Vilken är den bästa kaffebryggaren?

Vi har granskat marknadens utbud av kaffebryggare och utsett Moccamaster KB952AO till bäst i test enligt kundomdömen och expertrecensioner. Denna kaffebryggare är energisnål och brygger 10 koppar kaffe på bara 6 minuter.

I vår sammanställning av kaffebryggare kan du läsa mer om alla testvinnare i olika kategorier. Här har vi även satt ihop en enkel köpguide med information som kan hjälpa dig att göra rätt val.

Välj produkter att jämföra

Sortera efter

Moccamaster KB952AO
Moccamaster KB952AO
 • Brygger 10 koppar på 6 minuter
 • Avstängning efter 40 minuter
 • Energisnål
Rekommenderad affär:
Philips Grind & Brew HD7769/00
Philips Grind & Brew HD7769/00
 • Integrerad malkvarn
 • Brygger upp till 12 koppar
 • Värmehållning upp till 2 timmar
Rekommenderad affär:
Electrolux EKF7800
Electrolux EKF7800
 • Självrengöring
 • Hög kapacitet
 • Inbyggd timer
Rekommenderad affär:

Kaffebryggare: 3 bryggare i test

av Marcello Rongione Senast uppdaterad : Aug 13, 2020

De allra flesta startar sin morgon med en god kopp kaffe. Faktum är att vi Skandinaver statistiskt sett dricker mest kaffe i hela världen! Enligt Expertvalet dricker bara vi svenskar i genomsnitt 3,2 kaffekoppar per dag och person.

Med andra ord är det inte så konstigt att vi har höga krav på våra kaffebryggare. Dock kan dessa krav se aningen olika ut. Vissa kaffedrickare vill att det ska gå snabbt utan krångel, andra är ute efter en riktig smakupplevelse.

Oavsett vilken typ av kaffeälskare du är har vi utsett tre kaffebryggare som passar de flesta behov och hushåll. Genom att markera de olika modellerna i sammanställningen ovan kan enkelt du jämföra deras egenskaper och prestanda.

Lite längre ner i denna artikel hittar du detaljerad information om samtliga modeller och även en grundlig guide inför ditt inköp av kaffebryggare.

1. Moccamaster KB952AO- Bäst i testet

bäst i test kaffemaskin
  • Antal koppar: 10 st
  • Effekt: 1520 watt
  • Värmeelement: Ja, 2 st
  • Automatisk avstängning: Ja
  • Kanna: Glas
  • Värmehållning: Ja
  • Godkänd av ECBC: Ja

Moccamaster KB952AO har toppat många tidigare experttester samtidigt som den fått högsta möjliga betyg av konsumenterna själva. Att denna kaffebryggare står som vinnare i kategorin Bäst i testet 2020 är inte särskilt förvånande.

Tack vare sin stilrena och tidlösa design passar Moccamaster in i många hushåll och du kan räkna med utmärkt kaffe varje gång. Denna kaffebryggare kommer i flera olika färger och med tanke på dess höga kvalitet ligger den ändå i en bra prisklass.

Moccamaster grundades under mitten av 1960-talet och har sedan länge varit en av de allra främsta filterbryggarna på marknaden. Idag finns det många olika modeller med olika funktioner att välja bland, men designen är i princip alltid densamma.

Design

Moccamaster KB952AO har tidlös och modern design som gör att den passar in i de flesta hem. Modellen kommer dessutom i tre olika färger – vit, silver och svart.

Själva bryggaren är gjord av tåligt aluminium som klarar av både repor och stötar. Filterbehållaren är tillverkad av plast och glaskannan är elegant utformad med ett bekvämt handtag och ett munstycke som förhindrar spill.

Bryggning

På bara sex minuter kan Moccamaster KB952AO brygga upp till tio koppar kaffe – alltså 1,25 liter kaffe. På så sätt kan hela sällskapet få en välförtjänt kaffekopp på kort tid.

Temperaturen på det färdiga kaffet ligger alltid mellan 92 och 96 grader, vilket är den ultimata temperaturen för att få bra kaffe.

Droppstopp

Moccamaster KB952AO har en automatisk droppstopp-funktion i tre olika lägen som förhindrar att värmeelementet skadas av kaffedroppar. Droppstoppet kan även påverka de aromer som frisläpps under själva bryggningen.

Värmeelement

Denna filterbryggare är utrustad med två stycken värmeelement för ultimat bryggning och värmehållning. Det ena värmeelementet värmer upp vattnet mellan 92-96 grader och det andra elementet håller ditt nybryggda kaffe varmt länge.

Automatisk avstängning

Tack vare den automatiska avstängningen behöver du aldrig vara orolig över att du glömt stänga av din kaffebryggare. Om du inte använt bryggaren på 40 minuter kommer den att stängas av per automatik. Det övre värmeelementet kommer dessutom att slås av så fort behållaren är tom.

Bortsett från att denna funktion minskar brandrisken hjälper den dig även att spara el. Samtidigt är Moccamaster KB952AO en mycket energisnål bryggare vars årsförbrukning ligger på så lite som 65 kWh/år.

Slutsats

Det finns en anledning till varför denna filterbryggare från Moccamaster är en av de mest populära på marknaden. Bortsett från att dess tidlösa design och förmåga att brygga upp till tio koppar på sex minuter är den lättanvänd, säker och energisnål.

 • Kraftfull kaffebryggare som är godkänd av (ECBC) European Coffee Brewing Centre.
 • Brygger upp till 10 koppar kaffe på bara 6 minuter.
 • Låg energiförbrukning (rekommenderas av Energimyndigheten).
 • Ingen timer.

Bäst pris hos:

2. Philips Grind & Brew HD7769/00- Bästa premiumval

Philips Grind & Brew HD7769/00
Philips Grind & Brew HD7769/00
  • Antal koppar: 12 stycken
  • Effekt: 1000 watt
  • Kanna: Glas
  • Integrerad malkvarn: Ja
  • Värmehållning: Ja
  • Timer: Ja
  • LCDdisplay: Ja

Vinnare i kategorin Bästa premiumvalet är Philips Grind & Brew HD7769, en bryggare i den högre prisklassen som ger dig exakt det du betalar för. Här kan du mala dina egna kaffebönor – till och med två olika sorter – och njuta av en perfekt kaffekopp varje dag.

Om du är petig med ditt kaffe är detta helt klart en modell att titta närmare på. Den är inte mycket dyrare än Moccamastern och dessutom utrustad med ett flertal extra funktioner.

Design

Philips HD7769 har en enkel, men modern design med en kropp av aluminium, en behållare av plast och en kanna av glas med ett ergonomiskt handtag.

Tack vare sin minimalistiska design passar denna bryggare in i många hem, men tyvärr går den inte att få i andra färger, vilket är möjligt med Moccamastern.

Bryggning

Med denna kaffebryggare kan du brygga upp till 12 koppar åt gången på bara 10 minuter. Den är alltså inte lika snabb som Bäst i test-vinnaren, men samtidigt brygger den fler koppar.

Philips HD7769 har en integrerad malningskvarn, vilket innebär att du kan mala dina egna kaffebönor för att få det perfekta kaffet. Du kan dessutom välja mellan 9 olika malningsgrader.

Den delade behållaren gör det möjligt för dig att mala två olika sorters bönor samtidigt. Gillar du att experimentera med olika kaffesorter är detta alltså en modell för dig.

Om du vill använda köpt nymalet kaffe går det också att bra. Då stänger du bara av kvarnen och häller i det andra kaffet. Självklart är även denna modell utrustad med en droppstopp-funktion för att bevara värmeelementet.

Aromfördelare

I bryggarens glaskanna finns ett munstycke som cirkulerar och fördelar det nybryggda kaffet jämnt när det rinner ner i kannan. Detta gör att även aromerna från kaffet finfördelas för bästa resultat.

Justerbar kaffestyrka

Philips HD7769 är perfekt för dig som gillar extra starkt kaffe vissa dagar och mildare andra dagar. Här finns nämligen en funktion som tillåter dig att justera styrkan på kaffet såväl som antalet koppar du vill brygga.

Med bara en knapptryckning kan du välja att få ditt kaffe milt, medelstarkt eller starkt.

Timer

Gillar du att vakna till lukten av nybryggt kaffe? Det kan du göra med Philips HD7769. Med hjälp av bryggarens timer kan du själv ställa in när du vill att kaffet ska vara klart – det enda du behöver göra är att förbereda bryggaren innan du går och lägger dig.

Värmehållning

Philips HD7769 håller ditt kaffe varmt länge – om du vill det. Här kan du nämligen ställa in värmehållning på 10 minuter upp till hela två timmar. På så sätt behöver du inte brygga nytt kaffe om suget kickar in snabbt.

Automatisk avstängning

Med hjälp av bryggarens automatiska avstängning behöver du aldrig vara orolig över att lämna kaffebryggaren på. Om du inte använt bryggaren på ett tag kommer den nämligen att stänga av sig själv, en funktion som sparar oro såväl som energi.

Slutsats

Med Philips HD7769 kan du räkna med att varje kaffekopp bjuder på en utmärkt smakupplevelse. Detta är helt klart en modell för den kräsne som vill ha sitt kaffe på ett speciellt sätt.

Bortsett från att du själv har möjlighet att mala två olika bönsorter samtidigt kan du även ställa in en timer så att kaffet är alltid är klart när du vill ha det. Det enda som är lite synd är att bryggaren inte är ECBC-certifierad.

 • Integrerad kvarn tillåter dig att mala upp till två olika typer av kaffebönor.
 • Välj själv vilken stryka du vill ha på kaffet.
 • Timern gör att du kan vakna upp till nybryggt kaffe varje morgon.
 • Tar lite längre tid på sig att brygga kaffet.

Köp nu hos:

3. Electrolux EKF7800- Bästa budgetvalet

Electrolux EKF7800
  • Antal koppar: 12 stycken
  • Effekt: 1080 Watt
  • Automatisk avstängning: Ja
  • Kanna: Glas
  • Värmehållning: Ja
  • Löstagbar vattentank: Ja
  • Rengöringsprogram: Ja

Med Electrolux EKF7800 får du mycket kaffebryggare för pengarna. Denna modell har dessutom fått höga poäng i experternas tester och goda betyg av användarna själva. Trots det låga priset har denna bryggare många funktioner och finesser.

Om du har en stram budget, men ändå vill njuta av riktigt bra kaffe kan Electrolux EKF7800 vara ett utmärkt alternativ. Bortsett från att den är lätt att använda ger den dig gott kaffe vid varje bryggning.

Design

Electrolux EKF7800 är tillverkad av rostfritt stål och plast, vilket gör den extra hållbar och tålig. Bryggarens stora bas gör den dessutom extra stabil och glaskannans breda handtag ger ett bra grepp.

Bryggarens vattenkanna, som är gjord av plast, är dessutom avtagbar för en smidigare vattenpåfyllning.

Bryggning

Electrolux EKF7800 brygger upp till 12 koppar åt gången med en vattentemperatur på mellan mellan 92 och 96 grader. Det varma vattnet fördelas jämt över kaffet vid varje bryggning för ett optimalt resultat.

Justerbar kaffestyrka

Med Electrolux EKF7800 kan du själv justera kaffestyrkan via den smarta LCD-displayen. Där kan du välja mellan två stycken olika nivåer – vanlig eller stark. På så sätt kan du alltid få en lite starkare kopp när du behöver det.

Timer

Bryggarens inbyggda timer gör det möjligt för dig att vakna upp till doften av nybryggt kaffe varje morgon utan att behöva lämna sängen. Du behöver bara göra iordning kaffebryggaren kvällen innan och ställa in en tid då du vill att ditt kaffe ska vara klart.

Värmehållning

Electrolux EKF7800 erbjuder tre olika lägen för värmehållning – låg, medium och hög. På så sätt kan du hålla kaffet varmt under en längre tid om det skulle behövas.

Automatisk avstängning

Kaffebryggaren stänger automatiskt av sig själv efter 40 minuter om du inte använder den. Därmed behöver du inte oroa dig över att ha lämnat den på om du till exempel varit försenad till jobbet. Den automatiska avstängningen minskar risken för olyckor samtidigt som den sparar dig energi.

Självrengöring

Electrolux EKF7800 är utrustad med självrengöring, vilket innebär att den avkalkas automatiskt med en enkel knapptryckning. Detta är en mycket förmånlig funktion eftersom kaffebryggaren bör avkalkas regelbundet för längsta hållbarhet.

Vattenfilter

Ytterligare en förmånlig funktion är det inbyggda vattenfiltret som filtrerar vattnet under bryggningsprocessen. Vattenfiltersystemet går självklart att byta ut och med bara en knapptryckning kan du ta reda på när det är dags för ett byte.

Slutsats

Att Electrolux EKF7800 är ett utmärkt budgetval råder det inga tvivel om – här får du mycket kaffebryggare för pengarna. Tack vare bryggarens många funktioner kan du njuta av en god kopp kaffe varje dag, inte minst när du vaknar tack vare den inbyggda timern.

 • Självrengöring gör att du inte behöver tänka på avkalkning.
 • Välj mellan tre olika lägen för värmehållning.
 • Programmera kaffebryggningen i förväg med den inbyggda timern.
 • Ingen malkvarn.

Bäst pris hos:

Guide: Innan du köper kaffebryggare

Om du vill hitta den bästa kaffebryggaren för just ditt behov och hem finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Du bör inte köpa vilken kaffebryggare som helst utan jämföra både funktioner och prestanda. På så sätt kan du hitta en modell som blir en kär vän i många år framöver.

Nedan har vi sammanställt en hjälpsam guide som kan vara bra att läsa igenom innan du bestämmer dig för en kaffebryggare. Här kommer vi bland annat att gå igenom vilka olika typer av kaffebryggare du kan välja mellan, men också vilka funktioner som är viktigare än andra.

Olika varianter av kaffebryggare

Kaffebryggare kommer i en rad olika utföranden som kan skilja sig åt en hel del. Några av de vanligaste modellerna är:

 • Pour-over bryggare. I denna modell häller du först i 10 procent av den totala vattenmängden i kaffet som du sedan låter stå. Därefter häller du försiktigt i resten av vattnet och låter det rinna igenom.
 • Pressbryggare. Här häller du i både kaffe och vatten samtidigt. Detta pressas sedan ned via ett inbyggt filter.
 • Elbryggare/perkulator. Dessa kaffebryggare har ett inbyggt filter som du lägger kaffet i. Därefter fyller du kannan med vatten och under bryggningen spolas vattnet genom filtret och kaffet.
 • Filterkaffebryggare. Detta är den vanligaste typen av kaffebryggare där kaffet placeras i ett kaffefilter som placeras i en filterbehållare. Vattnet häller du upp i en separat vattenbehållare som sedan tar sig ner i en kanna via kaffefiltret.

Dyr eller billig kaffebryggare?

Du bör naturligtvis välja en kaffebryggare efter din budget, dock bör du vara medveten om att ett högre pris ofta innebär bättre prestanda och funktioner.

En enklare kaffebryggare i den lägre prisklassen kan vara ett alternativ för den som främst bryr sig om koffeinet och som inte behöver extra finesser. Dessa bryggare gör vad de ska, men räkna med en kortare livslängd.

Bryr du dig om kvaliteten på ditt kaffe bör du se dig om efter en aningen dyrare modell – du får trots allt vad du betalar för. Lite dyrare kaffebryggare är ofta utrustade med moderna funktioner som kan brygga riktigt gott kaffe.

När du väljer modell bör du först och främst ta hänsyn till vilka krav du själv har på ditt kaffe. Självklart bör du även utgå ifrån din personliga budget, men tänk på att pris påverkar kvalitet såväl som hållbarhet.

Kaffebryggarens vanligaste funktioner

Medan vissa kaffebryggare håller sig till den huvudsakliga uppgiften – att brygga kaffe – finns det modeller tar kaffebryggandet ett steg längre. Mer avancerade bryggare är nämligen utrustade med moderna funktioner, till exempel:

 • Reglage för kaffestyrka. Genom att välja styrka kan du alltid få ditt kaffe precis så starkt som du vill ha det.
 • Timer. Med en inbyggd timer kan du alltid ha ditt kaffe klart när du kommer hem från jobbet eller när du kliver upp på morgonen.
 • Varmhållning. Denna funktion gör att kaffet håller sig varmt längre, så att du inte behöver brygga nytt gång på gång.
 • Temperaturfunktion. Majoriteten av dagens kaffebryggare är utrustade med denna finess som ser till att vattnet har precis rätt temperatur i bryggningen. Den optimala temperaturen för att få ett riktigt gott kaffe än nämligen mellan 92 och 96 grader.
 • Avstängningsfunktion. När du inte använt maskinen under en viss tid kommer den att stängas av automatiskt. Detta är en mycket viktig säkerhetsfunktion eftersom den kan förhindra bränder i hemmet.

Kaffebryggaren och ECBC-certifiering

ECBC (European Coffee Brewing Centre) är ett kaffelaboratorium som gör oberoende tester på kaffebryggare. Om kaffebryggaren är ECBC-certifierad kan du räkna med att den brygger gott kaffe och att själva maskinen är tillverkad av god kvalitet.

Det finns vissa riktlinjer kaffebryggare måste förhålla sig till för att kunna få en certifiering av ECBC:

 • Kaffet måste bryggas mellan 6 och 8 minuter.
 • Bryggtemperaturen måste vara mellan 92 och 96 grader.
 • Koncentratet av kaffet ska vara mellan 1,30 och 1,55 procent under bryggningen.
 • Aromen som frigörs från kaffet ska vara mellan 18 och 22 procent.

Så får du perfekt kaffe - varje gång (Tips!)

Även om du har investerat i en riktigt bra kaffebryggare finns det saker du kan göra för att uppnå den perfekta kaffekoppen. Här kommer våra bästa tips.

 • Välj nymalet kaffe. Använd helst nymalet kaffe för bästa smakupplevelse. Om inte, se till välja väl förseglat bryggkaffe.
 • Använd oblekt kaffefilter. Eftersom blekningen kan ta smak rekommenderar vi att du använder ett oblekt kaffefilter.
 • Blöt kaffefiltret innan användning. På så sätt undviker du att filtret lämnar smak i kaffet.
 • Håll kaffebryggaren fräsch. Håll din kaffebryggare avkalkad och rengör den noggrant med jämna mellanrum.
 • Drick omgående. Kaffet bör drickas inom 1 till 8 minuter efter bryggning.

Förvaring av kaffe

För att ditt kaffe ska hålla sig fräscht och ge bra smak så länge som möjligt bör du förvara det i en lufttät glasburk. Du bör även förvara kaffet i kylskåpet eftersom det håller sig bäst i svala miljöer.

Om du maler kaffebönor själv bör du brygga kaffet direkt efter malningen – det är nämligen då du får ut så mycket smak som möjligt.

Tillbehör:

Nedan hittar du några utvalda tillbehör som kan förbättra din kaffeupplevelse.

Urban To Go Cup 0,35 L Svart

Eva Solo To Go Cup 0,35 L

Köp nu
Blad Burk med skopa

Klong Blad Burk

Köp nu
kaffemugg mio

Blomus Kaffemugg

Köp nu
Blender

En viktig hjälpreda i köket.

bästa vattenkokaren

Bästa vattenkokaren - 3 modeller i test

Slow Cooker test

Slow Cooker test - 3 testvinnare

dammsugare bäst i test

Ett måste i varje städskåp.

robotdammsugare

Håller ditt hem fritt från damm.

handdammsugaren

Förenklar städningen i hemmet.

Bästa strykjärnet 2020

Slipp skrynkliga textilier.

Portabel AC test

Portabel AC test - 3 testvinnare

Liknande tester

Blender

En viktig hjälpreda i köket.

bästa vattenkokaren

Bästa vattenkokaren - 3 modeller i test

Slow Cooker test

Slow Cooker test - 3 testvinnare

dammsugare bäst i test

Ett måste i varje städskåp.

robotdammsugare

Håller ditt hem fritt från damm.

handdammsugaren

Förenklar städningen i hemmet.

Bästa strykjärnet 2020

Slipp skrynkliga textilier.

Portabel AC test

Portabel AC test - 3 testvinnare

Vanliga frågor och svar

En kaffebryggare hjälper dig att brygga gott kaffe på några minuter. Olika kaffebryggare har olika funktioner, men generellt sett fungerar själva bryggningen så här:

 • Fyll på med vatten i vattenbehållaren.
 • Lägg i så mycket kaffe du vill ha i filtret som du sedan placerar i kaffebehållaren.
 • När vattnet värms upp via värmeelementet ökar trycket. Vattnet stiger upp genom ett rör som sedan leder till kaffebehållaren.
 • Där pressas kaffet ut genom filtret ner i ned i kaffekannan.
 • När allt kaffe är klart kommer värmeplattan att hålla det varmt under en begränsad tid.

Alla har olika preferenser när det gäller smak på kaffet. Vissa har extra höga krav på sitt kaffe medan andra främst är ute efter koffeinet. Därför är det svårt att säga vilken kaffebryggare som ger godast kaffe.

Genom att läsa igenom vår sammanställning av testvinnande kaffebryggare kan du enklare hitta en modell som passar just dina kaffepreferenser.

Genom att rengöra din kaffebryggare regelbundet kan du förlänga dess livslängd samtidigt som du alltid får välsmakande kaffe. Bortsett från att avkalka kaffebryggaren regelbundet bör du även rengöra den invändigt och utvändigt.

Tvätta rent filterbehållaren och kannan med varmt vatten och diskmedel. Själva maskinen bör du torka av med en fuktig trasa.

Det finns olika metoder för att avkalka en kaffebryggare. De vanligaste sätten är att antingen köpa färdig avkalkningsvätska i affären eller att använda sig utav ättika eller bikarbonat.

Du bör avkalka din kaffebryggare med jämna mellanrum för att undvika ansamlingar av kalk. Kalk kan nämligen få kaffet att smaka dåligt samtidigt som det kan förkorta kaffebryggarens livslängd.

Om du vill förlänga livslängden på din kaffebryggare bör du avkalka den regelbundet, gärna 1 gång i månaden. Avkalkar du den mer sällan är det inte omöjligt att mögel och bakterier får fäste i kalken och sedan tar sig ner i kaffet.