+ Visa innehåll
Information om affiliatelänkar

Vilken är den bästa sekatören?

Enligt vår sammanställning är ARS VS-8Z en av marknadens bästa sekatörer just nu. Denna modell har bland annat blivit korad till bäst i test i Råd & Rön, där den fick ett samlat omdöme på 92 av 100. Rent prismässigt placerar den sig i mellansegmentet och får anses enormt prisvärd med tanke på dess höga kvalitet. Läs mer om ARS VS-8Z och två bra alternativ i vår sammanställning nedan!

Information om affiliatelänkar
Välj produkter att jämföra

Sortera efter

Bäst i test
1
Markera
ARS VS-8Z
award-icon

ARS VS-8Z

Specifikationer
award-icon
 • En av experternas favoriter
 • Smart låsanordning
 • Ligger skönt i handen
Vikt:220 g
Längd:200 mm
Maximal grendiameter:25 mm
Vi rekommenderar
2
Markera
Felco 2
 • Många fina betyg
 • Enkel rengöring
 • Ergonomisk
Vikt:240 g
Längd:215 mm
Maximal grendiameter:25 mm
Bästa budgetvalet
3
Markera
Gardena Classic 8754

Gardena Classic 8754

Specifikationer
 • Låg vikt
 • Skarpa blad
 • Mycket prisvärd
Vikt:131 g
Längd:190 mm
Maximal grendiameter:18 mm
Avatar for Alexandra Eriksson av Alexandra Eriksson Senast uppdaterad : Jan 09, 2023

Är det dags att beskära buskarna på tomten? Då kan en sekatör vara ett utmärkt verktyg som gör trädgårdsarbetet lite enklare.

En sekatör är ett handhållet verktyg som används för att kapa kvistar och grenar på buskar och träd. Rent utseendemässigt ser den ut som en sax, fast en mycket kraftigare sådan med rejäla handtag. Den har dessutom ett enda skärande blad som har slipats i en bågform.

I den här sammanställningen har vi valt ut tre sekatörer i olika kategorier som fått höga betyg av användarna själva:

 1. ARS VS-8Z – Bäst i test
 2. Felco 2 – Vi rekommenderar
 3. Gardena Classic 8754 – Bästa budgetvalet

Läs mer om de olika modellerna och deras egenskaper i vår sammanställning nedan. Du hittar också en köpguide samt en FAQ där du hittar svar på vanliga frågor om sekatörer.

Så här gjorde vi jämförelsen

Vi har inte själva haft möjligheten att testa de sekatörer som vi presenterar på den här sidan. Så, hur kan vi egentligen påstå att vi vet vilka sekatörer på marknaden som är bäst? Svaret är research.

Vi har förkovrat oss i mängder av produkter, läst specifikationer, tittat på prislappar och inte minst på recensioner från användare och experter. För ärligt talat är vi ganska säkra på att trädgårdsexperterna från publikationer som Råd & Rön och Aftonbladet har bättre koll på sekatörer än vad vi har.

De produkter du hittar här är alltså sådana som redan har testats och fått tummen upp av flera av varandra oberoende källor.

Genom att gå igenom specifikationerna och jämföra dem med vad produkterna kostar har vi också kunnat komma fram till vilka sekatörer som är mest prisvärda.

Resultatet hittar du här, och vi känner oss trygga med att oavsett vilken av produkterna du väljer så är det ett bra val. Vårt mål är att presentera de mest prisvärda, högkvalitativa sekatörerna, som har fått bäst omdömen och lyfta fram deras viktigaste för- och nackdelar.

På den här sidan kan det förekomma affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp via vår sida. De åsikter vi uttrycker om produkterna vi recenserar är dock inte påverkade av eventuella samarbeten. Våra affiliatelänkar påverkar inte heller priset du betalar för produkten.

Testvinnare - Sekatör

1. ARS VS-8Z

- Bäst i test

 • Vikt: 220 g
 • Längd: 200 mm
 • Maximal grendiameter: 25 mm
ARS VS-8Z

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Öppet köp i 90 dagar.
 • Fri frakt över 999 kr.

ARS har gjort sig kända för att tillverka sekatörer av mycket hög kvalitet. Och med 150 års erfarenhet vet företaget hur man gör.

ARS VS-8Z är en tvåskärssekatör i hårdkromat stål som är till för precisionsarbete. Det gummibeklädda handtaget ligger skönt i handen, samtidigt som de vassa bladen ser till att jobbet blir snabbt och snyggt gjort.

Även låsanordningen är också i en klass för sig: du klämmer ihop det för att öppna, och trycker ner en knapp för att låsa sekatören.

Topptestad i flera publikationer

Att ARS VS-8Z är en riktigt högkvalitativ sekatör råder det inga tvivel om. Den har nämligen utsetts till Bäst i test av Råd & Rön, i tidningen Allas och fått en delad andraplats i Aftonbladet.

Allas recensent skriver att den klipper fantastiskt och har bra isolering som dämpar ljudet. Samtidigt är den skön att hålla och har en suverän låsfunktion.

Sekatören är även kundernas favorit – på Amazon.se har den 575 omdömen och ett snittbetyg på 4,5 av 5 möjliga. ”Lätt” och ”Gjord för att klippa med precision” kommenterar köparna, som också menar att ARS VS-8Z håller sig vass år efter år utan att behöva slipas. Vi låter experterna och användarnas recensioner tala för sig själva och utser ARS VS-8Z till den bästa sekatören just nu.

 • Testvinnare i både Råd & Rön och Allas.
 • 4,5 av 5 möjliga i betyg av Amazons kunder.
 • Vass, smart låsanordning och ligger skönt i handen.
 • Med ett pris på cirka 650 kronor är den dyrare än många liknande produkter.

2. Felco 2

- Vi rekommenderar

 • Vikt: 240 g
 • Längd: 215 mm
 • Maximal grendiameter: 25 mm
Felco 2

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Öppet köp i 90 dagar.
 • Fri frakt över 999 kr.

Felco 2 är en sekatör som liknar ARS VS-8Z, men som kostar lite mindre. Den är också lite längre, vilket dock medför en högre vikt. Sekatören är en tvåskärsmodell med blad av härdat stål. Handtaget är gummibeklätt och sekatören är ergonomisk att använda.

Ett stort plus med Felco 2 är att den går att plocka isär, vilket underlättar rengöringen.

Fina betyg

Felco 2 har deltagit i samma test som ARS VS-8Z och placerat sig nästan lika högt. I Råd & Röns test kom den på andraplats, med ett samlat betyg på 86 av 100. Den delade andraplatsen med ARS VS-8Z i Aftonbladets test, och i Allas hade recensenten bara bra saker att säga om Felco 2.

När privatpersoner får säga sitt är det också mycket positiva ord som används. På Amazon.se har Felco 2 snittbetyget 4,6 av 5 och en majoritet av användarna ger högsta betyg. Vårt rekommenderade val är ett fullgott alternativ till ARS VS-8Z, för dig som vill klippa med precision.

 • Höga testbetyg hos Allas, Råd & Rön och Aftonbladet.
 • En majoritet av Amazon-användarna ger högsta betyg.
 • Går att plocka isär för enklare rengöring.
 • Prisskillnaden mellan Felco 2 och ARS VS-8Z är lite för liten för att motivera valet av den förstnämnda.

3. Gardena Classic 8754

- Bästa budgetvalet

 • Vikt: 131 g
 • Längd: 190 mm
 • Maximal grendiameter: 18 mm
Gardena Classic 8754

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Fri frakt över 625 kr.
 • 30 dagars öppet.

Den tysktillverkade Gardena Classic 8754 är inte bara testets billigaste sekatör, men också den som väger allra minst.

Designen skiljer såg också åt vad gäller skärbladen, som är något nedåtvinklade. Det ena bladet har ett klibbskydd, som påminner om teflon, som gör att friktionen mellan bladen minskar när du klipper.

Den maximala grendiametern som den här sekatören klarar är 18 mm, att jämföra med 25 för de kraftigare modellerna från ARS och Felco. Det här är därför inte den bästa sekatören för större mängder grenar, särskilt inte om de är lite tjockare.

Det är därför fel att jämföra den med de dyrare modellerna som vi placerat på första- och andraplatserna. I stället bör Gardena Classic 8754 jämföras med andra sekatörer i budgetsegmentet och där anser vi att den är bäst. Sekatören kostar bara 130 kronor, vilket är i nivå med sekatörer du hittar i mataffären. Samtidigt är den av betydligt högre kvalitet.

Folkets favorit

Att många inte är beredda att betala flera hundra kronor för en sekatör, eller helt enkelt inte har behov av det är tydligt. Det finns nämligen mängder av kundrecensioner av Gardena Classic 8754 på nätet. Bara på Amazon.com har produkten inte mindre än 8 710 recensioner.

Och omdömet? Alldeles strålande. Gardena Classic 8754 har ett snittbetyg på 4,6 av 5 möjliga och många kommenterar att den tyska kvaliteten verkligen märks i den här produkten, som är både lätt att använda och har riktigt skarpa blad.

 • Låg vikt och skarpa blad som klarar grenar upp till 18 mm.
 • Kostar bara en bråkdel av Felco 2 och ARS VS-8Z.
 • Tysk kvalitet – det märks enligt kunderna på Amazon som gett snittbetyget 4,6 av 5.
 • Inte sekatören du vill använda om du ska klippa tjockare grenar.

Viktigt när du köper sekatör

Trädgårdsarbete kan vara riktigt arbetsamt, men samtidigt terapeutiskt och avkopplande, framför allt om du har rätt redskap att arbeta med.

Sekatören är förmodligen ett av de vanligaste trädgårdsredskapen, och chansen är god att du redan äger en också.

Men det är skillnad på sekatör och sekatör – det finns faktiskt modeller som är av betydligt högre kvalitet och gör arbetet både smidigare och snabbare. Läs vidare för att ta reda på hur du väljer en passande sekatör till just din trädgård.

Vad används en sekatör till?

En sekatör använder du för att beskära buskar, växter, träd och klippa bort döda grenar. Ska du klippa kraftigare grenar är det en grensax du ska ha, men för lättare grenar på upp till 2,5 centimeter fungerar en sekatör bra.

Att välja sekatör

Det går att hitta sekatörer i snabbköpet för en hundralapp. Och visst, de fungerar, men frågan är hur bra och hur länge.

De bästa sekatörerna är vassa nog för att kunna klippa ett rent snitt i grenarna, vilket är viktigt för att de ska hålla sig hälsosamma länge.

Sekatörer av hög kvalitet klarar också tidens tand själva, genom att klara att slipas flera gånger och motstå fukt och smuts utan att rosta eller gå sönder.

Vi rekommenderar att du investerar några extra hundralappar för en riktigt bra sekatör – det tjänar du, och dina träd, på i längden.

Med det sagt behöver du inte gå över ån för att hämta vatten – ofta duger enklare modeller av sekatörer fullgott. Har du inte särskilda behov kan du därför helt enkelt skippa elektrisk och överdrivet dyra modeller.

Tvåskär eller mothåll?

Det vanligaste är att sekatörer är så kallade tvåskärssekatörer. De fungerar ungefär som en sax, där skärbladen glider förbi varandra. Den här typen av sekatörer är bra för att skära ett rent snitt och gör att du kan klippa nära stammen.

 • Tvåskärssekatörer används på levande växter och träd och är kort och gott till för arbete som kräver precision.
 • Mothållssekatörer passar bäst för torra och lite tjockare kvistar eller grenar. Den är nämligen utrustad med ett knivblad som klipper mot ett metallmothåll. Använder du en mothållssekatör på levande växtvävnad riskerar du dock att orsaka skada.

Sammanfattningsvis kan man alltså säga att en tvåskärssekatör används för att klippa i levande träd, där du behöver göra rena snitt. Mothållssekatören används i stället för döda och tjockare grenar där kraft är det viktigaste.

Undvik trötta händer med rullhandtag

Utformningen av sekatörer kan också se annorlunda ut. Du som någonsin arbetat med en sekatör en längre tidsperiod vet att det kan vara mycket ansträngande för handen. Ska du exempelvis beskära fruktträd eller göra andra typer av tidskrävande arbeten bör du välja en sekatör med rullhandtag.

Säkerheten först

Bra sekatörer är vassa, men det gör dem också farligare att arbeta med. Skärbladen kan lätt orsaka stor skada om du skulle råka snubbla till efter att ha tappat verktyget. Vi rekommenderar därför alltid att du tänker på säkerheten först och arbetar med handskar.

Välj också en modell med en bra låsanordning – detta är särskilt viktigt om du klättrar med sekatören på stegar eller klipper uppe i träd.

Källor

Här kan du se ett par av de källor vi använt oss av i vår sammanställning av sekatörer.

Kundrecensioner

Amazon.se/Amazon.co.uk

 • https://www.amazon.se/ARS-ARS-VS-8XZ-VS-8Z-vinstockar-1214-00/dp/B005Q4LU1I
 • https://www.amazon.co.uk/Gardena-8754-U-8754-20-Classic-Secateurs/dp/B001BPCJPC

Bauhaus.se

 • https://www.bauhaus.se/sekator-felco-2
 • https://www.bauhaus.se/sekator-gardena-s-classic

Pricerunner.se

 • https://www.pricerunner.se/pl/348-3957060/Traedgaardsredskap/Gardena-Classic-8754-priser

Jula.se

 • https://www.jula.se/catalog/tradgard/tradgardsredskap/beskarning/sekatorer/sekator-003636/

Övriga källor

Allas.se

 • https://www.allas.se/tradgard/john-taylor-testar-sekatorer-har-ar-favoriten/251463

Pricerunner.se

 • https://www.pricerunner.se/test/sekator

Aftonbladet.se

 • https://www.aftonbladet.se/tester/a/4qoo49/bosse-rappne-testar-11-sekatorer–kopguide

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

Liknande tester

Häcksax test
4 Häcksax testade
Makita DUH602Z
Bästa häcksax med batteri Makita DUH602Z
robotgräsklippare
6 Robotgräsklippare testade
robotgräsklippare Robomow RK1000
Bäst i test Robomow RK1000
grästrimmer
4 Grästrimmer testade
grästrimmer bäst i test
Bäst i test (batteridriven) Husqvarna 115iL
man med gräsklippare - test
3 Gräsklippare testade
EGO Modell LM1701E-SP
Bäst i test (batteridriven) EGO LM1701E
Lövblås
3 Lövblås testade
Dewalt DCM562PB
Bäst i test Dewalt DCM562PB
image
6 Motorsåg testade
Stiga SP 426
Bäst i test Stiga CS 545
högtryckstvätt test
4 Högtryckstvätt testade
Nilfisk E 145.4 -9 X-TRA
Bäst i test Nilfisk E 145.4 -9 X-TRA
Regntunna
4 Regntunna testade
Greenline 200 l
Bäst i test Greenline 200 l
snöslunga test
4 Snöslunga testade
AL-KO Snowline 620 E II
Bäst i test AL-KO Snowline 620 E II

Jämför specifikationer

Nedan kan du se testvinnarna i vår jämförelse. Du kan scrolla i sidled för att se alla vinnare.

Produkter

1
image
2
image
3
image

Specifikationer

ARS VS-8Z

Felco 2

Gardena Classic 8754

Betyg:
Vikt:220 g240 g131 g
Längd:200 mm215 mm190 mm
Maximal grendiameter:25 mm25 mm18 mm

Vanliga frågor och svar

En sekatör är det bästa trädgårdsredskapet för dig som ska klippa smågrenar från buskar och träd. Då sekatören väger lätt och samtidigt klipper med stor precision är det ett ultimat redskap för den här typen av arbeten.

De bästa sekatörerna behöver inte slipas på många år. Med det sagt behöver du underhålla dem genom att se till att de inte ligger ute i fukt, och att du håller dem rena och smörjer dem med olja ibland.

När det väl är dags att slipa monterar du isär sekatören, rengör bladen och slipar genom att vinkla ett bryne mot skäret.

Sekatören bör underhållas med jämna mellanrum, så att du undviker att den blir smutsig och börjar rosta. Vissa sekatörer är enkla att montera isär och då är de också lättare att hålla rena. Du kan göra rent sekatören med en trasa, eller om det behövs med ljummet vatten och tvål.

Sekatören använder du för att beskära buskar och träd, med grenar upp till 25 mm i diameter. Ska du klippa tjockare grenar används med fördel andra verktyg.

Enligt vår sammanställning är det ARS VS-8Z som är den bästa sekatören just nu. Den har vunnit tester i flera publikationer och har en mycket rimlig prislapp i förhållande till byggkvaliteten.

Hjälpte det här testet om Sekatör dig?

Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

Häcksax test

Häcksax: 4 testade modeller

robotgräsklippare

Robotgräsklippare: 6 testade modeller

grästrimmer

Grästrimmer: 4 testade modeller

Testvinnare - Sekatör

 1. ARS VS-8Z

  ARS VS-8Z

  Bäst i test
 2. Felco 2

  Felco 2

  Vi rekommenderar
 3. Gardena Classic 8754

  Gardena Classic 8754

  Bästa budgetvalet

Vanliga frågor och svar

En sekatör är det bästa trädgårdsredskapet för dig som ska klippa smågrenar från buskar och träd. Då sekatören väger lätt och samtidigt klipper med stor precision är det ett ultimat redskap för den här typen av arbeten.

De bästa sekatörerna behöver inte slipas på många år. Med det sagt behöver du underhålla dem genom att se till att de inte ligger ute i fukt, och att du håller dem rena och smörjer dem med olja ibland.

När det väl är dags att slipa monterar du isär sekatören, rengör bladen och slipar genom att vinkla ett bryne mot skäret.

Sekatören bör underhållas med jämna mellanrum, så att du undviker att den blir smutsig och börjar rosta. Vissa sekatörer är enkla att montera isär och då är de också lättare att hålla rena. Du kan göra rent sekatören med en trasa, eller om det behövs med ljummet vatten och tvål.

Sekatören använder du för att beskära buskar och träd, med grenar upp till 25 mm i diameter. Ska du klippa tjockare grenar används med fördel andra verktyg.

Enligt vår sammanställning är det ARS VS-8Z som är den bästa sekatören just nu. Den har vunnit tester i flera publikationer och har en mycket rimlig prislapp i förhållande till byggkvaliteten.