Vilken är den bästa kattlådan 2024?

Peewee EcoHus är den bästa kattlådan just nu enligt vår bedömning Den här kattlådan med tak är faktiskt en helt nyskapande produkt – den är nämligen i det närmaste helt självrengörande Det enda du behöver göra är att tömma lådan med jämna mellanrum och fylla på med pellets Läs mer om Peewee EcoHus och tre andra bra kattlådor i vår sammanställning nedan!

Jämför specifikationer

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
image
Utmärkelse: Bäst i testVi rekommenderarBästa budgetvaletBästa stora kattlåda
Produkt: Peewee EcoHusModkat kattlådaTrixie VicoSavic Nestor Jumbo
Betyg:
Storlek:45 x 58 x 42 cm39,5 x 52,5 x 38 cm55,3 x 39 x 38,7 cm66,5 x 48,5 x 46,5 cm
Färg:Mörkblå/Vit, Grå/Vit, Lime/Vit, Cerise/Vit Svart, Blå, BrunSvart, Svart/Vit/Cappuccino, Rosa/Vit, Blå/Vit, Grön/VitLjusgrå/Vit, Mocca/Vit, Ljusblå/Vit

1. Peewee EcoHus - Bäst i test

 • Storlek: 45 x 58 x 42 cm
 • Färg: Mörkblå/Vit, Grå/Vit, Lime/Vit, Cerise/Vit
kattlåda Peewee EcoHus
Peewee EcoHus

Pewee EcoHus är en ganska revolutionerande produkt, åtminstone i världen av kattlådor.  Den här lådan med tak fungerar inte riktigt som vanliga kattlådor – den använder nämligen pellets istället för kattsand. Och inte vilka pellets som helst.

Dessa specialpellets absorberar kattens urin och faller sönder till sågspån. Det gör renhållningen mycket enkel för dig, som bara behöver tömma den understa delen av lådan. Den översta delen hålls alltid torr och ren, eftersom kattens urin försvinner ner till underdelen genom små hål.

I princip helt luktfri

Peewee EcoHus har en hel drös femstjärniga recensioner från kattägare på exempelvis Zooplus och Amazon. Många skriver att de är förbluffade över hur väl tekniken med pellets faktiskt fungerar.

Främst lyfter de dock att de äntligen hittat en kattlåda som effektivt neutraliserar odör och att den är i det närmaste luktfri. Den enda lukten de beskriver är doften av sågspån, vilket förstås är betydligt behagligare än ammoniakdoftande katturin.

Dessutom bidrar pelletslösningen till att du slipper sand på golvet, vilket även flera kunder nämner som särskilt positivt. Med mängder av positiva omdömen, och i princip inga negativa, känner vi oss mycket trygga med att ge Peewee Ecohus utmärkelsen Bäst i test.

 • Träpellets istället för sand.
 • Nästan helt och hållet självrengörande.
 • Många positiva omdömen.
 • I princip luktfri.
 • Vi hade gärna sett en XL-version.

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • 30 dagars öppet köp.
 • Snabb leverans.

2. Modkat kattlåda - Vi rekommenderar

 • Storlek: 39,5 x 52,5 x 38 cm
 • Färg: Svart, Blå, Brun
Modkat kattlåda

Modkats slogan är ”Where modern cats do their business”, och det här är verkligen en kattlåda med nytänkande och modern design. Konstruktionen har vi aldrig sett tidigare hos en kattlåda, där ingången är i taket på en låda, som katten måste hoppa ner i.

Till skillnad från de flesta andra kattlådor kan Modkat med fördel användas i andra rum än bara på toaletten. Den snygga lådan smälter lätt in överallt, och konstruktionen gör dessutom att katten inte kan krafsa ut någon sand på golvet.

För att rengöra kattlådan lyfter du bara av locket och gör rent med den medföljande spaden. Och för en mer grundlig rengöring kan du lyfta ur behållaren med handtagen och på så vis enkelt tömma den i soptunnan.

Kattägarna ger högsta betyg

Kunderna på Zooplus.se är överlag mycket nöjda med produkten och merparten ger lådan faktiskt högsta betyg. De gillar framför allt att man slipper städa upp sand på golvet.

Användarna menar att kattlådan är enkel för katterna att förstå sig på, även om du till en början kan behöva visa dem hur den fungerar. De användare som ger lägre betyg gör det nämligen just för att deras katt inte förstått sig på den ska använda lådan.

Så länge du inte har en äldre eller större katt som kan få svårt att hoppa ner i den här lådan är den ett mycket intressant val. Extra bra passar den dig som gillar innovativa lösningar och gärna slipper sand på golvet. Den är dessutom utan tvekan snyggast i vår jämförelse!

 • Innovativ konstruktion där katten hoppar ner i lådan.
 • Stilren design.
 • Slipp städa upp sand på golvet.
 • Inget bra val för äldre eller stora katter.

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Gratis hemleverans från 499 kr.
 • Över 30 000 produkter.

3. Trixie Vico - Bästa budgetvalet

 • Storlek: 55,3 x 39 x 38,7 cm
 • Färg: Svart, Svart/Vit/Cappuccino, Rosa/Vit, Blå/Vit, Grön/Vit
Trixie Vico

Den mycket prisvärda Trixie Vico är en kattlåda med lucka och tak. Den levereras med skopa och praktiska handtag för att göra det lättare att bära och rengöra den. Enklare rengöring kan du sköta direkt genom luckan, men när det är dags för en mer grundlig städning är det enkelt att lyfta loss taket och tömma lådan.

En annan trevlig sak med Trixie Vico är att lådan använder sig av ett aktivt kolfilter, som hjälper till att neturalisera fräna odörer.

En klassisk kattlåda som uppfyller förväntningarna

Trixie Vico är faktiskt den mest recenserade kattlådan av de som vi har jämfört. Med över 2 400 (!) recensioner på Amazon och det imponerande snittbetyget 4,6 av 5 är det här en minst sagt välbeprövad och omtyckt produkt.

Kattägarna uppskattar hur lätt det är att rengöra lådan och att både väggar och lucka förhindrar att katten drar med sig en massa sand ut. Lådan är också av det större slaget, så att den även passar kraftigare katter.

Det här är inte det bästa valet för dig som är ute efter innovation och högeffektiv odörneutralisering. Snarare är Trixie Vico en klassisk kattlåda, som gör vad den ska och är enkel att hålla efter. Och för många är det tillräckligt.

 • Rymlig och passar därför även större katter.
 • Med kolfilter som neutraliserar dålig lukt.
 • Enkel att rengöra.
 • Det finns kattlådor som är bättre på att förebygga doft.

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Fri frakt på första ordern
 • Leverans inom 2 - 4 dagar

4. Savic Nestor Jumbo - Bästa stora kattlåda

 • Storlek: 66,5 x 48,5 x 46,5 cm
 • Färg: Ljusgrå/Vit, Mocca/Vit, Ljusblå/Vit
Savic Nestor Jumbo

Har du en stor kattras eller en katt som bär på några kilo för mycket krävs förstås en större låda. Savic Nestor Jumbo är en XXL-låda med måtten 66,5 x 48,5 x 46,5, att jämföra med exempelvis Pewee-lådan som har måtten 45 x 58 x 42 cm.

Det är en låda som rent utseendemässigt påminner om Trixie Vico, med tak och lucka. Men den här lådan är ytterligare lite enklare att rengöra då hela framsidan kan fällas upp, och inte bara luckan. Den här möjligheten fyller ytterligare en praktisk funktion, nämligen att den kan lämnas öppen för katter som tvekar inför att gå på slutna toaletter. Om din katt behöver tid att vänja sig vid den här typen av kattlåda kan du alltså lämna luckan öppen, och sakta låta katten bli bekväm.

För att ta bort överdelen behöver du bara lossa på fyra fästen, så det är enkelt att göra en storstädning och byta kattsand också. Lådan är dessutom utrustad med ett aktivt kolfilter som hjälper till att begränsa dålig doft.

Rymmer mycket sand

Det här är en topptestad XXL-låda, med övervägande positiva omdömen på bland annat Zooplus.se. Kunderna uppskattar att det går att fylla lådan med rejäla mängder kattsand (minst 10 liter får plats menar en recensent).

Lådan används dock inte bara av ägare till stora katter utan även av dem som har flera katter som delar toalett, vilket fungerar ypperligt. Både katter och kattägare verkar överlag mycket förtjusta i denna stora och rymliga kattlåda, som vi därför utser till det bästa valet för stora katter.

 • Perfekt för stora eller flera katter.
 • Hela framsidan går att öppna.
 • Har kolfilter.
 • Rymmer stora mängder kattsand.
 • Betydligt dyrare än budgetvalet men ungefär samma funktionalitet.

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Gratis hemleverans från 499 kr.
 • Över 30 000 produkter.

Guide: Så väljer du rätt kattlåda

Både inne- och utekatter behöver en kattlåda där de kan uträtta sina behov. Den klassiska kattlådan är en enkel plastlåda som du häller ner kattsand i. Dagens marknad ser dock något annorlunda ut nu än förr, både vad gäller olika modeller på kattlådor och vilken typ av sand som går att köpa.

Det innebär förstås att valet är lite krångligare idag, men i slutändan är det en positiv utveckling. Genom att köpa en bra kattlåda från början blir det enklare att hålla rent samtidigt som hela upplevelsen blir trevligare, både för dig och din katt.

Läs vidare om du vill lära dig mer om olika kattlådor och vad du kan göra för att hålla lådan så fräsch som möjligt.

Plast - bästa materialet för kattlådor

Idag är de flesta kattlådorna tillverkade av plast. Även om det förekommer lådor av metall eller stål, är plast alltjämt det bästa materialet för just kattoaletter.

Dels är det betydligt behagligare för katten att besöka en plastlåda än en i ett annat material som kan upplevas som kallt. Och för dig som ägare, som behöver rengöra kattlådan och byta sanden regelbundet, är plast det material som är enklast att hålla fräscht och lättast att bära.

Med eller utan tak?

Kattlådor kan vara öppna eller ha tak. Vissa katter tycker inte alls om kattlådor med tak, då de behöver krypa in i en ingång och göra sina behov med tak och väggar omkring sig. Och för gamla katter som inte längre är så smidiga kan den helomslutande kattlådan upplevas som jobbig att ta sig in i.

Det är inte ovanligt att katter därför föredrar den öppna lösningen där de enkelt kan kliva ner i lådan, göra sina behov och gå.

Med det sagt finns det många fördelar med kattlådor med tak. En av de främsta är förstås att de är bättre på att förhindra att sanden sprätter åt alla håll när katten krafsar och hoppar ur lådan.

Kattlådor som är omslutande kan också vara bättre på att kapsla in odören, eller i de allra bästa fallen vara självrengörande.

Vad kostar en kattlåda?

Priset för en kattlåda varierar förstås beroende på modell. Enklare lådor kostar sällan mer än någon hundralapp, men då får du i regel inte heller några som helst extrafunktioner.

Det kan dock vara värt att investera i en kattlåda med utrymme för kolfilter, eller till och med lägga flera hundralappar mer för en självrengörande kattlåda.

I priskalkylen för en kattlåda bör du dock inte bara räkna med kostnaden för själva lådan, utan också hur mycket du kommer att spendera på tillbehör och sand.

En låda med en effektiv självrengöring eller ett välfungerande filter kanske du inte behöver byta ut all sand i och djuprengöra lika ofta. I längden betyder det att du faktiskt spenderar mindre pengar, även om den omedelbara kostnaden är högre.

Hur stor ska kattlådan vara?

Visst är det smidigt med en liten kattlåda, men din katt måste också känna sig bekväm i den.

Kattlådan du väljer får alltså inte vara så liten att katten knappt får plats. Din katt behöver utrymme för att göra sina behov och för att krafsa och gräva. De flesta katter uppskattar faktiskt att ha gott om utrymme på toaletten.

Har du en stor katt bör du verkligen titta närmare på XL-modeller av kattlådor. Detta kan vara skillnaden mellan en katt som är bekväm med att gå på toaletten och en som får problem för att den drar sig för att gå på lådan.

Generellt sett gäller principen ”ju större desto bättre” – särskilt om du har en stor kattras eller en matglad kisse med några extrakilon.

Hålla kattlådan ren

När du skaffar en kattlåda behöver du också ha rätt tillbehör för att kunna hålla den ren. Det mest grundläggande tillbehör är en spade, som du använder för att plocka upp avföringen.

Sanden är det andra, mycket viktiga, tillbehöret som verkligen kan göra stor skillnad. Dels kan katten uppleva vissa typer av sand som trevligare än andra och dels är vissa sandsorter bättre på att kapsla in urin och odör.

Upplever du att det luktar kattkiss i hemmet, trots att du ofta städar lådan, kan det vara värt att prova en annan typ av sand.

Vikten av att välja rätt sand

Idag finns det många sandsorter att välja mellan. Det finns till exempel vita ”kristaller” som kostar lite mer, men som också hjälper till att förhindra kraftig doft efter att katten gjort sina behov.

De större kristallkornen är också lättare att städa upp än den finkorniga sand som katten lätt drar med sig eller krafsar upp på golvet.

Spola ur och rengör noggrant

I samband med att det är dags att byta sand, vilket bör ske regelbundet, bör du också passa på att spola ur och rengöra hela lådan. Gärna med ett effektivt rengöringsmedel som tar bort all doft.

Kolfilter

Ytterligare ett sätt att förhindra, eller åtminstone minska, odör från kattlådan är med hjälp av ett kolfilter. Ett kolfilter är ett kostnadseffektivt sätt att hålla borta dofter, och behöver inte bytas oftare än varannan eller var tredje månad.

Vissa kattlådor har ett särskilt fack för kolfilter, där du helt enkelt placerar filtret som filtrerar odören innan den når ut i ditt hem.

Välja kattlåda - tänk på detta

 • Fundera på om du vill ha en öppen kattlåda eller en med tak. Detta kan bli en fråga om vad din katt har för personliga preferens, men det finns både för och nackdelar med båda.
 • En självrengörande kattlåda kostar lite mer, men kan vara ett bra val som faktiskt också spara pengar i slutändan. En enkel kattlåda utan filter eller självrengörande funktion blir snabbt kostsam då du oftare behöver byta ut sanden. Dessutom är det jobbigare för dig att hålla den fräsch.
 • Katter gillar mycket utrymme när de går på toaletten. Det är därför en bra idé att välja en så stor låda som du har plats för. Särskilt om du har en stor katt är det viktigt att lådan är extra rymlig.

Vanliga frågor

Det beror på hur ofta kattlådan används och vilken typ av låda eller sand du har.

Generellt sett bör du försöka tömma lådan varje dag, eller åtminstone så regelbundet att lådan hålls fräsch för katten och du slipper ovälkommen doft i ditt hem.

Filtret behöver inte bytas ut lika ofta som kattsanden. Det räcker om du byter ut det efter cirka tre månader.

Ja, det kan de göra, men helst inte fler än två katter på en låda, enligt Jordbruksverkets rekommendationer.

Det är dock inte alla katter som är bekväma med att dela låda eller att ens använda samma låda för olika behov. Du bör alltså vara beredd att förse din katt med fler än en låda om den är av det kräsnare slaget.

Enligt vår sammanställning är Peewee EcoHus den bästa klattlådan just nu. Det här är en kattlåda med tak och innovativ teknik som gör den i det närmaste självrengörande.

Det mest hygieniska och praktiska är att ställa kattlådan i badrummet. De sämsta ställena du kan placera lådan på är nära kattens mat och vatten samt vid sovplatsen.

Hjälpte det här testet om Kattlåda dig?

11 Röster, Genomsnitt: 4.9/5
Skriv recension

Liknande tester

kattbur

Kattbur: 3 testade modeller

test av kattmat

Jämför 6 kattfoder med höga kundbetyg.

Kattlucka Bäst i test

Kattluckor: 3 testade modeller

Testvinnare - Kattlåda

 1. Peewee EcoHus

  Peewee EcoHus

  Bäst i test
 2. Modkat kattlåda

  Modkat kattlåda

  Vi rekommenderar
 3. Trixie Vico

  Trixie Vico

  Bästa budgetvalet

Vanliga frågor

Det beror på hur ofta kattlådan används och vilken typ av låda eller sand du har.

Generellt sett bör du försöka tömma lådan varje dag, eller åtminstone så regelbundet att lådan hålls fräsch för katten och du slipper ovälkommen doft i ditt hem.

Filtret behöver inte bytas ut lika ofta som kattsanden. Det räcker om du byter ut det efter cirka tre månader.

Ja, det kan de göra, men helst inte fler än två katter på en låda, enligt Jordbruksverkets rekommendationer.

Det är dock inte alla katter som är bekväma med att dela låda eller att ens använda samma låda för olika behov. Du bör alltså vara beredd att förse din katt med fler än en låda om den är av det kräsnare slaget.

Enligt vår sammanställning är Peewee EcoHus den bästa klattlådan just nu. Det här är en kattlåda med tak och innovativ teknik som gör den i det närmaste självrengörande.

Det mest hygieniska och praktiska är att ställa kattlådan i badrummet. De sämsta ställena du kan placera lådan på är nära kattens mat och vatten samt vid sovplatsen.