Information om affiliatelänkar

Vilket höj- och sänkbart skrivbord är bäst?

Iiglo Ergo E-Zee är det bästa höj- och sänkbara skrivbordet enligt vår sammanställning Det här är ett lättinstallerat och tystlåtet skrivbord som passar lika bra för jobb och gaming som för vardagssurf Med en lastkapacitet på 50 kilo klarar skrivbordet även tung utrustning och vi gillar också det smarta Anti Collision-systemet som minimerar klämrisken Nedan kan du läsa mer om Iilgo Ergo E-Zee och två andra bra höj- och sänkbara skrivbord vi kan rekommendera

Information om affiliatelänkar

Jämför våra 3 testvinnare

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
Utmärkelse:Bäst i testMest prisvärda skrivbordetVi rekommenderar
Produkt:Iiglo E-ZeeArozzi Arena Gaming DeskIKEA Bekant Skrivbord
Betyg:
Storlek:120 x 60 cm160 x 82 cm160 x 80 cm
Typ:Motordrivet höj- och sänkbart skrivbordMotordrivet höj- och sänkbart skrivbordMotordrivet höj- och sänkbart skrivbord
Garanti:24 månader12 månader10 år

1. Iiglo E-Zee - Bäst i test

 • Storlek: 120 x 60 cm
 • Typ: Motordrivet höj- och sänkbart skrivbord
 • Garanti: 24 månader
iiglo E-Zee

Iiglo Ergo E-Zee är ett praktiskt skrivbord med en minimalistisk design. Det är enkelt att montera (monteringen tar faktiskt inte mer än 10 minuter då det levereras delvis monterat) och är smidigt att höja och sänka. Dessutom är det mycket tystgående, då motorn ger ifrån sig en ljudnivå på under 50 dB.

Anti Collision System

En annan funktion värd att uppmärksamma är vad företaget bakom skrivbordet kallar för ”Anti Collision System”. Detta är en funktion som automatiskt om något är i vägen när skrivbordet höjs eller sänks. Då backar motorn automatiskt så att du inte klämmer dig. Mycket tryggt och praktiskt för dig som jobbar hemma och har nyfikna barn som springer in på hemmakontoret.

Iiglo Ergo E-Zee har i övrigt en lastkapacitet på 50 kilo, vilket får anses vara tillräckligt för de flesta. Du som behöver en större skrivbordsyta och gärna samlar tunga böcker och andra föremål på skrivbordet bör dock välja ett annat alternativ, exempelvis IKEA Bekant.

Robust och lättmonterat enligt användarna

Iiglo Ergo E-Zee har fått höga kundbetyg hos bland andra Komplett.se och Webhallen. Användarna menar att skrivbordet är robust med sina 33 kilo, fantastiskt lätt att montera och att höj- och sänkfunktionen fungerar smidigt och felfritt. Vissa skriver dessutom att motorn är så pass tyst att det går att höja och sänka skrivbordet på natten utan att väcka resten av hushållet. Det gör det passande även för nattaktiva gamers.

Modellen har även lyfts fram av experter. Hos TechRadar är Ergo E-Zee till exempel med på listan över de bästa höj- och sänkbara skrivborden just nu. Faktumet att det är elegant, delvis monterat och har anti-kollisionssystemet anses vara det som gör skrivbordet värt att köpa.

 • Mycket lättmonterat – tar inte mer än 10 minuter
 • Robust och snyggt med en minimalistisk design
 • Anti Collision System förhindrar att fingrar kommer i kläm
 • Lastkapaciteten på 50 kilo är för lite för vissa

Köp här:

I samarbete med pris-logo

2. Arozzi Arena Gaming Desk - Mest prisvärda skrivbordet

 • Storlek: 160 x 82 cm
 • Typ: Motordrivet höj- och sänkbart skrivbord
 • Garanti: 12 månader
Arozzi Arena Gaming Desk
Arozzi Arena Gaming Desk
Arozzi Arena Gaming Desk

Det svenskutvecklade skrivbordet Arozzu Arena Gaming Desk marknadsförs främst som ett gaming-skrivbord, då det har plats för upp till tre datorskärmar. Skrivbordet är dock inte bara brett utan också 82 centimeter djupt. Det ger ett bra avstånd mellan dina ögon och skärmen, samtidigt som du får plats med dina prylar på skrivbordet.

Anpassad musmatta och smart kabelhantering

Annan funktionalitet som gör Gaming Desk extra bra för just gaming är den anpassade musmattan, och materialet som täcker hela skrivbordsytan. Det mjuka materialet ser till att dina saker inte glider omkring samtidigt som det dämpar ljud från tangentbordet.

Skrivbordet har dessutom ett smart system för kabelhantering, så att du kan placera dem snyggt och prydligt under bordet.

Höj- och sänkbart i flera nivåer

Bordet kan höjs och sänkas i flera nivåer och är relativt lättmonterat. Det kan merparten av de över 500 användare som har recenserat skrivbordet på Google intyga. Där har nämligen Arozzu Arena Gaming Desk ett snittbetyg på 4,4. Användarna skriver att bordet är mycket stabilt, håller låg ljudnivå, ser snyggt ut och att kabelhanteringen fungerar mycket bra. Även på Komplett.se har detta höj- och sänkbara skrivbord höga kundbetyg, och kunderna lyfter fram musmattan, kvaliteten på skrivbordet och den stora ytan.

Arozzu Arena Gaming Desk är kort sagt ett mycket bra och prisvärt höj- och sänkbart skrivbord som passar för alla ändamål – inte bara spelande. Såvida du står ut med att designen andas väldigt mycket ”gaming”, vill säga.

 • Mycket hög kvalitet utan att det märks på prislappen
 • Anpassat för gaming med musmatta, anti slip-material och plats för upp till 3 bildskärmar
 • Många och höga användarbetyg
 • Designen är inte för alla.

Köp här:

I samarbete med pris-logo

3. IKEA Bekant Skrivbord - Vi rekommenderar

 • Storlek: 160 x 80 cm
 • Typ: Motordrivet höj- och sänkbart skrivbord
 • Garanti: 10 år
IKEA Bekant Skrivbord

IKEA är kända för sina prisvärda produkter med lång garantitid, som exempelvis sängar och soffor. När det kommer till höj- och sänkbara skrivbord gäller samma devis. Modellen Bekant är ett skrivbord i vitt, svart eller ekfaner som finns i olika storlekar, har en arbetshöjd på 65 – 125 centimeter och kommer med 10 års (!) garanti.

Förutom den karaktäristiska enkla, men robusta IKEA-designen bjuder skrivbordet på få extrafunktioner. Det finns dock ett nät som kan monteras på undersidan för att samla upp kablar från skärmar, datorer och liknande.

Prismässigt ligger IKEA Bekant lite över flera andra alternativ, men det är ett säkert och tryggt val, som du inte kommer att behöva byta ut på många år – inte minst tack vare den långa garantitiden.

Mycket höga betyg

Användare och experter är överens om att IKEA Bekant är ett mycket bra höj- och sänkbart skrivbord. På IKEA ger de flesta av kunderna 5 stjärnor av 5 möjliga. De som recenserat bordet menar att allt från kvalitet och utseende håller vad som utlovas, och att monteringen dessutom är mycket enkel.

Vill du verkligen hålla monteringen till ett minimum rekommenderar vi dock iiglo E-Zee framför IKEA:s alternativ. IKEA-skrivbordet levereras i tre paket, medan E-Zee kommer i ett enda paket och redan är delvis monterat. Å andra sidan får du en högre maxbelastning om du väljer bekant – 68 kilo mot E-Zee:s 50 – samt större skrivbordsyta.

IKEA Bekant omnämns även som ett av de bästa höj- och sänkbara skrivborden av TechRadars experter. De menar att det är robust och att upphängningen för sladdar är praktisk.

 • 10 års garanti – ett mycket tryggt val.
 • Höga betyg av användare och experter.
 • Karaktäristisk minimalistisk IKEA-design.
 • Kostar lite mer än flera konkurrenter.
 • Få extrafunktioner.

Köp här:

I samarbete med pris-logo

Så fungerar höj- och sänkbara skrivbord

Det är inte bara fysiskt ansträngande arbeten som med tiden kan leda till belastningsskador. Även du som arbetar långa dagar framför ett skrivbord kan utveckla besvär med rygg och nacke. Stillasittande i långa perioder ökar dessutom risken för diabetes, hjärt-kärlsjukdom och andra allvarliga sjukdomar.

För att förebygga detta – och alla andra risker långvarigt sittande ofta medför – kan ett höj och sänkbart skrivbord vara en bra investering.

Ett höj och sänkbart skrivbord är ett elektriskt skrivbord som du kan höja respektive sänka med hjälp av knappar. På så sätt kan du enkelt växla mellan att arbeta sittandes och ståendes, vilket är bättre för din hälsa. Ett vanligt skrivbord erbjuder inte den här typen av variation, och kan därför vara påfrestande för kroppen i längden.

Många fördelar med flexibla skrivbord

Idag finns det mängder av vetenskapliga studier som visar fördelarna med att byta ut ditt vanliga skrivbord mot en elektrisk variant som du kan höja och sänka. Det har till exempel visat sig att ett höj- och sänkbart skrivbord kan:

Som du ser finns det mängder av bra anledningar att investera i ett flexibelt skrivbord. I längden kommer det ha en mängd positiva effekter, både på ditt arbete samt din psykiska och fysiska hälsa.

Viktigt när du använder skrivbordet

Höjden på skrivbordet går oftast att justera steglöst, vilket betyder att du kan hitta ett läge som är perfekt för just din längd. Ett tips är att utgå efter dina armbågar när du justerar höjden för att hitta en optimal arbetsställning. Dina armbågar bör vila i 90 grader mot bordsskivan för att minska belastningen på axlar och skulderblad.

Värt att nämna är att ett passivt stående kan ha lika negativa effekter som ett passivt sittande. Nyckeln är att variera arbetsställningen regelbundet för att hålla kroppen aktiv och undvika felbelastningar.

En bra riktlinje är att du ska försöka stå upp hälften av tiden du arbetar framför skrivbordet. Arbetar du 8 timmar är 4 timmar ståendes alltså bra att sträva efter, även om det förstås kan ta lite tid innan man klarar det. Kanske kan du sätta en timer (exempelvis var tjugonde minut) som påminner dig om när det är dags att byta arbetsställning?

5 tips innan du köper ett höj- och sänkbart skrivbord

Storleken på skrivbordet och priset är kanske två av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till när du ska köpa ett höj- och sänkbart skrivbord. Men förutom det finns det en del andra saker som kan vara bra att tänka på.

Här är fem tips som förhoppningsvis hjälper dig att hitta en passande modell.

1. Enkel eller dubbel motor?

Ett höj- och sänkbart skrivbord kan ha en eller två motorer som driver själva lyftmekaniken. Fördelen med två motorer är att lyftkapaciteten ökar och att de inte belastas lika mycket som en enda motor, vilket också kan öka skrivbordets hållbarhet. Samtidigt bidrar det förstås också till att prislappen blir högre.

Har du inte så höga krav på att skrivbordet ska hålla länge kan det gott och väl räcka med en variant som bara har en motor.

2. Ljudnivån

Kopplat till motorn är också det ljud som skrivbordet ger ifrån sig när du höjer och sänker det. Vissa tycker att det är irriterande med ett skrivbord som låter för mycket när du höjer och sänker det. Så om du är ljudkänslig eller om skrivbordet ska stå i en tyst miljö kan det vara bra att välja ett bord med en så tyst motor som möjligt.

3. Lastkapacitet

Något annat som skiljer höj- och sänkbara skrivbord åt är lastkapaciteten. Vissa bord klarar betydligt mer vikt än andra. Om du ska ha många saker på skrivbordet, exempelvis dator, skärm, tangentbord, tunga pärmar och annan utrustning kan det vara bra att välja en modell med en högre lastkapacitet. För dig som gillar att hålla skrivbordet minimalistiskt är det här en mindre viktig punkt att ta hänsyn till.

Förutom lastkapaciteten brukar det material som skrivbordet är tillverkad av ge en bra indikation på vad du kan förvänta dig i form av hållbarhet och stabilitet.

4. Garanti

De bästa höj- och sänkbara skrivborden kommer med lång garantitid, så att du kan känna dig trygg med att kunna få byta ut skrivbordet om något går sönder. IKEA erbjuder långa garantitider, så är det här en viktig aspekt för dig kan det vara värt att titta på vad de har att erbjuda.

5. Installation

Ett höj- och sänkbart skrivbord behöver ofta monteras ihop – och det kan vara mer eller mindre frustrerande. Föredrar du att inte behöva krångla med svåra manualer rekommenderar vi att du väljer ett lättmonterat skrivbord, som iiglo E-Zee eller IKEA Bekant.

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

Liknande tester

man med datorskärm - bäst i test
7 Datorskärm testade
Philips 27E1N5600HE
Bäst i test Philips 27E1N5600HE
laserskrivare bäst i test
4 Laserskrivare testade
DCP-L3550CDW
Bäst i test Brother DCP-L3550CDW
Wifi förstärkare bäst i test
3 Wifi-förstärkare testade
TP-Link RE605X
Bäst i test TP-Link RE605X
Laptopställ test
3 Laptopställ testade
DESIRE2 Supreme Pro
Bäst i test DESIRE2 Supreme Pro
Terminalglasögon test
3 Terminalglasögon testade
CHPO Zebbe bäst i test
Bäst i test CHPO Zebbe
Tangentbord bäst i test
4 Tangentbord testade
Logitech MX Keys
Bäst i test Logitech MX Keys

Vanliga frågor

Att sitta i samma position vid ett skrivbord hela dagarna kan med tiden leda till att både rygg och leder tar stryk. Genom att kunna variera positionen på skrivbordet ser du till att du minimerar risken för den här typen av skador. Du kan höja skrivbordet till en position som gör att du kan sitta rak i ryggen och hitta den perfekta positionen för datorskärmen. Delar av din dag kan du också arbeta stående.

Med motordriven höjdjustering behöver du inte manuellt veva skrivbordet till den önskade positionen. I stället trycker du på en knapp för att höja och sänka skrivbordet. Det finns skrivbord med både en och dubbla motorer. Det ena behöver dock inte vara bättre än det andra. Det viktigaste är att välja ett skrivbord med en motor som arbetar tyst och effektivt.

Det bästa höj- och sänkbara skrivbordet enligt vår jämförelse är iiglo E-Zee – ett mycket lättmonterat och prisvärt skrivbord för hemmabruk, utrustad med en funktion som förhindrar klämrisk. Skrivbordet har fått mängder av positiva omdömen, både av användare och experter.

Hjälpte det här testet om Höj och sänkbart skrivbord dig?

8 Röster, Genomsnitt: 4.9/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

man med datorskärm - bäst i test

Datorskärm: 7 testade modeller

laserskrivare bäst i test

Laserskrivare: 4 testade modeller

Wifi förstärkare bäst i test

Wifi-förstärkare: 3 testade modeller

Testvinnare - Höj och sänkbart skrivbord

 1. iiglo E-Zee

  Iiglo E-Zee

  Bäst i test
 2. Arozzi Arena Gaming Desk

  Arozzi Arena Gaming Desk

  Mest prisvärda skrivbordet
 3. IKEA Bekant Skrivbord

  IKEA Bekant Skrivbord

  Vi rekommenderar

Vanliga frågor

Att sitta i samma position vid ett skrivbord hela dagarna kan med tiden leda till att både rygg och leder tar stryk. Genom att kunna variera positionen på skrivbordet ser du till att du minimerar risken för den här typen av skador. Du kan höja skrivbordet till en position som gör att du kan sitta rak i ryggen och hitta den perfekta positionen för datorskärmen. Delar av din dag kan du också arbeta stående.

Med motordriven höjdjustering behöver du inte manuellt veva skrivbordet till den önskade positionen. I stället trycker du på en knapp för att höja och sänka skrivbordet. Det finns skrivbord med både en och dubbla motorer. Det ena behöver dock inte vara bättre än det andra. Det viktigaste är att välja ett skrivbord med en motor som arbetar tyst och effektivt.

Det bästa höj- och sänkbara skrivbordet enligt vår jämförelse är iiglo E-Zee – ett mycket lättmonterat och prisvärt skrivbord för hemmabruk, utrustad med en funktion som förhindrar klämrisk. Skrivbordet har fått mängder av positiva omdömen, både av användare och experter.