Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Topp 3 bästa sängmadrasserna i vår sammanställning

 1. Emma Original Madrass – Bäst i test
 2. Emma Diamond Resårmadrass – Bästa resårmadrass
 3. Tempur Supreme Cooltouch Madrass – Bästa premiumvalet

Överblick

Emma Original Madrass

Bäst i test

 • Bäst i test hos Testfakta
 • 100 dagars provperiod
 • Material som andas

Betyg

Emma Diamond Resårmadrass

Emma Diamond Resårmadrass

Bästa resårmadrass

 • 5 komfortzoner
 • Bra för dig med ryggproblem
 • Håller dig sval genom natten

Betyg

Tempur Supreme Cooltouch Matress

Tempur Supreme Cooltouch Matress

Bästa premiumvalet

 • Anpassar sig efter kroppen
 • Fina betyg hos Testfakta
 • Bra för lättare kroppstyper

Betyg

Varför du kan lita på redaktionen

Vi är ett team av researchexperter med många års erfarenhet. Allt innehåll vi producerar är oberoende och baserat på objektiva kriterier. Vår process involverar en omfattande insamling och granskning av seriösa källor. Genom att analysera experttester, konsumentrecensioner, forum och magasin på både digitala och traditionella plattformar sammanfattar vi aktuell information som hjälper dig att fatta välgrundade köpbeslut anpassade efter dina användarbehov. Läs mer om oss och hur vi arbetar.

En madrass är ett viktigt inköp eftersom den trots allt kan göra stor skillnad för din sömn. Därför har vi gjort vårt bästa för att välja ut några av de bästa sängmadrasserna på marknaden just nu.

Vi har bland annat tittat på både svenska och utländska experttester, men också läst kundernas egna recensioner hos olika återförsäljare. Enligt oss är höga betyg från många av varandra oberoende publikationer och återförsäljare ett tecken på att produkten håller vad den lovar.

Utöver det har vi även gjort en egen jämförelse av madrasserna där vi framför allt tittat på följande kriterier:

 • Prisvärdhet
 • Garanti
 • Kvalitet
 • Betyg

Tester av branschexperter

1. Emma Original Madrass- Bäst i test

 • Garanti: 10 år
 • Storlekar: 80 × 200, 90 × 200, 100 × 200, 120 × 200, 140 × 200, 160 × 200, 180 × 200 cm, 200 x 200 cm
 • Material: Memoryskum, kallskum
Emma Original Madrass

FÖRDELAR

 • 100 dagars provperiod och 10 års garanti.
 • Passar för alla kroppstyper.
 • Andningsbart material som håller dig sval och minskar luftfuktighet.

NACKDELAR

 • Dyrare än många konkurrenter.

Det är avancerad innovation som ligger bakom Emma Original, men så är den också Europas mest prisbelönta madrass. Det som gör Emma Original så speciell är att den anpassar sig efter trycket från din kropp, vilket gör att den fungerar bra för de flesta olika kroppstyper.

Madrassen är zonindelad för att ge perfekt tryckavlastning, oavsett sovposition. Eftersom materialet dessutom är punktelastiskt kommer du inte att störas av din sovpartners rörelser.

Material som andas

Materialet i Emma Original är temperaturreglerande för att erbjuda bästa möjliga luftcirkulation och en sval sovupplevelse.

Förutom att ge dig en behaglig temperatur under natten skyddar detta strukturen på madrassen. En minskad luftfuktighet gör nämligen att den håller formen betydligt längre.

Om du är en person som lätt blir varm under natten kan Emma Original alltså vara något för dig.

Prova i 100 dagar

När du köper Emma Original får du inte bara 10 års garanti – du kan också prova madrassen i 100 dagar. Skulle du inte vara nöjd behöver du alltså inte behålla den.

Men med tanke på madrassens många positiva omdömen kommer du med största sannolikhet dock inte att bli missnöjd med ditt köp.

Prisad världen över

Hos Emma.se har madrassen snittbetyget 4,79 av 5 med över 760 recensioner. Emma Original har även utsetts till ”Bäst i test” hos Testfakta.se, där den fick 8,1 av 10 i betyg. Kvalitet och uthållighet, andningsförmåga och ergonomiska egenskaper var punkter där madrassen presterade bäst. Även användarna själva är mycket nöjda med madrassen. Bland recensioner hos flertalet återförsäljare läser vi bland annat att madrassen håller vad den lovar och att den är värd varenda krona. Många användare vittnar om betydligt bättre sömn sedan de investerade i Emma Original, även om madrassen till en början kan vara en aning fast.

Rekommenderad butik:
 • 10 års garanti
 • 100 nätters provsömn

2. Emma Diamond Resårmadrass- Bästa resårmadrass

 • Garanti: 10 år
 • Storlekar: 80 x 200, 90 x 200, 100 x 200, 140 x 200, 160 x 200, 180 x 200, 200 x 200
 • Material: Diamond Degree-skum, HRX-skum
Emma Diamond Resårmadrass
Emma Diamond Resårmadrass
Emma Diamond Resårmadrass

FÖRDELAR

 • 5 komfortzoner som bidrar till dynamisk anpassning av din kropp.
 • Diamond Degree-teknologin ser till att du håller dig sval hela natten.
 • Mycket höga betyg från kunderna.

NACKDELAR

 • Hög prislapp - kostar mer än Emma Original.

Emma tillverkar även den bästa resårmadrassen. Emma Diamond är en högkvalitativ och ergonomisk madrass med teknologi för bästa möjliga och individuella komfort och ergonomi.

Med över 300 pocketresårer som syftar till tryckavlastning är det ett extra bra val för dig med ryggproblem. Precis som Emma Original har Diamond HRX-material som ser till att din ryggrad håller sin naturliga position under hela natten.

Diamond Degree-teknologi reglerar temperaturen

Innovationen slutar dock inte vid komforten, utan den så kallade Diamond Degree-teknologin bidrar även med temperaturkontroll. Detta ska enligt Emma bidra till att du uppnår djupsömnfasen snabbare och får en ännu bättre sömnkvalitet.

Av recensionerna att döma fungerar också madrassen mycket bra i praktiken, då den har 4,82 av 5 möjliga i snittbetyg hos Emma.se. Fler kunder har dock köpt och recenserat Emma Original.

Testa i lugn och ro och få 10 års garanti

Liksom med Emma Original får du 100 dagar på dig att bestämma dig för om Emma Diamond är en madrass som passar dig. Väljer du att behålla den kan du också känna dig trygg i att få hela 10 års garanti.

Rekommenderad butik:
 • 100 nätters provsömn.
 • 10 års garanti.

3. Tempur Supreme Cooltouch Matress- Bästa premiumvalet

 • Garanti: 10 år
 • Storlekar: 80 x 200, 80 x 210, 90 x 200, 90 x 210, 105 x 200, 105 x 210, 120 x 200, 120 x 210, 140 x 200, 140 x 210, 160 x 200, 160 x 210, 180 x 200, 180 x 210
 • Material: Memoryskum
Tempur Supreme Cooltouch Matress

FÖRDELAR

 • Utmärkt ergonomi – tillverkad i material som avlastar tryck och anpassar sig efter din kropp.
 • Mjuk madrass som passar bra för lättare kroppstyper.
 • Högt totalbetyg i Testfakta.

NACKDELAR

 • Andningsförmågan är sämre jämfört med Emma-madrasserna.
 • Det överlägset dyraste valet i vår sammanställning.

Den här madrassen från Tempur är inte riktigt som andra – för vad sägs om att sova på en madrass tillverkad av samma material som tidigare bara använts vid rymdfärder?

Enligt Tempur är detta utomjordiska material optimalt för att avlasta tryck samtidigt som det anpassar sig efter din kropp.

Bara en madrasstjocklek

Du kan välja mellan en fasthetsgrad när du köper Tempur Supreme Cooltouch – den kallas Supreme och enligt Testfakta är den av det mjukare slaget.

Mycket bra ergonomiska egenskaper, men bara för en kroppstyp

I samma test av Testfakta där Emma Original blev ”Bäst i test” och fick 8,1 i betyg kom Tempur Supreme Cooltouch på tredjeplats med ett snitt på 7,5.

Tillsammans med Emma Original var det Tempurs madrass som fick högst betyg för sina ergonomiska egenskaper. Dessvärre fick den sämre betyg i andningsförmåga vilket drog ner totalbetyget.

Tempur Supreme Cooltouch saknar dessutom zonindelning som Emma Original har och den är inte heller anpassad för alla kroppstyper. Du som är av det tyngre slaget gör därför bättre i att välja Emma Original än Tempur Supreme Cooltouch som passar bäst för lättare kroppstyper.

Vanliga frågor om Madrass

En för mjuk madrass är inte bra för ryggen, men det går inte heller att säga att en mycket hård madrass kommer att lösa dina ryggproblem. Du bör i stället leta efter en madrass som är anpassad efter din kroppsbyggnad och din vikt. Köp helst en madrass med bytesrätt så att du kan prova dig fram till den bästa lösningen.

Oftast rekommenderas ett byte av bäddmadrass efter 8 – 10 år, men det beror också på hur välanvänd den är. Resårmadrasser går att vända om de tappar spänsten, vilket på så sätt förlänger livstiden.

Det beror på kvaliteten på madrassen, hur ofta du har använt madrassen och om du har sovit tillsammans med någon på samma madrass. Men mellan tummen och pekfingret bör madrassen bytas ut efter högst 10 år.

Det finns några gamla beprövade knep, exempelvis genom att blanda bikarbonat och vatten och sedan gnugga in i fläcken. Torka rent med en trasa och låt verka i en timme. Dammsug sedan bort bikarbonaten och vädra madrassen.

Det är inte så lätt att tvätta en madrass som att tvätta andra sängkläder. Det bästa sättet att skydda madrassen på är att köpa ett madrasskydd, som du sedan enkelt kan tvätta i maskin.

Ett husmorstips för att rengöra madrassen är annars att strö bakpulver över madrassen och låta det verka en halvtimme. Bakpulvret ser till att eliminera dofter och du kan även blanda i eteriska oljor i pulvret om du vill ha lite fräsch doft. Dammsug sedan upp pulvret.

Guide: Hur du hittar den perfekta madrassen

Det kan vara en hel vetenskap att hitta den perfekta madrassen, men det är en strävan som är väl värd mödan. Här går vi igenom allt du behöver tänka på innan du köper din nya madrass.

test av madrass

Typ av madrass

Det finns olika typer av madrasser som dessutom har olika hårdhet. Om du har en färdig sängram och alltså bara behöver en madrass till den kan du välja mellan en resårmadrass och en skummadrass.

De båda liknar varandra på flera sätt men det finns även en del olikheter som kan vara bra att känna till.

 • Resårmadrass. En resårmadrass är utrustad med fjädrar och kan dessutom användas på båda sidor. På så vis har den lång livslängd eftersom du helt enkelt kan vända på den när den tappat spänsten.
 • Skummadrass. I Sverige har vi länge förknippat skummadrassen med en lågkvalitativ och obekväm madrass som vi bara drar fram i nödfall. Men den typ av ergonomiska skummadrasser som tillverkas i Tyskland och andra europeiska länder är en helt annan sak, och de börjar nu även bli populära i Sverige. Faktum är att två av modellerna som vi rekommenderar är topptestade skummadrasser.

Madrassens hårdhet

Madrassens hårdhet, eller fasthet, är kanske den viktigaste faktorn när du ska hitta den perfekta madrassen. Generellt är en för mjuk madrass inte bra för ryggen, så även om det kan kännas skönt för stunden bör du satsa på en madrass där du inte sjunker ner för mycket.

Du har säkert redan hunnit skaffa dig erfarenhet av vilken typ av madrass som fungerar bäst för dig. Om inte kan du utgå efter följande riktlinjer:

 • Medelfast madrass: Passar dig som väger under 75 kg.
 • Fast (hård) madrass: Passar dig som mellan 75 och 95 kg.
 • Extra fast madrass: Passar dig som väger över 95 kilo.

Det finns dock alltid undantag från regler, och du vet själv bäst vad du mår bra av. Tänk också på att de bästa ergonomiska skummadrasserna, som Emma Original, fungerar bra för flera olika viktklasser och kroppstyper.

En eller två madrasser för par?

Du kanske tycker att det verkar smidigt att välja en enda stor madrass för dubbelsängen. Detta är dock inte alltid den bästa lösningen, åtminstone inte om du och din partner har olika kroppstyper och vikt.

Det är svårt att prova madrass

Det är praktiskt taget omöjligt att komma fram till om en madrass är optimal efter att bara ha provat den i en butik i några minuter. Det är först efter flera nätters användning som du säkert kan säga om du och din madrass är kompatibla eller inte.

Därför är det en bra idé att köpa din madrass av en leverantör som låter dig prova madrassen i lugn och ro, exempelvis Emma. De erbjuder en provtid på 100 dagar och ger dig möjlighet att returnera madrassen om du inte är nöjd.

Viktigt att prioritera kvalitet före pris

De bästa madrasserna kostar allt från 2 000 och 13 000 kronor, så det kan vara lockande att välja det billigaste alternativet. Billiga madrasser är nödvändigtvis inte dåliga, men hur bra de passar är individuellt.

Om den madrass som passar dig bäst också råkar vara av det dyrare slaget kan det ändå vara en väl värd investering. Känner du att priset är för högt gör du klokt i att hålla koll på prisförändringar och handla under reaperioder. Madrasser är produkter som ofta får prissänkningar.

Ta gärna hjälp av vår sammanställning ovan för att hitta en passande sängmadrass. Samtliga modeller vi presenterar har fått fina omdömen, både av användare och experter.

Jämför specifikationer

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
Utmärkelse: Bäst i testBästa resårmadrassBästa premiumvalet
Produkt: Emma Original MadrassEmma Diamond ResårmadrassTempur Supreme Cooltouch Matress
Betyg:
Garanti:10 år10 år10 år
Storlekar:80 × 200, 90 × 200, 100 × 200, 120 × 200, 140 × 200, 160 × 200, 180 × 200 cm, 200 x 200 cm80 x 200, 90 x 200, 100 x 200, 140 x 200, 160 x 200, 180 x 200, 200 x 20080 x 200, 80 x 210, 90 x 200, 90 x 210, 105 x 200, 105 x 210, 120 x 200, 120 x 210, 140 x 200, 140 x 210, 160 x 200, 160 x 210, 180 x 200, 180 x 210
Material:Memoryskum, kallskumDiamond Degree-skum, HRX-skumMemoryskum

Liknande tester

Portabel AC bäst i test

6 toppalternativ inom bärbar luftkonditionering.

luftvärmepump test

Luftvärmepump: 8 bästa modeller

test av luftrenare

Luftrenare: 9 bästa modeller

Bästa uppblåsbara madrass

Uppblåsbar madrass: 5 bästa modeller

fotogenvärmare bäst i test

Fotogenkamin: 3 bästa modellerna.

Takdusch bäst i test

Takdusch: 3 bästa modeller

Smart belysning test

Smart belysning: 3 bästa modeller

test av braskamin

Jämför 6 braskaminer som sprider värme i hemmet.

symaskin test

Vi har valt ut 7 symaskiner som passar proffs och nybörjare.

test av övervakningskamera

Test av 5 övervakningskameror för inomhus- och utomhusbruk.

Kontinentalsäng: 6 bästa sängarna

Kontinentalsäng: 5 bästa sängarna

Våra Omdömen

Hem & Hushåll
Emma Diamond bäddmadrass

Det tyska företaget Emma har minst sagt tagit världen med storm. Få kan ha...

Hem & Hushåll
Emma Diamond kontinentalsäng test

Tyska Emma är främst kända för sina prisbelönta resårmadrasser, men sedan...

Testvinnare - Madrass