Den bästa pizzastenen enligt vår bedömning kommer från Eppicotispai Det här är en högkvalitativ pizzasten tillverkad av lavasten från vulkanen Etna som fått mängder av fina kundomdömen Stenen är enkel att använda och passar lika bra i ugnen som på grillen Du får dessutom med en praktisk brödspade för enklare hantering Läs mer om Eppicotispai och tre andra bra bakstenar i vår sammanställning nedan!
Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.
1 | 2 | 3 | ||
Utmärkelse: | Bästa pizzasten | Bästa pizzastål | Bästa budgetvalet | Bäst för grillen |
Produkt: | Eppicotispai Pizzasten | Gourmetstål Classic | Eva Solo Baksten | Weber Pizzasten |
Betyg: | ||||
Varumärke: | Eppicotispai | Gourmetstål | Eva Solo | Weber |
Storlek: | 38 x 30 cm | 37 cm x 33 cm | 35,5 cm (rund) | 36 cm (rund) |
Tjocklek: | 1,5 cm | 1 cm | 1,5 cm | Uppgift saknas |
Vikt: | Uppgift saknas | 9 kg | 1,05 kg | 4,54 kg |
Material: | Lavasten | Stål | Oglaserad keramik | Keramik |
Tål maskindisk: | Nej | Nej | Nej | Nej |
Tillbehör: | Bakspade | Recepthäfte, tygkasse | Nej | Nej |
Pizzasetet Eppicotispai ger dig en läcker pizzasten tillverkad av tillverkad av lavasten från vulkanen Etna på Sicilien. Du får även med en praktisk bakspade av vackert björkträ som du kan använda för att ta ut dina pizzor när de är färdigbakade.
Eppicotispai är i övrigt en minst sagt mångsidig pizzasten som går utmärkt att använda i din vanliga ugn, men även på grillen eller gasolhällen. Och förutom bröd och pizza kan du även steka kött, fisk och grönsaker på den.
Tack vare den täta stenmassan har stenen en naturlig non-stick-yta som ser till att maten inte bränner fast. Enligt vissa användare kan dock lösare pizza- och bröddegar i vissa fall vara lite svåra att få loss.
För att undvika sprickor är det viktigt att du värmer upp Eppicotispai långsamt. Du bör även låta stenen svalna gradvis.
Innan användning ska du även tvätta av pizzastenen med saltvatten och torka den ordentligt. Och vid rengöring ska du inte använda kemiska rengöringsmedel, utan en trasa med vinäger. Tänk på att Eppicotispai inte tål maskindisk. Det kan också vara bra att smörja in den med olja mellan användningarna.
Eppicotispai har fått mängder av fina omdömen från användarna själva, vilket också är den främsta anledningen till att vi valt ut den till bäst i test. Många skriver att de aldrig ätit godare pizzor och att stenen fungerar lika bra till pizza som till surdegsbröd.
Den enda nackdelen som är återkommande bland användarna är bakspaden. Enligt många är den alldeles för tjock, vilket kan göra den svår att använda. Men utöver det är Eppicotispai helt klart en pizzasten värd att rekommendera. Den har en bra storlek och är dessutom mycket prisvärd med tanke på den kvalitet du får.
Gourmetstål Classic är ingen traditionell pizzasten utan ett pizzastål. Istället för att vara tillverkad av keramik eller lavasten är den här modellen alltså tillverkad av stål. Handarbetet håller högsta kvalitet och stålet tillverkas med malm från Norrbotten, vilket gör detta till en helt svensk produkt.
Stålet är i övrigt i princip helt oförstörbart och kan inte spricka eller gå sönder som vanliga pizzastenar kan. Det kan dessutom komma upp i extra höga temperaturer – faktiskt upp emot 400 grader. Det beror på att stålet tar till sig grillelementens värme när du placerar det högt upp i ugnen.
Ytterligare en stor fördel med Gourmetstål Classic är att du även kan använda stålet som stekbord, exempelvis på grillen. Här kan du steka kött, grönsaker eller annat med ett fenomenalt resultat. Stålets väl tilltagna storlek på 37 cm x 33 cm gör dessutom att du får plats med en hel del råvaror samtidigt, perfekt för en större familj.
När du köper Gourmetstål Classic får du med en receptbok med tips på goda maträtter du kan tillaga med pizzastålet. Du får också med en praktisk tygpåse som underlättar förvaring såväl som transport.
Har du råd att betala lite mer och vill ha ett extra hållbart pizzastål är Gourmetstål Classic helt klart något för dig. Det är också ett bra val för dig som uppskattar närproducerade produkter, då detta är en helt svensk produkt.
Den här bakstenen från Eva Solo är inte bara snygg, den ger dig också riktigt goda pizzor, bröd och andra bakverk. Pizzastenen har en rund form med en diameter på 35,5 cm och är tillverkad av oglaserad keramik. Den porösa ytan suger åt sig vätska och gör bottnen på det du bakar extra krispig.
Eva Solos baksten är enkel att använda och går förstås lika bra att använda i ugnen som på kol- eller gasolgrillen. Att rengöra pizzastenen är enkelt – du behöver bara använda vatten och en diskborste. Undvik att använda diskmedel eftersom det kan absorberas av stenen.
Användarna själva menar att pizzastenen ger ett bra resultat, oavsett om man bakar pizza eller bröd. De menar också att den håller hög kvalitet trots sitt låga pris, precis som många andra produkter från Eva Solo. Kort sagt är detta ett bra alternativ för dig som vill ha en lite billigare pizzasten som är lika enkel att använda som den är att underhålla.
Webers pizzasten är tillverkad av keramik, vilket gör den robust och tålig sten. På den kan du tillaga spröda pizzor, men också bröd och en rad andra läckerheter, exempelvis bullar eller äppelpaj. Pizzastenen har en rund form med en diameter på 36 cm och praktiska handtag som gör den enkel att hantera.
Den keramiska stenen i kombination med Webers speciella ytbehandling ger dig utmärkt värmespridning och pizza eller andra degar med en krispig skorpa. Ytan är dessutom mycket slitstark och kommer varken att blekas, spricka eller flisa sig, trots flitig användning.
Den här pizzastenen från Weber är till skillnad från övriga modeller i vår sammanställning enbart anpassad för användning på grillen. Det kan förstås se som en nackdel för vissa, men kanske inte för grillmästaren som uppskattar roliga tillbehör.
Stenen går att använda i både gasol-, brikett- eller elgrill och är kompatibel med de flesta grillarna från Weber. Om du främst planerar att använda pizzastenen på grillen kan Webers pizzasten vara ett riktigt bra alternativ för dig.
En pizzasten är en tjock skiva som du kan använda för att tillaga pizzor på ett traditionellt, italienskt vis.
Pizzastenar kallas även bakstenar eller ungsstenar och finns i olika storlekar och former. De kan dessutom vara tillverkade av olika material, exempelvis keramik, granit, terrakotta eller lavasten.
Anledningen till varför pizzastenar ger ett så bra resultat är för att de absorberar värmen och håller en jämn temperatur. Det är en viktig förutsättning för att få en pizza med fluffiga kanter och spröd botten.
Förutom pizza kan du även använda pizzastenar för att tillaga:
Instruktionerna för hur du använder en pizzasten kan skilja sig åt beroende på vilken modell du väljer. Vissa varianter kan till exempel ha medföljande rostfri plåt som du lägger på stenen vid tillagning. Med andra ska du använda bakplåtspapper eller tillaga pizzan direkt på stenen.
Nedan går vi igenom ungefär hur det går till att använda pizzastenen i ugn och på grillen.
Har du en gasolgrill med en brännare ska du ställa in den på den lägsta nivån. Om grillen har flera brännare ska du tända en av dem, men placera inte pizzastenen direkt över den. Istället ska du placera den över en otänd brännare för att få indirekt värme.
Även här går det bra att låga stenen svalna tillsammans med grillen under tiden ni äter.
Ett pizzastål är ett populärt alternativ till den traditionella pizzastenen. Precis som namnet antyder är den här varianten tillverkad av stål istället för exempelvis keramik eller lavasten. I övrigt fungerar den på precis samma sätt – du använder den för att tillaga pizza, bröd eller annat i ugnen eller på grillen.
Många pizzastål går även att använda som stekbord för att steka kött, grönsaker och fisk. Perfekt för att tillaga större mängder mat och få en fin stekyta.
Rent resultatmässigt behöver skillnaderna mellan ett pizzastål och en pizzasten inte vara särskilt stora. Däremot finns det ett par saker som skiljer de två modellerna åt, bland annat:
OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.
Det beror lite på vilken typ av sten du väljer att köpa. Dessutom kan processen se lite olika ut beroende på om du ska använda den i ugnen eller på grillen. Följ alltid instruktionerna för den pizzasten du valt att köpa.
Ja, i princip alla pizzastenar går bra att använda även på kol- och gasolgrillar.
Pizzastål och pizzastenar har samma funktion, men pizzastål brukar komma upp i ännu högre temperaturer samtidigt som det har bättre hållbarhet. Det är dock även dyrare, så vill du ha en billig variant är pizzastenen bättre.
Ja, majoriteten av dagens bakstenar är anpassade för användning i ugnen. Det finns dock vissa undantag som enbart är till för exempelvis grillen, så var noga med att läsa specifikationerna.
Pizzastenar bör inte diskas i maskin utan rengöras med bara vatten och en diskborste, alternativt en trasa med vinäger. Använd inte diskmedel eftersom stenen kan absorbera det i sina porer.
Enligt vår sammanställning är Eppicotispai den bästa pizzastenen just nu. Den är enkel att använda, passar på grillen såväl som i ugnen och dig magiska pizzor och bröd. .
Föredrar du ett pizzastål rekommenderar vi istället Gourmetstål Classic.
Eppicotispai Pizzasten
Bästa pizzastenGourmetstål Classic
Bästa pizzastålEva Solo Baksten
Bästa budgetvaletDet beror lite på vilken typ av sten du väljer att köpa. Dessutom kan processen se lite olika ut beroende på om du ska använda den i ugnen eller på grillen. Följ alltid instruktionerna för den pizzasten du valt att köpa.
Ja, i princip alla pizzastenar går bra att använda även på kol- och gasolgrillar.
Pizzastål och pizzastenar har samma funktion, men pizzastål brukar komma upp i ännu högre temperaturer samtidigt som det har bättre hållbarhet. Det är dock även dyrare, så vill du ha en billig variant är pizzastenen bättre.
Ja, majoriteten av dagens bakstenar är anpassade för användning i ugnen. Det finns dock vissa undantag som enbart är till för exempelvis grillen, så var noga med att läsa specifikationerna.
Pizzastenar bör inte diskas i maskin utan rengöras med bara vatten och en diskborste, alternativt en trasa med vinäger. Använd inte diskmedel eftersom stenen kan absorbera det i sina porer.
Enligt vår sammanställning är Eppicotispai den bästa pizzastenen just nu. Den är enkel att använda, passar på grillen såväl som i ugnen och dig magiska pizzor och bröd. .
Föredrar du ett pizzastål rekommenderar vi istället Gourmetstål Classic.
Betygsätt det här testet