Information om affiliatelänkar

Vilken är den bästa hemförsäkringen?

Hedvig erbjuder den bästa hemförsäkringen just nu enligt vår sammanställning Det här är ett modernt försäkringsbolag som grundades 2016 och som erbjuder fyra olika försäkringslösningar beroende på om du bor i bostadsrätt, hyresrätt, villa eller om du är student Drulle ingår i alla hemförsäkringar och du får även ersättning för förlorade beautyprodukter På Trustpilot har Hedvig fått höga betyg och kunderna menar bland annat att utbetalningen av ersättning är rekordsnabb Läs mer om Hedvig och fyra bra alternativ nedan

Information om affiliatelänkar

Jämför våra 5 testvinnare

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
image
image
Utmärkelse:Bästa hemförsäkringVi rekommenderarBäst för studenter
Produkt:HedvigGofidoICA FörsäkringarFolksamModerna Försäkringar
Betyg:
Antal hemförsäkringar:4 st2 st5 st5 st3 st
Egendomsersättning:Max 1 000 000 krUppgift saknasMax 1 000 000 krMax 1 000 000 krMax 1 000 000 kr
Självrisk:1 500 kr1 500 kr1 500 kr900 – 1 800 kr1 500 kr
Reseskydd:45 dagar30 dagar60 dagar45 dagar45 dagar
Hemförsäkring för student:JaJaJaJaJa
Drulle:Ingår (max 50 000 kr)ValbarIngår (max 100 000 kr)Ingår i Mellan och Stor (max 40 000 – 80 000 kr)Ingår (Medium, Large)
Ansvarsskydd:Max 5 000 000 krMax 5 000 000 krMax 5 000 000 krMax 5 000 000 krMax 5 000 000 kr
Rättsskydd:1 500 – 250 000 krValbarMax 400 000 krMax 300 000 kr300 000 kr
Överfall:8 000 – 200 000 krUppgift saknasMax 1 00 000 kr150 000 kr8 000 – 150 000 kr
Betyg hos Trustpilot.com:4,5 av 5 (2 100+ omdömen)4,5 av 5 (100+ omdömen)4 av 5 (1 500+ omdömen)4,2 av 5 (15 000+ omdömen)3,5 av 5 (1 400+ omdömen)

1. Hedvig - Bästa hemförsäkring

 • Antal hemförsäkringar: 4 st
 • Självrisk: 1 500 kr
 • Reseskydd: 45 dagar
 • Hemförsäkring för studenter: Ja
 • Drulle: Ingår (max 50 000 kr)
hedvig hemförsäkring logo

Hos det moderna försäkringsbolaget Hedvig kan du teckna fyra olika hemförsäkringar, direkt på webben. Deras moderna teknologi har dessutom eliminerat flera steg i processen från tecknandet av en försäkring till utbetalning av ersättning.

Varför vi valt ut Hedvig till bäst i test är dels på grund av deras enkla försäkringslösningar och transparenta villkor, men också deras fina kundomdömen. På Trustpilot har bolaget fått genomsnittsbetyget 4,6 av 5 baserat på över 2 000 omdömen.

Välj mellan 4 olika hemförsäkringar

Hos Hedvig kan du välja mellan fyra olika hemförsäkringar för hyresrätt, bostadsrätt, villa och student. Utöver dessa fyra försäkringslösningar erbjuder Hedvig även en objektförsäkring som försäkrar specifika prylar. Här kan du få ersättning upp till 50 000 kronor per föremål – perfekt för dig som har extra värdefulla ägodelar.

Med en hemförsäkring från Hedvig är du skyddad mot det mesta, exempelvis brand, vattenläckor, oväder, inbrott, skadegörelse och stöld. Du kan också få ersättning för skadestånd, rättskostnader och överfall samt för trasiga vitvaror och förlorade eller skadade beautyprodukter.

Drulle och reseskydd ingår

Något som får Hedvig att sticka ut jämfört med konkurrenter är att det alltid ingår drulle i samtliga försäkringar. Som mest kan du få upp till 50 000 kronor i ersättning per skadad pryl, ett ersättningsbelopp som är minst sagt generöst. Många andra försäkringsbolag erbjuder samma ersättning fast för samtliga ägodelar.

I hemförsäkringen ingår även ett reseskydd som skyddar dig under resans 45 första dagar. Detta skydd kan du dessutom förlänga till maximalt 90 dagar mot en avgift om du ska vara på resande fot längre. Reseskyddet ersätter bland annat:

 • Evakuering på grund av krig, naturkatastrof eller epidemi
 • Sjuk- och tandvård (utan självrisk och ersättningstak)
 • Avbruten resa på grund av bortgång eller allvarlig sjukdom i familjen
 • Bagageförsening (upp till 5 000 kronor)

Ingen bindningstid och praktisk app

Till skillnad från många andra försäkringsbolag gäller Hedvigs hemförsäkring helt utan bindningstid. Det betyder att du är fri att säga upp din försäkring när som helst. På så sätt är du inte lika låst, utan kan byta hemförsäkring utan att behöva vänta ut långa bindningstider.

En annan fördel med Hedvig är möjligheten att hantera alla försäkringsärenden direkt via försäkringsbolagets egen app. Via appen kan du se dina försäkringar, skicka in en skadeanmälan och få hjälp av kundtjänsten om du har problem eller frågor.

Ger dig ett bra skydd oavsett hur du bor

Det finns många anledningar till varför vi valt ut Hedvig till det bästa försäkringsbolaget för hemförsäkring 2023. Här får du mycket för pengarna och ett riktigt bra skydd, oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa.

De främsta fördelarna med bolaget – utöver det generösa försäkringsskyddet – är att hemförsäkringen är helt utan bindningstid. Dessutom ingår drulle i alla försäkringar som ger dig upp till 50 000 kronor i ersättning per pryl. Du kan också få ersättning för förlorade beautyprodukter, något som är långt ifrån standard idag.

De enda nackdelarna vi kan hitta med bolaget är att reseskyddet är en aning kort (åtminstone jämfört med ICA Försäkringar) och att bolaget inte erbjuder någon försäkring för fritidshus. Bortsett från det kan vi inte tänka oss att du blir missnöjd med Hedvig.

Här kan du läsa hela vårt omdöme av Hedvigs försäkring!

 • Marknadens enda hemförsäkring utan bindningstid.
 • Enkel tillgång och översikt i Hedvigs egen app.
 • Drulle ingår i alla försäkringslösningar för hemmet.
 • Försäkrar även beautyprodukter.
 • Något kort reseskydd, åtminstone jämfört med ICA Försäkringar.
 • Försäkrar inte fritidshus (vilket exempelvis Folksam gör).

Teckna hemförsäkring:

2. Gofido - Vi rekommenderar

 • Antal hemförsäkringar: 2 st
 • Självrisk: 1 500 kr
 • Reseskydd: 30 dagar
 • Hemförsäkring för student: Ja
 • Drulle: Valbar
gofido

Gofido är en av de första aktörerna i världen som erbjuder en aktiv hemförsäkring. Det innebär helt enkelt att hemförsäkringen efter dig och dina behov så att du bara betalar för det du faktiskt behöver. Det här innovativa konceptet i kombination med de goda kundrecensionerna är den främsta anledningen till att vi valt att rekommendera Gofidos hemförsäkring.

Hos Gofido kan du välja mellan två olika hemförsäkringar: en för dig som bor i hyres- eller bostadsrätt och en för dig som bor i villa. Båda försäkringarna ger dig ersättning för det viktigaste, så som skadad eller skadad egendom, skadestånd, överfall och olycksfall under resan.

Det här är det grundläggande skyddet i Gofidos hemförsäkring. Det som är speciellt med det här företaget är dock att du får möjlighet att skräddarsy innehållet efter eget behov. På så sätt slipper du betala för något du inte ens kommer att använda.

Skräddarsydd hemförsäkring utan bindningstid

Enligt Gofido är det långt ifrån alla som behöver de traditionella ersättningsområden som en vanlig hemförsäkring har. Därför har de valt att erbjuda individanpassade försäkringar där du kan anpassa skyddet i försäkringen efter just ditt behov.

Genom att teckna olika tillägg kan du enkelt skräddarsy din egen hemförsäkring. Du kan till exempel lägga till skydd för cykel, barnvagn, vapen eller golfutrustning. Även drulleförsäkring, som ger dig ersättning för självförvållade skador, och rättskydd, som långt ifrån alla är i behov av, går att teckna som tillägg.

En annan stor fördel med Gofido är att deras hemförsäkringar gäller helt utan bindningstid. Du är därmed fri att byta försäkringsbolag när du vill.

Fina betyg på Trustpilot

Gofido är fortfarande en ganska ny aktör på den svenska försäkringsmarknaden och har därför bara ett fåtal kundomdömen i dagsläget. Majoriteten av dem är dock positiva och kunderna beskriver hemförsäkringen som prisvärd, enkel och snabb.

Många uppskattar framför allt att de kunde räkna bort ersättningsområden de inte behöver för att på så sätt få en billigare hemförsäkring. För dig som vill kunna anpassa din hemförsäkring efter behov och avsluta när du vill kan Gofido vara ett perfekt val.

 • Försäkra bara det du behöver.
 • Hantera dina försäkringsärenden enkelt online.
 • Gäller utan bindningstid.
 • Skräddarsy ditt skydd med olika tillägg.
 • Drulle och rättsskydd finns enbart som valbart tillägg.
 • Reseskyddet gäller bara i 30 dagar (men går att förlänga).

Ansök här:

3. ICA Försäkringar - Bäst för studenter

 • Antal hemförsäkringar: 5 st
 • Självrisk: 1 500 kr
 • Reseskydd: 60 dagar
 • Hemförsäkring för student: Ja
 • Drulle: Ingår (max 100 000 kr)
ica forsäkring

ICA Försäkringar är ett populärt försäkringsbolag som erbjuder hemförsäkringar för alla typer av bostäder – från hyresrätter och bostadsrätter till villa och fritidshus. Du tecknar försäkringen enkelt online och drulle ingår alltid.

Precis som många andra försäkringsbolag erbjuder ICA Försäkringar flera olika typer av hemförsäkringar beroende på hur du bor. Du kan till exempel försäkra din bostadsrätt, hyresrätt, villa eller ditt fritidshus. De erbjuder dessutom en extra prisvärd hemförsäkring för dig som studerar.

Generöst försäkringsskydd

ICA Försäkringar erbjuder ett generöst försäkringsskydd i sina hemförsäkringar. De ersätter till exempel lösöre upp till 1 miljon kronor och du får alltid 60 dagars reseskydd, vilket är bra mycket mer generöst jämfört med i andra hemförsäkringar. Utöver det ingår allrisk för lösöre, överfallsskydd, ansvarsskydd, mobbingskydd, rättsskydd samt ett omställningsskydd vid våld i hemmet.

Det slutar dock inte där. ICA:s hemförsäkring ger dig också följande:

 • Ersättning för trasiga hushållsmaskiner och vitvaror
 • Cykelersättning upp till 50 000 kronor
 • Fullvärdesersättning för barnvagn i upp till två år
 • Ersättning vid ID-stöld
 • 5 000 kronor i i presentkort på ICA om din kyl eller frys går sönder

Vill du ha ett ännu mer omfattande skydd kan du alltid teckna Pluspaketet som innehåller tilläggen Hem Plus och Rese Plus. Hem Plus dubblar bland annat maxersättningen för saker du förvarar utanför bostaden och sänker självrisken vid brand eller inbrott. Rese Plus är ett utökat reseskydd som ersätter avbeställning och ersättningsresa om du skadas eller drabbas av sjukdom. Du slipper dessutom alla självrisker i det övriga reseskyddet.

ICA-bonus på hela försäkringskostnaden

ICA:s hemförsäkring kan vara extra förmånlig för dig som är ICA-kund. Här får du nämligen bonus på hela försäkringskostnaden som du sedan kan använda för att handla billigare hos ICA. Detta är kanske inte särskilt lockande för dig som inte är ICA-kund, men samtidigt finns det all anledning att bli just det.

Förmånliga hemförsäkringar för alla

ICA Försäkringar har fått goda omdömen, både av kunder och i oberoende jämförelser. Här kan du välja mellan fem olika försäkringar, både för fritidshus, bostadsrätter, hyresrätter och villor. Som student kan du dessutom teckna en extra förmånlig hemförsäkring och drulle ingår alltid. Extra fördelaktiga kan deras hemförsäkringar vara för dig som är ICA-kund då du får ICA-bonus på hela försäkringskostnaden.

De enda nackdelarna med ICA Försäkringar är att du måste teckna ett bostadsrättstillägg separat. Du måste dessutom teckna Pluspaketet för att drulleförsäkringen ska gälla under resan. I övrigt är ICA Försäkringar ett bra val för dig som vill skydda dig själv och ditt hem.

 • Extra långt reseskydd – 15 dagar längre än andra försäkringsbolag.
 • Få presentkort på ICA om kylen eller frysen går sönder.
 • Ersätter cykel upp till 50 000 kronor.
 • Innehåller skydd för mobbning (kränkande behandling av skolbarn).
 • Tecka bostadsrättstillägg separat.
 • Pluspaket krävs för att drulle ska ersätta under resan.

Teckna hemförsäkring:

4. Folksam

 • Antal hemförsäkringar: 5 st
 • Självrisk: 900 – 1 800 kr
 • Reseskydd: 45 dagar
 • Hemförsäkring för student: Ja
 • Drulle: Ingår i Mellan och Stor (max 40 000 – 80 000 kr)
folksam logo

Hos Folksam kan du välja mellan olika hemförsäkringar beroende på hur du bor. Du kan till exempel teckna en hemförsäkring för din bostadsrätt, hyresrätt och ägarlägenhet. De erbjuder också en villaförsäkring för dig som bor i hus samt en extra prisvärd hemförsäkring för dig som studerar och bor i lägenhet eller studentkorridor.

Med en hemförsäkring från Folksam får du bland annat ersättning för stöld och skadegörelse, brand, vattenskador och trasiga hushållsmaskiner och vitvaror. I hemförsäkringen för bostadsrätt ingår även ett bostadsrättstillägg som ersätter skador på interiör och fast inredning till följd av stöld, skadegörelse, brand och så vidare.

Bortsett från detta ingår alltid ersättning för kristerapi, rättsskydd, ansvarsskydd, överfall, flyttskydd, reseskydd och för obrukbar bostad. Drulle (allrisk) ingår i försäkringsskyddet Mellan och Stor och även gäller i 45 dagar när du befinner dig utomlands.

Ännu bättre skydd i Mellan och Stor

Vill du ha ett extra omfattande försäkringsskydd ska du teckna hemförsäkringen Mellan eller Stor. Utöver det grundläggande skyddet innehåller hemförsäkringen Mellan även:

 • Drulle (upp till 40 000 kronor per skadetillfälle)
 • Kontantförlust för dig över 65 år
 • Låsbyte för dig över 65 år
 • Ingen självrisk vid rån eller överfall för dig över 65 år

I hemförsäkringen Stor ingår även:

 • Utökat reseskydd
 • Halverad självrisk (900 kr)
 • Nyvärde på hemelektronik

Det finns även möjlighet att skräddarsy hemförsäkringen med olika tillägg, bland annat om du till exempel äger skog, har elrullstol, golfar eller har särskilda värdesaker.

Upp till 20 procent i samlingsrabatt

En annan fördel med Folksam är att du som kund kan ta del av förmånliga samlingsrabatter. Faktum är att du kan få upp till hela 20 procent rabatt på hemförsäkringen. Om du samlar både din bilförsäkring och hemförsäkring hos Folksam får du 10 procent i rabatt på båda premierna.

Du kan dessutom få ytterligare 10 procent i rabatt genom att förebygga inbrott, till exempel genom att använda ett godkänt hemlarm, säkerhetsdörr eller gallergrind.

Bästa hemförsäkringen enligt Konsumenternas

Folksam är ett uppskattat försäkringsbolag som erbjuder försäkringslösningar för både hem, fordon och familjemedlemmar. Det gör det enkelt att samla flera försäkringar hos samma bolag, vilket också kan ge dig förmånliga rabatter.

I Konsumenternas stora jämförelse av hemförsäkringar står faktiskt Folksam som vinnare. Försäkringen Stor fick betyget 4,5 av 5 medan Bas fick 3,5 av 5, vilket ändå är det bästa betyget av alla grundpaket. Även på Trustpilot har Folksam fått goda omdömen – 4,2 av 5 baserat på över 15 000 (!) recensioner.

De enda nackdelarna med Folksams hemförsäkringar är den relativt höga självrisken i försäkringsnivå Bas. Dessutom ingår drulle enbart i de högre försäkringsnivåerna.

 • Erbjuder fem olika hemförsäkringar, varav en för studenter.
 • Anpassa försäkringens omfattning efter behov.
 • Få upp till 20 procent i rabatt genom att teckna fler försäkringar och skadeförebygga.
 • Bäst enligt Konsumenternas jämförelse av hemförsäkringar.
 • Drulle ingår inte i försäkringen Bas.
 • Något hög självrisk för Bas (dock låg självrisk vid Stor).

Teckna hemförsäkring:

5. Moderna Försäkringar

 • Antal försäkringar: 3 st
 • Självrisk: 1 500 kr
 • Reseskydd: 45 dagar
 • Hemförsäkring för student: Ja
 • Drulle: Ingår (Medium, Large)
moderna logo

Hos Moderna Försäkringar, som är ett av Sveriges största försäkringsbolag, kan du välja mellan tre förmånliga hemförsäkringar beroende på hur omfattande skydd du vill ha. Grundskyddet ersätter det mesta, men vill du känna dig extra trygg kan Medium eller Large passa bättre.

Samtliga hemförsäkringar ersätter ditt lösöre upp till 1 miljon kronor och innehåller ett ansvarsskydd, rättsskydd, reseskydd och krisförsäkring. Även ett skydd mot mobbning och ID-stöld ingår för extra trygghet i vardagen.

I Medium får du allt ovanstående, men här ingår också allrisk samt ett utökat reseskydd med avbeställningsskydd. Large ger dig det bästa skyddet av alla Modernas hemförsäkringar med allt i grundskyddet och Medium, men också ett bortaskydd och självriskreducering.

Observera att skyddet varierar beroende på om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa. Moderna erbjuder även en extra prisvärd hemförsäkring för studenter som skyddar egendom upp till 100 000 kronor.

Bli bonuskund och spara pengar

Moderna Försäkringar vill belöna sina lojala kunder och erbjuder därför förmånliga samlingsrabatter för dig som samlar flera försäkringar hos bolaget. Som mest kan du få hela 20 procent i samlingsrabatt, men tänk på att du inte kan kombinera rabatten med övriga erbjudanden.

De försäkringar som ingår i samlingsrabatten är:

 • Hem- eller villaförsäkring
 • Bilförsäkring
 • MC- eller entusiastförsäkring
 • Båtförsäkring
 • Hund- eller kattförsäkring
 • Sjuk- och olycksfallsförsäkring eller barnförsäkring

Nöjda kunder överlag

Med en hemförsäkring hos Moderna får du ett omfattande skydd som täcker det mesta, framför allt om du tecknar Medium eller Large. Jämfört med andra försäkringsbolag har Moderna fått ganska låga betyg för sitt överfallsskydd i Konsumenternas egna jämförelse av hemförsäkringar. Bortsett från det får bolaget ändå ett bra helhetsbetyg – 3,5 av 5.

Vissa kunder menar att bolaget har långa handläggningstider och att dess medarbetare kan vara svåra att få tag på. Överlag ger dock kunderna Moderna höga betyg och menar att de är nöjda med både ersättning, skadereglering och service. Och på Trustpilot ger 52 procent av användarna ger högsta betyg.

 • Utnyttja upp till 20 procent i samlingsrabatt.
 • Drulleförsäkring ingår i Medium och Large.
 • Över hälften av kunderna på Trustpilot ger högsta betyg.
 • Erbjuder ersättning även vid mobbning och ID-stöld.
 • Får låga poäng för sitt överfallsskydd.
 • Ganska lång handläggningstid.

Teckna nu:

 • Ersätter cykelstöld
 • Reseskydd i 45 dagar

Guide vid val av hemförsäkring

Hemförsäkringen ersätter främst på din egendom, men innehåller också ett bra personskydd som bland annat skyddar dig när du reser eller om någon kräver dig på skadestånd.

Här får du lära dig mer om hur en hemförsäkring fungerar och vad du ska tänka på när du väljer försäkringsbolag.

Hur fungerar en hemförsäkring?

En hemförsäkring består av flera viktiga delar som skyddar både dig och ditt lösöre, alltså dina saker. Den kan bland annat ge dig ersättning om dina saker blir stulna, skadade eller förstörda, till exempel i samband med en brand eller skadegörelse.

Hemförsäkringen innehåller även ett personskydd som kan ersätta allt ifrån akut sjukvård på resan, överfall och skadestånd till rättskostnader och ID-stöld.

Oavsett om du bor i villa, hyres eller bostadsrätt kommer du att behöva en hemförsäkring. Bor du i villa kommer du dock även att behöva teckna en villaförsäkring som ersätter skador på själva huset och tomten.

Vad ingår i hemförsäkringen?

Försäkringsskyddet varierar förstås beroende på försäkringsbolag, men också på vilken hemförsäkring du väljer. Ofta kan de nämligen finnas i flera olika omfattningar, från ett grundläggande skydd till ett mer omfattande.

Alla hemförsäkringar är dock uppdelade i två delar:

 • Egendomsskydd
 • Personskydd

Egendomsskydd

Normalt sett får du dock ersättning om dina skadas i samband med:

 • Eldsvåda: Om det uppstår en brand i bostaden.
 • Vattenläcka: Om dina saker blir skadade på grund av ett vattenläckage.
 • Inbrott: Om dina saker blir stulna.
 • Skadegörelse: Om dina ägodelar blir skadade på grund av skadegörelse.

I vissa hemförsäkringar ingår även ett skydd för trasiga vitvaror samt för olyckshändelser (drulle).

Personskydd

Utöver egendomsskyddet ingår även ett värdefullt personskydd i hemförsäkringen. Det brukar bland annat bestå av:

 • Ansvarsskydd: Om någon kräver dig på skadestånd hjälper försäkringsbolaget till med utredning och förhandling samt utbetalning av själva skadeståndet.
 • Rättsskydd: Här får du ersättning om du hamnar i en rättslig tvist och behöver anlita en advokat.
 • Reseskydd: Detta skydd ersätter dig om du till exempel behöver sjukvård i utlandet eller om ditt bagage blir försenat. Du kan också få ersättning för hemresa om det utbryter kring eller om det sker en naturkatastrof.
 • Överfallsskydd: Här kan du få ersättning om du blir utsatt för exempelvis misshandel, rån, ofredande eller våldtäkt.

Vissa hemförsäkringar har även andra personskydd, exempelvis avbeställningsskydd, ID-skydd, mobbingskydd, omställningsskydd och krisförsäkring.

Vad kostar en hemförsäkring?

Priset på hemförsäkringen kan variera beroende på flera faktorer, exempelvis:

 • Hur du bor: Storleken på din boyta påverkar försäkringskostnaden, då det är dyrare att försäkra en större bostad än en mindre.
 • Var du bor. Var i landet du bor kan påverka priset på hemförsäkringen. Normalt sett är det nämligen billigare att försäkra bostäder längre ut på landsbygden än i storstäderna.
 • Din ålder. Även försäkringstagarens ålder kan påverka priset på hemförsäkringen, då yngre personer oftast behöver betala mer än äldre.
 • Storleken på ditt lösöre. Om du har många dyra saker i hemmet kommer du att behöva välja ett större försäkringsbelopp och därmed också betala en större premie.
 • Självrisken. Väljer du en större självrisk blir försäkringskostnaden lägre och tvärtom.
 • Säkerhetsåtgärder. Vissa försäkringsbolag kan erbjuda lägre pris om du till exempel installerar hemlarm eller säkra dörrar och fönster.

Enligt Insplanet ligger det genomsnittliga priset för en hemförsäkring på cirka 2 000 kronor per år (2020), vilket motsvarar ungefär 160 kronor per månad.

Villaförsäkring vs hemförsäkring

Det är viktigt att förstå skillnaderna mellan en villaförsäkring och hemförsäkring, då dessa två försäkringar täcker två olika saker.

En hemförsäkring består av två delar: ett egendomsskydd och ett personskydd. Den skyddar därmed både dig och din egendom, men täcker däremot mot inte skador på själva bostaden.

Villaförsäkringen ersätter enbart skador på huset och tomten som orsakats av exempelvis brand, skadegörelse eller väder. Den täcker dock inte din egendom och innehåller inte heller något personskydd.

Du som bor i villa kommer alltså att behöva både en villa- och hemförsäkring. Denna försäkringslösning brukar ofta kallas för villahemförsäkring. Du som bor i bostads- eller hyresrätt behöver dock ingen villaförsäkring.

Viktigt när du väljer hemförsäkring

Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på när du väljer hemförsäkring, framför allt om du aldrig tecknat den här typen av försäkring tidigare. Här är några tips som förhoppningsvis kan vara till hjälp.

 • Välj inte ett för lågt försäkringsbelopp. Gör du det riskerar du att bli underförsäkrad, vilket gör att du får lägre ersättning även om bara en sak blir skadad.
 • Kontrollera vem hemförsäkringen gäller. De flesta hemförsäkringar omfattar alla som är registrerade på adressen. Det kan dock vara bra att dubbelkolla det maximala antalet hushållsmedlemmar för att vara på den säkra sidan.
 • Undvik dubbelförsäkringar. Eftersom det ingår ett reseskydd i hemförsäkringen behöver du inte teckna separata reseförsäkringar om du ska ut och resa. Då finns risken att du dubbelförsäkrar dig och inte får någon ersättning alls.
 • Enklare med app. Vissa försäkringsbolag erbjuder en smart app som ger dig en extra enkel överblick av din hemförsäkring. I den kan du hålla koll på kostnaden, men också anmäla skador.
 • Utnyttja samlingsrabatter. Det är inte ovanligt att du kan ta del av förmånliga samlingsrabatter om du väljer att teckna flera försäkringar hos samma försäkringsbolag. Många gånger kan du få upp till 20 procent i samlingsrabatt.

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

Liknande tester

villaförsäkring
4 Villaförsäkring testade
hedvig hemförsäkring logo
Bästa villaförsäkringen Hedvig
krockad bil - bästa bilförsäkringen
6 Bilförsäkring testade
hedvig hemförsäkring logo
Bästa bilförsäkringen Hedvig bilförsäkring
Bästa hundförsäkring
4 Hundförsäkring testade
lassie
Bäst i test Lassie
matte med sin katt - bästa kattförsäkringen test
5 Kattförsäkring testade
lassie
Bästa kattförsäkring Lassie
olycksfallsförsäkring
3 Olycksfallsförsäkring testade
ica forsäkring
Bästa olycksfallsförsäkring ICA Försäkring
bästa reseförsäkringen
3 Reseförsäkring testade
Europeiska ERV
Bästa reseförsäkringen Europeiska ERV
inkomstförsäkring
3 Inkomstförsäkring testade
unionen
Bästa inkomstförsäkringen Unionen

Vanliga frågor

Hemförsäkringen skyddar framför allt dina ägodelar, men är minst lika viktig för din och din familjs trygghet. Den täcker nämligen inte bara skador på dina saker, utan brukar också innehålla ett reseskydd, överfallsskydd, ansvarsskydd, rättskydd och mycket mer.

Hemförsäkringens reseskydd täcker bland annat kostnader i samband med sjuk- och tandvård utomlands.

Kostnaden för en hemförsäkring varierar dels beroende på bolag och försäkringsnivå, men även din ålder, boyta och antalet medlemmar i hushållet kan påverka priset.

Normalt sett ligger kostnaden per år mellan 500 och 1 700 kronor.

Innehållet i hemförsäkringen varierar beroende på försäkringsbolag och försäkringsnivå. Normalt sett får du dock ersättning vid skador i samband med:

 • Brand
 • Inbrott
 • Stöld
 • Vattenskador
 • Skadegörelse

Det är svårt att säga eftersom priset varierar på flera olika faktorer. Det bästa sättet att hitta den billigaste hemförsäkringen är att jämföra hemförsäkringar hos olika bolag.

Om du ska flytta och vill behålla din nuvarande hemförsäkring behöver du bara kontakta ditt försäkringsbolag och anmäla flytten. Tänk på att meddela dem om ändringar gällande bostaden, det vill säga om den är större eller mindre samt om antalet personer i hushållet blir fler eller färre.

Vill du avsluta försäkringen är det viktigt att hålla koll på bindningstiden. Fråga bolaget och berätta att du vill säga upp försäkringen så snart som möjligt.

Hjälpte det här testet om Hemförsäkring dig?

36 Röster, Genomsnitt: 4.9/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

villaförsäkring

Villaförsäkring: 4 testade bolag

krockad bil - bästa bilförsäkringen

Bilförsäkring: 6 försäkringar i jämförelse

Bästa hundförsäkring

Hundförsäkring: 4 bolag i jämförelse

Testvinnare - Hemförsäkring

 1. hedvig hemförsäkring logo

  Hedvig

  Bästa hemförsäkring
 2. gofido

  Gofido

  Vi rekommenderar
 3. ica forsäkring

  ICA Försäkringar

  Bäst för studenter

Vanliga frågor

Hemförsäkringen skyddar framför allt dina ägodelar, men är minst lika viktig för din och din familjs trygghet. Den täcker nämligen inte bara skador på dina saker, utan brukar också innehålla ett reseskydd, överfallsskydd, ansvarsskydd, rättskydd och mycket mer.

Hemförsäkringens reseskydd täcker bland annat kostnader i samband med sjuk- och tandvård utomlands.

Kostnaden för en hemförsäkring varierar dels beroende på bolag och försäkringsnivå, men även din ålder, boyta och antalet medlemmar i hushållet kan påverka priset.

Normalt sett ligger kostnaden per år mellan 500 och 1 700 kronor.

Innehållet i hemförsäkringen varierar beroende på försäkringsbolag och försäkringsnivå. Normalt sett får du dock ersättning vid skador i samband med:

 • Brand
 • Inbrott
 • Stöld
 • Vattenskador
 • Skadegörelse

Det är svårt att säga eftersom priset varierar på flera olika faktorer. Det bästa sättet att hitta den billigaste hemförsäkringen är att jämföra hemförsäkringar hos olika bolag.

Om du ska flytta och vill behålla din nuvarande hemförsäkring behöver du bara kontakta ditt försäkringsbolag och anmäla flytten. Tänk på att meddela dem om ändringar gällande bostaden, det vill säga om den är större eller mindre samt om antalet personer i hushållet blir fler eller färre.

Vill du avsluta försäkringen är det viktigt att hålla koll på bindningstiden. Fråga bolaget och berätta att du vill säga upp försäkringen så snart som möjligt.