Bilbarnstol: Topp 4 modeller - Bäst i test

 • 4 säkra bilbarnstolar
 • För barn mellan 0 - 7 år
 • "Bästa bilbarnstolen vi haft!"
award-image

Vilken är den bästa bilbarnstolen 2022?

I vår sammanställning av bilbarnstolar har vi utsett Axkid One Plus till bäst i test. Detta är en unik bilbarnstol som kombinerar hög säkerhet med utmärkt komfort. Tack vare det medföljande babyinlägget går den dessutom att använda från att barnet är nyfött fram till 7 års ålder (eller tills barnet når en längd på 125 cm). Bilbarnstolen har visat imponerande resultat i krocktest och faktiskt utsetts till bäst i test hos Råd & Rön. Nedan kan du läsa mer om Axkid One Plus och de övriga modellerna i vår jämförelse!

Välj produkter att jämföra

Sortera efter

Bäst i test
1
Axkid One Plus
award-icon

Axkid One Plus

award-icon
 • Fungerar även som babyskydd
 • För barn upp till 7 år
 • Enkel installation med ISOFIX
Vi rekommenderar: baby
Vi rekommenderar
2
Bäst i test BeSafe_iZi-Plus-X1

BeSafe iZi Plus X1

 • Passar barn upp till 5 år (25 kg)
 • Avtagbar och tvättbar klädsel
 • Sidokollisionsskydd (SIP)
Vi rekommenderar: babyshop logo
Bästa premiumval
3
Britax Römer Swingfix i-SIZE

Britax Römer Swingfix i-SIZE

 • Enkel ISOFIX-montering
 • Sex olika lutningslägen
 • 90-graders rotation
Vi rekommenderar: jollyroom logo
Avatar for Marcello Rongione av Marcello Rongione Senast uppdaterad : April 15, 2022

Det här testet har fått betyget:

18 Röster, Genomsnitt: 4.9/5

En bra bilbarnstol ökar säkerheten för ditt barn under bilresan. Barn som är kortare än 135 cm måste enligt lag sitta i någon form av bilstol. Är ditt barn däremot mellan 0-9 månader ska det istället färdas i ett babyskydd.

Det finns många saker att tänka på vid valet av bilbarnstol. Bland det viktigaste är att bilbarnstolen har hög säkerhet och att den klarat experternas säkerhetstester. Samtidigt ska den vara bekväm för ditt barn att sitta i och enkel för dig som förälder att installera i bilen.

För att hjälpa dig att hitta en passande bilbarnstol har vi gått igenom experternas tester och användarnas egna omdömen. På så sätt har vi lyckats ta fram tre bilbarnstolar som fått bäst betyg.

Bästa bilbarnstolarna – Topplista 2022

 1. Axkid One Plus – Bäst i test
 2. BeSafe iZi Plus X – Vi rekommenderar 
 3. Britax Römer Swingfix i-SIZE – Bästa premiumvalet
 4. Axkid Minikid 2.0 – Mest prisvärda valet

Nedan kan du läsa mer om varje modell och dess egenskaper. Du kan även jämföra de olika bilbarnstolarna genom att bocka i dem i listan ovan och klicka på ”Jämför”.

Du hittar även en hjälpsam guide där vi går igenom allt du behöver tänka på inför inköpet av bilbarnstol.

Så gjorde vi sammanställningen

En bilbarnstol är ett viktigt inköp där säkerhet spelar en avgörande roll. Därför har vi enbart valt ut stolar som klarat alla säkerhetstest och dessutom fått höga betyg i respektive test.

För att kunna utse vinnare i respektive kategori har vi valt att utgå från experternas egna tester, men också från användarnas egna recensioner. På så sätt har vi kunnat lista för- och nackdelar med respektive modell för att kunna ge dig så ärliga och objektiva rekommendationer som möjligt.

Slutligen har vi även tittat på varje bilbarnstol individuellt för att bedöma deras egenskaper separat. Här har vi framför allt utgått från:

 • Säkerhet
 • Pris
 • Komfort
 • Installation
 • Vikt och storlek
 • Materialval
 • Design

Observera att resultatet i vår sammanställning inte har influerats av eventuella samarbetspartners, även om artikeln kan innehålla affiliatelänkar. Vi vill ge dig så ärliga rekommendationer som möjligt för att du ska kunna hitta en passande bilbarnstol till ditt barn.

Testvinnare - Bilbarnstol

Visa alla produkter

1. Axkid One Plus- Bäst i test

Axkid One Plus
  • Vikt: 0 – 23 kg
  • Ålder: 0 – 7 år
  • Installation: ISOFIX
  • Riktning: Bakåtvänd
  • Bilbarnstolens vikt: 10 kg
  • Storlek: D: 65 cm, B: 45 cm, H: 56 cm
  • Märkning: ECE R44-04, Plustestgodkänd

Köp nu:

Rekommenderad butik:
 • Fri frakt över 799 kr
 • 30 dagars öppet köp.
 • Öppet köp i 365 dagar.
 • Leveranstid mellan 1-5 Arbetsdagar.

Axkid One Plus är en högkvalitativ och säker bilbarnstol som faktiskt går att använda från barnets första dag till dess att det fyller cirka 7 år (eller når 125 cm). Till skillnad från Axkid One kommer One Plus nämligen med ett babyinlägg för nyfödda.

Den har dessutom en steglös lutningsfunktion och 12 valbara steg för nackstödet som tillåter dig att ställa in stolen efter eget behov. Installationen tar inte mer än några minuter tack vare ISOFIX-kopplingen och 5-punktsselen säkerställer att barnet färdas tryggt i bilen.

Axkid One Plus har fått goda omdömen av experter såväl som av föräldrarna själva. Modellen har bland annat utsetts till bäst i test hos Råd & Rön 2021 och fått imponerande resultat i ADAC-testet.

För barn mellan 0 – 7 år

Med Axkid One Plus är det fullt möjligt att bara använda en bilbarnstol innan det är dags att övergå till en bältesstol. Denna modell går nämligen att använda från det att barnet är nyfött till dess att det fyllt 7 år (eller uppnått en längd på 125 cm).

Axkid One Plus kommer nämligen med ett mjukt babyinlägg som gör att den också kan användas som babyskydd, vilket Axkid One inte gör. Som mest klarar One Plus en vikt på 23 kg.

Hög säkerhet

Som tidigare nämnt fick Axkid One Plus höga poäng i det prestigefyllda ADAC-testet. Detta är ett omfattande bilbarnstolstest som genomförs årligen som ett samarbete mellan Stiftung Warentest och tyska ADAC som är ett av världens främsta krockinstitut.

Faktum är att One Plus är den bästa bakåtvända bilstolen för barn upp till 7 år som någonsin testats i ADAC. Den är också plusgodkänd, vilket betyder att den passar barn upp till 125 cm.

Stolen uppfyller även en rad säkerhetskriterier gällande bland annat installation och sidokollisionsskydd. One Plus har till exempel ett extra sidokrocksskydd (ASIP) som faktiskt är framtagen tillsammans med ADAC. ASIP fångar upp krafterna vid en sidokrock och fördelar ut dem jämnt, vilket minskar risken för allvarliga skador.

Lättviktig konstruktion med mindre plast

Axkid One Plus är en lättviktig bilbarnstol som inte väger mer än drygt 10 kg. Ramen är tillverkad av en blandning mellan aluminium och stål, vilket ger goda krockegenskaper och en extra låg vikt. Faktum är att den väger ungefär 30 procent mindre jämfört med likvärdiga bilbarnstolar på marknaden.

Samtliga material i bilbarnstolen uppfyller REACH-standarden. Detta innebär att den är fri från ämnen som kan vara skadliga för ditt barn. I tillverkningen har man dessutom valt att ersätta traditionell plast med EEP (Expanderad Polypropylen) som är ett betydligt miljövänligare alternativ.

Själva klädseln är tillverkad av nylon och stolsryggen i mesh för att förbättra ventilationen inuti bilbarnstolen.

Gott om benutrymme och steglös lutning

Med One Plus får både barn och vuxna ett generöst benutrymme. Detta tack vare stolens unika system som tillåter dig att skjuta den fram och tillbaka upp till 28 cm på skenorna. Detta kan du göra även efter installation – då med 11 cm – och med bara en hand.

Bortsett från att ge gott om plats för benen gör systemet det betydligt enklare att placera barnet i stolen då vinkeln blir bättre.

Axkid har också valt att integrera ett så kallat Sleepwell System som tillåter steglös justering av lutningen på bilbarnstolen, även efter att den installerats i bilen. Som mest kan du vinkla ner stolen till 42 grader – perfekt för barn som vill vila under bilfärden.

Här finns även ett nackstöd i bekvämt memoryfoam som formar sig efter barnet. Nackstödet går att justera i 12 olika steg för att du enkelt ska kunna anpassa det efter barnets ålder. Den smarta ögonindikatorn hjälper dig att ställa in en optimal höjd.

Snabb installation med ISOFIX

Axkid One Plus installeras snabbt och enkelt med ISOFIX. Sedan 2008 måste alla bilar inom EU vara utrustade med ISOFIX-fästen, så har du en nyare bil bör detta inte vara några bekymmer.

För att installera stolen behöver du bara följa de sex självförklarande installationsstegen. Här finns också en antirotationsbåge som låter dig veta när stolen har en korrekt placering mot sätet. Det finns också en förklarande video som kan hjälpa dig på traven.

Axkid är säkra på att du kommer att lista ut det inom 30 sekunder, men skulle du inte göra det är du välkommen att kontakta dem för att få gratis hjälp.

Stödbenet har en längd mellan 26 – 52 cm och går att justera i 14 olika steg. Ljudindikatorn meddelar dig när installationen är korrekt genomförd.

När du placerat barnet i stolen spänner du fast det med 5-punktsselen som garanterar att barnet åter säkert i bilen. Vissa användare menar dock att säkerhetsselen kan vara lite bökig att knäppa, framför allt när de använder babyinlägget. De önskar att även spännet gick att justera på höjden, inte bara axelbanden.

Enkel rengöring

Att rengöra Axkid One Plus är inga problem, då den avtagbara nylonklädseln går att tvätta i maskin i 30 grader. Om du vill hålla både stol och bil extra rena rekommenderar vi dock att du köper till ett överdrag och ett sparkskydd.

Vad säger användarna?

Föräldrarna själva är mycket nöjda med Axkid One Plus och ger bilbarnstolen höga poäng, framför allt för dess utmärkta säkerhet. De uppskattar även den enkla monteringen och steglösa regleringen av stolens lutning.

Barnen sitter dessutom skönt i stolen och recensenter med barn som lätt blir åksjuka menar att den är enkel att rengöra vid behov.

Slutomdöme

Det finns två stora anledningar till varför vi utsett Axkid One Plus till bäst i test. En av dem är förstås den höga säkerheten. Att installera One Plus korrekt är enkelt tack vare ISOFIX-kopplingen, de självförklarande installationsstegen och indikatorerna.

Dessutom är stolen i-Sizegodkänd samtidigt som den visat imponerande resultat i diverse krocktester. Detta gör att du känna dig trygg i att barnet färdas så säkert som möjligt i bilen.

Den andra är att One Plus går att använda från att barnet är nyfött fram till att det når en längd på 125 cm (cirka 7 års ålder). Med andra ord kan du använda stolen fram till dess att du byter till en bältesstol.

Stolen erbjuder också god komfort för barnet. Här kan du justera stolen steglöst ner till 42 graders lutning och du kan dessutom reglera nackstödet i 12 olika steg. De luftiga materialen håller stolen sval och skön under hela färden.

Vill du ha en riktigt bra bilbarnstol med fantastisk säkerhet och hög komfort som du kan använda länge är One Plus från Axkid utan tvekan det bästa alternativet.

 • Kan användas av barn från 0 - 7 år.
 • En av de säkraste bilbarnstolarna du kan hitta.
 • Enkel installation med ISOFIX tar inte mer än 30 sekunder.
 • Steglös reglering av sätets lutning och 12 olika steg för nackstödet.
 • Enkel att rengöra.
 • Ett dyrare alternativ (samtidigt behöver du bara köpa en bilbarnstol innan du byter till bältesstol).
 • Selen kan vara lite krånglig att få på för större bebisar.

2. BeSafe iZi Plus X1- Vi rekommenderar

Bäst i test BeSafe_iZi-Plus-X1
BeSafe_iZi-Plus-X1
  • Vikt: 0 – 25 kg
  • Ålder: Cirka 9 månader- 5 år
  • Installation: Trepunktsbälte
  • Riktning: Bakåtvänd
  • Bilbarnstolens vikt: 12 kg
  • Storlek: D: 65 cm, B: 45 cm, H: 56 cm
  • Märkning: ECE R44-04, Plustestgodkänd

Köp här:

 • 100 dagars öppet, obruten förpackning.
 • Leveranstiden, vanligtvis 1-5 arbetsdagar.
 • Fri frakt över 499.
 • Erbjuder prisgaranti.
 • Fri frakt.
 • 14 dagars ångerrätt.

BeSafe började utveckla bilbarnstolar redan under 1960-talet med visionen att inga barn ska få allvarliga skador i trafiken.

iZi Plus X1 från BeSafe är en uppdaterad version av favoriten iZi Plus. Detta är en bilbarnstol som du monterar bakåtvänd med bilens bälte, vilket gör att den går att använda även i äldre bilar. Den är dessutom plusgodkänd, vilket betyder att den går att använda av barn upp till 25 kg.

Både experter och föräldrar är överens om att detta är en högkvalitativ bilbarnstol med god komfort och hög säkerhet.

Montering

BeSafe iZi Plus X1 monteras bakåtvänd med hjälp av bilens egna trepunktsbälte, vilket innebär att den passar i flera positioner samt i olika bilar.

Bilbarnstolen kan installeras delvis ”svävande” och har tre olika lutningslägen som du kan ställa in efter installation. Den långa ryggen och höga monteringen ger barnet bra sikt åt sidorna och bakåt.

Design och material

BeSafe iZi Plus X1 har en klassisk design och är tillverkad av ett högkvalitativt och slitstarkt material. Du kan dessutom ta av stolens klädsel och tvätta den i maskin.

Stolens uppdaterade och specialutformade bodyhugger gjord av mjukt material ger barnet ökad stabilitet och komfort. Den gör det dessutom möjligt för mindre barn att övergå till BeSafe iZi Plus X1 vid en tidigare ålder.

Säkerhet

Med BeSafe iZi Plus X1 kan ditt barn sitta bakåtvänt tills det når 4 – 5 år. Modellen är godkänd enligt ECE R44-04 och är dessutom plusgodkänd för barn upp till 25 kg.

Bilbarnstolen har ett inbyggd sidokollisionsskydd (SIP) i skalet samt i huvudskyddet. Här finns även ett extra sidokollisionsskydd (SIP+) som gör modellen upp till 20 procent säkrare än liknande stolar.

Funktioner

Bilbarnstolens nackstöd och axelremmar går att justera i flera olika lägen, vilket innebär att stolen kan växa i takt med ditt barn.

Genom att flytta frontbygeln kan du även justera benutrymmet – som dessutom är ett av marknadens bästa – för att förbättra komforten när ditt barn växer.

För att öka användarvänligheten för dig som förälder är stolen utrustad med smarta bältesmagneter som gör det enklare att sätta i och lyfta ur barnet ur bilbarnstolen.

Kort om BeSafe

HTS BetSafe AS är ett norskt företag vars rötter sträcker sig tillbaka till början av 1900-talet. Det var dock först drygt 60 år senare, under 1960-talet, som företaget började utveckla bilbarnstolar.

Fokus har alltid legat på säkerhet och visionen med verksamheten är att inget barn ska skadas allvarligt i trafiken. För att lyckas med detta gör bolaget stora investeringar i forskning samtidigt som de jobbar tillsammans med internationella forskningsinstitut.

 • Passar i alla bilar tack vare bältesmontering.
 • SIP (Side Impact Rotation) som skyddar barnet vid sidokollisioner.
 • Klarar barn upp till 5 år utan problem.
 • Kan ställas in i olika lägen, från sittande till viloläge.
 • Ej ISOFIX-montering.
 • Upplevs något stor och "klumpig".

3. Britax Römer Swingfix i-SIZE- Bästa premiumval

Britax Römer Swingfix i-SIZE
  • Vikt: 0 – 18 kg
  • Ålder: Cirka 9 månader- 5 år
  • Installation: ISOFIX
  • Riktning: Bakåtvänd
  • Bilbarnstolens vikt: 15,5 kg
  • Storlek: D: 74 cm, B: 44 cm, H: 48 cm
  • Märkning: ECE R44-04, Plustestgodkänd

Köp här:

 • Fri frakt* över 1 000 kr.
 • 365 dagars öppet köp.
 • Fri frakt över 499kr.
 • Öppet köp i 365 dagar.

I kategorin Bästa premiumvalet vann Swingfix i-SIZE från Britax Römer för dess flexibilitet och utmärkta komfort. Denna modell kan du bland annat rotera 90 grader åt båda hållen, vilket underlättar under bilresan.

Swingfix i-SIZE har fått goda omdömen och betyg, både från experter och kunder. Bilbarnstolen ligger i den övre prisklassen och är därmed något dyrare än övriga modeller i denna sammanställning, men samtidigt får du mycket bilbarnstol för pengarna.

Montering

Swingfix i-SIZE monteras bakåtvänd med en ISOFIX-bas. Det enda du behöver göra är alltså att klicka i bilbarnstolen i basen och fälla ner det justerbara benstödet som fixerar bilbarnstolens stabilitet.

Eftersom Swingfix i-SIZE är en hög bilbarnstol kan ditt barn enkelt titta ut genom fönstren, både åt sidorna och bakåt, under bilfärden.

Det går dessutom att justera bilbarnstolens lutning i sex olika lägen (vilket är tre fler lägen än Bäst i test-vinnaren), vilket underlättar när barnet ska sova.

Design och material

Swingfix i-SIZE har en prisbelönad design och du kan dessutom välja mellan flera olika kulörer. Stolen har en rejäl och påkostad konstruktion där kvalitet är av största vikt.

Den inbyggda stålförstärkningen gör stolen extra robust och dess foder är generöst vadderat för högsta komfort. Överdraget på stolen kan du enkelt ta av och tvätta i maskin.

Stolens fempunktssele är enkel att ta av och på. Den är dessutom utrustad med axelbandsmuddar i neopren som gör selen extra bekväm för barnet. Samtidigt absorberar materialet barnets rörelser vid en kollision

Säkerhet

Swingfix i-SIZE är certifierad enligt ECE R44-04 samt Plustestgodkänd, vilket innebär att stolen uppfyller strikta krav gällande säkerhet.

Bland annat har stolen ett inbyggt specialkonstruerat stålelement (SICT inside) som ger ett optimalt skydd vid kollision genom att absorbera krockkraften, vare sig krocken sker framifrån, från sidan och bakifrån.

Även stolens djupa, vadderade sidokrocksskydd och V-formade nackstöd skyddar barnet vid en olycka eftersom de fungerar som en skyddande barriär.

Funktioner

Swingfix i-SIZE är en bilbarnstol som erbjuder ett flertal funktioner. Bland de mest intressanta och uppskattade av dem alla är stolens 90 graders rotation som gör det enklare än någonsin att sätta i och ta ur barnet ut stolen.

Tack vare det justerbara nackskyddet och fotstödet kan ditt barn använda bilbarnstolen från en ålder på 3 månader upp till 4 år (även 5 år beroende på längd och vikt). Notera att maxvikten dock är 18 kg.

Kort om Britax Römer

Britax Römer är en tillverkare av bilbarnstolar, barnvagnar och cykelsitsar med huvudkontor i Tyskland. Brittiska Britax grundades redan i slutet av 1930-talet, men 1978 slogs verksamheten ihop med tyska Römer och började bedriva verksamhet under namn Britax Römer.

Fokus i verksamheten ligger på säkerhet och kvalitet. Faktum är att företagets interna krav på säkerhet är mycket högre än vad lagstiftningen egentligen kräver.

För att säkerställa högsta möjliga standard genomför verksamheten noggranna, oberoende tester i olika steg med jämna mellanrum. Bland annat har bolagets tillverkning fått högsta betyg i testkategorin kemikalier av tyska Stiftung Warentest.

 • 90-graders rotering gör det enkelt att lyfta i och ur barnet.
 • Snabb och enkelt montering med ISOFIX.
 • Tar inte upp mycket plats i bilen.
 • Sex olika sitt- och ligglägen för maximal komfort.
 • Lägre maxvikt än bältesmonterade bilbarnstolar.

4. Axkid Minikid 2.0- Mest prisvärda valet

Axkid Minikid 2.0
  • Vikt: 0 – 25 kg
  • Ålder: Cirka 9 månader – 7 år
  • Installation: Trepunktsbälte
  • Riktning: Bakåtvänd
  • Bilbarnstolens vikt: 11,1 kg
  • Storlek: D: 56 cm, B: 44 cm, H: 62 cm
  • Märkning: ECE R44-04, Plustestgodkänd

Köp här:

 • Fri frakt över 799 kr
 • 100 dagars öppet köp

Vinnare i kategorin Mest prisvärda valet är Axkid Minikid 2.0, dels eftersom många experter utsett modellen till Mest prisvärd, men också eftersom den fått goda kundbetyg.

Axkid Minikid 2.0 är en säker och modern bilbarnstol som du enkelt kan justera efter barnets längd. Den klarar faktiskt av barn upp till hela 125 cm (eller 25 kg). Förmodligen är detta en av anledningarna till att detta numera är en av marknadens mest populära bilbarnstolar.

Trots att stolen är prisvärd har företaget inte slarvat säkerheten, då modellen uppfyller strängare säkerhetskrav än gällande lagstiftning kräver.

Montering

Axkid Minikid 2.0 monteras enkelt med hjälp av bilens trepunktsbälte, vilket innebär att den passar i princip alla bilmodeller. Stödbenet är extra långt och stabiliserar upp stolen effektivt.

Precis som övriga modeller i denna sammanställning åker barnet bakåtvänd för största säkerhet. Barnet sitter högt upp och har därför goda möjligheter att titta ut under bilfärden, både åt sidorna och bakåt.

Trots att detta är en av marknadens mest rymliga bilbarnstolar är den konstruerad på ett kompakt sätt som gör att den inte tar mycket plats i bilen. Detta utan att påverka komfortnivån för barnet.

Design och material

Axkid Minikid 2.0 har en tidlös design och kommer dessutom i en rad olika kulörer för att du enklare ska hitta en favorit. Klädseln går naturligtvis att ta av och tvätta i maskin (30 grader) vid behov.

Konstruktionen är robust och utformad på ett sätt som ger barnet ett bra stöd under hela bilresan. Trots det är stolen mjuk och bekväm för barnet att sitta i tack vare dess vaddering. Modellen har även ett extra tjockt nackstöd för optimal komfort.

När du köper Axkid Minikid 2.0 ingår alltid en avtagbar babydyna. Med hjälp av denna kan ditt barn börja använda bilbarnstolen vid en tidigare ålder.

Även om bilbarnstolen kan användas för barn mellan 0 – 7 år (upp till 25 kg) rekommenderar Axkid själva att du alltid börjar med ett babyskydd.

Säkerhet

Även om Axkid Minikid 2.0 är en bilbarnstol i den något lägre prisklassen har de inte tummat på säkerheten – snarare tvärtom.

Stolen uppfyller europeisk säkerhetsstandard (ECE R44-04). Den är dessutom Plustestgodkänd, en kompletterande säkerhetsmärkning som innebär att stolen ger barnet ett extra bra nackskydd.

Axkid Minikid 2.0 levereras med ASIP (Axkid Side Impact Protection), ett extra sidokrocksskydd som ger extra hög säkerhet vid sidokollisioner. Detta skydd använder du på den sida av bilbarnstolen som vänder mot bildörren.

Bilbarnstolens självåtdragande förankringsband förenklar installationen och minskar risken för felmontering som kan ha allvarliga konsekvenser i samband med en trafikolycka.

Funktioner

Axkid Minikid 2.0 har flera funktioner som förbättrar komforten för barnet samt användarvänligheten för föräldrar.

Först och främst anpassar sig barnstolens nackstöd och bältessele automatiskt efter barnets längd. Därmed behöver du inte själv justera detta i takt med att ditt barn växer samtidigt som ditt barn alltid sitter korrekt och bekvämt i stolen.

Bilbarnstolen har dessutom fem olika lutningslägen som du kan använda när det är dags för vilostund.

Kort om Axkid

Axkid är ett svenskt företag som grundades i Göteborg 2009, vilket gör dem till en ganska ny aktör på marknaden för bilbarnstolar. Bortsett från bilbarnstolar erbjuder Axkid även biltillbehör och barnvagnar.

Drivkraften i verksamheten är att alla barn ska vara säkra i trafiken. Genom innovativ teknik, höga krav på säkerhet och känsla för vad moderna familjer värdesätter har bolaget snabbt intagit en stabil position på marknaden.

 • Klarar barn upp till 7 år.
 • Avtagbar babydyna ingår för de allra minsta.
 • Klädsel går att ta av och tvätta i maskin.
 • Specialutvecklat nackstöd som anpassar sig efter barnets längd.
 • Ej ISOFIX.
 • Stödben kan inte justeras under bilfärden.

Innan inköp av bilbarnstol (Guide)

Om du aldrig tidigare köpt en bilbarnstol kan det vara svårt att veta i vilken ände man ska börja.

Avgörande faktorer i valet av bilbarnstol är bland annat barnets ålder, längd samt ditt eget behov som förälder. Hur länge vill du kunna använda bilbarnstolen? Och vilken budget har du att röra dig med?

Det finns många frågor att besvara innan det är dags att investera i en bra bilbarnstol. I vår guide nedan kommer vi att göra vårt bästa för att besvara alla dina frågor och hjälpa dig att hitta en passande modell för dig och ditt barn.

Välj bilbarnstol efter barnets ålder

Först och främst bör du fundera över vilken typ av bilbarnstol du bör titta närmare på. Det finns nämligen tre olika modeller att välja mellan som passar barn i olika åldrar: babyskydd, bilbarnstol och bältesstol/bälteskudde.

 • Babyskydd. Babyskyddet är lämpligt för barn mellan 0 – 9 månader. Experter rekommenderar föräldrar att försöka använda babyskyddet så länge som möjligt eftersom det ger barnet ett extra bra sidokollisionsskydd.
 • Bilbarnstol. Bilbarnstolen kan användas från 0 – 5 år, då med en extra insats. Om stolen saknar insats bör du inte använda den om ditt barn är yngre än 9 månader.
 • Bältesstol/bälteskudde. Denna modell passar barn som blivit för långa för bilbarnstolen eller som passerat en vikt på 25 kg.

När kan jag börja använda en bakåtvänd bilbarnstol?

Experter rekommenderar att barnet använder babyskyddet så länge som möjligt. Detta eftersom det ger barnet ett extra bra skydd under bilfärden, men också för att det underlättar din vardag som förälder.

En tumregel är att barnet ska kunna sitta stabilt innan du byter från babyskydd till en bilbarnstol. Anledningen till detta är att den upprätta sittpositionen inte ger barnet lika bra stöd.

Vanligtvis byter föräldrar från babyskydd till bilbarnstol är när barnet är någonstans mellan 6 – 9 månader. Varför det inte finns någon bestämt ålder beror på flera faktorer:

 • Styrka i nacken. Vissa barn är starkare än andra i tidigare ålder.
 • Vikt. Även vikten kan skilja sig en hel del mellan olika barn.
 • Längd. Är barnet längre än huvudstödet är det dags att byta till bilbarnstol

När ska jag byta till framåtvänd bilbarnstol?

Enligt rekommendationer bör barnet sitta bakåtvänt fram till 4 års ålder, gärna längre än så om det finns möjlighet. Anledningen till detta är eftersom barnet löper 5 gånger större risk att få allvarliga skador vid en kollision om det sitter framåtvänt.

Innan du byter till en framåtvänd bilbarnstol bör du även kontrollera att barnet uppnått den vikt och längd som modellen kräver.

Hur länge vill du använda barnstolen?

De flesta föräldrar vill förmodligen använda sin bilbarnstol så länge som möjligt för att slippa köpa en ny om det inte är absolut nödvändigt.

Om du planerar att använda stolen till dess att barnet fyllt 5 år eller vuxit ur stolen på längden bör du vara extra uppmärksam på bilbarnstolens maxvikt. Genom att välja en modell som klarar av en större vikt kan du använda den längre.

Angivelser för maxvikt brukar finnas någonstans på stolen i form av ett klistermärke. Ett bra riktmärke gällande huruvida barnet vuxit ur stolen på längden är om toppen av barnets öron når huvudskyddets högsta punkt.

Notera att bilbarnstolar generellt sett har en livslängd på 10 år. Ha detta i åtanke om du har yngre barn som ska ärva ett äldre syskons bilbarnstol.

Använda samma bilbarnstol i olika fordon

Om ni har två stycken bilar i hushållet och behöver använda bilbarnstolen i båda bör ni välja en universal modell med extra hög användarvänlighet.

Stolen bör vara enkel och snabb att installera – dels för familjens bekvämlighet, men framför allt för barnet säkerhet. Är bilbarnstolen inte korrekt monterad vid kollision kan det utgöra en fara för ditt barn.

Märkning och säkerhet

Det viktigaste av allt i valet av bilbarnstol är att se till att modellen du köper är säker och att den har klarat samtliga tester. Stolen bör även ha följande säkerhetsmärkningar: (infoga bilder på märkningarna?)

 • ECE R44/04 eller 03. Denna märkning innebär att stolen är testad samt att den uppfyller den europeiska säkerhetsstandarden. Notera att ECE R44/01 och 44/02 sedan 2008 inte längre är lagliga.
 • UN R129, som innebär att stolen är i-Size-certifierad och uppfyller ännu striktare säkerhetskrav gällande montering. Detta eftersom det främst är modeller som installeras med ISOFIX som har denna märkning.
 • Plusmärkning. Detta är en kompletterande märkning som innebär att stolen har ett extra bra nackskydd som skyddar barnet från livshotande nackkrafter i samband med en frontalkollision.

Vad är ISOFIX?

ISOFIX är ett modernt och innovativt monteringssystem för bilbarnstolar. Systemet är utvecklat enligt internationell säkerhetsstandard och framtaget i samarbete med både myndigheter, forskningsinstitut och tillverkare av bilbarnstolar.

Istället för att fästa bilbarnstolen i bilens bälten fäster du den enkelt i ISOFIX-fästen, vilket gör att stolen sitter extra säkert. Detta innebär emellertid att både bil och bilbarnstol måste vara kompatibla med dessa fästen.

ISOfix fäste

Som du säkert förstår finns det många fördelar med detta system, men det finns även en del nackdelar som kan vara bra att känna till.

Fördelar med ISOFIX?

 • Enkel installation. Alla föräldrar klarar av att fästa en bilbarnstol ISOFIX, vilket sparar både tid och frustration.
 • Minskad risk för felmontering. Ytterligare en fördel med den enkla installationen är att du minskar risken för felmontering som kan leda till allvarliga skador vid kollision.
 • Medföljande ISOFIX-bas. Vissa bilbarnstolar säljs med en inbyggd ISOFIX-bas som gör det enklare för dig att byta bil med bilbarnstolen. Detta eftersom du slipper installera stolen på nytt.

Nackdelar med ISOFIX?

 • Lägre maxvikt. Oftast har ISOFIX en maxvikt på upp till 18 kg medan bältade modeller kan klara upp till 25 kg.
 • Alla bilar är inte utrustade med ISOFIX-fästen. Bältade bilbarnstolar kan däremot användas i de flesta bilar.

Montering och användande av bilbarnstol

Bilbarnstolen ska vara monterad på bilens passagerarsida och krockkudden ska vara urkopplad där barnet sitter. Detta eftersom krockkuddens kraft kan skada ditt barn om den skulle utvecklas i samband med en kollision.

Se alltid till att ditt barn sitter ordentligt fastspänd och att det inte har möjlighet att ta sig ur bilbarnstolen. Vänj barnet redan från början att sitta hårt fastspänt under bilfärden, då detta kan vara avgörande vid en olycka.

Vi rekommenderar att du tar av tjockare klädlager så som jackor och overaller under tiden barnet sitter i stolen. Stolens spännen bör nämligen alltid sitta så nära kroppen som möjligt. Om ditt barn fryser är det bättre att lägga en filt utanpå stolens spännen.

Bör jag köpa begagnad bilbarnstol?

Att köpa en helt ny bilbarnstol kan kännas i plånboken. Då kan en begagnad bilbarnstol vara ett bra alternativ, men här finns det en hel del viktiga saker att tänka på. Nedan hittar du tre snabba tips innan du väljer att köpa en begagnad bilbarnstol.

 • Lita på säljaren. Du bör enbart köpa en begagnad bilbarnstol av någon du faktiskt känner och litar på.
 • Kontrollera skador. Bilbarnstolen får inte ha varit med om någon krock eller blivit skadad på något annat sätt. Ta ur stolens klädsel för att leta efter sprickor eller andra skador.
 • Undersök tillverkningsdatumet. En bilbarnstol bör inte användas längre än i 10 år eftersom materialet kan bli slitet och försämra säkerheten. Därför är det viktigt att du kontrollerar stolens tillverkningsdatum noggrant.

Källor

Radron.se (Råd & rön)

Axkid One Plus har blivit utsedd till bäst i test i Råd & Röns stora test av bilbarnstolar innehållande 42 olika modeller. One Plus får totalbetyget 69 med extra höga betyg för säkerhet och material.

För att säkerställa att bilbarnstolarna verkligen håller vad de lovar gör Råd & Rön extra tuffa krocktester i riktiga bilchassin med högre hastigheter än vad standarden kräver. De är också en av få aktörer som även testar bilbarnstolarnas hanterbarhet, ergonomi och innehåll av kemikalier.

2021 -10: Råd & Röns experttest bilbarnstolar

Folksam.se

Folksam är ett av Sveriges största försäkringsbolag med rötter som sträcker sig tillbaka till början av 1900-talet. Bortsett från att erbjuda en rad förmånliga försäkringar för både hem, fordon, djur och familj gör Folksam då och då sina helt egna tester av olika produkter, inte minst bilbarnstolar. Faktum är att Folksam under 1980- och 1990-talet var med och utvecklade bilbarnstolar för att minska antalet bilolyckor där barn skadas allvarligt.

I vår jämförelse av bilbarnstolar har vi valt att använda deras test av bilbarnstolar som en av våra expertkällor. I sitt eget test har Folksam utgått från en rad parametrar för att avgöra vilka bilbarnstolar som är säkrast, bland annat viktgräns, benutrymme, höjd på stolsryggen, stödben och montering. Folksam har inte krocktestat stolarna i testet, men samtliga modeller är redan krocktestade enligt de europeiska lagkraven.

Enligt Folksam är BeSafe iZi Plus X1 bäst i test. Modellen har fått högst betyg vad gäller både säkerhet och komfort. Dess extra höga rygg tillåter barnet att åka bakåtvänt längre och man lyfter även maxvikten på hela 25 kg. Enligt Folksam passar stolen även bra för minibussar och stödbenet ger extra god stabilitet. Det enda negativa är stolen kräver en hel del bälte i samband med monteringen.

I Folksams test ingår även Axkid Minikid som får utmärkelsen ”Bra val”. Stolen får dock några minuspoäng eftersom den tar upp ganska mycket utrymme i bilen, vilket också påverkar sidokrockskyddets funktion.

Även Britax Römer Swingfix är med i Folksams test av bilbarnstolar och likt Axkid Minikid har modellen fått utmärkelsen ”Bra val”. Modellen får dock något sämre betyg eftersom den är tyngst av alla stolar som ingår i testet och för den begränsade stödbenslängden. Den är dessutom betydligt dyrare än Axkid Minikid.

Experttest hos Folksam.se.

Madeformums.com

Made for Mums är en brittisk hemsida som samlar värdefull information till föräldrar gällande allt som har med graviditet, barn och familjeliv att göra. Här finns även ett stort utbud av produktrecensioner som kan vara intressanta att ta del av. Med en månatlig trafik på närmare 1 miljon besökare kan vi med säkerhet säga att många uppskattar informationen som webbplatsen erbjuder.

Vi har valt att använda Made for Mums som en av våra expertkällor eftersom deras recensioner är intressanta, objektiva, lättlästa och såklart helt oberoende av partners. Samtliga tester är dessutom baserade på expertis, vilket är viktigt för oss när vi väljer ut våra testvinnare.

Made for Mums har bland annat fått möjlighet att testa och recensera Axkid Minikid 2.0. Plattformens egna experter ger modellen höga betyg för dess många säkerhetsfunktioner, rejäla konstruktion och höga komfort. De menar dock att stolen kan vara en aning svår att installera och den tar dessutom upp ganska mycket plats i bilen.

Expertomdöme av Axkid Minikid 2.0

Övriga källor

Nedan hittar du webbadresser till andra källor vi också valt att utgå ifrån i vår sammanställning.

 • https://www.preciouscargo.co.za/blogs/car-seat-support/the-complete-besafe-izi-plus-x1-review
 • https://www.preciouscargo.co.za/blogs/car-seat-support/the-complete-axkid-minikid-2-review
 • https://www.pushchairexpert.com/en/car-seat-reviews/axkid-minikid-review/
 • https://www.pushchairexpert.com/en/car-seat-reviews/axkid-one-review/
 • https://www.madeformums.com/reviews/axkid-one-car-seat-review/
vi testar Xplora X5 - GPS-klocka för barn

Vi har fått möjlighet att testa X5 Play från Xplora som är en välkänd...

Liknande tester

babysitter
4 Babysitter testade
Babybjörn Balance Soft Cotton
Bäst i test Babybjörn Balance Soft Cotton
babyvakt bäst i test - bästa babyvakten
3 Babyvakt testade
capidi-babyvakt
Bäst i test Capidi Babyvakt
bärsele
4 Bärsele testade
Ergobaby Omni 360
Bäst i test Ergobaby Omni 360
vällingmaskin test
3 Vällingmaskin testade
Baby brezza
Bäst i test Baby Brezza Formula Pro Advanced
skötväska
3 Skötväska testade
Skip Hop Duo Signature
Bäst i test Skip Hop Duo Signature
Spjälsäng bäst i test
4 Spjälsäng testade
Stokke Sleepi Mini
Bäst i test Stokke Sleepi Mini
bäst i test duovagn
5 Duovagn testade
Britax Smile 3
Bäst i test Britax Smile 3
resevagn test
4 Resevagn testade
Babyzen Yoyo 6 +
Bäst i test Babyzen Yoyo 6 +
Sulky/sittvagn Test
3 Sulky/sittvagn testade
Baby Jogger City Mini GT 2
Bäst i test Baby Jogger City Mini GT 2
åkpåse
5 Åkpåse testade
Elodie-Details
Bäst i test för vinter Elodie Details Åkpåse
babyskydd test
4 Babyskydd testade
Silver-Cross -Dream
Bäst i test Silver Cross Dream i-Size
Didriksons Björnen
3 Bältesstol testade
BeSafe iZi Flex FIX i-Size
Bäst i test BeSafe iZi Flex FIX i-Size
Vinteroverall
4 Vinteroverall testade
Isbjörn of Sweden Penguin
Bäst i test Isbjörn of Sweden Penguin
vinterskor barn test
5 Vinterskor testade
Sorel Snow Commander - bästa vinterskor för barn
Bäst i test Sorel Snow Commander
Babyoverall test
3 Babyoverall testade
Didriksons Björnen
Bäst i test Didriksons Björnen
regnkläder för barn
4 Regnkläder testade
regnkläder barn Didriksons Boardman
Bäst i test Didriksons Boardman
test av skalkläder
4 Skalkläder testade
skaljacka PO.P Weather Pro
Bäst i test PO.P Weather Pro
studsmatta
6 Studsmatta testade
Berg Favorit
Bäst i test Berg Favorit
bästa gps-klockan för barn
3 GPS klocka för barn testade
Xplora 5 Play
Bäst i test Xplora X5 Play
hoverboard test
3 Hoverboard testade
hoverboard Denver HBO-6620
Bäst i test Denver HBO-6620
bästa namnlappar
4 Namnlappar testade
Filur Namnlappar logo
Bäst i test Filur Namnlappar
uppblåsbar madrass
4 Uppblåsbar madrass testade
uppblåsbar luftmadrass Intex
Bäst i test Intex Dura-Beam Plus Series
Resesäng bäst i test
4 Resesäng testade
AeroMoov Pop-Up bäst i test
Bäst i test AeroMoov Pop-Up
lekstuga test
4 Lekstuga testade
Palmako Lekstuga Tom
Bäst i test Palmako Lekstuga Tom
Armpuffar bäst i test
3 Armpuffar testade
Aquarapid armringar gula
Bäst i test Aquarapid armringar

Jämför specifikationer

Nedan kan du se testvinnarna i vår jämförelse. Du kan scrolla i sidled för att se alla vinnare.

Produkter

1
image
2
image
3
image
image

Specifikationer

Axkid One Plus

BeSafe iZi Plus X1

Britax Römer Swingfix i-SIZE

Axkid Minikid 2.0

Betyg
Vikt:0 - 23 kg0 - 25 kg0 – 18 kg0 – 25 kg
Ålder:0 - 7 år9 månader- 5 år9 månader- 5 år9 månader - 7 år
Installation:ISOFIXTrepunktsbälteISOFIXTrepunktsbälte
Riktning:BakåtvändBakåtvändBakåtvändBakåtvänd
Bilbarnstolens vikt:10 kg12 kg15,5 kg11,1 kg
Storlek:65 cm, B: 45 cm, H: 56 cmD: 65 cm, B: 45 cm, H: 56 cmD: 74 cm, B: 44 cm, H: 48 cmD: 56 cm, B: 44 cm, H: 62 cm
Märkning:ECE R44-04, PlustestgodkändECE R44-04, PlustestgodkändECE R44-04, PlustestgodkändECE R44-04, Plustestgodkänd

Vanliga frågor och svar

Den generella livslängden på en bilbarnstol är 10 år. Om du ska köpa en begagnad eller om ditt barn ska ärva sitt syskons bilbarnstol får modellen inte vara äldre än fem år.

Alla bilbarnstolar ska ha en märkning som visar när de tillverkades. På så sätt kan du enklare se hur många år stolen har kvar innan det är dags att byta.

Experter rekommenderar att du använder babyskyddet så länge som möjligt eftersom det ger barnet ett extra bra skydd. Dock är det dags att byta till en bilbarnstol när barnet fyllt 9 månader (plus minus några månader beroende på barnets längd och vikt).

En riktlinje att utgå efter är att byta till bilbarnstol när barnet kan sitta upp utan stöd samt när barnets huvud är i samma höjd som babyskyddets högsta punkt.

Enligt Trafikverket bör barnet färdas i en bakåtvänd bilbarnstol fram till omkring 4 års ålder. Detta eftersom denna skyddsanordning ger barnet optimalt skydd för huvud och nacke.

Alla barn under 135 cm måste enligt lag sitta i en skyddsanordning när de färdas i bil, så som babyskydd, bilbarnstol eller bälteskudde.

Om du köper en ny bilbarnstol är livslängden 10 år, under förutsättning att stolen inte varit med om en bilkrock. Materialet åldras nämligen med tiden, vilket innebär att krockskyddet blir sämre med tiden.

Du bör byta bilbarnstol om stolen är äldre än 10 år eller om den är trasig. Om bilbarnstolen har skador eller blivit utsatt för en krock är det också dags för ett byte. Är stolen skadad kommer den nämligen att ge barnet ett sämre skydd.

Hjälpte det här testet om Bilbarnstol dig?

18 Röster, Genomsnitt: 4.9/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

babysitter

Babysitter: 3 testade modeller

babyvakt bäst i test - bästa babyvakten

Babyvakt: 3 testade modeller

bärsele

Bärsele: 4 testade modeller

Vill du få exklusiva uppdateringar?

 1. Axkid One Plus

  Axkid One Plus

  Bäst i test
 2. Bäst i test BeSafe_iZi-Plus-X1

  BeSafe iZi Plus X1

  Vi rekommenderar
 3. Britax Römer Swingfix i-SIZE

  Britax Römer Swingfix i-SIZE

  Bästa premiumval

Vanliga frågor och svar

Den generella livslängden på en bilbarnstol är 10 år. Om du ska köpa en begagnad eller om ditt barn ska ärva sitt syskons bilbarnstol får modellen inte vara äldre än fem år.

Alla bilbarnstolar ska ha en märkning som visar när de tillverkades. På så sätt kan du enklare se hur många år stolen har kvar innan det är dags att byta.

Experter rekommenderar att du använder babyskyddet så länge som möjligt eftersom det ger barnet ett extra bra skydd. Dock är det dags att byta till en bilbarnstol när barnet fyllt 9 månader (plus minus några månader beroende på barnets längd och vikt).

En riktlinje att utgå efter är att byta till bilbarnstol när barnet kan sitta upp utan stöd samt när barnets huvud är i samma höjd som babyskyddets högsta punkt.

Enligt Trafikverket bör barnet färdas i en bakåtvänd bilbarnstol fram till omkring 4 års ålder. Detta eftersom denna skyddsanordning ger barnet optimalt skydd för huvud och nacke.

Alla barn under 135 cm måste enligt lag sitta i en skyddsanordning när de färdas i bil, så som babyskydd, bilbarnstol eller bälteskudde.

Om du köper en ny bilbarnstol är livslängden 10 år, under förutsättning att stolen inte varit med om en bilkrock. Materialet åldras nämligen med tiden, vilket innebär att krockskyddet blir sämre med tiden.

Du bör byta bilbarnstol om stolen är äldre än 10 år eller om den är trasig. Om bilbarnstolen har skador eller blivit utsatt för en krock är det också dags för ett byte. Är stolen skadad kommer den nämligen att ge barnet ett sämre skydd.