Vilken är den bästa kattförsäkringen 2021?

Baserat på kundnöjdhet och kattägarnas egna omdömen erbjuder ManyPets den bästa kattförsäkringen 2021. ManyPets erbjuder tre olika kattförsäkringar valbar självrisk (från 0 kronor), marknadens högsta ersättningsbelopp och förmånliga rabatter. Dessutom ingår alltid kostnadsfria samtal till FirstVet via videosamtal. Läs mer om ManyPets nedan och jämför med andra försäkringsbolag!

Välj produkter att jämföra

Sortera efter

1
manypets logo

ManyPets

 • Från 0 kronor i fast självrisk
 • Ersätter TR/FORL
 • Sveriges högsta veterinärvårdsbelopp
Vi rekommenderar:
2
folksam

Folksam

 • Ersätter dolda fel
 • 40 procent i kattungerabatt
 • Inget maxbelopp vid röntgen, medicin och rehab
3
moderna försäkringar

Moderna Försäkringar

 • Valbar självrisk
 • Höga veterinärvårsbelopp
 • Generösa rabatter
Vi rekommenderar:

Kattförsäkring: 3 försäkringsbolag i test

av Marcello Rongione Senast uppdaterad : Juni 10, 2021

En kattförsäkring är en trygghet både för dig och din katt. Försäkringen ger dels din fyrbenta vän den vård den behöver samtidigt som du slipper bekymra dig för kostsamma veterinärräkningar. Extra värdefull kan kattförsäkringen vara för dig som håller på med avel, utställningar eller andra inkomstbringande aktiviteter.

Idag finns det många kattförsäkringar att välja bland. Vissa är billigare och erbjuder ett grundläggande skydd medan andra är dyrare och ersätter det mesta som katten kan tänkas råka ut för.

För att hjälpa dig välja en passande försäkringslösning för dig och din katt har vi jämfört några av Sveriges främsta försäkringsbolag. I vår bedömning har vi tagit hänsyn till allt ifrån innehåll, försäkringsbelopp och självrisk till kundnöjdhet.

Om du vill jämföra de olika kattförsäkringarna och deras innehåll kan du använda dig av vår jämförelsefunktion ovan.

Har du aldrig tecknat ett kattförsäkring förut? Då rekommenderar vi att du läser vår guide nedan. Här ger vi dig hjälpsamma tips gällande vad du ska tänka på när du väljer kattförsäkring.

Testvinnare - Kattförsäkring

1. ManyPets- Bäst i testet

manypets logo
  • Kattförsäkringar: Bas, Standard, Premium
  • Tilläggsförsäkringar: Livförsäkring, Tidigare besvär, Pengar tillbaka
  • Veterinärvårdsbelopp: 30 000 kr, 60 000 kr, 140 000 kr
  • Självriskperiod: 365 dagar
  • Fast självrisk: 0 kr, 1 500 kr, 3 500 kr
  • Rörlig självrisk: 15% eller 25%

Teckna försäkring:

ManyPets (tidigare Bought By Many) är ett relativt nytt försäkringsbolag på den svenska marknaden. Trots det har de på kort tid blivit ett av de mest populära alternativen för både katt- och hundägare.

Bolaget kommer ursprungligen från Storbritannien där de anses vara en av de mest trovärdiga aktörerna inom djurförsäkring i hela landet. Den främsta anledningen till ManyPets höga kundnöjdhet är de transparenta villkoren och förmånliga försäkringsalternativen.

ManyPets är till exempel bland de enda försäkringsbolagen som ersätter TR/FORL. Dessutom erbjuder de Sveriges högsta veterinärvårdsbelopp, fast självrisk från 0 kronor och förmånliga rabatter.

Tre kattförsäkringar

ManyPets erbjuder tre kattförsäkringar: Bas, Standard och Premium. Bas ger dig ett grundläggande skydd medan Premium skyddar ditt katt mot det mesta. Standard är ett mellanting som ersätter både tandvård, röntgen, ordinerat foder och rehabilitering.

BasStandardPremium
Veterinärvård30 000 kronor60 000 kronor140 000 kronor
MedicinNejJaJa
TandvårdNejJaJa
RöntgenNejJaJa
RehabiliteringNej6 000 kr14 000 kr
Ordinerat foderNej3 000 kr7 000 kr
LivförsäkringTilläggTilläggJa
Samtal till FirstVetJaJaJa
SjälvriskValbarValbarValbar
Självriskperiod365 dagar365 dagar365 dagar

En stor fördel med ManyPets är att de erbjuder marknadens högsta veterinärvårdsbelopp – upp till 140 000 kronor. Detta kan jämföras med exempelvis Folksam som enbart erbjuder upp till 50 000 kronor och Moderna Försäkringar som erbjuder upp till 120 000 kronor.

Ytterligare en fördel med ManyPets är att de i princip är det enda försäkringsbolaget som ersätter tandnedbrytningssjudomen TR/FORL.

Precis som med många andra försäkringsbolag erbjuder ManyPets fria videosamtal till FirstVet. Därmed finns rådgivning alltid en signal bort.

Tre förmånliga tilläggsförsäkringar

Om du vill utöka skyddet i din kattförsäkring kan du alltid komplettera med en livförsäkring (som dock redan ingår i Premium). Denna försäkring kan vara extra fördelaktig för dig vars katt står för en del av hushållets inkomster.

Här får du en engångsersättning baserad på marknadsvärdet om din katt försvinner, blir stulen eller går bort. Maximal ersättning är dock 70 000 kronor och livförsäkringen gäller enbart till dess att katten fyllt 9 år.

Ytterligare ett värdefullt tillägg är Tidigare besvär som ersätter upp till 7 000 kronor/år om din katt får besvär till följd av en sjukdom eller skada den redan behandlats för. Dock måste den tidigare behandlingen skett under de senaste två åren.

Tidigare besvär gäller emellertid inte för besvär som katten behandlats för under de senaste 90 dagarna innan försäkringen tecknades. Hur som helst är det ett uppskattat tillägg, framför allt eftersom andra försäkringsbolag inte täcker tidigare kända skador eller sjukdomar

Sist men inte minst erbjuder ManyPets tillägget Pengar tillbaka. Här får du 20 procent av din försäkringspremie i återbäring för varje år din katt är skadefri.

Från 0 kronor i fast självrisk

Hos ManyPets har du friheten att anpassa månadspremien för kattförsäkringen med hjälp av självrisken. Faktum är att du kan välja från 0 kronor i fast självrisk, vilket innebär att du enbart behöver betala den rörliga självrisken (15 eller 25 procent) om din katt blir sjuk eller skadar sig.

Självklart innebär en låg fast självrisk också en högre försäkringskostnad per månad. Om du hellre vill ha en låg månadskostnad och betala mer när en skada väl inträffar kan du dock välja en fast självrisk på upp till 3 500 kronor.

Vad gäller självriskperioden ligger den alltid på 365 dagar, oavsett om du väljer Bas, Standard eller Premium. Detta är betydligt mer generöst än exempelvis Moderna Försäkringar som har en självriskperiod på bara 180 dagar.

14 dagars karens och mängdrabatt

Hos ManyPets gäller en karenstid på 14 dagar om din katt tidigare varit oförsäkrad. Dock slipper du denna karenstid om du flyttar en likvärdig kattförsäkring från ett annat försäkringsbolag till ManyPets.

Du blir även befriad från karens om du försäkrar katten innan den blivit 16 veckor gammal, under förutsättning att du kan visa upp ett veterinärintyg. Intyget får inte vara mer än sju dagar gammalt räknat från dagen du tecknar försäkringen.

Som kund hos ManyPets kan du få mängdrabatt på de försäkringar du tecknar. Här kan du nämligen få upp till 15 procent i samlingsrabatt varje år om du försäkrar fler katter (eller hundar för den delen).

Summering

ManyPets är ett modernt försäkringsbolag som erbjuder kattförsäkringar för alla behov. Oavsett om du är ute efter en prisvärd, grundläggande försäkring eller ett omfattande skydd med livförsäkring har ManyPets garanterat något som passar dig.

Det är inte konstigt att försäkringsbolaget snabbt blivit populärt bland svenska hushåll. Generösa försäkringsvillkor i kombination med höga veterinärvårdsbelopp och förmånlig prissättning är trots allt något många kattägare värdesätter.

De främsta fördelarna med försäkringsbolaget är den fasta självrisken från 0 kronor och det faktum att försäkringen ersätter TR/FORL. Dessutom är självriskperioden lång – 365 dagar – och med tillägget Pengar tillbaka kan du få upp till 20 procent av försäkringskostnaden tillbaka.

Det är svårt att hitta några nackdelar med ManyPets. Det enda skulle vara att de inte verkar erbjuda någon kattungerabatt. Dessutom slutar livförsäkringen att gälla vid 9 års ålder, vilket enligt oss är lite tidigt.

 • Erbjuder Sveriges högsta veterinärvårdsbelopp.
 • Ger ersättning för TR/FORL, vilket få andra försäkringsbolag gör.
 • Fast självrisk från 0 – 3 500 kronor och självriskperiod på 365 dagar.
 • Tillägget Pengar tillbaka ger dig 20 procent av premien tillbaka varje år.
 • Erbjuder ingen kattungeförsäkring.
 • Livförsäkringen slutar gälla vid 9 års ålder.

2. Folksam

folksam
  • Kattförsäkringar: Bas, Stor
  • Tilläggsförsäkringar: Livförsäkring
  • Veterinärvårdsbelopp: 25 000 kr, 50 000 kr
  • Självriskperiod: 365 dagar
  • Fast självrisk: 1 800 kr, 3 000 kr
  • Rörlig självrisk: 25%

Folksam, ett av Sveriges största försäkringsbolag, erbjuder förmånliga kattförsäkringar som passar de flesta kattägare. Här får du hela 40 procent i kattungerabatt och det finns inget maxbelopp för ersättning vid varken röntgen, medicin eller rehabilitering.

Även hos Folksam gäller en självriskperiod på 365 dagar. Du kan dessutom välja mellan två fasta självrisker, men den rörliga självrisken är alltid 25 procent. Ytterligare en fördel är att Folksams kattförsäkring täcker vårdkostnader i samband med dolda fel.

Två kattförsäkringar

Folksam erbjuder två kattförsäkringar: Bas och Stor. Bas passar dig som vill ge ditt katt ett grundläggande skydd och betala lite mindre. Stor passar dig vars katt bidrar till hushållets inkomster och som vill känna dig extra trygg.

BasStor
Veterinärvård25 000 kr50 000 kr
Valbar självriskJaJa
AkupunkturJaJa
Dolda felJaJa
Samtal till FirstVetJaJa
RöntgenNejJa
Medicin och rehabiliteringNejJa
Tandvård (begränsad)NejJa
LivförsäkringTilläggTillägg

Veterinärvårsbeloppet hos Folksam är förhållandevis lågt jämfört med exempelvis ManyPets och Moderna Försäkringar. I försäkringen Bas ligger det på 25 000 kronor och i Stor på 50 000 kronor. Jämfört med ManyPets Premium-försäkring med ett veterinärvårdsbelopp på 140 000 kronor blir skillnaderna märkbara.

I övrigt erbjuder Folksam ett mycket generöst innehåll i sina försäkringar. Båda kattförsäkringarna ger dig till exempel ersättning för akupunktur och dolda fel (om katten måste besöka veterinär eller avlivas på grund av ett dolt fel).

Det som skiljer de två försäkringarna åt är att Stor även ersätter röntgen, medicin och rehab samt viss tandvård. För röntgen, medicin och rehab finns dessutom inget maxbelopp, vilket är ytterligare en fördel.

FirstVet och Viss tandvård ingår

Precis som hos många andra försäkringsbolag erbjuder Folksam fria samtal till FirstVet om din katt skulle bli sjuk eller skada sig. Via FirstVet kan du sedan få rekommendationer för hur du ska gå vidare, till exempel om du bör uppsöka en veterinärklinik.

Till skillnad från ManyPets ersätter inte Folksam tandsjukdomen TR/FORL, vilket är en nackdel. Däremot får du ersättning för viss tandvård i försäkringen Stor, till exempel om katten måste ta bort mjölktänder eller korrigera sitt bett.

Teckna livförsäkring separat

Hos Folksam kan du enbart teckna livförsäkring som ett separat tillägg. Livförsäkringen ger dig som tidigare nämnt en engångsersättning baserad på kattens marknadsvärde.

Ersättningen minskar dock med 20 procent för varje år efter det att katten fyllt 7 år (dock aldrig under 1 000 kronor). Det år katten fyller 13 år uppför försäkringen att gälla helt och hållet.

Lång självriskperiod och 20 dagars karens

Folksam har precis som ManyPets en lång självriskperiod på 365 dagar. Detta innebär att du enbart behöver den fasta självrisken en gång under denna period, oavsett om du behöver uppsöka veterinär upprepade gånger.

Vad gäller den fasta självrisken kan du välja mellan 1 800 eller 3 000 kronor. En lägre självrisk ger dig en högre månadskostnad och tvärtom. Med andra ord kan du alltså använda självrisken för att justera kostnaden för kattförsäkringen. Den rörliga självrisken ligger dock alltid på 25 procent.

Observera att du inte behöver betala självrisk om du utnyttjar livförsäkringen eller om katten utsätts för rovdjursskador.

Karenstiden ligger på 20 dagar, vilket är något längre jämfört med ManyPets på 14 dagar. Däremot slipper du i vanlig ordning karensen om du flyttar över en likvärdig kattförsäkring från ett annat försäkringsbolag till Folksam.

40 procent i rabatt för kattungar

Folksam erbjuder en av marknadens mest generösa kattungerabatter. Försäkrar du en katt som ännu inte fyllt ett år kan du nämligen få 40 procent i rabatt det första försäkringsåret.

Du kan även ta del av en samlingsrabatt som ger dig 10 procent i rabatt på kattförsäkringen om du har ditt hem försäkrat hos Folksam.

Summering

Folksam är ett omtyckt försäkringsbolag av många anledningar. Här kan du försäkra det mesta, från hem och bil till katt och hund. Just kattförsäkringen hos Folksam har många fördelar.

Dels finns det inget maxbelopp för ersättning vid medicin, röntgen och rehab. Dessutom ingår fria samtal til FirstVet och båda försäkringarna ersätter dolda fel. Utöver det är självriskperioden lång – 365 dagar – och försäkrar du en katt yngre än ett år kan du få upp till 50 procent rabatt.

Det finns dock även några nackdelar med Folksams kattförsäkring. Först och främst är veterinärvårdsbeloppen relativt låga (samtidigt gäller samma belopp livet ut). Försäkringen täcker inte heller TR/FORL och du kan bara välja mellan två fasta självrisker.

 • Samma veterinärvårdsbelopp livet ut.
 • Ersätter även dolda fel och akupunktur.
 • 40 procent i kattungerabatt och 10 procent i samlingsrabatt.
 • Lång självriskperiod (365 dagar) och fria samtal till FirstVet,
 • Ersätter inte TR/FORL.
 • Något låga försäkringsbelopp.

3. Moderna Försäkringar

moderna försäkringar
  • Kattförsäkringar: Enkel, Dubbel, Trippel
  • Tilläggsförsäkringar: Livförsäkring
  • Veterinärvårdsbelopp: 30 000 kr, 60 000 kr, 90 000 kr, 120 000 kr
  • Självriskperiod: 180 dagar
  • Fast självrisk: 1 100 kr, 2 200 kr, 4 000 kr
  • Rörlig självrisk: 15% eller 25%

Teckna försäkring:

Moderna Försäkringar erbjuder tre olika nivåer av kattförsäkringar, vilket gör det enklare att hitta ett försäkringsalternativ som passar just din katt. Försäkringen ger dig ett bra skydd för det mesta och du kan dessutom välja mellan tre fasta självrisker för att påverka försäkringskostnaden.

Hos Moderna Försäkringar kan du få ersättning om din katt behöver checka in på ett kattpensionat eller behandlas med strålning eller cellgifter. Du kan även ersättas för radiojodbehandlingar vid problem med sköldkörteln.

Tre kattförsäkringar

Moderna Försäkringar erbjuder tre försäkringslösningar för dig som är kattägare: Enkel, Dubbel och Trippel. Enkel passar dig som har ett grundläggande försäkringsbehov eftersom den enbart ersätter veterinärkostnader upp till 30 000 kronor.

Trippel ger dig det mest omfattande skyddet för dig och din katt. Här får du även ersättning för strålning och cellgifter samt vistelser på kattpensionat. Du kan dessutom välja mellan ett maxbelopp på 90 000 eller 120 000 kronor för veterinärvårdkostnader.

EnkelDubbelTrippel
Veterinärvård30 000 kr60 000 kr90 000 – 120 000 kr
RöntgenNej7 000 kr15 000 kr
MedicinNejJaJa
RehabiliteringNej7 000 kr7 000 kr
Dolda felNejJaJa
RadiojodbehandlingNejJaJa
Strålning/cellgifterNejNejJa
KattpensionatNejNejJa

En nackdel vad gäller Modernas kattförsäkring är att grundförsäkringen (Enkel) inte ersätter dolda fel, vilket den gör hos Folksam. Vad gäller tandvård får du inte ersättning för TR/FORL, men du kan däremot få ersättning för borttagning av mjölktänder och bettkorrigering.

I samtliga kattförsäkringar ingår fria samtal till FirstVet, en digital veterinär som via videosamtal kan ge dig värdefulla råd och tips. På så sätt behöver du inte uppsöka veterinär direkt du märker att något är fel med din katt.

Kompletterande livförsäkring

Om du är extra rädd om din katt eller om den bidrar till hushållets inkomster kan du teckna en livförsäkring. Livförsäkringen gäller utan självrisk och maxbeloppet baseras på kattens marknadsvärde. Beloppet kan till exempel höjas om katten får meriter.

För vanliga bond- och blandraskatter är livbeloppet alltid högst 1 000 kronor (med undantag för katter med officiella utställningsmeriter).

Något som skiljer livförsäkringen för katt hos Moderna Försäkringar mot andra livförsäkringar är att den inte ger dig ersättning om katten kommer bort. Däremot får du ersättning om katten förlorar sin avelsförmåga.

Tre fasta självrisker

Precis som ManyPets erbjuder Moderna Försäkringar tre fasta självrisker: 1 100, 2 200 eller 4 000 kronor. Därmed erbjuder försäkringsbolaget den högsta fasta självrisken i hela vår jämförelse.

Väljer du en självrisk på 4 000 kronor kan du minska månadskostnaden för kattförsäkringen rejält. En mindre självrisk ger en högre månadskostnad, men samtidigt behöver du inte betala lika mycket när olyckan väl är framme.

Den rörliga självrisken ligger mellan 15 och 25 procent av kostnaderna som överstiger den fasta självrisken. Även här kan du alltså påverka din försäkringspremie.

Självriskperioden hos Moderna Försäkringar är dock inte särskilt imponerande. Den ligger på 180 dagar, medan ManyPets och Folksam erbjuder 365 dagar.

20 dagars karens

Moderna Försäkringar har en karenstid på 20 dagar för katter som tidigare varit oförsäkrade. Karenstiden gäller även för dig som uppgraderar din kattförsäkring med ett ökat veterinärvårsbelopp.

Om du däremot flyttar en kattförsäkring med samma omfattning till Moderna från ett annat svenskt försäkringsbolag slipper du karensen. Karensen omfattar inte heller friska katter som är yngre än 14 veckor eller i samband med olycksfall.

Upp till 20 procent i samlingsrabatt

Som kund hos Moderna Försäkringar kan du ta del av en förmånlig samlingsrabatt för att sänka dina försäkringskostnader. På din första försäkring får du mellan 5 – 10 procent rabatt och som mest kan du utnyttja upp till 20 procent i samlingsrabatt.

Du kan även utnyttja en kattungerabatt motsvarande 25 procent av årspremien om du försäkrar en kattunge som är yngre än 6 månader.

Summering

Moderna Försäkringar är ett omtyckt försäkringsbolag, inte minst bland kattägare. Här kan du välja mellan tre olika försäkringsalternativ som passar olika katter. Kattförsäkringen Enkel passar dig med ett grundläggande behov, medan Trippel ger dig ett omfattande skydd.

En fördel när det gäller Modernas kattförsäkringar är självrisken, där du kan välja mellan tre fasta självrisker och två rörliga. På så sätt kan du enklare justera kostnaden för just din kattförsäkring. Ytterligare en fördel med Moderna Försäkringar är deras rabatter. Du kan dels ta del av en kattungerabatt på 25 procent och en samlingsrabatt på upp till 20 procent.

Det finns dock vissa brister med Moderna Försäkringar som kan vara bra att ta hänsyn till. Dels får du ingen ersättning om din katt drabbas av TR/FORL och ersättning för dolda fel ingår enbart i Dubbel och Trippel. Dessutom är självriskperioden bara 180 dagar, vilket är hälften av ManyPets och Folksam.

 • Anpassa månadskostnaden enkelt med självrisken (upp till 4 000 kronor).
 • Få 25 procent i kattungerabatt och upp till 20 procent i samlingsrabatt.
 • Ersätter vistelser på kattpensionat och strålning/cellgifter.
 • Höga veterinärvårdsbelopp (upp till 120 000 kronor).
 • Ersätter inte TR/FORL.
 • Grundläggande försäkring ersätter enbart veterinärvård.
 • Kort självriskperiod.

Hur fungerar en kattförsäkring? (Guide)

En kattförsäkring är en försäkring anpassad för dig som har katt. Försäkringen ersätter bland annat kostnader i samband med veterinärvård, men kan också täcka flera andra områden. Du kan till exempel bli ersatt för kostnader i samband med tandvård, rehabilitering och medicinering.

Priset på försäkringen kallas premie och betalas normalt sett månadsvis. Storleken på den varierar dels beroende på försäkring, men också vilken katt du försäkrar. Det är billigare att försäkra unga, friska katter än äldre som haft tidigare sjukdomar eller skador.

Hos vissa försäkringsbolag blir kattförsäkringen dyrare ju äldre katten blir, hos andra slutar den helt att gälla efter en viss ålder. Det finns självklart även kattförsäkringar som gäller livet ut. Det går även att teckna en livförsäkring som ger dig en engångsersättning om katten skulle gå bort.

Om katten blir sjuk eller råkar ut för en skada behöver du oftast betala en självrisk. Detta är den kostnad du själv måste betala för den nödvändiga vården. Resten betalar försäkringsbolaget. Längre ner kan du läsa mer om hur självrisk fungerar.

Vad innehåller en kattförsäkring?

En kattförsäkring kan se olika ut beroende på vilket försäkringsbolag du väljer. Både priser och villkor kan skilja sig en hel del. Normalt sett brukar du dock kunna välja mellan två eller tre försäkringar med olika omfattning.

Nedan ska vi titta närmare på vad kattförsäkringar idag vanligtvis innehåller.

Veterinärvård

Ersättning för veterinärvård är den mest grundläggande delen i alla kattförsäkringar. Här ersätter försäkringsbolaget kostnader för undersökning och behandling om din katt blivit sjuk eller skadad.

Olika kattförsäkringar har normalt sett olika veterinärvårdsbelopp, där ett högre belopp ersätter högre kostnader och tvärtom.

Det lägsta veterinärvårdsbeloppet brukar vara omkring 20 000 – 30 000 kronor och det högsta upp emot 140 000 kronor. Många gånger sjunker ersättningsbeloppet i takt med att katten blir äldre för att helt upphöra vid en viss ålder.

Idag erbjuder de allra flesta försäkringsbolag kostnadsfria samtal till FirstVet, en digital veterinär som du kan boka in möten med via videosamtal. Detta är en trygghet som du kan använda dig av för att ta reda på om ett veterinärbesök faktiskt är nödvändigt eller inte.

Medicin och röntgen

Ersättning för medicin och röntgen i samband med sjukdom eller skada brukar ingå i mer omfattande (och därmed dyrare) försäkringsalternativ. Det brukar däremot inte ingå i mer grundläggande kattförsäkringar. Normalt sett är ersättningsgraden densamma som veterinärvårdsbeloppet.

Tandvård

När det gäller tandvård för katter brukar försäkringsbolag inte vara särskilt generösa. Det finns några få aktörer som ersätter tandvård, både vid olycksfall och sjukdom, så länge de inte orsakas av dålig munhälsa.

Du kan också få ersättning för borttagning av mjölktänder eller korrigering av bettet, under förutsättning att det sker i medicinskt syfte.

Rehabilitering

Rehabilitering efter en skada eller sjukdom ingår sällan i de mest grundläggande kattförsäkringarna. Däremot brukar du få ersättning för rehabilitering som remitterats av veterinär i mer omfattande försäkringslösningar.

Ersättningstaket för dessa kostnader ligger vanligtvis omkring 6 000 – 14 000 kronor/år av veterinärvårdsbeloppet.

Ordinerat foder

Ytterligare ett ersättningsområde som kan ingå i moderna kattförsäkringar är ersättning för foder som veterinären ordinerat. Även här finns det dock ett maxtak per år som kan variera beroende på kattförsäkringens omfattning.

Livförsäkring

En livförsäkring är en försäkring som ersätter dig med ett engångsbelopp om katten skulle avlida. I vissa mer omfattande kattförsäkringar ingår en livförsäkring, men oftast behöver du teckna den som ett separat tillägg. Livförsäkringen är oftast utan självrisk.

Livförsäkringen kan vara extra förmånlig för kattägare vars katt står för en del av hushållets inkomster, till exempel i samband med utställning eller avel. Bortsett från att få ersättning om katten går bort kan försäkringsbolaget ersätta förlorad avelsförmåga.

Vissa livförsäkringar ersätter dig även om katten blir stulen eller försvinner, men långt ifrån alla. Dessutom finns det ett maxbelopp (som baseras på kattens inköpspris och marknadsvärde) och vanligtvis slutar livförsäkringen gälla efter en viss ålder.

Så fungerar självrisken

Självrisken är det du själv måste betala om din katt blir skadad eller sjuk. Oftast kan du välja mellan olika självrisknivåer där en hög självrisk ger dig en lägre premie och tvärtom. På så sätt kan du själv påverka hur mycket din kattförsäkring kostar varje månad.

När det gäller kattförsäkringar brukar det finnas en fast självrisk, en rörlig självrisk och en självriskperiod. Nedan reder vi ut vad dessa begrepp innebär.

Rörlig självrisk

Den rörliga självrisken består av en viss procent av skadekostnad, vanligtvis mellan 15 eller 25 procent. Varje gång du behöver utnyttja din kattförsäkring måste du betala en rörlig självrisk.

Fast självrisk

Den fasta självrisken består av en fast summa, till exempel 1 000 – 4 000 kronor, och betalas en gång per självriskperiod. Ju högre den fasta självrisken är, desto lägre blir din månadskostnad.

Vissa försäkringsbolag erbjuder en fast självrisk på 0 kronor, så länge katten inte nått en viss ålder. Detta ger dig förvisso en högre månadskostnad, men samtidigt slipper du betala den fasta självrisken i samband med sjukdom eller skada.

Självriskperiod

Självriskperioden kan skilja sig mellan olika försäkringsbolag. Vissa har 180 dagar, andra har ett helt år. Poängen med en självriskperiod är att du enbart behöver betala den fasta självrisken en gång under denna tidsram, oavsett hur många veterinärbesök du gör.

Observera att du dock alltid måste betala den rörliga självrisken.

Karens vid kattförsäkring

Karens är ett begrepp du förmodligen kommer att stöta på när du ska teckna försäkring till din katt. Karenstiden gäller för katter som tidigare varit oförsäkrade och är en period under vilken du inte kommer att få ersättning från din försäkring om din katt skulle skadas eller bli sjuk.

Om du till exempel tecknar en kattförsäkring med en karenstid på 20 dagar kommer du inte att få ersättning om katten blir sjuk under denna tid. Normalt sett ersätts du inte heller för följder av sjukdomar som påbörjats under själva karenstiden.

Det finns emellertid tillfällen då kattförsäkringen är helt karensfri. Ett sådant tillfälle är om du flyttar din kattförsäkring från ett försäkringsbolag till ett annat. För att detta ska vara möjligt krävs det dock att båda försäkringarna har samma omfattning. Dessutom måste karenstiden hos det tidigare försäkringsbolaget passerat.

Karens brukar inte heller gälla för katter som är yngre än 14 veckor, så länge det finns ett veterinärintyg som visar att katten är fullt frisk.

5 saker att tänka på när du tecknar kattförsäkring

Det finns en del saker som kan vara bra att känna till innan du försäkrar din katt. Här är fem av våra bästa tips.

 1. Billigare att försäkra kattungar. I princip alla försäkringsbolag erbjuder förmånliga rabatter för kattägare som försäkrar unga katter (oftast under 6 månader).
 2. Samla försäkringar för att få lägre Ytterligare ett sätt att sänka din premie är att samla flera försäkringar hos samma försäkringsbolag. Hos Moderna Försäkringar kan du till exempel få upp till 20 procent i samlingsrabatt.
 3. Se upp med kattens ålder. Som tidigare nämnt kan försäkringsvillkoren försämras i takt med att katten blir äldre. Kontrollera vad som gäller för äldre katter hos det försäkringsbolag du är intresserad av innan du tecknar.
 4. Rabatt vid skadefrihet. Om din katt håller sig skadefri kan vissa försäkringsbolag belöna dig för detta. Hos ManyPets kan du till exempel få upp till 20 procent i återbäring för skadefria år.
 5. Se över karensen. Karenstiden kan skilja sig en hel del mellan olika försäkringsbolag. Vad noggrann med vad som gäller i just din situation innan du tecknar en ny kattförsäkring.

Vill du få exklusiva uppdateringar?

 1. manypets logo

  ManyPets

  Bäst i testet
 2. folksam

  Folksam

 3. moderna försäkringar

  Moderna Försäkringar

Vanliga frågor och svar

En kattförsäkring går att teckna från det att katten är 6 veckor gammal. Detta gäller både veterinärvårds- och livförsäkring och gäller hos alla svenska försäkringsbolag.

Den fasta självrisken består av ett fast belopp som du betalar en gång under självriskperioden. Den rörliga självrisken är en procentandel av skadesumman och betalas varje gång du besöker veterinären.

Välj alltid en kattförsäkring som passar ditt och kattens behov. Om katten är en inkomstkälla kan det vara bra med en livförsäkring. Har du bara en bondkatt och bor på landet kan det dock räcka med en mer grundläggande försäkring.

Glöm inte att jämföra villkoren noggrant för att hitta en passande försäkringslösning. Tänk även på att du kan spara pengar genom att samla alla försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag.

Karenstiden fungerar som en säkerhet för försäkringsbolagen. Under karenstiden, som vanligtvis är omkring 20 dagar, får du nämligen ingen ersättning om din katt skulle skada sig eller bli sjuk.

Det finns dock tillfällen då du kan få karensbefrielse, till exempel om du försäkrar en ung, frisk katt. Du kan även slippa karensen om du flyttar en kattförsäkring med samma omfattning från ett försäkringsbolag till ett annat.

Det bästa du kan göra för att hitta en billig kattförsäkring är att jämföra olika försäkringsbolag. Fundera över hur omfattande kattförsäkring du behöver och jämför därefter. Tänk även på att du kan komma undan billigare genom att justera självrisken, samla dina försäkringar och försäkra katten i en ung ålder.

FirstVet är en digital veterinär som du kan boka in möten med via videosamtal. Här kan du få värdefull rådgivning samt rekommendationer gällande huruvida du behöver uppsöka en veterinärklinik.

Idag ingår fria samtal till FirstVet i många kattförsäkringar, vilket är en extra trygghet för dig som kattägare.

Vanliga frågor och svar

En kattförsäkring går att teckna från det att katten är 6 veckor gammal. Detta gäller både veterinärvårds- och livförsäkring och gäller hos alla svenska försäkringsbolag.

Den fasta självrisken består av ett fast belopp som du betalar en gång under självriskperioden. Den rörliga självrisken är en procentandel av skadesumman och betalas varje gång du besöker veterinären.

Välj alltid en kattförsäkring som passar ditt och kattens behov. Om katten är en inkomstkälla kan det vara bra med en livförsäkring. Har du bara en bondkatt och bor på landet kan det dock räcka med en mer grundläggande försäkring.

Glöm inte att jämföra villkoren noggrant för att hitta en passande försäkringslösning. Tänk även på att du kan spara pengar genom att samla alla försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag.

Karenstiden fungerar som en säkerhet för försäkringsbolagen. Under karenstiden, som vanligtvis är omkring 20 dagar, får du nämligen ingen ersättning om din katt skulle skada sig eller bli sjuk.

Det finns dock tillfällen då du kan få karensbefrielse, till exempel om du försäkrar en ung, frisk katt. Du kan även slippa karensen om du flyttar en kattförsäkring med samma omfattning från ett försäkringsbolag till ett annat.

Det bästa du kan göra för att hitta en billig kattförsäkring är att jämföra olika försäkringsbolag. Fundera över hur omfattande kattförsäkring du behöver och jämför därefter. Tänk även på att du kan komma undan billigare genom att justera självrisken, samla dina försäkringar och försäkra katten i en ung ålder.

FirstVet är en digital veterinär som du kan boka in möten med via videosamtal. Här kan du få värdefull rådgivning samt rekommendationer gällande huruvida du behöver uppsöka en veterinärklinik.

Idag ingår fria samtal till FirstVet i många kattförsäkringar, vilket är en extra trygghet för dig som kattägare.