Inför vår sammanställning av de bästa resväskorna har vi noggrant granskat experternas tester av olika väskmodeller, men också användarnas egna recensioner På så sätt har vi lyckats ta reda på vilka resväskor som är mest populära och vilka som fått högst betyg

Jämför specifikationer

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
Utmärkelse: Bäst i testStort utrymmePopulärt val
Produkt: American Tourister BON AIR DLXAmerican Tourister SoundboxEpic Phantom SL
Betyg:
Material:PolypropylenPolypropylenPolypropen
Vikt:3,5 kg3,7 kg3,8 kg
Antal liter:73 L81 L95 L
Mått:H: 66 cm, B: 45 cm, D: 27 cmH: 67 cm, B: 46,5 cm, D: 32 cmH: 76 cm, B: 52 cm, D: 30 cm
TSA-lås:JaJaJa
Antal handtag:3 st3 st3 st
Garanti:3 år3 år7 år
Andra storlekar:117 L, 33 L110 L, 41 L37 L, 67 L

1. American Tourister BON AIR DLX - Bäst i test

 • Vikt: 3,5 kg
 • Antal liter: 73 L
 • Mått: H: 66 cm, B: 45 cm, D: 27 cm
 • TSA-lås: Ja
 • Garanti: 3 år
 • Andra storlekar: 117 L, 33 L
American Tourister BON AIR DLX

BON AIR DLX från American Tourister är en serie högkvalitativa resväskor som ger dig gott om utrymme på resan. Samtliga modeller är nämligen expanderbara upp till drygt 3 cm. Perfekt om du till exempel behöver få plats med lite extra saker på hemresan.

Resväskan finns i tre olika storlekar – 33 liter (ej expanderbar), 73 liter och 11 liter. I den här sammanställningen fokuserar vi på modellen som rymmer 73 liter, vilket är tillräckligt för en resa på ungefär 7 dagar.

Lätt att bära och rulla

BON AIR DLX är tillverkad av 100 procent polypropylen, ett slitstarkt, men lättviktigt material som gör att resväskan inte väger mer än 3,5 kg. Det ger dig gott om vikt över till ditt faktiska bagage.

Väskan är också utrustad med fyra dubbla 360 graders-hjul som gör den lätt att rulla över de flesta underlag utan större ansträngning. Du har även tre handtag, ett på toppen, ett på sidan och ett utdragbart teleskophandtag.

Expanderbar för extra utrymme

En viktig finess med BON AIR DLX är att den går att expandera. Förutom den dubbelgående dragkedjan till de två huvudsektionerna finns ytterligare en dragkedja som öppnar upp en 3 cm bred mellansektion. Det ökar resväskans kapacitet med 7 liter – från 66 liter till hela 73 liter. Perfekt om du behöver lite extra utrymme för dina saker.

Fina förvaringsmöjligheter

Med BON AIR DLX är det enkelt att organisera din packning. På båda sidorna av resväskan finns praktiska resårremmar som håller dina saker på plats.

Du har även en skiljevägg med en meshficka där du kan förvara prylar du behöver komma åt lätt samt en mindre sidoficka för dina mest värdefulla saker.

Precis som många andra resväskor är BON AIR DLX dessutom utrustad med ett säkert TSA-lås med sifferkombination som säkerställer att ingen tar sig in i väskan.

Många positiva omdömen

BON AIR DLX har fått många fina omdömen av både användare och experter. Det i kombination med dess många fördelaktiga egenskaper är anledningen till att vi utsett den till bäst i test i vår sammanställning.

I Bygghemmas jämförelse av resväskor får BON AIR DLX betyget 9,3 av 10, med extra höga poäng för design, packfunktioner och pris. Även kunderna på Amazon.se ger modellen höga betyg. Hela 72 procent ger den faktiskt 5 av 5 stjärnor med motiveringen att den är snygg, robust, rymlig och prisvärd. Det kanske inte är den billigaste resväskan på marknaden, men är du ute efter kvalitet kan vi varmt rekommendera BON AIR DLX.

 • Expanderbar - få plats med mer saker.
 • Välj mellan flera snygga färger.
 • Praktiskt förvaring.
 • Något dyr.
 • Vissa användare rapporterar problem med dragkedjan.

Jämför priser:

I samarbete med pris-logo

2. American Tourister Soundbox - Stort utrymme

 • Vikt: 3,7 kg
 • Antal liter: 81 L
 • Mått: H: 67 cm, B: 46,5 cm, D: 32 cm
 • TSA-lås: Ja
 • Garanti: 3 år
 • Andra storlekar: 110 L, 41 L
American Tourister Soundbox

Soundbox är ytterligare en populär modell från American Tourister som kommer i tre olika storlekar – 41 liter, 81 liter och 110 liter. Den minsta väskan passar bra för weekendresor, medan den medelstora -som vi fokuserar på här – passar bra för en veckolång resa. Den största modellen är för dig som ska ut på längre resor.

Samtliga modeller i den här serien expanderbara, en viktig skillnad mot BON AIR DLX, där det bara är de två största modellerna som har denna funktion. Via en en dragkedja kan öppna upp en mellansektion för att få ungefär 10 liter större packutrymme.

I övrigt erbjuder American Tourister Soundbox en riktigt läcker design med ett cirkulärt mönster. Den kommer dessutom i flera fina färger, bland annat lavendel, rosa, orange och havsgrön.

Lätt och slitstark, men inte så vattentålig

American Tourister Soundbox är tillverkad av ultralätt polypropylen och har fyra dubbla 360-graders hjul som gör den extra lättrullad. Och med en vikt på endast 3,7 kg ger Soundbox 67 cm dig gott om vikt över till din packning. Materialet är dessutom mycket stryktåligt för att klara även tuffare prövningar.

Enligt Testfaktas granskning av resväskor, där Soundbox kom på en stabil andraplats, är själva skalet mycket hållbart. Däremot kunde teleskophandtaget gärna varit av lite högre kvalitet. De menar också att vattentåligheten inte är den bästa – efter tio minuters kraftig nederbörd läcker Soundbox in en hel del vatten.

I övrigt ger Soundbox dig goda möjligheter att organisera din packning. Här har du två stora fack med elastiska spännband som håller dina saker på plats. På ena sidan finns även en praktisk skiljevägg med en stor ficka. Du har även en mindre sidoficka där du kan förvara mindre prylar.

Höga poäng av användarna

Det råder inga tvivel om att American Tourister Soundbox är en av marknadens mest populära resväskor just nu. Den är inte bara stilren och funktionell, den ger dig också gott om utrymme för din packning. Och tack vare de kvalitativa materialen kommer att göra din Soundbox till en trogen vän på många resor framöver.

Hos Testfakta får Soundbox höga betyg, även vattentåligheten inte är den bästa. Användarna är också mycket nöjda med modellen och menar att den absolut lever upp till förväntningarna, även om priset är en aning högt.

 • Samtliga modeller i serien är expanderbara.
 • Tillverkad av lättviktigt, men slitstarkt material.
 • Gott om utrymme med många smarta fickor och fack.
 • Dubbla hjul för smidigare förflyttning.
 • Teleskophandtaget kunde varit mer robust.
 • Inte den bästa vattentåligheten.

Jämför priser:

I samarbete med pris-logo

3. Epic Phantom SL - Populärt val

 • Vikt: 3,8 kg
 • Antal liter: 95 L
 • Mått: H: 76 cm, B: 52 cm, D: 30 cm
 • TSA-lås: Ja
 • Garanti: 7 år
 • Andra storlekar: 37 L, 67 L
Epic Phantom SL – 95 L - bäst i test resväska

Storfavoriten Epic Phantom SL är tillverkad av hållbar och slittålig polypropylen som säkerställer att dina ägodelar färdas på ett säkert sätt. Materialet gör dessutom resväskan extra lätt – den väger faktiskt inte mer än 3,8 kg.

Den här resväskan är byggd med Unibody VTT-design, vilket innebär att väskans tjocklek varierar på olika områden. Den finns till exempel extra förstärkningar kring hörnen som vanligtvis är extra utsatta för smällar och stötar vid hantering.

Epic Phantom SL är dessutom utrustad med en gummerad och vattenavvisande dragkedja som står emot regn och rusk utan problem. Du behöver alltså inte oroa dig om vädret plötsligt slår om.

Volym på 95 liter

Epic Phantom SL är en mycket rymlig resväska som rymmer upp till 95 liter, vilket gör den utmärkt för längre resor. Modellen finns dock även i två mindre storlekar – 37 liter som passar utmärkt som handbagage och 67 liter för kortare weekendresor.

På insidan av Epic Phantom SL har du ett rymligt bottenfack med justerbara remmar. Här finns även en mellanvägg och flera smarta fickor som gör det enklare för dig att organisera din packning.

Avancerat hjulsystem och teleskophandtag

Tack vare resväskans AirSpeedTM 4X-hjulsystem kan du vara säker på att den rullar enkelt, smidigt och tyst på de flesta underlag. Ett plus är att du kan byta ut hjulen efter några år för att kunna använda din resväska längre.

Epic Phantom SL har även tre handtag som likt hjulen är utbytbara så att du kan reparera istället för att köpa nytt. På ovansidan har du det klassiska teleskophandtaget som för övrigt är justerbart, och du har även två bärhandtag i gummi som ger ett extra bra grepp vid hantering.

Söker du en lätt, rymlig och pålitlig resväska inför din nästa resa kan vi varmt rekommendera den här modellen från Epic. Den ger dig det mesta du kan önska dig i en bra resväska, även om användarna uppger att dragkedjan ibland kan vara lite trög.

 • Tillverkad i slittålig och lätt polypropylen.
 • Enkel att manövrera tack vare det avancerade hjulsystemet AirSpeedTM 4X.
 • Extra förstärkningar kring hörnen gör resväskan extra hållbar
 • Utbytbara handtag och hjul samt 7 års garanti.
 • Dragkedjan kan vara en aning trög.

Jämför priser:

I samarbete med pris-logo

Köpguide: Tänk på detta när du köper resväska

Om du är ute efter en högkvalitativ och hållbar resväska finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Olika modeller kan nämligen skilja sig åt en hel del, dels i pris, men även vad gäller material, kapacitet, vikt och hjulkvalitet.

I vår köpguide nedan ger vi dig all information du behöver innan du investerar i en resväska.

Resväskor av olika material

Vilket material resväskan är tillverkad av spelar en stor roll för dess hållbarhet och tålighet. Idag hittar du resväskor av många olika material att välja mellan och alla har olika egenskaper. Nedan ska vi titta närmare på några av de vanligaste.

 • Nylon eller polyester. Resväskor tillverkade av nylon eller polyester är ofta slittåliga och mycket flexibla. De är dessutom relativt lätta och enkla att hantera eftersom de både kan töjas och tryckas ihop. Samtidigt innebär materialets flexibilitet att ömtåligt innehåll i väskan kan ta skada vid större smällar.
 • Tyg. Resväskor gjorda av mjukt tyg är smidiga, men passar bäst som handbagage, inte som incheckade resväskor. Detta eftersom materialet ger ett sämre skydd mot stötar under resan.
 • Polykarbonat eller polypropen (plast). Dessa typer av resväskor är mest populära idag eftersom de både är lätta och stöttåliga. Att resväskan är lätt har många fördelar – dels blir den enklare för dig att hantera, men du får också möjlighet att packa den tyngre.
 • Aluminium. Modeller tillverkade i aluminium är ofta ganska dyra, men samtidigt ger de dig ett optimalt skydd för dina tillhörigheter. Dessutom har dessa resväskor en lång livslängd, vilket betyder att du kan använda den i många år framöver.

Storleken på resväskan

Inför ditt köp av resväska kan det vara en god idé att fundera över hur mycket du kommer att packa inför dina resor. Om du bara åker på några veckors charterresor varje år kan det räcka med en normalstor resväska. Ska du däremot vara borta under längre perioder – kanske flera månader – kan en extra stor modell passa bättre.

För att beskriva resväskans storlek använder man sig ofta av måttet liter. Här kommer några riktlinjer du kan utgå efter i valet av storle:

 • Weekendresa (1 – 4 dagar). Vid denna typ av resa brukar det räcka med en kabinväska som rymmer omkring 30 – 40 liter. Välj gärna en lättare modell i tyg eller plast för att kunna utnyttja den maximalt tillåtna vikten.
 • Kortare charterresa (7 dagar). Om du ska vara borta i en vecka rekommenderar vi en resväska som i alla fall rymmer 60 liter, gärna lite mer. Tänk på att inte packa väskan helt full om du vill kunna köpa med dig saker hem.
 • Längre charterresa (10 – 14 dagar). Planerar du att vara borta lite längre kan det bästa alternativet vara en resväska som rymmer åtminstone 80 -90 liter. Längre resor kräver mer packning, framför allt om du inte kommer att ha tillgång till en tvättmaskin på resmålet.
 • Över 14 dagar. Vid resor längre än 14 dagar kan du behöva titta på modeller som rymmer omkring 100 liter eller mer.

Tänk på! Olika flygbolag kan ha olika maxmått för incheckat bagage. Ta gärna reda på vad som gäller för de flygbolag du främst kommer att åka med för att vara på den säkra sidan.

Viktigt med kvalitativa hjul

Tidigare var det vanligt att resväskor enbart hade två hjul, vilket innebar att du var tvungen att luta väskan och dra den bakom dig. Idag är resväskorna betydligt bekvämare och enklare att förflytta då majoriteten är utrustade med fyra hjul så att du kan rulla väskan bredvid dig.

Högkvalitativa hjul är något du bör prioritera om du reser mycket. Du bör även välja en resväska som tillåter dig att byta ut hjulen efter några års användning. På så sätt slipper du köpa en helt ny resväska bara för att hjulen blivit slitna.

Tips! Om du har en resväska som smälter in i mängden vad gäller färg kan du köpa hjul i olika färger. På så sätt blir det enklare att identifiera din resväska på bandet.

TSA-lås och säkerhet

Oavsett vart och hur du reser kan det vara en god idé att låsa din resväska under färden. Vi rekommenderar att du väljer en resväska med ett så kallat TSA-lås. Detta är ett specialanpassat lås som flygplatsens säkerhetspersonal kan öppna och stänga med en universell nyckel.

Nya regler tillåter nämligen tullen att bryta upp resväskor med våld vid behov. Detta får du dessutom ingen ersättning för i efterhand och därför är det bäst att använda ett TSA-lås.

De allra flesta resväskor idag är utrustade med denna typ av lås. Skulle de inte vara det kan du alltid köpa till ett separat. Låset finns både som kombinationslås och vanligt hänglås med nyckel.

Bortsett från att ha ett bra lås finns det andra saker du kan göra för att minska risken för inbrott. Ett tips är till exempel att plasta in väskan på flygplatsen. Detta gör inte bara väskan mindre attraktiv för tjuvar, plasten skyddar dessutom resväskans yttre mot repor och skador.

7 värdefulla råd när du packar resväskan

De allra flesta packar mer saker än vad de egentligen behöver på resan. Det kan göra det svårt att få plats med nya inköp, vilket i värsta fall kan leda till att du får betala dyr övervikt på hemresan.

Här kommer några råd gällande hur du ska tänka inför packningen:

 1. Gör en lista. Skriv ner allt du vill ha med dig på resan. När du gjort detta kan du gå igenom varje punkt och se vad som faktiskt är nödvändigt och vad som kan stanna hemma.
 2. Organisera. Många resväskor idag har olika fack, mellanväggar och remmar som gör det enklare för dig att organisera din packning. Utnyttja dessa för att utnyttja resväskans utrymme och hålla dina saker på plats.
 3. Använd packpåsar. Genom att använda packpåsar kan du sortera din packning efter material, ömtålighet och hårdhet. Packa även med en tvättpåse för att slippa blanda smutsiga och rena kläder.
 4. Vakuumförpacka. Har du kläder som väger lätt, men tar onödigt mycket plats i resväskan? Då kan du använda en vakuumpåse för att komprimera kläderna och få mer plats över till annat.
 5. Fyll väskor. Om du packar med eller flera hårda väskor (till exempel handväskor) kan du även utnyttja utrymmet i dessa för hudprodukter, smink eller andra mindre prylar.
 6. Se upp med läckor. Ta det säkra före det osäkra och lägg krämer, tuber och annat som kan läcka i plastpåsar.
 7. Märk din väska. Sist men inte minst – märk din väska med adress, telefonnummer och gärna något annat som gör den unik. Detta kommer att förenkla processen om din resväska tappas bort under resan.

Så får du resväskan att hålla längre

Om du sköter om din resväska kommer den att vara en trogen resekamrat i många år framöver. Nedan ger vi dig våra bästa tips på hur du tar hand om din resväska för att förlänga dess livslängd.

 1. Smörj hjulen regelbundet. Om du använt resväskan flitigt kan det uppstå slitage på hjulaxeln, vilket kan få hjulen att rulla dåligt och gnissla. Smörj därför hjulaxeln med ett tjockt smörjningsmedel regelbundet.
 2. Plasta in resväskan. Som tidigare nämnt kan du minska risken för repor och andra skador genom att plasta in din resväska. Detta kan du göra mot en avgift direkt på flygplatsen.
 3. Meddela personal att väskan är ömtålig. Sätt en lapp på resväskan med texten ”ömtåligt”. På så sätt meddelar du flygplatspersonalen att de bör hantera din väska extra varsamt.
 4. Förvaring av resväskan. Om du förvarar väskan i källaren eller förrådet kan det vara en god ide att linda in den i ett tygstycke. På så sätt minskar risken för repor orsakade av andra prylar. Ytterligare ett tips är att fylla mjuka resväskor med tyger så att de inte tappar formen när de inte används.
 5. Håll koll på garantin. Om din resväska har ett fabriksfel som du märker efter viss användning har du rätt att få få felet åtgärdat inom garantitiden. Tänk dock på att garantin inte gäller skador i samband med slitage, till exempel slitna hjul.

Vanliga frågor

Varje flygbolag har sina egna bestämmelser vad gäller mått för incheckade resväskor. Vanligtvis brukar storleken på resväskan inte vara det viktigaste, utan vikten.

När det gäller handbagage brukar reglerna vara strängare. Enligt IATA-standard får ditt handbagage inte vara större än 56 cm (L) x 45 cm (B) x 25 cm (D). Observera att måtten ändå kan variera beroende på flygbolag.

En ”vanlig” resväska brukar rymma mellan 70 – 89 liter, vilket passar bäst vid resor mellan 7 – 14 dagar. Ska du vara borta en kortare period kan det räcka med omkring 60 liter, men ska du vara borta längre kan du behöva en modell som rymmer upp till 100 liter.

Det beror på storleken och vilket material den är tillverkad av. De riktigt lätta modellerna kan väga bara 3,5 kg medan lite tyngre varianter kan väga upp till cirka 6 kg.

Standard brukar vara att resväskorna inte får väga mer än 23 kg, men det finns även bolag som har lägre maxvikter än så. Vissa flygbolag kan tillåta resväskor upp till 32 kg, men då måste du betala extra.

Vilken storlek som passar dig bäst beror dels på hur länge du ska vara borta samt vilken typ av resa du ska åka på.

Här kommer några snabba riktlinjer för vilka resväskor som generellt sett passar bäst vid olika reslängder:

 • 1-4 dagar: 25 – 60 liter
 • 5-9 dagar: 60 – 89 liter
 • 10 -14 dagar: 90-100 liter
 • 14+ dagar: 100 – 130 liter

Både hårda och mjuka resväskor har sina fördelar. Hårda väskor är mycket tåligare, men mjuka modeller är mer töjbara. Vi rekommenderar dock att du väljer en modell i någon form av termoplast – till exempel polypropen – eftersom de både är tåliga och lätta.

Hjälpte det här testet om Resväska dig?

Skriv recension

Liknande tester

test av ryggsäck

Jämför 6 ryggsäckar av olika typer.

Cykelhjälm bäst i test

Jämför topp 4 säkra cykelhjälmar för vuxna och barn.

flytväst test

4 flytvästar som håller dig säker på sjön – modeller för vuxna […]

Testvinnare - Resväska

 1. American Tourister BON AIR DLX

  American Tourister BON AIR DLX

  Bäst i test
 2. American Tourister Soundbox

  American Tourister Soundbox

  Stort utrymme
 3. Epic Phantom SL – 95 L - bäst i test resväska

  Epic Phantom SL

  Populärt val

Vanliga frågor

Varje flygbolag har sina egna bestämmelser vad gäller mått för incheckade resväskor. Vanligtvis brukar storleken på resväskan inte vara det viktigaste, utan vikten.

När det gäller handbagage brukar reglerna vara strängare. Enligt IATA-standard får ditt handbagage inte vara större än 56 cm (L) x 45 cm (B) x 25 cm (D). Observera att måtten ändå kan variera beroende på flygbolag.

En ”vanlig” resväska brukar rymma mellan 70 – 89 liter, vilket passar bäst vid resor mellan 7 – 14 dagar. Ska du vara borta en kortare period kan det räcka med omkring 60 liter, men ska du vara borta längre kan du behöva en modell som rymmer upp till 100 liter.

Det beror på storleken och vilket material den är tillverkad av. De riktigt lätta modellerna kan väga bara 3,5 kg medan lite tyngre varianter kan väga upp till cirka 6 kg.

Standard brukar vara att resväskorna inte får väga mer än 23 kg, men det finns även bolag som har lägre maxvikter än så. Vissa flygbolag kan tillåta resväskor upp till 32 kg, men då måste du betala extra.

Vilken storlek som passar dig bäst beror dels på hur länge du ska vara borta samt vilken typ av resa du ska åka på.

Här kommer några snabba riktlinjer för vilka resväskor som generellt sett passar bäst vid olika reslängder:

 • 1-4 dagar: 25 – 60 liter
 • 5-9 dagar: 60 – 89 liter
 • 10 -14 dagar: 90-100 liter
 • 14+ dagar: 100 – 130 liter

Både hårda och mjuka resväskor har sina fördelar. Hårda väskor är mycket tåligare, men mjuka modeller är mer töjbara. Vi rekommenderar dock att du väljer en modell i någon form av termoplast – till exempel polypropen – eftersom de både är tåliga och lätta.