Med en pizzasten är det enkelt även för hemmakocken att baka pizzor på italienskt vis. Stenens höga temperatur ger pizzan en luftig konsistens samtidigt som bottnen förblir spröd och krispig. Precis som en italiensk, stenugnsbakad pizza ska vara med andra ord.
Pizzastenen är dessutom mycket mångsidig och går lika bra att använda på grillen som i din vanliga ugn. Kort sagt är den ett utmärkt alternativ för dig som inte äger någon pizzaugn. Du kan också använda stenen för att baka bröd, inte bara pizza.
Inför den här sammanställningen har vi jämfört en mängd pizzastenar och läst omdömen både från användare och experter. På så sätt har vi lyckats välja ut tre pizzastenar och ett pizzastål som är bland de bästa just nu:
- Eppicotispai Pizzasten – Bästa pizzasten
- Gourmetstål Classic – Bästa pizzastål
- Eva Solo Baksten – Bästa budgetvalet
- Weber Pizzasten – Vi rekommenderar
Nedan kan du läsa mer om de olika stenarna och deras egenskaper. I vår guide kan du lära dig mer om hur en pizzasten fungerar och hur du använder den.
Hur vi valde ut pizzastenarna
För att välja ut de pizzastenar som ingår i jämförelsen har vi framför allt tittat på de olika stenarnas egenskaper och specifikationer, så som:
- Storlek
- Vikt
- Material
- Användarvänlighet
- Rengöring
- Värmespridning
- Tillbehör
Vi har förstås även läst mängder av användaromdömen för att ta reda på hur pizzastenen faktiskt fungerar i vardagen. Detta ger oss en bättre bild av stenens kvalitet och användarvänlighet.
Observera att det kan förekomma affiliatelänkar på den här sidan. De ger oss en mindre provision när du gör ett köp, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet i vår sammanställning. Länkarna gör det möjligt för oss att fortsätta skapa värdefullt innehåll för våra besökare.
1. Eppicotispai Pizzasten- Bästa pizzasten
- Varumärke: Eppicotispai
- Storlek: 38 x 30 cm
- Tjocklek: 1,5 cm
- Vikt: Uppgift saknas
- Material: Lavasten
- Tål maskindisk: Nej
- Tillbehör: Bakspade
Pizzasetet Eppicotispai ger dig en läcker pizzasten tillverkad av tillverkad av lavasten från vulkanen Etna på Sicilien. Du får även med en praktisk bakspade av vackert björkträ som du kan använda för att ta ut dina pizzor när de är färdigbakade.
Mångsidig med naturlig non-stick
Eppicotispai är en minst sagt mångsidig pizzasten som går utmärkt att använda i din vanliga ugn, men även på grillen eller gasolhällen. Och förutom bröd och pizza kan du även steka kött, fisk och grönsaker på den.
Tack vare den täta stenmassan har stenen en naturlig non-stick-yta som ser till att maten inte bränner fast. Enligt vissa användare kan dock lösare pizza- och bröddegar i vissa fall vara lite svåra att få loss.
Viktigt att sköta om pizzastenen
För att undvika sprickor är det viktigt att du värmer upp Eppicotispai långsamt. Du bör även låta stenen svalna gradvis.
Innan användning ska du även tvätta av pizzastenen med saltvatten och torka den ordentligt. Och vid rengöring ska du inte använda kemiska rengöringsmedel, utan en trasa med vinäger. Tänk på att Eppicotispai inte tål maskindisk.
Det kan också vara bra att smörja in den med olja mellan användningarna.
Hyllad av användarna
Eppicotispai har fått mängder av fina omdömen från användarna själva, vilket också är den främsta anledningen till att vi valt ut den till bäst i test.
Många skriver att de aldrig ätit godare pizzor och att stenen fungerar lika bra till pizza som till surdegsbröd.
Den enda nackdelen som är återkommande bland användarna är bakspaden. Enligt många är den alldeles för tjock, vilket kan göra den svår att använda.
Men utöver det är Eppicotispai helt klart en pizzasten värd att rekommendera. Den har en bra storlek och är dessutom mycket prisvärd med tanke på den kvalitet du får.
- Pizzasten av lavasten från vulkanen Etna på Sicilien.
- Bakspade av vackert björkträ medföljer.
- Naturlig non-stick - inget fett behövs.
- Går att använda på grill, gasolhäll och i ugn.
- Användare menar att spaden är ganska tjock.
2. Gourmetstål Classic- Bästa pizzastål
- Varumärke: Gourmetstål
- Storlek: 37 cm x 33 cm
- Tjocklek: 1 cm
- Vikt: 9 kg
- Material: Stål
- Tål maskindisk: Nej
- Tillbehör: Recepthäfte, tygkasse
Gourmetstål Classic är ingen traditionell pizzasten utan ett pizzastål. Istället för att vara tillverkad av keramik eller lavasten är den här modellen alltså tillverkad av stål.
Handarbetet håller högsta kvalitet och stålet tillverkas med malm från Norrbotten. Detta är alltså en helt svensk produkt, vilket enligt oss är en stor fördel.
Imponerande egenskaper
Gourmetstål Classic ger dig samma fantastiska resultat när du bakar pizza, bröd eller andra bakverk som vilken pizzasten som helst. Men att välja ett pizzastål har sina fördelar.
Först och främst är stålet i princip oförstörbart. Det kan alltså inte spricka eller gå sönder som vanliga pizzastenar kan.
Dessutom kan stålet komma upp i extra höga temperaturer, faktiskt upp emot 400 grader. Det beror på att stålet tar till sig grillelementens värme när du placerar det högt upp i ugnen.
Passar även som stekbord
Ytterligare en stor fördel med Gourmetstål Classic är att du även kan använda stålet som stekbord, exempelvis på grillen. Här kan du steka kött, grönsaker eller annat med ett fenomenalt resultat.
Stålets väl tilltagna storlek på 37 cm x 33 cm gör dessutom att du får plats med en hel del råvaror samtidigt, perfekt för en större familj.
Receptbok och tygpåse medföljer
När du köper Gourmetstål Classic får du med en receptbok med tips på goda maträtter du kan tillaga med pizzastålet. Du får också med en praktisk tygpåse som underlättar förvaring såväl som transport.
Har du råd att betala lite mer och vill ha ett extra hållbart pizzastål är Gourmetstål Classic helt klart något för dig. Det är också ett bra val för dig som uppskattar närproducerade produkter, då detta är en helt svensk produkt.
- Tillverkad av högkvalitativt stål från Norrland.
- Går även bra att använda som stekbord.
- Ger dig pizza med restaurangkvalitet på 2 minuter.
- Kan inte spricka eller gå sönder som många vanliga pizzastenar.
- Bra storlek - 37 cm x 33 cm.
- Ganska tung.
- Saknar handtag.
3. Eva Solo Baksten- Bästa budgetvalet
- Varumärke: Eva Solo
- Storlek: 35,5 cm (rund)
- Tjocklek: 1,5 cm
- Vikt: 1,05 kg
- Material: Oglaserad keramik
- Tål maskindisk: Nej
- Tillbehör: Nej
Den här bakstenen från Eva Solo är inte bara snygg, den ger dig också riktigt goda pizzor, bröd och andra bakverk, exempelvis bullar eller kakor.
Pizzastenen har en rund form med en diameter på 35,5 cm och är tillverkad av oglaserad keramik. Den porösa ytan suger åt sig vätska och gör bottnen på det du bakar extra krispig.
Eva Solos baksten är enkel att använda och går förstås lika bra att använda i ugnen som på kol- eller gasolgrillen.
Lätt att rengöra
Att rengöra pizzastenen är enkelt – du behöver bara använda vatten och en diskborste. Undvik att använda diskmedel eftersom det kan absorberas av stenen.
Högkvalitativ enligt användarna
Användarna själva menar att pizzastenen ger ett bra resultat, oavsett om man bakar pizza eller bröd. De menar också att den håller hög kvalitet trots sitt låga pris, precis som många andra produkter från Eva Solo.
Kort sagt är detta ett bra alternativ för dig som vill ha en lite billigare pizzasten som är lika enkel att använda som den är att hålla ren.
- Snygg design och rund form.
- Enkel att rengöra.
- Hög kvalitet.
- Sten av keramik suger åt sig vätskan.
- Aningen liten.
4. Weber Pizzasten- Vi rekommenderar
- Varumärke: Weber
- Storlek: 36 cm (rund)
- Vikt: 4,54 kg
- Material: Keramik
- Tål maskindisk: Nej
- Tillbehör: Nej
Webers pizzasten är tillverkad av keramik, vilket ger dig en robust och tålig sten. På den kan du tillaga spröda pizzor, men också bröd och en rad andra läckerheter, exempelvis bullar eller äppelpaj.
Pizzastenen har en rund form med en diameter på 36 cm, det vill säga i ungefär samma storlek som Eva Solos baksten. Den här modellen har dock praktiska handtag som gör den lite enklare att hantera.
Utmärkt värmespridning och ytbehandling
Den keramiska stenen ger en utmärkt värmespridning över hela ytan. Detta i kombination med Webers speciella ytbehandling ger dig pizza eller andra degar med en krispig skorpa.
Ytan är dessutom mycket slitstark och kommer varken att blekas, spricka eller flisa sig, trots flitig användning.
Enbart för användning på grillen
Den här pizzastenen från Weber är till skillnad från övriga modeller i vår sammanställning enbart anpassad för användning på grillen. Det kan förstås se som en nackdel för vissa, men kanske inte för grillmästaren som uppskattar roliga tillbehör.
Stenen går att använda i både gasol-, brikett- eller elgrill och är kompatibel med de flesta grillarna från Weber.
Om du främst planerar att använda pizzastenen på grillen kan Webers pizzasten helt enkelt vara ett riktigt bra alternativ för dig.
- Högkvalitativ pizzasten.
- Bra tillbehör till grillen.
- Praktiska handtag för enklare hantering.
- Perfekt för pizzor, bröd och andra bakelser.
- Enbart för användning på grill.
Köpguide: Vad är en pizzasten?
En pizzasten är en tjock skiva som du kan använda för att tillaga magiska pizzor på traditionellt, italienskt vis.
Pizzastenar kallas även bakstenar eller ungsstenar och finns i olika storlekar och former. De kan dessutom vara tillverkade av olika material, exempelvis keramik, granit, terrakotta eller lavasten.
Anledningen till varför pizzastenar ger ett så bra resultat är för att de absorberar värmen och håller en jämn temperatur. Det är en viktig förutsättning för att få en pizza med fluffiga kanter och spröd botten.
Förutom pizza kan du även använda pizzastenar för att tillaga:
- Tortillas
- Pitabröd
- Tunnbröd
- Knäckebröd
- Bullar och andra bakverk
Hur använder man en pizzasten?
Instruktionerna för hur du använder en pizzasten kan skilja sig åt beroende på vilken modell du väljer. Vissa varianter kan till exempel ha medföljande rostfri plåt som du lägger på stenen vid tillagning. Med andra ska du använda bakplåtspapper eller tillaga pizzan direkt på stenen.
Ta därför reda på vad som gäller för den specifika baksten du köpt för att undvika ett dåligt resultat.
Nedan går vi igenom ungefär hur det går till att använda pizzastenen i ugn och på grillen.
I ugnen
- Ställ in pizzastenen i ugnen och låt den värmas upp gradvis tillsammans med ugnen.
- När det är dags att grädda pizzan bör ugnen ha en temperatur på 220 – 230 grader.
- Lägg pizzan på stenen, gärna med hjälp av en brödspade.
- Kontrollera den med jämna mellanrum.
- Slå hål på stora bubblor. Det kan även vara bra att rotera pizzan en gång.
- När pizzakanterna fått en gyllenbrun färg är det dags att ta ut pizzan och låta den svalna i ett par minuter.
På kolgrillen
- Placera kolen eller briketterna i en ring.
- Tänd grillen och vänta tills kolen blivit täckt av grå aska.
- Förvärm stenen på grillgallret i ett par minuter och stäng locket.
- Grillen bör vara omkring 300 grader när det är dags att tillaga pizzan.
- Använd en bakspade för att lägga på pizzan och stäng locket.
- Vänta ett par minuter och lyft av pizzan när den fått en brun färg och osten har smält.
- Låt gärna pizzastenen ligga kvar på grillen så att den svalnar gradvis.
På gasolgrillen
Har du en gasolgrill med en brännare ska du ställa in den på den lägsta nivån. Om grillen har flera brännare ska du tända en av dem, men placera inte pizzastenen direkt över den. Istället ska du placera den över en otänd brännare för att få indirekt värme.
- Förvärm grillen tillsammans med pizzastenen under stängt lock. Grillen bör nå en temperatur på ungefär 200 grader.
- Lägg på pizzan med en bakspade och stäng locket.
- Kontrollera pizzan med jämna mellanrum och rotera den gärna.
- När osten smält och kanten blivit gyllenbrun är det dags att lyfta bort pizzan och låta den svalna.
Även här går det bra att låga stenen svalna tillsammans med grillen under tiden ni äter.
Pizzastål - ett alternativ till pizzasten
Ett pizzastål är ett populärt alternativ till den traditionella pizzastenen. Precis som namnet antyder är den här varianten tillverkad av stål istället för exempelvis keramik eller lavasten. I övrigt fungerar den dock på precis samma sätt – du använder den för att tillaga pizza, bröd eller annat i ugnen eller på grillen.
Många pizzastål går även att använda som stekbord för att steka kött, grönsaker och fisk. Perfekt för att tillaga större mängder mat och få en riktigt fin stekyta.
Pizzasten eller pizzastål – Vad är bäst?
Rent resultatmässigt behöver skillnaderna mellan ett pizzastål och en pizzasten inte vara särskilt stora. Däremot finns det ett par saker som skiljer de två modellerna åt, bland annat:
- Temperatur. Det är inte ovanligt att stålet kommer upp i högre temperaturer än pizzastenen. Detta beror på att stålet absorberar värmen bättre i ytskiktet.
- Hållbarhet. Pizzastål kan inte spricka eller gå sönder, vilket vanliga pizzastenar kan. Är du ute efter god hållbarhet ska du alltså välja pizzastålet.
- Priset. Bra pizzastenar går att hitta för bara ett par hundralappar. Högkvalitativa pizzastål kan å andra sidan kosta upp emot åtminstone 1 000 kronor.
Hitta rätt modell i vår sammanställning
I vår sammanställning har vi inkluderat tre bra pizzastenar, varav ett budgetalternativ, och ett lite dyrare pizzastål (som dock är helt svensktillverkat). Med andra ord kan du med största sannolikhet hitta något som passar just ditt behov, men också din plånbok.
Ovan kan du läsa mer om de olika testvinnarna. Vill du jämföra specifikationer sida vid sida kan du göra det lite längre ner på denna sida. Och glöm inte att lämna ett betyg om vår sammanställning var till din hjälp!
Källor
Här kan du se några av de källor vi använt oss av i vår jämförelse av pizzastenar och pizzastål. Vi har dock även kompletterat dessa källor med en egen bedömning av respektive modell inför vår slutliga sammanställning.
Bagarenochkocken.se
- https://bagarenochkocken.se/baktillbehor/pizzasten-baksten/eppicotispai-pizzaset-med-lavasten-och-bakspade/
- https://bagarenochkocken.se/baktillbehor/pizzasten-baksten/eva-solo-baksten-rund-355-cm/
- https://bagarenochkocken.se/baktillbehor/pizzasten-baksten/weber-pizzasten-o-26-cm/
- https://bagarenochkocken.se/baktillbehor/pizzasten-baksten/gourmetstal-classic-pizzastal/
Koketsfavoriter.se
- https://www.koketsfavoriter.se/p/pizzasten-av-lava-med-pizzaspade
Kitchentime.se
- https://www.kitchentime.se/p/pizzasten-av-lava-med-pizzaspade
Lyckasmedmat.se
- https://www.lyckasmedmat.se/student-och-examenspresenter/7352-eppocotispai-baksten-och-spade-pizza-set.html#productcomments
Nordicnest.se
- https://www.nordicnest.se/varumarken/eva-solo/eva-solo-baksten/
Kitchenlab.se
- https://www.kitchenlab.se/p/pizzastal-classic-gourmetstal/
Betygsätt det här testet