Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Topplistan för inkomstförsäkring:

 1. Unionen – För extra höga löner
 2. LedarnaBra för chefer
 3. Accept – Längst ersättningstid

Överblick

unionen

Unionen

För extra höga löner

 • Gäller även vid uppsägning
 • Försäkra upp till 150 000 kr/mån
 • Prisvärd

Betyg

ledarna

Ledarna

Bra för chefer

 • För chefer och ledare
 • Chefsrådgivning ingår
 • Täcker alla medlemmar i Ledarna

Betyg

accept logo

Accept

Längst ersättningstid

 • Individuell premie
 • Kan tecknas av alla
 • Ersättning i upp till 300 dagar

Betyg

Varför du kan lita på redaktionen

Vi är ett team av researchexperter med många års erfarenhet. Allt innehåll vi producerar är oberoende och baserat på objektiva kriterier. Vår process involverar en omfattande insamling och granskning av seriösa källor. Genom att analysera experttester, konsumentrecensioner, forum och magasin på både digitala och traditionella plattformar sammanfattar vi aktuell information som hjälper dig att fatta välgrundade köpbeslut anpassade efter dina användarbehov. Läs mer om oss och hur vi arbetar.

Vi och vårt researchteam har tillsammans undersökt och bedömt de inkomstförsäkringar som finns tillgängliga på den svenska marknaden just nu. De faktorer vi framför allt tittat på är:

 • Den maximala månadslönen den som ansöker kan ha
 • Vilka villkor för ersättningsbelopp och ersättningstid som försäkringsbolaget har
 • Hur långa kvalificeringstiden är
 • Vad inkomstförsäkringen kostar
 • Om försäkringsbolaget erbjuder några tilläggstjänster
 • Hur tillgänglig och hjälpsam kundservicen är

I just det här fallet har vi enbart baserat urvalet i vår topplista på vår egen bedömning och undersökning av de olika bolagen och deras villkor. Anledningen till det är eftersom det inte funnits tillräckligt många användarbetyg att utgå efter.

Du kan själv jämföra de olika försäkringsbolagen i vår jämförelsetabell längst ner på sidan. Här har vi ställt dem sida vid sida för att det ska bli enklare att få en överblick av hur de skiljer sig åt.

I recensionerna av inkomstförsäkringarna går vi närmare in på varför vi har valt just det här alternativet och vilken typ av kund det passar bäst för. Här kan du också se de största för- och nackdelarna med respektive försäkringsbolag.

1. Unionen- För extra höga löner

 • Maximal månadslön: 60 000 kronor (150 000 kronor med tillägg)
 • Ersättningstid: 150 dagar (200 dagar med tillägg)
 • Kvalificeringstid: 12 månader
Unionen

En inkomstförsäkring som gäller även vid uppsägning

Unionen är ett fackförbund för egenföretagare och tjänstemän i den privata sektorn. Här kan du som tjänar max 60 000 kronor i månaden teckna en förmånlig inkomstförsäkring som skyddar vid inkomstbortfall, även om du säger upp dig själv. Unionens inkomstförsäkring ger dig upp till 80 procent av din tidigare lön i ersättning. Du kan också teckna Unionens tilläggsförsäkring om du vill försäkra en lön upp till 150 000 kronor/mån.

Den här inkomstförsäkringen passar egenföretagare och tjänstemän i privat sektor. Den ingår också som en del av medlemskapet i Unionen med möjligheter att öka ersättningen med olika tilläggsförsäkringar.

FÖRDELAR

 • Går att få ersättning även om du säger upp dig.
 • Tilläggsförsäkring som höjer antalet ersättningsdagar och maxlön.
 • Kostar bara från 50 kronor i månaden.

NACKDELAR

 • Ingen möjlighet till ersättning för dig över 65 år.
 • Kundservicen kunde varit bättre.

Ersättning i upp till 150 dagar

I grundvillkoren kan du få ersättning på 80 procent av din lön i maximalt 150 dagar hos Unionen. Det finns dock ett tillägg du kan teckna – Tilläggsförsäkringen – som ökar antalet ersättningsdagar till 200. Det här tillägget ökar också den maximala månadsinkomsten till maximalt 150 000 kronor. Även med tilläggsförsäkringen gäller 80 procent av din tidigare lön.

Kostnaden för Unionens inkomstförsäkring är bara 50 kronor per månad om du tjänar upp till 60 000 kronor i månaden. Du som tjänar mer och tecknar tilläggsförsäkringen betalar 100 kronor i månaden.

Räkneexempel

Låt säga att du har en bruttolön på 45 000 kronor, vilket ger en nettolön på 34 601 kronor. De hundra första dagarna får du ut cirka 19 000 kronor från A-kassan efter skatt, och därefter sjunker ersättningen cirka 16 000 kronor per månad. Med Unionens inkomstförsäkring får du 6 477 kronor extra i månaden de första 100 dagarna, utöver ersättningen från A-kassan. Därefter får du 9 429 kronor i 50 dagar. Tecknar du tilläggsförsäkringen får du ersättning i ytterligare 50 dagar.

Det här är bara ett räkneexempel. Tänk på att den ersättningsgrundande lönen kan skilja sig åt beroende på a-lassa. Detsamma gäller skatten du betalar.

Villkor för att försäkra dig hos Unionen

För att kunna teckna en inkomstförsäkring hos Unionen måste du vara:

 • Medlem i en A-kassa (behöver inte vara Unionens)
 • 65 år eller yngre
 • Medlem i fackförbundet Unionen

För att sedan ha rätt till utbetalning från din inkomstförsäkring måste du vara medlem i A-kassan samt i Unionens fackförbund sedan minst 12 månader. Du ska också ha arbetat minst 80 timmar per månad i en sammanhängande period på 12 månader innan arbetslösheten. Om du uppfyller dessa krav betalas din inkomstförsäkring ut från och med samma dag som dina arbetslöshetsersättningsdagar börjar gälla.

Räkna på inkomstförsäkring nu:

2. Ledarna- Bra för chefer

 • Maximal månadslön: 80 000 kronor (120 000 kronor med tillägg)
 • Ersättningstid: 150 dagar (250 dagar med tillägg)
 • Kvalificeringstid: 12 månader
Ledarna

Värdefullt för dig som är ledare

Ledarna är precis som namnet antyder ett fackförbund som riktar sig till chefer, coacher och andra ledare. Deras inkomstförsäkring ger dig med en månadslön på upp till 120 000 kronor ersättning i upp till 250 dagar. I medlemskapets månadsavgift ingår också rättshjälp, chefsrådgivning, avtalsgranskning och mycket mer.

Det här är ett bra val för dig som är chef, då inkomstförsäkringen ingår i ditt fackmedlemskap. Medlemskapet har ingen uppsägningstid och du har själv möjlighet att påverka ersättningen. Tjänar du över 80 000 kronor och vill teckna tilläggsersättningen kostar det 175 kronor extra i månaden för 150 dagar, och 504 kronor om du även vill ha de extra 100 dagarna. Om du istället tjänar under 80 000 kronor men vill ha 100 extra ersättningsdagar kostar det 148 kronor extra i månaden.

FÖRDELAR

 • Inkomstförsäkringen gäller automatiskt som medlem hos Ledarna.
 • Tilläggsförsäkring med mer tid och större inkomst.
 • Även rättshjälp, chefsrådgivning och avtalsgranskning ingår.

NACKDELAR

 • Hög månadskostnad.

Hög månadslön i det grundläggande skyddet

Det grundläggande skyddet i Ledarnas inkomstförsäkring ger dig med en månadslön på max 80 000 kronor ersättning på 80 procent i 150 dagar. Du kan dock teckna en tilläggsförsäkring som höjer maxlönen till 120 000 kronor och dagarna till 250.

I din medlemsavgift hos Ledarna ingår förbundsavgift, branschföreningsavgift och även den grundläggande inkomstförsäkringen. Medlemskapet varierar i pris beroende på bransch, men för de flesta branscher är den cirka 330 kronor i månaden.

Räkneexempel

Om vi tar samma exempel som i Unionen, det vill säga att du har en bruttoinkomst på 45 000 kronor per månad skulle du få ut cirka 25 694 kronor i månaden dag 1 till och med dag 150. Utan inkomstförsäkringen från Ledarna skulle ersättningen istället varit ungefär 19 260 kronor, och efter dag 101 till och med dag 150 skulle ersättningen sjunkit till 16 300 kronor per månad.

Lägger du till tillägget Tid får du samma ersättning (25 694 kronor) i upp till maximalt 200 dagar. Därefter sjunker ersättningen till 22 646 kronor dag 201 till och med dag 250.

Villkor för att försäkra dig hos Ledarna

När du blir medlem hos Ledarna ingår inkomstförsäkringen automatiskt. För att få utbetald ersättning när du blir arbetslös gäller det att din A-kassa bedömer att du har rätt till ersättning. Eftersom A-kassan aldrig kan beräknas på en högre månatlig inkomst än 80 procent av 33 000 kronor får du utbetalning från inkomstförsäkringen för beloppet som överstiger det.

Inkomstförsäkringen hos Ledarna följer A-kassans beslut. Om du exempelvis sagt upp dig utan giltigt skäl och därför får ”avstängda dagar” från A-kassan, gäller även detta för inkomstförsäkringen.

Räkna på inkomstförsäkring nu:

3. Accept- Längst ersättningstid

 • Maximal månadslön: 100 000 kronor
 • Ersättningstid: 300 dagar
 • Kvalificeringstid: 12 månader
Accept

En inkomstförsäkring för alla

Oavsett vilken A-kassa du tillhör är du välkommen att teckna inkomstförsäkring hos det privatägda försäkringsbolaget Accept. Du behöver inte heller vara fackansluten för att teckna en privat inkomstförsäkring hos bolaget.

Accept passar dig som letar efter en flexibel privat inkomstförsäkring som välkomnar olika typer av medlemmar. Det finns inga krav på vilken A-kassa du måste tillhöra och du behöver inte heller vara medlem i ett fackförbund. Genom Accepts Plusförsäkring kan du som redan har en facklig basförsäkring dessutom förlänga antalet ersättningsdagar till 300, vilket är den längsta ersättningstiden i vår topplista.

FÖRDELAR

 • Få ersättning i upp till 300 dagar.
 • Inkomstförsäkring för alla, oavsett bransch.
 • Individuell premie.

NACKDELAR

 • Du kan inte få inkomstförsäkring om du är över 55 år.

Ersättning i upp till 300 dagar

Hos Accept har du möjlighet att få ersättning i så mycket som 300 dagar, vilket motsvarar mer än ett års utbetalningar. För att Accepts inkomstförsäkring ska vara ett bra val för dig bör du inte tjäna mer än 100 000 kronor i månaden.

Kostnaden för inkomstförsäkringen hos Accept räknas ut baserat på uppgifter som du lämnar; personnummer, månadslön, utbildningsnivå. Du behöver också uppge vilken A-kassa och vilket fackförbund (om något) du tillhör. Du beräknar själv enkelt priset på Accepts hemsida.

Räkneexempel

Har du 45 000 kronor i bruttolön får du ut cirka 18 850 kronor netto av din A-kassa från dag 1 till 100. Utöver detta får du med Accepts inkomstförsäkring 6 750 kronor extra varje månad. Från dag 101 till och med 200 minskar ersättningen från A-kassan till cirka 15 900 kronor medan ersättningen från inkomstförsäkringen ökar till 9 690 kronor. Från dag 201 till och med 300 får du samma ersättning från A-kassan samt 6 605 kronor från Accept.

Villkor hos Accept

Du kan teckna en inkomstförsäkring hos Accept om du:

 • Har varit tillsvidareanställd i minst 12 år (gäller för dig som ansöker om inkomstförsäkringen för anställda)
 • Är medlem i en A-kassa
 • Inte är äldre än 55 år
 • Inte har fått A-kassa de två senaste åren

För att kvalificera dig för Accepts inkomstförsäkring behöver du ha haft försäkringen i minst 12 månader. Du kan dock inte få ersättning om du säger upp dig själv. För företagare gäller att ditt företag inte har några betalningsanmärkningar och kvalifikationstiden är 18 månader i stället för 12.

Räkna på inkomstförsäkring nu:

Vanliga frågor om Inkomstförsäkring

Det finns inkomstförsäkringar som har mycket höga maxtak – Accept har exempelvis 100 000 kronor och Ledarna upp till 120 000 kronor. Ersättningen som betalas ut från inkomstförsäkringen är normalt högst 80 procent av din lön, med andra ord 80 000 kronor om du tidigare har tjänat 100 000 kronor i månaden.

Den räknas ut baserat på hur mycket du tjänat innan arbetslösheten. Som högst brukar en inkomstförsäkring kunna ersätta 80 procent av din lön.

Har du en bra lön idag är det särskilt viktigt att teckna en separat inkomstförsäkring vid sidan av din A-kassa. Eftersom inkomstförsäkringen fungerar som ett komplement till A-kassan ser den till att den ekonomiska smällen inte blir lika allvarlig om du skulle förlora din inkomst.

Vad är en inkomstförsäkring?

Om du är medlem i en A-kassa har du rätt till ersättning vid arbetslöshet. Det är samtidigt ett krav för att kunna teckna en inkomstförsäkring, vilket vi ska återkomma till lite senare.

A-kassan ger dig en procentuell ersättning av din tidigare lön vid arbetslöshet. Under de första 200 dagarna av ersättningsperioden får du maximalt 1 200 kronor i ersättning per dag från A-kassan. Efter det är maxtaket 1 000 kronor per dag.

Har du en hög lön i dag kan det därför bli rejält kännbart om du skulle bli arbetslös och bara har A-kassan att leva på. Genom att du kompletterar A-kassan med en inkomstförsäkring ser du till att fallet blir mjukare när du står utan din vanliga inkomst.

Detta krävs för att få ersättning

Det finns vissa krav du behöver uppfylla för att kunna teckna en inkomstförsäkring. De kan skilja sig något mellan olika försäkringsbolag och fackförbund, men i grunden är de ganska lika.

1. Du måste vara medlem i en A-kassa

För det första måste du vara medlem i en A-kassa för att kunna teckna en inkomstförsäkring. Inkomstförsäkringen är nämligen tänkt att vara ett komplement till din A-kassa och går alltså inte att teckna och använda utan ett medlemskap i en arbetslöshetskassa.

2. Inkomstbortfallet måste vara frivilligt

På samma sätt som du bara kan få A-kassa om du ofrivilligt förlorat arbetet kan du inte nyttja din inkomstförsäkring om du exempelvis sagt upp dig. Det finns dock undantag och vissa aktörer kan bedöma situationen annorlunda, beroende på vad som föranlett att du förlorat arbetet.

3. Du måste uppfylla kvalificeringstiden

Många försäkringar täcker dig från den dag du tecknar dem, men det gäller inte för inkomstförsäkringar. För att kunna få ut några pengar måste du uppfylla en viss kvalificeringstid, alltså hur länge du haft försäkringen innan du ber om ersättning. Det är vanligt att kvalificeringstiden är 12 månader.

4. Du måste ha arbetat det senaste året

Ska du kunna få ersättning från din inkomstförsäkring ska du ha arbetat i någon omfattning under de senaste 12 månaderna.

5. Ersättningen får inte var nyttjad under de senaste 12 månaderna

Du ska inte ha fått ersättning från din inkomstförsäkring under de senaste 12 månaderna om du vill ha rätt till den. Har du tidigare fått ersättning från din inkomstförsäkring och börjat jobba igen måste du alltså jobba i minst ett år innan du kan få ersättning på nytt.

Hitta rätt inkomstförsäkring

Som du ser ovan finns det en hel del krav du behöver uppfylla för att du ska ha rätt till pengar från din inkomstförsäkring.

En inkomstförsäkring är med andra ord inte ett ekonomiskt skydd om du skulle nekas A-kassa. Istället är det ett komplement för dig som tjänar bra och som vill minska den ekonomiska smällen om du blir utan jobb.

Om du redan idag har stora utgifter, lån eller för all del ett stort sparande är det en trygghet att skaffa en inkomstförsäkring.

Läs gärna mer om de tre aktörer som enligt oss erbjuder de bästa inkomstförsäkringarna just nu. Välj den som passar just dig och din ekonomiska situation bäst.

Jämför specifikationer

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
Utmärkelse: För extra höga lönerBra för cheferLängst ersättningstid
Produkt: UnionenLedarnaAccept
Betyg:
Maximal månadslön:60 000 kronor (150 000 kronor med tillägg)80 000 kronor (120 000 kronor med tillägg)100 000 kronor
Ersättningstid:150 dagar (200 dagar med tillägg)150 dagar (250 dagar med tillägg)300 dagar
Kvalificeringstid:12 månader12 månader12 månader

Liknande tester

test av hundförsäkring

Jämför 7 hundförsäkringar med högst kundbetyg och bäst villkor.

bästa kattförsäkringen

4 bästa kattförsäkringarna enligt betyg och villkor.

glad familj (hemförsäkring)

Jämför 4 hemförsäkringar som skyddar dig och ditt hem.

krockad bil - bästa bilförsäkringen

Jämför 5 bilförsäkringar med hög kundnöjdhet

villaförsäkring

Jämför de bästa villaförsäkringarna enligt villkor och betyg.

olycksfallsförsäkring

Här är årets bästa olycksfallsförsäkringar.

test av reseförsäkring

Jämför 3 topprankade reseförsäkringar.

Testvinnare - Inkomstförsäkring