Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Vandringskängor bäst i test: Topplistan 2024

 1. Meindl Kansas Lady GTXBäst för dam
 2. Meindl Vakuum GTXBäst för herr
 3. Lundhags Professional II High OptiBästa unisexkänga

Överblick

Meindl Kansas Lady GTX

Meindl Kansas Lady GTX

Bäst för dam

 • Utmärkt allroundkänga
 • Prisade av Råd & Rön
 • För stads- och skogsmiljö

Betyg

Meindl Vakuum GTX

Meindl Vakuum GTX

Bäst för herr

 • 100 procent vattentät
 • Fina kundbetyg
 • Formar sig efter foten

Betyg

Lundhags Professional II High Opti

Lundhags Professional II High Opti

Bästa för unisex

 • Klarar alla terränger
 • Värmeisolerande
 • Hälgrepp och förstärkt tå

Betyg

Varför du kan lita på redaktionen

Vi är ett team av researchexperter med många års erfarenhet. Allt innehåll vi producerar är oberoende och baserat på objektiva kriterier. Vår process involverar en omfattande insamling och granskning av seriösa källor. Genom att analysera experttester, konsumentrecensioner, forum och magasin på både digitala och traditionella plattformar sammanfattar vi aktuell information som hjälper dig att fatta välgrundade köpbeslut anpassade efter dina användarbehov. Läs mer om oss och hur vi arbetar.

Vi har baserat våra val på kundrecensioner och bedömning av olika egenskaper som vi har gjort en grundlig research om.

I vår egen bedömning av de olika modellerna har vi även tittat på egenskaper som:

 • Pris: Vad kostar kängan i förhållande till liknande modeller?
 • Material: Vilka material har använts i tillverkningen av kängan?
 • Hållbarhet: Är det här en kvalitetsprodukt som kommer att överleva säsong efter säsong?
 • Användningsområde: Går kängan att använda under en stor del av året och på flera olika typer av underlag?
 • Användarbetyg: Har kängan fått många positiva omdömen?

Användarnas betyg

De kängor som du hittar här har fått tummen upp av tusentals användare världen över – det vet vi eftersom vi tittat på snittbetygen hos Google Shopping, som samlar in kundbetyg från flera svenska och internationella återförsäljare. Nedan kan du läsa mer om vad användarna tycker om topplistans vandringskängor.

1. Meindl Kansas Lady GTX- Bäst för dam

 • Material: Gore-Tex, skinn, läder, textil
 • Passar för: Vandringar i enkel till medelsvår terräng och som vardagskänga
 • Storlek: 36 – 42
Meindl Kansas Lady GTX

FÖRDELAR

 • Allroundkänga av läder- och syntetmaterial.
 • Passar för promenaden i city likväl som i skogens medelsvåra terräng.
 • Mycket goda omdömen från kunder och experter.

NACKDELAR

 • Du bör komplettera med ullsulor och ullstrumpor under årets kallaste månader.

Den tyska tillverkaren Meindl har blivit känd för sina högkvalitativa och bekväma vandringskängor. Och det klart, ett skoföretag som funnits sedan 1638 vet nog vad man sysslar med.

Meindl Kansas Lady GTX är en allroundkänga i vaxat nubuckläder med syntetfoder och Gore-Tex-membran. Det gör kängan slitstark och vattentät samtidigt som den fortfarande har en god andningsförmåga. Den stabila kängan har även en Multigrip-sula som ger mycket bra grepp under hela året. Under vintersäsongen rekommenderas dock att du använder kängorna med ullsula och ullsockar.

Meindl Kansas Lady GTX kom på tredje plats i Råd & Röns test av vandringskängor 2016 och har utsetts till ”Årets Meindl-känga” 2017. Både Meindl som företag och kängan har dessutom suveräna kundomdömen. Därför är det här fortfarande det självklara valet för dig som är ute efter en slitstark och bekväm damkänga.

I samarbete med pris-logo

2. Meindl Vakuum GTX- Bäst för herr

 • Material: Gore-Tex, skinn, läder, textil
 • Passar för: Vandringar på leder och enklare skogsterräng
 • Storlek: 39,5 – 47
Meindl Vakuum GTX

FÖRDELAR

 • 100 procent vattentät känga med MFS Vakuum som ger en individuell passform.
 • Mycket bra kundrecensioner och "Bäst i test" hos Råd & Rön.
 • För vandring på leder, asfalt och enklare terräng i skog och mark.

NACKDELAR

 • Inte en känga för extrem terräng.

Meindl erbjuder många olika skor och kängor i sitt sortiment, men den bästa av vandringstyp för män är Vakuum GTX. Med ovandel i nubuckläder, Gore-Tex-membran och utmärkta andningsegenskaper är detta liksom Meindl Kansas Lady GTX en mycket bekväm och pålitlig allroundkänga.

Här får du också den speciella tekniken MFS Vakuum – en typ av skum som lägger sig runt hela foten och använder din kroppsvärme för att anpassa sig efter just din fot.

Ska du vandra i mer extrema förhållanden kanske Vakuum GTX inte är en ultimat vandringskänga. Den är nämligen gjord för vandringar på leder, asfalt och enklare skogsterräng. Men den går samtidigt att använda året om och är mycket greppsäker, även på vintern. Tänk dock på att bära en extra ullstrumpa när det är som kallast.

Vakuum GTX har fått alldeles strålande recensioner i både svensk och utländsk press. I Råd & Rön blev den till exempel utsedd till ”Bäst i test” 2016 när de jämförde olika vandringskängor med en packning på 10 kilo.

I samarbete med pris-logo

3. Lundhags Professional II High Opti- Bästa för unisex

 • Material: Fullnarvsskinn, Regatta-vaxad nubuck, Arianaprene REV 3 mm
 • Passar för: Svår terräng, is och snö, sten och barmark
 • Storlek: 36 – 48
Lundhags Professional II High Opti

FÖRDELAR

 • Vattentäta 4-säsongskängor för alla terränger.
 • Värmeisolerade med extra hälgrepp och förstärkt tå.
 • Mängder av positiva kundrecensioner.

NACKDELAR

 • Mycket dyrare än Meindl-kängorna.

Den svenska tillverkaren Lundhags har inte anor till 1600-talet som Meindl, men väl 1930-talet. Och det är ju inte fy skam heller. Deras kängor Professional II High Opti är ett par extremt slitstarka, 4-säsongskängor för både män och kvinnor.

Kängorna är utrustade med ett högt skaft (27 centimeter) tillverkat av fullnarvsskin. Fodret består av mikrofiber och för ytterligare komfort finns ett mellanlager i Ariaprene-material. Kängorna är dessutom vattentäta med en förstärkt tå och ett extra bra hälgrepp.

Då de är värmeisolerade kan går de bra att använda under årets samtliga säsonger, utan att du behöver förse dem med varmare sulor eller dylikt.

De kunder som lämnat sina omdömen hos återförsäljarna är i princip uteslutande mycket positiva. Många menar att kängorna är sköna att bära från första stund och att den breda lästen bidrar till ökad komfort. Vill du ha en känga som klarar det mesta är Professional II High Opti helt klart ett bra val.

Köp här:

I samarbete med pris-logo

Vanliga frågor om Vandringskängor

Välj gärna en storlek större än vad du vanligen har – du bör ha ungefär 1 centimeter extra vid tårna. Är kängorna för tajta är det alldeles för obekvämt för att du ska kunna genomföra längre vandringar.

Det beror bland annat på hur mycket du använder dem och hur väl tar hand om dem.

Det är viktigt att du håller skorna rena från smuts efter vandringsturen och att du regelbundet impregnerar dem. Låt inte heller våta kängor torka i torkskåp eller torktumlare – rumstemperatur är bäst.

Se till att snöra åt den nedre delen av kängan ordentligt, men inte allt för hårt för eftersom det kan påverka blodcirkulationen. Känn dig fram till en snörning som känns bekväm och ta gärna av dig kängorna när du tar paus för att låta fötterna andas.

Meindl Kansas Lady Gore-Tex är den bästa kängan för damer enligt vår bedömning. Den passar lika bra på vardagspromenaden som svårare vandringar i teknisk terräng.

Enligt vår bedömning är Meindl Vakuum GTX de bästa vandringskängorna för herrar. De sitter skönt på foten, har en god andningsförmåga och är dessutom vattentäta.

Skillnaden ligger framför allt i passformen, då damkängor tenderar att vara något smalare än herrkängor. Herrmodeller finns dessutom i större storlekar. Det finns dock även unisex-modeller som passar alla fötter.

Köpguide: Hur du väljer rätt vandringskänga

Det kan vara knepigt att hitta precis rätt modell och storlek när det är dags att köpa skor och kängor. Ännu knepigare blir det när det är vandringskängor du ska köpa.

Det är nämligen ett köp som måste bli helt rätt eftersom du inte vill riskera att få skoskav, ömma tår och våta strumpor när du är ute i skog och mark. Dessutom kostar vandringskängor i regel en hel del.

I den här köpguiden tipsar vi om vad du ska tänka på innan du bestämmer dig för en vandringskänga.

Vandringskängans material

Materialet på din vandringskänga är viktigt, inte minst eftersom det kan berätta någonting om hur länge kan tänkas hålla. Vissa material andas dessutom bättre än andra och blir skönare i takt med att du använder kängan.

Vandringskängor är vanligen tillverkade av läder, syntetiska material eller en blandning av de båda. Läder bidrar med bra stabilitet och är slitstarkt. Materialet kan dock bli väl varmt att använda under sommaren.

Syntetmaterial bidrar med bättre andning och är ofta lättare än läderkängor, men de ger inte samma stabilitet.

En känga i läder och Gore-Tex-material ger dig det bästa av två världar. Den ser dessutom till att dina fötter håller sig torra även om det regnar eller om du vandrar i våt terräng.

Storlek och passform

Storlek och passform är alltid viktigt, men för en vandringskänga är det fullständigt fundamentalt.

Kängorna får absolut inte sitt för tajt vid tårna – då kommer du aldrig att kunna njuta av vandringsturen. Du måste alltså kunna röra dina tår och därför brukar man rekommendera att gå upp en storlek i vandringskängor. Skulle det glappa för mycket kan du alltid fylla ut med en extra strumpa eller sula.

Det är också en bra idé att gå in skorna ett tag innan du ger dig ut på längre vandringar.

Kängans skafthöjd

Skafthöjden visar hur hög vandringskängan är. Skafthöjd mäts i centimeter från hälen upp till vaden och hur högt det bör vara beror på användningsområde.

 • Högt skaft. Passar bäst om du ska röra dig i kuperad terräng med mycket väta. Denna typ av vandringskänga kan också vara lämplig om du ska bära tungt och vill ha extra stabilitet.
 • Medelhögt skaft. Dessa kängor passar bäst i lite enklare terräng, exempelvis på underhållna vandringsleder.
 • Lågt skaft. Är ett bra alternativ vid kortare vandringar eller promenader i stadsmiljö.

Ta gärna hjälp av vår sammanställning för att hitta en lämplig vandringskänga för just ditt ändamål.

Jämför specifikationer

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
Utmärkelse: Bäst för damBäst för herrBästa för unisex
Produkt: Meindl Kansas Lady GTXMeindl Vakuum GTXLundhags Professional II High Opti
Betyg:
Material:Gore-Tex, skinn, läder, textilGore-Tex, skinn, läder, textilFullnarvsskinn, Regatta-vaxad nubuck, Arianaprene REV 3 mm
Passar för:Vandringar i enkel till medelsvår terräng och som vardagskängaVandringar på leder och enklare skogsterrängSvår terräng, is och snö, sten och barmark
Storlek:36 - 4239,5 - 4736 - 48

Liknande tester

bäst i test resväska

Jämför 3 resväskor som fått höga betyg av användarna.

test av tält

Tälttest i stor jämförelse – från tvåmanna- till familjetält.

liggunderlag test

Liggunderlag bäst i test för camping och andra utomhusaktiviteter.

Stormkök bäst i test som fått höga betyg av användarna och experterna.

sovsäck test

5 utvalda sovsäckar för vandring, camping och friluftsliv.

test av kylväska

Topp 3 kylväskor och kylboxar för camping och picknick.

test av termos

Stor jämförelse av termosar: 7 modeller i vår topplista.

flytväst test

4 flytvästar som håller dig säker på sjön – modeller för vuxna […]

4 gummistövlar som håller fötterna torra i svampskogen.

test av termoskanna

Termoskannor bäst i test - som håller kaffet varmt länge.

Termosmugg test

Jämförelse - 3 termosmuggar som håller chokladen varm under hela hajken.

Bäst i test 3 mattermosar i rostfritt stål.

pumptermos

Jämför 3 pumptermosar som håller i gång kafferepet in på småtimmarna.

test av ryggsäck

Jämför 6 ryggsäckar av olika typer.

Pannlampa bäst i test

Bäst i test 4 stycken pannlampor.

Cykelhjälm bäst i test

Jämför topp 4 säkra cykelhjälmar för vuxna och barn.

Testvinnare - Vandringskängor