Information om affiliatelänkar

Vilken pulka är bäst för barn 2023?

Enligt vår bedömning är Dantoys pulka den bästa just nu Det här är en mycket prisvärd pulka i en klassisk modell som även finns med ratt och skena De praktiska handtagen på sidorna bidrar med extra säkerhet samtidigt som de gör det extra enkelt att bära pulkan Du har dessutom ett 1,2 meter långt dragsnöre som gör den smidig att dra upp för pulkabacken I vår sammanställning nedan kan du läsa mer om modellen och tre andra bra pulkor vi rekommenderar

Information om affiliatelänkar

Jämför våra 4 testvinnare

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
image
Utmärkelse:Bäst i testVi rekommenderarBäst för små barnBästa pulka för två
Produkt:Dantoy pulkaStiga Sport Pacer BioStiga Cruiser BabypulkaHamax Styrpulka Sno
Betyg:
Tillverkare:DantoyStigaStigaHamax
Material:PP, PE, metallBestår till 94% av biobasplast (från sockerrör)PlastPlast
Färg:Finns i blått, rött, svartGrönGrön, lilaOrangegul, Svart/Gul, Röd
Rekommenderad ålder:Från 3 årFrån 3 årFrån 0 till 3 årFrån 5 år

1. Dantoy pulka - Bäst i test

 • Tillverkare: Dantoy
 • Material: PP, PE, metall
 • Färg: Finns i blått, rött, svart
 • Rekommenderad ålder: Från 3 år
Dantoy pulka utan ratt
Dantoy pulka med ratt

Föredrar du en pulka av mer traditionell modell är Dantoy en av de bästa i klassen. Deras klassiska pulka har ett snöre på 1,2 meter, handtag och utmärkta glidförmåga. Oavsett vilken av pulkorna du väljer behöver du inte betala mycket. Faktum är att Dantoys pulkor är bland de mest prisvärda vi har stött på.

Dantoys pulka finns även med skida framtill och ratt som gör att barnet kan styra den i önskad riktning ner för backen. Här finns även bromsar för att reglera farten samt handtag på sidorna för extra säkerhet. Handtagen gör den dessutom extra enkel att bära vid behov.

Dantoys pulka kom på delad förstaplats i Testfaktas stora test av pulkor, med slutbetyget 4,5 av 5 möjliga. Den fick dessutom högst betyg på punkterna Hållbarhet och stabilitet. Pulkan med ratt och skena har dessutom fått många fina användaromdömen, där användare lyfter den höga kvaliteten och att pulkan känns stabil. Det enda vi saknar är reflexer baktill, men i övrigt har vi svårt att klaga på någonting med Dantoys pulkor.

 • Finns som traditionell pulka eller med ratt och skena.
 • Mycket prisvärd.
 • Utmärkt omdöme av användare och hos Testfakta.
 • Saknar reflex baktill.

I samarbete med pris-logo

2. Stiga Sport Pacer Bio - Vi rekommenderar

 • Tillverkare: Stiga
 • Material: Består till 94% av biobasplast (från sockerrör)
 • Färg: Grön
 • Rekommenderad ålder: Från 3 år
Stiga Sport Pacer Bio

Pacer Brake Bio från Stiga är en klassisk pulka som är tillverkad nästan helt och hållet av sockerrör. Det gör den till ett extra miljövänligt val jämfört med de traditionella plastpulkorna. Den har dessutom handtag på sidorna, broms och reflexer baktill, så att du kan känna dig extra säker när ditt barn susar ner för backen.

Den rekommenderade åldern för att åka i Pacer Brake Bio är från 3 år och uppåt, och maxvikten på den som åker är 70 kg. Pulkan själv väger bara 1,3 kg vilket gör den enkel att dra upp för backen, även för barn. Till hjälp finns ett 1 meter långt dragsnöre.

pulka Stiga Sport Pacer Bio

Användarna själva är imponerade av pulkans kvalitet och låga vikt. Det är dessutom en mycket prisvärd pulka med tanke på vad du får. Ett bra val för de flesta helt enkelt.

 • Ett miljövänligare val - tillverkad 94 procent sockerrör.
 • Broms, handtag och reflexer för en säkrare färd.
 • Bra betyg och rimlig prislapp.
 • Inte lika lättstyrd som Dantoys pulka.

Rekommenderad butik:
 • Fria returer
 • 365 dagars öppet köp
I samarbete med pris-logo

3. Stiga Cruiser Babypulka - Bäst för små barn

 • Tillverkare: Stiga
 • Material: Plast
 • Färg: Grön, lila
 • Rekommenderad ålder: Från 0 till 3 år
Stiga Cruiser Babypulka

En fullstor pulka är för stor för barn under 3 år, men lyckligtvis finns det företag som även tänker på de minsta. Stiga Cruiser är en babypulka i plast utrustad med ryggstöd, sittdyna och säkerhetsbälte så att barnet ska sitta bekvämt. Här finns förstås även ett dragsnöre som gör babypulkan enkel för föräldrar att dra den efter sig.

Längden på pulkan är 65 centimeter, den är 52 centimeter bred och ryggstödet mäter 25 cm. Maxvikten är 50 kg, men pulkan bör i vilket fall som helst inte användas av barn över 3 år.

Stiga Cruiser Babypulka

Föräldrarna är överlag mycket nöjda med pulkan och tycker att den fungerar bra. Det finns dock en del klagomål också, till exempel att säkerhetsbältet är aningen kort, så även dragsnöret. Vissa användare menar också att den är ganska tung att dra eftersom snön skyfflas framför den. Utöver det är Stiga Cruiser en populär babypulka som garanterat kommer att uppskattas av barnet.

 • Babypulka för de allra minsta.
 • Utrustad med ryggstöd och sittdyna för bästa möjliga komfort.
 • Med säkerhetsbälte och dragsnöre.
 • Dragsnöret och säkerhetsbältet är ganska kort.
 • Pulkan kan bli ganska tung att dra.

Rekommenderad butik:
 • Prisgaranti
 • 365 dagars öppet köp
I samarbete med pris-logo

4. Hamax Styrpulka Sno - Bästa pulka för två

 • Tillverkare: Hamax
 • Material: Plast
 • Färg: Orangegul, Svart/Gul, Röd
 • Rekommenderad ålder: Från 5 år
Hamax Styrpulka Sno

Hamax Styrpulka Sno

Hamax Styrpulka Sno ser ut som en klassisk New York-taxi i färgerna och har plats för två åkare samt en ratt som gör det enklare att styra. Det går undan med Hamax Styrpulka, vilket inte är så konstigt med tanke på att den bara väger 5,4 kg, och med två passagerare blir det extra hög fart. Därför rekommenderas den från 5 år, istället för 3 år som många andra pulkor. I vanlig ordning har du ett dragsnöre som gör den enkel att dra upp för backen efter åket.

Hamax Styrpulka Sno

På grund av dess extra finesser är Hamax Styrpulka en lite dyrare pulka än de övriga i den här sammanställningen, med en prislapp på cirka 700 kronor. Användarna som köpt den är dock mycket nöjda och hyllar framför allt den gedigna konstruktionen, men också pulkans goda stabilitet och att den går att styra ner för packen.

 • Extra stor pulka med plats för två åkare.
 • Ratt som gör det enklare att styra.
 • Gedigen konstruktion och god byggkvalitet.
 • Prislappen är på cirka 700 kronor – dyrare än andra pulkor.

I samarbete med pris-logo

Guide vid köp av pulka

Ordet pulka kommer från finskan, och avser en slags släde som används för att dra med sig förnödenheter och utrustning i snö. När vi pratar om pulkor i Sverige syftar vi dock nästan alltid plastsläden som barn på åker nerför snötäckta backar.

Pulkaåkning hör vintern till, och även om det går att ha roligt i backen både med stjärtlapp och sopsäck är en pulka att föredra. Innan du bestämmer dig för en pulka finns det dock några saker som kan vara bra att känna till.

Olika typer av pulkor

En klassisk pulka är en ganska enkel konstruktion som till skillnad mot en snowracer inte är så lätt att styra. Den saknar nämligen oftast både ratt, broms och skenor som kan svänga. Ska barnet susa ner för backen med en sådan pulka gäller det alltså att det inte finns något i vägen i pulkabacken.

Pulkor med ratt och broms

Det finns även bättre utrustade typer av pulkor som faktiskt har både broms och ratt. De är betydligt enklare att manövrera och lite säkrare än en vanlig pulka, men samtidigt billigare än en snowracer.

Pulkor med plats för två barn

En vanlig pulka har plats för ett barn och är tillverkad av lätt plast. Oftast är pulkan utrustad med dragsnöre så att barnet kan dra den efter sig och handtag på sidan för att enklare kunna bära den. Det finns även större pulkor med plats för två barn, men de är ofta tyngre och otympligare att dra med sig.

Babypulkor

Sist men inte minst finns det babypulkor som passar barn mellan 0 och 3 år. De har ett ryggstöd, inbyggd sittdyna och bälte för en extra säker åktur.

Måste pulkan vara av plast?

Idag är det ganska svårt att hitta pulkor i andra material än plast. Plast är dels billigt, men också ett utmärkt material att bygga en pulka av. Med gjuten plast blir pulkan lätt och får en bra glidförmåga, samtidigt som den blir billig för dig som konsument.

Vill du ha en så miljövänlig pulka som möjligt finns det dock modeller från tillverkare som Dantoy och Stiga. Den här typen av pulkor är tillverkade av återvinningsbar plast, som åtminstone är ett lite grönare alternativ.

Källor

Testfakta (2014)

I ett äldre test av Testfakta ingår vår testvinnande pulka från Dantoy. Den blev faktiskt utsedd till bäst i test tillsammans med Stigas modell Pacer med totalbetyget 4,5 av 5. Pulkan får extra höga betyg för sin stabilitet och goda hållbarhet (den klarar till exempel fallprovet utan anmärkning), men har inte riktigt lika bra glidförmåga som andra pulkor i testet. Här kan du läsa hela Testfaktas test av pulkor.

Användaromdömen

Förutom Testfaktas test har vi också utgått efter användarnas egna omdömen av olika pulkor. Först har vi tagit reda på vilka modeller som är mest populära, vilket vi bland annat gjort med hjälp av Prisjakts rankingsystem. Vi har därefter läst användarnas recensioner av de mest populära modellerna på exempelvis Google Reviews, en plattform som samlar in användarrecensioner från flera olika ställen. Allt detta har gett oss en bra grund inför vår slutliga bedömning av pulkor.

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

Liknande tester

Snowracer Bäst i test
4 Snowracer testade
Snowracer Stiga Iconic grön
Bäst i test Snowracer Stiga Iconic
studsmatta
5 Studsmatta testade
Berg Favorit
Bäst i test Berg Favorit
bästa gps-klockan för barn - bäst i test
7 GPS klocka för barn testade
Xplora X6 Play
Bäst i test Xplora X6 Play
hoverboard test
3 Hoverboard testade
hoverboard Denver HBO-6620
Bäst i test Denver HBO-6620
bästa namnlappar
4 Namnlappar testade
Filur Namnlappar logo
Bäst i test Filur Namnlappar
Armpuffar bäst i test
3 Armpuffar testade
Aquarapid armringar gula
Bäst i test Aquarapid Armringar
lekstuga test
4 Lekstuga testade
Palmako Lekstuga Tom
Bäst i test Palmako Lekstuga Tom
Skrinda bäst i test
3 Skrinda testade
North 13.5 Light Skrinda
Bäst i test North 13.5 Light
Elbil för barn test
5 Elbil för barn testade
Mercedes 300S Classic test
Bäst i test Mercedes 300S Classic
elscooter barn
3 El-scooter för barn testade
E-Wheels E2S Junior 2022

Bäst i test E-Wheels E2S Junior
Pedagogiska appar bäst i test
3 Pedagogiska appar för barn testade
Albert app bäst i test
Bäst i test Albert
våningssäng test
3 Våningssäng för barn testade
Manis-h - Hoder
Bäst i test Manis-h Hoder
loftsäng test
3 Loftsäng testade
loftsäng Manis-h - Fenris
Bäst i test Manis-h Fenris

Vanliga frågor

Det finns särskilda pulkor som även bebisar kan åka i, så kallade babypulkor med säkerhetsremmar och bekväm sittdyna med ryggstöd. Den bästa pulkan i babykategorin enligt vår jämförelse är Stiga Cruiser.

Enligt vår sammanställning är Dantoy pulka den bästa pulkan just nu, oavsett om du väljer den klassiska modellen eller varianten med ratt och skena.

En babypulka brukar rekommenderas upp till max 3 år och max 50 kg. Sedan är barn generellt tillräckligt stora för att åka i en fullstor pulka.

De flesta vanliga pulkor rekommenderas från 3 år, men det finns även babypulkor som mindre barn kan åka i.

Det bästa underlaget för en pulka är förstås snö, men det går att åka även på lite isigare underlag. Räkna dock med att detta kommer att slita mer på pulkan.

Hjälpte det här testet om Pulka dig?

Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

Snowracer Bäst i test

Snowracer: 4 testade modeller

studsmatta

Studsmatta: 5 testade modeller

bästa gps-klockan för barn - bäst i test

GPS-klocka för barn: 7 testade modeller

Testvinnare - Pulka

 1. Dantoy pulka utan ratt

  Dantoy pulka

  Bäst i test
 2. Stiga Sport Pacer Bio

  Stiga Sport Pacer Bio

  Vi rekommenderar
 3. Stiga Cruiser Babypulka

  Stiga Cruiser Babypulka

  Bäst för små barn

Vanliga frågor

Det finns särskilda pulkor som även bebisar kan åka i, så kallade babypulkor med säkerhetsremmar och bekväm sittdyna med ryggstöd. Den bästa pulkan i babykategorin enligt vår jämförelse är Stiga Cruiser.

Enligt vår sammanställning är Dantoy pulka den bästa pulkan just nu, oavsett om du väljer den klassiska modellen eller varianten med ratt och skena.

En babypulka brukar rekommenderas upp till max 3 år och max 50 kg. Sedan är barn generellt tillräckligt stora för att åka i en fullstor pulka.

De flesta vanliga pulkor rekommenderas från 3 år, men det finns även babypulkor som mindre barn kan åka i.

Det bästa underlaget för en pulka är förstås snö, men det går att åka även på lite isigare underlag. Räkna dock med att detta kommer att slita mer på pulkan.