Information om affiliatelänkar

Vilken kökskniv är bäst i test?

Global G-2 är den bästa kökskniven just nu enligt vår bedömning Det här är en lätt och smidig kockkniv med en vass egg som är enkel att underhålla och som passar lika bra till grönsaker som till kött och fisk Både användare och experter har förälskat sig i den här kockkniven och menar att det är en tidlös klassiker som passar både nybörjare och proffs Läs mer om Global G-2 och tre bra alternativ i vår sammanställning nedan!

Information om affiliatelänkar

Jämför våra 4 testvinnare

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
image
Utmärkelse:Bäst i testKockarnas valVi rekommenderarBästa budgetvalet
Produkt:Global G-2Zwilling Miyabi 5000MCD GyutoKai ShunFiskars Norr
Betyg:
Längd (blad):20 cm20 cm20 cm20 cm
Material blad:Rostfritt stål (Cromova 18)Förädlat SG2 stål, rostfritt stålVG-MAX, damsaskstål (32 lager)Rostfritt stål
Material handtag:Rostfritt stålMasurbjörkAmerikanskt valnötsträNorskt Kebony-trä
Hårdhetsgrad:56 HCR63 HCR61 HCR54 HCR

1. Global G-2 - Bäst i test

  • Längd (blad): 20 cm
  • Material blad: Rostfritt stål (Cromova 18)
  • Material handtag: Rostfritt stål
  • Hårdhetsgrad: 56 HCR
Global G-2 kniv
Global G-2
Global G

G-2 är en högkvalitativ allroundkniv från den japanska tillverkaren Global som varit med i mängder av tester och som visat imponerande resultat. Och med tanke på dess höga kvalitet är Global G-2 faktiskt en mycket prisvärd kökskniv, vilket gör den till ett bra val för dig som inte riktigt har råd med en premiumkniv.

När vi pratar om allroundknivar syftar vi på en kniv som presterar lika bra för att skära kött som för att finhacka lök. Detta är långt ifrån en självklarhet med kockknivar, och inte ens om du köper en kniv som utger sig för att vara allround kan du vara säker. I samtliga test har G-2 dock bevisat att den utför i princip alla moment med bravur.

Användarna menar att den fungerar lika bra för att stycka kött som för att hacka tomater. Och eftersom den är tillverkad av fint rostfritt stål kommer den förmodligen att hålla hur många år som helst, så länge du sköter om den.

Ligger bra i handen

Många konsumenter intygar att G-2 är mycket greppvänlig samtidigt som den både är lätt och välbalanserad, vilket gör den behaglig att arbeta med. Beroende på hur stora händer du har kan upplevelsen dock skifta något – vissa menar också att handtaget på kniven kunde varit lite längre. Dessutom blir handtaget inte alls lika greppvänligt när det är blött, så se alltid till att torka det innan du använder kniven.

Själva kökskniven finns i olika storlekar, men 20 cm är standard. Eggen är sylvass direkt ur förpackningen, men kniven behöver förstås slipas upp med jämna mellanrum för att hålla optimal kvalitet.

Kvalitativ, men prisvärd

Vi känner oss mycket trygga med att utse Global G-2 till den bästa kockkniven i vår sammanställning. Den här knivmodellen har topptestats i flera olika experttester och har ett mycket högt medelbetyg, oavsett vilken källa vi vänder oss till för konsumentrecensioner.

Om du är ute efter en allroundkniv som kommer vara med dig i köket under lång tid framöver är Global G-2 helt klart rätt val. Och att priset är mycket överkomligt skadar förstås inte heller.

  • Topptestad av experter och mängder av höga användarbetyg.
  • Ger dig bra värde för pengarna.
  • Fungerar för all typ av matlagning.
  • Sylvass direkt ur förpackningen.
  • Handtaget blir inte lika greppvänligt när det är blött.
  • Vissa konsumenter hade velat ha ett längre handtag.

Rekommenderad butik:
  • 365 dagar öppet köp.
  • Fri frakt över 500 kr.

2. Zwilling Miyabi 5000MCD Gyuto - Kockarnas val

  • Längd (blad): 20 cm
  • Material blad: Förädlat SG2 stål, rostfritt stål
  • Material handtag: Masurbjörk
  • Hårdhetsgrad: 63 HCR
Zwilling Miyabi 5000MCD Gyuto

Om du är ute efter en riktig kvalitetskniv och har råd att betala lite mer kan Miyabi Birch 5000 MCD vara modellen för dig. Här får du en vacker, japansk kockkniv med fenomenal skärpa som klarar de flesta utmaningar i köket.

Miyabi Birch 5000 MCD bjuder på en floristisk damaskdesign design med ett 20 cm långt knivblad av rostfritt stål och ett D-format handtag av masurbjörk från finska Lappland. Den här kombinationen ger oss en kniv som minst sagt sticker ut i mängden. Till och med kockarna själva beskriver den som en av ”de snyggaste knivarna de har sett”.

Miyabi Birch 5000 MCD har inte bara en vacker yta, på insidan gömmer sig ren och skär styrka. Med en kärna av CRYODUR®, ett MC63 (Micro Carbide) pulverstål, har denna kniv en hårdhet på 63 HRC. Detta gör den faktiskt till den hårdaste kniven i vår jämförelse. Knivens egg är dessutom handslipad enligt Honbazuke-metoden, vilket ger extrem skärpa.

Livstidsgaranti

Ytterligare ett bevis på den här kockknivens höga kvalitet är att den kommer med en livstidsgaranti. Garantin gäller både på material och produktionsfel, vilket tyder på att Miyabi är ganska säkra på att kniven inte kommer att göra dig besviken.

Miyabi Birch 5000 MCD är förstås inte en kniv för vem som helst. Detta är en riktig dyrgrip som kostar mer än alla andra knivar i vår sammanställning. Men har du råd att betala får du en kniv som kommer att bli din bästa vän i köket i många år framöver.

  • Hårdaste kniven i testet med 63 HRC.
  • Vacker floristisk damaskdesign och handtag av masurbjörk.
  • Livstidsgaranti på material och produktionsfel.
  • Bäst i test enligt Aftonbladet 2021.
  • En mycket dyr kniv.

Köp här:

Rekommenderad butik:
  • 365 daggar öppet köp.
  • Fri frakt över 500 kr.
I samarbete med pris-logo

3. Kai Shun - Vi rekommenderar

  • Längd (blad): 20 cm
  • Material blad: VG-MAX, damsaskstål (32 lager)
  • Material handtag: Amerikanskt valnötsträ
  • Hårdhetsgrad: 61 HCR
Kai Shun

Kniven som har absolut högst byggkvalitet i vår sammanställning heter Kai Shun, en exklusiv, japansk kockkniv som klarar alla uppgifter i köket med bravur. Särskilt kommer den till sin rätt för dig som gärna jobbar med större köttbitar eller stora grönsaksbitar.

Med Kai Shun får du högkvalitetsmaterial i allt från handtag till knivsegg.  Bladet består av ett 32 lagers rostfritt stål och stålkärnan VG-MAX. Kniven har dessutom smidits för hand och är eggen är sylvass redan från start.

Oavsett om du är höger- eller vänsterhänt ligger kniven bra i handen, mycket tack vare det sköna skaftet som består av valnötsträ. Den är dessutom mycket välbalanserad, vilket gör den enkel att jobba med.

Bästa kniven enligt Aftonbladet

Kai Shun är en fantastisk kockkniv på alla sätt. Tillverkaren har varken kompromissat med material eller design och upplevelsen av att arbeta med kniven är av absolut högsta klass.

I Aftonbladet stora knivtest från november 2019 fick Kai Shun fem plus, vilket är det högsta betyget. Även användare hos kända återförsäljare ger kniven full pott och menar att det är en enastående kökskniv som både är vackert konstruerad och perfekt balanserad.

För dig som vill ha en premiumkniv är Kai Shun det bästa valet – mycket bättre än så här kan inte en kökskniv bli. Men då får du också räkna med att betala en tusenlapp mer än för G-2.

  • Bästa kniven i Aftonbladets test 2019.
  • Greppvänligt skaft av valnötsträ.
  • 32 lager rostfritt stål ger en kniv av imponerande kvalitet.
  • Handsmiden med sylvass egg redan från start.
  • Ett dyrare alternativ och därmed inte för alla.

Köp nu:

Rekommenderad butik:
  • 365 dagars öppet köp.
  • Fri frakt över 500 kr.

4. Fiskars Norr - Bästa budgetvalet

  • Längd (blad): 20 cm
  • Material blad: Rostfritt stål
  • Material handtag: Norskt Kebony-trä
  • Hårdhetsgrad: 54 HCR
Fiskars norr

När vi tittar på budgetklassen tar vi blicken från Japan och fäster den i stället på hemmaplan. Svenska Fiskars knivserie Norr kombinerar skandinavisk design med fina egenskaper och allt till ett mycket rimligt pris.

Vi har särskilt tittat på kockkniven ur Fiskars Norr-serie, som liksom de andra köksknivarna i sammanställningen har ett 20 centimeter långt blad av rostfritt stål. Stålet är FSC-märkt, vilket betyder att det är tillverkat med hänsyn till miljön, och sträcker sig dessutom över hela kniven så att du får en bra balans när du använder den.

Fiskars Norr kockkniv har också ett kvalitativt handtag av norskt Kebony-trä som både är slittåligt och tål fukt. Det är också riktigt snyggt och greppvänligt.

Klarar matlagningens alla moment

En kockkniv behöver klara av allt från stora köttstycken till att hacka lök, och där briljerar Norr kockkniv. En av de bästa egenskaperna med den här kniven är faktiskt hur skönt den ligger i handen, något som intygas av många konsumenter. Många imponeras också över designen samt hur väl den presterar med tanke på priset.

Fiskars Norr är kort sagt en riktigt snygg, men också mångsidig kniv som gör jobbet och mer därtill. Den har fått goda omdömen av användare såväl som av experter, inte minst i Testfaktas stora test av kockknivar där Fiskars Norr framför allt hyllades för sin användarvänlighet. Det framgick även att kniven var den som bäst stod emot korrosion.

Priset i relation till hur bra kniven faktiskt är gör Fiskars Norr till det självklara budgetvalet. Om du vill ha en bra kniv till ett bra pris är detta något för dig, men söker du riktigt hög kvalitet är de lite dyrare knivarna i sammanställningen att föredra.

  • Ger dig mycket för pengarna.
  • Snyggt och greppvänligt handtag i norskt Kebony-trä.
  • Knivegg av FSC-märkt rostfritt stål.
  • Står emot korrosion bäst enligt Testfakta.
  • Håller inte lika hög kvalitet som övriga knivar i sammanställningen.

Köp nu:

Rekommenderad butik:
  • 365 dagars öppet köp.
  • Fri frakt över 500 kr.

Källor

Testfakta

2020-08-26: Experttest av Testfakta

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

Innehållsförteckning

Liknande tester

knivslip
5 Knivslip testade
Vulkanus Professional Knivslip VG2
Bäst i test Vulkanus Professional Knivslip VG2
bästa stekpanna i test
4 Stekpanna testade
Scanpan CTX
Bäst i test Scanpan CTX
potatisskalare bäst i test
5 Potatisskalare testade
Oxo Good Grips potatisskalare
Bäst i test Oxo Good Grips
kastruller - bäst i test
5 Kastruller testade
kastrull Scanpan fusion 5
Bäst i test Scanpan fusion 5
pizzasten
4 Pizzasten testade
Pizzasten av lava med pizzaspade
Bästa pizzasten Eppicotispai Pizzasten
stekbord bäst i test
3 Stekbord testade
Gourmetstål bäst i test
Bäst i test Gourmetstål med höga kanter
Köksvåg bäst i test
3 Köksvåg testade
OBH Nordica Pure White köksvåg
Bäst i test OBH Nordica Pure White
4 Mandolin testade
De Buyer Swing Plus Mandolin
Bäst i test De Buyer Swing Plus Mandolin

Vanliga frågor

Global G-2 är den bästa och mest prisvärda allroundkniven enligt vår bedömning. Den här kniven är lätt och enkel att hantera samtidigt som den passar bra för alla typer av råvaror.

Det beror på hur mycket du använder den, men slipa gärna oftare än mer sällan. När du väl har fått in rutinen att slippa dina knivar går det snabbt och lätt.

HCR är den enhet man använder för att beskriva stålets hårdhet. Ju högre HCR-värde, desto hårdare är stålet i kniveggen.

Det bästa sättet att vässa, eller slipa, din kökskniv är genom att använda en våtslip. Den här typen av slip fylls med vatten och sedan drar du helt enkelt kniven manuellt mellan skårorna.

Nej, alla knivar behöver förr eller senare slipas, men däremot finns det köksknivar som inte behöver slipas lika ofta. Om du vill undvika att slipa dina knivar ofta bör du titta närmare på keramiska varianter.

Korrosion betyder att metaller reagerar med luft eller kemikalier i sin omgivning och löses upp. Rost är en form av korrosion, men kräver att ytan utsätts för både fukt och luft.

Hjälpte det här testet om Köksknivar dig?

16 Röster, Genomsnitt: 4.9/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

knivslip

Knivslip: 5 testade modeller

bästa stekpanna i test

Stekpanna: 4 testade modeller

potatisskalare bäst i test

Potatisskalare: 5 testade modeller

Testvinnare - Köksknivar

  1. Global G-2 kniv

    Global G-2

    Bäst i test
  2. Zwilling Miyabi 5000MCD Gyuto

    Zwilling Miyabi 5000MCD Gyuto

    Kockarnas val
  3. Kai Shun

    Kai Shun

    Vi rekommenderar

Vanliga frågor

Global G-2 är den bästa och mest prisvärda allroundkniven enligt vår bedömning. Den här kniven är lätt och enkel att hantera samtidigt som den passar bra för alla typer av råvaror.

Det beror på hur mycket du använder den, men slipa gärna oftare än mer sällan. När du väl har fått in rutinen att slippa dina knivar går det snabbt och lätt.

HCR är den enhet man använder för att beskriva stålets hårdhet. Ju högre HCR-värde, desto hårdare är stålet i kniveggen.

Det bästa sättet att vässa, eller slipa, din kökskniv är genom att använda en våtslip. Den här typen av slip fylls med vatten och sedan drar du helt enkelt kniven manuellt mellan skårorna.

Nej, alla knivar behöver förr eller senare slipas, men däremot finns det köksknivar som inte behöver slipas lika ofta. Om du vill undvika att slipa dina knivar ofta bör du titta närmare på keramiska varianter.

Korrosion betyder att metaller reagerar med luft eller kemikalier i sin omgivning och löses upp. Rost är en form av korrosion, men kräver att ytan utsätts för både fukt och luft.