Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Topplistan: 4 bästa köksknivarna just nu

  1. Global G-2 – Bäst i test
  2. Zwilling Miyabi 5000MCD Gyuto – Kockarnas val
  3. Kai Shun – Vi rekommendera
  4. Fiskars Norr – Bästa budgetvalet

Överblick

Global G-2 kniv

Global G-2

Bäst i test

  • Hållbar i rostfritt stål
  • Ger dig mycket för pengarna
  • Passar all matlagning

Betyg

Zwilling Miyabi 5000MCD Gyuto

Zwilling Miyabi 5000MCD Gyuto

Kockarnas val

  • Hårdast i testet (63 HRC)
  • Livstidsgaranti
  • Extrem skärpa

Betyg

Kai Shun

Kai Shun

Vi rekommenderar

  • Fantastisk byggkvalitet
  • Handsmiden
  • Skaft av valnötsträ

Betyg

Fiskars norr

Fiskars Norr

Bästa budgetvalet

  • Hög kvalitet till lågt pris
  • Bra greppvänlighet
  • Miljövänlig egg

Betyg

Varför du kan lita på redaktionen

Vi är ett team av researchexperter med många års erfarenhet. Allt innehåll vi producerar är oberoende och baserat på objektiva kriterier. Vår process involverar en omfattande insamling och granskning av seriösa källor. Genom att analysera experttester, konsumentrecensioner, forum och magasin på både digitala och traditionella plattformar sammanfattar vi aktuell information som hjälper dig att fatta välgrundade köpbeslut anpassade efter dina användarbehov. Läs mer om oss och hur vi arbetar.

Ett mycket angenämt problem med att välja köksknivar är att det finns så många olika att välja mellan. Många knivar är dessutom av mycket hög kvalitet, men det finns varianter som inte riktigt håller måttet.

För att hjälpa dig att hitta en passande knivmodell har vi läst kockarnas rekommendationer och experternas tester (exempelvis i Aftonbladet och hos Testfakta) men också användarnas egna omdömen. På så sätt har vi lyckats sålla fram de mest populära kockknivarna som bäst uppfyller förväntningarna.

Efter det har vi gjort en enskild bedömning av varje kniv, där vi jämfört saker som:

  • Prisvärdhet
  • Design
  • Material
  • Kvalitet
  • Skärpa
  • Funktion
  • Ergonomi

De knivar du hittar i den här sammanställningen är de som fått bäst kundomdömen och fina betyg av experter.

Tester av branschexperter

1. Global G-2- Bäst i test

  • Längd (blad): 20 cm
  • Material blad: Rostfritt stål (Cromova 18)
  • Material handtag: Rostfritt stål
  • Hårdhetsgrad: 56 HCR
Global G-2
Global G-2
Global G-2

FÖRDELAR

  • Topptestad av experter och mängder av höga användarbetyg.
  • Ger dig bra värde för pengarna.
  • Fungerar för all typ av matlagning.
  • Sylvass direkt ur förpackningen.

NACKDELAR

  • Handtaget blir inte lika greppvänligt när det är blött.
  • Vissa konsumenter hade velat ha ett längre handtag.

G-2 är en högkvalitativ allroundkniv från den japanska tillverkaren Global som varit med i mängder av tester och som visat imponerande resultat. Och med tanke på dess höga kvalitet är Global G-2 faktiskt en mycket prisvärd kökskniv, vilket gör den till ett bra val för dig som inte riktigt har råd med en premiumkniv.

När vi pratar om allroundknivar syftar vi på en kniv som presterar lika bra för att skära kött som för att finhacka lök. Detta är långt ifrån en självklarhet med kockknivar, och inte ens om du köper en kniv som utger sig för att vara allround kan du vara säker. I samtliga test har G-2 dock bevisat att den utför i princip alla moment med bravur.

Användarna menar att den fungerar lika bra för att stycka kött som för att hacka tomater. Och eftersom den är tillverkad av fint rostfritt stål kommer den förmodligen att hålla hur många år som helst, så länge du sköter om den.

Ligger bra i handen

Många konsumenter intygar att G-2 är mycket greppvänlig samtidigt som den både är lätt och välbalanserad, vilket gör den behaglig att arbeta med. Beroende på hur stora händer du har kan upplevelsen dock skifta något – vissa menar också att handtaget på kniven kunde varit lite längre. Dessutom blir handtaget inte alls lika greppvänligt när det är blött, så se alltid till att torka det innan du använder kniven.

Själva kökskniven finns i olika storlekar, men 20 cm är standard. Eggen är sylvass direkt ur förpackningen, men kniven behöver förstås slipas upp med jämna mellanrum för att hålla optimal kvalitet.

Kvalitativ, men prisvärd

Vi känner oss mycket trygga med att utse Global G-2 till den bästa kockkniven i vår sammanställning. Den här knivmodellen har topptestats i flera olika experttester och har ett mycket högt medelbetyg, oavsett vilken källa vi vänder oss till för konsumentrecensioner.

Om du är ute efter en allroundkniv som kommer vara med dig i köket under lång tid framöver är Global G-2 helt klart rätt val. Och att priset är mycket överkomligt skadar förstås inte heller.

Rekommenderad butik:
  • 365 dagar öppet köp.
  • Fri frakt över 500 kr.

2. Zwilling Miyabi 5000MCD Gyuto- Kockarnas val

  • Längd (blad): 20 cm
  • Material blad: Förädlat SG2 stål, rostfritt stål
  • Material handtag: Masurbjörk
  • Hårdhetsgrad: 63 HCR
Zwilling Miyabi 5000MCD Gyuto

FÖRDELAR

  • Hårdaste kniven i testet med 63 HRC.
  • Vacker floristisk damaskdesign och handtag av masurbjörk.
  • Livstidsgaranti på material och produktionsfel.
  • Bäst i test enligt Aftonbladet 2021.

NACKDELAR

  • En mycket dyr kniv.

Om du är ute efter en riktig kvalitetskniv och har råd att betala lite mer kan Miyabi Birch 5000 MCD vara modellen för dig. Här får du en vacker, japansk kockkniv med fenomenal skärpa som klarar de flesta utmaningar i köket.

Miyabi Birch 5000 MCD bjuder på en floristisk damaskdesign design med ett 20 cm långt knivblad av rostfritt stål och ett D-format handtag av masurbjörk från finska Lappland. Den här kombinationen ger oss en kniv som minst sagt sticker ut i mängden. Till och med kockarna själva beskriver den som en av ”de snyggaste knivarna de har sett”.

Miyabi Birch 5000 MCD har inte bara en vacker yta, på insidan gömmer sig ren och skär styrka. Med en kärna av CRYODUR®, ett MC63 (Micro Carbide) pulverstål, har denna kniv en hårdhet på 63 HRC. Detta gör den faktiskt till den hårdaste kniven i vår jämförelse. Knivens egg är dessutom handslipad enligt Honbazuke-metoden, vilket ger extrem skärpa.

Livstidsgaranti

Ytterligare ett bevis på den här kockknivens höga kvalitet är att den kommer med en livstidsgaranti. Garantin gäller både på material och produktionsfel, vilket tyder på att Miyabi är ganska säkra på att kniven inte kommer att göra dig besviken.

Miyabi Birch 5000 MCD är förstås inte en kniv för vem som helst. Detta är en riktig dyrgrip som kostar mer än alla andra knivar i vår sammanställning. Men har du råd att betala får du en kniv som kommer att bli din bästa vän i köket i många år framöver.

Köp här:

Rekommenderad butik:
  • 365 daggar öppet köp.
  • Fri frakt över 500 kr.

3. Kai Shun- Vi rekommenderar

  • Längd (blad): 20 cm
  • Material blad: VG-MAX, damsaskstål (32 lager)
  • Material handtag: Amerikanskt valnötsträ
  • Hårdhetsgrad: 61 HCR
Kai Shun

FÖRDELAR

  • Bästa kniven i Aftonbladets test 2019.
  • Greppvänligt skaft av valnötsträ.
  • 32 lager rostfritt stål ger en kniv av imponerande kvalitet.
  • Handsmiden med sylvass egg redan från start.

NACKDELAR

  • Ett dyrare alternativ och därmed inte för alla.

Kniven som har absolut högst byggkvalitet i vår sammanställning heter Kai Shun, en exklusiv, japansk kockkniv som klarar alla uppgifter i köket med bravur. Särskilt kommer den till sin rätt för dig som gärna jobbar med större köttbitar eller stora grönsaksbitar.

Med Kai Shun får du högkvalitetsmaterial i allt från handtag till knivsegg.  Bladet består av ett 32 lagers rostfritt stål och stålkärnan VG-MAX. Kniven har dessutom smidits för hand och är eggen är sylvass redan från start.

Oavsett om du är höger- eller vänsterhänt ligger kniven bra i handen, mycket tack vare det sköna skaftet som består av valnötsträ. Den är dessutom mycket välbalanserad, vilket gör den enkel att jobba med.

Bästa kniven enligt Aftonbladet

Kai Shun är en fantastisk kockkniv på alla sätt. Tillverkaren har varken kompromissat med material eller design och upplevelsen av att arbeta med kniven är av absolut högsta klass.

I Aftonbladet stora knivtest från november 2019 fick Kai Shun fem plus, vilket är det högsta betyget. Även användare hos kända återförsäljare ger kniven full pott och menar att det är en enastående kökskniv som både är vackert konstruerad och perfekt balanserad.

För dig som vill ha en premiumkniv är Kai Shun det bästa valet – mycket bättre än så här kan inte en kökskniv bli. Men då får du också räkna med att betala en tusenlapp mer än för G-2.

Köp nu:

Rekommenderad butik:
  • 365 dagars öppet köp.
  • Fri frakt över 500 kr.

4. Fiskars Norr- Bästa budgetvalet

  • Längd (blad): 20 cm
  • Material blad: Rostfritt stål
  • Material handtag: Norskt Kebony-trä
  • Hårdhetsgrad: 54 HCR
Fiskars Norr

FÖRDELAR

  • Ger dig mycket för pengarna.
  • Snyggt och greppvänligt handtag i norskt Kebony-trä.
  • Knivegg av FSC-märkt rostfritt stål.
  • Står emot korrosion bäst enligt Testfakta.

NACKDELAR

  • Håller inte lika hög kvalitet som övriga knivar i sammanställningen.

När vi tittar på budgetklassen tar vi blicken från Japan och fäster den i stället på hemmaplan. Svenska Fiskars knivserie Norr kombinerar skandinavisk design med fina egenskaper och allt till ett mycket rimligt pris.

Vi har särskilt tittat på kockkniven ur Fiskars Norr-serie, som liksom de andra köksknivarna i sammanställningen har ett 20 centimeter långt blad av rostfritt stål. Stålet är FSC-märkt, vilket betyder att det är tillverkat med hänsyn till miljön, och sträcker sig dessutom över hela kniven så att du får en bra balans när du använder den.

Fiskars Norr kockkniv har också ett kvalitativt handtag av norskt Kebony-trä som både är slittåligt och tål fukt. Det är också riktigt snyggt och greppvänligt.

Klarar matlagningens alla moment

En kockkniv behöver klara av allt från stora köttstycken till att hacka lök, och där briljerar Norr kockkniv. En av de bästa egenskaperna med den här kniven är faktiskt hur skönt den ligger i handen, något som intygas av många konsumenter. Många imponeras också över designen samt hur väl den presterar med tanke på priset.

Fiskars Norr är kort sagt en riktigt snygg, men också mångsidig kniv som gör jobbet och mer därtill. Den har fått goda omdömen av användare såväl som av experter, inte minst i Testfaktas stora test av kockknivar där Fiskars Norr framför allt hyllades för sin användarvänlighet. Det framgick även att kniven var den som bäst stod emot korrosion.

Priset i relation till hur bra kniven faktiskt är gör Fiskars Norr till det självklara budgetvalet. Om du vill ha en bra kniv till ett bra pris är detta något för dig, men söker du riktigt hög kvalitet är de lite dyrare knivarna i sammanställningen att föredra.

Köp nu:

Rekommenderad butik:
  • 365 dagars öppet köp.
  • Fri frakt över 500 kr.

Vanliga frågor om Köksknivar

Global G-2 är den bästa och mest prisvärda allroundkniven enligt vår bedömning. Den här kniven är lätt och enkel att hantera samtidigt som den passar bra för alla typer av råvaror.

Det bästa sättet att vässa, eller slipa, din kökskniv är genom att använda en våtslip. Den här typen av slip fylls med vatten och sedan drar du helt enkelt kniven manuellt mellan skårorna.

Det beror på hur mycket du använder den, men slipa gärna oftare än mer sällan. När du väl har fått in rutinen att slippa dina knivar går det snabbt och lätt.

Nej, alla knivar behöver förr eller senare slipas, men däremot finns det köksknivar som inte behöver slipas lika ofta. Om du vill undvika att slipa dina knivar ofta bör du titta närmare på keramiska varianter.

HCR är den enhet man använder för att beskriva stålets hårdhet. Ju högre HCR-värde, desto hårdare är stålet i kniveggen.

Korrosion betyder att metaller reagerar med luft eller kemikalier i sin omgivning och löses upp. Rost är en form av korrosion, men kräver att ytan utsätts för både fukt och luft.

Jämför specifikationer

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
image
Utmärkelse: Bäst i testKockarnas valVi rekommenderarBästa budgetvalet
Produkt: Global G-2Zwilling Miyabi 5000MCD GyutoKai ShunFiskars Norr
Betyg:
Längd (blad):20 cm20 cm20 cm20 cm
Material blad:Rostfritt stål (Cromova 18)Förädlat SG2 stål, rostfritt stålVG-MAX, damsaskstål (32 lager)Rostfritt stål
Material handtag:Rostfritt stålMasurbjörkAmerikanskt valnötsträNorskt Kebony-trä
Hårdhetsgrad:56 HCR63 HCR61 HCR54 HCR

Liknande tester

stekpanna

7 bästa stekpannor med non-stick, kolstål, gjutjärn och hybridmaterial.

potatisskalare test

Potatisskalare: 4 testade modeller

test av kastruller

Kastruller: 5 testade modeller

pizzasten

Pizzasten: 4 testade modeller

stekbord bäst i test

Stekbord: 3 testade modeller

Köksvåg bäst i test

3 jämförda köksvågar som fått höga betyg av användare och experter.

knivslip

Knivslip: 6 testade modeller

Mandolin

Mandolin: 4 bästa modeller

Testvinnare - Köksknivar