om gasolgrillar
award-image
Information om affiliatelänkar

Vilken är den bästa gasolgrillen 2022?

Enligt vår jämförelse är Weber Genesis II E-310 GBS den bästa gasolgrillen just nu. Det här är en kraftfull gasolgrill med tre brännare och stor grillyta som både är rostbeständig och enkel att rengöra. Hjulen gör den dessutom enkel att förflytta och de två uppfällbara sidoborden ger dig värdefull avlastning under tiden du grillar. Läs mer om Weber Genesis II E-310 GBS och fyra bra alternativ i vår sammanställning nedan!

Information om affiliatelänkar
Välj produkter att jämföra

Sortera efter

Bäst i test
1
Gasolgrill Weber
award-icon

Weber Genesis II E-310 GBS

Specifikationer
award-icon
 • Rejäl byggkvalitet
 • Enkel att flytta och rengöra
 • Generös grillyta
Bredd:137,16 cm
Höjd:114,30 cm
Djup:73,66 cm
Vikt:60 kilo
Grillyta:68 x 48 cm
Antal sidobrännare:0
Material galler:Gjutjärn
Fällbara sidobord:Ja
Termometer:Ja, i locket
Fettuppsamlare:Ja
Bästa premiumvalet
2
Napoleon Rouge 525-1 SE

Napoleon Rouge 525-1 SE

Specifikationer
 • Extra stor grillyta
 • Infraröd sidobrännare
 • Når upp till 800 grader
Bredd:154 cm
Höjd:123 cm
Djup:64 cm
Vikt:75 kilo
Grillyta:74 × 45 cm
Antal sidobrännare:1
Material galler:Rostfritt stål
Fällbara sidobord:Ja
Termometer:Ja
Fettuppsamlare:Ja
Bäst för mindre ytor
3
gasolgrill Gasolgrill Weber Q3200

Gasolgrill Weber Q3200

Specifikationer
 • Perfekt för mindre trädgårdar
 • Lampa i handtaget
 • Steglöst värmereglering
Bredd:127,5 cm
Höjd:110,5 cm
Djup:53,5 cm
Vikt:37,6 kilo
Grillyta:63 × 45 cm
Antal sidobrännare:0
Material galler:Gjutjärn
Fällbara sidobord:Ja
Termometer:Ja, i locket
Fettuppsamlare:Ja
Avatar for Marcello Rongione av Marcello Rongione Senast uppdaterad : Okt 18, 2022

Det här testet har fått betyget:

14 Röster, Genomsnitt: 4.8/5

Gasolgrillar har många fördelar. De är dels billiga i drift samtidigt som de inom bara några minuter kommer upp i höga temperaturer. Dessutom kan du enkelt kontrollera värmen, vilket gör det möjligt att grilla maten precis som du vill ha den.

För att hjälpa dig att hitta en passande gasolgrill för just dina behov har vi jämfört mängder av populära modeller. Genom att jämföra egenskaper och kundomdömen har vi lyckats sålla fram fem gasolgrillar som är bland de bästa just nu. Modellerna som ingår i vår sammanställning är:

 1. Weber Genesis II E-310 GBS – Bäst i test
 2. Napoleon Rouge 525-1 SE – Bästa premiumvalet
 3. Gasolgrill Weber Q3200 – Bäst för mindre ytor
 4. Broil King Baron 490 – Vi rekommenderar
 5. Landmann Triton PTS 3.0 – Vi rekommenderar

Innan du läser mer om varje gasolgrill rekommenderar vi att du först läser vår köpguide som du hittar lite längre ned på sidan. Här finner du hjälpsam information som kan vägleda dig till den perfekta grillen.

Så gjorde vi sammanställningen

För att välja ut de gasolgrillar som finns med i vår jämförelse har vi dels granskat experternas egna tester, men också läst mängder av användaromdömen. På så sätt har vi kunnat skapa oss en bra bild av de olika grillarna och hur de faktiskt presterar i vardagen.

Utöver det har vi gjort en egen granskning av respektive grill där vi framför allt tittat på:

 • Prisklass – Vad gasolgrillen kostar och om den är prisvärd jämfört med liknande modeller.
 • Vikt – Hur mycket grillen väger eftersom det påverkar hur enkel den är att förflytta.
 • Grillyta – Storleken på grillytan, det vill säga hur mycket mat du kan grilla samtidigt.
 • Funktionalitet – Funktioner som kan underlätta när du grillar, exempelvis sidobord, termometer, rotisseri och så vidare.
 • Hållbarhet – Vilka material gasolgrillen är tillverkad av och hur väl de står emot slitage, dels från regelbunden användning, men också från väder.
 • Underhåll – Hur enkelt det är att rengöra och sköta om grillen.

Nedan kan du läsa mer om de olika modellerna som ingår i vår jämförelse. Längst ner på sidan hittar du även en lista med ett par av de källor vi använt oss av i sammanställningen.

1. Weber Genesis II E-310 GBS- Bäst i test

Gasolgrill Weber
Weber Genesis II E-310 GBS
Weber Genesis II E-310 GBS
WEBER-Genesis
  • Vikt: 60 kilo
  • Grillyta: 68 x 48 cm
  • Antal sidobrännare: 0
  • Material galler: Gjutjärn
  • Fällbara sidobord: Ja
  • Termometer: Ja, i locket
  • Fettuppsamlare: Ja

Köp här:

imageRekommenderad butik:
 • Fri frakt över 500 kr.
 • 365 dagars öppet köp.

Genesis II E310 har en generös grillyta som mäter 68 x 48 cm samt en hylla på 66 x 15 cm. Gasoltuben är monterad på sidan av vagnen, vilket gör den extra lätt att komma åt, och grillgallret är tillverkat av gjutjärn medan lock och galler är porslinsemaljerade.

Gasolgrillens tre brännare ger ett jämnt fördelat gasflöde över hela stekytan och värmen kan du naturligtvis reglera manuellt. Det gör det möjligt att justera temperaturen beroende på vilket livsmedel du ska grilla. Tack vare det elektroniska tändsystemet tänder du grillen och varje individuell tändare enkelt och säkert.

Utöver det är grillen utrustad med Webers berömda Flavorizer Bars som är inbyggda över grillens brännare för att skydda dem mot fettdroppar. De har dessutom en perfekt vinkel för att samla upp fett och saftdroppar, vilket ger en ökad rökig smak.

Praktisk och smidig att förflytta

Genesis II E310 är utrustad med två uppfällbara sidobord på sidan som du kan använda som avlastning för grillverktyg eller mat. Locket har dessutom en integrerad termometern som gör det enkelt att hålla koll på temperaturen inuti grillen för att undvika bränd mat.

Skulle du behöva flytta din Weber Genesis II E310 är detta inga problem tack vare dess fyra hjul. Hjulen går dessutom att låsa fast, vilket gör att grillen står stadigt oavsett väder och underlag.

Slutligen är detta också en mycket enkel gasolgrill att rengöra, då den har ett fack som fångar upp alla fettdroppar under grillningen, vilket minskar risken för uppflammade lågor. Facket är för övrigt enkelt att dra ut och rengöra efter användning.

En sann kvalitetsgrill

Gasolgrillen Weber Genesis II E310 är en grill som andas kvalitet i varenda liten detalj. Det har gjort den till en riktig storfavorit, både bland användare och experter. Användarna menar att den är rejäl, stabil och att den fördelar värmen jämnt. De uppskattar också att grillen ger dig gott om utrymme under tiden du grillar.

Om du vill ta din grillning till nästa nivå kan du alltid köpa till iGrill 3, en stektermometer som du installerar i den inbyggda kontakten. Termometern kopplar du sedan till appen Weber Grill via Bluetooth och via appen kan du sedan övervaka grillningen på ett extra bekvämt sätt. Du kan till exempel få notiser när grillen uppnått precis rätt temperatur.

 • Rejäl grill med stor grillyta.
 • Rostbeständig och enkel att rengöra tack vare behållaren som fångar upp fett.
 • Möjlighet att använda flera köksredskap för att variera grillningen.
 • Ger jämn värmefördelning.
 • Saknar sidobrännare.

Fler bra modeller:

Nedan hittar du en mellanstor gasolgrill från märket Weber som också har fått höga betyg. Gasolgrillen passar på balkonger eller mindre altaner.

Weber Q 3200

Weber Q 3200

2. Napoleon Rouge 525-1 SE- Bästa premiumvalet

Napoleon Rouge 525-1 SE
  • Vikt: 75 kilo
  • Grillyta: 74 × 45 cm
  • Antal sidobrännare: 1
  • Material galler: Rostfritt stål
  • Fällbara sidobord: Ja
  • Termometer: Ja
  • Fettuppsamlare: Ja

Napoleon Rouge 525-1 SE är en maffig gasolgrill i en läcker förpackning som gör enkelt att bli en grillmästare. Visserligen kostar den lite mer, men å andra sidan får du vad du betalar för – nämligen en riktig premiumgrill som värms upp på nolltid och som dessutom kan nå extrema temperaturer på hela 800 grader

Rouge 525-1 SE har ett vågformat grillgaller i rostfritt stål som är enkelt att rengöra och som fördelar värmen jämnt över hela grillytan. Den har också rostfria dropplåtar i två olika nivåer som förbättrar värmefördelningen och leder bort fett och vätskor bort från lågorna. De vätskor som blir kvar leds ner i en bricka som du enkelt drar ut och tömmer framifrån.

Extra stor sidobrännare

Förutom fyra brännare och en diagonal bakre brännare (perfekt för rotisseri) är Rouge 525-1 SE utrustad med Napoleons innovativa sidobrännare SIZZLE ZONE™. Den använder avancerad gasolteknik med infraröda strålar som värmer upp luften och tränger djupt in i maten du tillagar, vilket ger en rökig arom och en perfekt, karamelliserad yta. Sidobrännaren passar också bra för att steka, koka eller woka mat.

Utöver det är Rouge 525-1 SE från Napoleon utrustad med en rad praktiska extrafunktioner, bland annat en integrerad termometer i locket och upplysta vreden. Du har också en funktion som gör gasolgrillen lätt att tända, även vid sämre väder.

Gott om förvaring och smidig att flytta

Rouge 525-1 SE har inte bara en rymlig grillyta, den har också mycket goda förvaringsmöjligheter. Här finns nämligen två fällbara sidohyllor utrustade med både redskapskrokar och en smart flasköppnare. I skåpen under grillen kan du förvara dina redskap när du inte använder grillen och du har även en praktisk kryddhylla till ditt förfogande.

Trots att detta är en ovanligt tung grill med sina 75 kg är den enkel att flytta tack vare hjulen. Hjulen går för övrigt att låsa så att grillen står stabilt under tiden du grillar.

En gasolgrill av rang

Att Napoleon Rouge 525-1 SE är en gasolgrill av rang kan de flesta hålla med om. Här får du en riktigt snygg pjäs i rostfritt stål med en generös grillyta och hög funktionalitet.

Bland de mest uppskattade funktionerna hittar vi SIZZLE ZONE™-brännaren som gör det möjligt att woka, steka och koka mat samtidigt som du grillar. Grillen får också pluspoäng för den bakre brännaren, även om du måste köpa till ett rotisseri separat.

Användarna själva lyfter den enkla installationen och användningen, men också de många extrafunktionerna. Överlag får modellen höga betyg av användare såväl som av experter, även om det förstås är lite utav en dyrgrip. Å andra sidan får du en grill som kommer att hålla i många säsonger framöver.

 • Elegant gasolgrill med imponerande byggkvalitet.
 • Jämn värmefördelning och temperaturer upp till 800 grader.
 • Extra stor infraröd sidobrännare (SIZZLE ZONE™).
 • LED-upplysta knappar, integrerad flasköppnare och termometer i locket.
 • Relativt låga väggar runt grillytan.
 • Gallret måste tas bort för att kunna använda rotisseriet.
 • Dyr.

3. Gasolgrill Weber Q3200- Bäst för mindre ytor

gasolgrill Gasolgrill Weber Q3200
  • Vikt: 37,6 kilo
  • Grillyta: 63 × 45 cm
  • Antal sidobrännare: 0
  • Material galler: Gjutjärn
  • Fällbara sidobord: Ja
  • Termometer: Ja, i locket
  • Fettuppsamlare: Ja

Weber Q3200 är en extra nätt grill som inte tar upp mer plats än nödvändigt i trädgården, vilket gör den perfekt för dig med en lite mindre tomt. Trots dess kompakta storlek kan du dock tillaga mat till en normalstor familj.

Grillytan mäter 63×45 cm, vilket är tillräckligt för både köttbitar, några korvar, majs och lite grönsaker. Du får även med en praktisk värmehylla som gör att du verkligen kan optimera utrymmet på grillen och hålla maten varm till servering.

I övrigt är Q3200 utrustad med ett porslinsemaljerat gjutjärnsgaller och två brännare som gör att du kan grilla både på direkt och indirekt värme. Den har dessutom två fällbara sidobord som du kan ta av om du önskar och handtag med integrerad belysning.

En fröjd att grilla på

Tack vare den elektroniska tändaren tänder du grillen på nolltid och den blir varm på bara några minuter. Det är dessutom möjligt att reglera värmen steglöst och temperaturen håller du enkelt koll på med hjälp av den inbyggda termometern i locket. Du har också tre praktiska redskapshållare för dina grillverktyg och en dropplåda som samlar upp överflödigt fett.

Tack vare de många funktionerna är det en ren fröjd att grilla på Weber Q3200, när du väl kommer igång. Enligt användarna kan det nämligen vara lite klurigt att montera ihop grillen, då manualen inte är den bästa.

En fördel med Weber Q3200 är dock den smidiga förflyttningen. Den här modellen är nämligen utformad som en rullvagn med hjul, vilket gör att du enkelt kan rulla den, både på gräsmattan eller altanen. Det är tacksamt med tanke på att den här gasolgrillen väger närmare 40 kg.

Användarna är positivt överraskade

Av de användarrecensioner vi tagit del av är majoriteten mycket nöjda med Weber Q3200. De blev framför allt positivt överraskade över den generösa grillytan, men uppskattar också det rejäla grillgallret, snabba uppvärmningen och enkla rengöringen.

De enda negativa är monteringsmanualen som kunde varit enklare och mer informativ. Vissa användare menar också att hållaren för gasoltuben inte är optimal, men överlag är Weber Q3200 helt klart en bra och prisvärd gasolgrill för dig med en lite mindre tomt.

 • Kompakt gasolgrill med generös grillyta.
 • Perfekt för dig som har begränsat med utrymme på tomten.
 • Lampa i handtaget och brödhylla.
 • Steglöst värmereglage.
 • Monteringsbeskrivningen kunde varit bättre.
 • Hållaren för gasoltuben är inte optimal.

4. Broil King Baron 490

Gasolgrill Broil King Baron 490
Gasolgrill Broil King Baron 490
Gasolgrill Broil King Baron 490
  • Vikt: 74 kilo
  • Grillyta: 64 x 44 cm
  • Antal sidobrännare: 1
  • Material galler: Gjutjärn
  • Fällbart sidobord: Ja
  • Termometer: Ja i locket
  • Fettuppsamlare: Ja

Broil King Baron 490 är en allsidig gasolgrill i den högre prisklassen som kommer upp i hela 350 grader. Här finns fyra högkvalitativa brännare av rostfritt stål som ger en jämn värmefördelning och en sidobrännare där du kan tillreda såser eller steka grönsaker.

Gasolgrillen har en grillyta på 64 x 44 cm, en porslinsemaljerad grillhylla och ett tvåsidigt grillgaller av gjutjärn. Den ena sidan har en spetsig yta för att ge dig stekränder och den andra sidan har små, djupa spår för att samla upp köttsaften, vilket gör köttet saftigare och rökigare.

Grillen har även en inbyggd rotisseribrännare med två stycken rejäla spett och gafflar i rostfritt stål. Köttet som du fäster roterar automatisk, vilket gör köttet både mörare och saftigare. Du har också en praktisk fettsamlingsskena som fångar upp all överbliven vätska under grillningen och som dessutom är enkel att rengöra.

Gott om förvaringsmöjligheter

Broil King Baron 490 har två sidobord av rostfritt stål som du kan använda för avlastning för mat, dryck och andra tillbehör, men vill du ha extra utrymme kan du alltid fälla ner borden. På sidorna finns också smarta krokar på vilka du kan hänga upp dina grillverktyg.

Själva vagnen är tillverkad av rostfritt stål och har fyra låsbara hjul som gör att grillen står stabilt i året om. Här finns dessutom ett skåp med två stycken luckor för extra förvaringsutrymme och locket av emaljerat stål har en integrerad termometer som hjälper dig att hålla koll på värmen.

Överlag är Broil King Baron 490 en smidig och funktionell gasolgrill som passar för i princip all typ av grillning. Användarna är mycket nöjda och menar att grillen presterar bra, även om den förstås är ganska dyr.

 • Kvalitetsgrill med fyra brännare som kan värmas upp till 350 grader.
 • Nedfällbara sidobord och krokar för grillverktyg.
 • Zonindelningar för anpassad grillning.
 • Gott om förvaringsutrymmen.
 • Något svårt att grilla på låg temperatur.
 • Kan vara lite krånglig att rengöra.

5. Landmann Triton PTS 3.0

landman
  • Vikt: 44 kilo
  • Grillyta: 65 x 44 cm
  • Antal sidobrännare: 0
  • Material galler: Gjutjärn
  • Fällbart sidobord: Ja
  • Termometer: Ja i locket
  • Fettuppsamlare: Ja

Är du ute efter en lite enklare, men ändå kvalitativ gasolgrill kan Landmann Triton PTS 3.0 vara en modell för dig. Detta är en snygg grill i budgetklassen som både är användarvänlig och ger ett bra grillresultat, även om den förstås inte lever upp till Webers nivå.

Gasolgrillen har en grillyta på 65 x 44 cm, vilket är tillräckligt stort för att kunna förbereda en måltid för upp till 12 personer. Här finns3 rostfria brännare med ett patenterat PTS-system (Power Thermal Spreading), som ger intensiv och jämnt fördelar värme över hela grillytan.

Själva grillgallret är tillverkat av högkvalitativt gjutjärn och du har också en praktisk värmehållningshylla för maten som blivit klar först. Locket har en inbyggd termometer och är dessutom dubbelt isolerat för att ge bästa möjliga värmehållning.

Användarvänlig och smidig att förflytta

Landmann Triton PTS 3.0 har två uppfällbara sidobord som du kan använda för avlastning av mat och andra grillredskap. Sidoborden är dessutom utrustade med smarta krokar där du kan hänga upp dina grillbestick och de fyra hjulen gör grillen enkel att flytta runt.

Under själva grillen finns dessutom ett skåp med luckor där du kan förvara dina grilltillbehör när du inte använder dem. Här finns även en form som fångar upp alla fett- och saftdroppar som läcker ut under grillningen. Formen är enkelt att dra och ut och rengöra, vilket du bör göra efter varje gång du använt grillen.

Enligt användarna kräver Triton PTS 3.0 visst underhåll eftersom den kan vara en aning rostkänslig. De menar också att den är förhållandevis vindkänslig och att du kan behöva komplettera med en regulator för att komma upp i riktigt höga temperaturer. Utöver det är det ett bra val för dig som vill ha en lättanvänd gasolgrill med grundläggande funktionalitet.

 • Prisvärd gasolgrill av hög kvalitet med gjutjärnsgaller.
 • Fyra hjul gör den enkel att förflytta.
 • Smidig att rengöra tack vare formen som samlar upp fett och annan vätska.
 • Fällbara sidobord med krokar för dina grillverktyg.
 • Ingen sidobrännare.
 • Kommer inte upp i lika höga temperaturer som mer avancerade grillar.
 • Förhållandevis vind- och rostkänslig.

Köpguide: Innan du köper gasolgrill

Om du gillar att grilla och uppskattar grillmat kan en gasolgrill vara en bra investering. Innan du bestämmer dig för en modell kan det dock vara bra att veta mer om hur gasolgrillar fungerar och vilka funktioner de har. På så sätt kan du enklare hitta en grill som passar just dina behov.

Nedan har vi listat några saker som kan vara bra att tänka på innan du köper en gasolgrill.

Så fungerar en gasolgrill

En gasolgrill använder flytande gasol som bränsle istället för kol. Här ansluter du en gasolflaska till grillen genom en slang och koppling som ser till att trycket är jämnt. När du sedan trycker på grillens tändare kommer en gnista att tända gasolen som kommer ut som flammor genom brännaren. Sedan är det bara att börja grilla.

Gasolgrill vs kolgrill

Det finns många fördelar med en gasolgrill jämfört med en traditionell kolgrill:

 • Rengöring. Det är betydligt enklare att rengöra en gasolgrill än en kolgrill. Det enda du behöver göra är att använda en grillgallerrengörare och sedan torka av med en trasa.
 • Mindre stekos. När du grillar med gasol osar det dessutom inte lika mycket som när du grillar med kol.
 • Snabbare uppvärmning. Grillar du med kol kan det ta lång tid att få rätt temperatur, men med gasol tar det bara några minuter. Du behöver dessutom inte förbereda grillen i förväg.
 • Temperaturjustering. En av de främsta fördelarna med gasol är att du med olika brännare kan justera temperaturen i olika zoner. Det gör det möjligt att tillaga vissa livsmedel på högre temperatur än andra.
 • Billigare i drift. Enligt Gardenmaster är en gasolgrill upp till 6 gånger billigare i drift jämfört med en kolgrill.

Nackdelar med gasolgrill?

Även om det finns många fördelar med gasolgrillar finns det också vissa nackdelar som kan vara bra att känna till.

 • Mer avancerad. Eftersom gasolgrillen består av fler delar än kolgrillen är den aningen mer avancerad.
 • Gasolläckage. Med en gasolgrill finns alltid risken för gasolläckage, något du bör kontrollera regelbundet.
 • Fettavlagringar. När du grillar kan det bildas överblivet fett som du behöver avlägsna.
 • Brandfarligt. Gasol är extremt brandfarligt.

Så tänder du en gasolgrill

Hur du tänder en gasolgrill varierar beroende på vilken modell du har. Det vanligaste sättet är dock att vrida på gasoltuben och sedan använda reglagen för att justera värmen. Så här kan det gå till:

 1. Öppna locket och därefter gasolflaskans ventil.
 2. Vrid på de främre reglagen och vänta i några sekunder så att gasolen hinner ta sig till tändkammaren.
 3. Tryck på tändknappen. Därefter ska brännaren brinna omedelbart.
 4. När den första brännaren är varm kan du värma upp de andra brännarna.
 5. Stäng grillens lock och låt grillen vara tills den nått den temperatur du vill ha.
 6. Lägg maten på grillgallret.

Hur varm blir en gasolgrill?

Har du en rejäl modell brukar det inte vara några problem att komma upp i temperaturer på över 300 grader, ibland mer.

Sådana höga temperaturer kan vara bra om du vill få igång värmen snabbt. Du bör dock inte grilla din mat på denna värme eftersom det då är lätt att den bränns vid.

När du grillar i en gasolgrill rekommenderar vi att du ligger på en värme mellan 80 till 150 grader. Ett vanligt motto bland grillmästarna är ”Low and slow”, vilket innebär att låga temperaturer ger bäst resultat.

Att tänka på när du köper gasolgrill

Här är några saker som kan vara bra att tänka på inför valet av grillmodell.

1. Gasolgrillens storlek

Om ni är många i hushållet eller om ni ofta får besök av större sällskap kan det vara bra att välja en gasolgrill med större stekyta för att slippa grilla i omgångar. För mindre hushåll är det oftast tillräckligt med en lite mindre modell.

2. Antal brännare

Ju fler brännare din gasolgrill har, desto större möjligheter har du att anpassa din grillning. Varje brännare utgör nämligen en brännpunkt med justerbar temperatur.

Om du till exempel behöver grilla vissa livsmedel på lägre värme och andra på högre blir det enklare om grillen har flera brännpunkter.

3. Livslängd

En gasolgrill brukar hålla i omkring 10 år, men det kan självklart variera beroende på modell och märke.

Vill du att grillen ska hålla länge kan det vara en god idé att investera i en dyrare modell av hög kvalitet direkt. Billigare grillar kan såklart också vara bra, men ha i åtanke att det finns skillnader vad gäller kvalitet, vilket kan påverka livslängden.

4. Tillbehör som inte ingår i köpet

Vid köp av gasolgrill behöver du köpa en gasolregulator och gasoltub separat eftersom dessa inte ingår i köpet. I vissa fall kan du även behöva köpa till den tillhörande gummislangen.

Köp gärna alla tillbehör du behöver samtidigt som du köper själva grillen. På så sätt kan du installera grillen omedelbart.

Gasoltuben behöver du bara köpa en gång, sedan lämnar du bara in den och får en ny påfylld tub. Detta kan du göra på exempelvis Bauhaus, Biltema samt på bensinmackar.

Gasolgrillar och säkerhet

Som vi nämnde ovan är gasol ett mycket brandfarligt ämne som bör hanteras med största försiktighet. Nedan kommer några punkter kring gasolgrillar och säkerhet som vi rekommenderar att du läser igenom.

 • Att andas in gasol är inte farligt, men eftersom ämnet inte innehåller syre kan det vara kvävande.
 • Kontrollera alltid regler innan du grillar i ditt område och respektera eventuella grillförbud.
 • Gasol luktar inte och därför kan det vara svårt att veta när det uppstått läckage. Se alltid till att kontrollera gastuben och gummislangen regelbundet och gör ett läckagetest. Känner du dig osäker kan du alltid köpa en läckindikator.
 • Kontrollera att gasolslangen hänger fritt. På så sätt minskar risken för hål i slangen.
 • Placera grillen minst en meter från en vägg eller andra brännbara material.
 • Se till att grillen står på ett plant underlag.
 • Gasolens låga ska vara blågrön. Om lågan är gul bör du lämna in grillen på service.
 • Skulle det uppstå en brand utanför grillen ska du genast stänga av gasoltuben och reglagen på grillen. Elden släcker du med vatten eller en pulversläckare. Om en brand uppstår i grillen ska du inte använda vatten.

5 tips inför grillningen

Nedan hittar du fem snabba tips inför grillningen som kan ge dig ett perfekt resultat varje gång.

 1. Vänd inte köttet fram och tillbaka. Efter att du lagt köttet på grillen bör du låta det ligga ett tag tills du ser köttvätska rinna ur. Köttväskan indikerar att du ska vända på biten och låta den ligga lika länge på andra sidan.
 2. Låt köttet vila. Innan du serverar köttet, låt det ligga och vila på varmhållningshyllan i några minuter.
 3. Använd köttermometer. Ett misstag många gör är att grilla för länge. Använd gärna en köttermometer för att hålla koll på temperaturen.
 4. Läs på. Ta reda på vilka temperaturer som är bäst för olika livsmedel. Eftersom gasolgrillar ofta tillåter dig att grilla med olika temperaturer samtidigt kan du på så sätt tillaga varje livsmedel på ett optimalt sätt.
 5. Grilla mer grönsaker. Vår köttkonsumtion har en negativ påverkan på vår miljö. Variera därför grillat kött med grönsaker och andra ansvarsfullt producerade livsmedel.

Hur gör man rent en gasolgrill?

Du bör rengöra din gasolgrill efter varje användning för att hålla den fräsch. Regelbunden och noggrann rengöring kan dessutom öka grillens livslängd.

Även om det finns självrengörande grillar bör du alltid komplettera med traditionell rengöring för hand. Enklast är det att göra rent grillen när den fortfarande är varm. Gör så här:

 1. Låt grillen svalna en aning och använd sedan en hårdare borste för att rengöra gallret.
 2. Borsta ordentligt och försök få bort alla matrester som fastnat under grillningen.
 3. Använd ett rengöringsmedel anpassat för just din gasolgrill och skrubba rent gallret ordentligt.
 4. Ett tips för att fräscha upp grillen är att fukta insidan av grillen med lite citronjuice.
 5. Låt grillen torka av sig själv.

Källor

Här ser du några av de källor vi använt i vår sammanställning av gasolgrillar.

Cnet.com

2017-08: Expertomdöme om Weber Genesis II E-310

Toptenreviews.com

2020-04: Expertrecension om Weber Genesis II E-310

Testfakta.se

2018-05: Expertrecension om Weber Genesis II E-310

Användarrecensioner

Amazon.com

 • https://www.amazon.com/Broil-King-922584-Liquid-Propane/dp/B00OHRE3AA

Prisjakt.nu

 • https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3997044
 • https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2330249

Elgiganten.se

 • https://www.elgiganten.se/product/hem-hushall-tradgard/grill/gasolgrill/weber-genesis-ii-e310-gbs-gasolgrill-61011184-svart/17524

Netonnet.se

 • https://www.netonnet.se/art/hem-fritid/grill/allagrillar/weber-genesis-ii-e-310-gbs-gasolgrill/1006091.16173/
 • https://www.netonnet.se/art/hem-fritid/grill/gasolgrill/weber-q3200/249587.9271/

Bauhaus.se

 • https://www.bauhaus.se/gasolgrill-napoleon-rogue-525-se-rostfritt-stal

Övriga källor

Bygghemma.se

 • https://www.bygghemma.se/reportage-och-guider/bast-i-test-gasolgrillar/
stekbord test

Ett stekbord gör det enkelt att tillaga större råvaror, direkt på spisen,...

Liknande tester

robotgräsklippare
6 Robotgräsklippare testade
robotgräsklippare Robomow RK1000
Bäst i test Robomow RK1000
grästrimmer
4 Grästrimmer testade
grästrimmer bäst i test
Bäst i test (batteridriven) Husqvarna 115iL
man med gräsklippare - test
3 Gräsklippare testade
EGO Modell LM1701E-SP
Bäst i test (batteridriven) EGO LM1701E
myggfångare
4 Myggfångare testade
MYGGFÅNGARE MOSQUITO MAGNET PIONEER
Bäst i test Mosquito Magnet Pioneer
infravärmare
5 Infravärmare testade
infravärmare test
Bäst i test Hortus Vägg W GT 211-352
kolgrill test
4 Kolgrill testade
Weber Master-Touch GBS
Bäst i test Weber Master-Touch GBS
pizzaugn test
4 Pizzaugn testade
Ooni Koda 16
Bäst i test Ooni Koda 16
Spabad
4 Spabad testade
Spabad Polaris
Bästa spabad utomhus Spabad Polaris
Eldkorg bäst i test
5 Eldkorg testade
RedFire Denver Eldkorg
Bäst i test RedFire Denver Eldkorg
Stekhall-test
4 Stekhäll testade
Muurikka-bast-i-test
Bäst i test Muurikka Pro Set 58 cm
elgrill test
4 Elgrill testade
elgrill Weber Q1400
Bäst i test Weber Q1400
bärbar grill test
3 Bärbar grill testade
bärbar grill Weber Smokey Joe Premium
Bäst i test Weber Smokey Joe Premium
Växthus bäst i test
6 Växthus testade
Vitavia Cassandra Växthus
Bäst i test Vitavia Cassandra
Partycooler bäst i test
4 Partycooler testade
partycooler Scandomestic TK 42 BE
Bäst i test Scandomestic TK 42 BE
utedusch
4 Utedusch testade
Demerx Sunny 40
Bäst i test Demerx Sunny 40
Parasollfot bäst i test
2 Parasollfot testade
Parasollfot på hjul
Bäst i test Parasollfot Hillerstorp Betong med Hjul
utekök
4 Utekök testade
Brafab Bellac utekök
Bäst i test Brafab Bellac
Hängmatta med stativ
3 Hängmatta med stativ testade
Fatboy Headdemock Hängmatta
Bäst i test Fatboy Headdemock Hängmatta
solstol test
5 Solstol testade
Nydala Solsäng
Bäst i test Nydala Solsäng
parasoll test
4 Parasoll testade
parasoll Hillerstorp SideWinder XL Ø
Bäst i test Hillerstorp SideWinder XL Ø
bästa skruvdragare
6 Skruvdragare testade
Dewalt DCD791P2
Bäst i test Dewalt DCD791P2
sticksåg test
3 Sticksåg testade
Dewalt DW333KT
Bäst i test Dewalt DW333KT
Cirkelsåg test
4 Cirkelsåg testade
Dewalt DCS570NT
Bäst i test Dewalt DCS570NT
Kap och gersåg test
4 Kap och gersåg testade
Bosch GCM 8 SJL Professional
Bäst i test Bosch GCM 8 SJL Professional
snöslunga test
4 Snöslunga testade
AL-KO Snowline 620 E II
Bäst i test AL-KO Snowline 620 E II
högtryckstvätt test
4 Högtryckstvätt testade
Nilfisk E 145.4 -9 X-TRA
Bäst i test Nilfisk E 145.4 -9 X-TRA
Lövblås
3 Lövblås testade
Dewalt DCM562PB
Bäst i test Dewalt DCM562PB
image
6 Motorsåg testade
Stiga SP 426
Bäst i test Stiga CS 545
Regntunna
4 Regntunna testade
Greenline 200 l
Bäst i test Greenline 200 l
Häcksax test
4 Häcksax testade
Makita DUH602Z
Bästa häcksax med batteri
 Makita DUH602Z
Sekatör bäst i test
3 Sekatör testade
ARS VS-8Z
Bäst i test ARS VS-8Z
poolrobot
4 Poolrobot testade
Pooli Climber PRO
Bäst i test Pooli Climber PRO
Bevattningssystem bäst i test
3 Bevattningssystem testade
Smart Kontrollpanel Set Gardena
Bäst i test Garden Smart System Set
test av kompost
4 Kompostkvarn testade
- Kompostkvarn Bosch AXT 25 TC

Bäst i test Kompostkvarn Bosch AXT 25 TC

Jämför specifikationer

Nedan kan du se testvinnarna i vår jämförelse. Du kan scrolla i sidled för att se alla vinnare.

Produkter

1
image
2
image
3
image
image
image

Specifikationer

Weber Genesis II E-310 GBS

Napoleon Rouge 525-1 SE

Gasolgrill Weber Q3200

Broil King Baron 490

Landmann Triton PTS 3.0

Betyg:
Bredd:137,16 cm154 cm127,5 cm142 cm140/90cm
Höjd:114,30 cm123 cm110,5 cm117 cm121,5 cm
Djup:73,66 cm64 cm53,5 cm61 cm55cm
Vikt:60 kilo75 kilo37,6 kilo74 kilo44 kilo
Grillyta:68 x 48 cm74 × 45 cm63 × 45 cm64 x 44 cm65 x 44 cm
Antal sidobrännare:01010
Material galler:GjutjärnRostfritt stålGjutjärnGjutjärnGjutjärn
Fällbara sidobord:JaJaJaJaJa
Termometer:Ja, i locketJaJa, i locketJa, i locketJa, i locket
Fettuppsamlare:JaJaJaJaJa

Vanliga frågor och svar

När du har tänt gasen och startat grillen bör du vänta i minst 5 minuter innan du lägger på maten du vill grilla. Under tiden du grillar bör du dessutom stänga locket för att bevara värmen inuti grillen.

En gasolgrill är större och tyngre jämfört med andra grillar. Därför är det viktigt att du noggrant planerar vart grillen ska stå så att den får plats.

Tänk även på att en gasolgrill kräver mer underhåll än en el- eller kolgrill. Den behöver till exempel rengöras efter varje grillning och när du inte använder den bör du skydda den med ett anpassat överdrag.

Ju fler brännare du har, desto fler möjligheter har du med din grillning. Detta eftersom du kan justera värmen på varje enskild brännare för att uppnå ett optimalt resultat.

En sidobrännare kan också vara något att kika närmare på. Detta är en brännare som finns på en stödplatta vid sidan av grillen. Med hjälp av den kan du till exempel tillreda såser samtidigt som du grillar.

Gasolgrillar är inte farliga, men kräver att du grillar med ett visst ansvar. Gasen är lättantändlig och därför bör du se över grillens skick regelbundet.

Hjälpte det här testet om Gasolgrill dig?

14 Röster, Genomsnitt: 4.8/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

robotgräsklippare

Robotgräsklippare: 6 testade modeller

grästrimmer

Grästrimmer - 4 modeller i test

man med gräsklippare - test

Gräsklippare: 3 testade modeller

Testvinnare - Gasolgrill

 1. Gasolgrill Weber

  Weber Genesis II E-310 GBS

  Bäst i test
 2. Napoleon Rouge 525-1 SE

  Napoleon Rouge 525-1 SE

  Bästa premiumvalet
 3. gasolgrill Gasolgrill Weber Q3200

  Gasolgrill Weber Q3200

  Bäst för mindre ytor
+ Visa Sammanfattning