Information om affiliatelänkar

Vilken är den bästa kattmaten?

Orijen Cat and Kitten får det bästa samlade omdömet och därmed också utmärkelsen ”Bäst i test 2023” Fodret är något dyrare än många konkurrenter, men det finns också en anledning till det Detta är nämligen ett näringsrikt foder som huvudsakligen är baserat på animaliska produkter Balansen mellan fett, protein, mineraler och vitaminer är bättre än hos många konkurrenter Dessutom är det helt fritt från syntetiska tillsatser och konserveringsmedel Läs mer om fodret nedan och jämför det med övriga testvinnare!

Information om affiliatelänkar

Jämför våra 3 testvinnare

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
Utmärkelse:Bäst i testVi rekommenderarBästa budgetval
Produkt:Orijen Cat and kittenHill’s Science Plan – Adult 1-6Mjau kyckling
Betyg:
Passar:Alla katterAlla katterAlla katter
Smak:KycklingKyckling, anka, tonfiskKyckling, kött, fisk, räkor
Köttmängd:85%--
Protein:40%32%32%
Fett:20%20,5%13%
Storlekar:340 g – 17 kg1,5 – 15 kg1,75 – 7,5 kg
Spannmålsfri:JaNejNej
Ekologisk:Ja--

1. Orijen Cat and kitten - Bäst i test

 • Passar: Alla katter
 • Smak: Kyckling
 • Köttmängd: 85%
 • Protein: 40%
 • Fett: 20%
 • Storlekar: 340 g – 17 kg
 • Spannmålsfri: Ja
 • Ekologisk: Ja
Orijen Cat and Kitten.jpeg

Orijen har gjort sig kända för att producera kompletta och spannmålsfria helfoder för både hundar och katter. De är noggranna med att fodret ska vara biologiskt och inte innehålla några onödiga tillsatser eller konserveringsmedel.

Orijen Cat and Kitten ger din vuxna katt och din kattunge den energi och de näringsämnen de behöver. Eftersom kattmaten är spannmålsfritt är det dessutom möjligt att hålla nere kolhydratmängden. Kolhydraterna kommer istället från frukt, örter och grönsaker.

Hög andel protein

Fördelningen av proteiner och fett i procent är 40/20 i kattmaten. Detta är en högre andel protein än de flesta konkurrenter, samtidigt som kolhydratmängden är lägre.

Kolhydrater är viktiga för att ge energi, men det är vanligt att katter konsumerar för mycket av dem, med övervikt som följd. Särskilt för innekatter eller äldre katter som inte rör sig så mycket är det en bra idé att dra ner på kolhydraterna.

Skapat för att efterlikna kattens föda i det vilda

Då Orijens tanke med kattfodret är att det ska likna kattens naturliga föda är merparten av fodrets ingredienser av animaliskt ursprung. Kattmaten innehåller 85 procent kött från kyckling, kalkon och fisk.

Såväl kött, inälvor, brosk och ägg används för att framställa fodret. Det gör att katten får en föda som påminner mycket om den mat den skulle äta i det vilda. Samtidigt får den också i sig de flesta av de viktiga näringsämnena som den behöver.

Förstaplats hos Testfakta

Testfakta.se placerade Orijen Cat & Kitten i topp, då kattmaten skrapade ihop flest poäng av de testade produkterna.

När det kommer till betyget för huvudnäringsämnen fick Orijens katter 9,9 av 10, vilket är betydligt högra betyg än närmaste konkurrent.

Priset enda nackdelen

Eftersom Orijen inte vill kompromissa med sin kattmat är det här ett foder i toppkvalitet. Avsaknaden av spannmål och onaturliga tillsatser till förmån till det höga köttinnehållet gör fodret näringsrikt och gott för katten.

Det bidrar också till att kattmaten är dyrare än många andra torrfoder på marknaden. Kilopriset ligger mellan drygt 70 – 250 kronor (beroende på förpackningsstorlek, vilket kan jämföras med de billigare kattfodren som kostar 15 kronor per kilo.

Då bör du dock vara medveten att du får vad du betalar för. De billigaste kattfodren saknar ofta viktiga näringsämnen och har ett lågt energiinnehåll.

Summering

Orijen Cat and Kitten är ett näringsrikt kattfoder som påminner om den föda katten skulle äta i det vilda. Den höga andelen kött i kombination med de skonsamma kolhydraterna gör detta till ett mycket högkvalitativt kattfoder.

Kattägarna själva uppger att deras katter älskar fodret och att de håller sig slanka – trots fri tillgång till fodret. De menar dessutom att katterna fått en extra mjuk, tjock och glansig päls sedan de började med fodret.

Om du är beredd att betala de extra kronorna som du får göra för Orijen Cat & Kitten är detta helt klart det bästa kattfodret du kan hitta på marknaden. Tycker du att det är i det dyraste laget kan du istället läsa vidare.

 • Hög andel kött – 85 procent – och 39 procent protein.
 • Helt spannmålsfritt med kolhydrater från frukt och grönt.
 • Höga betyg hos både kunder och experter.
 • Fritt från syntetiska tillsatser och konserveringsmedel.
 • Ett dyrare alternativ.
 • Erbjuder bara ett enda foder.

I samarbete med pris-logo

2. Hill’s Science Plan – Adult 1-6 - Vi rekommenderar

 • Passar: Alla katter
 • Smak: Kyckling, anka, tonfisk
 • Protein: 32%
 • Fett: 20,5%
 • Storlekar: 1,5 – 15 kg
 • Spannmålsfri: Nej
Hill's Science Plan

Hill’s Science Plan – Adult 1 – 6 placerade sig som nummer två i ovan nämnda laboratorietest från Testfakta. Det når inte hela vägen upp till Orijens kattmat vad beträffar kvalitet, men det har högre energiinnehåll och bra fördelning av näringsämnen.

Proteinmängden är lägre än Orijens foder, men kolhydratmängden är desto högre. Detta kan till stor del förklaras med att Hill’s Science Plans kattfoder innehåller spannmål, som vete och majs.

Det höga energiinnehållet gör att fodret passar bra för katter som växer eller rör mycket på sig utomhus. En högre energitäthet betyder också att du kan ge mindre foder och ändå ge katten sitt dagliga energibehov.

Välkänt märke med många prisade produkter

Hill’s Pet Nutrition är en känd tillverkare av hund- och kattmat. De erbjuder många typer av kattfoder som rekommenderas av veterinärer och har prisats i många tester. Såväl Råd & Rön som testfakta har gett fina omdömen till Hill’s foder.

Näringsrikt innehåll

Hill’s Science Plan – Adult 1–6 är ett näringsrikt kattfoder som passar alla vuxna katter. Här ligger proteinmängden på strax över 32 procent, mängden fett på 20,5 procent och fibrer på 1,4 procent.

Kattmaten innehåller även en mängd viktiga vitaminer och mineraler, bland annat vitamin A, D3, E och C samt järn, magnesium och zink som alla bidrar till en god katthälsa.

Portionspriset betydligt lägre än testvinnaren

Hill’s kattmat kostar mer än de kattfoder du hittar i mataffären. Det beror helt enkelt på att det är ett mer högkvalitativt och bättre sammansatt foder. Precis som maten vi själva äter hänger pris och kvalitet tydligt ihop, även när det gäller kattmat.

Är du beredd att betala lite extra för ett bra foder, men inte så mycket som vår testvinnare kostar? Då är Hill’s Science Plan – Adult 1 – 6 ett bra alternativ. Det kostar betydligt mindre än Orijens kattfoder, samtidigt som du inte behöver ge en lika stor mängd foder till din katt eftersom Hill’s foder är så energitätt. Det gör att årskostnaden blir ett par tusenlappar lägre om du väljer Hill’s foder istället för Orijens premiumfoder.

Summering

Hill’s Science Plan – Adult 1–6 är ett högkvalitativt och energitätt kattfoder som fått många goda recensioner, både av kunder och experter. Trots att fodret innehåller spannmål har det en hög proteinmängd på drygt 32 procent.

Hill’s håller hög kvalitet och är ett betydligt billigare alternativ än Orijen (jämförelsens testvinnare). Därför kan det vara ett bra alternativ för dig som vill att din katt ska få i sig alla viktiga näringsämnen, utan att spendera allt för mycket på kattmaten. Ha dock i åtanke att Hill’s Science Plan innehåller spannmål, så var noggrann med fodermängden för att undvika övervikt.

 • God fördelning av näringsämnen och högt energiinnehåll.
 • Antioxidanter som stärker kattens immunförsvar och fettsyror för en glansigare päls.
 • Ett prisvärt alternativ till testvinnaren.
 • Välj mellan olika foder beroende på kattens behov.
 • Innehåller spannmål, vilket gör fodret extra energitätt.

Rekommenderad butik:
 • Leveranstid 1-3 arbetsdagar.
 • 30 dagar öppet köp.
I samarbete med pris-logo

3. Mjau kyckling - Bästa budgetval

 • Passar: Alla katter
 • Smak: Kyckling, kött, fisk, räkor
 • Protein: 32%
 • Fett: 13%
 • Storlekar: 1,75 – 7,5 kg
 • Spannmålsfri: Nej
mjau kattmat

Mjau är ett svenskt företag som prismässigt ligger närmare matvarubutikernas kattmat än premiumfodren. Trots det är det här ett mycket bra sammansatt kattfoder. Det är ett helfoder för vuxna katter där färsk kyckling har använts som animalisk ingrediens. Proteinmässigt matchar Mjaus foder det betydligt dyrare Hill’s-fodret, men har en bit kvar upp till Orijens proteininnehåll. Fett- och proteinhalterna matchar också Hill’s foder.

Sockerfritt och utan onaturliga tillsatser

För att vara ett så billigt kattfoder är det imponerande att Mjau innehåller tillräckliga nivåer av nästan alla viktiga ämnen. Sånär som på Omega 3-fetter och kolin ger Mjau katten ett fullgott dagsbehov av mineraler, vitaminer och näringsämnen för din katt.

Mjau är dessutom fritt från onaturliga tillsatser och innehåller inget socker, vilket billigare kattmat ofta gör. Det innehåller dessutom bara 13 procent fett. Att Mjau produceras i Vårgårda och att köttet också kommer från Sverige är dessutom en bonus ur ett miljöperspektiv.

Mycket lägre kilopris än premiumfodren

Det här är det bästa kattfodret för dig som inte vill lägga tusentals kronor på kattmat varje år. Vid en rekommenderad daglig mängd Mjau blir faktiskt årspriset knappt 900 kronor.

Att välja ett så mycket billigare kattfoder innebär ofrånkomligen vissa kompromisser vad gäller kvaliteten.  Fodret innehåller inte lika mycket högkvalitativt protein som det bästa fodret och kolhydraterna kommer till stor del från spannmål.

Summering

Mjaus foder bör kanske inte främst jämföras med premiumfodren utan snarare med budgetfodren i matvarubutiken. Bland dem är Mjau det absolut mest prisvärda, som du kan ge till din katt utan dåligt samvete.

Fodret tillfredsställer kattens dagsbehov av vitaminer och mineraler, men innehåller dock spannmål. Detta innebär att du bör vara försiktig med utfordringen så att katten inte får i sig för mycket energi.

I övrigt är kattmaten från Mjau prisvärt, gott (enligt katterna själva) och dessutom miljövänligt, vilket är en extra bonus.

 • Tillfredsställer kattens näringsbehov.
 • Mycket prisvärt med en årskostnad på knappt 900 kronor.
 • Fritt från socker och onaturliga tillsatser.
 • Närproducerat och därmed extra miljövänligt.
 • Håller inte lika hög kvalitet eller proteinmängd som Orijens foder.
 • Innehåller spannmål och är därför extra energitätt.
 • Små förpackningsstorlekar.

Rekommenderad butik:
 • Leveranstiden är 1-3 arbetsdagar.
 • 30 dagars öppet köp.
I samarbete med pris-logo

Guide: Att tänka på vid köp av kattmat

Det finns många olika fabrikat och typer av kattmat att välja mellan. Vissa är nischade för katter med särskilda behov medan andra är tänka att fungera bra för alla typer av katter.

Det du som kattägare bör tänka på innan du väljer är att fodret ska passa din typ av katt och dess livssituation. Kattungar behöver mer näring, samtidigt som din lite äldre innekatt mår bättre av ett lättare foder.

Katter kan också vara väldigt kräsna, så det är inte alls säkert att den mat du väljer passar kattens smaklökar. Då behöver du testa dig fram för att hitta en lösning som passar er båda.

När du väljer kattmat bör du också se till att fabrikatet uppfyller alla kattens näringsbehov. Viss billig kattmat kan sakna viktiga näringsämnen eller använda sig av mycket spannmål som utfyllnad.

Olika typer av kattmat

Som tidigare nämnt finns det flera olika typer av kattmat. Här är några av de vanligaste.

Torrfoder

Det knapriga torrfodret är en bra basföda för din katt. Det ger katten välbehövlig näring, vitaminer och mineraler. Torrfoder håller dessutom kattens tänder i trim.

Alla katter tycker inte om torrfoder, särskilt inte de mer kräsna som har fått smak för det smaskigare våtfodret.

Det finns dock olika sätt att locka katten att äta torrfodret, till exempel med kattmynta eller genom att blanda torrfodret med något mer lättuggat.

Våtfoder

De flesta katter uppskattar våtfoder, som är kött eller fisk i gelé eller sås. Blötfoder är inte bara en kulinarisk läckerhet för katterna, utan är också bra för katter som behöver få i sig mer vätska. Till skillnad mot torrfoder innehåller nämligen våtfoder ganska mycket vatten.

Färskfoder

Färskfoder består av naturliga råvaror och är tänkt att likna kattens naturliga föda. Råvarorna är färskfrusna, smakar bra och är lättsmälta. Det kan komplettera kattens övriga foder eller ges som helfoder.

Spannmålsfritt

Många torrfoder innehåller spannmål, exempelvis ris, majs eller vete. Detta ger energi, mineraler och vitaminer, men är inte en del av kattens naturliga föda.

Det betyder att vissa katter har svårt att smälta spannmål och dessutom kan de vara överkänsliga eller allergiska mot det.

Om din katt kräks eller har diarré kan den vara överkänslig mot spannmål. Prova då att byta till ett spannmålsfritt foder.

Om din katt är skadad eller lider av någon sjukdom eller skada kan du ibland behöva komplettera kosten med ett kosttillskott. Risken för att det ska behövas minskas dock om du regelbundet ger din katt ett bra foder med alla de rätta näringsämnena.

Är torrfoder eller våtfoder bäst för katten?

Torrfoder och våtfoder är bra för din katt på olika sätt. Många kattägare väljer därför att kombinera de båda.

Våtfodret tillför vätska, vilket särskilt är bra för katter som inte dricker tillräckligt mycket vatten. Dessutom tycker de flesta katter att det smakar gott. Det gör att våtfoder är ett sätt att se till att även kräsna katter äter.

Torrfoder ger katten komplett näring och är bra för tandhälsan. För dig som kattägare är det dessutom enkelt att förvara torrfodret, som kan köpas i stora säckar. Torrfodret kan till skillnad mot våtfoder också ligga framme i skålen hela dagen utan att bli dåligt.

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

Liknande tester

kattlåda bäst i test
4 Kattlåda testade
Peewee EcoHus
Bäst i test Peewee EcoHus
Kattlucka Bäst i test
3 Kattlucka testade
SureFlap Microchip kattlucka bäst i test
Bäst i test SureFlap Microchip kattlucka
kattbur
3 Kattbur testade
Transportbur Catit Cabrio
Bäst i test Transportbur Catit Cabrio
Bästa hundfoder i test
5 Hundfoder testade
buddy pet foods
Bäst i test Buddy Pet Foods
kaninbur utomhus bäst i test
3 Kaninbur testade
Ferplast Casita 120
Bäst i test Ferplast Casita 120
Hamsterbur
3 Hamsterbur testade
Skyline Nagarium Marrakesch
Bäst i test Skyline Nagarium Marrakesch
Bästa hundsäng
5 Hundsäng testade
Bia Bed Original
Bäst i test Bia Bed Original

Vanliga frågor

Katten är ett rovdjur, vilket betyder att protein och fett är det viktigaste i deras näringsintag. Du bör inte ge dem mat som är avsedd för andra husdjur, såsom hundmat. Kattmaten har nämligen en annan sammansättning med mer proteiner.

Har du en bit fisk eller räkor över blir katten garanterat glad. Men tvärtemot vad många tror är mjölk inte särskilt bra för katter, då de kan vara laktosintoleranta. Det finns särskild mjölk för katter att köpa som passar bättre än den vi människor dricker.

Det beror på vilket foder det handlar om. Torrfoder förvaras torrt och svalt medan öppnade burkar med våtfoder bör förvaras i kylen. Tänk dock på att ta ut maten ur kylen en stund innan katten ska äta så att den inte är för kall.

Det finns många olika typer av kattmat och även ingredienserna skiljer sig åt. Med några få undantag täcker de kattfoder du kan köpa kattens dagliga näringsbehov och tillför viktiga mineraler och vitaminer.

Kött eller fisk är en viktig bas i kattmat och mängden kan variera. Viss kattmat innehåller spannmål och andra är utan.

I vår sammanställning av experternas och kundernas favorit bland kattmat är det Orijen Cat and Kitten som är bäst, åtminstone bland torrfodren.

Mängden mat du ska ge din katt varje dag beror på flera saker, såsom din katts ålder och aktivitetsnivå. Vi rekommenderar att du följer förpackningens anvisningar. Har din katt problem med övervikt kan du prova att byta till ett foder som inte är lika energitätt.

Det finns många webbutiker där du kan köpa kattmat och till och med få den levererad till dörren. Zooplus.se och Zoo.se är exempel på sådana butiker.

Hjälpte det här testet om Kattmat dig?

9 Röster, Genomsnitt: 4.9/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

kattlåda bäst i test

Kattlåda: 4 testade kattlådor

Kattlucka Bäst i test

Kattluckor: 3 testade modeller

kattbur

Kattbur: 3 testade modeller

Testvinnare - Kattmat

 1. Orijen Cat and Kitten.jpeg

  Orijen Cat and kitten

  Bäst i test
 2. Hill's Science Plan

  Hill’s Science Plan – Adult 1-6

  Vi rekommenderar
 3. mjau kattmat

  Mjau kyckling

  Bästa budgetval

Vanliga frågor

Katten är ett rovdjur, vilket betyder att protein och fett är det viktigaste i deras näringsintag. Du bör inte ge dem mat som är avsedd för andra husdjur, såsom hundmat. Kattmaten har nämligen en annan sammansättning med mer proteiner.

Har du en bit fisk eller räkor över blir katten garanterat glad. Men tvärtemot vad många tror är mjölk inte särskilt bra för katter, då de kan vara laktosintoleranta. Det finns särskild mjölk för katter att köpa som passar bättre än den vi människor dricker.

Det beror på vilket foder det handlar om. Torrfoder förvaras torrt och svalt medan öppnade burkar med våtfoder bör förvaras i kylen. Tänk dock på att ta ut maten ur kylen en stund innan katten ska äta så att den inte är för kall.

Det finns många olika typer av kattmat och även ingredienserna skiljer sig åt. Med några få undantag täcker de kattfoder du kan köpa kattens dagliga näringsbehov och tillför viktiga mineraler och vitaminer.

Kött eller fisk är en viktig bas i kattmat och mängden kan variera. Viss kattmat innehåller spannmål och andra är utan.

I vår sammanställning av experternas och kundernas favorit bland kattmat är det Orijen Cat and Kitten som är bäst, åtminstone bland torrfodren.

Mängden mat du ska ge din katt varje dag beror på flera saker, såsom din katts ålder och aktivitetsnivå. Vi rekommenderar att du följer förpackningens anvisningar. Har din katt problem med övervikt kan du prova att byta till ett foder som inte är lika energitätt.

Det finns många webbutiker där du kan köpa kattmat och till och med få den levererad till dörren. Zooplus.se och Zoo.se är exempel på sådana butiker.